KESKIVIIKKO 24.03.10

1. ”HALUAN PALAUTTAA keskusteluihin Jerusalemin roolin sellaisena, kuin se oli 2000 – 3000 vuotta sitten, kun se oli maailman keskus, jossa moderni sivilisaatio sai alkunsa; päämäärä turisteille, pyhiinvaeltajille kaikista uskonnoista, Jerusalemilla on potentiaali tähän kaikkeen”, julisti Jerusalemin nuorekas pormestari Nir Barkat puheessaan arvotetussa lontoolaisessa älykeskuksessa (Think Tank) Chatham House tilaisuudessa maanantaina.

BARKAT JATKOI todeten, että ”haasteena on avata Jerusalem maailman edistymiseksi, avata sen talous ja laajentaa uskonnon vapautta”. Hän totesi, että ”tämän päivän turistien määrä kaksi miljoonaa vuosittain Israelin pääkaupungissa voidaan nostaa kymmeneen miljoonaan seuraavan vuosikymmenen aikana, mikä toisi 140 000 uutta työpaikkaa Jerusalemin asukkaitten hyödyksi”.

BARKAT selitti, että kun ihmiset käsittävät sen kehittävän taloutta, he tulevat mukaan. Porkkanat (aloitteet) ja talous on paras tapa korottaa Jerusalemin kaupungin asemaa Lähi Idässä. ”Kun talous kasvaa, ihmiset rauhoittuvat. Kun talous kituu, ihmiset radikalisoituvat. Siksi osa ratkaisua ja näkyäni on tehdä Jerusalem paremmaksi paikaksi asua, vierailla ja avata liiketoimintaa.”

”HISTORIA ei tunne yhtään tapausta, jossa kaupungin jakaminen olisi toiminut”, hän jatkoi, ”Ymmärtäen kaupungin eri sektorien erilaiset tarpeet ja rooli, jota Jerusalemin tulee esittää, meidän tulee pysyttää se jakamattomana ja keskittää hajottamisen sijasta, kiinnittää huomio kokonaisuuteen.
Barkat jatkoi selittäen, että ”jos jonkun kaupungin maailmassa tulee toimia yhtenäisenä, se on Jerusalem; ja jos maailmassa on yksi kaupunki, jonka kehittäminen paremmaksi asukkaittensa eduksi vaikuttaa koko maailmaan, se kaupunki on Jerusalem”.

NIR BARKAT totesi, että Jerusalemin asukasluku kasvaa ennusteiden mukaan vuoteen 2030 mennessä miljoonaan asukkaaseen, mikä asettaa suunnattoman haasteen kaupungin suunnitteluresursseille ja mikä edellyttää 50 000 uuden asunnon rakentamisen kaupungin kasvavien tarpeitten tyydyttämiseksi. Hän tunnusti, että kaupungin suunnittelussa on aukkoja kaikilta osin. Hän totesi, että yksi syy siihen, miksi asukkaita muuttaa pois, on edullisten asuntojen vähyys, joihin heillä on varaa.

”ITÄ JERUSALEMISSA joitakin lähiöitä ei ole kunnolla suunniteltu ja on suuri eroavaisuus suunnittelun ja todellisuuden välillä, mikä pakottaa meidät suunnittelemaan niitä uudelleen arabiasukkaitten hyödyksi”, hän selitti jatkaen, että ”nämä puutteet tiedostetaan” ja hän sanoo keskittyvänsä niiden poistamiseen kehittääkseen Jerusalemin paremmaksi paikaksi turisteille, investoijille ja asukkaille.

BARKAT puuttui myös rauhanprosessiin todeten, että kaikkien edellisten rauhankeskustelujen aikana Jerusalemia rakennettiin kaiken aikaa asukkaitten olojen parantamiseksi. ”Vaatimus rakentamisen jäädyttämisestä pääkaupungissa on este ja häiritsee rauhantilaa.” (JP)

2. PA:N PÄÄNEUVOTTELIJA rauhankeskusteluissa Israelin kanssa Saeb Erekat toteaa, että USA:n tulee kertoa heille, onko Israel valmis jäädyttämään rakentamisen kaikissa setlementeissä kuten myös Itä Jerusalemissa avatakseen tien epäsuoriin keskusteluihin Israelin kanssa.

PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas sanoi maanantaina tavatessaan Obaman Lähi Idän lähettilään George Mitchellin Ammanissa, jossa hänen sanotaan sairastavan nyrjähtänyttä nilkkaansa, että palestiinalaisilla on oikeus vastarintaan (tarkoittaa väkivaltaa, tarvittaessa aseellista) miehittäjää vastaan. Hän sanoi, että IDF:n surmaamat neljä palestiinalaista viime päivien aikana muodostavat tilanteen vaarallisen kiihottamisen. (INN sanoo Abbasin olevan Ramallahissa, DB Ammanissa. Arabiliiton konferenssi kokoontunee Libyassa ensi viikon alussa.) Eikä siinä kaikki, mitä Abbasilla oli mielessään.
ABBAS KERTOI Mitchellille, että hän vaatii 2000 palestiinalaisvangin vapauttamista ehtona palaamiselle keskusteluihin. Debkafile kertoo, että Abbasin vaatimuslistalla on 323 vaarallista rikollista, jotka tuomittiin vankilaan ennen vuoden 1993 Oslon sopimusten solmimista ja ovat olleet siellä siitä lähtien. Debkafile ihmettelee, miten Abbas kuvittelee saavansa tämän vaatimuksen läpi, kun Gilad Shalitin vapauttamiseksi Hamasin vaatiman tuhannen vangin vapauttamiseen ei ole löydetty ratkaisua. Abbas jopa pilkkaa Hamasia siitä, ettei se vaatinut tarpeeksi Shalitin vapauttamiseksi. Artikkelissa arvioidaan, lieneekö tämä yksi Netanyahun vaikeista haasteista, joista Clinton mainitsi AIPAC:N puheessaan. Netanyahu selitti tätä Clintonille ennen omaa puhettaan vaatien, että myös PA:n tulee tehdä myönnytyksiä.
http://www.debka.com/article/8670/

SAEB EREKAT jatkoi todeten, että PA päättää osallisuutensa epäsuoriin keskusteluihin saatuaan torstaina USA:n lupaaman selonteon Obaman ja Netanyahun välisistä keskusteluista, joita he kävivät Washingtonissa eilen illalla. Hän selitti, että PA:n johto tekee asiasta päätöksen ja asia viedään sen jälkeen arabiliiton kokoukseen ensi viikolla.

ABBASIN läheinen neuvonantaja Tayeb Abdel Rahim toteaa, ettei PA mene keskusteluihin, ellei Israel keskeytä kaikkea rakentamista myös ”Jerusalemin setlementeissä ja muualla Palestiinan territorioissa”. Hän sanoi Israelin rakentamisen Jerusalemin itäosissa tuhoavan kahden valtion periaatteen ja koko rauhanprosessin. Hän myös selitti, että tämä rakentaminen vaarantaa rauhan alueella ja koko maailmassa. Edelleen hän väitti PA:n suorittaneen kaikki siltä tiekartassa vaaditut velvoitteensa, mutta Israel ei ole vielä edes aloittanut. Toiseksi hän väitti Israelin vetävän PA:n väkivallan kierteeseen välttääkseen täyttämästä velvoitteitaan.(JP)
Tiekartan velvoitteet löytyy kirjoituksesta http://israelupdate.achlak.net/?page_id=139
Siitä voi itse kukin tarkentaa, miltä osin PA ja Israel ovat täyttäneet velvoitteensa.

3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu tapasi eilen illalla USA:n presidentti Barack Obaman Valkoisessa Talossa kahdesti, mutta tilaisuudesta ei annettu julkilausumaa eikä lehdistölle annettu tilaisuutta udella lisätietoja. Tilaisuus oli verhottu salaisuuden kaapuun, ehkä siksi, että keskusteluissa kosketeltiin arkaluontoisia asioita, tai sitten Netanyahu haluaa pitää myönnytyksensä toistaiseksi salaisina.

JOHTAJAT keskustelivat ensin 90 minuutin ajan, ja sen jälkeen Netanyahu viivytteli Valkoisessa Talossa kahden tunnin ajan, jonka aikana lienee järjestetty toinen tapaaminen.
Valkoisen Talon edustaja Philip Crowley luonnehti keskusteluja ”anna ja ota” tilaisuudeksi. Hän kertoi sen verran, että Israelilla on oma suunnitelmansa , jota se toteuttaa, mutta että USA:lla on myös oma käsityksensä Jerusalemin asemasta. Erimielisyydet koskevat pääasiassa Jerusalemin itäosien alueita, jotka Israel vapautti Jordanian miehityksestä 1967 puolustussodassa, ja jotka Israel liitti valtionsa alueeseen. Tätä yksikään ulkopuolinen valtio ei ole tunnustanut, ja YK:n käsityksen mukaan Jerusalem on kansainvälisen valvonnan alainen. Tämän vuoksi valtioitten lähetystöt sijaitsevat Tel Avivissa tai sen lähellä.

USA:N republikaanien ainoa edustaja edustajainhuoneessa Eric Cantor kritisoi Obamaa, että kieltämällä lehdistötilaisuuden keskusteltuaan Netanyahun kanssa tämä menetti kultaisen tilaisuuden selittää ja poistaa maitten välille kehittynyt ongelmavyyhti, joka kiihtyi kriisin asteelle Israelin sisäministeriön julkistettua komiteansa päätöksen 1600 asunnon rakentamisesta Ramat Sholom lähiöön Jerusalemin keskustasta koilliseen.

EILEN samoihin aikoihin, kun Netanyahu meni Obaman keskusteluihin, Jerusalemin kaupunki julkisti hyväksyneensä 20 asunnon rakentamisen ns. Shepherd-hotellin paikalle, joka on määrä purkaa. Hotelli sijaitsee Sheikh Jarrah kadulla. Tämä ei kuitenkaan nostattanut enempää vihan laineita.
Ideologialleen uskollisena JP:n toimittaja Yaacov Lappin perustaa asiasta kertovan artikkelinsa Peace Now vasemmistolaisen äärijärjestön edustajan mielipiteisiin.
Neatanyahun vakuuttelut, että Jerusalem on Israelin ikuinen ja jakamaton pääkaupunki eikä mikään ”setlementti” ei näytä uppoavan Obaman hallituksen kovaan kalloon.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136686

4. UUTISOTSIKOITA
- Englanti päätti karkottaa Israelin diplomaatin rangaistakseen Israelia siitä, että sen salaisen järjestön Mossadin uskotaan väärentäneen englantilaisia passeja Dubain teloittajien käyttöön. Englanti aikoo yhdistää päätöksensä viiden maan kanssa, joiden passeja myös väärennettiin. Israelin ulkoministeri Lieberman valittaa päätöstä, koska mailla on paljon yhteisiä intressejä varsinkin tiedustelun alueella, mikä voi vaarantua tämän johdosta. Israel viittaa Englannin tekopyhyyteen asiassa, koska sen agentit käyttävät myös väärennettyjä passeja, ja sen lainsäädäntö antaa mahdollisuuden kenelle hyvänsä maassa nostaa syytteen ulkomaalaista vastaan sotarikoksista.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136672
- Kristillisen TV-aseman yksityisomistaja ja johtaja Samir Qumsieh Al-Mahed Pyhän Maan TV-asemalta, joka perustettiin Beit Sahurissa 14 vuotta sitten lähellä Betlehemiä, valittaa PA:n päätöstä sulkea sen lähetykset. Hän ihmettelee päätöstä, jota hän pitää sananvapauden loukkauksena ja median sulkemisena. Asema lähettää ainoana kristillisenä asemana kristillisiä ohjelmia, joista viikoittainen The Gospel and Life on tullut hyvin suosituksi.(JP)
- IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi kieltää tiedot, joitten mukaan Gazassa on humanitäärinen ongelma, vaikka kaistalla vierailevat korkeat johtajat, kuten YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon ja EU:n ulkoministeri C Ashton niin vakuuttavat, aivan ilmeisen karkean yksipuolisen Hamasin propagandan uhreina.(JP)
- Ilmeinen terrori-isku vältettiin Umm el-Fahmin ja Afulan välisellä tiellä no 65 bussia odottavien havaittua epäilyttäviä kasseja pysäkillä. He ilmoittivat asiasta poliisille, jonka pioneerit löysivät kasseista kaksi putkipommia. Välivaltaisuudet ovat selvästi nousemassa, kuten myös raketti-iskut Gazasta. Sekä Abbas että Fayad vihjaavat avoimesti kolmannen intifadan alkamiseen.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136689
- Israel turvaa rauhaa mutta valmistautuu sotaan, kertoo INN.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136687

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021