Friday, May 28, 2010

PERJANTAI 28.05.10

1. IRAN kannattaa rauhankeskusteluja Israelin kanssa, väitti Syyrian presidentti Bashar Assad Charlie Rose PBS shown haastattelussa USA:ssa torstaina. Assad selitti, että keskusteluissa Iranin presidentin Mahmoud Ahmadinejadin kanssa tämä mainitsi asian kahdesti, mutta epävirallisesti, ei julkisissa lausunnoissa.
ASSAD kuitenkin selitti, ettei keskusteluja Israelin kanssa voi käydä niin kauan kuin se ”miehittää” arabien maata, eikä Syyria voi samasta syystä johtuen luopua Hizbullahin ja Hamasin tukemisesta. ”Hamas puolustaa omaa maataan miehitystä vastaan ja Hizbullah puolustaa Libanonia, jonka ilmatilaa Israel rikkoo päivittäin ja tunneittain.” Assad kutsui noitten terroriryhmien tukemista ”poliittiseksi” tueksi Palestiinan asialle, sillä Hamas on palestiinalainen järjestö, jonka maa on miehitetty. ”Heillä on oikeus omaan valtioon. Heillä on oikeus saada maansa takaisin, joka on ollut miehitettynä –67 lähtien, mitä heillä ei vielä ole”.

ASSAD SELITTI haastattelussa, että sama koskee myös Hizbullahia. ”Israelin koneet rikkovat Libanonin ilmatilaa tunneittain, ei päivittäin, vaan tunneittain,” hän painotti. ”Libanonilaisella ryhmällä on oikeus puolustaa maataan.”
ASSADIN haastattelu tuli samaan aikaan, kun London Times raportoi Hizbullahin tukikohdasta Syyrian alueella Adrassa Damaskoksesta koilliseen. Tukikohta on Hizbullahin vapaasti käytettävissä, sen lähettyvillä seisoo joukko kuorma-autoja, joilla aseita ja ohjuksia voidaan nopeasti siirtää Libanoniin. Satelliittikuvissa havaitaan maasta maahan ohjuksia sekä asuinrakennuksia, mikä osoittaa Hizbullahin joukkojen asuvan tukikohta-alueella. Turvallisuus-viranomaiset kertovat medialle, että Hizbullah saa liikkua alueella vapaasti lisäten, että se kuljettaa ohjuksiaan ja aseitaan huonon sään aikana, jolloin Israelin valvontasatelliittien kuvat ovat epätarkkoja.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3895419,00.html

PRESIDENTTI Bashar Assad selitti ohjelmassa, ettei este rauhankeskusteluille ole Syyrian tuki Hamasille ja Hizbullahille vaan ”elefantti olohuoneessa”, eli se, että Israel miehittää arabien maita. ”Elefantti olohuoneessa on Israelin miehitys ja hyökkääväisyys. Kun nämä poistuvat, voimme unohtaa kaikki nuo ongelmat. Ne poistuvat itsestään.”
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/assad-iran-supported-peace-talks-with-israel-1.292732

2. ISRAELIN kotirintamalle järjestetty harjoitus, jossa oletettiin maan joutuneen massiivisten ohjusiskujen kohteeksi, osa niistä bio/kemiallisin kärjin, päättyy tänään. Harjoituksen aikana todettiin ainakin se ilmeinen puute, että kaasunaamareita on jaettavana kansalle vain 60 %:n osuudella, koska rahat loppuivat. JP:n päätoimittaja David Horovitz tarkastelee harjoitusta ja siihen liittyviä asioita omassa toimittajan palstassaan. Hän esittää retorisen kysymyksen: Oliko todella kyse vain harjoituksesta, kuten pääministeri, puolustusministeri, hänen varamiehensä ja muu kärkijoukko selitti kansalle?

HOROVITZ selittää, että harjoitus oli suunniteltu ja päätetty pidettäväksi kauan sitten, eikä sillä ollut mitään yhteyttä alueen räjähteleviin jännitteisiin. ”Israel haluaa rauhaa, ei sotaa.” Hänen mielestään maan johdon arviot olivat osin totta, mutta ei kaikilta osin. Vaikka Israel ei halua sotaa ja toivoo, ettei sitä koskaan tule, harjoituksen yhtenä tarkoituksena oli osoittaa, mitä kauheuksia seuraava sota toisi tullessaan: Se tulisi poikkeamaan kaikista edellisistä sodista, sillä viholliset tulisivat kohdistamaan tuhovoimansa nimenomaan siviilikohteisiin, kaupunkeihin ja kyllin ja maatiloihin sotilaskohteiden ohella. Se tulisi Hizbullahin uhkausten mukaan kohdistumaan myös Israelin rannikolle ja sinne saapuvia kauppa- ja matkustaja-laivoja vastaan. Ben Gurionin lentokenttä jouduttaisiin sulkemaan, sillä yksikään matkustaja-kone ei uskaltaisi lentää alueelle, jossa on edes mahdollisuus joutua ohjusiskun kohteeksi.

HOROVITZ esittää varoituksen kansalle, että sen tulee varautua pahimman varalle. Hän arvioi artikkelissaan, että Iran on osoittanut onnistumisensa käyttämiensä terrorijärjestöjen kautta, kuten tapahtui Libanonin kakkossodan ja cast lead operaation aikana, joissa Hizbullah ja Hamas pystyivät iskemään Israelin siviilikohteisiin armeijan suojauksen yli. Tämä tulisi toistumaan seuraavan suurkonfliktin aikana, hän arvioi, mutta potentiaalisesti monin-kertaistettuna, sillä siihen liittyisivät sekä Iran että Syyria omine ohjuksineen. Horovitz kertoo tietoihinsa perustuen, että Syyrialla on 2300 ohjusta, joilla se pystyy iskemään Tel Aviviin; Hizbullahilla on 1200, Iranilla 400 ja Hamasilla Gazassa kymmeniä. Näillä ne pystyisivät iskemään lujaa ja useasti keskeiselle Gush Dan alueelle, jossa asuu yli neljännesmiljoona henkilöä. Artikkelissa arvioidaan, että Syyria tulisi keskittämään ohjuksensa Israelin sotilas-kohteisiin kansainvälisen tuomion pelossa, mutta ettei Hizbullahia ja Hamasia estäisi mikään keskittymästä siviilikohteisiin, kuten ne tekivät aiemmissa konflikteissa. (JP)

3. PÄÄTOIMITTAJA Horovitz esittää artikkelissaan tarkempia lukuja potentiaalisten vihollisten kapasiteetista ja mihin ne todennäköisesti suunnattaisiin.
Artikkelissa todetaan, että muutamassa vuodessa ohjusten lukumäärä on moninkertaistunut siten, että Syyrian 330 ohjusta neljä vuotta sitten kasvoivat 1300:an viime vuonna ja tänä vuonna 2300 ohjusta. Hizbullahin kapasiteetti on samaan aikaan moninkertaistunut edellä kerrottuihin lukuihin. Lisäksi huomioidaan, etteivät Syyrian uudet kiinteää polttoainetta käyttävät ohjukset ole saman kaltaisia karkeatekoisia raketteja, joilla Saddam hätyytteli, vaan niissä on puolen tonnin räjähdyskärki ja niiden osumatarkkuus muutamissa sadoissa metreissä. Horovitz arvioi, ettei Syyrian tarvitse pelätä osuvansa Al-Aksa moskeijaan pommittaessaan Jerusalemia uusilla ohjuksillaan. Samaa voi sanoa Scud-ohjuksista.

Edellä kerrotun pitäisi vakuuttaa, arvioidaan artikkelissa, ettei kyse ollut vain harjoituksesta, vaan testistä, jolla kokeiltiin armeijan ja siviilihallinnon yhteistoimintaa kriittisissä olosuhteissa, joissa suuria ihmisjoukkoja jouduttaisiin siirtämään turvallisemmille alueille massiivisen tuhon keskellä. Tämä edellyttää aktiivista siviilipuolustusta, jonka täytyy olla valmis ja harjoitettu.
Horovitz toteaa artikkelissaan, että vaikka Israel on ohjustentorjuntajärjestelmien kehittelyn kärkimaita, sen kapasiteetti riittävän tehokkaan puolustuksen järjestämiseksi on sittenkin rajoitettu. Yksi torjuntaohjus maksaa kymmeniä tuhansia USD, eivätkä ne parhaalla tahdollakaan pystyisi täysin eliminoimaan satojen hyökkäysohjusten massaiskuja. Tuhot rannikkoseudun asutuskeskuksiin tulisivat olemaan järkyttävät, ja tämä voisi jatkua viikkoja tai jopa kuukausia, elleivät ulkopuoliset maat puutu tilanteeseen. Viholliset voivat suunnitellakin jatkavansa tuhoa, kunnes siviiliväestö vaatisi hallitusta alistumaan ja etsimään rauhanehtoja vihollisuuksien lopettamiseksi.
Israel tulisi tietenkin tekemään vastaiskuja omilla ohjuksillaan tarkoituksenaan saada vihollisen iskukyky pienennettyä mahdollisimman pitkälle, mutta konflikti vaatisi lopultakin maajoukkojen käytön ainakin Hizbullahia ja Hamasia vastaan.(JP)

4. ISRAELIN puolustusvoimat, IDF, on katsonut tarpeelliseksi laatia uudet taisteluohjeet taisteluissa siviilialueilla. Perusteina on tietenkin käytetty edellisissä sodissa ja varsinkin viimeisessä Gazan sodassa saatuja kokemuksia, kuten myös cast lead operaatiosta tehtyjä raportteja, joista Goldstonen Israelia pahasti runnova ja yksipuolisesti laatima raportti YK:n ihmisoikeusneuvostolle on kaikessa rajoittuneisuudessaankin huomioitu.
Armeijan taholta kuitenkin vakuutetaan, ettei uusien ohjeitten laatimisen perussyynä ollut cast lead operaation saama tuomio ihmisoikeusjärjestöjen taholta, vaan yksinkertaisesti siitä syystä, että käytettävissä olevat aseet ja välineet ovat kehittyneet suuresti ja kehittyvät kaiken aikaa, joten armeijan täytyy omissa kriteereissään pystyä vastaamaan niiden haasteisiin.
Vähäisin syy ei myöskään ollut se, että yleinen informaatio on huomattavasti kehittynyt ja kaikki maailmassa tapahtuva julkistetaan välittömästi laajalle, mikä koskee varsinkin Israelin kaltaisia vapaita yhteiskuntia, jossa hallitus ei aseta rajoituksia tiedon hankkimiselle.

Ohjesääntöjen uusimisen ohella IDF harjoittaa joukkojaan tehokasta kaupunkisodankäyntiä varten, koska on oletettavissa, että suuri osa tulevista taisteluista tapahtuu runsaasti kansoitetussa ympäristössä. IDF on rakentanut useita kaupunkiolosuhteita vastaavia harjoituskenttiä eri puolille maata, ja niiden määrää lisätään.
Yksi tähän vaikuttava tekijä on maan sisällä asuva runsas arabiväestö, jonka uskollisuutta maalle kriisioloissa on vaikea ennustaa. Heidän johtajansa ja edustajansa Knessetissä eivät ainakaan lisää uskoa heidän luotettavuudestaan kuunnellessaan heidän kiihkeitä Israelia tuomitsevia puheenvuoroja, joissa Israel sumeilematta määritellään miehittäjäksi. Kaksi äskettäin paljastettua vakoilutapausta Hizbullahin hyväksi lisäävät epäluuloisuutta.
Toinen kiperämpi kysymys on Juudean ja Samarian palestiinalaisten käyttäytyminen kriisitilanteissa. IDF varautuu miehittämään pahimmat kriisipesäkkeet sodan aikana PA:n hallitsemilla alueilla, mikä olisi tehtävä nopeasti ja joustavasti, hyvin koulutetuin joukoin. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- IDF valmistautuu vastaanottamaan Turkista lähetetyt 9 alusta merellä 65 km ennen rannikkoa. Tarkoitus on käännyttää ne takaisin, mutta ellei se onnistu, ohjata ne Ashkelonin satamaan joko vapaaehtoisesti tai valtaamalla kielteiset laivat. Tarkoitus on tarkastaa, ettei aluksissa ole pommeja tai aseita. Aluksissa olevat siviilihenkilöt, ”aktivistit ja kansanedustajat” hoidetaan kunkin ryhmän erikoisvaatimusten mukaan poliisin, journalistijärjestön tai ulkoministeriön edustajien toimesta. Jos he kieltäytyvät ilmaisesta lentomatkasta lähtömaahansa, heidät pidätetään ja heidät kootaan valmiiksi pystytettyihin telttoihin ja parakkeihin, joista heidät aikanaan karkotetaan maasta. Aluksissa olevat tarvikkeet puretaan laiturilla ja ne kuljetetaan maanteitse Gazaan. Joukko siviiliveneitä aikoo yllättää alukset merellä merivoimien alusten ohella. (JP)
- Juutalaisyhteisöissä asuvat aikovat yhdistää voimansa entistä tehokkaamman väkivallattoman vastarintamenetelmän kehittämiseksi talojen tuhoamista vastaan. He painottavat, ettei mitään kostotoimia saa käyttää. (JP
- Rahm Emanuel pääsi eilen ilman välikohtauksia poikansa ja serkkunsa pojan kanssa Länsimuurille, jossa he rukoilivat hyvin tunnepitoisesti. Poliisi poisti kaksi pahimmin vierailua vastustavaa aktivistia paikalta. Poikien bar mitzva seremonioitten paikkaa ja ajankohtaa ei ole paljastettu. (JP)
- USA:n uusien turvallisuusohjeitten mukaan Israelin ja PA:n välisen konfliktin selvittäminen on keskeisimpiä. Ohje edellyttää Israelin yhteistoimintaa, jonka mukaan rauhan solmiminen ja kahden valtion perustaminen on elintärkeä kuitenkin huomioiden Israelin turvallisuusvaatimukset. (JP)
- Pohjoisessa syttynyt maastopalo on tuhonnut satoja dunameita metsää ja kasvillisuutta. 25 paloa kulki Gamlan luonnonpuistoalueen läpi aiheuttaen pahaa tuhoa, jonka korjaantuminen vienee vuosikausia. Palot lienevät saaneet alkunsa armeijan takin ampumasta ammuksesta. Palo alkaa olla hallinnassa, eikä seudun asukkailla ole vaaraa. (JP)
- Tie 443 avattiin myös arabiliikenteelle, mutta tyytymättömyyttä esiintyy sekä arabian että juutalaisten tienkäyttäjien keskuudessa. (JP)
- Jerusalemin kevyen liikenteen suunnitelma esiteltiin eilen. Siinä kevytrautatie näyttelee suurta osuutta, ja sitä joudutaan jatkamaan. Suunnitelman kustannusarvio on 8 miljardia NIS. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137724
- Pohjois-Korea vie ydinteknologiaa Syyriaan, Iraniin ja Myanmariin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3895428,00.html
- Israelupdate on nyt myös Facebookissa, voit liittyä faniksi. Osoite:
http://www.facebook.com/?tid=1436988615246&sk=messages#!/group.php?gid=124462357576725&ref=search&sid=_4voBnx19g_gM7wJB-Xw7Q.3987765459..1

No comments: