PERJANTAI 09.07.10

1. ”SIKÄLI kuin se minusta riippuu, meillä on rauhansopimus vuoden 2011 lopussa”,
vakuuttaa selvästi rauhoittunut ja itsevarmempi ellei peräti innostunut pääministeri Benyamin Netanyahu (käytän jatkossa kutsumanimeä ”BIBI”) saatuaan pelkäämänsä ja täynnä epäilyksiä ja odotuksia olleet keskustelunsa presidentti Barack Obaman kanssa ”onnellisesti” läpitalsittua, vaikka voinemme arvioida, että polulla lienee ollut pahoja hetteikköjä. Molempien julkistamista lausunnoista voimme kuitenkin päätellä, että vaikka kemiallinen side ei täysin pelaa, arkipäivän karkea todellisuus on pakottanut heidät tunnustamaan toistensa ansiot.

PRESIDENTTI Obama suostui TV-haastatteluun Yonit Levyn ohjelmassa keskiviikkona. Seuraavassa otteita siitä.
Obama vähän nikotteli toimittajan kysyessä, onko Netanyahu hänen mielestään oikea mies toteuttamaan toiveet pikaisesta rauhansopimuksesta tähän tapaan: ”Uskoakseni pääministeri Netanyahulla on suhteellisen hyvä mahdollisuus toteuttaa se”. Ei suoraa tunnustusta mutta ei moitteitakaan, vaikka rivien välistä voi lukea, että parempiakin ehdokkaita olisi ehkä ollut.
Hän kehui 90 minuutin keskusteluja Bibin kanssa erinomaisiksi.
Hän lisäsi, että ”meillä on nyt suhteellisen kapea ikkuna saada sopimus aikaan, eikä sitä saa jättää käyttämättä”. Obama ei suostunut käsittelemään ollenkaan kysymystä 10-kuukauden moratoriumin jatkamisesta, ilmeisesti saatuaan Bibin vakuutuksen asiasta, josta ei ole kerrottu julkisuudessa.

OBAMA totesi Iranin tilanteesta, että ”sekä Israel että USA kunnioittavat toisiaan, eivätkä yllätä toisiaan yksipuolisilla toimilla, vaan koordinoivat toimensa yhteisissä ongelmissa”.
Toisessa haastattelussa Obama tunnusti, että Israelin kansan epäluulo häntä kohtaan voi johtua hänen toisesta etunimestään ”Hussein”, mutta selitti, että hänen henkilökunta-päällikkönsä nimi on Rahm Israel Imanuel, minkä pitäisi kertoa jotain hänen mieltymyksistään. Toisaalta hän kertoi juutalaisten vaikuttaneen ehkä ratkaisevasti hänen valintaansa presidentiksi. Juutalaisjärjestöjen jatkuva tuki näyttää vasta nyt selkenevän hänelle. Juutalaiset äänestivät häntä 78 %:n enemmistöllä, mutta kannatus on nyt alle 50 %:n luokkaa. Marraskuun välivaalit uhkaavat viedä Demokraattien enemmistön kongressissa, mikä vaikeuttaisi huomattavasti hänen hallituksensa toimia.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/obama-israelis-suspicious-of-me-because-my-middle-name-is-hussein-1.300793

2. PÄÄMINISTERI Netanyahu lupasi aloittaa ”rohkeita toimia tiellä Lähi Idän rauhaan” palattuaan kotiinsa kolmen päivän kiertueeltaan Yhdysvalloista tänään. JP:n vakiokolumnisti Yaakov Katz tarkastelee artikkelissaan, mitä nämä ”ronskit” toimet voisivat olla.
Voisi kuvitella, että Bibi kertoisi lopultakin muillekin, mitä hänen ”rauhansuunnitelmansa” sisältää, jos hänellä sellainen on, ja josta hän tulisi pitämään kiinni.
Katzin arviot kertovat muuta. Bibi koluaa moneen kertaan kaluttuja polkuja
Bibin rohkeat toimet tullevat olemaan lisää ”luottamusta herättäviä toimia”, eli terroristien vapauttamista, tiesulkujen poistamista ja PA:n poliisien toimintavapauden lisäämistä, luultavasti muutaman PA:n kaupungin valvontavastuun siirtäminen kokonaan sille. Ehkä Gazan saartotoimien lisähelpotuksia ja PA:n poliiseja Gazan terminaaleihin, ellei peräti turvallista maayhteyttä Gazasta Länsirannalle, mitä PA vaatii.

NÄMÄ ovat juuri niitä toimia, joita USA:n hallitukset ovat toistuvasti vaatineet.
BIBI vaati edellisen pääministerikautensa aikana PA:n vastavuoroisia toimia, joita ei koskaan tullut. Nyt Bibi näyttää tyytyvän siihen, ettei niitä sovi edes odottaa. Katz väläyttää artikkelissaan, että ehkä näillä pystytään houkuttelemaan PA suoriin keskusteluihin, joita Bibi vaatii kaikissa lausunnoissaan. Mitä hän sitten niiltä odottaakin, on suoria keskusteluja käyty ennenkin ilman mitään tuloksia, jopa USA:n presidentin valvonnassa. Kuvitteleeko Bibi, että hänen kuuluisa charminsa puree tähän entiseen terroristiin, joka pari päivää sitten ylisti terrorijohtajan Abu Daoud kuolemaa, joka suunnitteli Mynchenin olympialaisten 11 israelilaisen urheilijan hengen vaatineen terrori-iskun 1972, ja sanoi kaipaavansa häntä?
Eikä tämä suinkaan ollut ainoa; terroristin nimeen avattu tori Ramallahissa 2010 ja monia lausuntoja, joissa hän sanoo vastustavansa terrorismia nyt, olosuhteitten pakosta.
Tosin lupailihan hän aiemmin kaikkea sitä, mitä Israel on aina odottanut palestiinalais-johtajilta, vain joutuakseen toteamaan, että PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat kielsi kaiken perättömänä. PA:n johto on toistuvasti todennut, ettei se halua neuvotella Bibin kanssa.
Suomalainen sanonta kehottaa panemaan jäitä hattuun, mikä sopisi hyväksi neuvoksi Israelin kansalle, varsinkin kun lämpöennusteet lupaavat 35 asteen helteitä Jerusalemiin.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/netanyahu-mideast-deal-possible-in-year-if-direct-peace-talks-start-1.300854

3. ”JOS haluatte sotaa, ja jos kaikki taistelevat Israelia vastaan, me tuemme sitä”, kertoi PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas PA.n virallisen lehden Al-Hayat al-Jadija artikkelin mukaan. Abbas lisäsi, että palestiinalaiset haluavat taistella Israelin vastaan, mutta heillä ei ole siihen tarvittavaa voimaa. Artikkelin käänsi arabiasta PMW, Palestinian Media Wach.
Abbasin kerrotaan sanoneen nuo mielipiteensä Arabiliiton kokouksessa Libyassa maaliskuussa tänä vuonna.

ABBAS kertoi samassa tilaisuudessa, että ”Oslon sodassa”, toisen intifadan aikana, ”Palestiinan kaupungit hävitettiin Israelin vastatoimien johdosta täydellisesti, eikä hän halua sen toistuvan”. Abbas toisti näitä perättömiä lausuntojaan tavatessaan PA:n Jordanian lähettilään, käyttäen tätä verukkeena, miksi hän ei voi hyväksyä Hamasin vaatimusta ”vastarinnasta”, mikä terroristien terminologiassa tarkoittaa aseellista taistelua.
Abbas todisteli, ettei PA:lla ole nyt resursseja aloittaa aseellista vastarintaa – ilmeisesti haluja kyllä riittämiin – koska siltä puuttuu armeija, ja koska koko maailma puhuu ongelmien selvittämisestä neuvottelujen avulla, mitä Hamas vastustaa.

TÄLLAISTA johtajaa Israelissa ylistetään maltilliseksi, eikä vain Israelissa, vaan koko maailma on hyväksynyt Arafatin manttelin hänen hartioilleen. Kuin esikuvansa esimerkkiä seuraten Palestiinan PR-koneisto jauhaa Nobelin rauhanpalkinnon saamiseksi Abbasille. Palkintolautakunnan olisi muutettava palkinnon nimi ”terrorismin palkinnoksi”, tai jotain, joka paremmin kuvaisi perusteita, joilla tuota arvostettua palkintoa jaetaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138501

4. LÄHI IDÄN yksi oudoimpia paradokseja on se, etteivät arabimaat eivätkä muslimit yleensäkään hyväksy tai tunnusta Israelia valtiona ja juutalaisten kansallisena kotina, mutta siitä huolimatta Israelin sairaalat hoitavat vuosittain satoja potilaita arabimaista ja Gazasta.

ICHILOV-SAIRAALA Tel Avivissa hoitaa lähes sata potilasta Gazasta kuukausittain. Usein potilaitten ja sairaalan välissä toimii Hamas, joka järjestelee luvat ja kuljetukset, kertoi Ichilov-sairaalan johtaja professori Gabi Barabash torstaina. Hän kertoi tietojaan apulaisministeri Ayoub Karalle, jonka koti sijaitsee Daluat al-Carmel druusikylässä, ja joka oli kiertokäynnillä sairaalassa tutustumassa sairaalan antamaan hoitoon ulkomaisille arabipotilaille.
Barabash kertoi, että monet arabipotilaista tulevat maista, joitten kanssa Israelilla ei ole diplomaatti-suhteita. He tulevat alueen tavan mukaan sairaalaan perheineen, joille sairaala tarjoaa vapaan oleskelun ja ylläpidon hoidon aikana.

MINISTERI Kara antoi tunnustusta sairaalan antamalle hoidolle, mikä tapahtuu tasapuolisesti taustasta tai muista tekijöistä riippumatta. Eikä Ichilov suinkaan ole ainoa sairaala, vaan kaikki sairaalat Israelissa toimivat samalla periaatteella. Satoja potilaita tulee maahan kuukausittain etsimään hoitoa sairauksiinsa tai terveysongelmiinsa. Kara esitti vetoomuksensa arabimaille, että nämä jotenkin antaisivat tunnustusta tälle todella humanitääriselle toiminnalle, jota Israelin sairaalat epäitsekkäästi tekevät, ja jonka puutteesta Israelia maailmalla syytetään.
Eikö tuntuisi kohtuulliselta, että Hamas vapauttaisi Gilad Shalitin vastapalvelukseksi? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138509

5. UUTISTOTSIKOITA
- Gilad Shalitin äiti Aviva lähetti kyyneleisen vetoomuksen niille, joilla on valta, etteivät he hylkäisi hänen poikaansa. 11 päivää kestänyt marssi maan pohjoiskulmilta päättyi Jerusalemiin, jossa Aviva ja Noam Shalit toivovat tapaavansa Netanyahun esittääkseen viimeisen vetoomuksensa. (JP)
- Kairo ja Amman ovat entistä huolestuneimpia Iranin ydinaseen valmistumisesta. Heidän huoleensa vaikuttaa USA:n epämääräinen kanta, onko se halukas todella estämään sen. Venäjän rakentama Bushehrin ydinvoimala aloittaa toimintansa syyskuussa, kuten sekä Venäjä että Iran ovat ilmoittaneet. Voimala pystyy jatkamaan käytettyjen sauvojen jatko-rikastamista ydinaseeksi sopivaan asteeseen. Kairon ja Ammanin huoli on kiihdyttänyt niiden ja toistenkin muslimimaitten ponnisteluja oman ydin-ohjelman toteuttamiseksi. Maailman ydinvaltiot ovat innokkaina mukana tarjoamassa palvelujaan, mutta arabimaitten huoli on paljon akuutimpi ja suorastaan hätääntynyt USA:n päättämättömyyden vuoksi. Kairo ja Amman pelkäävät, että ydinasein varustettu Iran antaa ydinvarjon muslimiveljes-kunnalle, joka toimii aktiivisesti Egyptissä mutta myös Jordaniassa ja Syyriassa. Hamas Gazassa on sen tytärjärjestö. Iranin presidentti Ahmadinejad matkusti Nigeriaan, josta hän jatkaa kiertoaan muihin Afrikan maihin tuen ja raaka-aineen hankintojen toivossa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3917365,00.html
- Israelin kansallinen turvallisuusneuvosto varoittaa Israelin kansalaisia erityiseen varovaisuuteen matkustellessaan ulkomailla, sillä se on saanut selkeitä viitteitä terrori-iskuista israelilaisiin kohteisiin. (JP)
- Saksalainen tutkija Michael Mesemann paljastaa The Daily Telegraph lehden artikkelin mukaan, että Hitlerin paavina tunnettu Pius XII pelasti 200 000 juutalaista kirjoittaen maailman katolisille piispoille maailmassa kehottaen heitä anomaan poistumisviisumeja ei-arjalaisille katolilaisille tai kääntyneille. Hesemann tekee tutkimuksiaan hyödyntäen Vatikaanin arkistoja. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019