SUNNUNTAI 28.03.10

1. IDF MENETTI rajussa tulitaistelussa Gazan pyssymiesten kanssa kaksi sotilastaan kaatuneina ja kaksi muuta haavoittuneina, toinen heistä kriittisessä tilassa. Sotilaat havaitsivat perjantai-iltana kaksi palestiinalaista Gazan ja Israelin välisen turva-aidan lähellä ilmeisesti asentamassa sinne tienvarsipommia. Majuri Eliezer Peretzin, 31, johtama sotilaspartio meni tarkastamaan tilannetta, ja joutui kiivaaseen tulitaisteluun palestiinalaisten kanssa, jotka sanoivat asettaneensa pyssymiehensä väijyksiin odottaen sotilaitten tuloa.
Majuri Peretzin vyössä kantama kranaatti räjähti siihen osuneesta luodista surmaten hänet välittömästi ja haavoittaen kahta muuta. Kersantti Ilan Sviatkovsky sai surmansa hänen osuneesta luodista.

Majuri Peretz oli Golani Prikaatien 12 pataljoonan apulaiskomentaja. Hän menetti kotinsa Israelin vetäytyessä Siinailta. Hänen veljensä Uriel menetti henkensä räjähdyksessä Libanonissa 1998. Peretzin koti sijaitsee Eli-juutalaisyhteisön alueella sijaitsevassa uudessa yhteisössä nimeltä Kiryat Hayovel, joka on määrätty tuhottavaksi. Häntä jäivät suremaan vaimo ja neljä pientä lasta. Heidän naapurinaan Kiryat Hayovelissa asuu Majuri Roi Kleinin leski lastensa kanssa, jonka mies sai surmansa Libanonin kakkossodassa.

ILAN Sviatkovsky muutti perheensä mukana Israeliin vuonna 1994 Uzbekistanista. Hän suunnitteli matkustavansa Intiaan vapauduttuaan armeijan palveluksesta kuuden kuukauden päästä. Hän kirjoitteli Facebookiin todeten viimeisessä viestissään: ”Viimeinen sapatti Gazassa.” Facebookissa on avattu sivut kummallekin kaatuneelle sotilaalle.

MOLEMMAT pommeja asentaneet palestiinalaiset saivat myös surmansa tulitaistelussa sotilaitten kanssa. Kaksi tuntia edellisen tulitaistelun jälkeen panssariosasto havaitsi kaksi muuta palestiinalaista asentamassa pommeja turva-aidan viereen avaten tulen heitä kohti ja surmaten heidät. (JP)

2. PALESTIINALAISRYHMIEN Gazassa kiistellessä keskenään siitä, mikä ryhmä oli vastuussa perjantaina sattuneeseen veriseen yhteenottoon – sekä Hamasin ”aseellinen siipi” izzadin al-Qassam että Islamic Jihadin Al-Quds Prikaatit vaativat ”kunnian” itselleen – Israelissa mietitään, onko IDF:n Gazan cast lead operaation kautta saavuttama pelotteluvoima (deterrence) menettämässä uskottavuutensa, sillä terroriryhmät Gazassa ovat muuttaneet taktiikkaansa yhä julkeammaksi, ja näyttävät jahtaavan nyt turvallisuusaidan Israelin puolella partioivia sotilasosastoja.

HAMASIN edustaja kertoi JP:n toimittajalle, että sen taistelijat avasivat tulen IDF:n sotilaita kohti välittömästi niiden saartaessa Islamic Jihadin lähettämän kahden miehen pommipartion. Hamasia kannattajat Gazan kaupungissa ryntäsivät kaduille kuultuaan tulitaistelusta ja kahden IDF:n sotilaan kuolemasta. Myös Hamasin poliittiset johtajat ylistivät sen taistelijoitten kykyä vastustaa IDF:n yrityksiä tunkeutua Gazan alueelle. He kutsuivat operaatiota lahjaksi Hamasin operaattorin Mahmoud al-Mabhouhin teloituksesta Dubaissa, mistä syytetään Mossadin agentteja.
Myös al-Aksa Marttyyrien Prikaatin Gazan osasto sanoi osallistuneensa tulitaisteluun, mutta sitä ei kukaan Gazassa ota vakavasti.

3. PÄÄMINISTERI Netanyahu julkisti lausunnon, jossa hän osoittaa surunvalittelunsa
kaatuneitten omaisille kutsuen päivää ”raskaaksi” myös Israelille ja Israelin puolustusvoimille. Toisaalta hän totesi, että jokainen on tietoinen IDF:n voimakkaasta asenteesta niitä vastaan, jotka toivovat voivansa vahingoittaa sen sotilaita ja siviilejä.

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak varoitti lausunnossaan perjantaina, että ”Hamas on menettämässä valvovan otteensa Gazan terrorijärjestöistä antaen niiden aiheuttaa yhteenottoja IDF:n kanssa, millä tulee olemaan jälkiseurauksensa”. Hän syytti kahden sotilaan kuolemasta Hamasia Israelin TV-kakkosen ohjelmassa. Välitön vastaus tulee luultavasti olemaan IAF:n ohjusiskut salakuljetustunneleita ja metalliverstaita vastaan Gazassa, mutta suuremman operaation toteuttamista ei suunnitella ennen juutalaisten pääsiäisen, pessahin, päättymistä. Juhla-aika alkaa maanantai-iltana ja kestää 7 vuorokautta.

LAUANTAINA. terroristit ampuivat kaksi Kassam-rakettia Gazasta Israeliin, yksi putosi Gazan puolelle turva-aitaa, toinen lähelle Shaar HaNegev aluekeskusta ilman vahinkoja. Niiden jälkeen IDF:n panssarit ja 2 raivaustraktoria tunkeutuivat Gazan alueelle raivaten pensaikkoa ja tasoittaen alueita turva-aidan takana parantaakseen näkyvyyttä siellä. (JP)

4. ISRAELIN sisäkabinetti, seitsikoksi kutsuttu, keskusteli perjantaina viiden tunnin ajan
Netanyahun Washingtonin matkan aikana saamistaan presidentti Obaman vaatimuksista, mutta ei tehnyt niistä päätöksiä. Kabinetin uskotaan kokoontuvan useita kertoja voidakseen runnoa yhteisen kannan vaatimuksiin, joista jotkut tulevat olemaan hankalia päätettäviksi. Koska Netanyahun ja Obaman keskusteluista ei annettu yhteistä julkilausumaa eikä pidetty minkäänlaista tiedotustilaisuutta, tiedot niistä perustuvat arvioihin.

JP:N KOLUMNISTI H Keinon arvioi, että Obaman esittämiin vaatimuksiin kuuluvat ainakin seuraavat kohdat: Rakentamisen lopettaminen Jerusalemin itäosissa; ns. turvallisuusvankien vapauttaminen Abbasin aseman vahvistamiseksi; suostuminen PA:n vaatimukseen, että epäsuorissa keskusteluissa tulee käsitellä myös lopullisen tilanteen kysymyksiä, kuten rajat, Jerusalem, setlementit ja palestiinalaispakolaiset. USA vaatii, että Juudeassa ja Samariassa julkistettua rajoitettua 10 kuukauden mittaista rakennusrajoitusta tulee jatkaa. On huomioitava, että rakentamisrajoitukset koskevat vain juutalaisten rakentamista.

USA:N KONGRESSIN molempien kamarien edustajat laativat yhteisen kirjelmän, jonka he lähettivät ulkoministeri Hillary Clintonille. Kirjelmän allekirjoitti 327 edustajaa. Kirjelmässä vakuutetaan USA:n vankkumatonta tukea Israelille ja lisäksi siinä kehotetaan tasoittamaan Washingtonin ja Jerusalemin hallitusten väliset erimielisyydet nopeasti ja ilman julkisuutta. ”Kirjoitamme vakuuttaaksemme omistautumisestamme rikkomattomalle siteelle, joka vallitsee maamme ja Israelin valtion välillä, ja ilmaistaksemme syvän huolemme nykyisestä jännityksestä. Vahva Israel on varustus USA:n kansalliselle turvallisuudelle ja saa aikaan vakautta Lähi Idässä,” sanotaan kirjelmässä, jossa edelleen kannetaan huolta siitä, ettei laajasti julkistettu jännitys suhteissa edistä intressejä, jotka USA ja Israel jakavat. Siinä kehotetaan keskittymään Iranin ydinasesuunnitelmaan sekä Lähi Idän rauhaan ja turvallisuuteen. Kirjelmässä viitataan varapresidentti Joe Bidenin puheeseen Tel Avivin yliopistossa, jossa hän kuvaannollisesti esitti, ettei maitten välillä ole juuri mitään turvallisuuskysymyksissä. Allekirjoitukset saatiin kolmessa päivässä. (JP)

5. ARABILIITON kokouksessa Libyassa kokoontuivat 13 arabimaan johtajat 22:sta jäsenmaasta lauantaina keskustelemaan pääasiassa Israelia ja Jerusalemia koskevista kysymyksistä. Paikalle oli kutsuttu YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon sekä Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan. Irakin ulkoministeri pahoitti mielensä, kun Gaddafi ei tullut kentälle vastaan ja meni kotiinsa.
ARABILIITON pääsihteeri Amr Moussa kehotti jäsenmaita kehittämään uuden strategian Israelia varten todeten, ettei rauhanprosessi voi olla prosessi ilman takarajaa. Hän kehotti varautumaan tilanteeseen, jossa prosessin todetaan epäonnistuneen.

PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbasin nilkka oli parantunut ja hän laahusti puhujapönttöön ihan terveen näköisesti – ilmeisesti siksi, ettei Hamasin edustajia kutsuttu mukaan - , eivätkä hänen esittämänsä vaatimukset ja syytöksetkään olleet muuttuneet: Ei rauhansopimusta ilman miehityksen lopettamista palestiinalaisten maalla, ja ennen kaikkea Jerusalemissa; Netanyahun yritykset tosiasioitten rakentamisesta maassa tulee loppua varsinkin Jerusalemissa, mikä estää Palestiinan valtion synnyn; epäsuoria keskusteluja ei aloiteta, ennen kuin Israel lopettaa kaiken rakentamisen Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa. Siinäpä sitä olikin yhdeksi iltarupeamaksi.

TURKIN pääministeri Erdogan ei säästellyt sanojaan: Tapa, millä Israel rikkoo rauhaa Jerusalemissa ja muslimien pyhissä kohteissa, on anteeksiantamatonta; Israelin yritykset liittää Jerusalemin alueeseen koko sen alue jakamattomana Israelin pääkaupunkina on mielenvikaisuutta; Israelin rakentaminen Jerusalemin itäosissa on täysin laitonta.

YK:N pääsihteeri Ban ki-Moon valitti Gazan kamalaa kohtaloa Israelin saarron alla; hän esitti kannattavansa epäsuoria keskusteluja päämääränä sopimuksen aikaansaaminen kahden vuoden kuluessa. Hän sanoi ymmärtävänsä alueen hallitusten epäluuloisuuden Israelin hallituksesta, mutta kehotti yhteistoimintaan sen kanssa, koska vaihtoehtoa ei ole. Ban luetteli rakennuskohteet, jotka Israel on julkistanut Jerusalemin itäosissa, sanoen niiden vain lisäävän jännitystä alueella. Ban on hämmästyttävän huonosti informoitu ja hänen lausuntonsa ovat karkean yksipuolisia ja kuin suoraan PA:n lausunnoista kopioitu.

AMR MOUSSA käsitteli lopuksi Iranin tilannetta vihjaten, että arabiliiton tulee harkita uudelleen luottamuksensa USA:n kykyyn vastata jäsenmaitten turvallisuudesta ja kehotti etsimään läheisempiä suhteita Iranin hallituksen kanssa. Hän vaati ydinaseetonta Lähi Itää ja esitti huolensa Israelin ydinaseitten aiheuttamasta uhkasta. Hän väitti puheessaan Iranin ja Turkin kanssa luotavan yhteistyön tärkeyden johtuvan Israelin jatkuvasta rakentamisesta arabien omistamalle maalle, mutta todellinen syy on Iranin aiheuttama pelko. (JP)
Arabiliitto vastustaa suhteitten luomista Iranin kanssa.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3868970,00.html

5. UUTISOTSIKOITA
- Poliisi nostaa valmiuttaan maanantai-iltana alkavan 7 päivää kestävän juutalaisten pääsiäisjuhlien (pessahin) ajaksi. Poliisin avuksi pääkaupunkiin ja varsinkin sen vanhaan osaan tulee 3000 turvallisuusmiestä. Valmistautuminen aloitettiin jo eilen illalla. Varsinkin ns. Birkat Hakohanim (pappien siunaamis-tilaisuus) keskiviikkoaamuna kerännee tuhansia ihmisiä Länsimuurin aukiolle. Myös Jerusalemin itäosan lähiöihin asetetaan poliisivoimia. (JP)
- IDF aloitti simulaatiokokeet, joilla pyritään tietokoneitten avulla selvittämään, miten IDF:n tilaamat kolmen vaiheen torjuntayksiköt pelaavat yhteen. Sisimmän vaiheen muodostaa Iron Dome lyhyen kantaman rakettien torjumista varten; seuraava vaihe on Davidin Linko, joka torjuu keskimatkan raketteja ja ohjuksia, sekä uloimpana Arrow-3 järjestelmä yhdessä Thaad ja Aegis tutka-asemien kanssa torjuvat ballististen ohjusten hyökkäykset. Iron Dome asennetaan kesän aikana; Davidin Linko 2013 ja Arrow-3 v.2014.(JP)
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136751
- Länsimaiden ja YK:n viranomaiset tunnustavat, että Iran rakentaa uusia ydinlaitoksia entisten lisäksi. http://www.israelnationalnews.com/
- Presidentti Shimon Peres syyttää Netanyahua kriisin syntymisestä USA:n ja Israelin johdon välille sallimalla rakentamisen Jerusalemin itäosissa. Hän sanoo uskovansa, että sopu syntyy, jos Israel kieltää kaiken rakentamisen Jerusalemissa ja Länsirannalla. Tämä kuuluu ”Israelin vasemmiston pysyvään ideologiaan, jonka perusteella syntyivät Oslon sopimukset ja loputtomat myönnytykset PA:n puheenjohtajan aseman vahvistamiseksi”. Peresillä ei asemansa perusteella ole oikeutta puuttua poliittisiin kysymyksiin.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1159591.html
- Debkafile käsittelee väitettyä puutetta ja nälkää Gazassa artikkelissaan
- todeten, että väitteet eivät vastaa todellisuutta. http://www.debka.com/article/8684/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021