Friday, October 16, 2009

PERJANTAI 16.10.09
1. YK:N ALAISEN ihmisoikeusneuvoston (UNHRC) odotetaan tekevän Genevessä tänään päätöksen Goldstonen Gazan operaatio cast lead koskevasta raportista. Ulkoministeri Avigdor Lieberman sanoo rohkeasti, ettei Israelilla ole mitään pelättävää, vaikka laskelmien mukaan PLO:n laatimalla esityksellä, jonka pohjalta päätöstä runnotaan, on turvallinen enemmistö neuvoston 47 jäsenmaan keskuudessa. Melkein ainoa mielenkiinto onkin siinä, miten USA äänestää ja seuraavatko Euroopan maat sitä vai pidättyvätkö ne. Ennusteiden mukaan USA äänestää päätöslauselmaa vastaan, mutta Euroopan maat voivat pidättyä äänestämästä. Englannin edustaja sanoi maansa harkitsevan, äänestääkö se päätöslauselmaa vastaan vai pidättäytyykö siitä. Äänestyksen lopputulokseen sillä ei liene vaikutusta, mutta sen tulos voi asettaa Irakissa ja Afganistanissa taistelevat länsimaat alttiiksi samalle kohtelulle Israelin kanssa. Rikossyytteitä on odotettavissa niitäkin vastaan.
PLO:n laatima 5-sivuinen päätöslauselmaehdotus tehtiin Egyptin, Nigerian, Pakistanin ja Tunisian välityksellä, sillä PLO:lla on vain tarkkailijan asema YK:ssa, vaikka sen äänekkyydestä tulee vaikutelma, että se pyörittää koko apparaattia. Israelissa vieraileva Espanjan pääministeri Jose Luis Rodriguez Zapatero totesi lehdistötilaisuudessa, ettei Espanja tule syyttämään Israelin johtajia ja viranomaisia, jos sellainen tilanne tulee. Länsimaat eivät hyväksyneet PLO:n laatimaa päätösesitystä, koska se mainitsi vain Israelin epäiltyjä rikossyytteitä, mutta ei mitään Hamasia koskevia. Lisäksi siihen oli lisätty Israelin väitettyjä rikoksia Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemissa, mikä ei ole neuvoston käsittely-ohjelmassa. Neuvotteluja tekstin muuttamiseksi käytiin viimeiseen hetkeen saakka.
UNHCR voi lähettää päätöksensä YK:n yleiskokoukseen, joka puolestaan voi lähettää sen edelleen joko Haagin kansainväliseen rikosoikeuteen (ICC) tai turvallisuusneuvostoon, jossa USA:n uskotaan veto-oikeudellaan estävän Israelia tuomitsevan päätöksen. (JP)
2. KIINAN ISRAELIN lähettiläs Zhao Jun sanoo, että Kiina vastustaa päättävästi ja selkeästi Iranin ydinasesuunnitelmia. Hän sanoo, että Kiina tukee hallitusta, joka sitoutuu noudattamaan ydinaseitten levittämiskieltosopimusta. Tältä pohjalta hän sanoo maansa vastustavan Iranin haaveita omista ydinaseista, mutta samalla tukee kunkin maan oikeutta hyödyntää ydinteknologiaa maansa kehityksen hyväksi rauhanomaisin menetelmin.
Torstaina Kiinan pääministeri Wen Jiabao toimi isäntänä maassa vierailevalle Iranin ensimmäiselle varapresidentille Muhammad Reza Rahimi. Wen Jiabao totesi vierailun yhteydessä, että Kiinan ja Iranin suhteet ovat kehittyneet nopeaa tahtia lisäten, että yhteistoiminta kaupan ja energiantuotannon alueilla on laajentunut ja syventynyt. Kiinan Israelin lähettiläs Zhao kielsi epäilyt, että Kiinan ja Iranin välinen kauppa olisi vaikuttamassa sen haluttomuuteen painostaa Irania ydinasekiistassa.
KIINA on maailman toiseksi suurin raakaöljyn tuontimaa, ja Iranilla puolestaan on maailman toiseksi suurimmat raakaöljyvarannot. Kiinan öljyntarpeesta 12 % tulee Iranista. Iran ostaa öljynjalosteita Kiinasta, koska sen oma jalostuskapasiteetti on kehittymätön.
Zhaolla oli ilmeisiä vaikeuksia selittää journalisteille Kiinan politiikan kaksijakoisuudesta Iranin suhteen, mutta hän selitti maansa pyrkivän toteuttamaan rauhan ja itsenäisyyden politiikkaa. Hän sanoi Kiinan ratkaisevan asioita niiden merkittävyyden perusteella eikä hyppivän raporttien esitysten perusteella asiasta toiseen: ”Me katsomme asioita omin silmin.” Zhao antoi tunnustusta kehitykselle Genevessä ja uskoi keskustelujen Iranin ja IAEA:n välillä lopulta saavuttavan läpimurron, jolla estetään tilanteen kärjistyminen. Kiinalla on YK :n turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä merkittävä asema Lähi Idän asioita käsiteltäessä. Zhao kertoi Kiinan huolen pysähtyneestä tilanteesta rauhanneuvotteluissa Israelin ja PA:n välillä, ja kertoi Kiinan nimittäneen pysyvän Lähi Idän lähettilään, joka vierailee siellä ainakin kahdesti vuodessa. (JP)
3. TURKIN ja Israelin välien äkillinen kiristyminen on aiheuttanut monia huolenaiheita sekä Turkissa asuville ja siellä lomaileville juutalaisille, että Israelin diplomaattiselle henkilökunnalle, jotka on asetettu ennalta aavistamattoman tilanteen eteen. Turkissa asuvat juutalaiset pelkäävät, että hyökkäykset juutalaisia ja heidän instituutioitaan vastaan Turkissa tulevat lisääntymään, eikä Goldstonen raportin käsittely YK:n elimissä ainakaan paranna tilannetta. Raskaasti Israelia tuomitseva päätöslauselma, vaikka sillä ei olekaan sitovia toimintavaltuuksia, rohkaisee paitsi terrorismia myös tavallisten kansalaisten halukkuutta nousta juutalaisia ja Israelin edustajia vastaan. Anti-semitismin pelätään nousevan monissa maissa. Turkin TV:ssä esitetty IDF:n sotilaita häpäisevä sarjafilmi kuumentaa entisestään maitten välisiä suhteita, eivätkä sitä laimenna ”Ayrilik” (jäähyväiset) filmin tuottajan selitykset, ettei siinä hyökätä Israelin Puolustusvoimia (IDF) vastaan, vaan esitetään muutamia yksilöitä, joiden toiminta on filmin esityksissä epäinhimillinen ja raakalaismainen. ”Show ei ole IDF:n sotilaista. Me myös kirjoitimme varoituksen, mikä esiintyy filmiesityksen alussa”, kertoo Turkin TV:n tuottaja Selcuk Cobanoglu. ”Kaikki filmin tekemiseen osallistuneet henkilöt rakastavat Israelin kansaa. Show kertoo erillisestä ryhmästä ihmisiä, jotka ovat vastuussa murhista.”
Turkin johtavat rabbit sanovat, että tilanne on ongelmallinen, mutta ei katso tarpeelliseksi puuttua näkyvästi tilanteeseen tässä vaiheessa.
TURKISSA asuu 26 000 juutalaista, heistä valtaosa Istanbulissa. Heistä 98´6 % kuuluu sefardi-juutalaisiin. Lisäksi Turkissa asuu satakunta karait-juutalaista, jotka eivät hyväksy päärabbin Ishak Halevan auktoriteettia (hahambasi). He katsovat edustavansa puhtainta juutalaisuutta ja väittävät, että heillä on parhaiten säilynyt ns. suullinen Tora, jonka he uskovat Mooseksen saaneen samaan aikaan kirjoitetun Toran kanssa. Turkissa on 19 synagogaa. Suurin juutalaisalue on Istanbulin Neve Shalom Galatan alueella.
Toinen alue, johon viilentyneet suhteet ovat vaikuttaneet, on israelilaisten turistien matkat Turkkiin. Turkki on ollut suosittu lomailukohde, mutta nyt matkatoimistot kertovat, ettei kukaan halua matkustaa Turkkiin nykyisessä tilanteessa. (JP)
4. TURKKI SANOO pidättäneensä 33 epäiltyä al-Qaidan jäsentä, joilla oli valmiit suunnitelmat iskeä israelilaisia kohteita vastaan Turkissa. Tämä tuli sopivaan aikaan kuin lohdutuksena Israelin hämmästyneeseen shokkiin Turkin nykyjohdon oudosta mielen-muutoksesta, jos siitä oli kysymyskään. Voihan olla, että he vain odottivat sopivaa tilaisuutta muodostaa etäisyyttä - eli kuten Suomessa joskus sanottiin, sopiva hajurako – Israeliin ja juutalaisiin. Pääministeri Netanyahu, joka on pidätellyt tuntemaansa pahaa mieltä tiiviisti nuttunsa sisällä, tuli lopulta julkisuuteen todeten, että hän oli pettynyt Turkin TV:ssä esitettyyn IDF:n sotilaita halventavaan filmiin eikä sanonut nauttivansa kehityksestä, joka on ottanut muotoa Turkissa viime päivien aikana. Hän puhui lehdistön edustajille tiedotustilaisuudessa, johon hän osallistui yhdessä Espanjan pääministerin Jose Luis Zapateron kanssa. Hän totesi, että se katkera tuomio, jota Turkin johto esitti cast lead operaation aikana, on valitettavasti jatkunut sen jälkeenkin. ”Tämä herättää kysymyksen, mihin suuntaan Turkin politiikka on suuntautumassa? Toivomme hartaasti, että suunta on kohti rauhan vahvistamista, eikä ääriainesten suuntaan, ja että suunta on edelleen säilyttää se tärkeä yhteys, jollaisena me arvostamme yhteyksiä Turkin kanssa, hyvin tärkeän valtion kanssa.” Netanyahu painotti maitten välisten yhteyksien tärkeyttä molempien kannalta.
NETANYAHUN lausunto tuli samaan aikaan, kun Turkki ilmoitti pidättäneensä 33 epäiltyä al-Qaidan yhteyshenkilöä, jotka olivat suunnitelleet iskuja Israelin, USA:n ja NATO:n kohteita vastaan. Pidätyksiä suoritettiin samaan aikaan Vanin, Erzurumin, Konyan, Batmanin ja Istanbulin kaupungeissa. Al-Qaidan asiamiehet surmasivat 58 ihmistä vuonna 2003 itsemurha-iskuissa Englannin konsulaattia ja pankkia sekä kahta synagogaa vastaan. Apulaisulkoministeri Danny Ayalon kiitteli Turkin suorittamia pidätyksiä todeten niiden osoittavan maitten yhteisen intressin olevan taisteleminen terrorismia vastaan. Ainoa soraääni tässä oli se, että Israelin ulkoministeriö kutsui Turkin Israelin asiainhoitajan Ceylan Ozenin ulkoministeriöön antamaan selityksen elokuvasarjan ”Ayrilic” esittämisestä Turkin TV:ssä. Hän tapasi ulkoministeriön Länsi Euroopan osaston pääsihteerin Naor Gilonin. Gilon valitti Turkin muuttunutta asennetta muistuttaen, että Israel oli useissa tilanteissa avustanut Turkkia varsinkin diplomatian alueella sekä lähettänyt pyytämättä avustuksia ja henkilökuntaa Turkin maanjäristysalueille hätätapauksissa. Joku toinen ministeriön työntekijä antoi varovaisen muistutuksen Turkille, ettei lasitalossa ole syytä aloittaa kivitystä. Hän ennusti, että jos Turkki jatkaa aloittamallaan uralla, se tulee kohtaamaan vaarallisia esteitä. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Libanon valittiin YK :n turvallisuusneuvostoon, mikä herätti arvioita, miten se tulee toimimaan tilanteessa, jossa sen omia asioita käsitellään. (JP)
- Israelilaisia varoitetaan matkustamasta Intiaan, koska siellä on hyvin ajankohtaisia terrorivaroituksia. Varsinkin Chabad-keskukset ja synagogat ovat potentiaalisia iskukohteita. (JP)
- Kaksi Israelin korkeaa viranomaista keskustelivat George Mitchellin kanssa keskiviikkona ja torstaina Washingtonissa rauhankeskustelujen aloittamiseksi PA:n kanssa. He päättivät jatkaa keskustelujaan perjantaina, mikä osoittanee edistystä tapahtuneen. Israelia edustivat Yitzhak Molcho pääministerin kansliasta sekä Michael Herxog, puolustusministeriön kansliapäällikkö.
- PA:n neuvottelija, joka ei halunnut antaa nimeään, kertoi USA:n neuvottelijoihin kuuluvan henkilön todenneen, että Obama on perin juurin kyllästynyt (disgusted) Israelin asenteeseen rauhankeskusteluihin PA:n kanssa. Tämä voi olla mustamaalausta ilman todellista pohjaa.
- Hamasin johto Damaskoksessa hylkää sopimusluonnoksen Fatahin kanssa, jonka Fatah sanoo jo hyväksyneensä. Khaled Mashaal vaatii, että siihen täytyy sisältyä maininta aseellisesta vastarinnasta. (JP)
- Kotelin rabbi sanoo, etteivät arabit voi määrätä, koska juutalaiset saavat nousta Temppelivuorelle. Hän muistuttaa, että sen määrää juutalainen Laki, Halachah, joka kieltää puhdistautumattomia menemään Temppeliin. Tässä vain on outo ristiriita: Eivätkö muslimit saastuta Temppelialuetta, koska hehän siellä tallustavat joka paikassa ilman rajoituksia? (JP)
- Israelissa on yllättävä helle, 35-19 C-astetta luvataan täksi päiväksi ja sapattina. Sen jälkeen lämpötila palannee normaaliksi.

Thursday, October 15, 2009

TORSTAI 15.10.09
1. KESKUSTELU Goldstonen Gazan raportin ympärillä kiihtyy Israelin mediassa. Maailman yleinen mielipide tuntuu alistuvan arabimaitten kiivaaseen vaatimukseen, että YK:n eri osastojen tulee toteuttaa sen suosituksia sellaisenaan. YK:n turvallisuusneuvostossa asia otettiin päivää ennen sen käsittelyä YK:n ihmisoikeusneuvostossa esiin ilmoitusluonteisesti arabimaitten taholta, jotka olivat vaatineet raportin täyttä käsittelyä ylimääräisessä istunnossa, mihin ei suostuttu. Palestiinalaiset pyrkivät hyödyntämään kaiken, mitä he kuvittelevat voivansa kiskoa irti sen varjolla. Heidän laatimansa päätöslauselmaehdotus sisältää paitsi Goldstonen raportin suositukset myös sivukaupalla Jerusalemia ja Länsirantaa koskevia vaatimuksia ja syytöksiä, joita ei ole asianmukaisesti perusteltu ja todistettu.
Israelin YK:n edustaja Gabriela Shalet varoittaa, että raportin suositusten hyväksyminen YK:n neuvostoissa vaarantaa rauhanprosessin etenemisen: ”Goldstonen raportti on este rauhanprosessille. Se asettaa Hamasin ja Israelin samalle tasolle, eikä tämä ole sellaista, mitä me tulisimme hyväksymään”, Shalet selitti. (JP)
2. Mikä Goldstonen raportissa on pielessä?
Etelä Afrikasta kotoisin oleva entinen tuomari Richard Goldstone tunnusti Amerikan juutalaisten lehdessä ”The Forward” , että hänen laatimansa ”raportti on enemmän mielipidetiedustelu kuin laillinen tutkimus, eikä sen perusteella pystyttäisi todistamaan mitään laillisessa oikeudenistunnossa”. Toisin sanoen, se perustuu enemmän kuulopuheisiin (hearsay) ja silmämääräiseen arviointiin ”rikospaikalla” todisteiden tultua jo siivotuksi pois, sekä erilaisten NGO-järjestöjen epätarkkoihin ellei peräti tarkoituksellisen virheellisiin raportteihin. Kuitenkin sitä edistetään YK:n elimissä todisteena sota- ja ihmisoikeusrikoksista.
ETELÄ AFRIKAN päärabbi Warren Goldstein, jolla on fil. tohtorin oppiarvo ihmisoikeuslaissa, sanoo Goldstonen raportin edustavan oikeuden häpäisyä (disgrace of justice) oikeudenmukaisuuden perusteista, tasa-arvosta ja lain noudattamisesta. Hän sanoo, että raportti käyttää arvostuksen pintasilausta, joka perustuu laillisen metodologian ja kansainvälisesti arvostetun tuomarin hyväksikäyttöön tullakseen uskottavaksi. Hän vertaa Goldstonen raportissa käytettyä menetelmää siihen, miten Etelä Afrikan apartheid-hallitus peitteli rasisminsa tarkkaan laillisuuden ja täydellisesti toimivan oikeustoimen kaapuun.
Goldstein analysoi edelleen raporttia, että sen huolellinen analysointi paljastaa, miten sen käyttämä laillisuuden kaapu on todella vain peitto poliittiselle strategialle Israelin osoittamiseksi laittomaksi. Hän selittää, että mikä tahansa oikeusjärjestelmä edellyttää, että oikeus tapahtuu kahdella tasolla: menettelytapojen ja todellisen epäoikeudenmukaisuuden käsittelyssä. Hän paljastaa raportissa sarjan menettelytapojen epäoikeudenmukaisuuksia. Todellisen epäoikeudenmukaisuuden alueelta hän sanoo ”Goldstonen paneelin valinneen Israelin valtion toimien tarkoituksista pahimmat havaiten, että Israelin toimia motivoi tarve painostaa ja alistaa ja aiheuttaa kärsimyksiä Palestiinan kansalle, eikä pääasiallinen tarve puolustaa maataan”. Goldstein toteaa, että raportin laatinut paneeli tekee kaiken tuon ilman mitään todisteita painottaen, että monet Israelin toimista, kuten Libanonissa, perustuvat samaan päämäärään.
VASTAKOHTANA koskien palestiinalaisia on olemassa selvät todisteet Hamasin päämääristä
- Hamasin peruskirja avoimesti vaatii Israelin tuhoamista, rajoista välittämättä; se vaatii kaikkien juutalaisten murhaamista maailmassa. Hamasin selvä tarkoitus oli murhata niin monta israelilaista siviiliä kuin mahdollista, ja käyttää omia siviilejään ihmiskilpinä. Mutta näistä Hamasin päämääristä ei raportissa mainita sanallakaan. Goldstein toteaa, että raportista puuttuu täysin prosessin uskottavuus ja tasapuolisuus. ”Se muistuttaa laki-tekstiä, mutta sitä se ei ole; sen täyttä politiikkaa.”
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1255547720698&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1255450652253&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
3. PA:N PUHEENJOHTAJAN Mahmoud Abbasin todellisia päämääriä on pyritty analysoimaan parhaitten kommentoijien ohjauksessa, mutta tulokset ovat edelleen epämääräisiä. Yleisesti maailmalla häntä pidetään maltillisena, mikä tarkoittaa, ettei hän suosittele Israelin tuhoamista eikä juutalaisten murhaamista viimeiseen mieheen ja naiseen - joskin naisia yleensä pyritään suojelemaan herrakansan palvelijoiksi ja jalkavaimoiksi. Fatahin Betlehemin yleiskokouksen päätöksiä arvioitaessa ei voi olla huomaamatta, että Abbas lukeutui niiden joukkoon, jotka vaativat kireimpiä suhteita Israelin kanssa. On muistettava, että Abbas toimi aikoinaan aktiivisesti terroritoimien rahoittajana, eikä ole tiedossa, että hän olisi siitä tehnyt julkista parannusta. Evelyn Gordon tutkii asiaa kolumnissaan, siitä otteita.
Gordon toteaa aluksi, että yleisen huomion kohdistuessa Goldstonen raporttiin ja sen käsittelyyn YK:n elimissä PA:n pyrkiessä rankaisemaan Israelia ns. ”sotarikoksista” Gazassa, toinen este tiekartalla rauhaan on jäänyt ymmärrettävästi vähemmälle huomiolle, kuin mitä se edellyttäisi. Hän tarkoittaa tällä Abbasin omaksumaa kantaa ehtona rauhankeskusteluille. Abbas ilmoittaa, ettei hän hyväksy keskustelujen aloittamasta nollatilanteesta, vaan hän edellyttää niitä jatkettavan siitä, mihin ne jäivät edellisen hallituksen kaatuessa, vaikka mitään allekirjoitettuja sopimuksia niistä ei ole olemassa. Abbas selvensi ajatuksiaan Washington Post lehdelle todeten, että perusteena on ns. Clintonin tarjous vuodelta 2006, jota monet pitävät sinikopiona mistä tahansa Israelin ja PA:n rauhansopimuksesta. Siinä PA:lle luvattiin 94 % Juudeasta ja Samariasta, lopun 6 % toteutuessa maan vaihtojen kautta. Pyhät paikat Jerusalemissa annettaisiin kansainväliseen valvontaan arabimaitten edustajien hallitessa kolmea viidestä kansainvälisessä hallintoraadissa, sekä Israelin hyväksyessä symbolisen 5000 palestiinalaispakolaisen pääsyn maahan. Suunnitelmaan liittyi karttapiirros.
Gordon kertoo, että Abbas halusi kartasta kopion, mutta Olmertin vaatiessa allekirjoitusta Abbas halusi miettiä asiaa päivän ja palata sitten asiaan, mitä ei koskaan tapahtunut, eikä edes ottanut yhteyttä Olmertiin seuraavan kuuden kuukauden aikana. Olmert yritti vielä Hillary Clintonin kautta saada asiaan liikettä ilman tulosta. Vasta toukokuussa 2009 Olmert sai tietää Washington Postissa olleesta kirjoituksesta, että Abbas hylkäsi tarjouksen, koska ”erimielisyydet (gaps) olivat liian suuret”.
Nyt Abbas vaatii keskustelujen aloittamista siitä, mihin ne jäivät hänen hylkäämässään rauhantarjouksessa. Evelyn Gordon toteaa, että Abbas haluaa kirjoittaa uudelleen kaiken diplomaattisen käytännön vaatiessaan palautumista siihen, mikä kerran heitettiin paperikoriin hänen itsensä toimesta, sen lisäksi, että Abbas vaatii kansan valitsemalta uudelta hallitukselta sellaista, mikä ei kuulu sen ohjelmaan polkien siten demokratian perussääntöä. Gordon muistuttaa, että hallituksen tekemät laajamittaiset sopimukset vaativat maan parlamentin hyväksymistä ennen tulemistaan voimaan. Sekä Egyptin presidentti Mubarak että Jordanian kuningas Abdullah II katsovat Abbasin vaatimukset kohtuuttomaksi.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1255450652199&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
4. TURKKI kiihdyttää aloittamaansa Israelin vastaista kampanjaansa. Se harkitsee syytteiden nostamista Israelia vastaan Heron ohjaamattomien pienkoneitten toimitusten viipymisestä. Turkki tilasi niitä Elbit yhtiöltä 10 kappaletta 180 miljoonan USD kokonaishintaan, mutta niiden toimitukset ovat myöhässä aikataulusta. Yhtiö tarjosi uutta toimitusaikataulua, mutta Turkki sanoo epäilevänsä senkin pitävyyttä. Nyt Turkki harkitsee asian viemistä oikeuteen korvausten saamiseksi toimitusten siirtymisestä. Tämä on noussut julkisuuteen pian sen jälkeen, kun Turkki kielsi Israelin osallistumisen yhteisiin ilmasota-harjoituksiin Anatolian Eable vain pari päivää ennen niiden alkamista.
Viimeinen maitten välejä kiristänyt toimi liittyy Turkin TV:n ohjelmiin. Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman kutsui Turkin lähettilään antamaan selityksen Turkin valtion valvoman TV-aseman TRT1 lähetyksestä tiistai-iltana parhaaseen katseluaikaan. Lähetetty ohjelma on osa sarjasta palestiinalaisperheen elämästä Länsirannalla. Siinä näytetään IDF:n sotilaitten toistuvasta palestiinalaisten lasten ja palestiinalaistytön surmaamisesta, sekä palestiinalaisten asettaminen riviin odottamaan teloitusta teloitusryhmän edessä. Lieberman, joka on virallisella vierailulla Itävallassa, antoi lausunnon, jossa sanotaan mm.: ”Tämä sarja, jolla ei ole mitään todellisuuspohjaa, ja joka esittää IDF:n sotilaat viattomien lasten murhaajina, ei ole sovelias esitettäväksi edes kaikkein kiihkeimmissä vihollismaissa, eikä ainakaan maassa, jolla on täydet diplomaattisuhteet Israelin kanssa.”
TURKIN pääministeri Recep Tayyip Erdogan lisäsi löylyä ennestäänkin kuumaan saunaan esittelemällä kuvia, joiden hän sanoi esittävän IDF:n fosforiammusten vaurioittamia lapsia. Lisäksi Turkki sopi yhteisistä sotaharjoituksista Syyrian kanssa samana päivänä, jona se kielsi IDF.n osallistumisen ilmasotaharjoituksiin. Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglu vahvisti, että Turkin kiristyneisiin suhteisiin Israelin kanssa vaikutti Gazan operaatio. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Valtion tarkastaja Micha Lindenstrauss jatkaa epäkiitollista tointaan johtavien viranomaisten ulkomaan matkakulujen tutkimisessa. Viimeiseksi hän kaivoi esille puolustusministeri Ehud Barakin yli puolen miljoonan NIS tuhlauksesta Pariisin ilmanäytösten aikana. Hän johti 16-hengen ryhmää, joille varattiin hotellihuoneet ylellisestä hotellista, jopa niin, että osa huoneista jäi käyttämättä. Barakin huoneisto maksoi 2500 Euroa yhdestä yöstä. (JP)
- Fatah sanoo olevansa valmis hautaamaan sotakirveensä Hamasin kanssa ja olevansa valmis sovintoon ja yhteishallitukseen. (JP)
- Venäjä on ehdottomasti Iranin kovennettuja sanktioita vastaan, joita se pitää hyödyttöminä ja tarpeettomina. Venäjän johtajat voivat tietää Iranin ydinaseista jotain, mitä lännessä ei tiedetä. Venäjän armeijan komentaja Baluyensky kertoi kesäkuussa 2002, että Iranilla on atomipommi tai useampia. http://www.iran-press-service.com/articles_2002/Jun_2002/iran_has_nuke_6602.htm
- Haaretz kertoo, että Syyria luovuttaa kolmanneksen pitkänmatkan ohjuksistaan Hizbullahille.
- Uutisten mukaan Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei menetti tajuntansa maanantaina, ja on nyt koomassa tai hän on kuollut. (INN)
- Rekkaliikenne Gazaan on auki, 101 rekka-autoa menee sinne tänään. (INN)

Wednesday, October 14, 2009

KESKIVIIKKO 14.10.09 ’
1. USA vaatii, että Fatahin ja Hamasin yhteishallituksen ohjelmassa täytyy olla suostumus alistua kvartetin esittämään kolmeen vaatimukseen: luopuminen väkivallasta, Israelin tunnustaminen ja aiemmin Israelin ja PA:n välillä tehtyjen sopimusten hyväksyminen. Näin kertoi lehtimiehille USA:n ulkoministeriön edustaja P J Crowley allekirjoitusta vaille valmiista sovintosopimuksesta Fatahin ja Hamasin välillä. Hän myös vakuutti, että ”USA:n hallitus tukee vahvaa Palestiinan hallitusta ja antaa tukensa sovintoprosessille”. Fatahin johto on valittanut, että se asetti kaikki odotuksensa USA:n uuteen hallitukseen ja presidentti Obamaan, mutta että niiden tuki palestiinalaisille on hajonnut. Growley tyynnytteli näitä tuntemuksia selittäen, että USA:n antautuminen palestiinalaisten asialle on edelleen vahva kuten myös sen vastustus Israelin ”setlementtipolitiikkaa” vastaan. Palestiinalaiset selittivät, ettei Obama pystynyt vastustamaan ”sionistien” harjoittamaa painostusta, minkä johdosta Obama perääntyi aiemmasta vaatimuksestaan keskeyttää setlementtien rakentaminen sekä muotoilla ohjelma neuvotteluille ja rauhalle. (JP)
2. FATAHIN julkistamassa muistiossa on liitteenä Mahmoud Abbasin lausunto, jossa hän edelleen vaatii, että Israel keskeyttää kaiken rakentamisen Juudean ja Samarian juutalais-yhteisöissä, ns. ”setlementeissä”, joihin palestiinalaiset katsovat myös Jerusalemin kuuluvan. Israel ei ole virallisesti ottanut kantaa Fatahin muistioon, mutta viranomaiset toteavat, ettei siihen sisälly mitään uutta, samoja vaatimuksia he ovat esittäneet kaiken aikaa.
Palestiinalaisten esittämä muistio on päivätty 12.10.09, ja sen julkisti Fatahin mobilisaatio- ja organisointitoimisto, jota johtaa PA:n kakkosmies Muhammad Ghneim, jota pidetään vanhan kaartin puhtaimpana edustana ja tinkimättömistä vaatimuksistaan Israelille. Muistiossa ei ole Abbasin allekirjoitusta eikä ole tietoa, onko hän hyväksynyt sen. Sen uskotaan kuitenkin ilmentävän tuntemuksia Fatahin sisällä laajemminkin. Muhammad Dahlan valitti äskettäin syvää pettymystä USA:n nykyisen hallituksen asenteeseen ja perääntymiseen. Hän selitti vähän aiemmin, että Israelin setlementit ovat verrattavissa terrori-iskuihin siviilibusseja vastaan. Dahlan oli vastuussa niistä panssarikranaateista, jotka ammuttiin Gazassa koulubussia vastaan vuosia sitten. Terrori-iskussa kuoli ja useita pieniä koululapsia vammautui loppuiäkseen, monen heistä menettäessä käsiään ja jalkojaan. (JP)
3. TURKIN ja Israelin välien viiletessä Turkki on toiminut liukkaasti solmiessaan uusia yhteyksiä Israelin vihollisina pidettävien maitten kanssa. USA esitti vastalauseen Turkille sen ilmoitettua, ettei IAF ole tervetullut yhteiseen ilmasotaharjoituksiin sen sekä USA:n Italian ja Naton koneitten kanssa, minkä johdosta harjoitukset peruttiin. Eikä tässä kylliksi: Turkki aloitti yhteiset sotaharjoitukset Syyrian armeijan joukkojen kanssa samana päivänä, jolloin se ilmoitti kieltävänsä Israelin ilmavoimien koeilta pääsyn ”Anatolian Eagle” harjoituksiin. Israelin johto on ymmärrettävästi sormi suussa entisen läheisen yhteistoimintakumppanin rajusta suunnan muutoksesta, mutta varoo ottamasta turhan jyrkkää asennetta tässä vaiheessa, ennen kuin on selvitetty, mitä Turkki todella tarkoittaa. Erään vaatimuksen mukaan Turkin tulee valita, kenen kanssa se haluaa heilastella, mutta puolustusministeri Ehud Barak jatkaa tyynnyttelevää retoriikkaansa uskoen, että asiat saadaan selvitettyä diplomatian avulla. Barakin mielipiteistä on vaikea saada selkoa, mitä hän tarkoittaa ja mitkä hänen vaikuttimensa ovat. On epäilyksiä, että Barak jatkaa samaa vetäytymispolitiikkaa, jolla hän pääministerin ominaisuudessa komensi IDF:n joukot Etelä Libanonista 2000, mikä tapahtui yön pimeydessä kertomatta siitä mitään silloiselle Etelä Libanonin Armeijalle (SLA), jonka kanssa IDF toimi läheisessä yhteistyössä. Tämä armeija hajosi täysin ja sen sotilaat joutuivat Hizbullahin käsiin, joka käsitteli heitä maanpetturin tavoin surmaten osan heti, toisten joutuessa vankiloihin ja uudelleen koulutusleireille. Muutamat pakenivat Israeliin.
4. ETELÄ LIBANONISSA tiistaina eräässä Hizbullahin jäsenen Tayr Filsayn asunnossa lähellä Tyyroa Abdul Nasset Issan omistamassa talossa tapahtunut räjähdys johtui Israelin ilmoituksen mukaan asunnossa säilytettävän raketin räjähdyksestä. IAF:n miehittämätön pienkone (drone) otti kuvia kyseisestä talosta heti räjähdyksen jälkeen. Niissä on selvästi nähtävissä, miten Hizbullah ja Libanonin armeija sulkivat räjähdysalueen liikenteeltä ja aloittivat räjähdyksen jälkien raivaamisen. Kuvissa nähdään heidän siirtävän pitkää rakettia ulos talosta ulkopuolella odottamaan kuorma-autoon. IDF:n ilmoituksen mukaan yksi ihminen haavoittui räjähdyksessä. Drone seurasi autoa sen ajaessa 4 km:n matkan toiseen kylään nimeltä Deir Qanoun al-Nahr, jossa Hizbullahin miehet siirsivät raketit toiseen asuntoon.
IDF:n upseeri valitti, että Hizbullah käyttää siviiliasuntoa aseittensa säilyttämiseen vastoin YK:n päätöslauselmaa 1701, ja kuten tässä tapauksessa, Libanonin armeijan tieten ja ilmeisellä hyväksymisellä. YK:n UNIFIL-joukkoja ei näkynyt mailla eikä halmeilla tässä tilanteessa, vaikka heidän velvollisuuksiinsa kuuluu estää Hizbullahin aseistautuminen. Israelin YK:n lähettiläs Gabriela Shalev vaati YK:n pääsihteeri Ban ki-Moonille ja turvallisuusneuvoston puheenjohtajalle Le Luong Minchille lähettämässään kirjelmässä tiistaina, että YK:n sen rauhanturvajoukkojen tulee tehdä tutkimus räjähdyksestä ja sen taustoista. Hän mainitsi kirjelmässään, että räjähdys tapahtui 3 kuukautta edellisen asuin-talossa tapahtuneen räjähdyksen jälkeen Khirbat Silim kylässä Libanonin eteläosassa. YK:n päätöslauselman no 1701 Hizbullah ei saa tuoda aseita Litanijoen eteläpuolelle.
YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu keskiviikkona, mutta se tullee keskittymään palestiinalaisten vaatimuksen mukaan Goldstonen raportin käsittelemiseen.
Presidentti Shimon Peres sanoi, että Libanonista on kehittymässä Lähi Idän räjähdysaltis painekattila, ei tosin aivan näillä sanoilla. (JP)
5. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak uskalsi lentää Prahaan, jossa hän puhui Forum 2000 tilaisuudessa. Foorum 2000 perustivat Czechin presidentti Vaclav Halev ja rauhanpalkinnon saanut Elie Wiesel maailman johtajien keskusteluareenaksi.
Ehud Barak totesi puheessaan, että kaikki mahdollinen tulee tehdä, ettei Iran pääse kehittymään ydinasevallaksi. Hän muistutti puheessaan, ettei se koske vain Israelia, jota Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad uhkaa täydellisellä tuholla ylimmän kaitsijan Ali Khamenein täydellä tuella. Hän kuulutti maita kuten Venäjä, Kiina ja Intia yhdistymään maihin, jotka pyrkivät estämään Iranin suunnitelmien toteutumisen.
Barak käsitteli puheessaan myös Goldstonen raporttia IDF:n Gazan cast lead operaatiosta, jota hän kutsui vääristellyksi ja virheelliseksi, joka rohkaisee terrorismiin asettaen samalla esteitä ympäri maapalloa taistelemaan terrorismia vastaan. Barak eritteli Iranin ongelmaa todeten, ettei Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti ole sen todellinen syy, sillä Teheranin mullahit pyrkivät tuhoamaan Israelin, vaikka rauha saataisiinkin solmittua Israelin ja palestiinalaisten välille. (JP)
6. www.debkafile.com raportoi, että Turkin päätökseen peruuttaa viime hetkellä sovitut sotilaalliset harjoitukset vaikutti se, ettei Israel pystynyt toimittamaan sen tilaamia Heron ohjaajattomia pienkoneita (drones). Turkin selityksessä painotetaan, että Turkki tarvitsee näitä koneita taistelussa terrorismia vastaan, ja että se on tilannut 10 Heron konetta 180 miljoonan USD hinnasta israelilaiselta Elbit yhtiöltä, joka oli asettanut uuden toimitusajan entisen mennessä umpeen, mutta että Turkki epäili sen pitävyyttä. Nämä lähinnä tiedusteluun soveltuvat koneet on havaittu erittäin hyödyllisiksi, ja USA käyttää droneja sodissaan Afganistanissa ja Irakissa, jossa ne on varustettu ohjuksin ja konekiväärein. Raportissa todetaan Turkin armeijan asettuneen Erdoganin hallituksen taakse tukien sitä, vaikka se on luonteeltaan islamilainen vastoin maan perustuslakia. Armeija taiteilee tässä tukien hallitusta, joka katkoo siteitään Israeliin, mutta toivoo samalla kauppasuhteitten sen kanssa säilyvän, sillä armeija tarvitsee Israelin pitkälle kehitettyjä sotakoneita.
7. UUTISOTSIKOITA
- Mahmoud Abbas syyttää Hamasia, että se on rakentamassa Gazaan ”pimeyden emiraattia”. Hamas on hallinnut Gazan kaistaa vuoden 2007 kesäkuusta lähtien jolloin se kaatoi PA:n hallinnon ja on systemaattisesti pyrkinyt purkamaan Fatahin vaikutusvallan. Abbas vakuutti, ettei hän anna sen toteutua. Egypti ilmoitti, että sen neuvotteleman sovintosopimuksen allekirjoittaminen voi siirtyä viikkokausia.(JP)
- Hamas syyttää Egyptiä, että se kidutti kuoliaaksi Youssef Abu Zuhrin, 38, hänen veljensä Sami Abu Zuhrin entisen henkivartijan. Youssef Abu Zuhri oli Egyptissä vankina huhtikuun 28. päivästä lähtien, jolloin hän laittomasti meni rajan yli Egyptiin. Sami Abu Zuhri syytti Egyptiä, että hänen veljeään kidutettiin säälittä viimeisen kahden viikon aikana, minkä johdosta hän kuoli sisäisiin vammoihin ja verenvuotoon. Egyptin viranomaiset kieltävät kidutuksen. (JP)
- Kaikkien Israelissa syntyneitten vauvojen kuulo tarkistetaan mahdollisten kuulohäiriöitten varalta tammikuun alusta alkaen. (JP)
- Päivähoitolaitosten rakentaminen keskitetään Tel Aviviin, Modiiniin ja Haifaan. Tämä on saanut kansanedustajat kyselemään asutuskeskusten ulkopuolella sijaitsevien yhteisöjen tarpeitten tyydyttämistä. (JP)
- Saudikuninkaan Abdullahin äskeinen Syyrian vierailu ei poistanut maitten välillä esiintyviä erimielisyyksiä, mutta kauppa maitten välillä lisääntyy kaiken aikaa. Syyria on vahvasti Iranin talutusnuorassa, ja Turkki näyttää hamuavan irrallisia ohjasten nyörejä oman vaikutusvaltansa kasvattamiseksi. (JP)
- YK:n ihmisoikeusneuvoston Glodstonen raporttia koskeva päätöslauselma-luonnos käsittelee myös Jerusalemin asemaa, Temppelivuoren mielenosoituksia sekä Gazan vallankaappausta, kertoo Haaretz. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1120972.html
- Vastauksena terroristien rakettituleen Gazasta IAF iski kolmeen salakuljetustunneliin surmaten yhden palestiinalaisen. (haaretz)
- Vandaalit kaiversivat sanan Obama ja hakaristin golfradalle USA:ssa. Poliisi tutkii asiaa. (INN)
- Knessetin edellinen puhemies Dalia Yitzik vietti makeaa elämää Pariisissa virallisen matkansa yhteydessä. Neljässä päivässä hän maksoi 75 000 NIS valtion varoja Pariisin kalleimmassa hotellissa, johon kuului huonepalvelua, viinikaapin käyttöä ja muutto vielä ylellisempään hotelliin kesken kaiken, mistä joutui maksamaan peruutusmaksua entiselle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133836
- Tietoja Israelin kasvusta alla olevassa osoitteessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133832

Tuesday, October 13, 2009

TIISTAI 13.10.09
1. MUSLIM BROTHERHOOD johtaja Egyptissä, kansanedustaja Subhi Saleh, vaati muslimeja kaikkialla maailmassa hyökkäämään Israelin lähetystöihin, jos juutalaiset nousevat Temppelivuorelle. Hän selitti, että Israelin lähetystöt nauttivat koskemattomuutta kuten muittenkin valtioitten lähetystöt, mutta samoin muslimien pyhät moskeijat nauttivat immuniteettia. Eli, jos juutalaiset häpäisevät heidän pyhättöjään, se antaa muslimeille oikeuden loukata heidän koskemattomuuttaan. Juutalaisten oikeudesta nousta Temppelivuorelle näyttää nousevan uusi kiistakapula, joka voi kehittyä paljon kiihkeämmäksi kuin kaikki muut yhteensä. Rabbit ovat varoitelleet juutalaisia nousemasta vuorelle, koska ei tarkkaan tiedetä, missä Temppelin kaikkein pyhin sijaitsi, ja siten juutalaiset voivat tietämättään loukata sen pyhyyttä. Eräs rabbi esitti, että sekä juutalaisilta että kristityiltä (ei-muslimeilta) tulisi kieltää oikeus nousta vuorelle, koska sillä voitaisiin välttää veritekoja.
Muslim Brotherhood (Muslimiveljeskunta) on virallisesti kielletty Egyptissä, mutta se on kuitenkin maan suurin oppositioryhmä ja sillä on omia kansanedustajia. Hosni Mubarakin hallitus pidättää jatkuvasti sen jäseniä estääkseen sitä muodostamasta kansanliikettä hallitusta vastaan, mikä voisi kehittyä kapinaliikkeeksi.
Israelin Islamilainen Liike (Islamic Movement) on Muslimiveljeskuntaan löysästi liittynyt haara-osasto. Veljeskunta on Jordaniassa ja Syyriassa hallitusten tarkan valvonnan alainen.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133818
2. PALESTIINAN AUKTPORITEETTI (PA) kuten palestiinalaiset johtajat laajimminkin ovat jakaantuneet pahan kerran Goldstonen raportin jälkipuinnista. Tilanne on omituinen siksi, että Israel myöntää PA:n johdon rohkaisseen Israelia kaatamaan Hamasin hallinto Gazassa, ja olivat pettyneitä, kun näin ei käynyt. Nyt myös jotkut arabimaat ovat tarttunet tähän täkyyn ja syyttävät Mahmoud Abbasia Israelin liittolaiseksi operaatio Cast Lead aikana Gazassa. Jotkut PA;n johdossa katsovat, että nämä arabimaat, joista Qatar on mainittu nimeltä, ovat syypäitä Abbasin päätökseen siirtää raportin käsittelyä, minkä päätöksen hän myöhemmin peruutti pyrkien saamaan UNHRC:n (YK:n ihmisoikeusneuvosto) kokouksen kuitenkin käsittelemään raporttia mahdollisimman pian.
Abbasin sekoilu aiheutti Hamasin ja Fatahin välille allekirjoitusta vaille valmiin sovintosopimuksen sinetöimisen siirtämisen Hamasin pyynnöstä. Hamas käyttää Abbasista häpäiseviä nimityksiä, ja sanoo, ettei kansanpetturin kanssa voida tehdä sopimuksia.
Hamas järjesti Rafahissa Gazassa Abbasin näytösoikeudenistunnon, jossa hänet tuomittiin elinkautiseen vankeuteen. Ei sentään tuomittu kuolemaan, mikä PA:n lakien mukaan on rangaistuksena maanpetoksesta. Tämä tuomio annetaan automaattisesti sille, joka myy maata juutalaisille. Laki on kopioitu Jordaniasta, jossa on sama käytäntö.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133813
3. JUUDEASSA JA SAMARIASSA asuvat juutalaiset pyrkivät selvittämään itselleen,
miten tulee suhtautua IDF:n upseereihin, jotka aktiivisesti osallistuneet juutalaisten asuinyhteisöjen tuhoamiseen ja asukkaitten karkottamiseen kodeistaan. Asia on arka eikä aivan yksinkertainen, sillä IDF saa huomattavan osan sotilaistaan ja upseereistaan ns. ”setlementeistä”, eivätkä he pyri välttämään velvollisuuttaan maansa puolustamiseksi. Mutta ulkoisten vihollisten lisäksi Israelin puolustusvoimat (IDF) joutuu osallistumaan myös juutalaisten karkottamiseen asuinyhteisöistään, joissa asuvat sotilaat komennetaan tuhoamaan omia kotejaan. Tilanne on varsin omituinen, jossa sotilaan kuuliaisuutta esimiehiään kohtaan venytetään tarpeettomasti. Armeijan sääntöjen mukaan esimiehen antaman käskyn noudattamatta jättäminen käsitetään kapinahankkeeksi, ja siitä annetaan tuntuvat rangaistukset.
IDF:n Juudean ja Samarian komentajan Noam Tibonin eroaminen tehtävästään ottaakseen vastaan Komentaja- ja henkilökuntaopistossa opettajan tehtävät, irrotti kasautuneita tunteita muutamissa piireissä. Samarian Juutalaisneuvosto julkisti viime viikolla lausunnon, jossa se sanoo hänen eronsa olevan siunaukseksi Samarian juutalaisille, ja toivoi onnea sille äärivasemmistolaiselle puolueelle, joka hänet saa joukkoonsa, mutta samalla sanoi ottavansa osaa niiden komentajien ja miehistön jäsenten tunteisiin, jotka joutuvat hänen opetuksensa alaisiksi. Juudean, Samarian ja Gazan juutalaisyhteisöjen Neuvoston puheenjohtaja Pinchas Wallerstein valitti Samarian juutalaisneuvoston lausuntoa selittäen, että IDF vastaa juutalaisten turvallisuudesta Israelissa ja myös Juudeassa ja Samariassa, ja kehotti siistimään sanojaan ennen niiden julkistamista.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133814
4. TURKKI näyttää toimivan nopeasti katkoessaan suhteitaan Israelin kanssa. Vain viikko Turkin ilmoituksesta, ettei IDF ole tervetullut yhteisiin laivastoharjoituksiin nimellä Anatolian Eagle, peräti kymmenen turkkilaista ministeriä matkustaa Syyriaan maitten välillä solmitun strategisen yhteistoimintasopimuksen puitteissa tänään tiistaina. Näitä strategioita hoitamaan maitten välillä perustettiin yhteinen Turkey-Syria Highlevel Strategic Cooperation Council (Turkin ja Syyrian korkeantason Strateginen Yhteistoimintaneuvosto), se perustettiin viime kuussa Turkissa neuvotteluissa, joihin ottivat osaa Turkin ulkoministeri Ahmet Davotolgu ja Syyrian puolelta ulkoministeri Walid Moallem. Maat olivat 1990-luvulla lähellä sotaa rajaerimielisyyksien vuoksi. Turkki on käyttänyt voimaansa saadakseen tahtonsa paremmin kuulluksi Syyriassa, joka ei ole uskaltanut vastustaa Turkin mahtia.
Turkin lähestymistä Syyrian kanssa edelsi samantapainen strateginen yhteistoiminta sopimus Irakin kanssa elokuussa. Syyria näyttää myös muotoilevan uudelleen strategisen suuntautumisensa, pyrkien irrottautumaan USA:n ja länsivaltojen painostuksesta ja lähestyvän muslimivaltioita. Syyrian intressit olivat kiinteästi liitetyt Iranin suojelutoimiin, joten Turkin tunkeutuminen näille vaarallisille vesille edustaa uutta suuntausta.
Miten tämä kehitys nähdään Israelin strategiassa? Puolustusministeri Ehud Barak varottelee katkomasta suhteita Turkin suuntaan, ja vakuuttaa, että Turkilla on edelleen vankka sija Israelin puolustussuunnitelmissa sekä rauhanponnisteluissa naapuriensa kanssa. Israelin viranomaiset sanovat, että Turkin asenteen muuttumiseen vaikutti Israelin odottamaton hyökkäys Gazaan, josta ei informoitu Turkin johtoa, ja toiseksi Turkin ulkoministeri pahoitti mielensä, kun Israel ei päästänyt häntä tapaamaan Hamasin johtoa Gazassa ja sieltä palatessaan Israelin johtoa.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1255204783066&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
5. www.debka.com raportoi aamun uutisissaan, että Hamasin johtajien omaiset, veljet, pojat, tyttäret, serkut ja jopa vaimot elävät mukavissa olosuhteissa Kairossa. Nyt Debkafile kertoo, että Egyptin turvallisuuspalvelu (Mughabarat) on kurkkua myöten täynnä Hamasin kaksimielisyyttä sen neuvotellessa Kairossa Egyptin suojeluksessa ja välityksellä Fatahin ja Israelin kanssa vain heittääkseen lähes valmiin sopimusluonnoksen paperikoriin. Sovintoneuvotteluja Hamasin ja Fatahin välillä johtanut tiedustelupäällikkö Omar Suleiman lopulta katsoi saaneensa tarpeekseen ja antoi miehilleen käskyn koota Hamasin Kairossa asuvat perheenjäsenet pidätysselleihin ”kysymyksiä” varten.
Kairossa asuvien Hamasin johtajien omaisiin ja läheisiin kuuluu Hamasin korkeita sotilas- ja siviilijohtajia sekä liikemiehiä, joiden perillisiä opiskelee Egyptin yliopistoissa, sekä muita lähisukulaisia.
Egyptin viranomaiset katsovat, että Hamasin venkoilu sopimusneuvotteluissa johtuu siitä,
että se palvelee Iranin päämääriä, mistä Hamasin johto saa ohjeensa.
6. ISRAELIN parlamentti, Knesset, aloitti talvikautensa eilen täysitunnolla, jossa puhuivat pääministeri Netanyahu, presidentti Peres ja oppositiojohtaja Tzipi Livni. Pääministeri Netanyahu piti varsin voimakkaan ja päättäväisen puheen pyrkien sen avulla luomaan tuntumaa yhtenäisestä ja vahvasta hallituksesta. Hän lupasi, ettei hänen hallituksensa anna edellisen hallituksen ministereitten joutua kansainvälisen oikeuden tallattaviksi, vaan se tulee puolustamaan heitä kaikella voimallaan. Hän vakuutti, että Israelilla on oikeus itsepuolustukseen, mitä siltä monin tavoin, viimeksi Goldstonen raportin kautta, yritetään kieltää. Netanyahu hyökkäsi ennalta raportin käsittelyä vastaan turvallisuusneuvostossa. YK:n ihmisoikeusneuvosto (UNHRC) käsittelee sitä ylimääräisessä kokouksessaan torstaina. On luultavaa, että UNHRC alistaa asian Haagin kansainväliseen rikosoikeuteen, mikä aiheuttaisi kansainväliset pidätysmääräykset operaatioon cast lead osallistuneille sotilas- ja siviilijohtajajille.
Iranin ydinasehaaveet olivat luonnollisesti esillä Netanyahun puheessa. Hän viittasi Iraniin sanoen, että se on maa, joka kehittää ydinaseita salaisissa laitoksissaan, ja totesi myös presidentti Obaman luvanneen, ettei USA hyväksi ydinasein varustettua Irania.
Hän luetteli hallituksensa muita tärkeitä asioita: turvallisuus, talous ja rikollisuuden vastustaminen. Oppositiojohtaja Livni ei löytänyt muuta sanottavaa kuin väitteen, että Netanjauhin hallitus saavutti yhden tavoitteistaan: Säilyi hengissä.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1255204783072&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
7. UUTISOTSIKOITA
- Iran valmistautuu mahdollista hyökkäystä tai kovennettuja sanktioita varten pienentämällä valtion tukea öljyteollisuudelle, sekä rajoittamalla kansalaisten bensiinimäärää kuukaudessa. Iran on tehostanut öljyjalostusteollisuuden kehitystä, joka maalla on ollut suurelta osin tuonnin varassa. (JP)
- Presidentti Shimon Peres sanoi puheessaan Knessetissä, että Libanonin suurin vaara on Hizbullah, ei Israel. (JP)
- IDF:n poistettua tiesulkuja ja tarkastuspisteitä Juudean ja Samarian teiltä aseitten salakuljetus Siinailta palestiinalaisalueille on Shin Betin tietojen mukaan kasvanut oleellisesti. Tämä tarkoittanee sitä, että palestiinalaiset valmistautuvat kolmatta intifadaa varten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133812

Monday, October 12, 2009

MAANANTAI 12.10.09
1. ISRAELIN ja Turkin välien rikkoontuminen on aiheuttanut melkoista hämminkiä ja arveluja, mitkä ovat todelliset syyt ja mihin tilanne voi kehittyä. Israelin uskomuksen mukaan – näin ainakin virallisesti selitetään – välirikon aiheutti IDF:n Gazan cast lead operaatio, jota Turkin pääministeri Erdogan arvosteli ankarasti jo sen aikana ja jatkoi sen jälkeen. Uskon kuitenkin, että Turkki pyrkii tällä käyttäytymisellään hankkimaan arabimaitten suosiota, Turkkihan ei ole arabimaa eikä ole näkyvästi osallistunut Lähi Idän kiistakysymyksiin muuten kuin välittäjän roolissa. Nyt Turkin uusislamilainen johto haluaa muuttaa tilanteen. Voi olla, että Turkki on havainnut muitten mukana, että valtakuvio on muuttumassa USA:n näyttävää vaikutusvallan vähenemisen myötä ja haluaa käyttää tilaisuutta hyväkseen. Tässä se voi astua Iranin varpaille, jolla on sama päämäärä valtatyhjiön täyttämiseksi, mutta ainakin toistaiseksi Turkki ja Iran ovat hakeneet yhteistyötä avoimen kilpailun asemesta. (JP)
2. ISRAELIN vastaavat viranomaiset ovat alkaneet harkita, miten suhtautua Turkin asenteen rajuun muuttumiseen. Ensimmäisenä on tullut vastaan Turkin armeijan tilaukset pitkälle kehitetyistä aseista, mutta viranomaiset kieltäytyvät kertomasta, millaisista aseita Turkki on kiinnostunut. Israel on toimittanut Turkille useita uudenaikaisia asejärjestelmiä ja uudistanut jo vanhentunutta kalustoa, mm. Turkin panssareita ja lentokoneita. Viranomaiset Israelissa harkitsevat, miten syvä ristiriita maitten välillä on, ja millä tasolla siihen tulisi vastata, vai onko parempi antaa ajan hoitaa asioita. Toisaalta diplomatia ei seiso paikallaan, se elää ja kehittyy kaiken aikaa, sekä näkyvin että näkymättömin keinoin ja tavoittein. Viranomaiset varoittelevat liian hätiköidystä vastatoimista, jotka voivat aiheuttaa vastareaktion ja vain pahentaa tilannetta. Yksi mahdollisuus on vastata diplomatian alueella, kuten Turkin väitetty 1.5 miljoonan armenialaisen tuhoaminen pakollisilla marsseilla, nälkään ja janoon näännyttämisen kautta ensimmäisen maailmansodan aikana. Turkki kieltää koskaan syyllistyneensä kansanmurhaan armenialaisia vastaan, mutta syytös elää maailmalla ja USA:n kongressissa on meneillään aloite lausunnosta, jossa Turkki tuomitaan syylliseksi. Washingtonilainen päivälehti The Hill kertoi raportissaan, että kongressissa oleva aloite kansanmurhasta tulee jatkumaan Turkin ja Armenian välillä allekirjoitetusta maitten välisten suhteitten normalisoimisesta huolimatta. Israelilla on mahdollisuus vaikuttaa aloitteen käsittelyyn. Viranomaiset kuitenkin varoittavat tarttumasta näin radikaaliin toimenpiteeseen.(JP)
3. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas on taipunut mahtavan painostuksen alla, jossa häntä syytetään Amerikan käskyläiseksi ja kansan petturiksi, ja ”on pyörtänyt pyhät sanansa” ja vaatii nyt YK:n erikoisistunnon järjestämistä. Miten vahvaksi PA tunteekaan asemansa, että se näin radikaalisti pyörtää ”vielä aiemmat pyhät sanansa”, joissa se vaatimalla vaati Israelia tuhoamaan Hamasin vallan Gazassa keinoista välittämättä, ja nyt syyttää Israelia sotarikoksista ja rikoksista ihmisoikeuksia vastaan? Miten puhtaat mahtavat jauhot olla PA:n omassa pussissa: Se pitää tuhatkunta Hamasin jäsentä pidätysselleissä viikosta toiseen ilman virallista syytöstä mistään rikoksesta tai oikeustoimia heitä vastaan? Eivätkä PA:n vankilat ole mukavuuslaitoksia, mistä todisteena voi olla vaikka pidätettyjen kertomukset jatkuvista pahoinpitelyistä, kidutuksesta ja raiskauksista, jotka näyttävät kuuluvan arabien ja muslimien oikeudenkäyttöön pidätettyjä kohtaan. Tätä tukevat viimeksi Iranin vankiloista tihkuneet tiedot vaalien yhteydessä pidätettyjä mielenosoittajia kohtaan. Abbasin päämääränä on saada YK:n elimet käsittelemään Goldstonen raporttia mahdollisimman pian, joko ihmisoikeusneuvostossa tai turvallisuusneuvostossa, jotka voisivat alistaa asian Haagin kansainväliseen tuomioistuimeen virallisten syytteiden nostamiseksi operaatio cast lead aikana vastuullisissa toimissa olleita henkilöitä vastaan. Tämä tulisi käsittämään sekä Olmertin hallitusta, joka teki operaatiota koskevat päätökset, että operaation aikana vastuullisissa toimissa palvelleita sotilashenkilöitä. Jos tällainen prosessi saadaan tehokkaasti toimimaan, se voisi pahoin rampauttaa Israelin poliittisen johdon ja kentän. Harva johtaja uskaltaisi enää matkustaa ulkomaille pidätyksen pelossa. (JP)
4. ABBAS SANOO, että hänellä on tarpeeksi lupauksia YK:n ihmisoikeusneuvoston jäseniltä tuesta Goldstonen raportin käsittelemiseksi ja lähettämiseksi edelleen YK:n yleiskokoukseen ja turvallisuusneuvostoon, joka pystyy antamaan sitovia päätöksiä. Tarkkailijat kuitenkin varoittavat, että Haagin kansainvälinen rikosoikeus voi aloittaa oikeustoimet todettuja ”rikollisia” vastaan ilman YK :n käsittelyäkin ja päätöksiä asiasta. Se voisi samalla vaatia kansainvälisiä pidätysmääräyksiä epäiltyjä henkilöitä vastaan.
Debkafile arvioi amerikkalaisiin tietoihin nojautuen, että Abbasin alkuperäiseen päätökseen vaikutti Obaman hallituksen antama lupaus tukea Palestiinan valtion perustamista kahden vuoden sisällä 1967 rajoilla pääkaupunkinaan Jerusalem. Tässä Abbas tukeutui neuvonantajiensa suosituksiin, joiden hän sanoo johtaneen hänet harhaan. Abbas ehti jo vaatia YK:n turvallisuusneuvoston kutsumista erikoisistuntoon Libyan esityksen mukaan, mutta on nyt kuitenkin vaatimassa ihmisoikeusneuvoston kiireistä käsittelyä. Tämä soittaa hänen hätääntyneen mielialansa, josta hän kiihkeästi etsii pakotietä. Hamas järjestää Rafahissa näytösoikeuden istunnon Abbasin tuomitsemiseksi kansanpetturina.
Israelin mahdollisuudet vaikuttaa asian käsittelyyn YK:ssa ovat vähäiset. Pahinta lienee olettamus, että ihmisoikeusneuvosto asettaa komitean tutkimaan IDF:n väitettyjä sotarikoksia, mutta siihen ei sisältyisi tutkimuksia Hamasin suorittamista rikoksista. Huolestuttava piirre asiassa on Englannin hallituksen ilmeinen kannatus PA:n esityksille syytösten käsittelemiseksi, mikä voinee johtua sen halusta kosiskella sillä arabimaita luottaen siihen, että USA tulee vetollaan estämään turvallisuusneuvoston päätöslauselman. (JP)
5. OBAMAN erikoislähettiläs Lähi Idässä George Mitchell tapasi eilen Netanyahun vielä kerran ennen kotimatkaansa, mutta julkisuuteen annettujen tietojen mukaan he eivät löytäneet mitään uutta formulaa takalukon avaamiseksi. Voi ollakin, että Mitchell halusi vain kertoa Netanyahulle neuvottelujensa tuloksista Mahmoud Abbasin kanssa ilman välikäsiä ja julkisuutta. Mitchellin odotettiin ilmoittavan rauhankeskustelujen aloittamisesta uudelleen, mutta ilmeisesti sellaista ilmoitusta ei ollut syytä tehdä. Israelin ja PA:n neuvottelijoiden on määrä matkustaa Yhdysvaltoihin ensi viikolla, mutta matkan tarkoituksena ei ole aloittaa rauhankeskusteluja delegaatioitten välillä, vaan keskustella erikseen USA:n edustajien kanssa. Israelin ja PA:n edustajien välinen kontakti alkaa muistuttaa sitä, mitä se on Israelin ja Hamasin edustajien välillä. Keskustelut käydään ulkopuolisen välityksellä. Presidentti Obama, joka piehtaroi saamassaan oudossa kunniassa Nobelin komitean päättäessä ojentaa rauhanpalkinnon hänelle, on turhaan pyrkinyt herättämään arabimaissa edes pientä myönnytystä Israelia kohtaan. Hän kuvitteli tällä voivansa luoda otollisen ilmapiirin rauhankeskustelujen aloittamiseksi uudelleen. Toiseksi Abbasin omaksuma jähmeä pitäytyminen saudisuunnitelman toteuttamiseksi sellaisenaan sekä vaatimuksessaan täydellisestä rakennuskiellosta Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemissa, on tyrmännyt kaikki yritykset löytää punaista lankaa, jota seuraamalla voitaisiin löytää ulospääsytie.
PLO:n aiempi Kairon lähettiläs Nabil Amr, joka uskalsi esittää kärkevää kritiikkiä Abbasin päätöksestä siirtää Goldstonen raportin käsittelyn maaliskuuhun, pelkää että Mahmoud Abbas, jota terroriaikanaan käytti nimeä Abu Mazen, on palaamassa juurilleen ja uhkaa nyt murhauttaa hänet. Hän pelastui täpärästi ja vaikeasti haavoittuneena edellistä murhayrityksestä häntä vastaan useita vuosia sitten. Amr pahoitti mielensä Fatahin Betlehemin yleiskokouksen aikana havaitessaan kulissien takaista kähmintää ja erosi konferenssin pr-edustajan tehtävistään. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Maailman homot ovat ihmeissään, miksei Tel Avivin kaupunki hyväksy heitä, koska he ovat olleet havaitsevinaan vieroksuntaa, sanoo 41 % ulkomaisista homovieraista. Tel Aviv pyrkii virallisesti saamaan sille annetun ”valkoisen kaupungin” tittelin lisäksi ”maailman homokaupungin” arvonimen ja kunnian. Ehkäpä sana valkoinen tulisi muuttaa muotoon ”sateenkaaren värinen”, se ehkä paremmin kuvaisi kaupungin johdon pyrkimyksiä.(JP)
- Israelin tulee kiireesti rikkoa Hamasin, Islamilaisen Liikkeen ja PA:n terrorijärjestöjen välinen liitto, koska se uhkaa pahan kerran maan turvallisuutta, sanoo teollisuus, kauppa ja työministeri Benyamin Ben-Eliezer (Labour). http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133802
- Knessetin jäsen Islamilaisen liikkeen eteläisen haaran johtaja Ibrahim Abdullah Sarsur sanoo – ilmeisesti vahvoihin historiatietoihin nojaten – että jebusilaiset arabit perustivat Jerusalemin kauan ennen juutalaisia. Totta hän puhuu, jebusilaiset todella olivat kaupungissa ja hallitsivat sitä siihen saakka, kun kuningas David valloitti sen joskus 1000 eKr., mutta tuskinpa he olivat arabeja, eivät ainakaan muslimeja, mutta täydestä menee: http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133800
- Arabien terrorihyökkäykset israelilaisia vastaan nousivat jyrkästi syyskuun aikana, arvioivat tilastotieteilijät. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133800

Sunday, October 11, 2009

SUNNUNTAI 11.10.09
1. TURKKI peruutti yllättäen vain pari päivää ennen alkamistaan yhteiset ilmasota-harjoitukset ”Anatolia Eagle”, joihin IAF:n lisäksi oli tarkoitus osallistua myös USA:n, Italian ja Naton ilmavoimien koneita Turkin ohella. Syyksi arvioidaan Turkin kiristyneet välit Israelin kanssa operaatio cast lead jälkeen, josta Turkki syyttää Israelin armeijaa rikoksista siviilejä ja ihmisoikeuksia vastaan. Turkki myös kannattaa Goldstonen raportin käsittelyä YK:n elimissä.
Turkin kiristyneisiin suhteisiin Israelia kohtaan vaikuttavat kuitenkin suuremmat kuviot kuin Gazan operaatio. Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan on systemaattisesti alkanut lähestymisen arabivaltioita, ennen muuta Syyriaa ja Irakia, sekä myös Irania. Hänen hallituksensa uusi ulkoministeri Ahmet Davutoglu työskentelee aktiivisesti nimenomaan suhteitten lämmittämiseen naapurivaltioihin Israelin kustannuksella, eivätkä hänen ponnistelunsa ole olleet hedelmättömiä, mistä on osoituksena sopimuksen solmiminen lauantaina Armenian kanssa, jolla on tarkoitus lopettaa vuosikymmenien epäluulo ja vihamielisyys sekä diplomaattisuhteitten solmiminen maitten välillä. Tämä sopimus solmittiin Zyrichissä ulkoministeri Clintonin dramaattisella viime hetken avustuksella. Maitten välinen raja avataan ensimmäisen kerran 16 vuoteen. Kansalliset ainekset kummassakin maassa aikovat työskennellä sopimuksen vahvistamisen estämiseksi parlamentissa. Erdogan totesi Turkin tehneen ”hyvän työn” Armenian hyväksi, mutta edellyttää Armenian vetävän joukkonsa pois Azerbaijanille kuuluvasta Nagorno-Karabakhista. (JP)
2. TURKIN pääministeri Recep Tayyip Erdogan elättelee suuria suunnitelmia maansa
tulevaisuudesta. Hän haluaa palauttaa Ottomani-imperiumin suuruuden, ei valloitusten vaan keskinäisten sopimusten kautta. Turkin Ottomani kalifikunnan laillisen kruununperijän ja viimeisen elossa olleen jäsenen Ertugrul Osman kuoleman kunnioittaminen osoitti Wall Street Journalist-lehden mukaan maan islamilaisen uskonnon todellisen luonteen. Hänen muistotilaisuuteensa pari viikkoa sitten osallistui joukko tunnettuja islamilaisia johtajia kunnioittaakseen muodollisen uskonnollisen johtajansa kuolemaa. Lehden mukaan tämä osoittaa, ”ettei islamin uskossa ole kysymys uskonnosta ja realiteetista, vaan se on pikemminkin myytti todellisuuden hyväksikäytöstä islamin utopistisen ideologian edistämiseksi”. Lehti kertoo islamistien käyttäneen tämän länsimaihin suopeasti suuntautuneitten kalifien ja sulttaanien kasvattaman imperiumin kruununperillisen hautajaisia hyväkseen lännen-, sekularismin- ja vapaudenvastaisen propagandansa levittämiseksi.
”Jos Ertugrul Osman olisi elossa tänään, hän voisi olla sulttaani Osman V, ja luultavasti hyökkäisi niitä vastaan, jotka käyttivät väärin hänen kunniakseen järjestettyä tilaisuutta.” Artikkelissa kerrotaan, ettei Ottoman-imperiumi ollut lännen vastainen, eikä sitä ollut 1923 reformoidun, sekularistisen Turkin aloittanut Atartyrkin valta. Kuka Atatyrkin hallinnon jatkaja sitten lieneekin, hänen ei tarvitse nousta länsivaltoja vastaan. Erdogan kehottaa Turkin perheitä hankkimaan ainakin kolme lasta, sillä maa tarvitsee lisää kansalaisia tavoitteittensa saavuttamiseksi. http://www.joelstrumpet.com/?p=2228
3. Edellä kerrottu Turkin pääministeri suunnitelmat sopivat yhteen ”neljännestä pedosta,
joka oli kauhea ja hirmuinen ja ylen väkevä, jolla oli suuret rautaiset hampaat, ja joka söi ja murskasi ja tallasi tähteet jalkoihinsa, ja se oli erilainen kuin edellisen pedot, ja sillä oli kymmenen sarvea”. Daniel jatkaa kirjassaan näin: ”Minä tarkkasin sarvia, ja katso, eräs muu pieni sarvi puhkesi niiden välistä, ja kolme edellisistä sarvista reväistiin pois sen edestä. Ja katso, sillä sarvella oli silmät kuin ihmisen silmät ja suu, joka puhui herjaten.” (Dan.7:7-8) Daniel sai selityksen ”yhdeltä siellä seisoneilta” näkyynsä: ”Neljän peto on neljäs valtakunta, joka syntyy maan päälle; erilainen kuin muut valtakunnat. Se syö kaiken maan ja tallaa ja murskaa sen. Ja ne kymmenen sarvea ovat kymmenen kuningasta, jotka nousevat siitä valtakunnasta, ja heidän jälkeensä nousee eräs muu, ja hän on erilainen kuin muut ja hän kukistaa kolme kuningasta.” (Dan.7:23-24) Danielin tekstissä kiinnittyy huomio siihen, miten ”pieni sarvi” kukistaa (tai alistaa) kolme kuningasta, ne kolme sarvea ”reväistiin pois sen edestä” (jae 8), mikä viittaa niiden alistamiseen ilman väkivaltaa, tai sen tekee joku toinen. Tämä antaa aiheen spekuloida, voisiko Irak olla yksi, jonka kuningas reväistiin pois, ja Syyria ehkä toinen, joka on suurissa taloudellisissa vaikeuksissa. Sekä Syyriaa että Irakia vaivaa suuri kuivuus, mikä suurelta osin johtuu Turkin rakentamien patojen kuivatessa Eurat-virran, josta kumpikin maa saa kasteluvetensä viljelmilleen. Tämä pakottaa maanviljelijät luopumaan tiluksistaan ja hakeutumaan asutuskeskuksiin etsien työtä perheittensä elättämiseksi. Kolmas sarvi voisi olla vaikka Libanon, jonka sisäpoliittisen tilanteen lukkiutuminen ajaa sen entistä tiiviimmin Syyrian syliin ja sen kautta Iranin valtapiiriin; tai Armenia.
Naton jäsenenä Turkilla on ainutlaatuinen asema toimia siltana kristityn lännen ja islamilaisen idän välillä, ja sillä on käytettävissään Naton sotilaallinen koulutus ja aseistus.
4. PALESTIINALAISET harkitsevat vievänsä Goldstonen raportin käsittelyn uudelleen YK.n ihmisoikeusneuvostoon. He aikovat pyytää, että neuvosto pitää erikoisistunnon sitä varten. He ilmeisesti ounastelevat, että siellä on helpompi saada syntymään heille myönteinen päätös kuin turvallisuusneuvostossa, jossa raporttiin epäillen suhtautuvilla valtioilla, ennen kaikkea USA:lla ja Ranskalla, on veto-oikeus estää päätöksen syntyminen. PA:n lähettiläs YK:ssa Ibrahim Khraishi kertoi lehdistölle, että viime aikaiset tapahtumat ovat vahvistaneet heitä kiirehtimään asian viemiseksi YK:n käsittelyyn. Tämä asenne on PA:n taholta kyyninen tapa käyttää hyväkseen väkivaltaisuuksia, jotka he itse ovat kiihottaneet ja aloittaneet. Jerusalemin poliisi on käyttäytynyt hyvin maltillisesti kiviä ja polttopulloja heitteleviä mielenosoittajia vastaan. Rajoitusten asettaminen Temppelivuorelle aikoville johtuu pelkästään vakavien välikohtausten välttämisestä. Sekä juutalaisten että turistien pääsy estettiin vuorelle kokonaan succot-juhlien aikana, ettei annettaisi aihetta provokaatioon, sekä alle 50-vuotiaitten pääsyn estäminen johtui pelkästään siitä, että mielenosoituksiin osallistuvat ovat pääasiassa nuoria miehiä. Musliminaisilla ei ollut ikärajoitusta. Viikonvaihteen aikana 12 poliisia haavoittui kivistä ja muista lentävistä esineistä, joilla heitä kivitettiin. Muutamia palestiinalaisia pidätettiin. Lisäksi poliisi suostui Jordanian esitykseen, että Temppelivuorelle jääneet nuoret muslimimiehet päästettiin sieltä pois joutumatta pidätetyiksi väkivallasta epäiltyinä. Poliisilla oli valeasuisia edustajiaan palestiinalaisten joukossa. Tunteet olivat kiihkeät musliminuorten parissa. Eräs journalisti oli vähällä joutua nuorten pahoinpitelemäksi, koska he epäilivät tämän kuuluvan poliisin joukkoihin.
Palestiinalaiset järjestivät mielenosoituksia myös Gazassa sekä useissa pakolaisleireissä Syyriassa ja Libanonissa vastustaessaan ikärajoituksia Temppelivuorelle pyrkiville. (JP)
5. USA:N JA ISRAELIN väliset simuloidut harjoitukset, joissa testataan molempien maitten kehittämiä ohjustentorjuntajärjestelmiä, alkavat maanantaina ja kestävät viikon loppuun. USA on tuonut maahan 1000 miestä Stuttgartin Euroopan komentokeskuksesta. Heidät sijoitettiin pääasiassa Negeviin, jossa on USA:n toimittama ja miehittämä tutka-asema. Harjoituksissa, joille on annettu nimi Juniper Cobta, simuloivat samanaikaisia ohjushyökkäyksiä Iranista, Syyriasta ja Hizbullahin asemista Libanonissa. USA:n laivastosta harjoituksiin osallistuu 15 ohjusalusta, joilla on Aegis ohjustentorjuntajärjestelmät. USA:n puolelta harjoituksia johtaa amiraali Mark Fitzgerald USA:n kuudennesta laivastosta yhdessä USA:n EUCOM Euroopan joukkojen korkeitten upseerien kanssa. Israelin puolelta johtavaa asemaa hoitaa IAF:n ilmapuolustusosaston uusi komentaja prikaatikenraali Doron Gavish.
Islamilaisen tasavallan (Iranin) muslimioppinut Mojtaba Zolnour, joka edustaa ylintä kaitsijaa Ali Khameneita vallankumouskaartissa, uhkasi, että jos yksikin sionistien ohjus osuu Iraniin, se tulee iskemään takaisin. ” Jos yksikään Amerikan tai zionistien ohjus putoaa maahamme, Iranin ohjukset tulevat tuhoamaan Israelin sydämen.” Maaliskuussa Iranin armeijan varakomentaja kenraali Muhammad Reza Ashtiani antoi samansisältöisen lausunnon: Jos Israel aloittaa hyökkäyksen maatamme kohtaan, me tulemme eliminoimaan Israelin maailmankaikkeuden kartalta.” Hän varoitti, että Israel on luonnonolosuhteista johtuen hyvin haavoittuva, mikä varmaan pitää paikkansa väestön keskittyessä rajoitetuille alueille.
USA:n edustajan mukaan harjoituksissa käytetään osittain kovia maaliohjuksia. USA toi maahan Thaad, Aegis ja PAC-3 ohjuspatteristot, joista ainakin viimeinen jäänee Israeliin. Israel kehittää 3-vaiheista puolustusjärjestelmää, joista uloimpana on Arrow 3, keskellä vielä kehitysasteella oleva David Sling sekä sisimpänä Iron Dome lyhyen matkan ohjusten ja rakettien torjuntaan. Iron Dome asennetaan valmiuteensa vuoden kuluessa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Kemian Nobelin voittanut professori Ada Yonath suosittelee kaikkien palestiinalaisten vankien vapauttamista Israelin vankiloista. Hän perustelee tätä sillä, että se poistaisi muslimien tarpeen ottaa panttivankeja. Professori ei näköjään ollenkaan huomioi, että näiden erilaisista terrori-iskuista tuomittujen palestiinalaisten tarkoituksena oli tuhota Israelin siviilejä, ei ottaa panttivankeja, ja että kokemusten mukaan suuri osa heistä palaa vapauduttuaan terrorismiin. (JP)
- Obaman lähettiläs George Mitchell ei saanut minkäänlaista läpimurtoa keskusteluissaan Netanyahun ja Abbasin kanssa. Mitchell jäi maahan tarkoituksenaan jatkaa keskustelujaan Netanyahun kanssa tänään. Abbas kertoi palestiinalaisen päivälehden al-Ayyam mukaan Mitchellille, että hän aloitti jo prosessin Goldstonen raportin viemiseksi YK:n ihmisoikeus- neuvostoon aiemmasta päinvastaisesta pyynnöstä huolimatta. Tämä kysymys hallitsee nyt kaikkia USA:n ja Israelin välisiä keskusteluja rauhanprosessin edistämiseksi. Netanyahu uhkasi keskeyttää kaikki keskustelut PA:n johdon kanssa, jos se jatkaa kaksinaamaista peliään pyrkien saamaan Israelin sotilas- ja siviilijohtajat syytteisiin sotarikoksista ja rikoksista ihmisoikeuksia vastaan, ja samaan aikaan vaatien keskusteluja ja mahdottomia myönnytyksiä niiden ehdoksi. Netanyahun ja Mitchellin tämän päivän keskusteluilta ei odoteta suuria. (JP)
- Hamas pyysi, että Egypti siirtää sovintosopimuksen allekirjoitustilaisuutta, koska Mahmoud Abbas osoittautui palestiinalaisten asian petturiksi suostuessaan siirtämään asian käsittelyä YK:n elimissä. (JP)
- 50-vuotias nainen haavoittui pahoin perjantaina palestiinalaisten kivitettyä hänen miestoverinsa ajamaa autoa Ramallahista koilliseen. Autoa ajanut mieshenkilö loukkaantui lievemmin. Kivenmurikat särkivät auton tuulilasin, mutta he jatkoivat ajoaan Samarian Tapuah-risteykseen, jossa he hälyttivät paikalle IDF:n joukkoja. Nainen sai vakavan kallonmurtuman. Kivittäjät pakenivat läheisen Sanjilin arabikylään, ja heitä etsitään. (JP)
- Yli 3 miljoonaa israelilaista vietti succot-lomaansa puistoissa.(JP)
- PA:n johtohenkilöihin kuuluva Mohammed Dahlan sanoo, että juutalaisten asuntoyhteisöt Juudeassa ja Samariassa ovat samanarvoisia kuin bussien räjäyttäminen pommeilla Tel Avivissa. (haaretz)
- Jerusalemin poliisi avasi Temppelivuoren kaikille uskonnoille, koska rauhantila on palannut vuorelle. (INN)