SUNNUNTAI 03.01.10
1. PA:N JOHTO on näkevinään ”rohkaisevia merkkejä” Israelin taholta, ja ennustaa rauhankeskustelujen voivan alkaa ensi kuussa. Tämä nimeltä mainitsematon PA:n virkailija ei selkeyttänyt lausuntoaan, mitä nämä merkit olisivat.
Mahmoud Abbasin vaatimuksena on täydellinen rakennuskielto Juudeassa ja Samariassa sekä myös Itä Jerusalemissa. Tarkoittaako tämä sitä, että Netanyahu olisi suostumassa Abbasin vaatimuksiin, vai onko nämä ”merkit” kovenevia vaatimuksia ulkovaltojen taholta, minkä johdosta PA:n terävä pää katsoo olevansa pakotettu etsimään pakotietä? Siihen sopii mukavasti epämääräinen viittaus positiivisiin merkkeihin, joskaan ei asenteen muutoksista olisikaan kysymys, kuten Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit totesi Netanyahun Egyptin vierailun aikana. Hänkin oli näkevinään kehitystä oikeaan suuntaan, mutta ei muutosta asenteissa antamatta tarkempia viitteitä, mitä se olisi. (JP)
2. PA:N VIRANOMAINEN kertoi JP:n toimittajille H Keinon ja KH A Toameh, että viime viikkojen aikana on havaittavissa ilmeinen muutos Israelin asenteissa, mikä voi auttaa tien löytämisessä keskustelupöydän ääreen. Tämä viranomainen osasi kertoa enemmän havainnoistaan: Netanyahu on valmis hyväksymään 1967 sotaa edeltävät 1949 aselepolinjat lähtökohdaksi neuvotteluille ja sopimaan aluevaihdoista PA:n kanssa. Tämä hänen mielestään osoittaa muutosta Israelin asenteissa ja on rohkaiseva merkki. Palestiinalaisille on tarjottu näitä monesti eri neuvottelijoitten toimesta, viimeksi Olmertin taholta Abbasille, ja ne on aina hylätty tekemättä vastaehdotusta. Ainoa kommentti on ollut: ”Erimielisyydet ovat olleet liian suuret”. Varsinainen syy lienee ollut, ettei PA ole halukas sopimaan sitovasti Israelin kanssa mistään, koska PLO:n ja Fatahin peruskirjoissa vaaditaan Israelin tuhoamista.
Mikä Netanyahun pään olisi kääntänyt suostumaan myönnytyksiin, joita hän on aina pitänyt mahdottomina, ja tähdentänyt lähtökohdaksi Israelin turvallisuuden takaamisen, ei PA:n vaatimusten tunnustamisen? !967 sotaa edeltävät linjat eivät täytä tätä Israelin vaatimusta.
3. OBAMAN nimittämä Lähi Idän erikoislähettiläs George Mitchell saapunee Israeliin viikon tai parin sisällä. Hänellä on tiettävästi mukanaan laatimansa ”sitovuusehdot” (terms of reference) dokumentti, jonka pohjalta hän aikoo saada osapuolet aloittamaan keskustelut. Dokumentti perustunee ulkoministeri Hillary Clintonin äskeiseen lausuntoon, jossa hän vaati keskustelujen pohjaksi 1949 aselepolinjoja, huomioiden Israelin vaatimukset turvallisista ja puolustuskelpoisista rajoista. Lausunto on kovin lavea ja antaa runsaasti tilaa spekulaatioihin ja erilaisiin tulkintoihin, esim. Jordanjoen laakson suhteen, mitä Netanyahu pitää tärkeänä Israelin puolustuslinjana mahdollista hyökkäystä vastaan Jordanian suunnasta. Toisaalta myös Jordania haluaa, että Israel varmistaa laakson, etteivät palestiinalaiset pääse luvatta tunkeutumaan Jordanian puolelle, mikä olisi hyvin todennäköistä, sillä heillä on sukulaisia Jordaniassa asuvien palestiinalaisten keskuudessa. Toinen Israelia arveluttava seikka palestiinalaisten hallitsemassa Jordanjoen laaksossa olisi aseitten salakuljettaminen Jordanian kautta Länsirannalle, mitä Israel ei voi sallia. (JP)
4. SAUDI ARABIAN ulkoministeri prinssi Saud al-Faisal antoi lauantaina medialle lausunnon, jossa hän heittää kylmää vettä USA:n hallituksen toiveille myönnytyksistä ja joustavammasta asenteesta Israelia kohtaan.
Saudiprinssi – Saudi Arabian kaikki merkittävät virat ovat kuningasperheen jäsenten hallussa, heitä lienee 6000 – 7000 – vaati lausunnossaan, että kansainvälisen yhteisön tulee koventaa vaatimuksiaan Israelia kohtaan täydellistä rakennuskieltoa varten, myös Jerusalemin itäisissä osissa, missä pääkaupungin uudet lähiöt sijaitsevat. Hänen lausuntonsa käsitti seuraavia toteamuksia: ”Syy, miksi rauhankeskustelut eivät etene, on se, että Israel saa etuoikeutetun aseman. Jos muut maat rikkovat kansainvälisiä lakeja, heitä rangaistaan siitä, mutta ei Israelia. Jos muut maat tekevät sotarikoksia, heitä rangaistaan, mutta ei Israelia. Israelia kohdellaan kansainvälisillä areenoille kuin hemmoteltua lasta. Se saa haluamansa ilman kysymyksiä tai rangaistusta.”
PRINSSI Al-Faisal antoi haastattelun keskusteltuaan Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglun kanssa. Hän vaati, että kaikki keskeiset kysymykset, rajat, Jerusalem ja palestiinalais-pakolaiset, on otettava keskustelujen piiriin alusta lähtien, ja jos osapuolet eivät löydä ratkaisua niihin, asia tulee alistaa kansainvälisen oikeuden ratkaistavaksi. Hän väitti edelleen, että Israel joutuu ensimmäiseksi kokemaan uhkaa, ellei rauhansopimusta saada aikaan Lähi Itään. Israelin viranomaiset toteavat, ettei Faisalin lausunnossa ole uutta, he eivät koskaan odottaneet saudien suostuvan muuttamaan jähmeän kielteistä asennettaan Israelin kohtaan, minkä muuttuminen oli yksi presidentti Obaman keskeisiä kuvitelmia tarjotessaan uutta joustavaa ja keskusteluihin perustuvaa ulkopolitiikkaa muslimivaltioille. (JP)
5. JUUTALAISYHTEISÖJEN johtajat Juudeassa ja Samariassa varoittavat, että turvallisuusjoukot voivat juhlia uuden vuosikymmenen alkamista toteuttamalla uhkauksensa ”laittomiksi määriteltyjen rakenteiden” tuhoamisesta. Tarkastajat määräsivät rakennuskiellon ensimmäisen vaiheen aikana 1000 asuntoyksikön rakentamisen keskeyttämistä, mikä ei koske niitä 3000 asuntoyksikköä, jotka saadaan rakentaa valmiiksi. Tarkastajat vierailivat 150 juutalaisyhteisössä Juudeassa ja Samariassa määritellen rakennustyöt, joita ei saa jatkaa. Turvallisuusviranomaisten mukaan ilman lupaa rakennetut rakenteet tuhotaan: ”Rakennukset, jotka on rakennettu ilman lupaa, poistetaan”. Tässä kaikessa ihmetyttää se, miksi ennen rakennuskieltoa voimassa olevien lupien mukaan aloitetut rakennukset täytyy tuhota ja paikalle tuodut rakennustarvikkeet ja koneet takavarikoida? Eikö tällaisia rakennuskohteita olisi voitu vain sinetöidä, keskeyttää työt ja jäädä odottamaan, jatkuuko rakennuskielto 10 kuukauden jälkeen, jolloin voitaisiin harkita jatkotoimia? Tämä Netanyahun moratorium on aivan ilmeisesti suunniteltu ja sitä toteutetaan yhtä keskeneräisin suunnitelmin kuin Gazan 9000 juutalaisasukkaan karkottaminen kodeistaan vain haavoittaen itseään. (JP)
6. IRANIN ULKOMINISTERI Manoucher Mouttaki antoi lauantaina lausunnon, jossa hän esitti uhkavaatimuksen, että elleivät länsivallat hyväksy Iranin tekemää vastaehdotusta tammikuun loppuun mennessä, Iran aloittaa oman ydinpolttoaineensa valmistamisen. Varoitus katsotaan lännessä osoitukseksi Iranin kovenevasta asenteesta.
Länsimaiset asiantuntijat kuitenkin vähättelevät Iranin uhkavaatimusta oman uraanin jalostamisen aloittamiseksi, koska tarvittavan teknisen tiedon hankkiminen sen jalostamiseksi 20 %:n tasoon kestää heidän mukaansa vuosikausia. Iranissa on yksi laitos, joka rikastaa uraania 3.5 %:n tasoon, mutta se tarvitsee Teheranin lähellä sijaitsevaan lääketieteellistä tukimusta palvelevaan laitokseen 20 %:n uraania.
IAEA:n viimeinen tarjous Iranille tehtiin marraskuussa viime vuoden lopussa, jonka mukaan Iran olisi lähettänyt 3.5 %. tasoon rikastettua uraania Venäjälle ja Ranskaan sen rikastamiseksi 20 %:n tasoon. Suunnitelman tarkoituksena oli estää Irania jatkamasta sen rikastamista 90%:n tasoon, mikä tarvitaan atomipommia varten. Iran ri suostunut tähän vaan teki omia vastaehdotuksiaan, joita IAEA ei voinut hyväksyä.
Mouttaki selitti, että Iran joko ostaa 20 %:n tasoista uraania tai vaihtaa sitä. Jos IAEA ei siihen suostu, Iran alkaa uraanin jatkojalostamisen itse.
Länsivallat ovat vaatineet, että Iranin tulee lopettaa kokonaan uraanin rikastaminen, mitä Iranin johto pitää mahdottomana todeten, että sillä on oikeus rikastaa uraania sähkön tuottamiseen ja muuhun siviilitarpeita palvelevaan toimintaan. Presidentti Obama on vihjaillut, ettei USA välttämättä vaadi kaiken uraanin rikastamisen lopettamista. (JP)
7. UUTISOTSIKOT
- Obama kertoi median välineille, että joulupäivänä lentokoneessa terrori-iskua yrittäneellä miehellä on yhteyksiä al-Qaidan kanssa. Hän sai yhteydet sinne ilmeisesti vieraillessaan Jemenissä. (JP)
- IAF vastasi Gazan terroristien torstaina ampumiin Grad-raketteihin pommittamalla salakuljetustunneleita Gazan kaistan etelä-, keski- ja pohjoisosassa. Keski- ja pohjoisosassa kaivettujen tunnelien kautta Hamasin uskottiin yrittävän soluttaa kommandojoukkoja ja terroristeja Israelin puolelle. Hamas ja Hizbullah vaativat uusien panttivankien hankkimista. (JP)
- Mahmoud Abbas uhkaa, että hän muuttaa PA:n turvallisuusjoukkojen ja IDF:n välisen yhteistoiminnan periaatteita se jälkeen, kun IDF tunkeutui Nablusiin etsiessään rabbi Meir Chain murhaajia. IDF:n taholta todetaan, ettei IDF luottanut PA:n joukkojen kykyyn eliminoida murhaajat, minkä johdosta se otti ohjakset omiin käsiinsä. (JP)
- Iranin oppositiojohtaja Hossein Mousavi kertoi perjantaina, että jos niin tarvitaan, hän on valmis kuolemaan puolustaakseen kansan oikeuksia rauhallisiin mielenosoituksiin. Hallituksen kannattajia raivostutti mielen-osoittajien ylintä kaitsijaa Ali Khameneita solvaavat iskulauseet, jota he pitävät lähes Allahin asettamana johtajana, joka vastaa vain hänelle. Molemmat osapuolet näyttävät nyt vannovan Allahinsa nimiin väittäen, että vastapuoli on harhautunut ja korruptoi maata, mikä Iranissa tuottaa kuolemantuomion. (JP)
- Hamas ilmoittaa hyväksyneensä 540 miljoonan USD vuosibudjetin, mikä osoittaa rahan liikkuvan kaistalla. Hamas kertoo, ettei se käy keskusteluja Gilad Shalitin vapauttamisesta lehtien välityksellä. (JP)
- Arabikansanedustaja Jamal Zahalka (Balad) jouduttiin poistamaan TV-I:n studiosta hänen aloittaessaan kiihtyneen sanaharkan uutistoimittaja Dan Margalitin kanssa. Zahalka syytti Israelin median liittoutuneen valtion kanssa kansalaisiaan vastaan. Hän syytti puolustusministeri Barakia, että ”kuten tunnettua, hän kuuntelee klassista musiikkia ja on murhannut 1400 lasta.” Margalitin kutsuessa häntä röyhkeäksi Zahalka huusi, että Tel Avivin pohjoinen lähiö Ramat Aviv on miehitettyä aluetta, johon Margalit heitti takaisin: ”Se on juuri keskeinen kysymys, sinä haluat valloittaa täälläkin.” (JP)
- Hamas sanoo, ettei Gilad Shalit saa Ron Aradin kohtaloa, jättäessään oman tarjouksensa Israelin esitykseen saksalaiselle välittäjälle. Hamasin ulkomaan asioitten johtaja Khaled Meshaal on Saudi Arabiassa pyrkien parantamaan suhteita saudien kanssa. (JP)
- Ulkoministeri Lieberman kehottaa Israelin lähettejä ulkomailla osoittamaan rohkeutta ja itsevarmuutta eikä mielistelemään heitä pyrkien kaikessa sovittamaan sanansa heidän toiveittensa mukaan. (haaretz)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021