PERJANTAI 23.07.10

1. ISRAELISSA ei juuri näe raflaavia otsikoita sen suunnittelemasta sotilaallisesta iskusta Iranin ydinlaitoksia vastaan, liekö sitten itsesensuuria vai vain varovaisuutta, ettei levitetä perättömiä huhuja, jotka voivat iskeä omaan nilkkaan.
Maailmalla lehdistössä sen sijaan esiintyy toistuvasti artikkeleita, joissa spekuloidaan eri mahdollisuuksia, miten Israel tai USA tulisi toimimaan, ja mitä kulissien takana tapahtuu.

WND, joka Jerusalemin toimistonsa välityksellä seuraa tilanteita läheltä, julkaisee silloin tällöin mielenkiintoisia artikkeleita, joista yhtä viimeisimmistä tarkastelen seuraavassa.
WND:n artikkelissa, jonka laati uutistoimiston Jerusalemin toimiston johtaja Aaron Klein, kerrotaan Shin Betin pian eroavan johtajan Meir Daganin vierailleen äskettäin salaisesti Saudi Arabiassa. Koska maitten välillä ei ole diplomaattisia suhteita, yhteydet hoidetaan ilman julkisuutta, kuten tässäkin tapauksessa.

SAUDI ARABIA lasketaan ns. maltillisten arabimaitten joukkoon Egyptin ja Jordanian rinnalla. Yhteisenä tekijänä näillä mailla on arabirodun ja islamin ohella kasvava pelko Iranin tulevista aikeista, mitä siivittää Iranin salaileva ydinsuunnitelma, jonka uskotaan tähtäävän ydinaseen rakentamiseen. Ydinasein varustettuna tämä shia-muslimi-mullahien johtama maa voisi pelkällä pelotteluvoimallaan ohjailla Lähi Idän kohtaloita ja lisäksi antaa ydinvarjon terrori-järjestöille kuten Hizbullah, Hamas, Islamic Jihad ja jopa al-Qaidakin.

WND:n artikkelissa kerrotaan, miten Dagan teki salaisen vierailun 2009 Saudi Arabiaan, jossa hänelle annettiin suullinen lupaus sallia IAF:n koneitten ylilennot kuningaskunnan alueen kautta mahdollisilla pommituslennoillaan Iraniin. Kerrottiin jopa israelilaisten lentokoneitten käyneen Saudi Arabia lentokentällä joko tutustumismatkalla niiden kapasiteettiin tai viemässä sinne sotilastarvikkeita. Näihin tietoihin ei luonnollisesti ole saatu vahvistusta.

VAIKKA Israelissa vaietaan asiasta, USA:ssa keskustellaan avoimesti mahdollisuudesta, että joko Israel USA:n luvalla tai USA joko yhdessä Israelin kanssa tai ilman sitä turvautuu lopulta voimaan estääkseen Iranin ydinaseen valmistumisen.
EGYPTIN tiedusteluviranomaiset totesivat viime joulukuussa, että Israel ja Saudi Arabia toimivat yhteistyössä Irania vastaan, ja että Obama ei enää vastusta Israelin ilmaiskuja Iraniin. Egypti on ilmaissut suostumisensa sallien Israelin ohjusveneitten kulun Suezin kanavan kautta ja antaen luvan Israelin merivoimille harjoitella sen aluevesillä.
UAE:n Washingtonin lähettiläs ilmaisi alkukuussa julkisesti, että hänen maansa tukee Iranin ydinsuunnitelman pysäyttämisen voimakeinoin valittaen samalla, että muslimina hänen on vaikea hyväksyä ei-muslimien hyökkäystä toista muslimimaata vastaan.

SAUDI ARABIAN ulkoministeri Saud Al-Faisal on toiminut aktiivisesti kulissien takana taivuttaakseen USA:n ja muut länsimaat tekemään kaikkensa Iranin pysäyttämiseksi. Asian ajankohtaisuudesta kertovat tiedot, joitten mukaan Saudi Arabia on alkanut lähestyä Irania petyttyään Obaman hallituksen päättämättömyyteen Iranin ydinasesuunnitelmista.
http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=182649

2. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, miten uusi väkivaltainen sota uhkaa Irakia siksi, että USA suunnittelee jättävänsä osan sotilaistaan Irakiin osana YK:n rauhanturvajoukkoja. USA:n armeija poistaa joukkonsa virallisesti Irakista syyskuun 1. päivään mennessä.
Tämän sanotaan aiheuttaneen hurjistuneen reaktion Iranin hallituksen parissa.

ARTIKKELISSA kerrotaan, että USA käy tiiviitä keskusteluja YK:n pääsihteerin Ban ki-Moonin kanssa osan USA:n Irakissa olevista joukoista siirtymisestä YK:n sinisen kypärän suojaan USA:n virallisen armeijan vetäydyttyä. Viime perjantaina 16.07.01 USA:n varapresidentti Joe Biden totesi puheessaan tähän tapaan: ”Tulemme kotiuttamaan 95 000 sotilastamme. Armeijassa ei ole ketään, joka epäilisi kykyämme tehdä niin. Minulla ei ole epäilyksen häivääkään, ettemmekö voisi täyttää lupaustamme jättää sinne vain 50 000 sotilasta, jotka eivät millään tavoin vaikuta fyysiseen tasapainoon Irakissa.”
KENRAALI Ray Odierno, USA:n joukkojen komentaja Irakissa, antoi lausunnon 21.07.2001, jossa hän kertoi USA:n armeijan vahvistavan tukikohtiaan Irakissa kolmen Iranin kouluttaman vastarintajärjestön mahdollisten hyökkäyksien varalta niitä vastaan. Hän kertoi armeijan vetäytymisen Irakista etenevän suunnitellusti ja että maassa on nyt 74 000 USA:n sotilasta. Syyskuun loppuun mennessä niitä olisi enää 50 000 ja vuoden 2011 loppuun mennessä viimeinen USA:n sotilas on poistunut maasta Obaman hallituksen suunnitelman mukaan.

DEBKAFILE toteaa artikkelissaan, että kenraali Odierno varoitti kahdesti viikon kuluessa, että Iranin kouluttamat kolmeen vastarintajärjestöön kuuluvat gerillat voivat iskuillaan Irakissa viivyttää 24 000 sotilaan kotiuttamista syyskuun yli.
Toiseksi YK:n lipun alla toimivat amerikkalaiset joukot voivat joutua osallistumaan Iranin vastaisten pakotteiden toteuttamiseen tai niiden epäonnistuessa sotilaallisiin operaatioihin Iranissa. Tätä tukevat tiedot, että Obama on koventanut Iranin vastaista kantaansa.
USA haluaa varmistaa Nouri al-Malikin ja vaalit voittaneen Iyad Allawin hallitusyhteistyön ennen irtautumistaan Irakista.
TEHERAN on käynnistänyt omat toimensa aktivoimalla Syyrian vastustamaan USA:n suunnitelmia Iranille myönteisen puolueen eliminoimiseksi hallituksesta. Iranille myönteinen shia-oppinut Muqtada Sadr vieraili yhdessä Allawin kanssa Damaskoksessa lauantaina voidakseen estää USA:n suunnitelmien toteutumisen.
DEBKAFILE toteaa artikkelissaan, että aiempi uskomus Iranin tyytymisestä vain aktivoimaan terrorijärjestöjä alueella on todettu virheelliseksi, ja että yhä suuremman todennäköisyyden mukaan Iranin tukemat järjestöt tulevat hyökkäämään USA:n joukkoja vastaan Persianlahden alueella. http://www.debka.com/article/8920/

3. EPÄILYT USA:n ja Israelin parissa ovat alkaneet nakertaa entistä tiuhempaan
uskomuksesta, että Iran voi toteuttaa ydinkokeen ennen vuoden loppua. Tämä ei tarkoita sitä, että ydinase olisi käyttökunnossa, mutta se olisi kuitenkin yksi merkittävä askel siihen suuntaan. Se kertoo samalla sen, että Iranin ydinsuunnitelma etenee salaisesti paljon nopeammin, kuin mitä yleisesti uskotaan.

DEBKAFILE, joka asiaa tutkii ja siitä kirjoittaa, etsii myös yhteyksiä iranilaisen ydinfyysikon Shahram Amirin salaperäisestä katoamisesta pyhiinvaellusmatkalla Mekkaan ja hänen yllättävästä ilmestymisestään USA:ssa vapaana miehenä antaen lausuntoja lehdistölle. Debkafile arvioi, että Amiri oli kaksoisagentti, joka palveli sekä USA:n että Iranin laskuun. Artikkelissa arvioidaan, että hän aloitti työskentelynsä CIA:n kanssa 1974, mutta toimi myös Iranin tiedustelun hyväksi. DB arvioi, että Iranin tiedustelu lähetti Amirin tietoisesti Yhdysvaltoihin, ei vakoilijana vaan antamaan USA:n viranomaisille vääristeltyjä tietoja Iranin ydinsuunnitelman tasosta ja päämäärästä. Tällä Iran olisi pyrkinyt vaikuttamaan Obaman hallituksen päätöksiin, eikä vain siihen, vaan että kaksoisagentin ominaisuudessa hänellä oli mahdollisuus syöttää USA:n tiedustelulle väärennettyä tietoa.

AMIRi sai sankarin vastaanoton saavuttuaan takaisin Teheraniin. Hänen pääsynsä lähtemään USA:sta herättää epämääräisiä kysymyksiä hänen todellisesta asemastaan. Eräässä artikkelissa valitettiin sitä, ettei presidentti Bush kuunnellut varapresidenttinsä Cheneyn neuvoja ja tehnyt jotain Iranin ydinasesuunnitelmien suhteen. Ehkä Amiri vaikutti hänen päätökseensä, kuten myös Syyrian presidentti Bashar Assadin suhteen tämän hallituskauden alkuaikoina. http://www.debka.com/article/8918/

4. UUTISOTSIKOITA
- Kreikan pääministeri George Papandreun vierailu Israelissa sujui miellyttävissä ja suotuisissa olosuhteissa, mitä pidetään harvinaisena ulkomaisten diplomaatti-vierailujen yhteydessä. Pääministeri Netanyahu sanoi tervehtiessään vierastaan, että hän haluaa keskusteluja PA:n kanssa ei vain keskustelujen vuoksi vaan saadakseen historiallisen rauhansopimuksen. Ulkoministeri Lieberman tuki häntä lisäten, että rakennuskiellon jatkaminen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä on mahdoton ja järjetön. (JP)
- Netanyahu sanoi puheessaan, että moderni Kreikka ja moderni Israel ovat tasapainon pilareita Välimeren itäosissa ja tärkeitä kumppaneita rauhanponnisteluissa sekä palestiinalaisten että koko tämän alueen kansojen kanssa. Hän esitti suhteiden syventämistä maitten välillä ja varsinkin talouden alueilla. Hän sai vierailukutsun Kreikkaan. Papandreun vierailu oli virkistävä poikkeus viileiden sarjassa. (JP)
- Papandreu sai vieraillessaan Ramallahissa propagandaiskun siitä, missä Israel pyrkii mitätöimään rauhantavoitteet kieltäytymällä jatkamaan rakennuskieltoa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä ja tunnustamaan Abbasin vaatimukset ehtona suorien keskustelujen aloittamiseksi. Kuten tunnettua, ehdot ovat lisääntyneet sitä mukaa kuin Israel on vakuuttanut haluaan keskustelujen aloittamiseksi. Viimeisimpiä näistä ovat Abbasin vaatimus rakennuskiellosta Jerusalemin itäosissa sekä Nato-joukkojen sijoittaminen valvomaan suunnitellun Palestiinan valtion rajoja. Tämä ei kuitenkaan ole niiden pääasiallinen tarkoitus, vaan varmistaa, ettei Hamas kaappaa valtaa Länsirannalla kuten se teki Gazassa, mikä olisi entistä todennäköisempää IDF:n sotilaitten vetäytyessä pois alueelta. (JP)
- USA:n hallituksen edustaja P J Crowley sanoi puheessaan journalisteille keskiviikkona, että molempien osapuolten tulee palata suoriin keskusteluihin mahdollisimman pian, minkä katsotaan tarkoittavan, ettei USA:n hallitus tue Abbasin vaatimuksia. Hän sanoi, että keskeisiä kysymyksiä, joita kummallakin osapuolella on – pakolaiset, turvallisuus, Jerusalem, rajat - voidaan käsitellä yhteisissä keskusteluissa. Israelin hallituksen edustaja epäili Obaman luvanneen rakennuskiellon jatkamista Juudeassa ja Samariassa, koska sitä lupausta hän ei pystyisi toteuttamaan eikä se ole hänen päätettävissään, mutta painostuskeinona sitä voidaan käyttää. (JP)
- IDF:n erikoisjoukkojen Sayeret Matkal sotilas katosi keskiviikkona iltahämärissä käytyjen erittäin vaativien harjoitusten aikana, ja häntä etsittiin pitkin yötä. Hänet löydettiin lopulta kotoaan, jonne hän oli mennyt ilmeisesti harjoituksiin väsyneenä. (JP)
- Israelissa tervehditään tyydytyksellä Englannin lakiesitystä, jolla maassa vierailevien Israelin diplomaattien ja upseereiden pidätykset voidaan estää. (JP)
- Israelin merivoimat valmistautuvat vastaanottamaan Libanonista lähetetyt kaksi ”avustuslaivaa” Gazaan, joista toisessa on vain nais- toisessa journalistimatkustajia. Laivojen lähtösatama lienee Tripoli, jota pidetään vihollismaan satamana. Libanonin laki kieltää laivoja höyryämästä ”vihollissatamaan”, jollaisena Gazaa pidetään. Laivat joutunevat käymään Kyproksella. Israel on vaatinut kansainvälistä yhteisöä ja Libanonin hallitusta estämään laivojen matkan välikohtausten estämiseksi. Laivojen matkan rahoittaa syyrialainen liikemies Yasser Kashlak. (JP)
- Egyptin rakentama ”teräsaita” Gazan rajalla on epäonnistunut. Salakuljettajat ovat tehneet siihen yhtä monta reikää kuin on tunneleitakin. (JP)
- Gazasta karkotetut juutalaiset viettävät karkotustensa 5-vuotissurujuhlaa näinä päivinä. Heidän karkotettiin elokuussa, mutta juutalaisen kalenterin mukaan näihin aikoihin. Karkotetut sanovat, etteivät heidän henkiset vammansa koskaan parannu, eivätkä he suostuisi toistamiseen lähtemään kodeistaan ilman taistelua. (JP)
- Kääntymislakiesitys Knessetissä jäädytettiin puolen vuoden ajaksi. (JP)
- USA:n juutalaiset Washingtonissa osoittivat mieltään Israelin poliisin pidätettyä Toraa kantavan naisen Kotellilla. Mukana oli rabbeja, jotka varoittivat tällaisten tapausten vieroittavan ulkomailla asuvat juutalaiset Israelista. (JP)
- Knessetin puhemies Reuven Rivlin kävi äskettäin Öljyvuorella maan alta paljastetulla haudalla, johon oli haudattu hänen sukulaisensa rabbi Saadia Miskelov, joka muutti Latviasta juutalaisryhmän mukana silloiseen Palestiinaan 1809. Hän oli Vilnan Gaon nimellä tunnetun kuuluisan rabbin ykkösoppilas. Hänen kerrotaan pyytäneen rukouksessa, että Jumala säästää hänen sairaan poikansa ottaen hänet sen sijaan. Poika parani muutamassa päivässä, mutta Saadia itse sairastui ja kuoli.
Tämä tapahtui 1812. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138731
- Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah sanoo, että Rafik Haririn murhasta syytetään
Hizbullahin jäseniä, mutta syylliset ovat USA ja Israel. Syyteasiakirja laadittiin jo 2008
mutta julkistettiin poliittisesta syistä vasta nyt, hän sanoo. Libanonin nykyisen
pääministerin Saad Haririn uskotaan pyrkivän mitätöimään syytökset sisällissodan
välttämiseksi. Rafik Haririn surmannut autopommi Beirutissa surmasi 22 ihmistä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138747

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019