TIISTAI 15.06.10

1. GAZAN TILANNE on nousemassa Lähi Idän diplomatian keskeiseksi aiheeksi, eikä siinä Gazan kansalta tai edes sen Hamasin johtamalta hallitukselta ole kysytty mitään. Pääministeri Netanyahu julkisti eilen nimittämänsä operaatio freedom flotilla välikohtauksen tutkimuskomitean, johon JP:n asiaa pohtivan artikkelin kirjoittajien mielestä ei nimitetty amerikkalaisia jäseniä sen uskottavuuden lisäämiseksi. USA antaa kuitenkin sille tukensa vakuuttaen, että Israelilla on kaikki asiantuntemus ja moraali puolueettoman tutkimuksen suorittamiseksi. Jotkut maailmalla eivät ole samaa mieltä.

YK:N PÄÄIHTEERI korealainen Ban ki-Moon ei kuitenkaan nielaise tätä syöttiä. Hänen sanotaan ”todenneen” Israelin asettaman tutkimuskomitean, mutta vaatii kansainvälistä tutkimusta asiasta. Tämä tarkoittaa sitä, että Israel voi alkaa varautua uuden ”Goldstonen” tapaisen raportin laatimiseen mandaatilla, jossa YK:n vastaava elin on valmiiksi muotoillut tutkimuksen päätelmät, kuten kävi cast lead operaatiota tutkineen Goldstonen raportin suhteen. Kysymys ei siten ollutkaan tutkimuksesta, vaan tarkoituksena oli etsiä laillisen tuntuiset todisteet syytöksille, joita komitean mandaatissa esitettiin.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/un-seeks-international-gaza-flotilla-probe-despite-internal-israeli-inquiry-1.296192

PÄÄMINISTERI Netanyahu sanoi kertoessaan komitean nimittämisperusteista, että komitean tulee tutkia myös välikohtaukseen johtavat taustat, IHH:n ja al-Qaidan mahdollinen osuus ”avustuslaivueen” jäsenten valitsemissa sekä Turkin sille antama tuki. Vielä ei ole selvää, paneutuuko komitea myös tähän puoleen, joka on ulkopoliittisesti ja diplomaattisesti erittäin latautunut. Ilman tätä selvitystä komitean työskentely jää ontuvaksi. (JP)

2. TURKKI on kiristänyt Israelin suhteitaan sen presidentin, pääministerin ja ulkoministerin toistuvilla syyttävillä ja tuomitsevilla lausunnoillaan. Niissä ei ole havaittavissa minkäänlaista merkkiä sovinnollisuudesta tai asian tutkimisesta asiallisesti ja kiihkottomasti. Tämä antaakin selvän vinkin siitä, ettei kysymys ole avustussaattueesta vaan jostain aivan muusta, jossa tätä sinänsä traagista tapahtumaa käytetään keppihevosena.

VIIMEISENÄ tässä suhteitten häiriötilassa on Israelin Turkkiin myymien UAV-koneitten toimitusten jälkihoito. Vuonna 2004 solmittu kauppa oli arvoltaan 180 miljoonaa USD, ja israelilaiset asiantuntijat ovat olleet Turkissa opastamassa turkkilaisia kollegoitaan koneitten valvontalaitteiden asennuksessa ja hoidossa. Lauantaina Israel Aerospace Industries (IAI) ja Elbit Systems LTD kutsuivat asiantuntijansa kotiin ”turvallisuussyistä” flotilla välikohtauksen vuoksi. Toimituksilla oli vaikeuksia valmistusvaiheessa, sillä Turkki halusi koneisiin laitteitaan, joita koneen optimikapasiteetti ei sallinut. Kahdeksan konetta kymmenestä toimitettiin kuitenkin lopulta jonkin verran aikataulustaan myöhässä, mistä Turkki antoi moitteita. Kaksi viimeistä konetta toimitettaneen niiden valmistuttua.

TURKKILAISEN Todays Zaman lehden mukaan Turkki valmistautuu käyttämään omia IHA koneitaan, jotka ovat paljon alkeellisempia Israelin valmistamiin Heron koneisiin verrattuina. IHA pystyy lentämään 15 km 12 000 jalan korkeudessa, kun Heron lentää 50 tuntia 35 000 jalan korkeudessa. Israelin toimittajatehtaat vakuuttavat, ettei kauppaa ole peruttu, vaan liikesuhteet jatkuvat normaalisti, joskin hitaammalla aikataululla. (JP) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138069

3. UUSIN ja entistä paljon vaarallisempi tilanne on kehittymässä Iranin ilmoitettua, että se
lähettää kaksi avustuslaivaa Gazaan, ja kolmannen ns. sairaalalaivan, jonka tarkoituksena on ankkuroitua Gazan läheisyyteen ilmeisesti Egyptin aluevesille, jossa se on turvassa Israelin laivaston häirinnältä – edellyttäen, että Egypti antaa luvan käyttää aluevesiään. Tarkkailijat ovat pohtineet, mikä tarkoitus Iranin avustuslaivoilla on. Yleinen havainto lienee se, että Iranin tulee tehdä jotain raflaavaa Turkin avustussaattueen viedessä maailman huomion. Siksi se kiireellä valmistelee omaa ”avustussaattuettaan” voidakseen kilpailla Turkin saamasta myötätunnosta arabien sydämissä ja tietenkin ohjatakseen maailman huomion pois Iranin ydinsuunnitelman saamasta kansainvälisestä tuomiosta. Ensimmäinen avustuslaiva lähti Khoramshahrin satamasta maanantaina, toinen lähtee lauantaina, kertoo Debkafile. Niiden oletetaan saapuvan Gazan lähettyville ensi viikolla.

IRANIN seuraava askel hegemoniataistelussa Turkin kanssa sisältyy Debkafilen artikkeliin. Sen mukaan Iranin parlamentti valmistelee 200 parlamentin jäsenen matkaa Gazaan ensi lauantaina – edellyttäen, että edustajat saavat Egyptin viisumin. Kansanedustajat lentävät Iranista El Arishin lentokentälle, josta he puhemiehensä Ali Larijanin ja turvallisuuskomitean puheenjohtajan Alaeddin Boroujerdin johtamina siirtyvät Gazaan.
DELEGAATIO lähetti 14.06. virallisen pyynnön viisumeista ja luvasta laskeutua El Arishin tai Kairon kentälle ja jatkaa sieltä busseilla Rafahin terminaalin kautta Gazaan. Koneissa on mukana runsaasti elintarvikkeita sekä lääkkeitä. Jos Mubarak suostuu pyyntöihin, tämä on ensimmäinen kerta, kun Iranin korkea delegaatio voi silmäillä Israelin rajalinjaa.
LARIJANI suunnittelee vievänsä delegaation Gazan Israelin turva-aidan läheisyyteen, jossa hän pitää verta tihkuvan Israelin vastaisen puheen, kuten debka arvioi.
Iran lähettää neljä MAJIS:in (Iranin parlamentin) jäsentä Gazaan valmistelamaan parlamenttivierailua Gazassa edellyttäen, että Kairo suostuu siihen. http://www.debka.com/article/8848/

4. ISRAELIN merivoimat sanoo ottaneensa oppia Mavi Marmaran onnettomasta lopputuloksesta – jota laivaston apulaiskomentaja vara-amiraali Rani Ben.Yehuda ei pidä ollenkaan epäonnistuneena – ja lähtevänsä jokaiseen samantapaiseen uuteen tilanteeseen olettamuksesta, että laivassa voi olla vihamieleisiä ja väkivaltaisia terroristeja, jotka eivät kainostele hyökätä merisotilaita vastaan – tai paremminkin, jotka etsivät tilaisuutta siihen. Seuraavia tilaisuuksia onkin jo tiedossa. Libanonista on lähdössä yksi laivasaattue kohti Gazaa lähiaikoina.

TOINEN saattue tulee Iranista. Jerusalem Post kertoo tästä toisin kuin Debkafile. Yaakov Katzin tietojen mukaan yksi humanitääristä apua kuljettava alus seilaa Istanbuliin ja sieltä Gazaan. Muhammad Ali Nourace kertoo, että Istanbulin kautta kulkevan aluksen lisäksi toinen alus lähtee Khoramshahrista.
Israelin laivaston apulaiskomentaja sanoo, ettei heillä ole tietoa, onko iranilaisissa aluksissa aseita eikä siitäkään, onko siellä väkivaltaisia aineksia, mutta että siihen on varauduttava. Hän kehottaakin avustuslaivoissa matkustajina kulkevia aitoja avustajia tarkoin harkitsemaan ja seulomaan, keitä he kelpuuttavat matkaseuralaisikseen. Provokaation tietoinen mahdollisuus on aina huomioitava, hän varoittaa. Eräs Iranilainen viranomainen vakuutti muutama päivä sitten, että ”iranilaiset tulevat näyttämään Israelin sotilaille, kuka on kuka”.

JP:N ARTIKKELIN mukaan, joka perustuu Iranin kansanedustajan Mahmoud Ahmadi Bighashin tietoihin, tarkoitus oli aluksi viedä 200 kansanedustajan delegaatio Gazaan, mutta että sen suuruus on pienennetty kolmeen kansanedustajaan. Hän sanoi menevänsä kahden muun Majiksen, Iranin parlamentin, edustajan kanssa Gazaan loppuviikosta valmistelemaan delegaation vierailua. Hän kertoi myöhemmin, että Egypti oli myöntänyt viisumin 70 kansanedustajalle, jotka ovat rekisteröityneet Gazan matkalle. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- Maanantaiaamuna Hebrorin lähellä sattunut terroristien hyökkäys poliisiautoa vastaan, jossa oli viisi Beershebasta Jerusalemiin matkalla ollutta poliisia, vaati kuolinuhrin yhden kahdesta pahiten haavoittuneista menehtyessä sairaalassa. Terroristi(t) väijyi(vät) autoa tienvarren kallioitten takana ampuen useita laukauksia poliisiautoa kohti. Autoa ohjannut haavoittunut poliisi päätti jatkaa ajoaan läheiseen armeijan tukikohtaan avun saamiseksi. Haavoittuneet vietiin Ein Keremin sairaalaan jossa 39-vuotias Yehoshua Sofer menehtyi kahden tunnin kuluessa. Hänellä oli tarkoitus solmia avioliitto Einav Blumin kanssa, joka hautajaisissa Beershebassa murehti: ”Kuka nyt kertoo minulle, että hän rakastaa minua enemmän kuin itseään?” (JP)
- Maanantaiaamun terrori-iskun suorittajaksi ilmoittautui al-Aksa, mutta myöhemmin tuntematon ryhmä ”flotilla martyrs” ilmoittautui syylliseksi ja ilmoitti samalla jatkavansa iskujaan. Poliisi arvioi, että hyökkääjä voi olla yksityis-yrittäjä ilman taustaryhmää, kuten useat muut äsken tapahtuneet. Poliisiautoa ei oltu vahvistettu tulitusta mutta kylläkin kiviä ja petrolipommeja vastaan. Alueen juutalaisasukkaita kehotettiin pysyttelemään sisätiloissa. Alue julistettiin suljetuksi sotilasalueeksi. Läheinen Dir Razah arabikylä julistettiin saartoon poliisin ja sotilaitten jatkaessa ampujan etsimistä. (JP)
- Yli 23 000 New Yorkin asukasta allekirjoitti vetoomuksen, jossa USA:n ulkoministeriötä pyydetään tutkimaan Mavi Marmaran matkustajien taustoja, jotka ovat puhujakiertueella kaupungissa tällä viikolla. Vetoomuksessa, jonka laati Jewish Community Relations Council New Yorkissa, kehotetaan ulkoministeriötä tarkoin tutkimaan viisumia anoneitten yhteydet IHH:n kanssa viitaten tanskalaisen kansainvälisten asioitten instituutin tutkimuksiin vuodelta 2006, jossa todettiin IHH:n yhteydet al-Qaidan ja kansainvälisen jihadin kanssa. (JP)
- Hamas sanoo tuhlaavansa kaiken rakkautensa ja varansa mieheen, joka heitti no 10 kengällä presidentti George Bushia Irakissa, Bagdadissa 2006. (JP)
- Saksalainen poliitikko Thomas Schalski-Seehann, Free Demokratic Party, nosti syytteen kolmea Saksan vasemmistopuolueen kansanedustajaa vastaan heidän osallistuttuaan Mavi Marmara aluksen matkaan Gazaan. Hän syyttää heitä avoimesta ja rumasta anti-semitismistä. (JP)
- Varokaa vihaisia aviovaimoja Ashdodissa. JP kertoi maanantaina, että yksi aviovaimo puukotti keittiöveitsellä naapurin 8.-kuukaudella raskaana olleen vaimon kuoliaaksi tämän läikyttäessä kahvia pöydälle. Viranomaiset pohtivat, miten palauttaa naapurisopu, joka ei palaudu ilman sovittelua. (JP)
- Jordanian kuningas Abdullah II syyttää Israelia, että se estää sitä kehittämästä ydinteollisuuttaan. Hän väittää, että Israel kieltää Etelä-Koreaa antamasta ydintietoutta Jordanialle ja kehottaa sitä huolehtimaan omista asioistaan. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/abdullah-israel-keeping-jordan-from-developing-peaceful-nuclear-program-1.296283
- Israelin seuraava sodan aihe: Öljy- ja kaasuesiintymät. Hizbullah esitti voimakkaan varoituksen, että Israelin Välimerellä löytämät erittäin lupaavat esiintymät kuuluvat Libanonille, ja ettei Hizbullah anna Israelin varastaa niitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138072
- OECD, joka hyväksyi Israelin täysjäsenekseen, pitää seuraavan vuosikokouksensa lokakuussa Jerusalemissa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138071
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137865
- Korkeimman oikeuden päätöksellä avatulla tiellä 443 Jerusalemista Modiiniin ja Tel Aviviin on jo sattunut terrori-iskuja, kuten pelättiin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138058

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019