KESKIVIIKKO 07.07.10

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu ja presidentti Barack Obama tapasivat eilen Washingtonissa olosuhteissa, joita tarkkailijat kutsuvat järjestetyiksi (made up), ei aivan pelkästään maailman photo-op-tapahtumaksi vaan vähän tärkeämmäksi. Kukaan ei tietenkään pysty kertomaan julkisuudessa, mitä suljettujen ovien takana keskusteltiin, mutta johtajien suhteet näyttivät peukalotuntumalla arvioiden inhimillisiltä - jopa toistaan arvostavilta - , mikä on jyrkkänä vastakohtana sille jäätävälle ja torjuvalle vastenmielisyydelle, mitä Obama osoitti Netanyahua kohtaan edellisissä tapaamisissa. Kuten on jo aiemmin tullut mainittua, tuskinpa tässä on kysymys mistään rakkaussuhteesta; taustalla on havaittavissa kylmät tosiasiat, jotka pakottavat poliitikot ja valtiomiehetkin peittämään todelliset tunteensa.

NETANYAHU ja Obama vakuuttivat valtioitten välisten suhteitten kestävyyttä. ”Suhteemme tulevat paranemaan”, totesi presidentti Obama, eli parannettavaa on. Hän totesi vieraastaan tähän tapaan: ”Uskon Israelin hallituksen olevan valmis siirtymään suoriin keskusteluihin, ja haluan antaa tunnustusta pääministeriä siitä. Uskon pääministeri Netanyahun haluavan rauhaa. Uskon, että hän on halukas riskeeraaman rauhan vuoksi.”
OBAMA vastaili journalistien kysymyksiin yhteisessä lehdistötilaisuudessa. Hän väisti kysymyksen, aikooko hän painostaa Netanyahua jatkamaan 10 kuukauden rakennuskieltoa. Sen sijaan hän painotti luottamusta kasvattavien toimien tärkeyttä molemmilta osapuolilta. Israelin hallitukset ovat tehneet niitä toistuvasti saamatta mitään niitä vastaan. Yleisin vastareaktio on ollut vähättelevä, ”liian vähän ja liian myöhään”, kuten sanonta kuuluu.

OBAMAN vakuutus, että Israelilla on oikeus toimiin, joita se katsoo tarvitsevansa turvallisuutensa vuoksi, katsotaan tarkoittavan Israelin oikeutta jatkaa ydinase-pelottelua, kuten se on tehnyt tähänkin asti, eikä USA aio vaatia Israelia siitä tilille.
Hän antoi tunnustusta Israelin päätökselle helpottaa vientiä Gazan kaistalle.
Palestiinalaisille hän esitti turvallisuusvastuun lisäämistä alueillaan, mutta kehotti PA:n johtoa jatkamaan kiihotuksen vähentämistä mediassa ja instituutioissaan.
Obama vakuutti, että huolimatta myönteisestä äänestään NPT-konferenssin vain Israelia tuomitsevasta julkilausumasta USA:n politiikka ei ole muuttunut sen suhteen. (JP)

2. PÄÄMINISTERI Netanyahu lupasi siirtyä eteenpäin konkreettisin askelin, joita hän tulee ottamaan lähipäivien ja viikkojen aikana painottaen, että hän tarkoittaa viikkoja, ja hyvin näyttävällä tavalla. Journalistien tiedustellessa Obamalta tämän suhdetta Netanyahuun, hän sanoi luottaneensa häneen jo ennen presidenttikauttaan ja luottaa sen aikana.

NETANUAHU totesi puolestaan, että puheet Israelin ja USA:n suhteitten tuhoutumisesta ovat täysin vääriä (flat wrong). Lehdistötilaisuuteen varattu tunnin aika ylittyi, jonka jälkeen Obama johdatteli Netanyahun työlounaalle, jonka ruokalajit oli etukäteen valittu vieraitten makutottumusten ja juutalaisen halachan kosher-vaatimusten mukaan.
Obaman ja Netanyahun kädenpuristus lehdistötilaisuuden jälkeen näytti läsnä olleitten kertoman mukaan ystävälliseltä ja rehdiltä.
Johtajien parantaessa maailma heidän puolisonsa Sarah ja Michelle pitivät oman huippu-kokouksensa varmaan liittyen sen jälkeen yhteiselle lounaalle.

VAIKKA tapaamisen virallinen anti sopimusten ja lupausten tai uusien aloitteiden muodossa jäikin varsin niukaksi, sen tärkein anti olikin johtajien keskinäisen luottamuksen kasvattaminen ja siinä suhteessa sen voidaan katsoa onnistuneen.
Netanyahu tähdensi Iranin ydinaseen estämisen tärkeyttä ja totesi, että sanktioitten vaikutus voidaan arvioida vasta tulevina kuukausina. Hän halusi kovempia sanktioita.
VIERAILUUN liittyi eräs turvallisuusjärjestelyjä koskeva lapsus, kuten Debkafile kertoo. Netanyahun mukana kulkevien turvallisuusmiesten Glock 9 mm:n käsiaseet sisältävä kassi oli kadonnut J F Kennedyn lentokentällä. Asia tutkittiin välittömästi, ja lopulta se löydettiin Los Angelesin kentältä, mutta siinä olleet 4 pistoolia olivat poissa.
Netanyahun vartiointia lisättiin välittömästi varkauden tultua ilmi, ja viranomaiset pyrkivät selvittämään, olivatko JFK:n kentän virkailijat mukana siinä, ja mikä oli varkauden tarkoitus.
http://www.debka.com/article/8895/
Tilaisuuden lopussa Netanyahu kutsui Obaman vierailulle Israeliin, minkä tämä hyväksyi.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=180618
3. YASSER ARAFATIN aikana totuttiin siihen, että tämä ”länsivaltojen lemmikki-eläin”, kuten jotkut häntä luonnehtivat, eli kahdessa todellisuudessa. Hän puhui yhdellä tapaa länsivalloille, josta Daniel Pipes käyttää sanaa makea (dulcet), mutta käytti aivan toisenlaisia termejä ja kertoi asiat aivan toisin puhuessaan omalla kansalleen arabiaksi.
Daniel Pipes kyselee artikkelissaan, miten on Abbasin laita; voimmeko luottaa häneen? Hän toteaa aluksi, että aivan liian usein länsivallat ottavat hänen englanninkieliset puheensa sanan-mukaisesti ja jättävät huomiotta arabiankielisistä tulevat käännökset.
PIPES toteaa, että kysymys Abbasin uskottavuudesta on ajankohtainen, sillä hän antoi lupauksia myönnytyksistä Israelille, suostui israelilaisten journalistien haastatteluun ja tapasi Amerikan juutalaisjärjestöjen johtajia Daniel Abraham Lähi Idän keskuksessa.

ABBAS antoi vakuutuksen Obaman hallitukselle haluavansa rauhaa ja olevansa valmis sopimaan Länsirannasta ja Jerusalemista Israelin kanssa, kuten Al-Hayat lehti Lontoossa kertoo, mikä PA:n taholta välittömästi kiellettiin.
Haastattelutilaisuudessa Abbas esiintyi jalomielisenä, sillä hän halusi saada kontaktin Israelin kansaan varottaen samalla: ”Älkää antako minulle aihetta menettää toivoani”.

PIPES sanoo, että Abbas kertoi haastattelussa asiat juuri niin, kuin israelilaiset haluavat kuulla: Tuomita väkivallan, tunnustaa juutalaisten oikeuden alueisiin, joita Israel valvoo, hyväksyä Israelin turvallisuusvaatimukset ja poistaa kiihotus PA:n mediasta ja opetus-materiaalista. Hän tunnusti holokaustin tapahtuneen joskin on eri mieltä siinä menehtyneistä juutalaisista – hänen mukaansa 600 000, ei 6 miljoonaa – mutta tunnustaa eri lukumäärät.
PIPES joutuu lopulta toteamaan, että huolimatta Abbasin suloisista sanoista englanninkielellä, ne eivät vastaa todellisuutta, eli Abbas puhuu vääristeltyä totuutta.

PA:n koulukirjoissa koko Israelin alue Jordanjoesta Välimereen kuuluu Palestiinan valtioon, kuten esimerkit rannikon pituudesta 45 km (Gaza) vastaan 235 km, johon kuuluu myös Israelin rannikon pituus 190 km, tai Palestiinan maan koosta 27 000 neliökm, josta Israelin maan osuus on 21 000 neliökm, loput 6 000 neliökm. Gaza + Länsiranta yhdessä.
Esimerkkinä Salaam Fayadin kaksinaamaisuudesta Pipes mainitsee hänen lupauksensa puheessaan Aspen instituutissa Coloradossa Amerikassa, että juutalaiset ovat tervetulleita asumaan itsenäisessä Palestiinan valtiossa nauttien suurempia oikeuksia kuin Israelin arabit nykyisin Israelissa.
PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat tyrmäsi nämä suloiselta kuuluvat laulut suoralta kädeltä: ”Kukaan ei tulisi hyväksymään israelilaisten setlereitten jäämistä asumaan Palestiinaan. Jotkut sanovat, että heille tulisi myöntää Palestiinan kansalaisuus. Me hylkäämme sen suoralta kädeltä”, Erekat puhui arabiankielellä MEMRIn kääntämänä.
PIPES heittää retorisen kysymyksen: Kumpi totuus on todellinen? Englanninkielellä vai arabiankielellä kerrotut, sillä molemmat eivät voi olla totta. Toinen on silkkaa valhetta. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=180628

4. PA:n edustajat kertovat vastauksena Obaman ja Netanyahun välisiin keskusteluihin,
että PA on valmis suoriin keskusteluihin, mutta että sitä ennen Israelin tulee lisätä luottamusta kasvattavia toimia, kuten jatkaa rakennuskieltoa Juudeassa ja Samariassa sekä luovuttaa turvallisuusvastuuta PA:n poliiseille nykyistä enemmän. PA haluaa rakentaa parikymmentä uutta poliisiasemaa ja poliiseille oikeutta liikkua vapaammin ja myös C-alueilla, jotka ovat Israelin täydessä valvonnassa. PA haluaa myös Venäjän lupaamat 50 panssaroitua autoa.

USA:N PRESIDENTTI Obama olisi tehnyt viisaasti, jos olisi jättänyt kertomatta lehtimiehille toiveistaan, että Israel lisää luottamusta kasvattavia toimia PA:lle, sillä se on kuin lupaus, että USA tulee tukemaan heidän vaatimuksiaan, olkoot ne kuinka kohtuuttomia tahansa.
Abbasin neuvonantajana tunnettu Abu Rudeinah kertoi, että PA odottaa edelleen Israelin esitystä rajoista ja turvallisuudesta ehtona suorille keskusteluille.
Netanyahu on puolestaan todennut, että keskeisistä kysymyksistä kuten rajat, turvallisuus ja Jerusalemin asema voidaan keskustella vain suorissa neuvotteluissa. Täten pähkinä on täysin rikkomatta, kumpikin osapuoli tarkastelee sitä omalta suunnaltaan haluamatta tehdä mitään sen särkemiseksi, koska toisen osapuolen on tehtävä se.

MAHMOUD ABBAS totesi eilen, että epäsuorissa keskusteluissa tulee saada enemmän edistystä, ennen kuin ne voidaan siirtää ylemmälle tasolle. Hänen mielestään epäsuorat eivät ole edistyneet ollenkaan. Hän asettaa toiveensa Obamaan, jonka hän odottaa ja toivoo painostavan Netanyahun hänen vaatimiinsa myönnytyksiin.
Koreista lausunnoista ja hymistelevistä puheista huolimatta Obaman ja Netanyahun keskustelut eivät tuoneet mitään uutta Israelin odottamiin polttaviin kysymyksiin. Kukaan ei voine sanoa, miten Netanyhau aikoo toteuttaa lupaamiaan ronskia (robust) toimiaan kotiuduttuaan Amerikan matkaltaan, tai mitä ne tulisivat olemaan. Ehkä hän keskusteli niistä Obaman kanssa suljettujen ovien takana, ehkä ei, mutta kansalle ei kerrottu mitään. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3916162,00.html

5. ISRAELIN JA TURKIN välit ovat jos mahdollista vieläkin epäselvemmät kuin sen suhteet moniin muihin maihin, mukaan lukien USA. Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglu sanoi puheessaan maanantaina, että Turkki tulee katkaisemaan suhteensa Israeliin, ellei se pyydä anteeksi ja suostu korvauksiin surmattujen omaisille. Korkeat turkkilaiset viranomaiset mitätöivät kuitenkin Davutoglun puheen uhkaukset sanoen, että hän tarkoitti suhteitten jäätyvän nykyiselle tasolle ilman sitä, mutta ettei niiden katkaisemisesta ole kysymys.

IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi toteaa, että suhteet toimivat sotilasjohtajien välillä normaalisti, eikä hän ole huomannut niissä mitään muutosta.
Samoin Israelin ulkoministeri sanoo, ettei se ole saanut mitään todisteita suhteitten katkaisemisesta eikä ole varautunut siihen. Israelilaisten siviili- ja sotilashenkilöitten matkat Turkkiin sen sijaan ovat vähentyneet ellei peräti loppuneet toistaiseksi.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=180670

5. UUTISOTSIKOITA
- IDF:n sisällä jatkuvat tutkimukset sotilaitten ja upseerien toimista cast lead operaation aikana. Muutamat joutuvat vastaamaan teoistaan oikeudessa.
- Egyptin presidentti Hosni Mubarakin yllättävä matka Ranskaan on herättänyt epäilyjä, että hän on vakavasti sairas, ehkä syövästä. (JP)
- Gilad Shalitin marssijat ovat tänään Latrunissa, jatkaen sieltä Jerusalemiin.
- Nahal-prikaatin sotilaitten videoitu tanssiesitys partiomatkallaan Hebronissa on herättänyt ristiriitaisia mielipiteitä, puolesta ja vastaan. Kiva esitys.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=180674
- Gil Hoffman kertoo, ettei Obama pystynyt hälventämään joittenkin Israelin kansanedustajien epäilyksiä, että hän vain näytteli poliittisista syistä, eli hän on edelleen paha. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=180666
- Media on syrjinyt valtavaa öljypaloa Iranissa, joka on riehunut jo kuusi viikkoa ja tuhonnut päivittäin 8000-9000 tynnyriä öljyä puolen miljoonan USD arvosta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138450

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019