TIISTAI 06.04.10

1. NELJÄ palestiinalaisryhmää Gazassa, Hamas, Islamic Jihad, DFLP ja PFLP suostuivat keskeyttämään raketti-iskunsa Israeliin. Fatahin alajärjestö al-Aksa Marttyyrien Prikaatin edustaja sanoo jääneensä pois ”pikaista huolta vaativista syistä” selventämättä, mitä ne olivat, kuten Lontoossa ilmestyvä laajasti ilmestyvä lehti Al-Quds Al-Arabi asian ilmoitti. Ryhmät pitivät kiireisiä keskusteluja päätyen lopputulokseen, että cast lead operaation jälkeen voimassa ollutta epävirallista tulitaukoa jatketaan, ettei annettaisi Israelille aihetta aloittaa uutta operaatiota Gazassa, kuten on pelättävissä, ellei rakettituli lopu.

DFLP:n edustaja Saleh Zeidan selitti, ettei sopimus tarkoita Israelin vastaisen vastarinnan lopettamista. ”Olemme vain työskentelemässä toimintamme koordinoimiseksi eri ryhmien välillä huomioiden samalla kansamme tarpeet.”
ISRAELIN viranomaiset ovat omaksuneet - odota ja katso – periaatteen, ilmeisesti kuitenkin epäillen sopimuksen pitävyyttä jo siksi, ettei al-Aksa ja al-Qaidan järjestöt ole siinä mukana, mikä voi aiheuttaa kateutta toisten joukossa, jos ne ampuvat rakettejaan Israeliin.
Sunnuntai-iltana Kassam-raketti iskeytyi Israelin puolelle onneksi ilman vahinkoja.

HAMAS on joutunut kovan paineen alaiseksi rakettitulen lopettamiseksi. Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrov varoitti Khaled Mashaalia tulen jatkamisesta.
Egyptin presidentti Hosni Mubarak, joka on vielä toipilaana leikkauksen jälkeen, antoi varoituksen, että elleivät keskustelut Israelin ja Hamasin kesken jatku, tilanne voi kehittyä uudeksi sodaksi.
Tilannetta mutkistavat lisäksi Gazassa toimivat sirpaleryhmät, osa niistä al-Qaidaan liittyneitä, joiden mielestä Hamas toimii vääräoppisesti suostuessaan keskustelemaan Israelin kanssa. Ei ole myöskään varmuutta, sisältyykö sopimukseen tienvarsipommien asettaminen Gazan ja Israelin välisen turva-aidan varteen. (JP) http://www.haaretz.com/hasen/spages/1161096.html

2. HUOMATTAVA hengellinen muslimijohtaja Saudi Arabiasta Sheikh Muhammad al-Areefi julkisti äskettäin halunsa matkustaa Israeliin ja Jerusalemiin ensi viikolla. Saudi Arabia ei salli israelilaisten vierailuja maassaan eikä maitten välillä ole diplomaattisuhteita. Saudit ovat innokkaimpia taloudellisen boikotin pitämiseksi ja laajentamiseksi kaikkiin Israelissa valmistettuihin tuotteisiin ja yhtiöihin, joilla on liikesuhteita Israelin kanssa.
ISRAELIN ulkoministeriön ja varsinkin Jerusalemin viranomaisten taholla äimistellään Areefin aikomusta selittäen hokemalla, ”ettei sillä ole mitään mahdollisuutta edes helvetissä” (it does´nt stand a chance in hell). On epäselvää, voiko ulkoministeriö sallia hänen pääsynsä maahan tilanteessa, joka on tulenarka jo ennestään ja sitä varsinkin Jerusalemissa.

RIYADISSA asuva hengellinen johtaja Sheikh al-Areeni kertoi sunnuntain satelliitti-kanavansa IGRA lähetyksessä, että hänen suunnittelemansa vierailu tulee keskittymään muslimien vaatimuksiin Israelista ja Jerusalemista. Hän kertoi matkustavansa Israeliin ensi viikolla ilmoittamatta tarkempaa aikaa. Hän vierailee tällä hetkellä Jordaniassa.
AREEFIA pidetään maltillisena, mutta hän sanoi lähetyksessä, ”ettei hän pelkää mitään petoksia juutalaisten taholta”.
Hänen IGRA TV-lähetyksensä on kohdistettu varsinkin nuoriin, joita hän kehottaa osallistumaan yhteisöittensä toimintaan ja käyttämään aikaansa humanitääriseen työhön. TV-studio pitää tilaisuuksia nuorille ihmisille sekä ottaa vastaan live-kysymyksiä katsojilta. (JP)

3. ISRAELIN ulkoministeriö varoittaa teräväksi luonnehditussa julkilausumassaan Turkin
pääministeriä Recep Tayyip Erdogania kehittymästä toiseksi äärijohtajaksi kuten Venezuelan presidentti Hugo Chavez. Kirjoitetussa julkilausumassa ministeriön edustaja sanoi, ettei ministeriö etsi vaikeuksia minkään maan kanssa, mutta ettei Israel hyväksy Turkin tapaa pyrkiä integroitumaan muslimimaihin Israelin kustannuksella. ”Kehotamme Turkkia etsimään kehityskelpoisempia (creative) teitä integroitumaan sekä lännen että muslimimaailman kanssa,” viranomainen selitti, ”eikä muotoutumaan uudeksi äärijohtajaksi kuten Hugo Chavez.” Hän ehdotti, että Erdogan kohdistaisi muslimimaailmaa koskevan huolensa terrori-järjestöjen suorittamiin lukuisiin viattomien ihmisten murhiin Pakistanissa ja Irakissa.

ULKOMINISTERIÖN lausunto oli vastaus sille esitettyyn kysymykseen, miten se tulee suhtautumaan Erdoganin CNN-Turk lähetyksessä maanantaina esittämiin syytöksiin Israelia vastaan, joissa hän keskustellessaan Jerusalemin viimeisistä jännitteistä ilmoitti, että Ankara tulee asettumaan muslimien puolustamiseen kaikkialla maailmassa. ”Emme voi olla välinpitämättömiä islamin maailman ongelmiin Jerusalemissa,” Erdogan sanoi lisäten, että vaikka Turkki on kiinnostunut yhteyksien lähentämisestä länsivaltojen kanssa, se ei voi kääntää selkäänsä itään. ”Arabit ja turkkilaiset ovat veljiä, joilla on yhteiset arvot”, hän sanoi.
Hän siirtyi sitten lempiaiheeseensa Gazaan, josta hänellä oli tällaista sanottavaa: ”Emme voi katsella välipitämättöminä lasten murhaamista Gazassa. Olemme huolissamme Gazan lapsista, mutta sydämissämme ovat myös Haitin ja Chilen lapset.”

TURKIN Israelin lähetystö vahvisti maanantaina, että Turkin lähetti Ahmet Oguz Celikkol vaihdetaan muutaman kuukauden kuluessa uuteen mieheen. Valinta kohdistui Turkin Ankaran ulkoministeriön apulaispääsihteeriin Kerim Uras. Celikkol tunsi tulleensa pahoin loukatuksi Israelin ulkoministeriön kutsuessa hänet julkiseen ”kuulusteluun” TV-kameroitten edessä halventavissa olosuhteissa, joita ministeriö myöhemmin pyysi anteeksi. Tilanne kehittyi kriisin asteelle Turkin presidentti Abdullah Gulin uhatessa suhteitten katkaisemisella.
Ulkoministeriö halusi tällä kohtelulla osoittaa syvän paheksumisensa ja vastalauseensa Turkin TV:ssä esitettyyn videonäytökseen, jossa Mossadin agentit esitettiin epäinhimillisiksi lasten ja naisten murhaajiksi, mitä näytöstä myös palestiinalaiset ovat hyljeksineet.

4. ISRAELIN ulkoministeriön tapaa kohdella Turkin lähettilästä voitaneen verrata tapaan, millä USA:n presidentti Obama häpäisi pääministeri Netanyahua. Erotuksena on vain se, että anteeksipyytäjänä toimi tässäkin tapauksessa Israelin pääministeri, ei USA:n presidentti Obama, joka häntä loukkasi maailman kasvojen edessä. Israelissa monissa yleisö-kirjoituksissa ja jopa kolumneissa valitetaan sitä, ettei maalla ole enää Ben Gurionin ja Menachem Beginin kaltaisia johtajia, jotka uskalsivat lyödä nyrkkiä pöytään suurvallan päämiehen edessä vakuuttaen, ettei Israel ole banaanivaltio, joka tekee kuten käsketään.

ISI LEIBLER kyselee JP:n artikkelissaan, miksei Netanyahu puhu kansalle. Hän näkee sen, ettei pääministeri ota selkeää kantaa asioihin eikä selitä sitä kansalaisilleen, rohkaisevan Obamaa uusiin painostustoimiin Israelia kohtaan. ”Puhumattomuudellaan Netanyahu aiheuttaa epävarmuutta hänen todellisista aikeistaan sekä Israelissa että sen harvenevassa ystäväjoukossa koko maailmassa”, selittää Leibler.
LEIBLER tunnustaa, ettei Netanyahun asema ole kadehdittava johtaessaan monen puolueen kovin ailahtelevaa ministerijoukkoa, mikä helpottuisi oleellisesti, jos Tzipi Livni nielisi henkilökohtaisen antipatiansa ja loukatun tunteensa ja toisi Kadima-puolueen 28 kansan-edustajaansa hallituksen tueksi. Leibler analysoi tilannetta todeten, että Netanyahun pahin vastamäki alkoi Obaman hallituksen osoittautuessa avoimen vihamieliseksi Israelille, joka itsepintaisesti jatkaa tuhoon johtavaa politiikkaansa muslimien mielistelemiseksi.

OBAMAN hallituksen pakottamana Netanyahu joutui muuttamaan oikeistolaista politiikkaansa keskustalaiseksi, mihin kuuluu toistuvat myönnytykset palestiinalaisille ilman toivoakaan vastalahjoista, mistä osoituksena on Netanyahun omaksuma kahden valtion periaate. Jopa USA:n ulkoministeri Hillary Clinton antoi tälle tunnustusta, mutta se ei riittänyt Obamalle. Ehkä siinä ei lopulta ollutkaan kysymys niin paljon ideologiasta kuin vain karkeasta heikomman osapuolen sortamisesta omien intressien tavoitteiden saavuttamiseksi.
LEIBLER toteaa artikkelissaan, että on epäreilua syyttää suhteitten huononemisesta Israelin ja USA:n välillä Netanyahua, koska varsinainen ”konna” on Obama. Netanyahun virhe on siinä, että hän kuvitteli voivansa vaikuttaa Obaman suhtautumiseen Israeliin, mikä oli toiveajattelua, ja mikä pahinta, Netanyahu jatkaa tätä myönnytysten ja alistumisen sarjaansa karsimalla pääministerille kuuluvia velvoitteitaan, joita Obama voisi paheksua, kuten kieltäytyä osallistumasta Hurva-synagogan avajaisiin, osallistumasta pessah-juhliin Hebronissa ja viimeksi kieltäytymällä hyväksyä Amerikan kristittyjen lahjoittamat symboliset 10 000 ruusua.

ISI LEILBLER näkee kirjoituksen alun seinällä Netanyahun vaikenemisessa. Tällä hän menettää sekä uskottavuutensa Israelin kansan silmissä että Amerikan juutalaisten ja muitten sen ystävien parissa, jotka eivät voine puhua Israelin toiveista enemmän kuin sen oma pääministeri. Tällä käyttäytymisellä Netanyahu rohkaisee Obaman hallitusta yhä kovempiin vaatimuksiin, joista maan turvallisuuden kannalta pahin lienee Israelin pakottaminen hyväksymään Palestiinan valtion perustamisen 1949 aselepolinjoille pääkaupunkinaan Jerusalem huomioimatta ollenkaan Israelin turvallisuusnäkökohtia.
Netanyahun vaikeneminen ja hänen hallituksensa ilmeinen heikkous rohkaisevat myös palestiinalaisia yhä suurempiin vaatimuksiin, joita maltillisina pidetyt PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ja pääministeri Salaam Fayad säestävät uhkaamalla avoimesti terrorismin ja uuden intifadan aloittamisella, ellei heidän vaatimuksiinsa suostuta, sanoo Leibler. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- Juutalaiset ovat sotajalalla paari Benedict XVI saarnaajan Raniero Cantalamessasin verratessa saarnassaan katolisia pappeja kohtaan nousseita syytteitä siihen, mitä sortoa juutalaiset kansana ovat joutuneet kärsimään. Bnei Brith kansainvälinen johtaja David J Michaels kehotti katolisia suurempaan herkkyyteen juutalaisia kohtaan. (JP)
- Englannissa keskustellaan, voidaanko paavin koskemattomuus poistaa tämän mahdollisen Englannin vierailun aikana, sillä hänen katsotaan kirkkonsa johtajana olevan vastuussa katolisten pappien seksuaalirikoksista lapsia kohtaan monessa Euroopan maassa ja Amerikassa. (JP)
- Yesh Din NGO-järjestö syyttää poliisia, että se on lopettanut tutkimukset kahden juutalaisen maanviljelijän osallistumisesta palestiinalaisten hedelmä-puitten polttamiseen, josta se sanoo omaavansa todisteet. (JP)
- Haredim-väki mellakoi Jerusalem Burger-myymälän myydessä happamia tuotteitaan pessahin aikana. - Haredim-väkeä syytetään bussia no 18 vastaan Jaffa-kadulla helmikuussa 1996 tehdyn terrori-iskun muistomerkin tuhoamisesta. (JP)
- IDF salli kenkien ja vaatteiden viennin Gazaan ensi kerran 2007 jälkeen, jolloin Hamas otti vallan siellä. Sunnuntaina 10 rekka-autoa meni Gazaan täynnä vaatteita, kenkiä ja muita tavaroita. Gazalaisten kala salakuljetettiin Egyptistä, mutta nyt yhä enemmän myydään omien kalastajien saaliita. (JP)
- Jordanian kuningas Abdullah II sanoo Israelin tulevaisuuden olevan vaarassa ja kehottaa Obamaa kiirehtimään rauhansopimuksen saamiseksi.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1161126.html
- Tutkijat yrittävät kehittää bio-retinan, jolla korvattaisiin käytössä ressaantunut,
ja joka voisi auttaa miljoonia ihmisiä.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1161090.html
- IDF:n uusin ase on robotti, joka sylkee tulta. Sillä voidaan tuhtoa kotitekoiset
tienvarsipommit (IED).
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136850

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021