SUNNUNTAI 14.03.10

1. ISRAELISSA huokaistiin helpotuksesta Bidenin muutettua välillä jo uhkaavan kriittiseksi muuttuneen tunteensa Israelia kohtaan ymmärtäväksi saatuaan mielestään järkeenkäyvän selityksen ja anteeksipyynnön Netanyahulta koskien Jerusalemin Ramat Shlomo lähiöön suunnitellun 1600 asuntoyksikön rakennussuunnitelmia.

MUTTA helpotuksen huokaus oli ennen aikainen. Israelin johto ei tajunnut, että Obaman hallituksessa on voimia – hänen itsensä lisäksi – jotka vain odottivat tilaisuutta lisätä painostusta Israelia kohtaan lisämyönnytysten saamiseksi palestiinalaisille ja varmistaakseen Israelin tuen Obaman omaksumalle muslimeille myönteiselle politiikalle.

Asialle pantiin ulkoministeri Hillary Clinton – jos hän nyt taivuttelua tarvitsikaan, hänellä on kana kynimättä Netanyahun kanssa - , joka antoi täyslaidallisen perjantaina. Hänen puheensa ei järkyttänyt vain Netanyahua, vaan ADL, Anti Defamation League, johtaja Abraham Foxman sanoo olleensa shokissa ja tyrmistynyt USA:n hallituksen äänilajista, missä se julkisesti tuomitsi Israelin rakentamisen Jerusalemissa. Ulkoministerin lausunnon painoa lisäsi se, että se annettiin sapatin kynnyksellä – ellei sapatin aikana, kuten INN vihjaa – minkä johdosta Israelin hallituksella ei ollut mahdollisuutta vastata siihen ennen sapatin päättymistä, mutta mihin USA:n media hanakasti tarttui.

FOXMAN sanoi olleensa erityisen järkyttynyt ankarasta kritiikistä, jolla apulaisulkoministeri P J Crowley tuomitsi Israelin sanoessaan ”Israelin heikentäneen luottamusta ja rauhan-prosessin uskottavuutta sekä Amerikan intressejä”. Hän sanoo USA:n ulkoministeriön edustajan kritiikin olevan erityisen huolestuttava siksi, että varapresidentti hyväksyi Netanyahun esittämän anteeksipyynnön ja antoi ymmärtää, että kriisi on ohi. Presidentti Obama käsitteli kysymystä hallituksensa viikkoistunnossa torstaina, jolloin hänen uskotaan antaneen ulkoministerilleen ohjeet lausunnon sisällöstä. (JP)

2. USA:N ulkoministeri Hillary Clinton soitti Netanyahulle perjantaina, jolle hän 43 minuuttia kestäneen keskustelun aikana ”ilmoitti selkein sanoin USA:n tunteman loukkauksen
Israelin taholta, jota hän luonnehti syvästi negatiiviseksi viestiksi kahdenkeskisiä suhteita koskien”. Hän sanoi tämän ”sotivan Bidenin matkan henkeä vastaan ja kaivavan maata luottamuksen ja rauhanprosessin sekä Amerikan intressien alta”, kuten Crowley asian ilmoitti. Crowley selvitti edelleen Clintonin puhetta sanoen, että ”Israelin hallituksen tulee osoittaa ei vain sanoin vaan erityisissä teoissa, että se on antautunut tälle suhteelle ja rauhan-prosessille.” Hän ei halunnut yksilöidä, mitä erityistoimia Israelilta vaaditaan.

PALESTIINALAISET ovat haistaneet veren hajun ja kiihdyttävät jahtiaan. PA:n johdon taholta ilmoitettiin, että se vetäytyy pois kahdenkeskisistä keskusteluista Israelin kanssa, ellei Israel ilmoita Ramat Shlomon suunnitelmien hyllyttämisestä. PA ei usko, että Netanyahun aiemmin ilmoittama kanta pitää, jossa hän sanoi rakentamissuunnitelmien etenevän omalla painollaan, mikä voi kestää jopa vuosikausia, kuten hän ilmoitti Bidenille. Netanyahu kuitenkin asetti erityiskomitean seuraamaan rakentamista Jerusalemissa vastaavanlaisten tilanteiden välttämiseksi. Clinton sanoo, ettei tämä riitä USA:n epäluottamuksen poistamiseksi. PA on lisäksi vaatinut vakuutuksia Mitchelliltä setlementtien rakentamisen lopettamiseksi. (JP)

3. HENKILÖKOHTAISTEN suhteitten ohella tässä kriisissä - jos se sitä on - on havaittavissa toinen paljon laajempi ja vakavampi kysymys. Clintonin välittämässä lausunnossa, jota voidaan pitää presidentti Obaman kantana, annetaan ymmärtää, että ellei Israel anna USA:n hallitusta tyydyttävää todistusta hyvästä tahdostaan rauhanprosessiin ja USA:n intressien mukaista vakuutusta, USA voi jäädyttää puolustusministeri Ehud Barakin esittämän ostoslistan sotilastarvikkeista, joita se kipeästi kaipaa uhkaavan neljän rintaman sodanvaaran vuoksi. Barak esitti listansa tavatessaan USA:n puolustusministeri Robert Gatesin Washingtonissa helmikuun 26. päivänä, kuten Debkafile kertoo artikkelissaan.

VARAPRESIDENTTI Joe Biden vakuutti toistamiseen Israelin matkansa aikana, että USA on täysin antautunut Israelin turvallisuuden takaamiseen. Hän kuitenkin antoi ymmärtää, että Israelin yksipuoliset toimet Iranin uhan poistamiseksi eivät palvele USA:n intressejä. Israelin turvallisuuden takaamisen edelle nousevat kuitenkin USA:n omat intressit, eivätkä niihin kuulu Israelin yksipuoliset toimet Irania vastaan. Obaman hallitus katsoo saaneensa pätevän aseen pakottaakseen Netanyahun hallituksen politiikkansa taakse.
ROBERT GATES lupasi tutkia Barakin antamaa listaa, mutta mitään siitä ei ole kuultu. Clintonin maininta USA:n intressien huomioimiseksi sisältää uhkauksen, että USA voi kieltäytyä toimittamasta Israelin pyytämiä aseita, ohjuksia ja varaosia, eikä edes varastoimaan niitä USA:n Negevissä sijaitseviin tukikohtiinsa, joista ne olisivat nopeasti käytettävissä.
Debkafile kertoo, että Netanyahu kutsui turvallisuuskabinettinsa kiireelliseen istuntoon heti sapatin loputtua lauantai-iltana. http://www.debka.com/article/8648/

4. KOMMENTTI edellisen johdosta.
Maailman valtioitten johtajien lausuntoja lukiessa ei voi välttyä mielikuvalta, etteivät he ole tutustuneet Raamattuunsa, tai ovat tietoisesti sivuuttavat sen kokonaan. Tämä johtanee siihen, että Israelin Jumalan kärsivällisyys maailman johtajien hyvään tahtoon Israelia ja nimenomaan Jerusalemia kohtaan loppuu ja seurauksena on maailman kansojen tuomio, kuten Raamatun kirjat toistuvasti todistavat. (vrt. Joel 3:1-3)

PÄÄMINISTERI Netanyahulla on työntäyteinen viikko edessään. Paitsi kotoisten asioitten hoitaminen, maahan tulee korkeita ulkomaisia vieraita: EU:n pääsihteeri Ban ki-Moon, Brasilian presidentti Luiz Inazio Lula da Silva ja EU:n ulkomaanasioitten johtaja C Ashton. Heillä jokaisella lienee sama viesti: Israelin tulee tehdä myönnytyksiä ja taas myönnytyksiä, jotta rauhan-keskustelut saataisiin alkamaan. Päällimmäisenä listassa on tietenkin rakentamisen lopettaminen Jerusalemin itäosissa, mutta vaatimus sen ulottamiseksi koskemaan myös Juudean ja Samarian kaikkea rakentamista, sekä kiellon jatkaminen syyskuun jälkeen. Toisena vaatimuksena on tietenkin palestiinalaisten liikkumisen helpottaminen Juudeassa ja Samariassa sekä Gazan saarron purkaminen. Tämän tulisi koskea myös Egyptin ja Gazan välistä liikennettä, jota on kiristetty entisestään.

5. VAIN PARI VIIKKOA sitten Israelin korkein oikeus määräsi Jerusalemin ja Modiinin välisen Tel Aviviin johtavan valtatien no 443 avattavaksi myös kaikelle arabiliikenteelle, minkä arvioidaan käsittävän 3000 autoa päivässä. Oikeuden päätöksessä ei huomioitu sitä, että tiellä on aiemmin tapahtunut lukuisia verisiä terrorihyökkäyksiä, joitten vuoksi tie suljettiin arabeilta. Kuin muistutuksena tästä terroristit heittivät lauantai-iltana palopommin israelilaista autoilijaa kohti tiellä no 443 haavoittaen autoa ajanutta isää ja hänen poikavauvaansa. Isä menetti autonsa hallinnan, joka pysähtyi törmättyään tien suojakaiteeseen.

OIKEUDEN PÄÄTÖSTÄ seuraavina päivinä 10 päivää sitten terroristit ampuivat viidellä kiväärillä tien varrella olevaa armeijan tarkkailutornia kohti onneksi osumatta kehenkään. Armeija on kuitenkin valmistautumassa tien avaamiseen arabeille tästä huolimatta. Vuonna 2009 oli kaikkiaan 299 palopommihyökkäystä ja 22 450 kivitystä israelilaisia autoilijoita vastaan, joiden tarkoituksena oli aiheuttaa vakavia onnettomuuksia.
USA:n hallituksen taholta ei kommentoitu lauantai-illan palopommihyökkäystä millään tavoin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136490

6. UUTISOTSIKOITA
- PA ilmoitti viime viikolla, että Ramallahissa aukion avaaminen Fatah-terroristin Dalal Mughrabin nimiin on siirretty ”teknisistä syistä”, ja ilmoitti samalla, että siitä vastaa Fatah eikä PA. Aukio ilmeisesti kuitenkin vihittiin perjantaina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136475
- Puolustusministeri Ehud Barak kehotti armeijaa jatkamaan Juudean ja Samarian saartoa ainakin tiistaihin saakka monella taholla sattuneitten väkivaltaisuuksien vuoksi. Onko tämä kolmannen intifadan alkua? Ainakin 50 arabinuorta yritti päästä Kalandian tiesulun läpi Jerusalemin pohjoispuolella. Sotilaita heiteltiin kivin ja palopommein. Viisi arabia pidätettiin. Samantapaisia väkivaltaisuuksia tapahtui Betlehemissä, Hebronissa sekä Samariassa. Hebronissa sotilaat pidättivät arabin, jolla oli 7.5 sm:n veitsi. Väkivaltaisuudet ovat jatkuneet Hebronin juutalaisten ja arabien välillä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136491
- Likudissa kysellään, miksi Netanyahu pyytelee anteeksi rakentamista Jerusalemissa, maan pääkaupungissa. (INN)
- Puolustusministeri Barak oli lähellä käsirysyä Netanyahun kanssa Ramat Shlomon rakennussuunnitelman tullessa julkisuuteen, kertoo Debkafile. Barak tähtää pääministeriksi, ja siksi hän kerää pisteitä mistä ikinä niitä saadaan.
- http://www.debka.com/article/8647/
- USA:n hallituksen päämääränä voi olla Netanyahun hallituksen kaataminen ja Barakin nostaminen hänen tilalleen. Tämä tulisi tapahtumaan Kadiman kautta, jonka nostamista hallitukseen varsinkin presidentti Shimon Peres ajaa kulissien takana. Peresin poliittinen aktiivisuus on huomattavasti kiihtynyt viime päivinä, kuten Sarah Honig kertoo JP:n artikkelissaan. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=170746
- Labour-puolue on antanut ultimaatumin Netanyahulle: Ellei selvää edistystä tapahdu sekä PA:n että Syyrian rintamilla syyskuuhun mennessä, puolue eroaa hallituksesta. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=170907
- PA:n poliisi teki ratsian Fahmi Shabanehin Jerikon taloon särkien huonekaluja ja ryöstäen esineitä talosta. Shabaneh, entinen PA:n turvallisuusjohtaja Hebronissa, sanoo paljastavansa lisää korruptiota PA:n johdossa. Seuraavana listassa on PA:n islamilaisen oikeuden päätuomari Tayseer Bayoud Tamimi, jota hän vaatii eroamaan viikon sisällä, tai hän paljastaa hänen seksuaali-rikoksiaan. PA julkisti hänestä etsintäkuulutuksen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=170916
- Israelin vankilajärjestön kummallisuuksia. Viiteen elinkautiseen murhista tuomittu Marwan Barghouti suoritti filosofian tohtorin tutkinnon vankilassa. Tämä voi tietenkin rauhoittaa heitä vankilassa, mutta ei tee heistä yhtään parempia ystäviä Israelin kanssa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=170903
- IDF pidätti Ramallahissa Hamasin terroristin Maher Oudan, joka syyllistyi 2. intifadan aikana 70 israelilaisen murhaan. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=170929

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021