TORSTAI 11.02.10
1. EU:N KOULUTTAMA poliisiupseeri murhasi IDF:n sotilaan Ihab Khatibin, 26, keskiviikkona Tapuahin risteyksessä Samariassa. Sotilas istui jeepissään sivuikkuna auki odottaen liikenteen avautumista, kun tien varressa väijynyt palestiinalainen hyökkäsi hänen kimppuunsa puukottaen häntä useaan kertaan rintaan. Sotilas yritti ajaa pois, mutta menetti tajuntansa ja autonsa hallinnan, joka ajautui ulos tieltä ja kääntyi ympäri.
ALIUPSEERI (st.sergeant major) Khatibin murhaaja pyrki pakoon, mutta paikalla ollut turvallisuusupseeri Yossi Margalit Rehalim-yhteisöstä ajoi hänet autollaan kumoon saaden hänet pysähtymään lievästi haavoittuneena. Sotilaat pidättivät murhaajan, jonka nimeksi annettiin Muhammad Hatib. Hän oli saanut poliisikoulutuksensa EUPOL COPPS joukoissa, joka on EU:n rahoittama ja valvoma koulutusohjelma palestiinalaispoliiseille Ramallahissa. Rahib toimii Ramallahin poliisipäällikön toimiston kansliapäällikkönä.

TAPAUS on hyvin hämmentävä PA:n johdolle, joka valmistelee keskustelujen aloittamista Israelin kanssa epäsuorina George Mitchellin valvonnassa. PA:n pääministeri Salaam Fayad julkisti oman tuomionsa murhan johdosta todeten, että se on ”vastoin PA:n kansallisia etuja”, mutta vakuutti samalla tukevansa ”rauhanomaista vastarintaa setlementtejä ja turvallisuus-estettä (turvallisuusaitaa) vastaan”.

2. ISRAELIN hallituksen virkailija käsitteli tapausta toteamalla, että vaikka tiettyä kehitystä on havaittavissa USA:n kouluttamien poliisien toiminnassa ja ammattitaidossa, heillä on edelleen henkisiä esteitä toimia tehokkaasti keskuudessaan rehottavaa laittomuutta ja korruptiota vastaan. Hän sanoi, että PA:n poliisit eivät arkaile jahdata Hamasin tai Islamic Jihadin jäseniä, jotka uhkaavat PA:n hallintoa Länsirannalla, mutta he ovat paljon haluttomampia kääntymään ääriaineksia vastaan omassa turvallisuusjärjestössään tai -liikkeessä.

EDELLINEN vastaava tapaus oli joulukuun 24. päivänä 2009 sattunut rabbi Meir Chain murha, joka oli 45-vuotias 7-lapsen isä, lähellä Shavei Shomronin juutalaisyhteisöä Samarian pohjoisosassa. Hän oli neljäs vuonna 2009 Länsirannalla murhattu israelilainen.
Maaliskuussa kaksi poliisiupseeria, Yehezkel Ramazreger ja David Rabinovitch, ammuttiin kuoliaiksi Jordanjoen laaksossa. Huhtikuussa 13-vuotias Shlomo Nativ hakattiin kirveellä kuoliaaksi Gush Etzionin blokkiin kuuluvassa Bat Ayin juutalaiskylässä.

SAMARIAN prikaatinkomentaja eversti Itzhik Bar kertoi JP:n toimittajalle Yaacov Katzille, että sotilaan murha on osa kiihtynyttä terroritoimintaa. Vuoden alusta lähtien turvallisuusjoukot ovat estäneet 20 puukotusta ja löytäneet palestiinalaisilta 12 pommia.
Sotilailla on määräys pitää luodinkestävää liiviä määrätyillä teillä, mutta kyseinen tie no 60 on yksi pääteistä, eikä määräys koske sillä ajavia turvallisuusmiehiä. Eversti Bar totesi, että yksityishenkilöitten suorittamia puukotuksia on erittäin vaikea estää, koska niistä on lähes mahdotonta saada tiedustelutietoja. Nyt sattunut murha oli yksityisen henkilön suorittama, eikä Bar usko sen vaikuttavan turvallisuusjoukkojen toimintaperiaatteisiin. (JP)

3. TURVALLISUUSJOUKOT ovat varoittaneet kiihtyvistä ja yhä väkivaltaisemmiksi käyvistä mielenosoituksista Länsirannalla, ja erityisesti lähellä Bi´lin ja Ni´lin lähellä perjantaisin tapahtuvia, joita PA tukee ja kiihottaa ja joihin osallistuu palestiinalaisten lisäksi ulkomaisia kiihottajia ja anarkisteja. Tuntuu oudolta, ettei IDF pysty julistamaan noita alueita suljetuiksi sotilasalueiksi asettamalla sinne pysyvän sotilasvartion ja pidättämällä jokaisen, joka pyrkii sinne ilman asianmukaista lupaa, sillä mielenosoituksissa haavoittuu sotilaita ja poliisiupseereita palestiinalaisten ohella.

JUUDEAN, SAMARIAN JA GAZAN juutalaisyhteisöjen neuvoston lausunnossa sanotaan, että ”äskeinen murha on suora seuraus Netanyahun hallituksen pateettisesta pyrkimyksestä PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin aseman vahvistamiseksi poistamalla turvallisuus-järjestelyjä Juudeassa ja Samariassa kuvitellessaan, että PA palaa neuvotteluihin”. Neuvoston lausunnossa todetaan, että ”tämän me joudumme maksamaan omalla verellä”.

BINYAMININ JA SAMARIAN asukkaitten komitean edustaja syytti puolustusministeri Ehud Barakia: ”Ei ole mikään ihme, että puolustusministerin keskittyessä toteuttamaan rasistista rakennuskieltoa ja turhiin juutalaisasukkaitten pidättämiseen Juudeassa ja Samariassa, terroristit ja heidän tukijansa juhlivat. Tänään rakennuskieltoa valvovat tarkastajat tulivat Kfar Tapuahiin terrori-iskun tapahtuessa aivan heidän nenänsä edessä.”

TURVALLISUUSUPSEERI Margalit kertoo, että havaittuaan terroristin puukottavan sotilasta ja pyrkivän sitten pakoon, hän ajoi tämän autollaan kumoon ja meni sitten ulos autostaan pidättäen miehen ja luovuttaen hänet paikalla olleille turvallisuusmiehille. Vasta riennettyään haavoittuneen sotilaan luo hän havaitsi hänen haavojensa vakavuuden ja veti hänet ulos kaatuneesta jeepistä antaen hänelle ensiavun ennen valmistautumista toimittamaan hänet sairaalaan, mutta hän menehtyi matkalla. Aliupseeri Ihab Khatib, 26, oli kotoisin Magharin pääosin druusien asuttamasta kylästä Galileassa. Hän palveli Kfir-prikaatissa. (JP)

4. PA ANTOI pidätysmääräyksen entisestä korruption vastaisen ryhmän johtajasta Fahmi Shabanehista, joka antoi JP:n haastattelussa yksityiskohtaisia tietoja korruptiosta PA:n korkeimpien viranomaisten parissa. Shabaneh kertoo JP:n toimittajalle Khaled Abu Toamehille, että Al-Jazeera ja muut arabien uutistoimistot eivät uskalla kertoa hänen paljastuksistaan peläten PA:n poliisien vastatoimia.
49-VUOTIAS Shabaneh tiesi joutuvansa tuomittujen listalle paljastustensa vuoksi PA:n
korkeimman johdon taloudellisesta, hallinnollisesta ja seksuaalisesta korruptiosta, ja siksi hän osti itselleen 3000 USD maksaneen hautapaikan sekä tilasi myös hautakiven nimellään, vain kuolinpäivä puuttuu.

SHABANEHIN JP:n toimittajalle näyttämässä videossa Mahmoud Abbasin kansliapäällikkö Rafik Husseini makaa alastomana vuoteessa kristityn naisen kanssa Jerusalemin itäosassa. Nainen oli hakenut työpaikkaa Husseinilta, joka halusi välityspalkkionsa etukäteen.
Shabaneh kertoo, etteivät myöskään länsimaiset uutistoimistot uskalla julkistaa hänen paljastuksiaan pelätessään toimittajiensa työskentelyn vaikeutuvan PA.n alueella. Toinen syy lienee se, etteivät he halua kuulla huonoja uutisia Fatahista ja Abbasista.

ABBASIN REAKTIO Shabanehin paljastuksiin on ymmärrettävän hämillinen mutta myös syyttävä. Hän sanoo paljastusten olevan osa häntä vastaan aloitettua häväistyskampanjaa. Hamasille uskollinen uutislehti Al-Resalah kertoo Abbasin korkeaan virkailijaan viitaten, että Abbas on pyytänyt pääministeri Netanyhua hillitsemän Israelin mediaa julkistamasta paljastuksia korruptiosta PA:n johdon parissa.

ABBASIN läheinen neuvonantaja Abdel Rahim väittää, että JP :n artikkeli ja TV-10 paljastukset korruptiosta PA:n johdossa on laadittu yhteistyössä Israelin oikeistolaisen hallituksen kanssa siksi, ettei Abbas ole suostunut neuvotteluihin Netanyahun kanssa. Toiseksi hän syytti, että julkistaminen on tarkoitettu huomion siirtämiseksi pois Goldstonen raportin aiheuttamasta kohusta. Hän väitti, että Shabaneh erotettiin siksi, että hän oli yhteistoiminnassa Israelin kanssa, mutta myönsi, että Abbas oli antanut hänelle tehtäväksi paljastaa ne palestiinalaiset, jotka myyvät maata israelilaisille Jerusalemissa. Shabaneh on joka tapauksessa tuomittu automaattisesti kuolemaan ilman oikeudenkäyntiä yhteistyöstä Israelin kanssa. Hän on henkipatto, jonka kuka hyvänsä voi surmata. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- Sisäministeri Eli Yishai (Shas) julkisti 500 milj. suunnitelmansa uudistuksista suunnittelussa ja rakentamisessa pyrkimyksissään jouduttamaan hankkeitten toteuttamista ja varsinkin asuntojen rakennuskustannusten alentamiseksi.(JP)
- Ulkoministeri Clintonin korkea neuvonantaja USA:n ilmavoimien kenraali ja armeijan komentajien puheenjohtajan avustaja Paul Selva käväisi Israelissa salaisella vierailulla valmistellessaan epäsuorien rauhanneuvottelujen aloittamista Israelin ja PA:n välillä. Hän tutki samalla, miten tiekartan määräyksiä on toteutettu sekä miten PA:n taloudellinen ja turvallisuus-poliittinen kehitys edistyy. Hän tapasi armeijan poliittisen osaston johtajan kenraalimajuri Amos Giladin ja Länsirannalla keskusjohdon kenraalin Avi Mizrahin. Selvan vierailua seuraa kaksi Clintonin läheisen avustajan James Steinbergin ja Jacob Lewn vierailut samoilla asioilla. (JP)
- Sekä puolustusministeri Ehud Barak että armeijan komentaja Gabi Ashkenazi kieltävät median tiedot jännityksestä heidän välillään. Sen kerrotaan johtuvan siitä, ettei Barak halua jatkaa Ashkenazin toimikautta vastoin tämän toiveita. Jännitys puolustusministeriön sisällä johtunee kuitenkin pääasiassa Barakin hitaudesta korvata toisiin tehtäviin siirretyt kuten myös valittujen upseerien henkilöllisyydestä, joista Barak ja Ashkenazi ovat eri mieltä. (JP)
- Neljä alaikäistä nuorta pidätettiin epäiltyinä 14-vuotiaan tytön jatkuvasta raiskaamisesta ja mustamaalaamisesta neljän vuoden aikana. Epäiltyjen vanhemmat hylkäävät syytökset selittäen, että miten asia on voinut olla piilossa neljä vuotta tulematta julkisuuteen. (JP)
- Haareminpitäjä Goel Ratzon väittää, etteivät hänet 32 naistaan tunteneet olleensa hänen haaremissaan vastoin tahtoaan, että hän kohteli heitä hyvin ja tasapuolisesti ja huolehti lastensa hyvinvoinnista. Lisäksi hän väitti, että poliisi on uhkaillut häntä. (JP)
- Arkeologit pääsivät tutkimaan maata nykyisen maanpinnan alapuolelta 4.5 metrin syvyydeltä pääkaupungin vanhankaupungin infrastruktuuritöitten yhteydessä. He pystyivät vahvistamaan Jordaniassa ns. Madaba mosaiikki-kartan tiedot laajasta keskuskadusta Jerusalemissa kuudennelta vuosisadalta jKr. Arkeologit ovat ihastuksissaan metrinmittaisista katukivistä, joita pitkin liikenne kulki runsaat 1500 vuotta sitten kristityssä Jerusalemissa. (JP)
- Poliisi pidätti IDF:n sotilaan Ihab Khatibin murhaajan viisi veljeä ja serkkua ja valmistautuu tuhoamaan hänen kotitalonsa. (JP)
- Yksi Goldstonen tiimin jäsen, eversti Desmond Travers, väittää, että Hamas ampui ennen cast lead operaatiota Israeliin pari rakettia. Lisäksi hän esittää mitä oudoimpia väitteitä IDF:n aseista, kuten UAV-koneitten käytöstä kuvata asuintaloja Gazassa ja havaittuaan jonkun talon olevan täynnä ihmisiä antaneen lentokoneille ohjeet tuhota talo ohjuksilla. Jos Englannin armeijan upseerien taso on tätä luokkaa, eipä ihme, että se menetti imperiumin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135961
- Iranin presidentti Ahmadinejad sanoi Syyrian presidentti Assadille, että
hänellä on luotettavia tietoja, joitten mukaan Israel pyrkii kompensoimaan
edelliset kaksi tappiotaan hyökkäämällä Libanoniin, ja kehotti Syyriaa
tuhoamaan Israelin täydellisesti.
- http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3847529,00.html

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021