KESKIVIIKKO 04.08.10

1. VERINEN välikohtaus Israelin ja Libanonin rajavyöhykkeellä on selkiytynyt eilisestä lähtien. Asiaa selvitteli IDF:n pohjoisen lohkon komentaja kenraaliluutnantti Gadi Eisenkot lehdistölle järjestetyssä tilaisuudessa.
EISENKOT kertoi, että everstiluutnantti Dov Hararin johtama pataljoona suoritti rutiininomaisia huoltotoimia poistaen pensaita ja katkoen puita, jotka häiritsivät näkyvyyttä. Sotilaat menivät pienelle alueelle, joka YK:n rajaselvityksen mukaan kuuluu Israelille, mutta joka on jätetty turva-aidan toiselle puolelle. Asiasta oli ilmoitettu YK:n joukoille, joten kaiken piti olla kunnossa. Paikalle lähetetty Libanonin armeijan (LAF) osasto, jonka uusi komentaja tunnetaan voimakkaista Israelin vastaisista lausunnoistaan, oli tietoisesti asettanut ansan Israelin joukoille. Hän oli antanut tarkka-ampujalle tehtäväksi etsiä joukon johtajat, joita tämä ampui surmaten everstiluutnantti Hararin päähän osuneella luodilla ja haavoittaen komppanian komentajaa kapteeni Ezra Lakiaa rintaan, joka taistelee hengestään Haifan sairaalassa. YK:n paikallisjohtaja vahvistaa, että se välitti tiedon IDF:n toimista Libanonille.

IDF vastasi LAF:n tulitukseen itsepuolustukseksi paitsi käsiaseillaan myös panssarien tykeillä. LAF vastasi ampuen panssariohjuksen yhtä tankkia kohti sytyttäen sen tuleen. Pian tämän jälkeen IAF:n helikopteri teki ohjusiskun LAF:n komentokeskusta vastaan vaurioittaen sitä pahoin. Puolenpäivän aikaan alkanut välikohtaus jatkui kuitenkin LAF:n sotilaitten tulittaessa käsiaseillaan kaiken aikaa. Uutiskatsaukset ovat epäselviä, saivatko kolme LAF:n sotilasta ja paikalla ollut journalisti surmansa tykkitulesta vai ohjuksista. Myös sekä IDF:n että LAF:n tykistö osallistui tulitukseen, joskin kuvien perusteella pommittaen aukeita kenttiä.

PAIKALLA oli myös YK:n alaisia UNIFIL-joukkoja, mutta ei ole selvää, miksi ne eivät puuttuneet taisteluihin missään vaiheessa. Tulitauko saatiin aikaan LAF:n lähettäessä pyynnön YK:n paikallisjohdolle, joka välitti sen IDF:n paikallisjohdolle.
Hibullahin joukot eivät tiettävästi osallistuneet välikohtaukseen, mutta sen pääsihteeri Hassan Nasrallah varoitti antaen ensin tunnustusta LAF:n joukoille, että seuraavalla kerralla se tulee mukaan taisteluihin. Myös Syyrian presidentti Assad varoitti maansa osallistuvan LAF:n joukkojen tukena ”Israelin rikollisia hyökkäyksiä vastaan”.

IDF:n edustaja sanoo joukkojen palaavan kiistellylle alueelle jatkaakseen kesken jäänyttä huoltotyötään. IDF:n edustajat pohtivat asiaa YK:n ja LAF:n edustajien kanssa Nakourassa Libanonissa järjestetyssä tilaisuudessa. Eilen liikkui huhuja, että pari rakettia olisi ammuttu Libanonista, mutta ne olivat perättömiä. Kiryat Shmonan pormestari Nissim Malcha sanoi, ettei ole mitään syytä kehottaa asukkaita väestönsuojiin.
IDF:n johto on huolestunut LAF:n komentajien kärkevistä Israelin vastaisista lausunnoistaan, joitten sävy on selvästi koventunut viimeisten viikkojen aikana. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=183525
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=183597
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=183518

2. IDF:N korkea upseeri, jota ei nimetä, varoittaa Libanonin armeijaa, että sillä on paljon menetettävänä, jos se jatkaa suhteittensa lämmittämistä Hizbullahin kanssa, sillä kaikkiin välikohtauksiin rajalla Libanonin armeija (LAF) katsotaan vastuulliseksi. IDF:n piirissä on myös pantu merkille nuoren komentajapolven astuminen LAF:n joukkojen johtoon, joilla on selvästi radikaalimmat mielipiteet ja vähemmän kokemusta kuin edeltäjillään, mikä voi aiheuttaa vaarallista seikkailumieltä LAF:n parissa. Ehus Barak varoitti vakavasti Libanonia.

IDF:n taholla vakuutetaan, että se jatkaa rutiinitoimiaan tuskallisesta välikohtauksesta huolimatta, mutta joutunee muuttamaan menettelytapojaan. IDF:n pataljoona meni eiliseen tilanteeseen täysin valmistautumattomana olettaen, että entinen käytäntö jatkuu, eivätkä tiedustelutiedot antaneet mitään varoituksia tilanteen vaarallisuudesta.
Se että LAF:n joukot olivat kutsuneet paikalle sekä kuvaajan että journalisteja todistaa sen puolesta, että välikohtaus oli edeltä käsin suunniteltu väijytys LAF:n moraalin nostamiseksi. IDF:n upseerit sanovat, että merkkejä välikohtauksesta oli olemassa jo aiemmin; ”kirjoitus oli seinällä”, mutta ei ollut profeetta Danielia, joka olisi osannut tulkita niitä.
LAF:n edustaja tunnustaa, että he aloittivat tulituksen.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3929928,00.html
Paikalla oli kaksi journalistia, joista Hizbullahin al-Akhbar-lehden kanssa toimiva Assaf Abu Rahal sai surmansa; al-Manar TV-yhtiölle kirjoittava journalisti Ali Shuaib haavoittui. Heidän lisäkseen paikalle oli tuotu ennen taisteluja TV-autoja, mikä osoittaa, etteivät ne olleet paikalla sattumalta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3929941,00.html
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3929835,00.html

3. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas on ilmiselvästi rakentamassa rasistista valtiota, jonka maaperällä ei suvaita yhtään juutalaista, ei asukkaana, IDF:n sotilaana eikä osallisena esim. kansainvälisissä valvontajoukoissa, joita Abbas haluaa suunnittelemansa Palestiinan valtion turvallisuuden takaamiseksi. Näitä joukkoja ei tarvittaisi minkään muslimi-valtion, vaan Israelin uhkaa vastaan, joka koetaan katkerana vihollisena jo ennen kuin valtiosta on muuta kuin epämääräinen haavekuva, sekä Hamasin vaaraa vastaan.
Esittelen asiaa Jonathan Dahoah Halevin ynetnews.com artikkelin pohjalta.

MIKÄ ABBASIN todellinen syy lieneekin, että hän kammoaa suoria tai mitään vakavia keskusteluja Israelin kanssa, tosiasia on se, että hän etsimällä etsii verukkeita, joilla hän voi kasvojaan menettämättä siirtää niiden aloittamista tai poistaa ne kokonaan päivä-järjestyksestä. Viimeinen veto hänen vaatimuksissaan on, että Obaman hallituksen tulee järjestää kolmenkeskinen neuvottelutilaisuus, jossa Israelin, PA:n ja USA:n edustajat keskustelevat ja suunnittelevat rauhankeskustelujen agendasta, esityslistasta, sen laillisuudesta ja ”setlementtien” asemasta.
KAIROSSA pidetyn arabiliiton ulkoministereitten kokouksen aikana hän selitti, että sopimus Olmertin kanssa 2008 oli aivan lähellä syntymistä; erimielisyys koski vain maanvaihtoa; Olmert vaati 6.5 %, Abbas tarjosi 1.9 %. Hän sanoi vaatineensa Jerusalemin jakamista siten, että itäosa kuuluu Palestiinaan ja länsiosa Israeliin. Pakolaisongelman ratkaisua hän vaati suoritettavaksi arabiliiton 2002 suosituksen ja YK:n lauselman no 194 mukaan. Hän selitti, ettei hän koskaan tule hyväksymään Israelia juutalaisena valtiona.

ABBASIN vaatimus pakolaisten paluuoikeudesta tarkoittaa sitä, että arviolta 5.5 miljoonalla eri maissa asuvalla palestiinalaisella on oikeus palata sinne, mistä heidän esi-isiensä väitetään paenneen johtajiensa painostuksesta, ei Israelin ajamina. Ongelman muodostaa se, ketkä heistä ovat aitoja pakolaisia, sillä YK:n UNRWA:n listoille hyväksyttiin taustoja selvittämättä paikallisia asukkaita ja muualta tulleita, kuten eräs YK:n virkailija totesi: ”Miksi apua tarvitsevien täytyisi asua pakoalaisleirissä avun saamista varten.”
ASIAA tarkastelevassa Halevin artikkelissa todetaan, että Abbasin määritelmän mukaan ”palestiinalaiseksi” ja kelvolliseksi asumaan Palestiinan valtiossa, lasketaan kuuluviksi, muslimit, kristityt ja arabit, mutta kaikki juutalaiset lasketaan kuuluviksi israelilaisiin, joilla ei ole asumisoikeutta. Toisaalta Abbas katsoo, että Israel on kahden kansan valtio, jossa arabit ja muslimit voivat asua muitten uskontokuntien kuten kristittyjen edustajien kanssa.
Abbasin rasistinen ja sietämätön antisemitismi on asia, joka Halevin kirjoituksen mukaan länsimaitten tulee tiedostaa ja vaatia sen ehdotonta hylkäämistä ehtona rauhankeskusteluille.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3929819,00.html

4. ENGLANTILAINEN juristi Anthony Julius, joka hoiteli prinsessa Dianan lakiasioita hänen avioeronsa aikana, kirjoittaa kirjassaan ”Trials of the Diaspora”, väitteen, että Englanti ei ole vain yksi maista , jossa antisemitismiä esiintyy, vaan maa, joka vie sitä ulkomaille. Hän analysoi englantilaista suhtautumista juutalaisiinsa ja Israeliin haastattelussa, jonka hän antoi Danna Harmanille, ja joka julkaistiin haaretz.com websivulla.
JULIUS toteaa, että ensimmäinen henkisyytös (blood libel) juutalaista kohtaan tehtiin Englannissa 1290, jossa juutalaisia syytettiin pienten lasten sieppaamisesta ja murhaamisesta saadakseen ihmisen verta pääsiäisleipänsä leipomista varten, mikä sinänsä on täysin mahdoton ajatus, sillä juutalainen laki ehdottomasti kieltää veren syömisen.
Joka tapauksessa tämä syytös eli ja kehittyi Englannissa ja levisi sieltä Eurooppaan.
HÄN TOTEAA, ettei Englannin lainsäädäntöön kuitenkaan otettu juutalaisia syrjiviä ja halventavia elementtejä, Englannissa ei ole ollut Dreyfus oikeudenkäyntiä Ranskan tapaan, hän toteaa. Kuitenkin hän tunnustaa, että presidentti Shimon Peresin esittämä syytös antisemitismistä on oikeutettu, joskin liian rajoittunut, sillä englantilainen yhteisö on hyvin laaja-alainen. Julius toteaa senkin, että maan runsas ja kasvava muslimiväestö on tuonut oman anti-semitistisen elementtinsä maahan, joka on huomioitava. Julius kutsuu Englannin antisemitismiä ei-kuolettavaksi, se ei ole turvautunut juutalaisten tuhoamiseen, vaikka juutalaisena näkee Haggadan mukaan, että jokainen sukupolvi kasvattaa henkilön, joka pyrkii juutalaisten tuhoamiseen.
Julius ei kuitenkaan pidä tilannetta Englannissa huolestuttavana, mitä voisi kritisoida esim. pääministeri Cameronin Turkin matkansa aikana antamien lausuntojen vuoksi, joissa oli selvästi huolestuneisuutta herättäviä piirteitä. http://www.haaretz.com/print-edition/features/head-to-head-with-attorney-anthony-julius-1.305875

5. UUTISOTSIKOITA
- Valtiontarkastaja Micha Lindenstrauss esittää kertomuksessaan, että Israelin hallitukset ovat hyvin huonosti hoitaneet Temppelivuoren arkeologisten kalleuksien varjelemista. Kuten tunnettua, vuori on Israelin täydessä hallinnassa, mutta päivärutiinin hoito siellä on annettu muslisäätiölle (wagf). Kaikki muutos- ja rakennustyöt vuorella tulee alistaa Jerusalemin kaupungin hyväksyttäviksi, jonka velvollisuus on valvoa niiden toteuttamista yhdessä arkeologien kanssa. Tätä vaatimusta ei ole noudatettu. Lähi Idän suurin moskeija rakennettiin vuoren alla oleviin ns. Salomon tallien paikalle ilman minkäänlaista viranomaisten valvontaa, minkä johdosta satoja kuorma-autollisia arvokkaita Temppelin arkeologisia aarteita tuhoutui.
- Temppelivuori yhdessä vanhankaupungin ja sen muurien kanssa julistettiin UNESCO:n perinnekohteeksi v. 1981. Vuonna 1982 niiden rakenteet ja muurit todettiin uhanalaisiksi, ja vuonna 1999 liittyi UNESCO:n vaatimukseen, mikä sitoo Israelin hallitusta. Siitä lähtien asiaa on tutkittu sekä paikallisten arkeologien että UNESCO:n tutkijoitten toimesta, jotka ovat antaneet omia suosituksiaan ja hätähuutojaan. Käytännössä se eivät ole aiheuttaneet mitään muutosta tilanteeseen, ehkä johtuen paikan erittäin herkästä ja arasta luonteesta. Esimerkkinä on Temppelivuorelle johtava ns., Mughrabi-porras, joka oli vaarassa luhistua ja jouduttiin purkamaan. Sen tilalle rakennettiin väliaikainen puuporras, mutta uutta suunnitelmaa ei ole voitu toteuttaa muslimien ankaran kritiikin vuoksi väittäen sen vaarantavan Al-Aksa moskeijan perustuksia, vaikka perustuksia ja niiden rakentamista edeltäviä arkeologisia tutkimuksia tehdään kaukana Länsimuurista. Lindenstraussin raporttia käsiteltiin Knessetissä salaisena, eikä sitä ole päästetty julkisuuteen. (JP)
- Arkeologit ovat innoissaan 3500 vuotta vanhasta rannerenkaasta, joka löydettiin Tzfatin kaivauksien yhteydessä. Rengas on hyvin säilynyt, sen pronssipintaan on tehty kaiverruksia ja siihen on tehty sarviaiheita hedelmällisyyden, voiman ja lain tunnuksina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138923
- Iranissa aviorikoksesta syytetty Sakineh Asgfiani, 43, tuomittiin kivitettäväksi Muhammedin määräysten mukaan. Nyt syyte on muutettu murhaksi ilmeisesti maailman painostuksen vuoksi. Brasilian presidentti Lula puuttui asiaan ja tarjoaa turvapaikkaa naiselle kuitenkin tunnustaen, että kullakin maalla on omat lakinsa, joita tulee kunnioittaa. Hyvin sympaattisen näköinen nainen voidaan teloittaa hirttämällä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138940
- NewYorkin kaupungin historiallisten muistomerkkien säilyttämiskomissio äänesti 9-0, ettei WTC:n tuplatornien lähelle rakennettavan muslimien rakennuksen tontilla oleva rakennus ole säilyttämisen arvoinen. USA:n armeijan eläkkeellä oleva pääsyyttäjä kenraali Dov Shevi sanoi, että moskeijan rakentaminen muslimien tuhoamien tornitalojen läheiselle tontille on kuin sika Temppelissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138941

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019