Thursday, May 27, 2010

TORSTAI 27.05.10

1. ISRAELIN media suitsuttaa ylistystä Obamalle tämän henkilökuntapäällikön Rahm Emanuelin esittäessä Netanyahulle virallisen kutsun Valkoiseen Taloon ensi viikon tiistaina. Artikkeleitten sävy antaa kuvan, että ”tapaaminen on kuin vierailu messiaan luona”, joka tasoittaa syntyneet erimielisyydet tai väärin ymmärrykset; ”kuin kuuta nousevaa”, voisi sanoa jos uskaltaisi ilman, että joku voisi nähdä tässä viittauksen Obaman islam-sympatiaan.

JP:N ARTIKKELIN kirjoittajat H keinon ja T Lazaroff eivät säästele sanojaan pyrkiessään kuvailemaan, millainen tapaaminen Obaman kanssa olisi: ”Ensi viikon tapaaminen Washingtonissa Benyamin Netanyahun ja US presidentti Barack Obaman kanssa tulee olemaan syleilyjä ja suukkoja sekä lyhyellä että pitkällä tähtäyksellä”, he vakuuttavat israelilaisen viranomaisen kertoneen heille keskiviikkona pian sen jälkeen kun Emanuel oli esittänyt virallisen kutsunsa. Viranomaisen kerrotaan otaksuvan, että virallisen kutsun tarkoituksena on pyrkiä tasoittamaan edellisistä vierailuista jäänyttä negatiivista kuvaa.

JOS TIEDOT Obaman pyrkimyksestä apinoida presidentti Jimmy Carteria pitävät paikkansa, Netanyahun olisi syytä varoa liian innokkaasta antautumisesta tunteitten vietäväksi. Kuten lienee yleisesti tunnettukin, Carter esitti myös – uudestisyntyneenä kristittynä, kuten hän kehui – syvää ystävyyttä Israelin kanssa. Rauhankeskusteluissa Menachem Beginin ja Egyptin presidentti Anwar Sadatin kesken välittäjänä toiminut Carter liittoutui Sadatin kanssa, jolle hän lupasi ja antoi Israelin salaisia tiedustelutietoja ja USA:n uudenaikaisia aseita saadakseen tämän suosiollisemmaksi keskusteluille. Samaan aikaan Carter painosti Beginiä uhkailemalla USA:n tuen ja asetoimitusten keskeyttämisellä. Begin sai tietää Carterin petollisuudesta vasta sopimusten allekirjoittamisen jälkeen, mikä hänen vaimonsa sairauden ja kuoleman ohella aiheutti hänessä syvän masennustilan ja vetäytymisen syrjään aktiivipolitiikasta. (JP)

2. MAHMOUD ABBAS keskiviikkona: ”Jos Israel olisi tosissaan, voimme saavuttaa rauhan viikossa”. Hän tarkoittanee sanoa tällä, ettei Israel ole tosissaan, kun se ei suostu PA:n esittämiin vaatimuksiin arabisuunnitelman mukaisesti.
Hän lisäsi tähän: ”Arabien vastustaessa sotaa Israelin kanssa Israel ei halua neuvotteluja”.
Mistähän johtunee, että PA:n johtajat esittävät ilmiselviä valheellisia väitteitä ilman, että media tai edes Israelin johtajat puuttuisivat niihin millään tavalla?
ABBASIN VÄITE, ettei Israel halua neuvotteluja, on omituisin ilmaus hänen luoteen-laadustaan. Netanyahun saadessa pääministerin nuijan käteensä, hän on toistanut pyyntöään palestiinalaisille aloittaa keskustelut välittömästi ilman ennakkoehtoja. Vasta USA:n johdon uhkauksen luonteisten pyyntöjen jälkeen Abbas suostui epäsuoriin keskusteluihin Mitchellin välityksellä, mutta niihinkin vain arabiliiton tuella ja 4 kuukauden määräajalla.

PA:N JOHTO on toistuvasti ilmoittanut, ettei se luota Netanyahuun eikä halua keskustella hänen kanssaan. Samaan aikaan se on selvin sanoin kertonut, että se pitää parempana pakkoratkaisua, esim. YK:n turvallisuusneuvoston taholta, koska PA:n sisällä uskotaan, että turvallisuusneuvosto tekisi päätöksen arabiliiton suunnitelman pohjalta. PA perustaa uskonsa Obaman aiempiin vihjauksiin julkisuudessa - joita hän on voinut luvata Abbasille salaisesti - ettei USA tulisi käyttämään veto-oikeuttaan vastustaakseen turvallisuusneuvoston päätöstä Palestiinan valtion perustamiseksi 1967 sotaa edeltävien tulitaukolinjojen mukaisesti pääkaupunkinaan Jerusalem.

TOINEN asiaan vaikuttava seikka voi olla Abbasin pelko, että hän joutuu Hamasin mustalle listalle ja sen tappotuomion alaiseksi, jos rauhankeskustelut aloitetaan hänen nimissään. Akuutti pelko tästä on heinäkuun 17. pidettäväksi suunnitellut palestiinalaisten parlamentti-vaalit, joita Hamas sanoo boikotoivansa, koska se katsoo Abbasin ja Fayadin mandaattien päättyneen tammikuussa 2009 ja siksi heidän tekemänsä päätökset ovat laittomia.
PA:n poliisit yhdessä USA:n kouluttamien ja aseistamien puolisotilaallisten joukkojen kanssa aloittivat alkuviikosta Hamasin johtajien pidätykset vastauksena boikottiuhkaukseen. Amerikkalaisten ajama demokratia-aate on todella tiukalla muslimihallinnon alla. (JP)

3. MAHMOUD ABBAS kertoi egyptiläiselle TV-asemalle antamassaan haastattelussa, että toinen intifada vuonna 2000 oli yksi pahimmista virheistä, mitä PA on koskaan tehnyt. Hän ei kertonut, mitkä olivat vieläkin pahempia. Toisen intifadan väitetään alkaneen siitä, kun pääministeri Ariel Sharon vieraili vahvan poliisijoukon suojassa Temppelivuorella. Hän viipyi siellä puolisen tuntia katsellen ympärilleen, mutta ei tehnyt elettäkään mennäkseen sisään al-Aksa moskeijaan, kuten PA:n propaganda väitti.
Egyptiläisen TV:n lähetyksessä Abbas väitti rauhan olevan mahdollista solmia viikossa, mutta ettei Israelia halua sitä.

LAUANTAINA PA:n puheenjohtaja Abbas väitti the Guardian lehden mukaan, että hän on valmis suuriin maanvaihtoihin Israelin kanssa, jopa niin suuriin, että se hämmästytti kuulijoita. Hän antoi ymmärtää, että asiasta on jo sovittu Netanyahun kanssa. Haaretz.com mukaan Abbas kertoi the Wall Street Journal-lehdelle, ettei sopimusta ole vielä tehty.
Netanyahun kanslia kertoi kuitenkin, ettei sillä ole mitään tietoa tällaisesta sopimuksesta, ja ettei sille ole esitetty maanvaihtoa PA:n kanssa. Abbasin väite sopimuksesta voi perustua siihen, että hän on maininnut asiasta Mitchellille, joka ei ole vienyt sitä eteenpäin.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/abbas-second-intifada-was-one-of-our-worst-mistakes-1.292357

4. JORDANIAN senaatin puheenjohtaja Taher al-Masri esitti kuningaskunnan itsenäisyysjuhlissa tuhannelle kuulijalle, heidän joukossaan kuningas Abdullah II perheineen, Lontoossa ilmestyvän Al-Quds lehden artikkelin mukaan, että ”pyhän Jordanjoen molemmat rannat tulee liittää Jordanian hashemiittien kuningaskunnan alaisuuteen”.

POLIITTISET tarkkailijat arvioivat artikkelin mukaan, että Masrin esitys oli enemmän ideologinen kuin poliittinen. Sen tarkoituksena on kosia sekä Israelin arabeja että Jordaniassa asuvia palestiinalaisia ja heidän jälkeläisiään, joita kuningaskunnan kuudesta miljoonasta asukkaasta arvioidaan olevan 65 %. Toiset katsovat sen kiihdyttävän uudelleen vastakohtaisuudet Israelin ja Jordanian välillä Samarian omistuksesta.
TOISENA TEKIJÄNÄ Masrin esitykseen voi olla pelko, että jos itsenäinen Palestiinan valtio perustetaan Juudeaan ja Samariaan ja se valvoo Jordanjoen länsirantaa, palestiinalaiset voivat kaivaa tunneleita joen alitse aseitten ja ihmisten kuljettamiseksi rajan ali laillisen rajaliikenteen ohella vaarantaen kuningaskunnan turvallisuuden.

JORDANIAN kuningas Hussein luopui kaikista vaatimuksistaan Juudeassa ja Samariassa 1988 ennen ensimmäistä intifadaa. Maitten välinen rauhansopimus allekirjoitettiin 1994. Jordania luopui kaikista muista vaatimuksistaan, paitsi Temppelivuoren päivärutiinin valvonnasta ja oikeudesta asettaa sinne oma päämufti.
VUOSI SITTEN Ariel Eldad teki Knessetissä lakialoitteen kahdesta valtiosta, jolla Jordania määriteltiin palestiinalaiseksi valtioksi ja Israel juutalaiseksi. Se herätti suuren huudon, ja Israelin lähettiläs Ammanissa kutsuttiin kotiin. Jordanian parlamentti vaati suhteitten katkaisemista Israelin kanssa, mutta epäluuloinen rauhantila on sittemmin palautunut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137720

5. NETANYAHUN julistama 10 kuukauden rakennuskielto Juudeassa ja Samariassa on aiheuttanut uuden tilanteen asuntomarkkinoilla Jerusalemin itäosan lähiöissä kuten Pisgat Zeev, French Hill ja Neveh Yaakov. Arabit ovat ostelleet ja vuokranneet sieltä asuntoja pelätessään joutuvansa väärälle puolelle turva-aitaa, mutta koska asuntoja ei rakenneta lisää, myytävien ja vuokrattavien asuntojen määrä laskee mutta kysyntä pysyy samana. Tämä on aiheuttanut juutalaisten ostajien ja vuokraajien määrän nousun lähiöissä. Arabien muutto juutalaisten keskuuteen on yleensä vaikuttanut juutalaisten muuttamiseen pois, kuten on tapahtunut Karmielissa ja Ylä-Nasaretissa. Arabien muuttoon juutalaisten asumiin lähiöihin vaikuttavat myös kansalliset syyt. Mikään ei estä arabeja muuttamasta juutalaislähiöihin.

JUUTALAISTEN muutto arabienemmistöiseen lähiöön kohtaa sen sijaan vaikeuksia arabien aiheuttaessa häiriöitä ja vastustaessa juutalaisten muuttoa. Häirintä koskee myös arabeja, jotka haluaisivat myydä talonsa tai asuntonsa juutalaiselle. Kotirintaman komentaja Yiar Golan on ottanut asenteen, jolla hän suosii arabien muuttoa juutalaisosiin mutta vastustaa juutalaisten muuttoa arabien asumille alueille. Hän antoi kiellon aktivistille Nerya Ofanille, joka pyrki vaikuttamaan juutalaisiin Pisgat Zeevissa ja Neveh Yaakovissa, etteivät myisi talojaan arabeille tai palkkaisi heitä, kieltäen häneltä pääsyn Juudeaan ja Samariaan ja osaan Jerusalemia, mikä on ennen kuulumatonta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137714
6. UUTISOTSIKOITA
- NPT konferenssi laatii julkilausumaa, jolla se pyrkii vuoden 2012 konferenssissa saamaan aikaan päätöksen ydinaseettomasta Lähi Idästä. Sen ehtona Israelia vaaditaan allekirjoittamaan NPT sopimus ydinaseettomana maana, mikä edellyttäisi, että Israel luopuu ydinaseistaan. (JP)
- Korkea Obaman hallituksen turvallisuusvirkailija määrittelee USA:n taistelun terrorismia vastaan uudelleen: Vihollisemme ei ole terrorismi, ei jihad eikä islamismi. Valkoisen Talon neuvonantaja John Brennan määrittelee USA:n turvallisuusstrategian Obaman ideologian mukaisesti siten, ettei muhamettilainen koe siinä pahennusta. (JP)
- Israelin ilmavoimat testaavat Arrow-3 ilmatorjuntajärjestelmää 2011 alussa. Sen tarkoituksena on kokeilla, toimiiko uuden patteriston ohjukset toivotulla tavalla, korkeammalla, pystyvät muuttamaan suuntaansa ilmassa ja miten niiden monikärki-järjestelmät pelaavat. Arrow-2 on jo toiminnassa Israelissa.
- Knesset hyväksyi eilen ensimmäisessä käsittelyssä sarjan lakeja, joilla Israelin vankiloissa kärsivien Hamasin jäsenten oikeuksia pienennetään siksi, ettei Gilad Shalitin, jonka nimen laki sai, vankilaoloista tiedetä mitään. (JP)
- Israelin yliopistojen aktiivinen politisointi jatkuu. Heprealaisen yliopiston vasemmistolaiset professorit ja oppilaat liittävät tukensa Sheikh Jarran arabienemmistöisen lähiön mielenosoittajiin, jotka vasemmistolaisten kiihottamina vastustavat juutalaisten muuttoa heidän lähiöönsä. (JP)
- Poliisi salli joukon rabbeja nousta eilen Temppelivuorelle ja jopa rukoilla kasvot muinaisen Temppelin suuntaan. Muslimit vastustavat ”infidelien” rukoilemista vuorella ja poliisi on pidättänyt useita turistejakin, joitten huulien on väitetty liikkuneen kuten rukouksen tahdissa. Aktivistit hämmästelevät, mistä nyt tuulee? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137697

No comments: