KESKIVIIKKO 17.03.10

1. KOMMENTAATTORIT Israelissa ihmettelevät, miten kutsua Jerusalemissa
puhjenneita väkivaltaisuuksia, joita ei parhaalla tahdollakaan voitane kutsua vain mielen-osoituksiksi. Hamas kutsuu niitä kolmanneksi intifadaksi, joku Fatahin johtaja an antanut niille nimen Al-Quds-intifaga. Kolumnisti Abe Selig julistaa JP:n artikkelissaan: ”Unohda intifada, tämä on sotaa”. Selig referoi tässä haastattelemaansa palestiinalaista, Jerusalemin vanhankaupungin asukasta nimimerkillä M. ”Koko kaupunki on tulessa tänään”, julistaa M. katsellen Kalliomoskeijan suuntaan lukemattomien roskapönttöjen palaessa kitkerän savun noustessa taivaalle, jossa poliisin helikopterit kaartelevat seuraten tilanteen kehitystä. Abe Selig kulkee seuralaisensa M:n kanssa joitain katuja Wadi Joz alueella lähellä Öljyvuorta, vaikka M. varoittaakin, että tilanne on vaarallinen ja että hänen vaimonsa on huolissaan hänen turvallisuudestaan. Uteliaisuus ja kiihko voittavat varovaisuuden. (JP)

2. ISRAELIN poliisitarkastaja David Cohen ei sano uskovansa, että väkivalta kehittyy yleiseksi kansannousuksi, mitä intifada tarkoittaa. Termi intifada kuvaa tapaa, millä koira hätistelee kärpäsiä läheltään. Cohen puhui näin Hurva synagogan avaamistilaisuuden jälkeen maanantai-iltana lisäten, että vahvistetut poliisiosastot jäävät pääkaupunkiin toistaiseksi. Hän syytti PA:n johtoa, että se tahallisesti kiihottaa ihmisiä mielenosoituksiin ja väkivaltaan.

TIISTAINA aamupäivällä poliisi pysäytti kaksi bussia, jotka kuljettivat arabeja Galileasta Jerusalemiin. Poliisin noustessa toiseen busseista tarkastusta varten yksi arabi hyökkäsi hänen kimppuunsa, minkä johdosta hänet pidätettiin.
SAMAAN aikaan tusinoittain busseja kuljettaa Negevin beduiineja Jerusalemiin viikon aikana. Poliisi seuraa tarkoin niiden liikkeitä pyrkien kääntämään ne takaisin. Beduiinit olivat lähteneet kohti al-Aksan moskeijaa, jonka Islamilainen Liike Israelissa väittää olevan vaarassa. Tämä liike, jolla on kaksi haaraosasto, eteläinen ja pohjoinen, vaatii arabeja Temppelivuorelle viikon jokaisena päivänä väittäen, että juutalaiset aikovat tuhota molemmat moskeijat vuorella ja aloittaa kolmannen Temppelin rakentamisen.

HAMAS Gazassa nimitti eilisen päivän ”raivon päiväksi” (Day of Rage). Muslimit selittävät, ettei juutalaisilla ole mitään oikeutta Temppelivuoreen, kuten Rahat-beduiinikaupungin johtaja Faiz Abu Sehaba todistelee. Hän johtaa 45 000 asukkaan kaupunkia, Negevin suurinta beduiiniyhteisöä. Hän viittaa – väärin - , että myös juutalaisten kirjoitukset kieltävät juutalaisia nousemasta Temppelivuorelle ennen Messiaansa tuloa. Sehaba kuuluu islamilaisen liikkeen eteläiseen haaraan, jota pidetään maltillisempana kuin pohjoista. Hän vakuuttaa, että paljon suuremmat ihmismassat tulevat matkustamaan Jerusalemiin viikon aikana esittääkseen vastalauseensa al-Aksa moskeijan perustusten heikentämisestä arkeologisten kaivausten yhteydessä lähellä Temppelivuoren ulkomuuria.
SEHABA varoituksen, että ”jos al-Aksa moskeijalle tapahtuu jotain, se sytyttää tuleen koko Lähi Idän”. Hän vakuuttaa haluavansa rauhaa, mutta syyttä oikeistolaisia ja ”setlereitä”, jotka haluavat aiheuttaa hankaluuksia pyrkimällä väkivalloin Temppelivuorelle. (JP)

3. PA:N johto on ollut kovin hiljainen seuratessaan sivusta – ja aivan ilmeisesti vahingoniloisena – miten tilanteet kehittyvät. Se on kieltänyt mielenosoitusten järjestämisen PA:n hallitsemissa kaupungeissa todeten, ettei niihin ole syytä, koska PA hallitsee siellä. IDF:n taholla seurataan silmä kovana, miten amerikkalaisen kenraali Keith Daytonin kouluttamat ja aseistamat ”poliisit” käyttäytyvät, kenen puolelle he asettuvat. Toistaiseksi näyttää, että he ovat pystyneet säilyttämään järjestyksen valvojan asenteensa.

TILANTEEN vaarallisuutta kuvaa tapa. millä Fatahin ”sotilassiiveksi” kutsuttu Al-Aksa Marttyyrien Prikaati on vaatinut, että PA:n tulee vapauttaa pidättämänsä järjestön jäsenet ja antaa heille takaisin aseet, jotka he luovuttivat antautuessaan sopimuksen mukaisesti PA:n poliisille saaden samalla immuniteetin IDF:n ja Shin Betin pidätyksiltä.
Al-Aksa kehotti jäseniään vastustamaan kaikin tavoin ”Israelin yrityksiä muuttaa Jerusalem juutalaiseksi kaupungiksi ja sen hyökkäyksiä muslimien ja kristittyjen pyhiä paikkoja vastaan”. Al-Aksan taholta tähdennetään, että mielenosoitukset ovat sallittuja vain Israelin hallitsemissa kaupungeissa.

PA:N JERUSALEMIN asioitten ministeri ja parlamentin jäsen Hatem Abdel Khader kertoo JP:n toimittajalle, että PA:n poliisit ovat estäneet mielenosoituksia PA:n kaupungeissa. Hän kertoo kuitenkin saaneensa vihaisen puhelinsoiton Abbasin avustajalta Tayeb Abdel Rahimilta, joka uhkaili rankaisevansa häntä hänen levittämiensä tietojen vuoksi, että PA:n joukot estävät mielenosoituksia. Khader kehottaa PA:ta keskittymään tehtäviinsä.

PA LEVITTÄÄ laatimaansa kirjelmää kvartetin jäsenille, joissa se syyttää Israelia uusien tosiasioitten rakentamisesta varsinkin Jerusalemissa. PA:n pääneuvottelija Saab Erekat lensi kirjelmän kanssa Moskovaan, jossa kvartetti kokoontuu ensi viikolla.
Fatahin keskuskomitean jäsen Abbas Zaki ennustaa, että väkivalta tulee kiihtymään, ellei Israel muuta ”rakennussuunnitelmiaan” – kuten hän sanoi – Temppelivuorella. Hän katsoi, että maanantaina avattu Hurva synagoga on osa salaliittoa kolmannen Temppelin rakentamiseksi. Hän vakuutti, että salaliitto al-Aksan tuhoamisesta tulee koskemaan kaikkia arabeja, uskonnosta riippumatta.
Hamasin ”sotilassiipi” Izzadin al-Qassam uhoaa mielenosoitusten kehittyvän räjähdykseksi sionistien yhteisön kasvoille. Sen edustaja kehotti PA:ta lopettamaan turvallisuusyhteistyön IDF:n kanssa ja antaa aseellisten ryhmien aloittaa iskut israelilaisia vastaan. (JP)

4. USA:N ULKOMINISTERI Hillary Clinton veti eilen takaisin osan Israelin vastaista retoriikkaansa todeten, että siteet maitten välillä ovat läheiset ja vankkumattomat. Clinton puhui median edustajille yhdessä Irlannin ulkoministeri Michael Martinin kanssa. Vastaukseksi kysymykseen, ovatko USA:n ja Israelin suhteet alempana kuin 35 vuoteen, Clinton vastasi: ”En hyväksy tuota. Meillä on ehdoton vastuu Israelin turvallisuudesta. Meillä on läheinen, vankkumaton side USA:n ja Israelin kansojen välillä, joilla on yhteiset arvot ja vastuu maailman demokraattisesta tulevaisuudesta.” Hän lisäsi, että molemmat maat ovat sitoutuneet kahden valtion periaatteelle. ”Mutta se ei tarkoita, ettemmekö voisi olla eri mieltä. Me emme ole täysin samaa mieltä yhdenkään kansainvälisen kumppanimme kanssa.”

ON HUOMIOITAVA, että varapresidentti Biden katsoi Ramat Shlomo-ongelman olevan selvitetty Netanyahun selityksen ja anteeksipyynnön myötä eikä hän ole puuttunut siihen sen jälkeen. Koko tämä ”kriisin” nimellä kulkeva erimielisyys on Obaman masinoima, jonka Hillary Clinton joutui esittämään Netanyahulle. Amerikan juutalaisjärjestöt ovat kauhuissaan Obaman kiihottamasta Israelin vastaisuudesta aikana, jolloin valmistaudutaan tärkeisiin äänestyksiin kongressissa ja jota seuraavat vielä tärkeämmät osavaalit. Israelilla on vankka tuki kongressissa, ja monet kahden vaiheilla olevat voivat muuttaa kantaansa katsoessaan Israelin joutuneen USA:n presidentin ansaitsemattoman hyökkäyksen kohteeksi.

ISRAELIN pääministerin kanslia näyttää ”kumartavan taaksepäin kunnes kaatuu selälleen” – juutalaista sanontaa lainaten - voidakseen osoittaa virheen tapahtuneen, jota ei tulla toistamaan. Se antoi julkilausuman, jossa se kiitteli Clintonia hänen ”lämpimistä sanoistaan”. Kanslian lausunnossa vakuutetaan rauhantahtoa, mutta valitetaan, miten PA estää diplomaattista prosessia asettamalla ennen näkemättömiä vaatimuksia keskusteluille, ja miten sen edustajat johtavat kampanjaa Israelin laillisuuden kieltämiseksi maailmalla, sekä jatkuvasti kiihottaa palestiinalaisia vihaan ja väkivaltaan.
Netanyahun uskotaan myöntyvän joihinkin Clintonin esittämiin vaatimuksiin, mutta ei kaikkiin. Tässä toistunee kriitikkojen epäilyt, ettei Netanyahu kestä painetta, vaan murtuu henkisesti ratkaisevalla hetkellä. USA:n ulkoministeriön edustaja P J Crowley kieltää käyttäneensä sanaa ”kriisi” tässä yhteydessä. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- Netanyahun 15-vuotias poika Avner voitti Raamatun kansallisen tietovisan ja tulee edustamaan Israelia kansainvälisessä kisassa. (JP)
- Pääministeri Netanyahu matkustaa ensi viikoksi Yhdysvaltoihin, jossa hän puhuu AIPACin kokouksessa maanantaina. Hän tavannee joko Bidenin tai Clintonin matkansa aikana. Hän matkustaa Brysselin kautta, jossa hän tapaa EU:n johtajistoa. Oppositiojohtaja Tzipi Livni on samassa konferenssissa, mutta osallistuu työryhmien tilaisuuksiin. (JP)
- Presidentti Shimon Peres ei malta olla puuttumatta maan politiikkaan. Hän vihjaisi eilen puheessaan Netanyahuun, ettei tämän tulisi sotkea suhteita tärkeimpään liittolaiseen Yhdysvaltoihin.
- Syyrian vastaisessa koaliittiossa aiemmin ollut druusijohtaja Walid Jumblatt ojensi Syyrian presidentti Bashar Assadille rauhankättä valittaen kutsuneensa tänä aiemmin tyranniksi ja käärmeeksi. Syyrian valvonta Libanonista alkaa olla yhtä pitävä kuin ennen Rafik Haririn murhaa 14.02.2005, josta syytettiin Assadia ja jonka johdosta Syyria veti joukkonsa Libanonista. (JP)
- Amerikan juutalaisjärjestöt sanovat, että ”Israelin demonisoiminen ja sen laillisuuden kieltäminen” vaarantaa presbyteerien ja juutalaisten suhteita. (JP)
- INN kertoo, että arabit mellakoivat Beit Ainon kylässä Hebronin lähellä sekä Sikemin lähellä Samariassa.
- Egypti ei anna Kairon juutalaisten avata restauroimaansa Rav Moshhe synagogaa. Korjaustyöt maksoivat Egyptille 2 miljoonaa USD. (INN)
- Arabit kivittivät israelilaista autoa Betlehemin lähellä tänä aamuna. (INN)
- Poliisi avasi Temppelivuoren sekä muslimeille että turisteille. (INN)
- USA varastoi 387 ”bunker buster” pommia Diego Carsian tukikohtaansa Tyynellämerellä mahdollisena valmistautumisena iskuun Iraniin.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1157052.html
- Oikeistolainen ryhmä valmistelee julistetta, jossa Obama esitetään PLO:n
agenttina. (haaretz)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021