Friday, December 25, 2009

PERJANTAI 25.12.09
1. ENSIMMÄISEN joulupäivän uutisten avaaminen ei vaikuta oikein joulun hengen mukaiselta, mutta toisaalta, onko maailma yleensäkään hiljentynyt sen sanomaan?
JP:n aamu-uutiset kirkuvat kissankokoisin otsikoin: Seitsemän lapsen isä ammuttiin kuoliaaksi Länsirannan terrorihyökkäyksessä. Alaotsikko jatkaa: Meir Chai, 45, lasten päiväkodeissa opettava rabbi, sai iskun päähänsä ajaessaan Shavei Shomronin ja Einavin välillä.
Tämä oli ensimmäinen kohtalokas terrori-isku Israelissa moneen kuukauteen. Vähäisempiä hyökkäyksiä juutalaisten ajamia autoja vastaan tapahtuu lähes päivittäin: kivittämistä kivin ja petrolipommein, hyökkäyksiä sotilaita vastaan tiesuluilla ja Jerusalemissa partioivia poliiseja vastaan sekä mielenosoituksia - usein länsimaisten kiihottajien tukemina - Jerusalemin arabilähiöissä, jonne juutalaiset asukkaat ovat uskaltaneet siirtää huonekalunsa ja osoitekilpensä, mutta niistä on yleensä selvitty pienin naarmuin ja kolhuin tai loukatulla itse-tunnolla, mutta tämä viimeinen tapaus ei ollut enää leikkiä, se on raakaa todellisuutta.
Rabbi Meir Chai oli viides henkilö, joka kuoli terroristien käsissä Länsirannalla tänä vuonna.
Maaliskuussa kaksi virantoimituksessa ollutta liikennepoliisia ammuttiin kuoliaiksi Jordanjoen laaksossa. Huhtikuussa 13-vuotias Shlomo Nativ hakattiin kuoliaaksi kirveellä kotinsa edustalla Gush Etzionissa Bat Ayin juutalaisyhteisössä; taksiautoilija Rabinovitch murhattiin toukokuussa Gan Yanven lähellä. (JP)
2. RABBI Meir Chai ajoi minibussillaan valtatietä no 57 Shavei Shomronin ja Einavin välillä, kun takaa ajava auto ajoi hänen rinnalleen ja sieltä avattiin tuli häntä kohti. Chai menetti autonsa hallinnan, joka syöksyi ulos tieltä ja kääntyi ympäri. Terroristit pakenivat paikalta eikä heidän myöhemmistä liikkeistään ole saatu mitään tietoa. Tapahtumapaikalle tullut Zaka pelastus- ja elvytyspartion jäsenet kertoivat havainnoistaan, että autoon oli osunut useita luoteja, jotka näyttivät tulleen automaattiaseesta. Magen David Adomin lääkintäpartio tuli paikalle nopeasti, mutta he voivat vain todeta, ettei Chain pelastamiseksi voitu tehdä mitään. Eilen kerrottiin, että rabbin vaimo ja poika olisivat olleet mukana terrorihyökkäyksen kohteeksi joutuneessa autossa ja että heidät oli ehkä siepattu, mutta tieto osoittautui vääräksi.
IDF:n Juudean ja Samarian divisioonan komentaja prikaatikenraali Nitzan Alon sanoi, että armeija aloitti terroristien etsinnät läheisistä kylistä koordinoiden toimensa PA:n turvallisuus-joukkojen kanssa, jotka ilmoittivat löytäneensä palavan auton lähellä Tulkarmia.
Terroristien etsintään osallistuivat laajat sotilas- ja rajapoliisin yksiköt. Terroristit ovat aseistautuneita ja voivat toistaa iskunsa toisessa kohteessa. Palestiinalaislähteen mukaan Hizbullahin Damaskoksessa teloitetun sotilasjohtajan Imaad Mughniyeh kuoleman kostoryhmä on ilmoittanut tehneensä terrorihyökkäyksen, mutta tällä ryhmällä on yhteyksiä myös Fatahin alaisen Al-Aksa Marttyyrien Prikaatin kanssa.
Shavei Shomronin asukkaat – samalla kun surevat pidetyn rabbin ja ystävän murhaa – syyttävät armeijaa tiesulkujen ja tarkastuspisteiden poistamisesta, mikä sallii myös terroristien vapaan liikkumisen ilman valvontaa ja pelkoa paljastumisesta. Hyökkäyksiä suunnataan myös pääministeri Netanyahun suuntaan, jonka he sanovat antautuneen USA:n painostuksen alla myönnytyksenä presidentti Obamalle.
Armeija poisti tarkastuspisteet Nablusin ja Tulkarmin väliltä vain hetkeä ennen terrori-iskua, minkä johdosta liikenne voi kulkea siellä esteettä. Tänään armeija sulki Tulkarmin alueen.
Yitzharin juutalaisyhteisön asukkaat eivät voineet pidättää suruaan puseronsa sisällä, vaan hyökkäsivät läheiseen Burinin arabikylään, jonka kanssa heillä on ollut toistuvia kahnauksia. Kivillä käydyn taistelun aikana 14-vuotias juutalaispoika sai kiven päähänsä joutuen sairaalaan kohtalaisessa kunnossa. Mielenosoituksia on tänään monin paikoin Samariassa.
Shavei Shomronin kylän asukkaat ja kansanedustajat syyttivät terrori-iskusta myös Gilad Shalitin vapauttamiskeskusteluja sekä Netanyahun rakennuskieltoa, ja puolustusministeri Ehud Barakia sen säälittömästä toteuttamisesta Juudeassa ja Samariassa, joitten he sanovat viestittäneen terroristeille, että Israelin johdon sympatiat ovat heidän puolellaan juutalais-asukkaitten muuttuessa heidän vihollisikseen.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135191
Rabbi Meir Chai haudataan tänään kymmeneltä Sioninvuorelle Jerusalemissa. Viimeinen terrori-isku tapahtui 7 kuukautta sitten. Siinä murhattiin taksinkuljettaja Gregory Rabinovitz 10. toukokuuta lähellä Gan Yavnea, jonka poliisi lopulta myönsi terrori-iskuksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135188
3. DIPLOMAATTINEN SOTA näyttää puhjenneen armeijan ja poliisin tiesuluilla epäkiitollista velvollisuuttaan hoitavien tarkastajien ja USA:n Jerusalemin konsulaatin henkilökunnan välillä. Kuten tunnettua, USA:n lähetystö sijaitsee Tel Avivissa senaatin siirtopäätöksestä huolimatta, ja USA:n asioita Jerusalemissa hoitaa konsulinvirasto. Tämä virasto on ilmoittanut sieltä palvelujaan hakeville sekä israelilaisille että USA:n kansalaisille, että konsulaatti hoitaa vain palestiinalaisten asioita, muitten palveluja hoitaa Tel Aviv. Tällainen ynseä suhtautuminen on kummastuttava ja outo, mutta ilmentänee konsulaatin henkilökunnan poliittisen asennoitumisen. Tämä puolestaan selittänee sen henkilökunnan kylmäkiskoisen ja Israelin tunnollisten viranomaisten viranhoitoa syrjivän käyttäytymisen. Tietoja vaikeuksista heidän keskeisissä suhteissaan on tihkunut julkisuuteen ennenkin, mutta viimeiset uutiset osoittavat poliisin pinnan alkaneen kiristyä liikaa.
VIIMEISTEN uutisten mukaan USA:n diplomaattilaatoilla varustettu auto tuli tarkastuspisteeseen Samariassa, ja se pysäytettiin ohjeitten mukaan tarkastusta varten. Puolustusministeriön turvallisuusvartija joutui lähes yliajetuksi konsulaatin kuljettajan kieltäydyttyä näyttämästä henkilökorttiaan. JP:n artikkeli kuvaa tilannetta näin: USA:n konsulaatin viiden auton kolonna tuli tarkastuspisteelle Gilboan risteyksessä Samariassa marraskuun 13. päivänä. Kolonna pysäytettiin asiaankuuluvasti, mutta autojen kuljettajat kieltäytyivät avaamasta ikkunaansa tai esittämästä henkilökorttejaan. He tarkoituksellisesti tukkivat kulkuväylän autoillaan ja yksi autoista yritti ajaa tarkastavan upseerin päälle. Lisäksi he näyttivät käsillään julkeita merkkejä naisvartijoille. Tilanne tallentui kokonaisuudessaan valvontakameroille. Autojen kuljettajat ovat pääasiassa palestiinalaisia.
TAMMIKUUSSA 2008 Juudean ja Samarian siviilihallinto esitti vastalauseen yhdessä ulkoministeriön kanssa tapauksesta, jossa USA:n koordinaattori Keith Dayton ja silloinen konsuli Jacon Walles kieltäytyivät avaamasta autonsa ikkunoita ja todistamasta henkilöllisyyttään. Toiseksi USA:n konsulaatin autojen on havaittu kuljettavan palestiinalaisia naisia ilman vaadittavaa lupaa Länsirannalta Israeliin. Konsulaatin turvallisuusupseeri Tim Laas väitti poliisin turvallisuusosaston järjestämässä keskustelutilaisuudessa naisten olevan Daytonin ja konsulaatin käyttämä ”tulkkeja”. Poliisin ohjesäännön mukaan konsulaattiauton tulee alistua tarkastukseen, jos siellä on vain kuljettaja, mutta henkilöllisyys on todistettava myös silloin, kun diplomaatti on autossa.
Poliisin turvallisuuspäällikkö tunsi oikeutettua loukkaantumista Tim Laasin käyttäessä tarkastajasta alentavaa kuvausta ”hänhän on vain yksinkertainen vartija”, jonka henkilöllisyyttä autonkuljettaja ei tiedä. USA:n konsulaatilla näyttäisi olevan paljon enemmän itsetutkistelua suoritettavanaan kuin vain anteeksipyyntö, jota se tarjoaa.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1261364500043&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
4. TURVALLISUUSJOUKOT löysivät kaasupalloon kiinnitetyn pommin, joka ei ollut lauennut, Jerusalemista Modiiniin ja Tel Aviviin menevän tien no 443 varrelta torstaina. Kotitekoiseen pommiin oli kiinnitetty kaasupullo ja ilotulitusraketteja, jotka tarkastettaessa syttyivät aiheuttaen hetkellisen häiriön liikenteessä, muu osa pommia ei räjähtänyt. Pommin yhteydessä oli ohjeet pommin rakentamisesta sekä minne ja miten pommi oli sijoitettava tien varrella, jotta se aiheuttaisi mahdollisimman suurta tuhoa. Luonnoksen laatija ilmoitti myös pommin tekijän nimen: ”Al-Aksa Marttyyrien Prikaati, Abu Allah Sharifa yksikkö.”
Israelin rajapoliisi vastaa tien 443 turvallisuudesta. Tie kulkee useitten palestiinalaiskylien lähellä, ja tiellä kulkevia autoilijoita on toistuvasti kivitetty kivin ja molotovin koktaalein.
Poliisi vakuuttaa, että se tulee jatkamaan Israelin siviilien turvallisuuden takaamista, ilmeisesti viitaten viime aikoina vähentyneisiin tarkastuksiin ja valvontaan teillä Juudeassa ja Samariassa. Palestiinalaisten harjoittama väkivalta on poliisin mukaan kasvanut. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- IDF on merkinnyt karttoihinsa satoja kohteita Gazan kaistalla, joita sen tulee varoa mahdollisen seuraavan konfliktin aikana. Hamas ilmoitti äskettäin, että se on aseistautunut seuraavaa sotaa varten IDF:n kanssa. Cast Lead operaation aikana IDF merkitsi 1500 kansainvälistä ja humanitääristä kohdetta Gazassa. (JP)
- 200 yläkoulussa opiskelevaa nuorta laati yhteisen kirjelmän, jonka he lähettivät puolustusministeri Ehud Barakille torstaina. He ilmoittavat siinä olevansa valmiit taistelemaan maan puolesta, mutta kieltäytyvät operaatioista, joissa he joutuvat karkottamaan juutalaisia kodeistaan. (JP)
- Israelin olemassaoloa uhkaavan sotilaallisten iskujen ohessa maailmassa on käynnissä poliittinen ja diplomaattinen sota, joka on aivan yhtä tuhoisa Israelille ja jonka päämääränä on kyseenalaistaa Israelin laillisuus. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1261364499151&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Netanyahu kosii Kadimaa hallitukseensa. Hän esitti kutsunsa Tzipi Livnille kertoessaan tälle poliittista kehitystä. Toisena vaihtoehtona Netanuahu pitää Kadiman hajottamista samaan tapaan kuin Sharon hajotti Likudin. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1261364500109&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Venäjän erikoislähettiläs Alexander Saltanov vakuuttaa, ettei ole todisteita Iranin ydinpommiaikeista. Irakin viranomainen arvioi, että ensimmäinen Iranin ydinpommi on valmis kuukaudessa.
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1261364500279&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Poliisi löysi Lodin lähellä 9 putkipommia lähellä bussiasemaa. Poliisi uskoo, että ne kuuluivat rikollisjoukkueelle. (JP)
- www.debka.com kertoo, että Mubarak neuvottelee Gulf-maitten matkallaan Egyptin, Saudi Arabian ja PA:n yhteisestä esityksestä YK:n turvallisuus- neuvostolle Palestiinan valtion perustamiseksi saudisuunnitelman pohjalta. Sen voisi esitellä neuvostossa joko Libya ja Libanon. Abbas on tiettävästi saanut useitten maitten tuen hankkeelle matkojensa aikana. Debkafile keroo myös, että USA:n miehittämätön kone ampui ohjukset, jotka surmasivat 30 al-Qaidan johtajiin kuuluvaa Jemenissä. Tämä tarkoittanee sitä, että USA liittyy aktiivisesti Jemenin hallituksen ja saudien sotaan kapinallisia vastaan. Kapinalliset saavat tukensa pääasiassa Iranista.

Thursday, December 24, 2009

TORSTAI 24.12.09
1. GILAD SHALITIN vapauttamisneuvottelut etenevät omaa tahtiaan. Hamas ilmoittaa lähettäneensä delegaation Damaskokseen, jossa he tutkivat Israelin hallituksen viimeistä vastausta Hamasin vaatimuksiin yhdessä Hamasin Damaskoksessa majailevien ulkoasiain johtajien kanssa. Julkisuuteen tihkuneitten tietojen mukaan Hamas on suostumassa Israelin tarjoukseen. Hamasin viimeisin erimielisyys koski ulkomaille karkotettavien vankien määrää, joka lienee 135, mutta ilmeisesti asiassa on löytymässä kompromissiratkaisu.
HAMASIN viranomainen Gazassa kertoi eilen median edustajille, että merkittävää edistystä on saavutettu neuvotteluissa Israelin tinkimättömyydestä huolimatta.
HAMASIN poliittinen apulaisjohtaja Moussa Abu Marzouk kertoi, että delegaatio lähtee torstaina Kairon kautta Damaskokseen, ja siellä tehdyt päätökset ojennetaan saksalaiselle välittäjälle Kairossa. Hän kertoi, että Hamas haluaa vähentää ulkomaille karkotettavien määrän 100-130 pienemmäksi, osa heistä tulee voida vapauttaa koteihinsa Länsirannalla, hän selitti. Lontoossa ilmestyvä päivälehti Al-Hayat kertoi, että Israel ei halua vapauttaa seitsemää kovan linjan terroristia, Marwan Barghouti, Ahmed Saadat, Ibrahin Hamed, Abdallah Barghouti, Abbas Sayed, Jamal Abu Hija ja Hassan Salameh. Lehti kertoi myös läntisiin diplomaattitietoihin nojaten, että Israel on suostunut vapauttamaan 443 vankia Hamasin vaatimista 450 ehdolla, että sata vankia karkotetaan ulkomaille. Saksan Kairossa majaileva välittäjä matkustaa jouluksi kotiinsa Saksaan ja palannee sieltä pyhien jälkeen, joten muutamaan päivään ei tapahdu mitään ratkaisevaa.
IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi totesi eilen, että Giladi Shalitin vapauttaminen on kansallinen velvollisuus, joka on täytettävä. (JP)
2. EU:N KORKEA VIRKAILIJA kertoi eilen, että on aivan liian aikaista alkaa puhua Israelin vapauttamien 130 Gazaan tai sen ulkopuolelle karkotettaviksi vaaditun sijoittamista EU-maihin. Hän kertoi, ettei mitään virallista pyyntöä ole saatu Israelista eikä siten asiaa ole voitu edes keskustella. Tällaiseen operaatioon on olemassa ennakkotapaus, jota voidaan tarvittaessa käyttää vankienvaihdon järjestelyissä.
Vuonna 2002 Betlehemin syntymäkirkkoon paenneesta parista sadasta palestiinalaisesta, jotka 40 päivän ajan pitivät panttivankeinaan parisataa munkkia ja nunnaa, 13 IDF:n etsimää palestiinalaista 13 sijoitettiin länsimaihin ja 26 karkotettiin Gazaan.
EU:n viranomainen arveli, että sekä Israel että Hamas tulevat neuvottelemaan halukkaitten EU-valtioitten löytämiseksi karkotettujen sijoittamiseksi, kuten tapahtui 2002. Hän selitti, että vankien sijoittaminen maahan edellyttää heidän valvomistaan, mikä sitoo poliisivoimia eikä se ole ilmaista. Siksi heidät tulisi voida hajottaa useampaan maahan. Ongelman muodostaa myös vankien perheitten mahdollinen muutto heidän luokseen. Sopimuksen mukaan karkotetut voivat palata Länsirannalle vasta, kun Israel suostuu siihen.
Israel lienee harkinnut, että kaikkein vaarallisimmat terroristit karkotettaisiin arabimaihin, kuten Sudan, Tunisia tai Libanoniin.
Englannissa ilmestyvä Al-Mustaqbal lehti kertoi uutisissaan keskiviikkona, että Hamas on suostunut Israelin vaatimukseen 123:n karkottamiseksi, joista 97 Gazaan, yli 20 Qatariin ja vain kuusi EU-maihin, jotka ovat halukkaat sijoittamaan heidät. (JP)
3. WND kertoo artikkelissaan, että Jordania on vähentämässä yhteyksiään Palestiinan Auktoriteetin kanssa ja alkanut lähestyä Hamasia. Hamasin Damaskoksessa majaileva ulkomaanasioitten johtaja Khaled Mashaal vieraili elokuussa ensimmäisen kerran Ammanissa karkottamisensa jälkeen Jordaniassa. Muutamia kuukausia sitten Jordanian tiedustelu-päällikkö keskusteli Hamasin johtajien kanssa yhteisestä Israelin vastaisesta strategiasta. Neuvotteluista ei ole annettu tietoja julkisuuteen, mutta Hamasin edustaja kertoo, että sille tarjottiin näkyvämpää roolia Jordanian harjoittamassa palestiinalais-politiikassa. Hän vakuutti ettei Hamas aio osallistua Jordanian sisäisiin asioihin, vaikka se on Muslimiveljeskunnan haaraosasto, joka Jordaniassa edustaa hallituksen oppositiota.
WND kertoo edelleen, että Hamasin ja Jordanian välillä on keskusteltu Jordanian ja tulevan Palestiinan valtion federaatiosta, jossa kuningas Abdullah II voisi hallita muodollisena hallitsijana, mutta federaation todellisen hallinnon muodostaisi valittu parlamentti ja hallitus. Kuningas Abdullah II koki esityksen henkilökohtaisena loukkauksena.
Jordanian ja palestiinalaisten välit ovat olleet ongelmalliset. Vuonna 1970 Jordania karkotti Jasser Arafatin pyssymiehineen Syyriaan ja Jordaniaan heidän uhattuaan kaapata valta maassa. Hamasin johtaja Mashaal karkotettiin 1999 samoin Jordaniasta hänen osallistuttuaan laittomien aseitten salakuljettamiseen maahan, ja Hamasin toimistot suljettiin.
WND vihjailee, että edellä kuvattu kehitys voisi ennakoida Jordanian näkemystä, että PA:n valta Länsirannalla tulee luhistumaan ja Hamas voi saada siellä vallan.
http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=119922
4. EDELLISEN artikkelinsa loppuosassa WND kertoo aiempiin kirjoituksiinsa viitaten, että Hamas suunnittelee sotilaallisen siiven rakentamista Länsirannalle. Tämä voisi ennakoida järjestön valmisteluja yhteenotoista PA:n kanssa. PA:n turvallisuusjoukot kertoivat takavarikoineensa miljoonia USD Hamasin aktivisteilta Ramallahissa ja Nablusissa. He olivat kertoneet kuulusteluissa, että varat oli tarkoitettu sotilaallisen yksikön muodostamiseksi. WND kertoo PA:n ilmoittaneen löytäneensä todisteita Hamasin sotilaallisesta toiminnasta Jeninissä, vaikka Fatahin vaikutus kaupungissa on vahva. PA:n turvallisuusjoukot olivat saaneet tiedon, joiden mukaan Hamas oli tilannut sinne 600 rynnäkkökivääriä, vaikka sen tukijoita oletetaan olevan vain muutamia kymmeniä. PA oli löytänyt 100 kivääriä, loput 500 ovat kadoksissa.
Toiseksi WND kertoo, että Hamas pyrkii hankkimaan jäseniä al-Aksan riveistä maksamalla heille enemmän kuin mitä PA. On myös vahvoja epäilyksiä, että USA:n kenraali Keith Daytonin 2007 alkaen kouluttamissa noin 2000 miehen joukoissa on Hamasille uskollisia miehiä. Dayton kouluttaa heitä Jordaniassa ja Jerikossa 500-600 miestä kerrallaan. Heitä kutsutaan poliiseiksi, mutta käytännössä heidän koulutuksensa on sotilaskoulutusta, joka käsittää monia sotilaitten erikoiskoulutukseen kuuluvia muotoja.
IDF:n taholta vahvistetaan, etteivät PA:n turvallisuusjoukot ole tarpeeksi vahvoja varmistamaan Abbasin valtaa, ja että ne antavat listan epäilyttävistä henkilöistä, jotka IDF.n sotilaat käyvät pidättämässä. (WND)
5. ISRAEL helpottaa kristittyjen pääsyn Betlehemiin joulun pyhien aika, kuten se on tehnyt joka vuosi. Tarkastuspisteitä poistetaan ja tarkastuksia helpotetaan muutenkin. Israel sallii satojen kristittyjen pääsyn Gazasta Betlehemiin joulun aikana.
Mutta kuten WND kertoo artikkelissaan, myös jokavuotiset vääristellyt Israelin vastaiset syytökset ilmestyvät maailman lehdistöön. Seuraavassa muutamia esimerkkejä.
REUTERS kertoo artikkelissaan, ettei Joulun ilo ole saavuttanut kaikkia Betlehemin asukkaita Israelin asettamien esteiden vuoksi.
BRITANNIAN PRESS and Journal maalaa varsin synkän kuvan Betlehemistä väittäen, että 26 jalkaa korkea muuri jakaa kaupungin ja estää sen kasvamisen. Se väittää, että vain 2 % sen asukkaista on kristittyä, koska muurin vuoksi he eivät voi hankkia elantoaan kaupungissa.
Austen Ivereigh lontoolaisessa Guardian lehden mielipideosastossa väittää samoin, että Betlehem on suljettu ja alistettu Israelin pystyttämällä erottavalla muurilla. ”Enkä tarkoita vain rakennelmaa itseään – 30 jalkaa korkeana tähystystornein varustettuna ja harmaista betoni-laatoista muodostettuja - , vaan minne se on rakennettu: syvälle kaupungin sisään, syvälle Länsirantaa, eristäen Betlehemin Jerusalemista ja estäen sen laajenemisen itään vain juutalaisille rakennettujen setlementtien johdosta, jotka on rakennettu palestiinalaisilta maanviljelijöiltä riistetylle maalle.” Kirjoitus on täynnä valheita ja väärennöksiä. Muuri, josta hän puhuu, on vain pieneltä osalta rakennettu muurina paikoissa, joissa terroristit murhasivat 2 israelilaista haavoittaen kuutta muuta 30:ssä autoilijoita vastaan tehdyissä tulituksissa. Loppuosa esteestä on matalaa teräsverkkoa, eikä se suinkaan sulje kaupunkia kaikilta osin, vain sen Jerusalemin puoleinen osa on aidattu terroristien pääsyn estämiseksi Jerusalemiin.
ARTIKKELISSA väitetään, että muurin takia Betlehemin talous alkoi joutua vaikeuksiin ja sen asukasluku pienentyä. Kuitenkin vuosi 2008 oli taloudellisesti paras sitten 1999 jälkeen.
Betlehemin asukasluku ei suinkaan ole pienenemässä, se koskee vain sen kristittyjä.
ENNEN ARAFATIN jengien tuloa kaupunkiin 1995 kaupungin kristityt muodostivat 80 % asukkaista, nyt heitä arvioidaan olevan 23 %, vaikka todellisen luvun arvioidaan olevan 12 %. Em. %-lukuun on otettu mukaan Beit Sahourin ja Beit Jalan arabikylät, jotka Arafat liitti Betlehemin kaupunkiin siellä olevine pakolaisleireineen. Arafat erotti kaupungin kristityn pormestarin asettaen hänen tilalleen muslimikuvernöörin. Hän erotti kaupunginvaltuuston, jossa oli 9 kristittyä ja kaksi muslimia voimasuhteitten mukaan. Arafat muutti valtuuston voimasuhteet 50-50 periaatteella. Hän takavarikoi kreikkalaisortodoksisen luostarin Syntymäkirkon vierellä asettaen sinne omat virastonsa.
YKSITYISTEN kristittyjen vainoaminen ja sorto alkoi välittömästi Arafatin saatua kaupungin haltuunsa 1995. Muslimijengit tulevat väärennettyjen dokumenttien kanssa kristittyjen omistamille maille väittäen, että maa ja kiinteistö kuuluu heille. Maanomistajat ovat usein köyhiä eivätkä viranomaiset kuuntele heidän valituksiaan, koska he ovat itse mukana omaisuuden riistotoimissa. Kristittyjen ainoa mahdollisuus on paeta ulkomaille, jos heillä on siihen varaa tai sukulaisia siellä.
PA on muuttanut Betlehemin joulun osaksi militaristista politiikkaansa järjestämällä sotilasparaateja ja Fatahin pioneerien nuorisomarsseja PA:n johtajien ja ns. ”marttyyrien” kuvilla koristettuja katuja pitkin PA:n lippujen korvatessa kristityt symbolit.
http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=119861
6. UUTISOTSIKOITA
- Hamasin rakettien uhrien omaiset vaativat Hamasin johtajien syyttämistä sotarikoksista kansainvälisessä oikeudessa. 15 israelilaista, jolla on myös Belgian kansalaisuus, ovat joko itse haavoittuneet, menettäneet omaisiaan ja omaisuuttaan raketti-iskuissa Gazasta. He ovat kanteen takana. (INN)
- Exodus-laivan kapteeni Ike Aharonovitz kuoli 86-vuoden ikäisenä. Hänen vanhassa ruosteisessa purressaan oli 5400 hololaustista hengissä selvinnyttä, mutta hän ei onnistunut tuomaan heitä Israelin maalle.
- http://www.haaretz.com/hasen/spages/1137123.html
- Libanonin puolustusministeri Elias Murr kertoi sen, mitä on jo kauan epäilty. Hän kertoi, että Libanonin armeija puolustaa maata, mutta sen tekee myös vastarintajärjestö, jolla hän tarkoitti Hizbullahia, vaikka YK:n päätöslauselman mukaan se tulee riisua aseista. Mahdollisessa Hizbullahin aloittamassa sodassa Israelia vastaan se vetää koko maan mukaan taisteluihin. (INN)
- Haderan 100 miljoonaa kuutiota vettä vuodessa tuottava merivedenpuhdistus laitos alkoi eilen pumpata vettä kansalliseen vesijohtoon. (INN)
- Kuusi Kadiman jäsentä päätti erota puolueesta. Mofaz vaatii puheenjohtaja-vaalien pitämistä kiireellisesti. Kapinalliset tarvitsevat yhden lisää. (ynet)

Wednesday, December 23, 2009

KESKIVIIKKO 23.12.09
1. GILAD SHALITIN vapauttamista koskevat neuvottelut ovat loppusuoralla – taas kerran, täytynee lisätä, koska toiveet ovat olleet korkealla moneen kertaan. Viimeisten uutisten mukaan erimielisyys koskee enää seitsemää vankia, niiden mukana Marwan Barghouti ja Ahmed Saadat. Miten eksakteja nämä tiedot ovat, on epäselvää, koska hallituksen vastausta Hamasille ei ole julkistettu. Israelin neuvottelija Hagai Hadas on kuitenkin saanut valtuudet neuvotella sopimus valmiiksi. Uutislähteet varoittavat, että loppurutistus voi hyvinkin viedä toiset 10 päivää.
Jos Israelin hallitus ja pääministeri ovat tiukoilla kansan painostuksen vuoksi, sitä ovat myös Hamasin johtajat, sillä jokaisella vapautettavalla terroristilla on myös omat sukulaisensa ja tukijansa, jotka vaativat heidän vapauttamistaan. Hamas on tiettävästi suostunut siihen, että suuri osa vapautettavista ”kovan linjan” terroristeista vapautetaan ulkomaille.
Fatah Tanzimin Länsirannan entinen komentaja Marwan Barghouti, jolla on rikoksistaan viisi elinkautista + 40 vuotta, on yksi vaikeimmista tapauksista, sillä hän tulee aiheuttamaan melkoisen mellakan Fatahin sisällä, jos hän pääsee mukaan politiikkaan. Palestiinalaislähteen mukaan hänet vapautetaan Länsirannalle eikä karkoteta ulkomaille. (JP)
2. JP VIITTAA artikkelissaan FOX-NEWS uutistoimiston välittämään uutiseen, että Netanyahu toivoo vapauttamisneuvottelujen epäonnistuvan, josta voitaisiin syyttää Hamasia. Pääministerin kanslia kieltää uutisen todenperäisyyden.
Pääministeri tapasi eilen myös terroristien uhrien omaisten muodostaman järjestön Almagor edustajia, jotka kehottivat Netanyahua hylkäämään sopimuksen eikä vapauttamaan satoja paatuneita terroristeja, joista monet ovat murhanneet israelilaisia, ja joista monet melkoisella todennäköisyydellä palaavat takaisin terrorismiin. Almagor esitti vapauttamisen tilalle muita painostuskeinoja, kuten sanktioitten koventamista Gazassa ja palestiinalaisvankien oikeuksien kaventamista. Monet ovat syyttäneetkin, että heidän ”rangaistusaikansa” Israelin vankilassa muistuttaa enemmän lomaa lomakodissa kuin rikostensa sovittamista.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak toisteli useasti kuultua mantraansa, että tarkoitus on saada korpraali Gilad Shalit vapaaksi mahdollisimman pian, mutta ei millä hinnalla tahansa. Tuo viimeinen määre on tarkoitettu osoittamaan poliittista porsaanreikää ulos, jos jokin menee pieleen ja aletaan etsimään syyllisiä.
VIIMEISESSÄ hallituksen kokouksessa Netanyahun poliittinen neuvonantaja Uzi Arad ja IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi kävivät sanaharkan Aradin moittiessa sitä, että Ashkenazi kannattaa satojen terroristien vapauttamista yhtä sotilasta vastaan, kun on odotettavissa, että vapautetut tulevat murhaamaan useita israelilaisia päästyään uudelleen mielihommaansa.
SAADAKSEEN syvyyttä harkinnalleen neuvotteluihin PA:n entinen vankienasioiden ministeri tri Sufiyan Abu Zaydeh oli kutsuttu Knessetin tiistaiseen foorumiin, jossa käsiteltiin kahden valtion periaatetta. Zaydeh vastasi Kadiman edustajan kysymykseen vankienvaihdosta, ettei yksi vanki sinne tai tänne ole ratkaiseva; se on parasta unohtaa kokonaan ja päättää asia nopeasti, mikä on PA:n tapa käsitellä asioita.
Zaydeh, joka itse kärsi vankeustuomion Israelissa, kehottaa vapauttamaan kaikki Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivät 10 000 palestiinalaisvankia. (JP)
3. LIETTUAN Israelissa vieraileva ulkoministeri Vygaudas Usackas kehotti EU:n johtajia rajoittamaan keskustelujaan lähi Idästä, koska hänen mielestään se on liian hallitseva aihe. Hän osallistui Israelin ulkoministeriön järjestämään kansainväliseen ulkoministerikokoukseen, jossa keskityttiin antisemitismin vastustamiseen. Konferenssi pidettiin Jerusalemissa.
Neljän päivän Israelin vierailun loputtua hän antoi haastattelun Tel Avivissa.
Ulkoministeri Usackas edustaa Liettuan valtiota, jolla on sekä EU:n että Naton jäsenyys.
Hän sanoi vievänsä maansa ja EU:n johdolle viestin: ” Viestini, jonka aion viedä kollegoilleni EU:n jäsenvaltioissa, on tämä: Lopettakaa liiallinen keskustelu Lähi Idästä. Vieköön EU:n uusi ulkoministeri Cathy Ashton viestin PA:lle, että me kannatamme rajoitetusti PA:n kykyjä ja tulemme auttamaan luomaan ilmapiiri tulevia neuvotteluja varten, joita vain Israel ja PA voivat saada aikaan.”
ULKOMINISTERI Usackas kertoi haastattelussa, että hän uskoo Netanyahun tosissaan haluavan Palestiinan valtion perustamista, kuten koko hallitus haluaa rauhaa. Konferenssiin osallistuivat Israelista myös ulkoministeri Avigdor Lieberman ja oppositiojohtaja Tzipi Livni.
4. JUUTALAISTEN tunteet Liettuaan ovat kovin kaksitahoiset. Toisaalta Liettuassa toimi hyvin aktiiviset ja arvostetut juutalaisuuden johtavat ajattelijat, joista Vilnan Gaon lienee tunnetuin, mutta toisaalta Liettua osallistui aktiivisesti natsi Saksan juutalaisvainoihin. Maan runsaasta juutalaisväestöstä tuhottiin 95 %, monet liettualaisten käsissä. Usackas vakuutti, ettei hänen maansa ole unohtanut menneisyyttään, vaan pyrkii etsimään uudelleen aikoinaan vallinneita luottamuksellisia suhteita juutalaisväestön kanssa.
Toisaalta Usackas totesi, että heillä on myös voimakkaat myötätunnon tunteet palestiinalaisia kohtaan, joiden he katsovat ansainneen oman valtionsa. Hän kävi Ramallahissa, jossa hän tapasi PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin. Tämä oli samalla Liettuan korkean viranomaisen ensimmäinen vierailu PA:n luona.
Israelissa on katsottu karsaasti Liettuan akateemikkojen ja poliitikkojen lausuntoja, joissa he katsovat, että kommunistien hallinto Neuvostoliitossa oli yhtä kauhea kuin natsien Saksassa. Tämä katsotaan yritykseksi minimoida natsien julmuuksia Liettuassa. Usackas pyrki poistamaan näitä käsityksiä viittaamalla moniin toimiin, joilla nykyiset hallitukset ovat halunneet opettaa kansaa. Yksi sellainen oli erikoiskoulutuksen antamisesta 1 500 opettajalle, jotka voivat välittää holokaust-tuntemuksen kouluihin. Hän halusi vakuuttaa, ettei tarkoituksena ole tehdä moraalista samaistamista, vaan tutkia natsismin syntymisen kehitysvaiheita, jotka auttavat ymmärtämään kommunismin syntyhistoriaa. Hänen mielestään stalinismia, joka aiheutti paljon tuskaa ja rikoksia, ei ole ymmärretty oikein. Hän selittää, että ”on tärkeää sekä NL:n miehityksen alla olleiden kansojen että Venäjän kansan tiedostavan, ettei Venäjän nykykansa ole sama kuin Neuvostoliiton kansa, sillä myös he kärsivät stalinismin vallan alla, jopa paljon enemmän kuin mikään muu kansa.”
ULKOMINISTERI Usackas vakuutti, että Liettuan hallitus haluaa palauttaa muinoin maassa versoneen juutalaisuuden intellektualismin kukoistuksen: ”Me odotamme juutalaisen maailman auttavan meitä rakentamaan uudelleen 18. vuosisadalla eläneen kuuluisuuden ja kabbalistin Vilna Gaonin maineen, auttaaksemme 7 000-vahvuisen juutalaisen väestön menestymisen sekä rakentamaan läheiset kulttuurilliset, taloudelliset ja poliittiset siteet juutalaisten kanssa kaikkialla maailmassa ja erityisesti Israelin valtion kanssa.” (JP)
5. MAAILMA ON särkenyt Gazan kansa uskon, sanotaan brittien ihmisoikeusjärjestöjen (NGO) lausunnossa. Kaikkiaan 16 Englannissa toimivaa NGO-järjestöä syyttävät kansainvälistä yhteisöä tiistaina julkistamassaan lausunnossa, että kansainvälinen yhteisö on syyllistynyt petokseen kieltäytyessään lopettamasta Israelin saarron Gazassa, mikä puolestaan estää alueen uudelleen rakentamisen ja elpymisen. Julkistaminen tehtiin ehkä tarkoituksellisesti päivänä, jona IDF aloitti Gazassa cast lead operaationsa. Kuudentoista hyväntekeväisyysjärjestön joukossa on kristillisiä järjestöjä sekä mm. Amnesty International, Oxfam, Christian Aid ja Medical Aid.
Lausunnossa vaaditaan, että kansainvälinen yhteisö lopettaa suhteensa Israelin kanssa, kunnes juutalainen valtio parantaa ihmisoikeuksien ja kansainvälisen lain noudattamista. Lausunnossa todetaan, että saartotoimet rankaisevat kaikkia kaistalla asuvia muutamien johtajien vuoksi, minkä johdosta kansainvälinen yhteisö on pettänyt Gazan kansan. ”Ne ovat vain väännelleet käsiään ja julkistaneet lausuntoja tekemättä mitään tai ovat tehneet vähäisiä merkittäviä yrityksiä muuttaakseen tuhoisan politiikan, mikä estää uudelleen rakentamisen, henkilökohtaisen elpymisen ja taloudellisen kehityksen.”
OXHAM, yksi lausunnon julkistajista, joka avoimesti vaatii Israelin täyttä boikottia, haluaa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen tuotteiden boikottia, mutta samalla esittää myös palestiinalaisten ryhmien, myös Hamasin, vastuuntuntoa ja sovinnonhalua voidakseen rakentaa tietä yhteiselle PA:n hallitukselle, jonka velvollisuutena on vastata siviilikansansa tarpeitten tyydyttämisestä.
ISRAELIN ulkoministeriön vastineessa todetaan, että Hamas hallitsee täysin Gazan kaistaa ja sen pyrkimyksenä on varustautua uuteen sotaan Israelia vastaan. Siksi se käyttää kaistalle kuljetettuja rakennusmateriaaleja bunkkerien ja muitten linnoitusten rakentamiseksi. Toiseksi Hamas on toistuvasti hyökännyt esim. öljyterminaaleja vastaan rajalla sekä varastaen sinne kuljettuja sekä öljy- että muita tarvikerekkoja. Israel on huolehtinut ihmisoikeudellisten ja lääkintätarvikkeiden kuljettamisesta Gazaan usein tulen alla.
NGO-MONITOR, Jerusalemissa toimiva tutkimus järjestö, sanoo lausunnon ilmentävän julkistajiensa halua saada julkisuutta sekä vääristyneitä ohjelmia väittäen niiden kautta edistävänsä ihmisoikeuksia. NGO-Monitor toteaa, että raportin keskeinen vaatimus koskee Israelin harjoittaman Gazan saarron lopettamista lähtien siitä väitteestä, että Israel edelleen miehittää Gazaa sekä että se harjoittaa Gazan kansan kollektiivista rangaistusta.
Edelleen NGO-Monitori toteaa, että lausunnossa minimoidaan Hamasin harjoittama terrorismi sekä avoin kiihotustoiminta väkivaltaan. Se ei myöskään huomioi ollenkaan Gilad Shalitin jatkuvaa panttivankeutta vastoin kansainvälisiä lakeja. (JP)
Edelleen lausunnossa ei huomioida, että Egypti valvoo Gazan ja Egyptin välistä rajaa estäen kaiken liikenteen sen yli, mihin Israelilla ei ole mitään oikeutta puuttua.
6. UUTISOTSIKOITA
- Netanyahun yritykset Kadiman hajottamiseksi näyttävät onnistuvan, kertoo INN artikkelissaan. Livni on yrittänyt käännyttää kapinallisia takaisin kaidalle tielle, mutta huonoin tuloksin. Onnistuneeseen oman Knesset-ryhmän perustamiseen he tarvitsevat 7 Kadiman kansanedustajaa, mikä heillä on kasassa. He liittynevät jollain tavoin Likudiin. (INN)
- Barak uhoaa, että Nar Brachan potkut hesder-järjestelmästä on lopullinen, eli yeshivalla on puoli vuotta aikaa etsiä uudet toimitilat. (INN)
- USA:n entinen presidentti Jimmy Carter katuu syntejään ja pyytää anteeksi juutalaisilta kaikkea sitä myrkkyvettä, mitä hän juotti heille. (INN)
- Israelin kaupunkien kaduilla tulee olla nimet ja taloilla numerot. Tämä edistää järjestä mutta myös verojen keräämistä asukkailta. (INN)
- Israel on saanut sateita viime päivinä siten, että Nifcha ja Mitzpe Ramon alueille Negevissä julistettiin tulvavaroitukset. Sateet alkavat nyt loppua ja ilma lämpenee. Välimeressä uimareita kehotetaan varovaisuuteen. (INN)
- Debkafile kertoo, että Egyptin presidentti lensi Gulf-maihin heti sen jälkeen, kun Iranin parlamentin puhemies Ali Larijani vieraili Kairossa. Mubarak vierailee Kuwaitissa, Saudi Arabiassa ja Emiraateissa kiireisissä keskusteluissa alueen turvallisuuskysymyksistä. Iranin tarjouksen sisältyi yhteistyön kehittäminen Iranin ja Egyptin välille. Iran avaa lähetystön Kairossa ensimmäisen kerran 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen.

Tuesday, December 22, 2009

JOULURAUHAAIsraelin Pyhä siunatkoon Vapahtajan syntymän muistopäivänne.

Raportit Israelista jatkuvat pyhien aikanakin.

Gavriel
TIISTAI 22.12.09
1. ISRAELIN turvallisuuskabinetti, jossa on 7 johtavaa ministeriä, neuvotteli eilen
kuumeisesti Gilad Shalitin vapauttamissopimuksesta. Eilen illalla myöhään kestäneitten keskustelujen jälkeen hallitus päätti lähettää vastineensa Kairoon Saksan välittäjälle. Julkisuuteen ei annettu tietoja, mitä hallituksen vastaus sisälsi, mutta yleinen arvio siitä on se, että päätös oli myönteinen, joskin siinä oli useita varauksia. Gilad Shalitin äiti Aviva kertoi tavattuaan kabinetin jäseniä, että päätös tulee pian ja että se lienee myönteinen.
IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi puoltaa vankienvaihtoa kuten myös puolustusministeri Ehud Barak. Kolme ministeriä vastustaa sopimusta: Moshe Yaalon, Benny Begin ja Avigdor Lieberman toisten puoltaessa. Tämä tarkoittaa sitä, että päätös jää Netanyahun harteille. Kolmen turvallisuusjärjestön johtajat, Amos Yadlin Amanista; Yuval Diskin Shin Betistä ja Meir Dagan Mossadista, ovat varoittaneet suostumasta sadan pahimman luokan terroristin vapauttamisesta, koska ”se tulee pyyhkäisemään 8 vuotta kestäneen työskentelyn heidän etsimisekseen ja pidättämisekseen”. He selittävät, että vaikka heidät karkotettaisiinkin Damaskokseen, he olisivat tervetullut vahvistus Hamasin toiminnalle siellä ja vahvistaisivat Bashar Assadin asemaa Israelin vastaisessa taistelussaan. Toiseksi he toteavat, ettei ole mikään temppu päästä Gazaan niin halutessaan Egyptin ja salakuljetustunnelien kautta.
Kolmas argumentti sopimusta vastaan on se, että se vahvistaisi oleellisesti Hamasin asemaa Länsirannalla ja vastaavasti heikentäisi sekä Fatahin että PA:n johdon otetta vallasta. Debkafile kertoo artikkelissaan, että sekä Egypti että USA:n hallitus ovat vedonneet Netanyahuun, ettei tämä suostuisi sopimukseen.
Hamasin ulkopoliittinen johtaja Damaskoksessa Khaled Mashaal kertoi eilen, että 450 ensimmäisessä vaiheessa vapautettavien vankien joukossa ovat kaikki naisvangit, mutta hän kieltäytyi kertomasta yksityiskohtia, ettei se häiritsisi neuvotteluja. Hamas johto Gazassa on ilmoittanut, että päätti Israelin hallitus mitä tahansa, se on valmis jatkoneuvotteluihin. (JP)
2. FATAH on hätääntynyt mahdollisen Shalit-sopimuksen hyväksymisen vuoksi aloittamalla Hamasin aktivistien jahdin Länsirannalla. Viimeisen 48 tunnin aikana PA:n turvallisuusjoukot ovat pidättäneet 14 palestiinalaista epäillyistä yhteyksistään Hamasin kanssa. ”Palestiinan Auktoriteetti on hyvin hermostunut tiedoista sopimuksen syntymiseksi. He tietävät, että satojen vankien vapauttaminen Israelin vankiloista nostaisi oleellisesti Hamasin suosiota kansan parissa.”
Fatahin virkailija Azzam al-Ahmad, joka on Mahmoud Abbasin läheinen neuvonantaja, kehotti Fatahia aloittamaan intifadan islamilaista järjestöä vastaan. Hän vetosi kansaan, jotta nämä vastustaisivat huhuja Hamasin odotettavissa olevasta kaappauksesta Länsirannalla. Hamas vastasi Fatahin kutsuun uhaten aloittaa oman intifadansa Fatahia vastaan. Suomen kielellä ilmaistuna tämä tarkoittaisi sisäistä taistelua järjestöjen välillä. Se ei voisi luonteeltaan olla samanlainen kuin mitä se oli Gazassa, koska IDF on edelleen vahvasti mukana Juudeassa ja Samariassa ja itse asiassa varmistaen Abbasin hallinnon siellä.
Hamasin korkea virkailija Gazassa Yahya Musa kehotti palestiinalaisia aloittamaan kansan intifadan PA:ta vastaan, koska ”palestiinalaiset kärsivät sen vallan alla turvallisuusjoukkojen toimien vuoksi, jotka operoivat CIA:n ohjauksessa”.
PA:N virkailija Ramallahissa varoitti kaappausyrityksestä - kuten hän sanoi ”palestiinalaisten laillisia edustajia” vastaan. Hän sanoi turvallisuusjoukkojen toimivan ketä tahansa yksilöä tai järjestöä vastaan, joka pyrkii kaivamaan maata PA :n alta. Kaikki viimeisten tuntien aikana suoritetut pidätykset on tehty PA:n turvallisuusjoukkojen toimesta. Pidätyksiä on suoritettu Nablusissa, jossa pidätettiin neljä epäiltyä; Talin kylässä pidätettiin ainakin neljä joko nykyistä tai aiemmin aktiivista Hamasin jäsentä; Kalkiliyassa pidätettiin kolme opiskelijaa. Koska PA:n turvallisuusjoukot, vahvuudeltaan 2000 miestä, ovat amerikkalaisen kenraali Keith Daytonin kouluttamia ja aseistamia, Hamasin syytökset CIA:n osallisuudesta saavat selityksensä. (JP)
3. JUUTALAISYHTEISÖT Samariassa vakuuttavat median edustajille, etteivät he aio keskeyttää rakennustoimia, olkoon kielto tai ei. He sanovat kehittäneensä keinoja, joilla rakentamista voidaan jatkaa siten, etteivät tarkastajat tiedä siitä mitään. He eivät ehkä tiedosta, että Barak on kytkenyt IAF:n koneet vakoilutoimiin juuri tällaisten toimien varalta. Jos ”setlerit” ovat päättäväisiä rakentamisen jatkamisessa, sitä on myös Ehud Barak, joka näyttää kytkeneen parhaan sotilaallisen oppinsa ja vuosien aikana saamansa kokemuksen heidän lannistamisekseen. Jos alistumista ei tapahdu – vapaaehtoisesti, kuten Barak sanoo – seuraava vaihe hallituksen päätöksen toteuttamiseksi tehdään koko mahtavan IDF:n voimalla. Kapinalliset kylät saarretaan ja sinne päästetään poliisin, Shin Betin ja Yassamin kovimmat naamat raivauskalustoineen suorittamaan kapinallisten ”likvidointi”, noin lainausmerkeissä, koska tarkoituksena ei liene tappaa ketään, mutta lievää suurempaa väkivaltaa käyttäen alistaa ja pidättää ne, jotka heittäytyvät raivaustraktorien eteen pyrkiessään estämään heidän kuukausien aikana tekemänsä rakennustöitten tuhoamisen. Mitä kaikkea siellä sitten tuleekaan tapahtumaan, tihkunee julkisuuteen vasta vuosien päästä vapauteen päässeitten hajanaisina kertomuksina, koska media edustajia ei päästetä dokumentoimaan tilanteita.
JP:n artikkelissa, jonka kynäili Ben Hartman, juutalaisyhteisöjen asukkaat, jotka hyvästä syystä johtuen eivät halua nimeään lehtien palstoille, epäilevät rakennuskiellon päättyvän 10 kuukauden päästä. He uskovat, että kieltoa seuraa toinen, ellei se sitten ole suoranainen asukkaitten karkotus Gazan esimerkin tapaan.
Pyydän anteeksi, jos kirjoitukseni ironinen sävy haavoittaa jonkun herkkää tuntoa, mutta läheltä tilanteita seuraten ei voi olla ihmettelemättä, onko tämä todella Israelin ulkopolitiikan kannalta tärkein tai edes viisas operaatio? Miksi pääministeri ei voisi kertoa kansalle avoimesti, jos häntä painostetaan tähän joittenkin ilkeitten uhkausten kautta? Se saisi kansan paremmin arvostamaan hänen asemaansa ja päätöksiään sen sijaan, että hän vihjaamalla johonkin epämääräiseen ulkopoliittisen välttämättömyyteen määrää ilman keskusteluja ja valmisteluja rakennustyöt lopetettaviksi epämääräiseksi ajaksi ja sen ohella suunnittelee uusia ”hyvän tahdon eleitä Abbasin aseman kohentamiseksi”? Julkisuudessa on väläytelty mahdollisuutta, että Netanyahu voi Abbasin toiveista vapauttaa joukon Fatahia edustavia vankeja sen lisäksi, mitä Hamasin sopimukseen sisältyy. Mutta miksi Abbasille pitäisi antaa mitään vahvistavia eleitä? Eikö pikemminkin hänet olisi kutsuttava pääministerin kansliaan antamaan selitys ulkomailla Israelia halventavien lausuntojensa vuoksi? Miksi häntä ei voitaisi käsitellä kuin vihaista kissaa, joka puree ja raapii jokaista, joka yrittää sitä koskettaa?
Pahinta tässä ”operaatio juutalaisen rakentamisen lopettamiseksi Juudeassa ja Samariassa” on sen väkivaltainen toteuttaminen, joka on annettu poliisin mellakkapoliisin suoritettavaksi, ja jonka suojelemiseksi kansan raivoa vastaan Barak komentaa kaikki armeijan yksiköt. (JP)
4. SIIRTOLAISMINISTERIÖN valtuuttama poliisin OZ-yksikön osasto tunkeutui Tel Avivissa asuntoon, joka oli muodostettu paikallisen Redemption Power nimisen kristillisen seurakunnan kirkkotilaksi. Poliisi koputti asunnon oveen 8 aikaan aamulla, mutta sisällä olleet asukkaat eivät uskaltaneet aluksi avata ovea, jonka poliisit ilmeisesti avasivat välivaltaisesti. He tutkivat kaikki paikat asunnossa särkien sen sisäkaton ja kääntäen nurin komerot ja kaapistot. Asunnon seinillä oli ristejä ja se oli selkeästi sisustettu tuoliriveillä hengelliseksi kokoustilaksi. Tämä ei kuitenkaan riittänyt tarkastajille, jotka totesivat, ettei tilaa oltu rekisteröity kirkoksi. Poliisit eivät pidättäneet ketään paikalla olleesta, mutta poistuttuaan he palasivat vähän ajan kuluttua takaisin esittäen pidätysmääräykset jokaiselle asunnossa olleelle, jotka olivat irrottautuneet ghanalaisesta matkaseurueesta jääden maahan poliisin epäilyn mukaan etsiäkseen työtä.
Seurakunnan pastori Jyesi Baaye ei ollut paikalla ratsian aikana, mutta mennessään sinne hän kauhistui tilassa tehtyä tuhoa. Poliisi kieltää, että mitään olisi tahallisesti rikottu tai tuhottu, mutta että yhden pidätetyn vastustuksen aikana joku kaapi on voinut kaatua. Pastori kertoi, ettei kokoustilassa asu ketään, mutta jotkut jäävät sinne palveluksen jälkeen eri syistä johtuen. Poliisi kertoo näyttäneensä asunnossa olleille tarkastusmääräyksen asunnossa, mutta Baye sanoo, että se oli heprea kielellä, mitä kukaan siellä olleista ei osaa. Lisäksi hän huomasi määräystä tutkittuaan, ettei se oikeuttanut poliisin pääsyä asuntoon.
Sisäministeriö perusti OZ-osaston kesäkuussa tänä vuonna siirtolaispoliisin tilalle. Sen tehtävänä on etsiä ja pidättää maassa laittomasti asuvat ulkomaalaiset. OZ-yksikkö on saanut yhtä kovaa kritiikkiä kuin edeltäjänsä ihmisoikeusjärjestöjen taholta. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Miamista 3 vuotta sitten Israeliin muuttanut perhe valittaa heidän poikansa kohtuutonta kohtaloa jouduttuaan poliisin pidättämäksi epäiltynä sisään murron aikeista ja häiriöistä. Naapurin ilmoituksesta paikalle tulleet poliisit pidättivät pojan pahoinpidellen häntä autossa ja poliisiasemalla. Lopulta hänet passitettiin Haifassa turvallisuusvankilaan, jossa nuoret vartijat raiskasivat häntä toistamiseen alistaen hänet orjakseen. Pojalla oli paha aiemmasta kaatumisesta tullut päävamma, mitä poliisit eivätkä vartijat suostuneet tiedostamaan, vaan löivät poikaa päähän. Perheen toinen poika palveli armeijassa kunniallisesti, mutta perheen vanhemmat sanovat olevansa täysin luhistuneita viranomaisten heidän nuoremmalle pojalleen tekemästä pahoinpitelystä. Poliisi on aloittanut tutkimukset asiassa(JP)
- Arkeologit löysivät Nasaretista asuintalon rauniot, jotka ovat peräisin Jeesuksen ajoilta. Talo on ollut pienehkö, 100 metrin päässä Marian Ilmestyskirkosta. Nasaret oli silloin pieni juutalaiskylä.
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1261364468185&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Jerusalemissa arkeologit paljastivat muinaisen luolaston, joka on ehkä toiminut pitalisten asuinpaikkana. Sinne oli myös haudattu ihmisiä, kuten löydetyt luut ja käärinliinojen jäänteet osoittavat. Tutkijat sanovat käärinliinojen osoittavan, ettei Tyrinin käärinliina voi olla samalta ajalta, koska sen kutomistapa ja laatu on erilainen. He eivät ilmeisesti innossaan huomioineet, että Josef Arimatiasta, joka Jeesuksen ruumiin hautasi omaan hautaluolaansa, oli varakas yläluokkaan kuuluva, jonka hankkimat vaatteet ja liinat olivat varmaan parempaa laatua kuin spitalisten käyttämät.
- Arkeologit löysivät muinaisen asuinalueen Jordanjoen laakson pohjoisosassa Bnot Yaacov sillan läheisyydessä. Kaivauksissa on löydetty runsaasti asukkaitten käyttämiä kivisiä työkaluja. Asuinyhteisön iäksi arkeologit arvioivat 750 000 vuotta.
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1261364468162&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

Monday, December 21, 2009

MAANANTAI 21.12.09
1. PIENOISKABINETTI, josta käytetään myös nimitystä turvallisuuskabinetti, jossa on 7 kovaa päättäjäministeriä, kokoontui eilen ainakin 3 kertaa käsittelemään Gilad Shaltin asiaa, ja kokoontunee taas tänään. Kiire asian ympärillä johtunee siitä, että Israelissa työmatkalla ollut Egyptin tiedusteluministeri Omar Suleiman on tuonut Egyptin terveiset, joissa kerrotaan maan olevan kurkkuaan myöten täynnä koko asiaa. Siellä halutaan tuo asia pois päiväjärjestyksestä rassaamasta muutenkin täyttä aikataulua. Lisäksi Egypti lienee pahoittanut mielensä siitä, että Hamas halusi Saksan välittäjäksi Egyptin asemesta, ja toiseksi Hamasin ja Fatahin väliset sovintoneuvottelut laahaavat nekin kuukaudesta toiseen ilman tulosta. Hamasin tarkka-ampujien kerrotaan tähtäilevän egyptiläisiä työntekijöitä Gazan ja Siinain rajan pinnassa niiden asentaessa pitkiä teräslaattoja maahan salakuljetustunnelien rakentamisen estämiseksi. Suurimmat eli ns. strategiset tunnelit rakennetaan kuitenkin 60 metrin syvyyteen, jonne teräslaatat tuskin ulottuvat. Näiden kautta salakuljettajat tuovat pitkiä ohjuksia ja jopa auto oli matkalla Siinailta Gazaan.
2. GILAD SHALITIN vanhemmat kävivät eilen viemässä hyvin tunnepitoisen kirjeen pääministerille, jossa he rukoilevat: ”Me vetoamme teihin viimeisen minuutin avunhuudolla – olkaa niin armollinen ja pelastakaa poikamme, pelastakaa Gilad.” Pääministeri Netanyahu tavannee Giladin vanhemmat vielä kerran ennen hallituksen maanantaiaamun täysistuntoa. Gilad Shalit on ollut Hamasin vankina tänään 1274 päivää, jonka aikana hän tuskin o nähnyt päivänvaloa. Terroristeilla ei ole tapana ulkoiluttaa vankejaan, kuten Israelin pidättämät ja eripituisiin rangaistuksiin tuomitut saavat tehdä ilman poikkeuksia.
Eri lähteitten mukaan Israel ei ole vielä pystynyt sopimaan 10-50 palestiinalaisvangin vapauttamisesta, mukana Al-Ukaz saudilehden mukaan Fatahin Marwan Barghouti, PFLP:n Ahmed Saadat, Hamasin massamurhaaja Hassan Yusef Ramallahista, sekä Fatahin Abdallah Barghouti, Abbas Al-sayed ja Ibrahim Hamed. Naisterroristeista mukana ovat Ahlam Tamimi, joka johti Sparro-kahvilan terrori-iskua ja Amna Muna, joka vietteli juutalaispojan Ramallahiin, jossa hänet murhattiin. (INN)
Vankienvaihtoon on noussut yksi juutalainen äiti, joka oli naimisissa väkivaltaisen Gazan palestiinalaisen kanssa. Hänellä on kuusi lasta tämän miehen kanssa, joka sai surmansa Gazan cast lead operaatiossa. Lasten äiti Galit Popok pääsi pakoon kolmen lapsensa kanssa, mutta kolme jäi Gazaan hänen miehensä Rami al-Gedran isän Mahmoud al-Gedran huostaan. Lasten äiti Galit pyytää, että hänen lapsensa liitetään vapautettavien joukkoon.
Galit Popok oli 16-vuotias Venäjän siirtolainen, kun laittomasti Israelissa työskentelevä Rami tutustui häneen väittäen olevansa juutalainen, ja lopulta vei hänet Gazaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135104
3. www.debka-com kertoo, että Egypti ja USA ovat rukoilleet, ettei Netanyhau suostuisi vankienvaihtoon Hamasin kanssa, koska se tarkoittaisi halpaa voittoa Hamasille ja sen kansansuosion nousemista Fatahin kustannuksella.
Debkafile kertoo, että presidentti Obama on soitellut useita kertoja sekä Netanyahulle että Barakille kehottaen heitä kieltäytymään vaihdosta. Myös Lähi Idän erikoislähettiläs George Mitchell on Debkafilen tietojen mukaan ollut yhteydessä Israelin johtajiin asiassa.
Suleiman on artikkelin mukaan sanonut israelilaisten tulleen aivan hulluiksi Gilad Shalitin vapauttamisesta juuri samoihin aikoihin, kuin Egypti pyrkii saamaan Fatahin ja Hamasin väliset sovintoneuvottelut viimeistellyiksi. Israelin aktiivisuus vankienvaihdossa häiritsee pahoin sovintoneuvotteluja ja on johtanut Hamasin asenteen jyrkkenemiseen. Suleiman kertoi myös Egyptin rakentamasta ”teräsmuurista” Gazan ja Siinain välille, jonka pystyttämistä Hamasin tarkka-ampujat ovat pyrkineet häiritsemään.
4. ISRAELIN vihollisten aiheuttaman potentiaalisen ohjushyökkäys uhkan kasvaessa päivittäin IDF:n kotirintaman komentokeskus on ollut kiinteässä yhteistyössä USA:n kansallis-kaartin kanssa. Ne vaihtavat keskenään vastuuhenkilöitä ja informoivat toisiaan siviilipuolustuksen asioissa. Päätöksen yhteyshenkilön lähettämisestä Yhdysvaltoihin teki kotirintaman komentaja kenraalimajuri Yair Golan yhdessä IDF:n pääesikunnan kanssa useita viikkoja sitten. Everstiluutnantin arvoinen upseeri lähetettäneen kohdepaikkaansa lähi aikoina, jossa hän pitää jatkuvaa yhteyttä kansalliskaartin ja federatiivisen hätäapujärjestön (FEMA) sekä USA:n pohjoisen komentokeskuksen (NORTHCOM) kanssa. Viimeisin näistä vastaa Amerikan kotimaasta sekä avustaa paikallista, valtion ja federaation hallinnon puolustusta. USA:n kansalliskaartin yhteysupseeri, arvoltaan majuri, sijoitettiin kotirintaman komentokeskuksen tiloihin Ramlessa ja viipyy maassa seuraavan kuukauden ajan.(JP)
5. EILEN KOKOONTUI 50 – 60 hesder-yeshiva järjestelmässä mukana olevaa rabbia Or Etzionin yeshivaan keskustelemaan tilannetta, joka syntyi puolustusministeri Ehud Barakin erotettua Har Brachan yeshivan järjestelmästä yksipuolisella päätöksellä. He tulivat siihen koko maata ajatellen myönteiseen päätökseen, ettei armeijassa voi olla ristiriitaa käskysuhteissa, vaan upseerien määräyksiä on noudatettava. He lähtevät siitä, että armeijan tulee sopia yeshivan johtajien kanssa periaatteista, joilla yeshivoissa opiskelevia sotilaita voidaan käyttää armeijassa. He antoivat tukensa Har Brachan johtajalle ja katsoivat hänen toimineen oikein kieltäessään opiskelijoitaan auttamaan poliiseja juutalaisyhteisöjen tuhoamisessa Juudeassa ja Samariassa.
Koska kokouksessa ei saavutettu yksimielisyyttä asiassa, lopulliset päätökset joudutaan tekemään uusissa neuvotteluissa. Hesder-unionin johtaja rabbi Haim Druchman kertoi medialle, että ensimmäisen kerran 50 vuoteen puolustusministeri pyrkii muuttamaan IDF:n riveissä palvelevien hesder-yeshivoitten aseman. (JP)
6. JULKISUUTEEN vuotanut armeijan komentokeskuksen laatima uusi toimintamalli osoittautui vasta luonnokseksi, mutta se on kaikesta huolimatta aiheuttanut sekä huolta että ärtymystä Juudean ja Samarian juutalaisasukkaissa. Erään arvion mukaan he tuntevat kuin heidät olisi pakotettu sotaan armeijaa vastaan, mutta he vakuuttavat jatkavansa vastustusta. Dokumenttiin liittyy karttapiirroksia ja kaavioita komentosuhteista tilanteessa, että armeija joutuu todella turvautumaan koviin otteisiin.
Puolustusministeri Ehud Barak on tyynnytellyt ilmapiiriä todeten, ettei väkivaltaa tarvitse käyttää eikä tulla käyttämään, jos asukkaat suostuvat tyynesti katselemaan vierestä, kun armeijan ja poliisin raivausyksiköt tuhoavat heidän aloittamansa rakennustyöt.
Koko tässä touhussa ihmetyttää poliisin ja tarkastajien into määrätä rakennustarvikkeita ja koneita, jopa raivaustraktoreita, takavarikoitaviksi. Tämä siksi, että työt aloitettiin ennen rakennuskieltoa ja tarvikkeita tuotiin paikalle hyvässä uskossa, että kaikki on hyvin ja luvat ovat järjestyksessä. Toiminnan taustalla lienee vasemmistopiirien ajattelukuvio, joka on perinteisesti ”setlementtien” rakentamista vastaan, ja mitä henkeä puhalletaan entistä suurempaan roihuun aina, kun siihen on tilaisuus. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Pääministeri Netanyahun sanotaan toimivan Kadima-puolueen hajottamiseksi. Puolueen 7 kapinallista ovat jo pitkään harkinneet eroamista puolueesta, joko perustamalla uuden puolueen tai liittymällä toiseen, luultavammin Likudiin.
- Jerusalemin 2010 budjetti lupaa varojen keskittämistä vapaa-ajanvieton, urheilun ja kulttuurin tarpeisiin. (JP)
- Kriitikot valittavat, että Jerusalemin kehityssuunnitelma aikoo rajoittaa arabien kotien rakentamista. (JP)
- Patologi Yehuda Hiss, joka on ollut epäiltyjen listalla Rabinin kuolintodistuksen väärentämisestä, tunnustaa, että 60-luvulla sisäelinten varastaminen ilman omaisten lupaa oli Abu Bakirin sairaalassa normaali menetelmä, mutta ettei sitä ole harjoitettu ainakaan kymmenen viimeisen vuoden aikana. (JP)
- Knessetissä on valmisteilla laki, joka kieltää prostituoitujen palvelusten vuokraamisen. Lakiluonnoksen laati Orit Zuaretz (Kadima), joka toimii puheenjohtajana Knessetin valiokunnassa naiskaupan vastustamiseksi. Lakiesitys on saanut laajaa kannatusta. (JP)
- Knessetissä on valmisteilla laki, joka kieltää alkoholin myynnin alle 21-vuotiaille ja kokonaan kello 23.00 jälkeen. (JP)
- Puolan viranomaiset pidättivät viisi miestä, jotka olivat varastaneet Auschwitzin sisäänkäynnin yläpuolella olleen kilven ”Arbeit Macht Frei”, työ tekee vapaaksi. Kilpi oli murskattu kolmeen osaan. He eivät olleet uusnatseja. (JP)
- Kabinetti hyväksyi 65 miljoonan NIS siirron budjetista lasten ja nuorten hammas-hoitoa varten. (JP)
- Israelissa on ensi kuussa tarpeeksi sikaflunssa rokotetta koko kansan rokottamiseksi. Vain 150 000 ihmistä on ottanut rokotteen, hoitohenkilökunnasta vain 30 %. (JP)
- Hamas tunnustaa, että se on Tzipi Livnin pidätysmääräyksen takana Englannissa, ja että se kohdistaa hyökkäyksensä cast lead johtajiin.
- Viranomaiset sanovat, ettei Filad Shalit sopimus ole valmis aivan lähi aikoina. Israel haluaisi karkottaa suurrikolliset ulkomaille, mitä Hamas vastustaa. (ynet)

Sunday, December 20, 2009

SUNNUNTAI 20.12.09
1. ISRAELIN apulaisulkoministeri Danny Ayalon vastasi EU:n ulkoministeriön johtajan Catherine Ashtonin hyökkäykseen Israelia kohtaan tulisesti todeten, ettei EU tule onnistumaan yhtään paremmin juutalaisten erottamiseksi Jerusalemista kuin mitä Rooma onnistui aikoinaan. Rooman armeija valtasi Jerusalemin v. 70 tuhoten kaupungin ja juutalaisen Temppelin. Uusi kapina syntyi Bar Kochban johdolla, jonka roomalaiset pitkän ja armottoman sodan jälkeen voittivat v. 135 tuhoten kaiken Pyhässä Maassa, muuttaen Jerusalemin soraläjäksi ja aloittaen roomalaisen kaupungin rakentamisen pääkaupungin raunioille. Temppelivuori aurattiin tasaiseksi ja sille rakennettiin Juppiterin temppeli. Juutalaisia kiellettiin kuoleman uhalla astumasta jalallaan Aelia Capitolinan kaduille, mutta heitä eli siellä kuitenkin, ja on elänyt kaiken aikaa lukuisista karkotuksista huolimatta.
MINISTERI Ayalon vakuuttaa, ettei EU:n uusi ulkomaanasioista vastaava Ashton tule onnistumaan juutalaisten karkottamisessa Jerusalemista edeltäjiään paremmin. Hän puhui lauantaina Jerusalemissa todeten: ”Aivan kuten he eivät onnistuneet erottamaan Jerusalemia Israelista, samalla tavoin YK:n ja EU:n diplomaatit tulevat epäonnistumaan.”
Käsitellessään mahdollisuutta, että eurooppalaiset tulisivat tunnustamaan yksipuolisesti julistetun Palestiinan valtion pääkaupunkinaan Itä Jerusalem, Ayalon totesi sen aiheuttavan yksipuolisia päätöksiä Israelin taholta: ”Yksipuolisten päätösten hyväksyminen muuttaa säännöt, eikä Israel pidä enää itseään sidottuna sopimuksiin ja järjestelyihin, joita on tehty Oslon sopimusten jälkeen. Israel on oikeutettu tekemään omia yksipuolisia ratkaisujaan.”
ASHTON toimi aiemmin EU:n kaupallisena komissaarina eikä hänellä ole ulkopoliittista kokemusta. Hän astuu uuteen virkaansa vuoden alussa. Hän toivoo voivansa vierailla Israelissa tammikuun lopussa tai helmikuun alussa. EU:n ulkomaanasioitten hoitajana toiminut Javier Solana jäänee eläkkeelle, mutta varmaan toimii taustalla vielä pitkään.(JP)
2. TARKKAILIJAT ovat yrittäneet tutkia Ashtonin puhetta löytääkseen siitä viitteitä, miten hän tulee toimimaan uudessa roolissaan. Riippumaton EU-observer kertoo web-sivullaan, ettei Ashton maininnut Israelia Lähi Idän ainoana demokratiana, ei maininnut uhkaa Israelin turvallisuudelle, eikä vaatinut, että PA:n tulee palata neuvotteluihin välittömästi. Hän ei antanut tunnustusta Netanyahun laatimalle 10 kuukauden moratotiumille pitäen sitä vain ensiaskeleena vastoin EU:n johtajien myönteisiä lausuntoja. Ashtonin katsotaan jatkavan Englannin virkailijoitten perinteistä arabimyönteistä ja Israelin vastaista politiikkaa.
EU:n presidentin nimissä Ruotsi julkisti perjantaina julkilausuman, jossa tuomitaan Netanyahun julkistama etuoikeutettujen yhteisöjen lista, johon kuuluu 90 ”setlementtiä”. Lausunnossa ”EU ilmaisee pettymyksensä” Israelin hallituksen äskeisen päätöksen johdosta setlementtien liittämisestä listaan: ”Päätös on vastoin julistetuin rakennuskiellon henkeä. Se myös estää otollisen ilmapiirin muodostamiseksi neuvottelujen aloittamiseksi kahden valtion periaatteen toteuttamiseksi. EU kehottaa Israelia jatkamaan aloittamallaan moratoriumin tiellä. EU:n kannan mukaan miehitetyille alueille rakennetut ”setlementit” ovat laittomia kansainvälisen lain mukaan. EU kehottaa Israelia välittömästi lopettamaan kaiken toiminnan setlementeissä.” Ruotsin ulkoministeriön olisi syytä tutustua tarkemmin kansainväliseen lakiin.
EU:n lausunto on kuin suora lainaus PA:n johtajien toistuvista lausunnoista.
ISRAELIN hallituksen virkailija pyrki selittämään medialle, ettei ”setlementtien” liittäminen etuoikeutettujen listaan millään tavoin edistä rakentamista niissä; päätökset tehtiin turvallisuus-näkökohtien mukaan, eikä siten ole vastoin moratoriumia. (JP)
3. EGYTIN tiedustelupäällikkö Omar Suleiman saapuu Israeliin tänään. Tämä on hänen toinen Israelin vierailunsa Liebermanin ulkoministerikauden aikana. Egyptin ulkoministeri Gheit ei halua puristaa Liebermanin kättä tämän päästäessä vaalikiertueellaan varomattoman lausunnon: ”Jos presidentti Mubarak ei halua vierailla Israelissa, hän painukoon helvettiin”. Toiseksi hän väläytti jossain vaiheessa, että tiukan tilanteen tullessa IDF voi tuhota Assuanin padon. Jos näin kävisi, padon taakse padotut vedet tuhoaisivat Niilin alajuoksun varrelle rakennetut Egyptin tärkeimmät kaupungit ja asutuskeskukset. Suleiman on yksi Egyptin presidentti ehdokkaista Mubarakin lopulta päättäessä astua syrjään.
SULEIMAN tapaa pääministeri Netanyahun, puolustusministeri Barakin sekä Libermanin. Hänellä on tukku tärkeitä keskustelun aiheita, joista päällimmäisinä lienevät Gilad Shalitin vapauttamisneuvottelut, joista Saksa ilmoittaa irrottautuvansa välittäjän roolista, ellei ratkaisua saada pian syntymään, Peresin tietojen mukaan 3 viikon aikana. Toinen asia koskenee Egyptin yrityksiä laittoman aseviennin lopettamiseksi Gazaan. Egypti rakentaa syvälle maan sisään upotettavaa teräsaitaa Gazan ja Siinain rajalle. Palestiinalaiset ovat tulittaneet Egyptin aidan rakentajia, minkä johdosta Egypti lisää sotilaitaan alueelle. (JP)
4. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak on ministeriönsä avustamana laatinut toimintaohjeen, jonka mukaan ”armeija tulee käyttämään halvauttavaa voimaa” tuhotakseen laittomasti vastoin rakennuskieltoa jatketut rakennustoimet Juudean ja Samarian juutalais-yhteisöissä. Armeijan komentokeskuksen laatima toimintaohje on 17-sivun mittainen. Rakennustarkastajat ovat kiertäneet Juudeassa ja Samariassa jaellen rakennuskieltoja kohteille, joiden he ovat katsoneet kuuluvan kiellon piiriin. JP:n artikkelin mukaan, jonka laativat T Lazaroff ja Y Katz, monissa rakennuskohteissa rakennustyöt jatkuvat kaikesta huolimatta. Useissa ”setlementeissä” asukkaat ovat pyrkineet estämään rakennustarkastajien pääsyn sisälle yhteisöihinsä, mikä on aiheuttanut rajuja kahakoita tarkastajien suojana kulkevien rajapoliisien kanssa. Lukuisia asukkaita on vammautunut ja joitakin on pidätetty. Myös poliiseja on haavoittunut lievästi. Tämä oli ohjeen ensimmäinen vaihe.
TOISESSA vaiheessa armeija tulee aktiivisesti osallistumaan tarkastajien ja poliisin keskittyessä tuhoamaan keskeytettäviksi määrättyjä kohteita sekä pidättämään tarkastajien työtä vastustavia asukkaita. Ohjeessa otaksutaan, että asukkaitten vastarinta tulee olemaan väkivaltainen, mutta ettei tuliaseita käytetä. Armeijan sotilaat tulevat poliisin avuksi vain äärimmäisen väkivaltaisissa tapauksissa, lupaa toimintaohje. Muissa tapauksissa armeija toimii vain ulkopuolisena suojelijana.
BARAK pitäytyy lujasti päätöksessään Har Brachan yeshivan poistamiseksi puolustus-ministeriön sopimasta hesder-järjestelmästä. Hesder-yeshiva sopimuksessa olevat 50 yeshivan johtajat pitävät tänään hätäkokouksen, jossa käsitellään Har Brachan tapausta. Järjestelmässä mukana olevat 50 rabbia kokoontuvat Or Etzion yeshivassa rabbi Haim Druckmanin johdolla. Hesder sopimuksen mukaan yeshiva.opiskelijat palvelevat 16 kuukautta armeijassa ja lähes neljä vuotta yeshivassa opiskellen. Kriisin aiheutti rabbi Eliezer Melamedin päätös kieltää yeshivassa opiskelevia n. 150 oppilasta osallistumasta toimiin, joissa he joutuisivat suojelemaan rakennustarkastajia ja poliiseja niiden jakaessa rakennuskieltoja Juudean ja Samaria juutalaisyhteisöissä. Melamed tulkitsee tällaisen toiminnan olevan juutalaisen seremonialain, halachan, vastaista. (JP)
5. BARAKIN päätös armeijan käyttämisestä aktiivisesti kaiken vastarinnan eliminoimiseksi Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä on aiheuttanut jyrkkiä vastalauseita sekä kansanedustajien että ihmisoikeusjärjestön taholta. Armeijan ohella operaatioihin osallistuvat Shin Bet, poliisin erikoisosastot, joista Yassam lienee pahin, sekä IDF:n lentokalustoa, jotka kuvaavat tilanteita maastossa, sekä paikalliset poliisiosastot. Johdon taholta vakuutetaan, ettei väkivaltaa käytetä, jos asukkaat eivät vastusta. Armeijan taholta operaatiota johtaa Juudean ja Samarian prikaati. Poistettaviksi määrätyt kohteet eristetään siten, ettei sinne päästetä enempää asukkaita kuin ulkopuolisiakaan eikä varsinkaan median edustajia. Ihmisoikeusjärjestön taholta operaatiota kuvataan ”IDF:n sotilasoperaatioksi Israelin siviilejä vastaan, joitten ihmisoikeudet on mitätöity”.
PA:N hallitus aikoo kieltää palestiinalaisten rakennustyöntekijöitten käyttämisen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen rakennustöissä. Heitä työskentelee siellä n. 22 000, joille pitäisi löytää korvaavaa työtä. Yhtenä mahdollisuutena pidetään heidän liittämisestään USA:n koulutusohjelmaan PA:n poliisijoukkoihin. Heitä on koulutettu neljä pataljoonaa, kussakin 500 miestä; viides pataljoona aloittaa koulutusjakson vuoden alkupuolella. Päätös palestiinalaisten käyttämisestä rakennustöissä aiheuttaa joka tapauksessa suuria ongelmia monelle palestiinalaiselle, sillä työpaikkoja ei ole tarjolla jokaiselle, ja palkat ovat alemmat PA:n alueilla kuin mitä heille maksetaan israelilaisten työnantajien taholta. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Kabinetti hyväksynee Dorit Golenderin lähettilääksi Moskovaan. (JP)
- Libanonin pääministeri Saad Hariri teki ensimmäisen vierailunsa Syyriaan, jossa hän tapasi maan presidentin Bashar Assadin. Libanonin ja Syyrian välit ovat olleet epäluuloiset, koska Syyrian uskotaan osallistuneen Saad Haririn isän Rafik Haririn murhaan. Saad Hariri pyysi Syyrialta apua Israelin vastaisessa taistelussaan. (JP)
- Iran on virallisesti ilmoittanut, että ainakin 3 viime vaalien tuloksia vastustanutta mielenosoittajaa on kuollut kuulusteluissa kidutuksen seurauksena. (JP)
- Iranin viranomainen vähättelee Iranin ydinteollisuutta, joka ei saa uuden polven sentrifugeja käyttöönsä ennen kuin 2011. Ahmadinejad puolestaan vakuuttaa, ettei Iran suostu sopimukseen länsivaltojen kanssa ennen kuin ne lopettavat uhkaukset maata vastaan. (JP)
- Amerikkalaiset suosittavat neuvotteluja Iranin kanssa, mutta jos sanktiot eivät tuota tuloksia, sotilaallinen ratkaisu on hyväksyttävissä. (JP)
- Iranilaiset joukot tunkeutuivat Irakin maaperälle miehittäen käyttämättömän öljylähteen, jonka Iran haluaa. Irakin hallitus lähetti kiireesti omia joukkojaan paikalle, jotka saartoivat alueen. Irakin armeijan ja rajajoukkojen sotilaat odottavat lisäohjeita lähellä öljylähdettä no 4 al-Fakkah öljyalueella. (JP)
- Libanonin rannikon edustalla uponnut laiva surmasi 11 ihmistä torstain kovien tuulien aikana, mutta useita on edelleen kateissa. Panamalaisessa rahtilaivassa oli 83 miehistön jäsentä, tuhansia lampaita sekä elintarvikkeita. Alus oli matkalla Uruguaysta Syyriaan, se upposi 17 km Tripolista. (JP)
- Viisi miestä puukotettiin Kiyat Gatissa nuorisojoukon kieltäydyttyä hiljentämästä kovaa musiikkiaan lähellä kuppilaa, jota poliisi syyttää kovasta metelistä. Kuppilan omistajan mennessä nuorten luokse nämä puukottivat häntä ja yleisen hulinan alettua myös muita paikalla olijoita. (JP)
- Hamas käytti 2 miljoonaa USD äskettäisiin juhlallisuuksiinsa. (ynet)
- Poliisi kielsi juutalaisten pääsyn Temppelivuorelle hanukan aikana. USA:sta Israeliin muuttanut mies ja hänen häitään odottava tyttärensä pidätettiin Temppelivuorella, koska arabivartija väitti miehen liikuttaneen huuliaan, ehkä rukoillessaan, ja hänen tyttärensä nyökätessä päätään. Mies ja tytär vietiin Israelin poliisin tukikohtaan vanhassa kaupungissa, heitä kuulusteltiin tuntikausia ja lopulta poliisi pakotti heidät allekirjoittamaan tunnustuksen, josta mies vasta myöhemmin huomasi ”syyllistyneensä yleisen järjestyksen häiritsemiseen”. Miehen vakuutuksia, ettei hän rukoillut, ei huomioitu. (INN)