SUNNUNTAI 23.05.10



1. ”ASEELLINEN TAISTELU aloitetaan uudelleen, elleivät epäsuorat keskustelut tuota tulosta”, uhkaa PA:n keskuskomitean jäsen, entinen PLO:n lähettiläs Libanoniin, Abbas Zaki. Hän puhui näitä ”rauhankyyhkyn puheitaan” jordanialaisen lehden Al-Ghad haastattelussa. Zaki selitti lehden artikkelin mukaan, jota JP:n toimittajat Kh A Toameh ja H Keinon referoivat, että ”palestiinalaiset voivat vaatia YK:ta palaamaan vuoden 1947 esitykseensä silloisen britti-mandaatin jakamisesta juutalaisten ja palestiinalaisten kesken kahdeksi valtioksi siten, että Jerusalemin ja Betlehemin alueet asetetaan kansainvälisen turvallisuustakuun alaisiksi”.



ABBAS ZAKI on yksi palestiinalainen lisää uhkailemassa Israelia, ellei se kiireesti alistu PA:n vaatimuksiin; kiireesti, sillä aikaa koko operaatioon on kaikkiaan 4 kuukautta, ja siitä on jo useita päiviä tuhraantunut tarpeettomassa kiistelyssä keskustelujen agendasta.

PA:n parlamentin jäsen Zaki uhkaili, että ”Israelin jääräpäisyys ja hyökkäävyys pakottavat palestiinalaiset palaamaan tilanteeseen ennen Osloa, mukaan lukien aseellisen taistelun aloittaminen uudelleen Israelia vastaan”.

ZAKI selitti edelleen, ettei PA:n tule tehdä samaa virhettä, minkä se teki suostuessaan neuvotteluihin 18 vuoden ajaksi Oslon sopimusten allekirjoittamisen jälkeen. ”Meidän ei tule antaa Israelille enempää aikaa”, hän painotti, ”Meidän tulee aloittaa tutkimukset kaikenlaisen taistelun aloittamisesta ja toimia siten, että se kurittaa Israelia sen hyökkäävistä toimista.”



ISRAELIN viranomaisten reaktiot ovat tavanomaisen laimeita ja tyynnytteleviä. Tosin eräs ”korkea viranomainen” kutsui Zakin lausuntoja ”vakavaksi ongelmaksi”, mutta miksei lapiota voida kutsua sen oikealla nimellä? Nämä uhkaukset ovat paljon enemmän kuin ”ongelma”, määriteltäköön niitä sitten vaikka kuinka vakaviksi tahansa.

”KOKO rauhanprosessi palestiinalaisten kanssa perustui Jasser Arafatin ja PA:n johdon sitoutumiseen, että Palestiinan kansallinen toiminta tulee hylkäämään väkivallan ja ponnistelee yhteyden luomiseksi neuvottelujen kautta. Jos he palaavat väkivaltaan, he vievät meidät takaisin aikaan ennen Oslon prosessia,” nimeämätön virkailija selitti ja jatkoi, että tämän tapainen uhkaus aiheuttaa valtavan ongelman ja on täysin rauhanprosessin vastainen. Tämä viranomainen selitti, että palestiinalaisten jääräpäisyys, mikä ilmeni Arafatin hylätessä Ehud Barakin tarjouksen Camp Davidin rauhankokouksessa vuonna 2000 sekä Abbasin hylätessä Ehud Olmertin vielä pitemmälle menevän tarjouksen 2008, romutti rauhanprosessin onnistumisen, ei Israelin haluttomuus solmia rauha PA:n kanssa.



”VIRANOMAINEN”, johon edellä viitataan, on väärässä siinä, että väkivalta olisi kuollut Oslon sopimusten jälkeen. Se kukoisti suurimmillaan Oslon sopimusten aikana toisen intifadan muodossa, jolloin terroristit murhasivat israelilaisia mielin määrin kahviloissa, kaduilla, linja-autoissa ja kaikkialla, missä ihmisiä kokoontui ikään ja sukupuoleen katsomatta. Viranomainen selittää, etteivät palestiinalaiset voi olla taipumattomia neuvotteluissa ja samalla syyttää, ettei rauhanprosessi toimi.

Näköjään he voivat, kuten Zakin lausunnoista ilmenee.



ABBAS ZAKI selittää, ettei Netanyahun hallituksella ole arvovaltaa tehdä mitään myönnytyksiä rauhan saavuttamiseksi. Hän katsoo, että ”sopimus voitaisiin kaikesta huolimatta saavuttaa, jos USA pystyisi vakuuttamaan juutalaisen painostusryhmän AIPAC ja Israelin johtajat lopettamaan pelaamisen palestiinalaisten elämällä ja Lähi Idän luonnonvaroilla”. Hän katsoo, etteivät palestiinalaiset voi tehdä kompromisseja Jerusalemista ja pakolaisten paluuoikeudesta. Hän väittää Israelin halunneen, ettei näitä oteta mukaan keskusteluihin, mitä hän pitää vakavana ongelmana, koska keskustelut aloitettiin pakolaisista ja siirtyivät siitä Jerusalemiin. ”Emme voi hyväksyä Palestiinaa ilman Jerusalemia, emmekä usko, että pakolaisten ahdistus ja ponnistelu loppuu ilman paluuoikeutta heille, jotka menettivät kotinsa ja maansa.” Hän ei usko valtioon tilapäisin rajoin, sillä ”palestiinalaiset ovat jo maksaneet kaikesta rauhan hyväksi. On korkea aika lopettaa verenvuodatus.”

Zaki ei sulje pois mahdollisuutta, että Israel aloittaa uuden suuren sotilasoperaation Gazassa. ”Tämä on kohtalomme; olemme joutuneet Israelin seikkailujen ja modernien aseitten kokeilu-kentäksi”, Zaki valittaa. (JP)



2. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi keskusteltuaan George Mitchellin kanssa, että PA ja Israel ovat periaatteessa suostuneet keskinäiseen maanvaihtoon.

Abbas ei suostunut antamaan mitään lukuja, mutta vakuutti, että PA vaatii maa maata vastaan tasapuolisesti kuitenkin maan arvon ja käyttökelpoisuuden huomioiden. Tämä on ollut keskustelujen yksi vaikeimmista kysymyksistä, sillä PA haluaa poistaa setlementit alueeltaan, mutta Israel haluaa säilyttää ainakin suurimmat juutalaisyhteisöt kuten Ariel, Maale Adumim, Etzion Block sekä Jerusalemin uudet lähiöt, jotka on rakennettu vuoden 1949 aselepolinjan itäpuolisille alueille.



ISRAELIN viranomaiset sanovat kuitenkin, etteivät he halua julkista keskustelua rajoista ja aluevaihdoista, koska se vain mutkistaa rauhankeskusteluja, ja tavoitteena on edetä.



ABBAS osallistui Ramallahissa tilaisuuteen, joka oli järjestetty Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä valmistettujen tuotteiden boikotoinnin tukemiseksi, ja sanoi, ettei rauhankeskusteluissa ole vielä saavutettu edistymistä. Hän sanoi, että ensimmäisissä keskusteluissa George Mitchellin välityksellä, keskusteltiin turvallisuudesta ja tulevan Palestiinan valtion rajoista.

Toisessa keskustelutilaisuudessa Mitchell esitti heille sanallisia, ammatti- ja laillisuus-kysymyksiä, kertoi Abbas journalisteille kuitenkaan antamatta yksityiskohtia.

Abbas selitti, että PA tulee antamaan vastauksensa Mitchellin esittämiin kysymyksiin konsultoituaan niistä ensin arabimaitten edustajien kanssa, koska ”PA meni keskusteluihin mukaan saatuaan siihen arabimaitten suostumuksen”. Samalla kun Abbas vähätteli keskustelujen edistymistä, hän sanoi toivovansa, että kysymykset rajoista ja pakolaisista voidaan ratkaista keskusteluille asetetun 4 kuukauden sisällä.



ABBAS selitti PA:n asettamasta juutalaistuotteitten syrjinnästä, ettei se kohdistu Israeliin, vaan ainoastaan ”setlementteihin”. ”Emme boikotoi Israelia, koska meillä on suhteet sen kanssa ja tuotamme tavaroita sieltä. Boikotoimme vain setlementtejä, koska missään olosuhteissa meidän ei tulisi käyttää tuotteita, jotka on valmistettu meidän maallemme rakennetuissa ”setlementeissä”. Hän vakuutti kansainvälisen yhteisön, varsinkin eurooppalaisten, kannattavan boikottia, koska se on oikea ja oikeudenmukainen. He ovat kaikki tulleet lopputulokseen, että ”setlementit” ovat laittomia, ja sitä vastaan me taistelemme. Toimemme eivät ole laittomia eikä niitä pitäisi pitää kiihottamisena.”

Abbasin lausunnot edustavat PA:n omaksumaa historian tosiasioitten vääristelyä, minkä se on vuosia kestäneen painostuksen tuloksena saanut iskostettua länsimaihin.

Seuraava 45 minuutin videoesitys kertoo asiat toisin, tosin vain Jerusalemin osalta, toinen kertoo piirroksin Israelin historiaa. .

http://ctstv.com/ontario/player.php?ctsvidID=17133&show=On%20The%20Line

http://www.youtube.com/watch?v=KGs75M5LpPc

3. IDF ESTI Hamasin terroristien yritykset päästä Israelin puolelle turva-aitaa perjantaina iltapäivällä Khan Yunisin lähellä Gazan kaistan eteläosassa lähellä Nirim kibbutsia. Givati prikaatin sotilaat havaitsivat terroristien yritykset ja aloittivat tulituksen heitä kohti, mihin panssarit yhtyivät. Molemmat terroristit saivat yrityksessä surmansa. Heidän luotaan löydettiin kiväärejä ja ammuksia. Sotilaitten mennessä tutkimaan tilannetta heitä kohti avattiin tuli kauempaa Gazasta, mihin sotilaat vastasivat. Läheiset neljä juutalaisyhteisöä eristettiin, kunnes tulitaistelu alueella oli loppunut.

Myöhemmin saman päivän iltana IDF:n jälkienetsijä haavoittui lievästi sala-ampujan luodeista lähellä turva-aitaa. Hänet vietiin Sorokan sairaalaan Beershevassa. Hamas otti vastuun hyökkäyksistä, vaikka sen politiikkaan on kuulunut viime aikoina välttää yhteenottoja IDF:n sotilaitten kanssa. Terroristien tarkoituksena lienee ollut joko iskeä armeijan sotilaisiin ehkä panttivangin saamiseksi, tai sitten iskeä läheiseen kibbutsiin. Hamas on pidättänyt rakettitultaan mutta on osallistunut aktiivisesti rajakahakointiin. Hyökkäys voi olla muistutus Israelin aikeista karkottaa äsken vapautettu Hamasin parlamentinjäsen Abu Tir Jerusalemista, missä hänen kotinsa sijaitsee. Hänelle annettiin aikaa 19. kesäkuuta lähteä Jerusalemista. Häneltä ja kolmelta muulta poistettiin Jerusalemin asumisoikeus 2006 Hamasin siepattua Gilad Shalitin 2006 tekemänsä operaation yhteydessä. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA

- Välimeren Unionin kokous on siirretty, jotta PA:n ja Israelin väliset keskustelut voisivat edetä rauhassa. (JP)

- Obaman kansliapäällikkö Rahm Emanuel matkusti Israeliin poikansa bar mitzva tilaisuutta varten, jonka hän haluaa tehdä Länsimuurilla. Hän tuli maahan perjantaina ja lensi suoraan Eilatiin pistäytyen välillä Aqabassa. Hän tapaa sekä Peresin että Netanyahun. Hän voi joutua kohtaamaan mielen-osoituksia matkansa aikana. (JP)

- Suuri tulipalo syttyi eilen Acressa (Akko) lähellä metallitehdasta. Tulipalo keskittyi paikalle kerättyyn uudelleenkäyttöromuun, jonka pelättiin sisältävän myrkyllisiä kaasuja sisältäviä aineksia, minkä johdosta asukkaille annettiin varoitus ja kehotus pysytellä sisätiloissa ja pyrkiä välttämään savun hengittämistä, koska se voi olla vaarallista. (JP)

- Libanonin pääministeri Raed Hariri matkusti Yhdysvaltoihin, jossa hän keskustelee presidentti Obaman kanssa, jonka oletetaan nostavan esille USA:n huolen Hizbullahin uusista aseista ja ohjuksista. Hän vakuuttanee Harirille, ettei USA:n politiikkaa ole muuttunut. USA:n apulaisturvallisuus neuvonantaja John Brennan totesi aiemmin, että USA:n tulee tarkistaa aiempaa kantaansa Hizbullahiin nähden ja kannustaa sen maltillisia elementtejä. Jotkut maat ovat pyrkineet erottamaan Hizbullahin poliittisen ja aseellisen siiven toisistaan ja tukemaan poliittista siipeä. Terrorismin vastaisen taistelun koordinoija Daniel Benjamin totesi, ettei USA halua tehdä tällaista jakoa eikä muuttaa politiikkaansa. (JP)

- USA on pudottanut vastustuksensa Venäjän halulle toimittaa huippunyky-aikaisia torjuntaohjuspatteristoja S-300 Iranille ja ehkä myös Syyrialle ehdolla, että Venäjä kannattaa YK:n turvallisuusneuvoston vesitettyä Iranin vastaista boikotti-suunnitelmaa. Tämä asettaa Israelin kokonaan uuden tilanteen eteen. http://www.debka.com/article/8802/

- Hizbullah sanoo asettaneensa joukkonsa Libanonissa hälytysvalmiuteen Israelin tällä viikolla aloittaman kotirintamaharjoituksen vuoksi. http://www.haaretz.com/print-edition/news/idf-launches-homefront-drill-amid-rising-tensions-on-lebanon-border-1.291604

- Obama lähetti John Kerryn Syyriaan selittäen, että Syyria on tärkeä yhteysmaa, vaikka se asetti sille boikotin muutama päivä sitten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137638

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019