MAANANTAI 09.08.10

1. HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah lupasi paljastaa tänään asiakirjoja, jotka hänen ymmärtääkseen todistavat, että Libanonin pääministerin Rafik Haririn salamurha 1000 kilon autopommilla Beirutissa helmikuun 14.päivänä 2005, oli Israelin salaisen tiedustelu-järjestön Mossadin suunnittelema ja toteuttama. Iskussa kuoli 22 muuta ihmistä ja toista sataa ihmistä haavoittui. Betlehemissä toimina Maan Newsagency kertoi Hizbullahin tietoihin perustuen, että maanantaina esiteltävät ”dokumentit ovat kattavia, paljastavia ja ratkaisevia”.

PÄÄMINISTERI Rafik Haririn murhaa tutkiva kansainvälinen tribunaali on ilmoittanut julkistavansa pian murhasta epäillyn nimet ja syytteet heitä vastaan, ja julkisuuteen vuotaneitten vihjailujen mukaan epäillyt ovat Hizbullahin jäseniä. Aiemmin julkisuudessa esitettyjen epäilysten mukaan Syyrian presidentti Bashar Assadia lähellä olevat henkilöt ovat syyllistyneet murhaan, mutta nyt epäilysten suunta on muuttunut.
Libanonin nykyinen pääministeri Saad Hariri, pelätessään julkistamisen aiheuttavan väkivaltaisuuksia maassaan, pyysi tribunaalia siirtämään tutkimustensa tulosten julkistamista. Vielä ei tiedetä, suostuuko tribunaali, joka aloitti tutkimuksensa 2007, Haririn pyyntöön.

EPÄILYT saivat kuitenkin Hizbullahin pääsihteerin pelkäämään pahinta. Hizbullahin sisällä vallitsee täydellinen johtajahierarkia; mitään ei tapahdu ilman johdon lupaa ja tietoa. Vaikka Nasrallah ei suoranaisesti itse olisikaan ollut aktiivisesti mukana salamurhan toteuttamisessa, järjestön jäsenten syyttäminen tai mahdollinen tuomio salamurhasta tulisi vakavasti tahrimaan sen mainetta ja pyrkimystä esiintyä poliittisena, isänmaallisena puolueena, joka selittää tärkeimmän roolinsa olevan Libanonin puolustaminen ulkomaista (Israelin) uhkaa vastaan. Siksi Nasrallah aloitti voimakkaan mediakamppailun epäilysten suuntaamiseksi muualle. (JP)

2. IRANIN ulkoministeri Manouchehr Mottaki vieraili eilen Beirutissa, jossa hänellä oli keskustelu-tilaisuus Libanonin ulkoministeri Ali Al-Shamin kanssa sunnuntaina. Mottaki kertoi lehdistölle, että Iran tarjoaa Libanonille ja Syyrialle kaiken sen tuen, mitä ne tarvitsevat Israelin oletetun hyökkäyksen torjumiseksi. Hän lisäsi, että Iran, Syyria ja Libanon ovat jatkuvassa yhteydessä jakaen toisilleen tietoja ja mielipiteitä Israelin mahdollisen sodanuhkan vuoksi. ”Islamilaisen tasavallan hallitus ja Iranin kansa seisovat Libanonin ja Syyrian hallitusten rinnalla ”sionistisen hallituksen” taholta tulevaa uhkaa vastaan,” Mottaki vakuutti. Hän sanoi edelleen, että Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad vierailee Beirutissa islamin ramadan paastokuukauden loputtua; ramadan alkanee torstaina ja loppunee 10. syyskuuta. Vierailu olisi ensimmäinen vuodesta 2003, jolloin Mohammad Khatami vieraili Libanonissa.

MOTTAKI sanoi maansa olevan valmis vastaamaan positiivisesti mihin tahansa veljiensä esittämiin vaatimuksiin. Hän esitti voimakasta kritiikkiä yhdessä Libanonin ulkoministerin kanssa Israelin hyökkäävästä asenteesta Libanonia kohtaan, mistä he katsoivat esimerkkeinä olevan tiistaina Libanonin rajalla sattunut verinen välikohtaus sekä IDF:n hyökkäys Gazaan matkalla ollutta avustussaattuetta vastaan kansainvälisillä vesillä toukokuun 31.päivänä.

MOTTAKI vakuutti, että ”sionistinen hallitus” on vakavan ongelman edessä, kuten englanninkielinen käännös hänen uhkauksestaan kertoo.
IRANIN merivoimat ottivat eilen käyttöönsä neljä Iranissa rakennettua Ghadir-luokan sukellusvenettä. Ne pystyvät laukomaan sekä ohjuksia että torpedoja samaan aikaan ja ne on rakennettu Persianlahden matalia vesiä varten.
IRANIN virallinen uutistoimisto IRNA kertoi, että veneitten vastaanottoseremoniaan osallistuivat puolustusministeri kenraali Ahmad Vahidi sekä laivaston komentaja amiraali Habitollah Sayyari. Iranilla on ennestään kolme venäläisvalmisteista sukellusvenettä.
IRAN on järjestelmällisesti pyrkinyt vahvistamaan maan ilma- ja meripuolustusta, sillä maan pinnanmuodostuksesta ja laajasta alueesta johtuen potentiaalinen hyökkäys tulee ilmasta ja mereltä. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184097

3. ISRAELIN hallitus on esittänyt huolensa tiedoista, että USA aikoo myydä Saudi Arabialla uudenaikaisia F-15 koneita. Saudeilla on jo ennestään näitä koneita, mutta uusin tilaus toisi niitä 84 konetta entisten lisäksi 10 vuoden periodilla. USA:n taholta vakuutetaan, ettei saudeille toimitettavissa uusissa F-15 koneissa uusinta teknologiaa, mikä sallii lennot etäisiin paikkoihin. 30 miljardin USD toimitussopimus on viime aikojen suurimpia lajissaan.
ISRAELIN puolustusministeriö on käynyt kulissien takaisia neuvotteluja USA:n kanssa kuukausikaupalla pyrkien selittämään uudenaikaisten koneitten toimitusten saudeille vaarantavan Israelin teknisen etumatkan muihin alueen maihin. Obaman hallituksen mukaan USA:lla on muitakin maita Lähi Idässä, joilla on turvallisuusongelmia, joitten minimoimiseksi USA on antautunut. Pentagonin lehdistösihteeri Geoff Morell vakuuttaa, että USA:n puolustus järjestöt ja Israel ovat pitäneet kiinteää yhteyttä ongelmien ja epäilysten poistamiseksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=184146

4. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak toimii puheenjohtajana ministeriön ja IDF:n yhteisessä neuvottelutilaisuudessa, jossa sen oletetaan viimeistelevän sopimuksen, jolla Israel tilaa 20 viidennen sukupolven hävittäjää, josta käytetään nimitystä ”Joint Strike Fifhter”, JSF-35. Puolustusministeriö on Barakin johdolla käynyt kiinteitä neuvotteluja koneen sitovan tilauksen jättämisestä, mikä olisi ensimmäinen vaikka monet maat sitä haluavat.
SOPIMUKSEN solmimista ovat siirtäneet koneen hinta – 140 miljoonaa USD kukin – sekä Israelin vaatimus, että sen tilaamiin koneisiin tulee asentaa Israelin kehittämiä järjestelmiä ja että niiden huoltotoimet tulee voida tehdä Israelissa eikä USA:ssa.

PENTAGON on vastustanut kumpaakin Israelin esittämää vaatimusta, mutta kompromissi-ratkaisu näyttää olevan syntymässä. Barakin johtama työneuvottelu tapahtunee keskiviikkona, minkä jälkeen Barak esittelee sopimusluonnoksen hallituksen turvallisuus-kabinetille, joka tekee päätöksen asiassa.
JSF-35 koneen valmistumispäivää on jouduttu siirtämään, mikä on samalla nostanut sen hintaa ja herättänyt epäilyjä tilaajaehdokkaissa. Tämän hetken arvion mukaan kone on valmis 2015 tienoille. Sen uskotaan ominaisuuksiltaan olevan ylivoimainen kaikkiin aiempiin malleihin missä maassa tahansa, ja sen erityisominaisuuksiin kuuluu sen stelth-kyky, millä se pystyy välttämään tutkahavainnot. Tämä saavutetaan sekä koneen erikoisella muotoilulla että pintojen maalikerroksilla. Eräs israelilainen yhtiö esitteli äskettäin kehittämänsä maalin, joka hylkii lasersäteitä siepaten ne ja muuttaen ne lämpösäteiksi, joita tutka ei havaitse.
Erään arvion mukaan Israelin teollisuus toimittaa JSF-35 koneeseen erityisvarusteita ja osia yli kolmen miljardin USD arvosta. Eräät asiantuntijat vakuuttavat, että JSF-35 kone on viimeinen ihmisen ohjaama huippuhävittäjä, sillä sen tilalle tulee miehittämätön kone, drone, joka on jo ahkerassa käytössä Irakissa ja Afganistanissa ja myös IAF:n parissa. Israel on yksi maailman johtavista miehittämättömien koneitten valmistajista.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184007

4. UUTOSOTSIKOITA
- Pääministeri Netanyahu astui tänään ”flotilla” tapausta tutkivan Turkelin komitea
eteen antamaan oman näkökulmansa tapahtumaan. Netanyahu sanoi journalistien
kysymyksiin, että hänen nähdäkseen IDF:n toiminta laivasaattueen pysäyttämiseksi
oli täysin laillinen. (JP)
- Sisäministeriö aikoo saada työviisuminsa umpeuduttua laittomasti maahan jääneitten tai maahan laittomasti tulleiden anomusten käsittelyn kertarysäyksellä. Pitkät jonot
asioita penkovien viranomaisten edessä osoittavat tarpeen kiireellisyyden. (JP)
- Libya vapautti israelilaisen valokuvaajan, joka oli pidätettynä maaliskuusta lähtien. Hän matkusti Libyaan valokuvaamaan juutalaisten perinnepaikkoja. (JP)
- Karmielin poliisiupseeri joutuu oikeuteen pahoinpideltyään USA:n uutta teini-ikäistä siirtolaista, jonka poliisi pidätti epäiltynä huumeista ja varkausyrityksestä. Hänen selityksiään ei kuunneltu, vaan pahoinpitelyn jälkeen hänet vietiin vankiselliin, jossa hän joutui jatkuvien raiskausten kohteeksi. Kahta muuta poliisia syytetään pahoinpitelyn peittelemisestä. (JP)
- Korkein oikeus päätti pitää aiemman päätöksen sinetöidä ”laittomasti” rakennettu synagoga El Matan juutalaisyhteisössä Samariassa, jota se myös pitää laittomana. El Matan sijaitsee etelään ”laillisesta” Maleh Shomronin juutalaisyhteisöstä. Oikeudelle lähetyssä Samarian kansankomitean vetoomuksessa, jossa pyydettiin synagogan säilyttämistä, sanottiin mm: Korkein oikeus on useita kertoja osoittanut, että se taas kerran asetti arabien intressit oikeudenmukaisuuden edelle, siten antaen oikeutuksen iskulauseelle: Oikeusistuin on (äärivasemmistolaisen) Meretzin haaraosasto”. (JP)
- Netanyahu on valmis antamaan maata keskusteluja vastaan saadakseen Abbasin istumaan saman pöydän ääreen. Hän lupasi tämän Knessetin ulko- ja puolustus-valiokunnan kokouksessa. Yksi tällainen kohde on rakenteilla olevaan Rawabin palestiinalaiskaupunkiin johtava tie Samariassa, jonka PA on suunnitellut C-alueen kautta, joka on nyt Israelin täydessä hallinnassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138991
- Länsimaiset tiedustelulähteet vakuuttavat, ettei Iran ole saanut S-300 ilmatorjunta patteristoa, vaikka se väittää hankkineensa sellaisen Valkovenäjältä. (JP)
- Poliisi vaatii syytteiden esittämistä rabbi Mordechei Elonille seksirikosten vuoksi. (JP)
- Iranilainen asianajaja, joka puolusti aviorikoksesta syytettyä kivittämällä surmattavaksi tuomittua naista, pakeni henkensä vuoksi Norjaan anoen poliittista turvapaikkaa toivoen voivansa joskus palata takaisin maahansa. Asianajaja Mohammed Mostafael sai tietää, että poliisi etsi häntä. Hänellä oli viisumi Norjaan, ja hän katsoi parhaaksi paeta maasta. Hänellä on Iranissa vaimo ja lapsi, joiden hän toivoo voivan poistua Iranista, mikä ei ole kovin todennäköistä aivan pian. Poliisi oli pidättänyt hänen vaimonsa ja hänen veljensä painostaakseen asianajajaa, jonka ystävä ajoi hänet Turkin rajalle Khoyn lähelle, mistä hän jalkaisin ja hevosella pakeni Turkkiin. (JP)
- Debkafile kertoo, että Iranin ylin kaitsija ajatollah Ali Khamenei on ottanut johdon Iranin puolustuksesta. Hän vakuutti eilen, että Libanon, Irak ja Afganistan muodostavat Iranin puolustusvyöhykkeen. Hän lähetti Beirutiin Iranin kansallisen turvallisuus-neuvoston puheenjohtajan Saeed Jajilin, joka tapaa Beirutissa Hizbullah-johtajan Hassan Nasrallahin yhdessä Khamenin neuvonantajan Ali Akbar Velayatin kanssa ennen Nasrallahin lehdistötilaisuutta tänään, jossa hän aikoo paljastaa Mossadin yhteyden Rafik Haririn salamurhaan. Beirutista Khamenein lähettiläät matkustavat Damaskokseen, jossa heidän oletetaan kertovan selvin sanoin, ettei Iran katso hyvällä presidentti Bashar Assadin veljeilyä saudikuninkaan Abdullahin kanssa.
http://www.debka.com/article/8958/
Tulee mieleen Danielin ilmoitus pienestä sarvesta, josta hän kertoo näin: ”Minä
tarkkasin sarvia, ja katso, eräs pieni sarvi puhkesi niiden välistä ja kolme edellisistä
sarvista reväistiin pois sen edestä. Ja katso, sillä sarvella oli silmät kuin ihmisen silmät
ja suu, joka herjaten puhui.” (Dan.7:8; katso: Laittomuuden ihminen, Israelupdate)
Huomio kiintyy tuohon sanontaan: ”reväistiin pois sen edestä”, sen teki joku muu.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021