TORSTAI 15.07.10

1. OXFORDIN yliopiston tutkijaryhmä kertoo julkistamassaan tutkimusraportissa, etteivät Israelin ilmaiskut Iranin ydinlaitoksia vastaan estäisi Irania lopuilta hankkimasta ydinaseita, ja että sellainen isku aloittaisi sodan, joka tulisi kestämään epämääräisen ajan.
Raportissa arvioidaan, että isku voisi päinvastoin kiihdyttää ja jouduttaa Iranin johtajien päättäväisyyttä valmistaa ydinase maansa puolustamiseksi.
Toiseksi ne tulisivat aiheuttamaan arvaamatonta tasapainottomuutta Persianlahden alueella ja laajemmallekin maailman öljyntarpeen tyydyttämisen estymisen ohella.

YK:n turvallisuusneuvosto asetti Iranille neljännen kerran entisestään kovennetut sanktiot ja USA:n senaatti vahvisti yksipuolisia ja kovempia sanktioita.
Iranin johto vakuuttaa, että sen ydinsuunnitelma tähtää pelkästään sähkön tuottamiseen.
Rauhantutkimuksen professori Paul Rogers Bradfordin yliopistosta, jota laati raportin, arvioi, ettei USA ole valmistautumassa iskemään Iraniin, mutta että Israelin mahdollisuudet ja kyky ilmaiskuihin ovat lisääntyneet. Hän sanoo Israelin USA:sta hankkimien pitkän matkan hävittäjien ja ohjaajattomien koneitten, emälaivoille sijoitettujen koneitten sekä mahdollisesti Irakissa ja Azerbaijanissa sijaitsevan sotilaallisen potentiaalin ja laitteiden lisänneen Israelin sotilaallista valmiutta mahdollisiin ilmaiskuihin.

TUTKIMUKSESSA arvioidaan, etteivät iskut kohdistuisi vain ydinlaitoksiin, vaan myös tehtaat ja tutkimuskeskukset ja jopa yliopistojen laboratoriot joutuisivat iskujen kohteiksi.
Iskut tällaisiin kohteisiin vaatisivat runsaasti siviiliuhreja, arvioidaan raportissa.
Sotilaallinen tarve voisi vaatia Teheranin pommittamista teknokraattien eliminoimiseksi, jotka ovat vastuussa Iranin ydinsuunnitelman toteuttamisesta.

VASTAVETONA Iran voisi erota välittömästi NPT-sopimuksesta ja kiihdyttää oman ydinaseensa valmistusta. Toiseksi Iran tulisi iskemään kommandoiskuilla tai ohjuksillaan Persianlahden maiden öljylaitteita vastaan pyrkien estämään öljynkuljetukset Hormuzan salmen kautta maailmalle. Ohjusiskut kohdistettaisiin Israeliin, mutta Iran voisi myös aktivoida sen arvovallan alla toimivat Syyrian, Hizbullahin sekä Hamasin Israelin vastaisiin toimiin.
Israel ei ole myöntänyt eikä kieltänyt omaavansa ydinaseita, mutta yleisesti uskotaan, että sen ydinasearsenaali voi olla 200 ydinkärkeä taktisten ydinammusten lisäksi.
RAPORTTI päätyy suosittamaan diplomaattisen ratkaisun löytämistä mahdollisimman pian.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/u-k-think-tank-israel-attack-wouldn-t-stop-iran-nuclear-program-1.302005

2. TILANTEEN kuumeneminen Lähi Idässä laajemmallakin sektorilla kuin Israelissa ja sen lähiympäristössä ei ole jäänyt huomaamatta Palestiinan Auktoriteetin johtajilta.
WND:n Lähi Idän toimiston johtaja Aaron Klein tarkastelee artikkelissaan asiaa.

KLEIN kertoo palestiinalaislähteisiin viitaten, että PA:n johto on antanut sen tiedustelu- ja turvallisuusvastuussa oleville tehtäväksi tutkia, mitä vaikutuksia Israelin ilmaiskuilla Irania vastaan tulisi olemaan palestiinalaisille sekä palestiinalaispakolaisille, joista Klein käyttää etuliitettä ”niin sanotut”, Syyriassa, Irakissa ja Libanonissa.

PA:n antamaan kehotukseen kuuluu tutkia ja antaa ohjeita, miten palestiinalaisten tulisi toimia Iranin mahdollisten vastatoimien aikana, sekä sen kiihottamien järjestöjen kuten Hamas ja Hizbullah sekä Länsirannalla toimivien vastarintajärjestöjen liittyessä Iranin tueksi Israelia vastaan. Yksi mahdollinen kehitys voisi olla Libanonin palestiinalaisten pako pakolaisleireistä Israelin aloittaessa ilmaiskuja Hizbullahin raketti- ja ohjusasemia sekä komentokeskuksia ja bunkkereita vastaan, mikä voisi kehittyä laajemmaksi sodaksi Libanonin ja Syyrian alueilla.
Sekä Syyrialla että Hizbullahilla on runsaasti kehittyneitä raketteja ja ohjuksia, myös pitkän kantomatkan omaavia, joilla Hizbullah uhkaa iskeä Israelin suuria kaupunkeja vastaan.
Hizbullahin arvoasteikossa toiseksi tärkein johtaja Naim Kassem kehui äskettäin, että sillä on IDF:n tukikohtien sekä kaupunkien koordinaatit valmiina ohjusiskujen aloittamiseksi.

TUTKIMUKSESSA puututtaneen myös siihen, miten PA:n USA:n kouluttamat poliisit ja sen alueilla toimivat järjestöt tulisivat toimimaan konfliktin aikana. Israelin arabien rauhattomuus viimeisten kuukausien ja viikkojen aikana asettaa heidän lojaalisuutensa kovalle koetukselle.
http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=178957

3. JP:N kolumnisti Herb Keinon kertoo artikkelissaan, että YK:n ja USA:n asettamat kovennetut sanktiot Irania vastaan ovat alkaneet purra, kuten pääministeri Netanyahu toteaa. Netanyahu kehotti maailman maita pitäytymään sanktioitten määräyksissä ja rajoitteissa, mutta hän kuitenkin haluaisi koventaa niitä varsinkin Iranin energiasektorilla.

VENÄJÄ on alusta lähtien vastustanut sanktioita Iranin taloutta vastaan, vaikka se pitkin hampain suostuikin YK:n asettamiin viimeisiin rajoitteisiin. Venäjän energiaministeri Sergei Shmatko sanoo tähän tapaan: ”Venäläiset yhtiöt ovat valmistautuneet toimittamaan tuotteitaan Iraniin. Myös mahdollisuus öljynjalostustuotteiden vientiin Iraniin on olemassa, jos siihen löytyy kaupallista intressiä.” Suomeksi sanottuna Venäjä ei halua panna esteitä yhtiöille, jotka löytävät edullisia kauppasuhteita Iranin kanssa sanktioista huolimatta.
”Sanktiot eivät estä meitä”, Shmatko selventää Venäjän uutistoimiston raportin mukaan tavattuaan Iranin petroliministerin Massoud Mir Kazemin Moskovassa. Uutisraportin mukaan Venäjä allekirjoitti Iranin edustajien kanssa maitten välisen ”tiekartan”, jolla määritellään maitten välinen energiayhteistyö tulevaisuudessa.

MONET Euroopan maissa toimivat yhtiöt sen sijaan ovat alkaneet karsia liikesuhteitaan Iranin kanssa, kertoo Keinon artikkelissaan. Ranska on lopettanut Total-yhtiön bensiinin ja jalostettujen petrolituotteiden viennin Iraniin; Espanjan Repsol-yhtiö vetäytyi sopimuksesta Iranin luonnonkaasukentän tutkimuksista ja kehittämisestä; Englannin BP-yhtiö sanoi lopettavansa lentokonebensiinin toimittamisen Iraniin; Royal Dutch Shell-yhtiö ei jatka sopimuksia poltto-aineen toimittamiseksi Iranin ilmavoimille, lopettaen bensiinitoimitukset jo maaliskuussa.

Sanktiot vaikuttavat kansainvälisiin vakuutuksiin, joilla on yhteyksiä Iranin kanssa. UAE on jäädyttänyt niiden liikeyhtiöitten ja instituutioiden pankkitilit, joilla on liikesuhteita Iranin kanssa. Etelä-Korea lopettaa vientitakuut Iranissa työskenteleviltä rakennusyhtiöiltä. Siten GS insinööri ja rakennusyhtiö joutui luopumaan 1.2 miljardin USD urakasta öljynjalostamon rakentamiseksi Iranin luonnonkaasukentälle. (JP)

4. IDF testasi vielä kehityksen alaisena olevaa raketintorjunta järjestelmää Iron Dome, jonka toivotaan pystyvän eliminoimaan suurimman osan Gazasta ja Libanonista ammutuista lyhyen ja keskimatkan raketeista ja ohjuksista. Eilisiä testejä valvoivat puolustusministeriön, Israelin ilmavoimien sekä Rafael Advance Defence Systems Ltd edustajat.
TESTEISSÄ ammuttiin useita salvoja raketteja, jotka imitoivat Kassam-raketteja sekä pitemmän matkan Grad-raketteja, jotka kuuluvat Katjusha-sarjaan.

IRON DOME järjestelmä on kehitetty eliminoimaan lyhyenmatkan raketteja, joita Hamas ja Hizbullah ampuvat Israelin alueelle. Iron Dome käyttää uudenaikaista tutkaa, jonka kehitti Elta-yhtiö, ja se pystyy haarukoimaan raketin, joka tuhotaan kineettisellä vastaohjuksella.
Testeissä tutka pystyi erottamaan raketit, jotka oli koordinoitu putoamaan aukealle paikalle eikä antanut hälytystä ohjuspatterille. Iron Dome järjestelmän katsotaan olevan käyttö-kunnossa, ja se otetaan kenttäkäyttöön sitä mukaa kuin valmistusresurssit antavat myöten. IDF on jo perustanut pataljoonan, joka harjoittelee järjestelmän käyttöä Gazan rajalla.
Puolustusministeriö harkitsee, otetaanko järjestelmä heti kenttäkäyttöön vai varastoidaanko valmistuneet patteristot odottamaan kriisitilannetta. Varastoiminen on puolustusministeri Ehud Barakin ajatus, mitä monet ihmettelevät. Miten hetkessä syttyvään tilanteeseen saadaan koulutettua järjestelmän käyttöön tottuneet yksiköt? Jotkut epäilevät, että Barakin tarkoituksena on myydä valmiita järjestelmiä ministeriön talouden kohentamiseksi. (JP) http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=181388

5. USA:n ulkoministeri Hillary Clinton vakuutti, että Obama ja hän taistelevat anti-semitismiä ja Israelin eristämistä vastaan. Clinton sanoi havainneensa, että anti-semitismi on selvästi nousussa, ja sanoi taistelevansa sitä vastaan ihmisoikeusraportista lähtien kaikessa. USA nimitti Hanna Rosenthalin seuraamaan ja raportoimaan anti-semitismiä maailmalla.
ISRAELIN edustajat puolustivat maan oikeutta saartaa Gazaa YK:n ihmisoikeuskomitean kokouksessa Genevessä keskiviikkona, kertoo AFP. Kysymys koski syytöksiä, että Israel rikkoo saarto-toimilla kansainvälistä sopimusta vastaan koskien siviili- ja poliittisia oikeuksia. Komiteaan kuuluu 18 asiantuntijaa, se kokoontuu kolmesti vuodessa neljän viikon istuntoihin käsitellen 162 jäsenmaan viisivuotisraporttia, miten ne ovat noudattaneet kansainvälisiä määräyksiä yksityis- ja poliittisista oikeuksista kuten myös yksittäisiä valituksia. (JP)

6. UUTISOTSIKOITA
- Haim Pearlman, 29 kolmen lapsen isä, on syytettynä 1990-luvulla kolmen palestiinalaisen puukottamisesta kuoliaiksi ja muutamista yrityksistä, kuten Shin Betin tutkimuksissa todetaan. Se myös syyttää, että syytetty kuului Kahane-järjestöön, joka on kielletty Israelissa. Pearlman sanoo, että hänet on mustamaalattu, ja että Shin Bet kiihotti häntä väkivaltaan. (JP)
- Israelissa on huokaistu helpotuksista tiedoista, että Amal Thea alus höyrysi lopulta El-Arishin satamaan välttäen täten uuden ilkeän selvittelyn. (JP) http://www.jpost.com/SpecialSection/Article.aspx?id=181412
- George Mitchell saapui Israeliin herättäen toiveita, että suoriin keskusteluihin päästään lähi aikoina. Kuten odotettua, Israelilta odotetaan myönnytyksiä. Uutta on se, että Mitchell odottaa PA:n lopettavan Israelin vastaisen toiminnan ulkomailla sekä kiihotuksen mediassa ja instituutioissa. (JP)
- Lakiesitys, joka vaatii kansanäänestystä ennen maan luovutusta ulkopuolisille, läpäisi ensimmäisen käsittelyn Knessetissä. Vasemmisto yhdessä Netanyahun kanssa vastustavat lain vahvistamista, koska he pelkäävät sen vaikeuttavan rauhankeskusteluja. (JP)
- Lakiesitys, jolla estetään NGO-järjestöjen ulkomailta tulevat rahoitukset, etenee myös Knessetissä. (JP)
- JP:n kolumnisti Isi Leibler kehottaa varomaan seireenien lauluja, joita presidentti Barack Hussein Obama laulelee nyt Valkoisessa Talossa vakuuttaen kestävää ja rikkumatonta tukeaan Israelille. Lebler sanoo, että Obama erehtyy pahan kerran, jos hän todella uskoo Israelin epäilyn nousseen hänen keskimmäisestä nimestään, sillä ”eivät juutalaiset sentään niin tyhmiä ole”. Hän muistuttaa lukuisista toimista, joilla Obama on ilmaissut vastenmielisyytensä Israelia kohtaan, jotka puhuvat omaa kieltään. Leibler toteaa, että Obama toimii nurkkaan ajetun eläimen tavoin havaittuaan, että hänen oma uskottavuutensa ja tulevaisuutensa ovat vaakalaudalla. (JP) http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=181443
- Jonathan Pollard on virunut 9000 päivää USA:n eristyssellissä, minkä hänen tukijansa ovat huomioineet yhtenä pahimmista oikeuden polkemisista USA:n historiassa. Samaan aikaan USA vaihtoi lentokoneellisen vakoilusta syytettyjä venäläisiä sujuvasti muutaman viikon tutkimusten jälkeen. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=181356

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019