TORSTAI 29.07.10

1. JAPANILAINEN supertankkeri M Star, jonka lastina oli 270 000 tonnia raakaöljyä,
joutui yllättävän hyökkäyksen kohteeksi Hormuzansalmessa Omanin aluevesillä keskiviikkona. Räjähdys tuhosi laivan pelastusveneen ja aiheutti suuren lommon sen runkoon. Yksi merimies haavoittui lievästi, mutta öljyvuotoa aluksesta ei havaittu. Räjähdyksen sytyttämä tulipalo sammutettiin laivan miehistön ja alueellisten apuvoimien yhteistyön tuloksena.

Erikoislaatuisena pidetään sitä, että tuhon jälkiä tutkivat sekä amerikkalaiset että iranilaiset asiantuntijat totesivat yhdessä, että räjähdyksen aiheutti ulkopuolinen tekijä. Mahdollisena räjähdyksen aiheuttajana pidetään joko torpedoa tai pommia, mutta lisätutkimuksia tarvitaan.
Iranin Fars uutistoimisto kertoi, että viranomaiset luulivat ensin räjähdystä heikoksi maanjäristykseksi viitaten Hormozgan provinssin eteläisen meriosaston johtajan Ali Aqbar Saffain lausuntoon.

DEBKAFILE, joka tutkii tapausta artikkelissaan, kertoo, että asiaa tutkitaan sekä Washingtonissa että Teheranissa odottaessaan lisätodisteita, mistä räjähdys aiheutui. Laivan omistajayhtiön Mitsui OSK Lines edustaja sanoo, ettei räjähdys ole voinut tapahtua laivan sisältä, vaan sen on aiheuttanut ulkoinen tekijä, joko aiottu merirosvous tai esim. Iranin vallankumouskaartin upseerit, joilla on kana kynittävänä USA:n kanssa.

SEKÄ persianlahden ympärysvaltiot, mukaan lukien Iran ja Saudi Arabia, ovat USA:n ja muitten ulkovaltojen tavoin syvästi huolestuneita öljynkuljetusreittien haavoittuvuudesta Persianlahdella, jonka kautta kulkee 40 % maailman raakaöljystä. Lahdelle on kerääntynyt satakunta länsimaista sota-alusta, ja Iran varoitti, että sillä on 100 merialusta jokaista USA:n sota-alusta kohti. Japanilainen tankkeri Star otti öljynsä UAE:n Das Island satamassa tiistaina, mutta suuntasi räjähdyksen jälkeen UAE:n Fujaireh-satamaan vahinkojen tutkimista varten. http://www.debka.com/article/8934/

2. LÄHES kolmannes USA:n edustajainhuoneen republikaaneista hyväksyi eilen
julkilausuman, jossa he sallivat Israelin käyttää kaikkia käytettävissä olevia keinoja Iranin ydinpommin valmistumisen estämiseksi, mukaan lukien sotilaallista voimaa. Julkilausuman esitti republikaaniedustaja Louie Gohmert Texasista saaden 46 kansanedustajan tuen.

JULKILAUSUMASSA No 1553 ”tuomitsee Iranin Islamilaisen Tasavallan toistuvat uhkaukset USA:n sekä Israelin tuhoamisesta, jatkuvasta kansainvälisen terrorismin tukemisesta sekä kiihotuksesta Israelin kansanmurhaan.” Siinä ”tuetaan kaikkien keinojen käyttämistä Iranin hallituksen painostamiseksi luopumaan ydinaseiden hankkimisesta ja rakentamisesta ja vakuutetaan, että USA tulee varmistamaan, että Israel tulee saamaan kriittistä taloudellista ja sotilaallista tukea, mukaan lukien ohjustentorjuntakyky, vastatakseen Iranin uhkaan”.

LAUSUNNOSSA todetaan lisäksi, että ”se tukee Israelin oikeutta käyttää kaikkia tarvittavia keinoja vastustaakseen ja eliminoidakseen Iranin ydinaseuhkan, puolustaa itsenäisyyttään ja suojellakseen Israelin kansan henkeä ja turvallisuutta mukaan lukien sotilaallinen voima, ellei kohtuullisessa ajassa löydetä muita ratkaisuja uhkan poistamiseksi”.

KANSALLINEN iranilainen Amerikan neuvosto NIAC, USA:ssa toimiva Iranille suosiollinen painostusjärjestö, nousi välittömästi vastarintaan lausuntoa 1553 vastaan. Sen johtaja ja perustaja Trita Parsi totesi RN:n haastattelussa, että luultavasti ”typerä vaalikausi” saa aikaan tällaisia lausuntoja ja että merkeistä päätellen Israel tullaan joittenkin republikaanien toimesta nostamaan keskeiseksi vaali-aiheeksi marraskuun vaaleja varten avustusten ja äänestäjien kalastelemiseksi demokraateilta. Hän lisäsi, että jokaisella typerälläkin lausunnolla on jälkiseurauksensa todellisessa maailmassa. Hän varoitti, että julkilausuma antaa Israelille vaarallisen viestin, että jotkut kongressissa tukevat Israelin hyökkäystä Iraniin, vaikka Valkoinen Talo ja USA:n armeija vastustavat sitä. NIAC:n websivulla viitataan John Boltonin aiempaan lausuntoon, jossa hän totesi kongressin tuen vahvistavan Israelin hallituksen suunnitelmia Irani uhkan poistamisesta voimatoimin, koska se on oikeutetusti huolissaan Obaman kielteisestä mielipiteestä. Web-sivulla todetaan, miten ”Obama onnistuneesti vastusti kongressin pyrkimyksiä asettaa Iranille yksipuolisia taloudellisia sanktioita vuoden ajan.
Nyt purevien sanktioitten tultua voimaan jotkut äärioikeistolaiset tahot ovat aloittaneet kampanjan toteuttaakseen lopullisen päämääränsä: Sota Irania vastaan”.
NIAC varoittaa sivullaan, että sellainen sota vaarantaisi lukemattomien amerikkalaisten ja israelilaisten hengen ja demokratialiikkeen Iranissa sekä sekoittaisi Lähi Idän ja erityisesti Irakin ja Afganistanin tasapainotilan ja aiheuttaen taloudellisen sekasorron Lähi Idän öljyn-tuotannon vaarantumisen vuoksi. NIAC kieltää tukevansa Iranin nykyhallitusta, ja toteaa todisteeksi siitä tuominneensa ihmisoikeuksien polkemisen Iranissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138835

3. USA on lisännyt painostustaan Abbasia kohtaan saadakseen hänet taivutettua suoriin keskusteluihin Israelin kanssa, mitä Abbas vastustaa ja jonka kielteistä päätöstä hän suositellee arabiliiton kokouksessa tänään Kairossa. Abbas lensi sinne jo eilen valmistautuakseen ja ehkä viime hetken keskusteluihin ennen äänestyksiä tänään.
OBAMAN nimittämä erikoislähettiläs George Mitchell on välittänyt Abbasille Obaman henkilökohtaisen viestin, jossa uhkauksen omaisesti varoitetaan, että PA voinee menettää USA:n tuen ja osallistumisen neuvotteluihin, ellei Abbas muuta kielteistä kantaansa.

Abbas perustaa kielteisyytensä siihen, ettei Israel ole myöntynyt hänen esittämiinsä vaatimuksiin ennen neuvotteluja: Palestiinan valtion rajat perustuvat 1949 aselepolinjoihin; Israelin tulee jatkaa rakennuskieltoa Juudeassa ja Samariassa mukaan lukien Jerusalemin itäosissa syyskuun 26. päivän jälkeen; kiellon tulee koskea myös ns. luonnollista kasvua, eli tarkoituksena on tukahduttaa inhimillinen elämä Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä; edelleen kansainvälisten joukkojen sijoittaminen PA:n alueille rajojen suojelemiseksi, vaikka varsinainen syy on Hamasin vallankaappauksen pelko, mikä uhkaa IDF:n poistuessa. Abbasin vaatimusten taustalla on arabiliiton hyväksymä suunnitelma, joka sallii myös palestiinalaispakolaisten paluun alueille, joista heidän isänsä tai esi-isänsä pakenivat. Abbasin vaatimuksina on kaikkien Israelin turvallisuusvankien (terroristien) vapauttaminen.
On muistettava, etteivät PA:n hallitukset ole missään vaiheessa toteuttaneet niille asetettuja vaatimuksia: kiihotuksen ja Israelin vastaisuuden poistamiseksi mediasta, kouluista ja instituutioista, laittomien aseitten tuhoamisesta ja terrorismin hävittämisestä alueiltaan sekä terroristien pidättämisestä ja luovuttamisesta Israelin viranomaisille. (JP) http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=182904

4. ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman totesi yhteisessä lehdistötilaisuudessa Espanjan ulkoministeri Miquel Moratinosin kanssa eilen, ettei Israel tule jatkamaan rakennuskieltoa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä syyskuun jälkeen eikä myöskään suostumaan minkäänlaisiin sitoumuksiin rajoista ennen neuvotteluja, vaikka Netanyahun kanta onkin ollut häälyvä näissä kysymyksissä, sillä Netanyahu haluaa suorat keskustelut ja nopeasti. Lieberman selitti hallituksen kantana olleen alusta lähtien, että suorat keskustelut PA:n kanssa voidaan aloittaa välittömästi, mutta ilman ennakkoehtoja. Hän sanoi vaatimuksia 1967 rajoista, setlementeistä tai pakolaisista mahdottomina hyväksyä ennakkoehtoina.

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak tapasi maanantaina USA:n ulkoministeri Hillary Clintonin keskustellen rauhansuunnitelmien nykyvaiheesta. Tilaisuuden jälkeen ulkoministeriön edustaja R J Crowley totesi, että USA käyttää kaiken vaikutusvaltansa saadakseen suorat keskustelut alkamaan mahdollisimman pian. Hän kertoi, että Barakin ja Clintonin 45minuutin keskustelut olivat osa USA:n ponnisteluista saada osapuolet yhteisen pöydän ääreen. Täkyinä Mitchell käytti uhkausta, ettei USA voi taivuttaa Netanyahua suostumaan rakennus-kiellon jatkamiseen eikä laittomasti rakennettujen arabitalojen purkamisen peruuttamiseen, ellei Abbas muuta kielteistä kantaansa.

BARAK tapasi eilen myös puolustusministeri Robert Gatesin, Heidän keskustelunsa keskittyivät Iranin tilanteeseen sekä Israelin kykyyn säilyttää sotilaallisen ja tekninen etumatkansa arabimaihin verrattuna. Varsinkin ilmavoimien kykyä painotettiin. Puhuessaan Fox News TV-yhtiön haastattelussa hän sanoi Ahmadinejadista, että tämä on henkilönä edistynyt mutta outo. Hän sanoi, etteivät ehkä kovimmatkaan sanktiot saa Iranin johtoa taipumaan, mutta katsoi kaikkien mahdollisuuksien kokeilemisen olevan tärkeää ennen ratkaisevia päätöksiä turvautumisesta väkivaltaan.
”On selvää, että jossain vaiheessa operaatio Irania vastaan ei ole enää ajankohtainen, ei USA:lle eikä kenellekään muullekaan.” Hän tarkoittanee tällä tilannetta, jolloin Iranin ydinase on käyttökunnossa. Barak kielsi julkisuudessa esiintyneet tiedot, että Israel olisi menettänyt uskonsa Obaman tapaan hoitaa Iranin kysymystä maitten välille nousseen jännityksen vuoksi. tai että Israelissa katsottaisiin Valkoisen Talon hyväksyneen ydinasein varustetun Iranin.
”Erimielisyyksiä on tietenkin aikamääristä ja mitä itse asiassa tulisi tehdä, mutta en ole havainnut mitään rakkaussuhdetta tämän hallituksen ja Iranin välillä”, hän spekuloi. (JP) http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=182950

5. UUTISOTSIKOITA
- Israelissa valmistaudutaan ottamaan vastaan Romaniassa kuolleitten kuuden sotilaan ruumiita, jotka on tunnistettu ja omaisille ilmoitettu. (JP)
- USA:n hallitus toivoo voivansa järjestää vielä vihoviimeisen neuvottelun Iranin uraani-toimitusten järjestämiseksi jollain tavalla, joilla estettäisiin suhteiden kehittyminen kriisitilanteeseen ilman paluuta. (JP)
- USA:ssa on meneillään aloite saada Israeliin muuttaneet USA:n kansalaiset äänestämään marraskuun vaaleissa. Joittenkin mielestä tällä pyritään vaikuttamaan kongressin voimasuhteisiin ja että se olisi tarkoitettu Obamaa vastaan. (JP)
- Marylandin konservatiivisen synagogan ulkoseiniin oli ruiskutettu suuria natsiaiheisia kirjoituksia. Otneyn Bnai Shalom synagogan seiniin oli kirjoitettu: “Kuolema sionisteille”, ”Kike”, ”Fuck Israel”, ”Judenraus”, Arbeit macht frei” ja muita vastaavia iskulauseita. Huomautuksia juutalaisten ylivallasta sekä suhteesta rahaan havaittiin. Parin kodin postilaatikot oli maalattu punaisiksi hakaristeillä varustettuina. Poliisipäällikkö sanoi poliisin tutkivan vandalismin taustoja, mutta kaupungin 430 konservatiivista juutalaisperhettä ovat shokin ja surun vallassa. (JP)
- EU ulkoministereitten suunniteltu vierailu Gazassa siirtyy syyskuuhun, sillä aiotun viiden ulkoministerin ohella monet muutkin haluavat osallistua vierailuun, ja sellaisen suunnittelu vie oman aikansa. EU:n ulkoasioitten johtaja Ashton teki oman vierailunsa ehkä painottaakseen asemansa tärkeyttä, ja Espanjan ulkoministeri Moratinoksella lienevät samankaltaiset pyrkimykset. Lieberman halusi vierailua osoittaakseen, mitä Israel tekee ja on tehnyt gazalaisten hyväksi ja esitelläkseen heille suunnitelmaansa ”Gazan toisesta evakuoinnista”, eli sulkea Gazan ja Israelin välinen raja vain normaalia kahden valtion välistä liikennettä muistuttavaksi ja saada Gaza itsenäiseksi energiankäytön, käyttöveden ja infrastruktuurin alueilla. (JP)
- Jerusalemin kaupunki aikoo toteuttaa suunnitelmansa purkaa laittomasti rakennetut 22 asuintaloa Issawian lähiössä oikeuden päätöksen mukaisesti. Suunnitelma purkamisesta on herättänyt mielenosoituksia eikä niiltä vältyttäne nytkään. (JP)
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138830 http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=182957
- Torstain Jerusalem Pride (Jerusalem häpeä) paraatin vastapainoksi UTJ aikoo järjestää ”Aasiparaatin”, mutta poliisi sallii vain piirrettyjä kuvia, ei aitoja. Tämä häpeällinen Pride-paraati sallitaan Knessetin alueelle saakka. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3926502,00.html
- Colognessa homo-saksalaiset marssivat yhdessä homo-iranilaisten kanssa Pride-paraatissaan, mikä oli vastalauseena Madridin kiellolle, maalaten katuja sateenkaaren värein ja alastomia ihmisiä punaisiksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3915002,00.html
- Arkeologisia kaivauksia jatketaan Shilossa, jossa Liitonarkki oli Tuomarien ajan eli 400 vuotta siihen saakka, kun filistealaiset valloittivat kaupungin ja veivät liitonarkin sotasaaliina Filisteaan joutuen sen palauttamaan havaittuaan sen yliluonnollisen vaikutuksen, kuten Torassa kerrotaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138836

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019