SUNNUNTAI 29.08.10

1. ISRAELIN JA PA:N johtajat valmistautuvat keskiviikon gala-illallisiin Valkoisessa Talossa presidentti Baruck Obaman toimiessa isäntänä ja Hillary Clintonin emäntänä sekä suorien keskustelujen aloittamistilaisuuteen torstaina. Torstain tilaisuuteen kuuluu lyhyt aloittamis-seremonia kameroitten todistaessa tilaisuutta, jota johtavat ulkoministeri Hillary Clinton sekä USA:n Lähi Idän lähettiläs George Mitchell, minkä jälkeen Mahmoud Abbas ja Benyamin Netanyahu kokoavat tiiminsä ensimmäiseen kolmisen tuntia kestävään neuvottelutilaisuuteen.

NETANYAHU ilmoitti, ettei hän halua osallistua julkiseen keskusteluun aiheista, kuten rakennuskiellon jatkaminen juutalaisyhteisöissä sekä muista julkisuudessa puiduista kysymyksistä, joista tullaan sopimaan neuvotteluissa PA:n kanssa.
PA:n pääneuvottelijana mainittu Saeb Erekat selvitteli palestiinalaisten kantaa asioihin näin.
Erekat sanoi, ettei PA hyväksy Netanyahun esitystä tavata Abbasia kahden viikon välein pääkohtien sopimiseksi ja yksityiskohtien hiomiseksi neuvottelutiimien välillä. Erekat ilmoitti hylkäämisestä BBC:n arabiakielisessä lähetyksessä. Hän sanoi samalla, että on liian aikaista päättää, kuka neuvotteluja johtaa PA:n puolesta, kuten myös kuinka usein tiimit tapaavat ja missä. Hän vakuutti, että keskeisin kysymys neuvottelujen jatkumiseksi on Netanyahun suostuminen rakennuskiellon jatkumiseen syyskuun 26. päivän jälkeen.
NETANYAHUN uskotaan vielä kerran ennen Washingtonin matkaansa vakuuttavan, ettei hän halua kertoa kantaansa rakennuskiellosta, vaan siitä sovitaan keskusteluissa PA:n kanssa.
Netanyahu täydensi neuvottelutiimiänsä nimittämällä siihen ulkoministeriön edustajat. Hän kehuu tiiminsä olevan pieni mutta asiantunteva ja tehokas. Kotimatka alkanee torstaina.

JORDANIAN kuningas Abdulla II sanoi neuvottelujen aloittamistilaisuuden osoittavan, että USA on todella päättänyt selvittää, miten Lähi Itä tulee muotoilemaan itseään seuraavan 10 vuoden aikana. Kuninkaalla ei ollut muuta tarjottavanaan kuin hartaita toiveita, ettei tulevaisuus ole vain Jordanjoki, Libanon tai Siinai, vaan laajempi näkymä, jossa Israelin kansa integroituu arabi-islamilaiseen maailmaan. ”Tämä on se palkkio”, hän totesi. Hän varoitti samalla nykyisen tasapainotilan säilyttämisestä. Hän selitti kantaansa todeten, että aina on joku, joka painaa väärää nappia vahingossa tai tarkoituksella aloittaen konfliktin, kuten on myös ihmisiä, jotka haluavat horjuttaa tasapainoa.
LONTOOSSA ilmestyvä Al-Qods raportoi, että länsimaat painostavat Syyriaa, jotta tämä käyttäisi vaikutusvaltaansa hillitäkseen alueella toimivia terrorijärjestöjä, etteivät ne häiritsisi rauhanneuvotteluja. EU ilmoittaa samalla, ettei se osallistu keskusteluihin, vaikka Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner esitti osallistumista koskevan vetoomuksen. EU:n ulkomaanasioitten johtaja Catherine Ashton on vierailulla Kinassa, ja EU:n edustaja Darren Ennis totesi EU:n olevan enemmän kiinnostunut tuloksista kuin koreografiasta.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=186298

2. PÄÄMINISTERI Netanyahu selvitteli kuluneen viikon aikana asennettaan keskusteluihin PA:n kanssa todeten, että hän on yksi niistä Israelin pääministereistä David Ben Gurionin ja Yitzhak Rabinin ohella, jotka saivat toisen mahdollisuuden toimia kansansa johtajana pääministerin ominaisuudessa. Hän totesi, ettei tässä vaiheessa ole tärkeintä varmistaa asemaansa yhteisössä, vaan todella pyrkiä saavuttamaan jotain pysyvää kansansa hyväksi. Tämä on kauniilta kuulostava lausunto, mutta – kuten Ben Gurion totesi – ”hän ei tiennyt, mitä kansa haluaa, mutta hän tiesi, mikä sille on parasta”.
NETANYAHU vakuuttaa tarkoituksensa olevan saada Israelin kansalle rauha palestiinalaisten ja lähinaapureittensa kanssa, mitä se syvästi kaipaa. Toiseksi Netanyahu vakuuttaa julkisissa puheissaan, että hän tulee yllättämään kaikki epäilijät jalomielisellä anteliaisuudellaan. Tämän voisi kuvitella viimeistään herättävän epäilyksen kansan parissa, mitä hän on tarjoamassa palestiinalaisille ja onko hänellä mitään oikeuksia siihen.
KOMMENTAATTORIT viittaavat siihen, että hänellä on vahva hallitus ja sen mukana kansan valtaosan tuki takanaan. Se on kuitenkin valheellinen kuva tilanteesta, sillä hän on ylittänyt mandaattinsa, jolla hänet valittiin kansan johtoon, kuten myös ne hallituksen jäsenet, jotka myöntyvät Netanyahun esityksiin ilman vastaväitteitä. Kommentaattori George Will toteaa, että PA:n kannalta rauhanprosessi on paras mahdollinen tilanne, ei siksi, että se johtaisi rauhansopimukseen, jota Will pitää haave-kuvana, vaan siksi, että PA on saanut sen kautta toistuvia myönnytyksiä Israelilta antamatta itse mitään vastapainoksi. Rauhansopimus voi jopa olla tuhoisa PA:n kannalta.
ONE JERUSALEM kyselee, onko Jerusalem mahdollisesti yksi niitä yllättäviä myönnytyksiä, joita Netanyahu tulee tarjoamaan palestiinalaisille? http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=186341
http://www.onejerusalem.org/2010/08/is-jerusalem-in-play.php

3. PA JATKAA sitä vastustavien jahtaamista pidätyksin ja häirinnällä aina moskeijan saarnaajia myöten, kuten JP:n artikkeli kertoo. PA:n turvallisuusvirkailijat tekivät siviiliasuisina ratsian kahteen Länsirannan moskeijaan estäen Hamasiin kuuluvien saarnaajien esittämästä perjantain rukoustilaisuuden yhteydessä puhettaan kuulijoille. Molemmat moskeijat sijaitsevat Hebronin alueella, jossa Hamasilla on vahva kannatus. Turvallisuusjoukkojen väliintulo aiheutti rajuja mielenosoituksia, joiden seurauksena viranomaiset sulkivat molemmat moskeijat. Raivostunut Hamasin väki etsii nyt uusia kokoontumistiloja.

Kansanedustaja Nayef Rajoub, joka toimi Hamasin ja Fatahin yhteishallituksen ministerinä kolme vuotta sitten, kertoi siviiliasuisten poliisien lähestyneen häntä hänen mentyään kotikylänsä Duran moskeijaan ja varoittaneen häntä pitämästä saarnaansa. Rajoubin pyytäessä kirjallista kieltoa miehet alkoivat pahoinpidellä häntä ja jatkoivat apuun tulleitten ihmisten pahoinpitelyä lopulta pidättäen heistä muutamia. Rajoub vapautettiin Israelin vankilasta 20.06.2010 kärsittyään 50 kuukauden vankeustuomion. Hän sanoi PA:n sotivan moskeijoita ja Allahia vastaan yhteistyössä Israelin kanssa. Hän vakuutti jatkavansa 30 vuotta jatkunutta saarnatointaan kielloista huolimatta. ”Juutalaiset setlerit polttavat moskeijoita ja PA:n virkailijat karkottavat saarnaajia”, hän valitti. Hän on tunnetun PA:n johtajan Jibril Rajoubin veli. Jibril Rajoub tunnetaan kiihkeänä Hamasin jäsenten metsästäjänä.
Toinen vastaavanlainen tapaus sattui Idnan kylässä, jossa Abu Jhaisheh estettiin astumasta puhujakorokkeen toiseksi ylimmälle askelmalle – ylin on varattu Mohammedille.

FATAHIN johtamien turvallisuusjoukkojen edustaja Adnan Damiri tunnustaa, että virkailijat olivat menneet moskeijaan ja estäneet saarnaajia puhumasta, mutta kielsi, että he olivat pahoinpidelleet ketään, tai että moskeijat olisi suljettu. Hän sanoi turvallisuusvirkailijoitten saaneen tietoja, joitten mukaan Hamas suunnittelee vallankaappausta Länsirannalla, ja siksi virkailijat ovat aloittaneet Hamasin johtomiesten pidätykset. Hän sanoi Hamasin saarnaajien toimivan Khaled Mashaalin ohjeitten mukaan aiheuttaakseen kaaoksen moskeijoissa alkuna vallankaappaukselle. ”He haluavat saada Länsirannan haltuunsa.”

4. TEHERANIN johto lupaa aseistaa Libanonin USA:n kieltäytyessä antamasta sille luvattua 100 miljoonan tukirahaa aseitten hankkimiseksi. USA:n kieltoa perustellaan sillä, että sen toimittamia aseita voidaan käyttää Israelia vastaan. Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah esitti, että Libanonin hallituksen tulee virallisesti pyytää aseapua Iranilta.
IRANIN puolustusministeri kenraali Ahmad Vahidi ei viivytellyt tarjotessaan Iranin apua. ”Libanon on ystävämme”, hän sanoi IRNA-news mukaan. ”Jos siellä on tarvetta tässä suhteessa, olemme valmiit auttamaan tätä maata ja ohjaamaan aseitten toimittamista.”

Saatuaan tietää USA:n talousavun jäädyttämisestä Jordania avasi tilin, jonne kootaan lahjoituksia armeijan asehankintoihin. Iran on Hizbullahin tärkein aseitten toimittaja vieden sille aseita miljoonien USD arvosta vuosittain, vaikka Hizbullah sen kieltääkin. Hizbullahin toinen läheinen tukija ja avustaja on Syyria.
IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejadin tärkein neuvonantaja Esfandiar Rahim Mashaei vakuutti Kuwaitin emiirille, ettei alueella ole sodan uhkaa, kuten Israelin propaganda väittää. Häntä pidetään Israelille myötämielisenä Iranin presidentin toimiston johtajuudesta huolimatta. Hän varoitti, että jos Bushehria tai Iranin muita ydinlaitoksia vastaan hyökätään, Iran tulee iskemään takaisin USA:n kohteisiin kaikkialla ja kaikin keinoin. Hän sanoi toivovansa, etteivät Persianlahden maat avusta USA:n tai Israelin mahdollista hyökkäystä Irania vastaan. Hän sanoi Bushehrin voimalan olevan varustettu kaikin turvatoimin, joten siitä ei ole turvallisuusriskiä. Mashaein tytär on naimisissa Ahmadinejadin pojan kanssa. .

5. USA:n lähi Idän lähettilään George Mitchellin avustaja Frederick Hoff varoitti Libanonin armeijan komentajaa kenraali Jean Kahwajia, että jos seuraava rajakiista Israelin ja Libanonin rajalla kiihtyy, IDF on valmistautunut tuhoamaan Libanonin armeijan neljässä tunnissa. Sinä aikana tuhottaisiin Libanonin sotilaallinen infrastruktuuri, mukaan lukien armeijan tukikohdat ja toimistorakennukset.

Israel ja USA ovat keskittyneet asetoimitusten estämiseksi Libanonin armeijalle, koska sieltä ne voivat helposti siirtyä Hibullahin käsiin. Ranska lupasi äskettäin Libanonille 100 HOT panssarin torjuntaohjusta, jotka voidaan asentaa Gazelle helikoptereihin.
PÄÄMINISTERI Netanyahu oli äskettäin yhteydessä Venäjän pääministeri Vladimir Putiniin, että tämä estäisi myymästä Syyrian armeijalle P-800 Yakhont yliäänennopeaa risteilyohjusta.
Israelista muistutetaan, että Hizbullah käytti Libanonin armeijalle toimitettua Kiinassa valmistettua Exocet C-802 tutkaohjattua maalta merelle ohjusta aiheuttaessaan pahaa tuhoa israelilaiselle ohjusalukselle v. 2006 Libanonin kakkossodan aikana. (JP)

6. UUTISOTSIKOITA
- Irak on korkeassa hälytysvalmiudessa pelätessään uusia tuhoisia terrori-iskuja maassa. USA:n hyökkäysjoukot lähtivät Irakista kuukauden vaihteessa jättäen 50 000 miehen koulutus- ja huoltojoukkojen osastot tarkasti valvottuihin tukikohtiin. Obama kehuu toteuttaneensa lupauksensa saada Irakin sota loppumaan ja USA:n joukot vedettyä maasta, mutta se jättää maan pahoin rampautuneena ja kyvyttömänä puolustautumaan sisäistä tai ulkoa tulevaa uhkaa vastaan. Iran varsinkin on aktiivinen pyrkien hyödyntämään epäselvää tilannetta Irakissa, jossa ei ole saatu toimivaa hallitusta 5 kuukautta vaalien jälkeen. (JP)
- Arkkipiispa Desmond Tutu puuttui ryhmän nimissä, joka tunnetaan nimellä ”Elders” (vanhimmat) Israelin armeijan tuomioistuimen tuomittua Bilin kylän asukkaan Abdallah Abu Rahmanin kiihotuksesta hyökätä IDF:n sotilaita vastaan. Eläkkeelle siirtynyt entinen piispa sanoi Rahmanin saavuttaneen jotain vastustaessaan Israelin rakentamaa turva-aitaa. Hän sanoi tavan millä Israel kriminalisoi tämän aktivistitoiminnan olevan täysin tuomittavan ja kehotti Israelia vapauttamaan Rahmanin välittömästi, ilman ehtoja sekä peruuttamaan hänelle langetetun tuomion. Myös EU:n johtava ulkomaanasioitten virkailija C Ashton sanoi olevansa syvästi huolestunut Rahmanin pidättämisestä ja tuomiosta ”vastustaessaan tämän laittoman muurin rakentamista”. Abu Rahman on 39-vuotias opettaja, joka on noussut yhdeksi pahimmista häiriköistä. (JP)
- Joukko teatterin näyttelijöitä ja näytelmäkirjailijoita lähetti kirjeen opetusministeriölle sanoen kieltäytyvänsä esiintymästä Arielin kaupungin uudessa teatterissa, koska se on 1949 aselepolinjan itäpuolella. Netanyahu sanoo, että hallitus lopettaa tukensa niiltä, jotka boikotoivat Israelia. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3945238,00.html
- Libanonin armeija sanoo IDF:n käyttävän kuumailmapalloja kameroilla varustettuina vakoillakseen Libanonia. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3945165,00.html
- Shasin hengellinen johtaja Ovadia Yosef sanoi viikkopuheessaan, että palestiinalaiset ovat Israelin vihollisia. ”Lyököön Jumala heitä, palestiinalaisia”, hän totesi. PA:n johto toteaa, että jopa Israelin kansa on menettänyt kiinnostuksensa Yosefiin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3945117,00.html
- Israelin odotukset Välimeren 13 triljoonan kuutiojalan kaasulöydöistä kasvavat tutkimusten osoittaessa, että sieltä on mahdollista löytää 3 miljardia tynnyriä öljyä. Rosh Ha-Ain luota tehty öljylöytö on 1.5 miljardia tynnyriä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139364
- Egyptin turvallisuusjoukot löysivät Siinailta suuria asekätköjä, joista aseet oli tarkoitus salakuljettaa Gazaan. Löytöihin sisältyy 190 panssarintorjuntaohjusta ja 10 panssarimiinaa. Israelin viranomaiset ovat toistuvasti varoittaneet lomailijoita välttämään Siinaita, joka on erittäin vaarallinen paikka. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139363
- Israel ostaa USA:sta 60 miljoonaa gallonaa lyijytöntä petrolia, 284 gallonaa korkea-oktaanista JP-8 lentokonebensiiniä ja 100 miljoonaa gallonaa dieselöljyä, kertoo DEBKAFILE. Artikkelissa arvioidaan, että määrä riittää IAF:n tarpeisiin iskeä Iranin ydinlaitoksia vastaan. JP-8 bensiinin käyttöaika on 6-8 kuukautta. http://www.debka.com/article/8997/
- Israelissa liikkuu nimettömiä lausuntoja, joiden mukaan PA:n puheenjohtaja Abbas on ilkeä ja kaksinaamainen mies, joka vihkii aukioita ja katuja terroristien nimiin ja antaa pitää lapsi- ja nuorisotapahtumia heidän nimissään. Ihmettelyä herättää, miksi Netanyahu niin kiihkeästi haluaa neuvotella ja vielä silmästä silmään tällaisen miehen kanssa? Hamasin taholta uhataan, että jos Abbas hallituksineen luopuu Jerusalemista heidän päänsä murskataan. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=186172
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139360

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021