TIISTAI 13.07.10

1. PA:N JOHTO näyttää kuitenkin olevan suostumassa suoriin keskusteluihin Israelin kanssa. H Keinonin ja Kh A Toamehin kirjoittaman JP:n artikkelin mukaan PA:n virkailijat eivät sulje pois mahdollisuutta aiemman kielteisen kantansa muuttumiseen. Tietoja antanut PA:n viranomainen sanoo, että kannan uudelleen harkitsemiseen vaikuttivat ennen kaikkea presidentti Obaman antamat vakuutukset PA:n vaatimista ehdoista. Tämä voitaneen tulkita siten, että Obama lupasi painostaa Israelia suostumaan heidän vaatimuksiinsa.

”Emme vastusta suoria keskusteluja”, virkailija selitti, ”mutta ennen niiden alkamista me vaadimme selvää keskusteluohjelmaa ja aikataulua.”
Pääministeri Netanyahu on toistuvasti vaatinut siirtymistä epäsuorista välittäjän kautta käydyistä keskusteluista saman pöydän ääreen selittäen, että maailman johtajien parissa leviää yleinen vakaumus, että keskustelut osapuolten välillä on käytävä suorina. Mitchellin yritykset osapuolten lähentämiseksi toisiaan ovat olleet tuloksettomia leveistä hymyistä ja käsien aktiivisesta pumppaamisesta sekä Mitchellin ja Erekatin poskipusuista huolimatta.
PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat vaatii edelleen, että Israelin tulee jatkaa rakennuskieltoa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä ja Jerusalemin itäosissa sekä hyväksyä Palestiinan valtion länsirajaksi 1949 aselepolinja, jota Abba Eban kutsui ”Auschwitzin rajaksi”.

NETANYAHULLA on ABC:n haastattelulausuntonsa mukaan käsitys, että niin pian kuin aidot keskustelut saadaan aikaan, todellisuus voi muuttua. Hänen optimistinen näkemyksensä, että elokuussa viimeistään päästään saman pöydän ääreen, ei ole saanut vastakaikua PA:n parissa, jotka kieltävät saaneensa sellaisia todisteita. Obama haluaisi keskustelut käyntiin ennen kuin Netanyhaun julistama rakennuskielto päättyy 26.09.2010, mikä poistaisi PA:n vaatimuksen kiellon jatkamisesta ehtona keskusteluille. Obama haluaisi, että Netanyahu ja Abbas voisivat tavata YK:n yleiskokouksen aikana syyskuussa New Yorkissa hänen toimiessaan isäntänä. Abbas ei ole tuntenut tarvetta uuteen aiheettomaan PR-tilaisuuteen.

Netanyahu matkustanee keskiviikkona Sharm El-Sheikhiin, jossa hän tapaa Egyptin presidentti Hosni Mubarakin. Tapaamisen piti tapahtua tänään, mutta se siirrettiin ehkä Mubarakin terveystilan vuoksi. Mubarak tapaa pian Netanyahun jälkeen Mahmoud Abbasin. On selvää, että arabiliiton kokous, jossa päätettäneen sen tuesta suorille keskusteluille, on johtajien tapaamisen yhtenä aiheena keskinäisen informaation ohella. (JP)

2. KENRAALIMAJURI Giora Eilandin (res.) johtaman IDF:n sisäisen tutkimustiimin raportti Mavi Marmaran valtausoperaatiosta esiteltiin eilen median edustajille. Raportti paljastaa lukuisia operatiivisia virheitä ja laiminlyöntejä tiedustelun ja suunnittelun alueilla. Kritiikki kohdistuu varsinkin merivoimien päällikköön vara-amiraali Eliezer Maromiin siksi, ettei hän ollut valmistellut B-suunnitelmaa sen varalle, että suora valtausyritys epäonnistuisi.

OPERAATION suurin puute kai lienee lopulta ollut se, etteivät sen suunnittelijat osanneet epäillä avustuslaivan matkustajien joukkoon soluttautuneiden väkivaltaisten IHH jäsenten todellista päämäärää tai olleet edes tietoisia heidän läsnäolostaan. Tiedustelu oli puutteellinen, kuten raportissa todetaan, mutta toisaalta Turkkia pidettiin vielä silloin ystävämaana, jonka ei edellytetty lähettävän IDF:n saarron murtamistoimiin palkattuja terroristeja. Kritiikki kohdistuu siihen, ettei suunnitelmia muutettu, vaikka helikopterista ja alusta seuraavista merivoimien aluksista käsin varmaan pystyttiin seuraamaan laivan kannelle laskettujen sotilaitten joutuminen vahvasti teräs- ja puukartuin, puukoin, kirvein ja pistoolein aseistautuneitten huligaanien käsiin.

EILAND kuitenkin toteaa raportissaan, ettei hän havainnut suoranaisia virheitä suunnittelussa tai sen toteuttamisessa. Hän pyrki erottamaan operatiiviset virheet ja operatiiviset epäonnistumiset. Hän tunnusti virheitä tapahtuneen myös korkealta sotilaalliselta kannalta katsoen, mutta ne eivät onneksi johtuneet huolimattomuudesta.
Eiland kyselee, miksi operaatiota jatkettiin, vaikka väkivaltainen vastustus laivan kannelle kokoontuneitten kymmenien huligaanien käytöksestä havaittiin?
RAPORTTI paljastaa muutamia dramaattisia tilanteita. Ensimmäisen laukaukset ammuttiin terroristien toimesta, kuten sotilaan polveen juuttuneesta kuulasta voidaan havaita, eikä sitä oltu ammuttu sotilaskiväärillä. Kolme sotilasta heitettiin alemmalle kannelle, josta heidät vapautettiin vasta 40 minuuttia myöhemmin heidän seisoessaan haavoittuneina ihmisjoukon keskellä laivan keulaosassa. Ylemmällä kannella olleet sotilaat karkottivat ihmiset sotilaitten ympäriltä, joista kaksi pystyi hyppäämään mereen, sotilaat pelastivat kolmannen pahoin haavoittuneen hypäten ylemmältä kannelta hänen avukseen; tämä oli sieppausyritys.
EILAND toteaa raportissaan, ettei merivoimilla ole järjestelmää, jolla suurehkot merialukset voidaan pysäyttää. Sellaisen kehittämistä on pyydetty, mutta se kestää vuosikausia. (JP)

3. IDF pelkää, että Hizbullah kaivaa tunneleita Israelin ja Libanonin rajan ali, joitten kautta se voi päästä huomaamatta joko IDF:n tukikohdan alle, kuten Hamas Gazan eteläosassa 2004 surmaten viisi sotilasta, tai valmistellakseen sieppausoperaatiota sotilaan tai upseerin sieppaamiseksi panttivangiksi, kuten Hamas teki Kerem Shalomin tukikohtaan tekemällään kommandoiskulla surmaten kaksi sotilasta ja vieden haavoittuneen Gilda Shalitin, jota se on pitänyt panttivankinaan yli 4 vuotta vaatien hänen vapauttamisestaan eri pituisiin vankeus-rangaistuksiin tuomitun tuhannen terroristin vapauttamista.

HIZBULLAH voi myös varustaa IDF:n tukikohdan alle kaivamansa tunnelin täyteen räjähteitä, jotka sytytettyinä tekisivät laajaa tuhoa maan päällä.
IDF:n suunnittelijat otaksuvat, että Hizbullah voi jonkin tekosyyn nojalla aloittaa rakettien ammunnan Israelin puolelle lähettäen samalla sieppausryhmät rajan yli joko tunneleita käyttäen tai murtaen aukkoja turvallisuusaitaan.
TILANNE Israelin ja Libanonin rajalla on tulenarka, ja molemmat osapuolet ovat vahvistaneet joukkojaan. Hizbullah on tiettävästi tuonut 20 000 miestä Libanonin eteläosiin siellä ennestään olevien lisäksi. Tilanne on nurinkurinen siksi, etteivät UNIFIL-joukot, joiden tulisi estää Hizbullahin aseistautuminen ja sen joukkojen tuominen maan eteläosiin, näe eikä kuule mitään väittäen, ettei mitään vahvistustoimia ole tapahtunut. UNIFIL-joukkoja vastaan on tehty parikymmentä hyökkäystä pakallisten ”kyläläisten” toimesta, jotka tuskin ovat paikallisia asukkaita, vaan kylissä asuvia Hizbullahin värväysjoukkoja. (JP)

4. ISRAELIN sisäpolitiikkaa kuohuttaa Israel Beiteinun kansanedustajan David Rotemin valmistelema ja esittämä lakiesitys, jolla määriteltäisiin entistä tarkemmin, kenellä on oikeus käännyttää juutalaisuuteen haluavia ja kenen käännytykset ovat hyväksyttäviä. Lakiesityksen tarpeellisuus on kiistaton, siitä ei olla eri mieltä, sillä maassa on arviolta 400 000 entisen NL:n alueilta muuttanutta siirtolaista, jotka eivät juutalaisen lain halachan mukaan ole juutalaisia. Nykyisen käytännön mukaan heidän käännytystoimensa kestäisivät satoja vuosia. He muuttivat maahan vaimonsa juutalaisuuden perusteella. Heidän ja heidän lastensa tilanne maassa on järjestymätön ja aiheuttaa monia vaikeuksia ja ongelmia heidän perheilleen.

ROTEMIN lakiesityksen mukaan käännyttäminen annettaisiin ortodoksien yksinoikeudeksi, mikä on aiheuttanut pahan ristiriidan Israelin ja ulkomailla asuvien juutalaisjärjestöjen välille, jotka pelkäävät joutuvansa entistä enemmän eristetyiksi Israelista.
Jewish Agencyn puheenjohtaja Nathan Sharansky tapasi pääministeri Benyamin Netanyahun, joka otti yhteyden Knessetin puhemieheen Reuven Rivliniin, joka lupasi estää lain käsittelyn Knessetissä ensi viikolla. Knessetin lakivaliokunta hyväksyi lakiesityksen maanantain kokouksessaan. Varsinkin Kadiman parissa epäillään, että laki vahvistaa käännytysten suorittamisen haredim-kansalle eikä millään tavoin nopeuta käännytysoperaatioita. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin kansallisen turvallisuuskomitean puheenjohtaja Uzi Arak vakuuttaa, ettei USA:n kanta Israelin turvallisuuden takaamiseksi ole muuttunut, vaikka USA äänesti NPT-konferenssin loppulausunnon puolesta, jossa Israelin väitetyt ydinaseet mainittiin mutta ei sanallakaan puututtu Iranin suunnitelmiin NPT-sopijamaana rakentaa ydinaseita. Arad puhui Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnassa. (JP)
- Jerusalemin kaupunki hyväksyi 32 asunnon rakentamisen Pisqat Zeeviin. Asian käsittelyä siirrettiin viikolla Netanyhaun USA:n matkan vuoksi.
- Majdal Shams druusikylään aiottu asuintalon tutkimisen syynä oli epäilys, että talon omistajalla on suhteita Israelin vihollisten kanssa. Pidätetty druusi Fada Shaar joutuu viettämään poliisisellissä ainakin seuraavat 8 päivää. Majdal Shams ja kolme muuta druusikylää Golanilla katsovat kuuluvansa Syyriaan. (JP)
- Saksa asetti IHH:n terroristijärjestöjen listalle. Sisäministeri Thomas Mairiere sanoo, että IHH avustaa suoraan ja epäsuoraan Hamasia. IHH:n paikallinen osasto Frankfurtissa asetettiin boikottiin, koska ”se vastustaa Israelin oikeutta puolustaa itseään”. Mairiere, joka kuuluu Merkelin kristillisdemokraattien hallitukseen, sanoi IHH:n kyynisen menettelyn ilmenevän jo sen nimessä: ”International Humanitarian Aid Organisation”, kuitenkin avoimesti tukien ja kannattaen järjestöjä, jotka ovat Hamasin valvonnassa tai tukevat sitä. (JP)
- Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad aikoo toteuttaa suunnitellun Beirutin vierailun loppuviikosta tai seuraavan alussa. Hänen turvallisuusjärjestelynsä ovat aiheuttaneet valtavia ongelmia Israelin tai muitten potentiaalisten teloitusyritysten vuoksi, kerrotaan uutislähteessä. Iran lähetti Hizbullahin valvojaksi vallankumous-kaartin kenraalin Hossein Mahavadin, joka käytännössä johtaa sen sotilastoimia.
- Saksan kahden julkisen TV-kanavan johtajat ”vierittivät punaisen maton” ottaessaan vastaan Iranin Iranin vallankumouksellisen tasavallan tietoliikennetoimen presidentin Ezzatolah Zarghamin. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019