MAANANTAI 18.01.10
1. BARAK leikkasi Turkin matkansa yhteen päivään, mutta hän kehuu sen onnistuneen erinomaisesti. JP:n artikkelin mukaan, jonka kynäili Yaacov Katz, Barak pystyi matkallaan keventämään maitten välille syntynyttä jännitystä. Katz jopa lainaa erään puolustusministeriön virkailijan lausuntoa, jossa hän sanoo Barakin pelastaneen Israelin diplomaattisuhteet Turkin kanssa. Tuskinpa tilanne oli aivan näin radikaali, mutta varmaan matka auttoi omalta osaltaan epäselvyyksien selvittämistä. Apulaisulkoministeri Danny Ayalonin tapaa hoitaa Turkin lähettiläälle antamansa audienssin järjestelyt voidaan syystä kritisoida, mutta on yhtä hyvä syy pitää muistissa, että Turkin pääministeri Erdoganin Israelia solvaavat julkiset lausunnot olivat koko jännittyneen tilanteen aiheuttajia, ja siihen oli pakko puuttua kovalla kädellä. Hienovaraisempi diplomatian käyttö olisi tietenkin ollut suositeltavampi moukarin asemesta.
Viimeinen pisara Israelin ulkoministeriön kärsivällisyydessä tipahti, kun Turkin TV lähetti IDF:n toimia halventavan filmin, jota seurasi toinen sketsi, jossa teemaa Israelin sotilaitten fosforiammuksista, murhanhimosta ja lastenmurhista jatkettiin häikäilemättä.(JP)
2. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak tapasi sekä Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglun että puolustusministeri Vecdi Gonulin. Keskusteluissa käsiteltiin asioita laajalla alueella; rauhankeskusteluja PA:n kanssa, samoin Syyrian kanssa sekä kahdenkeskisestä puolustus-yhteistyöstä. Turkin puolustusministeri Gonul sanoi puheessaan mm: ”Me elämme samalla alueella, mutta vaikka meillä ei olekaan yhteisiä rajoja, meillä on yhteisiä intressejä. Jatkamme yhteistyötämme niin kauan kuin keskinäiset intressimme kohtaavat toisensa.” Israelin viranomaiset selittivät, että ellei intressejämme yhtenäistetä, suhteet ovat vaarassa huonontua edelleen. He luonnehtivat päämääränä olevan katastrofin välttäminen, ei suhteitten saaminen rikkeettömiksi. Tämä tarkoittanee, että ongelmat eivät poistuneet.
Barak pyysi Turkkia työskentelemään aseviennin lopettamiseksi Hizbullahille. Myös Turkin roolia Hizbullahin kostoiskujen estämiseksi Turkissa keskusteltiin Hizbullahin sotilasjohtajan Imaad Mughniyehin salamurhan vuoksi, josta se syyttää Israelia. Barak sanoi, että Turkin Israelin lähettilään julkinen moite oli virhe, mikä olisi pitänyt hoitaa diplomaattiteitse. Hän tunnusti Turkin aseman alueen voimakkaana tekijänä, jonka ystävyyttä Israelissa arvostetaan ja jota tulee jatkaa traditionaalisessa ystävyyden ja yhteistyön ilmapiirissä.
Myös Iranin ydinasesuunnitelmaa kosketeltiin, josta Gonul sanoi, että jokaisella maalla on oikeus vaihtoehtoisiin energialähteisiin, mutta että Turkki ei halua ydinaseita naapureilleen. Gonul kertoi yhteistyön jatkuvan yhteisissä sotilasharjoituksissa, varsinkin etsintä- ja pelastus-operaatioissa. Hän kertoi, että maat ovat toteuttaneet 13 yhteisharjoitusta puolustuksen alueella, ja että kuusi uutta harjoitusta on ohjelmassa. Hän paljasti, että Turkki ja Israel neuvottelevat Israelin uudistamien Turkin tankkien myymisestä kolmansille maille. Turkin tilaamasta 10 ohjaajattomasta koneesta 6 toimitetaan maaliskuussa ja loput marraskuussa. Nämä ohjaajattomat pienkoneet (drones) ovat IAI:n uusin menestysartikkeli. (JP)
3. ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman selvitteli lehdistötilaisuudessa Israelin asemaa juuri ennen Obaman Lähi Idän erikoislähettilään George Mitchellin Lähi Idän matkaa, joka tapahtunee lähi päivien aikana. Lieberman selitti, että Israelin kokeilemien myönnytysten aika on nyt ohi, eikä Israel tule enää antamaan uusia odottaessaan PA:n vastaavia eleitä.
Hän viittasi erityisesti viime aikaisiin myönnytyksiin: Pääministeri Benyamin Netanyahun lupausta puheessaan Bar Ilan yliopistossa, jossa hän hyväksyi kahden valtion periaatteen; kymmenien tiesulkujen poistaminen Länsirannalla; lupa Fatahin yleiskokouksen pitämiseen Betlehemissä viime syksynä sekä viimeksi 10 kuukauden moratorium osittaisesta rakennuskiellosta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä.
LIEBERMAN esitti teesinsä lehdistötilaisuudessa Norjan ulkoministeri Jonas Gahr Storen vierailun yhteydessä. ”Meidän kannaltamme katsoen olemme kuluttaneet arsenaalimme loppuun eleitten suhteen. Ei tule olemaan uusia eleitä,” hän selitti. ”Juuri nyt odotamme vastaavia eleitä palestiinalaisilta.” Mutta Lieberman jatkoi todeten, että positiivisten eleitten sijaan PA on jatkanut Israelin vastaista kiihotusta: ”Palestiinalaisten kiihottaminen Israelia vastaan jokaisessa mahdollisessa kansainvälisessä forumissa; vaatimus israelilaisten tuotteitten boikotista; syytteiden esittäminen Haagin kansanvälisessä oikeudessa sekä erityisrahaston perustaminen, jolla kompensoidaan israelilaisia tuotteita boikotoivia yhtiöitä.” PA:n pääministeri Fayyad itse osallistui henkilökohtaisesti sellaiseen tilaisuuteen.
ULKOMINISTERI Store sanoi, että hänellä oli kahden tunnin hyvä keskustelutilaisuus Liebermanin kanssa, ja että vaikka Norjalla ja Israelilla on eriäviä mielipiteitä, niitä selvitetään ammattimaisesti avoimella ja läpinäkyvällä tavalla. Israelilaiset myönsivät, että keskustelut olivat luoteeltaan paljon paremmat kuin edellisessä tapaamisessa, jossa Lieberman syytti Norjaa Hamasin yhteyksistä, Elbitin boikotoinnista sekä siitä, ettei Store poistunut YK:n istuntosalista yleiskokouksessa Iranin presidentti Ahmadinejadin puheen aikana, kuten valtaosa länsimaisista diplomaateista teki.
Lieberman paljasti soittaneensa Storelle ennen tämän Israelin matkaa, ja selvittäneensä sen aikana kohteita, joissa heillä oli eriäviä mielipiteitä. Hän totesi, että lopulta he molemmat myönsivät, että siinä puhui kaksi demokraattisen valtion edustajaa, joiden arvot ovat suurelta osin yhteneväiset. Lieberman analysoi tilannetta todeten, etteivät he ehkä koskaan ole täysin samaa mieltä kaikista Lähi Idän kysymyksistä, mutta kahdenkeskisissä kysymyksissä heillä on paljon yhteisiä intressejä, ja että hallitusten takana näillä kahdella kansalla on syvälle juurtunut keskinäinen ystävyys.
Hän sanoi odottavansa avointa ja kiertelemätöntä keskustelua yhteisistä asioista.
Heidän keskusteluissaan ei kosketeltu Norjan hallituksen yhteyksistä Hamasin kanssa, mutta Norjan kulttuuriministeriön tapa kunnioittaa norjalaisen kirjailijan Knut Hamsenin syntymä-päivää oli keskusteluissa mukana. Store puolusti asiaa todeten, että on tehtävä ero henkilökohtaisen poliittisen näkemyksen ja kirjallisen tuotannon välillä. Hamsenin (1859-1952) ”syntilistalla” on hänen 1945 kirjoittamansa muistokirjoitus (obituari) Hitleristä, mikä julkaistiin Aftenpostissa nimellä ”Ihmiskunnan taistelija”.
LIEBERMAN ei voinut niellä Storen kantaa ilman vastaväitettä: ”En voi hyväksyä sitä, että henkilö joka lähetti saamansa Nobelin kirjallisuuspalkinnon natsi-propagantisti Joseph Göbbelsille ihailun osoituksena sekä kirjoitti ylistävän muistokirjoituksen Hitleristä, voidaan korottaa merkkihenkilöksi, ei yksityishenkilönä eikä kirjailijana. Yritykset tehdä ero hänen henkilöllisyytensä ja kirjallisten tuotteittensa välillä on keinotekoinen.”
Lieberman kosketteli lehtitilaisuudessa Turkin Israelin lähettilään rajua kohtelua todeten, että asia sinänsä oli oikea ja perusteltu, mutta tapa, millä se hoidettiin, oli väärä. Hän toivoi, että tämä ikävä tilanne voidaan haudata ja palata normaalijärjestykseen, ja että tulevaisuudessa ikävätkin erimielisyydet voidaan hoitaa arvonannolla ja kunnioituksella, jota hän sanoi ministeriönsä noudattavan kenen kanssa hyvänsä, mutta ”Israel puolustaa kantaansa”. (JP)
4. ROOMAN PAAVI Benedict XVI teki harvinaisen vierailun juutalaiseen Rooman suureen synagogaan. Vierailu tapahtui aikana, jolloin Israelin ja Vatikaanin suhteita ovat repineet monet ristiriidat, joista Rooman kirkon omaisuuksien hoito ja niitä koskevat kiinteistöverot, joita Rooma kieltäytyy maksamasta, ovat pinnalla Vatikaanin paavi Pius XII pyhimykseksi julistamisen ohella. Paavi oli hyvin tietoinen juutalaisten vastustamisesta ”natsipaavin” holokaustin aikaisten syntien palkitsemisella pyhimykseksi julistamisella. Paavin pysähtyi parissa paikassa, jossa juutalaisten traagisia muistoja esitettiin: Muistolaatan luona, jonka paikalta Rooman juutalaisia koottiin matkalla Auschwitziin 1943, ja paikka, jossa PLO:n terroristit murhasivat 2-vuotiaan juutalaispojan 1982. Paikalla olleet juutalaiset kantoivat raidallisia kaulaliinoja symbolisena muistona eristysleirin univormuista.
SAKSASSA syntynyt paavi Benedict XVI puolusti paavi Pius XII:n toimia II maailmansodan aikana todeten, että Vatikaani toimi kaiken aikaa juutalaisten pelastamiseksi, mutta se tapahtui salaisesti, kulissien takaisella diplomatialla. Hän ei maininnut paavi Pius XII (1939-1958) nimeltä vaan totesi: ”Vatikaani itse avusti, usein salaisella ja hienovaraisella tavalla.” Hän lisäsi että ”monet katoliset työskentelivät juutalaisten auttamiseksi tuholta, joka traagisesti ulottui Roomaan saakka”.
Ennen paavin puhetta synagogan juutalaisen yhteisön presidentti Riccardo Pacifini, jonka vanhemmat kuolivat Auschwitzissa ja jonka isän pelastivat Florence konventin katoliset nunnat, kritisoi paavi Pius XII: ”Katoliset toimivat juutalaisten pelastamiseksi, mutta paavi Pius XII:n äänettömyys tuottaa tuskaa vieläkin epäonnistuneena toimintana. Rooman päärabbi Riccardo Di Sebni kertoi täpötäydelle synagogaväelle, ettei inhimillinen äänettömyys voi paeta tuomiota. Monet juutalaiset olivat luvanneet boikotoida paavin vierailua, mutta synagoga oli täynnä ja hänet otettiin lämpimin kättentaputuksin vastaan, mitä jatkui koko 90 minuutin vierailun ajan. Synagoga rakennettiin entisen ghetton paikalle.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1263147912479&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
5. UUTISOTSIKOITA.
- Israelilainen apuretkikunta Haitissa jatkaa avustustoimiaan. He ovat löytäneet vielä eilen elossa olevia, ja auttoivat yhtä ennenaikaista synnytystä, jossa pieni poika-vauvalle luvattiin antaa nimeksi Israel.
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1263147915110&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Pääministeri Netanyahun kotoiset ongelmat vaivaavat häntä. Lehdistössä levitetään hänen vaimonsa Sarahin entisen kotiapulaisen syytöksiä maksamattomista palkoista ja henkilökohtaisista solvauksista. (JP)
- Kansallisen infrastruktuuriministeri Uzi Landau aurasi uusia uria tekemällä ensimmäisenä Israelin ministerinä virallisen vierailun UAE:n pääkaupunkiin Abu Dhabiin osallistuen siellä kansainväliseen energiakonferenssiin.(IRENA) Landau seurueineen oli ehkä turvallisuussyistä rajoitettu pysyttelemään hotellinsa ja kongressipaikan alueilla. IRENA perustettiin virallisesti Bonnissa 26.01.2009, jonka tarkoituksena on etsiä nopeita ratkaisuja vaihtoehtoisen energian etsimiseksi. Israelilla on paljon annettavaa tällä alueella. (JP)
- Pääministeri Netanyahu matkusti hallituksensa kanssa Berliiniin yhteiseen istuntoon Saksan pääministeri Merkelin hallituksen kanssa. Hän suunnittelee matkaa Moskovaan 6 kuukautta sitten tekemänsä salaisen Moskovan vierailun jälkeen. Netanyahu matkustanee Moskovaan 27.01. päivä sen jälkeen, kun PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas aloittaa 3-päiväisen vierailunsa siellä. Tämä herättää arvailuja heidän tapaamisestaan. Toinen uutinen arvioi, että Netanyahu osallistuu Auschwitzin vapauttamisen muistojuhlaan, johon tulee korkeita johtajia monesta maasta: Merkel. Sarcozy, Klaus, Medvedev, ja tietenkin Puolan johtajat. Sen yhteydessä voidaan tavata ja keskustella.
- Oikeus vapautti Sheikh Jarrassa pidätetyt 17 vasemmistolaista kiihottajaa ilman syytöksiä. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1263147914239&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Poliisi teki ratsia Yitzharin yeshivaan pidättäen 7 opiskelijaa. Heitä syytetään moskeijan tuhopolton sytyttämisestä.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1263147917300&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Rajut kaatosateet ja myrsky aiheutti tulvia Negevissä katkoen teitä ja tuhoten
Nizanin maantiesillan. Sateet jatkunevat ainakin tänään ilman viiletessä.
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1263147917096&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021