PERJANTAI 12.02.10
1. IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad julisti eilen maansa vallankumouksen 31. vuosipäivänä kymmenille tuhansille kaduille ja aukioille kerääntyneille kansanjoukoille, että Iran on nyt ydinvalta. Hän myös vakuutti, että se on rikastanut osan uraanistaan 20 %:n tasoon ja voisi jatkaa siitä 90 %:n tasoon jos haluaisi, mutta ettei se nyt halua tehdä sitä. Hallituksen tukijat saivat ilmeisen voiton pystyessään tukahduttamaan opposition suunnitelmat järjestää vastamielenosoituksia. ”He voittivat, me hävisimme”, oli erään opposition edustajan masentunut toteamus. Hän selitti, että oppositio oli laskenut taktiikkansa väärin, se ei ottanut huomioon hallituksen päättäväisyyttä osoittaa, kuka maata johtaa.

VALLANKUMOUSKAARTIN ja puolisotilaallisen Basij-järjestön jäseniä oli joka paikassa eivätkä he kaihtaneet mitään keinoja hajottaessaan opposition yritykset muodostaa suurempia ryhmiä. Hallitusta tukevat joukot käyttivät kovia luoteja, veitsiä, väriluoteja, kyynelkaasua ja Kiinasta saamiaan mielen-osoitusten hajottamiseen tarkoitettuja vesitykkejä ja muita teknisiä välineitä.
ERÄS opposition edustaja valitti, että hallituksen joukot käyttivät äärimmäistä väkivaltaa. He myös pidättivät jokaisen, jota he epäilivät ongelmien synnyttämisestä. Ainakin yhden naisen, Leila Zareii, ilmoitetaan kuolleen ja lukuisten vammautuneen. Pidätettyjen joukossa oli tunnettujen oppositiojohtajien omaisia, jopa ajatollah Khomenein lapsentytär pidätettiin hetkeksi ja oppositiojohtajien omaisia vastaan hyökkäiltiin.

IRANIN opposition vastalausetilaisuuksia hankaloitti se, että vain kourallinen ulkomaisia median edustajia oli sallittu jäädä maahan, ja heitä kuljetettiin hallituksen busseissa paikasta toiseen, eikä heillä ollut mahdollisuutta muodostaa yhtenäistä kuvaa tilanteesta.
Hallituksen valvoman TV-aseman kuvaajat välittivät kuvia valtavista kansanjoukoista, joissa oli vallankumousta tukevia ja sekä Israelia että Yhdysvaltoja ja muita länsimaita solvaavia iskulauseita. JP:n artikkelissa mainitaan, että vallankumouskaarti on pystynyt vahvistamaan asemaansa taivuttamalla tavalliset liikemiehet maassa puolelleen ja määrätyn valitun joukon kannattajiksi. Tämä toiminta on tärkein voima oppositioryhmien aiempien mielenosoitusten murskaamisen taustalla. (JP) http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/middle_east/article7023684.ece

2. HERB KEINON kertoo JP :n artikkelissaan, että Iranin presidentti Ahmadinejadin kerskaukset maansa siirtymisestä atomivaltioitten klubiin ja valmiudesta rikastaa uraania ydinpommin valmistamiseen vaadittavaan asteeseen, saa maailman vakuuttuneeksi vaarasta, mikä siihen sisältyy. Hän viittaa Ahmadinejadin ilmoitukseen, että heillä on kapasiteetti ja tietotaito pommin valmistamiseksi, mutta he eivät halua rakentaa sitä. Hänen kerrotaan lisänneen, että kun he haluavat aloittaa sen rakentamisen, he ilmoittavat siitä julkisesti.

ARTIKKELIN kirjoittajan optimismi voi kuitenkin olla ennenaikainen ja perusteeton. Venäjän johto on kaiken aikaa vakuuttanut, ettei Iran halua rakentaa pommia, mutta sen lausuntoon sisältyy vihjaus, että se on kaiken aikaa ollut tietoinen Iranin kapasiteetista. Ahmadinejadin propagandistinen puhe maansa islamilaisen vallankumouksen 31. vuosijuhlassa tuskin vaikuttaa millään tavoin Venäjän asenteeseen, eikä luultavasti Kiinankaan, jolla on kansallisten etujen turvaaminen etusijalla, ja niissä öljy- ja kaasutoimitusten esteetön jatkuminen on elintärkeä Kiinan nopeasti kasvavalle teollisuudelle. Kiina pyrkii nostamaan vaikutusvaltaansa maailmanlaajuisesti ja laajentamaan valvomiaan alueita Kauko Idässä, ja nämä suunnitelmat vaativat tuekseen vahvaa taloutta.

EU:N parlamentin äskeiset viittaukset Iranin ihmisoikeuksien polkemiseen sen ydinteollisuutta käsittelevän keskustelun aikana osoittaa pieniä toivon pilkahduksia. Lisäksi muutamat Euroopan avainmaat, kuten Saksa ja Italia, ovat ilmoittaneet kauppasuhteittensa uudelleen arvioinnista Iranin kanssa, mutta tehtyjen sopimusten mitätöiminen vaatii aikaa ja aiheuttaa vaatimuksia sakkojen maksamiseksi. (JP)

3. ISRAELIN ja Hizbullahin välisen sanailun kiihtyessä sodalla uhkaamiseksi Israelin johtajien tyynnyttelevistä lausunnoista huolimatta, analyytikot ennustavat, ettei sotaa voitane välttää millään, ja että se voi syttyä muutaman kuukauden sisällä. Saudilehti Al-Okaz kertoi libanonilaisiin lähteisiin viitaten, että Hizbullah on asettanut joukkonsa hälytysvalmiuteen kaikkialla, missä ne toimivat, ja että ”sen johtajat uhoavat pystyvänsä voittamaan, häpäisemään ja tuhoamaan Israelin sotakoneiston”.
Asiaa tutkii American Chronicle artikkelissaan 08.02.10 otsikolla “A Devastating War between Israel & Hezbollah is on the Horizon.” Tarkastelen seuraavassa sen esittämiä huomioita.
Syyriassa ilmestyvä lehti Tishrin lisää löylyä saunaan todeten, että Israelista tulevat uhkaukset varmentavat Israelin suunnittelevan uutta sotaa ilman rajoitteita. Artikkelissa ennustetaan Israelin tuhoa sen johtajien suonissa virtaavan rikollisuuden vaatiessa sotaa. Se myös analysoi, ettei ”sionistisella yhteisöllä” ole todellista päätöstä rauhasta eikä lupauksistaan huolimatta päämääränä palauttaa oikeudet sen laillisille omistajille. Syyrian ulkoministeri Mollaem uhkasi viime viikolla, että jos Israel hyökkää Syyriaa vastaan, se tarkoittaa täyttä sotaa. Ulkoministeri Lieberman vastasi tähän, että jos Syyria saa aikaan sodan Israelin kanssa, Syyrian presidentti ja hänen perheensä menettää valtansa.

ARTIKKELI käsittelee Lähi Idän analyytikon ja journalistin Hamid Ghoriafin laatimaa raporttia, joka julkistettiin kuwaitilaisessa päivälehdessä Al-Seyassah. Raportti antaa varsin synkän kuvan tilanteesta ja ennustaa hyvin tuhoavan sodan välittömyydestä, jota israelilaiset kuvaavat viimeiseksi pohjoisrajallaan. Seuraava kirjoitus perustuu em. raporttiin

4. GHORIAFIN raportin mukaan luotettavat tiedusteluraportit Lontoossa paljastivat maanantaina Israelin suorittamista operaatioista Libanonin rajan läheisyydessä evakuoiden lähellä rajaa olevissa yhteisöissä asuvia perheitä turvallisemmille alueille Israelissa, varsinkin Jerusalemin länsiosiin, Tel Avivin ja sen läheisille alueille. Asukkaita kuljetetaan rekka-autoilla ja busseilla ja etuoikeus annetaan monilapsisille perheille, vanhuksille ja kehitys-vammaisille. Evakuoitujen asunnot annetaan Armeijan pohjoisen lohkon valvontaan tuntemattomista syistä.

SAKSALAINEN raportti, joka lienee ollut tarkoitettu EU:n pääkaupunkien huolestuneille johtajille, paljastaa, että Israelin armeijan parissa on vakava pyrkimys miehittää aiempi turvallisuusvyöhykkeen nimellä kulkenut raja-alue Libanonin puolella 5-6 km:n syvyydeltä, josta IDF vetäytyi toukokuussa 2000, ja jota IDF oli valvonut vuodesta 1982 lähtien. Turvallisuusvyöhykkeen tarkoituksena oli estää terroristeja tulittamasta israelilaisia siviilejä rajan takana pääasiassa kristittyjen asumalta alueelta. Hizbullah kuitenkin miehitti sen IDF:n joukkojen vetäydyttyä ja SLA:n joukkojen hajautuessa.

RAPORTISSA kerrotaan Israelin puolustusministeriön edustajan kertoneen, että armeijan insinöörit ovat saaneet valmiiksi suunnitelmat kahden lentokentän rakentamiseksi uudelle ”turvallisuusvyöhykkeelle” Libanonin alueella, jota UNIFIL:n joukkojen oli määrä valvoa estääkseen Hizbullahin aseistautumisen ja pureutumisen sinne uudelleen. UNIFIL joukot vetäytyvät alueelta, mikäli taisteluja puhkeaa. Yksi lentokenttä rakennetaan Shabaa-farmin lähelle Hermonin kupeella, toinen länsiosaan Naqouran rannikkokaupungin lähelle. Raportti vakuuttaa, että tekniset ja logistiset varusteet on koottu valmiiksi Israelin puolelle rajaa ja että IDF:n joukkoja on runsaasti pohjoisrajan tuntumassa. Taistelut alkaisivat IDF:n mukaan alueen pohjoisosalla ja Bekaan laaksossa, joissa UNIFIL-joukot valvovat Hizbullahin toimia.

ENNUSTETTU sota tulisi noudattamaan kahta suunnitelmaa.
Ensimmäisen mukaan Hizbullahin miehittämiä alueita pommitettaisiin IAF:n ohjuksilla ja pommeilla ennen maa- ja panssarijoukkojen tunkeutumista alueelle.
Toisen suunnitelman mukaan IDF:n joukot lähetetään laskuvarjoilla Hizbullahin asemien pohjoispuolelle Hizbullahin asemien tuhoamisen jälkeen alueen eteläosassa ja Bekaan laaksossa ja Beirutissa.
SUUNNITELMIEN tarkoituksena olisi miehittää mahdollisimman suuri osa Libanonin aluetta vastakohtana 2006 Libanonin kakkossodalle, jonka tarkoituksena oli heikentää Hizbullahin asemaa siten, ettei se kykenisi uhkaamaan Israelia, ja Libanonin armeija voisi ottaa valvontaansa Libanonin eteläosat. Kuten tunnettua, Libanonin armeija ei pystynyt toimimaan odotetulla tavalla, vaan Hizbullah rakensi uudelleen ja laajensi entisiä bunkkereitaan ja maanalaisia verkostojaan. http://www.americanchronicle.com/articles/view/140634

MITEN todellisia artikkelissa esitetyt paljastukset ovat, ei ole tavallisen kansalaisen arvioitavissa, mutta mitään asukkaitten siirtoja en ole havainnut Jerusalemin alueella.

5. UUTISOTSIKOITA
- IDF antaa periksi korkeimman oikeuden päätökselle ja siirtää rakennettua turva-aitaa Bi´lin kohdalla 1.5 km:n matkalla, jotta kylän asukkaat pääsevät oliivilehdoilleen tarvitsematta kulkea IDF:n valvoman portin kautta. (JP)
- Knessetin jäsenet ovat nostaneet kovan huudon korkeimman oikeuden annettua päätöksen, jolla se sanoo mitätöineensä Knessetin tekemän lain.
- Kadiman parissa kuohuu edelleen. Livnin kakkosmies Shaul Mofaz uhkaa hajottavansa puolueen, ellei Livni suostu puheenjohtajan vaaleihin helmikuun aikana. Sotatilaa on jatkunut kuukaudesta toiseen. (JP)
- EU:n poliisi väittää, ettei PA:n poliisi, joka murhasi IDF:n sotilaan puukolla, ollut heidät kouluttamansa. Murhaaja saatiin kiinni paikalta, jonka vuoksi hänen kuulusteluissaan selvinnee hänen taustansa ja motiivinsa. (JP)
- IDF pidätti 5 Hamasin jäsentä, joilla oli tarkoituksena murhata tai siepata IDF:n sotilaita. Heidät saatiin kiinni heidän tunkeuduttuaan Siinalta Israeliin joulukuun 12-päivänä, mutta asia julkistettiin vasta nyt. Heillä oli aseet ja rahaa 15 000 USD väärennettyinä seteleinä. Kaksi miehistä haavoittui pidättäessä. Operaation oli suunnitellut Hamasin korkea upseeri Rahad Said Gazassa. (JP)
- Tolerance-museon tontti on palestiinalaisten väittämän mukaan muhamettilaisten hautausmaa ja valittivat asiasta YK:lle. Wiesenthal keskus kieltää väitteet, mutta rakennustyö odottaa päätöksiä asiassa. (JP)
- Israelissa elätellään toiveita, että IDF:n laatima yksityiskohtainen vastine Goldstonen raporttiin olisi riittävä ja tyynnyttäisi maailmaa edelleen kiertävät syytökset IDF:n sotarikoksista. Tarkkailijat varoittavat, että se tulee hiertämään Israelin johtajien kengässä vielä pitkään ja voi olla perustana uusille hyökkäyksille Israelia ja sen johtajistoa vastaan. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1149274.html
- Kenian yleisen turvallisuuden ministeri professori George Saitoti matkusti Israeliin kysymään neuvoa Israelin ministeri Yirzhak Aharonovichiltä maansa rikollisten ja terroristien vastaisessa taistelussa. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021