Friday, May 08, 2009

PERJANTAI 08.05.09
1. RAUHANTEKEMINEN tänne rannoille rauhattomille tiivistyy kaiken aikaa. Lähes joka päivä saa lukea uusista aloitteista tai suunnitelmista, milloin minkin ryhmän tai valtion ja liiton aloittamina. Tänään kvartetin Israelin lähettiläs Tony Blair kertoo luodattuaan pääministeri Netanyahun sielunelämän tämän hetkistä tilannetta tulleensa siihen hätkähdyttävään havaintoon, että tuo oikeistolaisena ja etukäteen epäonnistumaan tuomittu ”Bibi” taitaakin olla se oikea mies, joka tekee rauhan, eli hän on ”rauhantekijä”. Tätä rauhantekijän manttelia on sovitettu myös USA:n presidentti Obaman harteille: Hän on se tuleva, jopa messiaaksi nostettu.
TONY BLAIR antoi JP:n päätoimittajan David Horovitzin mukaan valtavan kannustuksen Benyamin Netanyahulle torstaina hänen suunnitelmissaan edistäessään Länsirannan taloudellista kasvua ja vahvistaen palestiinalaisten itsetuntoa. Blair asetteli sanansa varovasti: ”Mitä suurimmalla varmuudella Netanyahu voi pelata roolia rauhan tekemisessä.” Ei sentään aivan sataprosenttisesti, mutta lähellä sitä kuitenkin. Hän kertoi JP:n haastattelussa, että ”nyt on olemassa otollinen tilaisuus, mikä vaatii sekä poliittisia neuvotteluja ylhäältä alaspäin että taloudellista ja turvallisuuspoliittista kehitystä juuresta ylöspäin”. Tämä muistuttaa Bibin omaa toimintaperiaatetta, jossa edetään juuresta ylöspäin, mutta se ei täysin sopinut Blairen pirtaan, ja siksi hän muutti sitä. Blairen ohjelma ei kuitenkaan sisällä sitä tekijää, mikä oli yksi Netanyahun ohjelman kulmakiviä, eli PA:n opetusohjelman täydellistä uudistusta sekä Palestiinan kansan kasvattamista hyväksymään juutalaisen Israelin valtion todellisuus. Tämä edellyttää määrätietoista politiikan muutosta PA:n valvomissa mediavälineissä sekä kaikissa opetuslaitoksissa lastentarhoista lähtien korkeimpiin oppilaitoksiin saakka. Tämä tulee aloittaa ”juuresta ylöspäin”, ei mahtikäskyin latvasta juuritasolle. (JP)
2. TONY BLAIR arvioi keskusteltuaan Netanyahun kanssa, että pääministeri on havainnut häntä kohtaavat sekä ulkoiset että sisäiset haasteet edistyksen saavuttamisessa. ”Hän on hyvin syvästi keskittynyt Israelin turvallisuuden varmistamiseen, ja hän on syvästi huolestunut Iranin kysymyksestä.” Blair vakuutti olevansa ”täysin sympaattinen” Israelin turvallisuusongelmista. Hän vakuutti uskovansa, että on mahdollista - pitäen tämä mielessä ja edellyttäen, että palestiinalaiset toteuttavat heille kuuluvat velvoitteet – antaa palestiinalaisille oman alueensa valvonta ja valtio. Blair vakuutti, että Netanyahu ymmärtää tämän.
TONY BLAIR selvitteli käsitystään myös Iranin ydinasesuunnitelmista. Blair katsoo, että on paljon helpompi esittää vakuuttavia vaatimuksia Iranille, jos on ensin tehty selväksi periaate, ettei Iranille sallita ydinaseita. Blair ei sanonut tietävänsä, kuinka paljon aikaa on jäljellä, mutta ”lähtien edellä määritellystä periaatteesta on mahdollista välttää sotilaallinen operaatio”.
BLAIR PANI tyydytyksellä merkille Netanyahun nimittämän ministerikomitean, joka tulee keskittymään Palestiinan talouden edistämiseen ja sen kansan elinolojen parantamiseen. Hän sanoi olevan typerää olla huomaamatta tiellä olevia esteitä, eli olla ”lapsellisen optimistinen”, mutta hän silti uskoo, että palestiinalaisilla on mahdollisuus saavuttaa itsenäisyys. Hän puhui innostuneesti turismin mahdollisuuksien parantamisesta Jerikon ja Jordanjoen laakson ympäristössä, mutta palasi aina uudelleen ”tiesulkuihin ja tarkastuspisteisiin, jotka hankaloittavat palestiinalaisten liikkumista ja elämää”. Toisaalta hän ei nähnyt mahdottomana Juudeassa ja Samariassa sijaitsevien juutalaisasutusten, kylien ja kaupunkien, muodostamien ongelmien ratkaisemista. ”Valtio ei ole vain rajoja, vaan instituutioita, hallituksen kyvykkyyttä, mitä todella tapahtuu sovittujen rajojen sisäpuolella”, Blair selvitti. Hän arvioi, että Ehud Olmert ja Mahmoud Abbas pääsivät paljon pitemmälle keskusteluissaan, kuin mitä yleensä tiedetään, mutta hän arvioi virheen tapahtuneen siinä, että ”he panivat kaikki munat samaan ylhäältä alaspäin asetettuun koriin”. Siksi Annapolis epäonnistui, hän arvioi.
BLAIR totesi, että maailma on muuttumassa, jo jos Palestiinan kansa ei hyppää muutoksen vaunuihin, se jää takapajuiseksi Iranin johtaman liittoutuman takamaaksi, jota se oli Ottoman-hallituksen vuosisatoina.
TONY BLAIR sanoi, etteivät Israelin ja palestiinalaisten väliset ongelmat ole ratkaisemattomia, eikä hän nähnyt mitään syytä, ”mikseivät Netanyahu ja Abbas yhdessä Salaam Fayadin kanssa pystyisi ratkomaan välissä olevat ongelmat, myös Jerusalemia ja palestiinalaispakolaisia koskevat, joiden nostaminen neuvotteluihin on välttämätöntä”. (JP)
3. ISRAEL TUTKII edelleen Libanonin rajan pinnassa olevan Ghajarin kylän tapausta. Kylä on pääosin Libanonin puolella, mutta YK:n vahvistaman rajalinjan mukaan osa siitä jää Israelin puolelle. Uutiset raportoivat eilen, että Israel olisi luopumassa kylästä. Tämän aamun uutisten mukaan apulaisulkoministeri Danny Ayalon selitti YK:n rauhanturvaamis-operaatioitten apulaispääsihteerille Alain Le Roylle, ettei pääministeri Netanyahu ole vielä määritellyt kantaansa asiaan. Ayalon selitti, että kaikkia asiaan vaikuttavia tekijöitä tutkitaan ja päätös asiassa tullaan julkistamaan pian. Israel on tutkinut mahdollisuutta, että kylän pohjoisosan 1500 asukasta yhdessä kylän eteläosan kanssa tulisivat YK:n valvonnan alaisiksi, mutta IDF vetäisi joukkonsa pois myös kylän eteläosasta, jossa asuu 500-700 asukasta. Israel tulisi edelleen huolehtimaan kylän palvelutarpeista ja Israelin laki olisi voimassa siellä edelleen. YK:n ja EU:n viranomaiset ovat vihjanneet, että Israelin hallituksen myönteinen päätös asiassa voisi auttaa pääministeri Sinioraa ja maltillisia elementtejä kesäkuun vaaleissa. Hallitus ei ole vielä asiaa käsitellyt, ja on epätodennäköistä, että se voi tehdä päätöstä ennen Netanyahun Washingtonin matkaa, joka alkaa 17.05.09.
Kylä on ollut ongelmallinen Israelille, sillä sen kautta salakuljetetaan huumeita Libanonista Israeliin, ja toisaalta Hizbullah väittää sen varjolla olevansa oikeutettu aseistautumaan. Israel antaa tunnustusta YK:n rauhanturvaoperaatioille Libanonin eteläosassa, mutta valittaa, ettei YK:n UNIFIL-joukot ole pystyneet estämään Hizbullahin aseistautumista entistä vaarallisemmin ja ajanmukaisemmin asein. (JP)
4. EGYPTI tutkii, millaisia yhteyksiä Siinailta paljastettu ja pidätetty Hizbullah-solu piti Iranin kanssa. Ulkoministeriön viranomaiset Kairossa epäilevät, että heillä oli suora komentoyhteys keskenään. Egyptin ulkoministeriön edustaja Hossam Zaki selittää, että solulla oli yhteys Hizbullahin kanssa, jolla puolestaan on yhteys Teheranin kanssa. Vielä ei kuitenkaan ole täysin selvitetty, miten suora tuo kytkentä oli. Hizbullah rakensi jokin aika sitten maanalaisia kaapeleita Libanoniin, jotka ovat suorassa yhteydessä Syyrian tietoliikenne-yhteyksien kanssa, ja sieltä linkkiyhteys jatkuu Iraniin. Ministeriön edustaja selitti, ettei vielä ole selvitetty, missä määrin Teheran antoi ohjeita Siinailla olleelle solulle. Toinen tutkinnan alainen asia on raha-virtojen ohjaaminen ulkomailta Siinain Hizbullah-solulle, johon kuului 49 jäsentä. 22 jäsentä on edelleen pidätettyinä, jotkut heistä jo kuusi kuukautta.
EGYPTI syyttää solun jäseniä terrori-iskujen suunnittelusta israelilaisia turisteja vastaan Siinailla, sekä egyptiläisiä installaatioita vastaan Egyptin alueella.
HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah myönsi, että Sami Shehab oli Hizbullahin jäsen, ja 10 muuta auttoivat aseitten salakuljetuksissa Gazan kaistalle, mutta hän kielsi, että heillä oli mitään suunnitelmia terrori-iskuista egyptiläisiin kohteisiin.
Presidentti Hosni Mubarak esitti kiivaan varoituksen Egyptin vihasta, jos tämä jatkuu. (JP)
5. ISRAEL on aidosti huolestunut suhteitaan USA:n uuden hallituksen kanssa, jotka eivät ole samalla luottamuksellisella tasolla, mitä ne olivat presidentti Bushin aikana. Olmert piti jatkuvaa yhteyttä Bushin kanssa ja Livni puolestaan soitteli Ricelle lähes päivittäin. USA:n viranomaiset koordinoivat silloin toimensa Israelin viranomaisten kanssa ennen niiden suorittamista, ja jopa Bushin ja Ricen puheitten sisältö sovittiin ennen julkistamista.
TÄMÄ luottamussuhde on saanut huolestuttavia piirteitä. Apulaisulkoministeri Rose Gottemöllerin AIPAC.n konferenssissa pitämä puhe oli yksi huolestuttava aihe. Hän vihjaili siinä, että USA tulee vaatimaan Israelin liittymistä NPT-dokumentin allekirjoittajiin. Puheen tarkoituksena lienee ollut vihjata, että Israel joutuu julkistamaan ydinasearsenaalinsa.
OBAMAN hallituksen taholta on vihjailtu, ettei Israel ole enää etuoikeutettu ystävä vaan kumppani siinä missä muutkin ulkovallat. Lähi Idän lähettiläs Dennis Ross ei äskeisen Persianlahden maihin suuntautuneen matkansa aikana matkustanut sinne eikä palannut sieltä Israelin kautta, kuten on ollut tapana. Hänen keskusteluistaan Persianlahden maitten edustajien kanssa ei koordinoitu Israelin kanssa, kuten sekin on ollut tapana.
Obaman hallituksen aloittama suhteitten solmiminen Syyrian ja Iranin kanssa on tehty vastoin Israelin toiveita tai edes koordinoimatta sitä Israelin hallituksen kanssa.
Palestiinalaiskysymyksessä Obaman hallitus on ilmaissut tiettyä kärsimättömyyttä ja esittää vaatimuksia tiesulkujen ja tarkastuspisteiden poistamista sekä ilman hyväksymistä rakennettujen juutalaisasutusten poistamista. Vaatimuksiin kuuluu myös kaiken rakentamisen lopettamista Juudean ja Samarian juutalaiskylissä ja kaupungeissa, mistä presidentti Shimon Peres esitti kärkevää kritiikkiä todeten, että ihmisten tulee voida rakentaa kasvavia tarpeitaan varten, myös juutalaisten, lasten kasvaessa ja vaatiessa omaa asuntoaan. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Israelin päätös tilata viidennen sukupolven huippuhävittäjää F-35 on siirtynyt USA:n haluttomuudesta sallia Israelin päästä osalliseksi yhteistyönä rakenteilla olevan (JSF) koneen tietokoneisiin. IAF:n asiantuntijat valittavat, ettei sillä ole aikaa viedä tietokoneet mahdollisen vian ilmaantuessa Yhdysvaltoihin korjattaviksi. USA myös kieltäytyy Israelissa valmistettujen varusteitten asentamisesta JSF-koneisiin (Joint Strike Fighter). Koneen hinta on noussut sataan miljoonaan kappaleelta. Israel harkitsee ostaa F-15 Eagle koneita, jotka pystytään varustamaan Israelin vaatimin lisävarustein. Se voidaan varustaa viholliskoneen tutkavalvontaa hylkiväksi, mutta sillä ei ole Stealth-koneitten omaisuutta. (JP)
- Ulkoministeri Lieberman ottaa huolekseen strategisten asioitten keskustelut USA:n kanssa, joita Shaul Mofaz hoiti Olmerin hallituksessa. (JP)
- Obaman hallituksen ulkoministeriön Lähi Idän lähettiläs Jeffrey Feltman matkusti Damaskokseen maitten välisten suhteitten korjaamiseksi, mikä on välttämätöntä Obaman Lähi Idän rauhansuunnitelmien edistämiseksi. (JP)
- Egyptin hallituksen edustaja Hossam Zaki vakuuttaa, että Egyptin ja Israelin väliset suhteet jatkuvat entisellä turvallisella tasollaan. Ilmeisesti Avigdor Liebermanin kärkevät lausunnot ennen ulkoministeriön johtoon astumistaan on lakaistu maton alle. (JP)
- Netanyahun hallituksen esittämä valtion budjetti on aiheuttanut kovaa porua monelta taholta, myös sekä Shasin että Labourin parista. Ammattiliitto Hitadrutin johtaja Ofer Eini uhkailee voimatoimilla, ellei muutoksia saada aikaan. Määrärahojen leikkauksia on jouduttu tekemään kaikkien ministeriöitten esityksiin, mutta niitten kohdistumista arvostellaan joitain asukasryhmiä suosiviksi ja toisia boikotoiviksi. (JP)

Thursday, May 07, 2009

TORSTAI 07.05.09
1. USA:N apulaisulkoministeri Rose Gottemöller aiheutti melkoisen arvailujen myrskyn puheellaan YK:n järjestämässä tilaisuudessa, jonka tarkoituksena oli vahvistaa YK:n asettamaa ydinasetietoisuuden levittämiskieltoa (NPT). Gottemöller sanoi puheessaan, että yleinen pysytteleminen kieltosopimuksen puitteissa, mukaan lukien Intia, Israel, Pakistan ja Pohjois-Korea, on edelleen USA:n keskeinen kohde.
Häneltä vaadittiin selvennystä puheen jälkeen, tarkoittiko hänen puheensa sitä, että USA tulee painostamaan Israelia uusiin järjestelyihin ydinohjelmansa hylkäämiseksi ja NPT-dokumentin allekirjoittamiseksi, mutta hän kieltäytyi kommentoimasta asiaa.
Gottemöllerin puhe herätti odotettua hämminkiä Israelin viranomaisten kuten myös sille myötämielisten USA:n edustajien parissa. Israel ei ole koskaan virallisesti tai epävirallisesti tunnustanut, että sillä olisi ydinaseita. Eri yhteyksissä ulkopuoliset tahot ovat vihjailleet, että Israelilla voi olla jopa 200 ydinpommia, eräässä vaiheessa myös kerrottiin, että osa niistä olisi teknisesti huipputasoisia taktisia aseita, joita voitaisiin käyttää taistelukentällä. Näihin väitteisiin ei ole tyhjentäviä vastauksia.
Jos apulaisulkoministerin lausunto edustaa Obaman hallituksen kantaa Israelin painostamiseksi NPT:n allekirjoittamiseksi, se merkitsee merkittävää muutosta Israelin ja USA:n välisissä Israelin ydinteollisuutta koskevissa suhteissa.
Israel ei ole koskaan virallisesti eikä epävirallisesti tunnustanut, että sillä olisi ydinaseita, vaikka muutamat pääministerit ovat epäsuorasti siitä vihjanneet. USA:n presidentit ovat 40 vuoden ajan suojanneet Israelin ydintutkimuksen yksityisyyttä toistuvia vaatimuksia vastaan sen julkistamiseksi.
Israelin johto on luottanut tähän salaisuuteensa, jota Israelissa kutsutaan ”Samson-optioksi”, joka otettaisiin käyttöön vasta viimeisenä puolustuskeinona odotettavissa olevan täydellisen tuhon välttämiseksi. Se on samalla toiminut pelotteluaseena, joskaan Israel ei tiettävästi ole julkisesti sitä käyttänyt.
USA:n ulkoministeriöstä kuitenkin vahvistettiin keskiviikkona, ettei sen politiikka Israelia kohtaan ole muuttunut, mutta vahvistettiin apulaisulkoministerin julkistama tieto, että USA painostaa niitä maita, jotka eivät ole allekirjoittaneet NPT-dokumenttia, allekirjoittamaan sen.
Eräät uutiset kutsuvat Gottemöllerin puheessaan ilmoittamaa vaatimusta nimellä ”Natanz vastaan Dimona”. Tällä tarkoitettaneen, että USA tulisi käyttämään Israelin myönnytystä saadakseen Iranin luopumaan ydinaseensa rakentamisesta.
Obaman hallituksen päämääränä on saada Lähi Itää koskeva rauhansuunnitelma, jota rakentaessaan hän tulee varmaan hyödyntämään kaikkia käytössään olevia keinoja. Israelin pakottaminen julkistamaan ydinteollisuutensa salaisuudet on yksi näitä keinoja; Israelin pakottaminen Palestiinan valtion perustamiseen on toinen. (JP)
2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu tapaa Egyptin presidentti Hosni Mubarakin ensi viikon maanantaina Sharm e-Sheikhissä. Pääministerin kansliasta selvennetään, että vierailu on samalla symbolinen osoitus Egyptin tärkeästä asemasta Lähi Idässä. Toinen tärkeä aihe tapaamisessa on pääministerin pyrkimys kehittää suhteita ”maltillisten arabimaitten” kanssa, missä Egypti johtavana valtiona pelaa keskeistä roolia. Netanyahun Egyptin vierailu sattuu sopivasti viikkoa ennen hänen Washingtonin vierailuaan, joka alkaa sunnuntaina 17.05.09.
Israelin ja Egyptin välisiä suhteita on rassannut Israel Beitenun puheenjohtajan Avigdor Liebermanin nimittäminen ulkoministeriksi tämän raflaavien lausuntojen vuoksi, joita hän on myöhemmin pyrkinyt tasoittelemaan, joskaan ei ole esittänyt suoraa anteeksipyyntöä. Kansallisen turvallisuusneuvoston puheenjohtaja Uzi Arad vieraili Egyptissä alkuviikosta valmistellakseen Netanyahun ja Mubarakin tapaamista.
Kolmas aihe, joka noussee Netanyahun ja Mubarakin keskusteluissa esille, on arabien rauhansuunnitelma, johon Obama on vaatinut selvennyksiä ja muutoksia. (JP)
3. LONTOOSSA ilmestyvä arabiankielinen lehti A-Quds al-Arabi kertoi artikkelissaan keskiviikkona, että arabijohtajat ovat laatimassa uutta rauhansuunnitelmaa, joka olisi yksityiskohtaisempi kuin vuoden 2002 saudi-suunnitelma. Siinä on tarkoitus käsitellä kaksi visaisinta kysymystä: Jerusalemin asema sekä palestiinalaispakolaiset. Saudisuunnitelma on kovin epämääräinen Jerusalemin kysymyksessä. Palestiinalaispakolaisilla se antaa oikeuden palata entisille asuinpaikoilleen tai saada oikeudenmukainen korvaus menetyksistään. Varsinkin pakolais-kysymys on Israelille mahdoton hyväksyä, koska se voisi tuoda maahan miljoonia palestiinalaisia. Pääministerin kanslia eikä ulkoministeriö halunnut kommentoida lontoolaislehden tietoja.
Netanyahu uskoo, että vaikka Iranin kysymys on kriittisin, se samalla antaa uusia mahdollisuuksia löytää yhteisymmärrystä arabimaitten kanssa, joista monet jakavat Israelin kantaman huolen Iranin vallan kasvusta alueella. Tämä voisi olla perustana rauhan-sopimuksen solmimiseksi Israelin, arabimaitten ja palestiinalaisten välille. (JP)
4. UUTISRAPORTIN mukaan, joka perustuu palestiinalaislähteisiin, Jordanian kuningas Abdullah II keskusteli uudesta tai tarkennetusta arabi-suunnitelmasta presidentti Obaman kanssa äskeisen USA:n matkansa aikana.
Suunnitelman mukaan perustetaan aseistamaton Palestiinan valtio, jonka pääkaupunkina on Jerusalem. Jerusalemin vanhakaupunki tulisi sen mukaan YK:n valvontaan, mutta Jerusalemin itäpuoliset kaupunginosat muodostaisivat Palestiinan valtion pääkaupungin. Tulevan palestiinalaisvaltion rajat määriteltäisiin maa-alueita vaihtamalla siten, että nykyisen ns. vihreän linjan tuntumassa olevat suuret juutalaisyhteisöt jäisivät Israelin puolelle rajaa. Suunnitelman mukaan tarkemmin määriteltävä osa 1947-49 itsenäisyyssodan aikana paenneita perheitä sallittaisiin muuttaa Palestiinan alueelle, kun taas muut pakolaiset saisivat kansalaisoikeudet niissä maissa, joissa he nyt asuvat.
Raportin mukaan presidentti Obama pyysi kuningas Abdullahia johtamaan uuden tarkistetun arabisuunnitelman laatimista. Palattuaan USA:n matkaltaan Jordanian kuningas Abdullah II lensi Riyadiin keskustellakseen suunnitelmasta saudijohtajien kanssa. Sunnuntaina hän tapasi PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin ja maanantaina Syyrian ulkoministeri Walid Muallemin yksityiskohtien hiomiseksi.
Obama oli raportin mukaan vaatinut, että arabimaitten tulee laatia selkeä aikataulu diplomaattisuhteitten solmimiseksi Israelin kanssa. Tällä Obama uskoo pystyvänsä rohkaisemaan Israelia suostumaan suunnitelman ehtoihin.
Obaman näyn mukaan pian Israelin lippu liehuu kaikkien arabimaitten pääkaupungissa, Palestiinan lippu Jerusalemissa ja YK:n lippu sen pyhillä paikoilla. (JP, H keinon ja AP)
5. JORDANIAN kuningas Abdullah II sanoi keskiviikkona Berliinissä, että Israelin, Syyrian, Libanonin ja muitten arabimaitten edustajat istuvat pian yhteisen pöydän ympärillä selvittääkseen Lähi Idän konfliktin yhteisten ponnistelujen kautta, joista keskustellaan USA:n kanssa. Abdullah II luonnehtii pakettisuunnitelmaa arabien, eurooppalaisten ja USA:n yhteiseksi yritykseksi voidakseen seuraavien kuukausien aikana luoda olosuhteet, jotka sallivat Israelin ja Palestiinan edustajien istua yhdessä libanonilaisten, Syyrian ja arabimaitten edustajien kanssa. Hän uskoi mediatilaisuudessa esiintyessään, että suunnitelma on paljon yksityiskohtaisempi Netanyahun Washingtonin vierailun aikoihin.
NETANYAHU ilmoitti tavattuaan kvartetin lähettilään Tony Blairen muodostavansa ministerikomitean, jota hän itse johtaa. Sen tehtävänä on laatia suunnitelma Palestiinan talouden kehittämiseksi ja palestiinalaisten elinolosuhteitten parantamiseksi. Komiteaan kuuluu talousministeri Yuval Steinitz, puolustusministeri Ehud Barak, ulkoministeri Avigdor Lieberman sekä Negevin ja Galilean aluekehityksen ministeri Silvan Shalom. Netanyahu kertoi, että hän on pyytänyt Shalomia aloittamaan uusia projekteja Jeninissä, Jerikossa ja Jordanjoen kastepaikan läheisyydessä.
TONY BLAIR kertoi keskiviikkona, että Obama on yhdessä kansainvälisten neuvottelijoitten kanssa laatimassa uutta strategiaa Israelin ja palestiinalaisten rauhankeskusteluja varten. Hän ei kertonut yksityiskohta, ja lisäsi, ettei kvartetti laadi omaa rauhansuunnitelmaansa, vaan odottaa arabisuunnitelman kehittymistä, mikä saanee vauhtia sekä Mubarakin että Abbasin loppukuusta tekemien Washingtonin vierailujen kautta. Kvartetin kokous on kesäkuussa, mutta se voi pitää ylimääräisiä istuntoja YK:n turvallisuusneuvoston kokouksen yhteydessä maanantaina.
ARABILIITON pääsihteeri Amr Moussa, joka yleensä suhtautuu hyvin negatiivisesti Israelin asioihin, sanoi, ettei hän ole tietoinen tuosta kehityksestä, ja toisaalta, hän sanoi, että ”heillä on hyvä saudisuunnitelma, eivätkä arabit ole kuulleet Israelin kommentoivan sitä mitenkään, joten miksi meidän tulisi muuttaa sitä?” hän kyseli. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Egyptissä vieraillut USA:n puolustusministeri Robert Gates pyrki selittämään Obaman Iranin politiikan strategiaa. Egyptin viranomaiset totesivat, että Kairon tulee tarkoin seurata Teheranin suunnitelmia. (JP)
- Senaattori John Kerry totesi, ettei USA enää pyri Iranin hallituksen vaihtoon.
- IAEA:n raportti kertoo, että sen tarkastajat löysivät pitkälle rikastetun uraanin jäänteitä Egyptistä 2007 ja 2008. Ne tulivat maahan ilmeisesti radioisotooppien kuljetusten yhteydessä, kertovat lähteet Kairossa.
- Peres kertoi YK:n pääsihteeri Ban Ki Moonille, ettei Israel tunne mitään tarvetta esittää anteeksipyyntöä Gazan operaatiosta. YK vaatii 11 miljoonan USD korvauksia sen laitoksia vastaan tehtyihin iskuihin.
- PA tulee asettamaan omat turvallisuusmiehensä suojaamaan paavin vierailua Betlehemissä. Israelin puolella häntä suojaa 80 000 turvallisuusmiestä.
- Palestiinalainen mies pidätettiin hänen yrittäessään myydä 1900 vuotta vanhaa papyrus-dokumenttia, jonka arvo voi olla 5-10 miljoonaa USD. Dokumentissa leski Miriam Bat Yaakov myy omistamansa omaisuuden miehensä veljelle. Dokumentti on 15 x 15 sm, kirjoitettu hepreaksi. (JP)
- Debkafile kertoo, että Syyrian presidentti Bashar Assad nimitti Ammaniin uskotun miehensä Bahjat Suleimanin johtamaan rauhankeskusteluja Syyrian puolesta. Tämän katsotaan merkitsevän, että Egypti, Jordania, Saudi Arabia ja Syyria käyvät nyt rauhankeskusteluja syrjäyttäen Turkin, joka niitä johti.
- Gazan terroristit laukovat rakettejaan Israeliin pari kolme päivässä, kuin muistuttaakseen, että täällä ollaan. Eiliset kolme rakettia ampui Hamas.
- Saudit valitsevat oman ”kuningattarensa” täysin mustaan kaapuun ja pääliinoihin käärittynä. Hän ei edusta kauneutta vaan moraalia.
- Netanyahu antoi luvan viedä 50 miljoonaa NIS Gazaan. Päätös herätti mielenosoituksia.

Wednesday, May 06, 2009

KESKIVIIKKO 06.05.09
1. OLEMME 100% samalla sivulla, kertoi presidentti Shimon Peres tavatessaan USA:n presidentin Baruck Obaman, josta joku käyttää sanontaa ”American Idol”. Obama vakuutti parhaaseen diplomaattityyliin, että Israelin puolustus on Amerikan ykköstilalla. Kutsun tätä diplomaattiseksi tyyliksi, sillä sliipatun kulissin takaa pilkottavat toiset kulissit, jotka eivät näytä samaa taustakuvaa. Peres kehui tapaamistaan Obaman kanssa lähes ihanteelliseksi. Ehkäpä se oli kahden narsistisen presidentin toisilleen ojentama huomionosoitus, kuten WND vihjaa artikkelissaan. Kummankin imago vaatii jatkuvaa ihailua ja ylistystä kansan taholta.
http://worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=97201
2. Varapresidentti Joseph Biden kertoi puheessaan tiistaina: ”Israelin tulee hyväksyä
kahden valtion periaate palestiinalaisten kanssa ja lopettaa setlementtien kasvu.” Hän kehotti Israelia työskentelemään tosissaan tuon tavoitteen saavuttamiseksi. Biden kertoi AIPAC:in kokouksessa, ettei muutamat tule pitämään hänen mielipiteistään, mutta esitti silti vaatimuksen uusien setlementtien rakentamisen lopettamisesta, hyväksyttyjen asutusten ulkopuolelle rakennettujen parakkiasutusten (outposts) hävittämisestä sekä palestiinalaisten liikkumisvapauden parantamisesta.
”Presidentti Obama on voimakkaasti ja henkilökohtaisesti antautunut sen saavuttamiseksi, kuten kaikki ovat periaatteessa sanoneet tarvittavan – kahden valtion ratkaisu, joka on ehdottomasti välttämätön varmistamaan Israelin säilymistä demokraattisena ja juutalaisena valtiona,” selitti vapapresidentti Biden. Netanyahu on kieltäytynyt käyttämästä noita termejä, eikä lupaa niiden käytön yleistyvän hänen sanavarastossaan ainakaan lähi aikoina. Miten tämä sopii yhteen Obaman esittämien näkyjen kanssa, kun nämä johtajat tapaavat toisensa Washingtonissa 18.05.09? Peres vakuutti Obamalle, että Netanyahu on valmis aloittamaan keskustelut palestiinalaisten kanssa välittömästi, mutta riittääkö tämä lupaus Obamalle, jolla on kiire saada näyttöjä? Peresille myönnetty puolen tunnin keskusteluaika oli kohteliaisuuden vaatima, ei neuvottelu. (JP)
3. VARAPRESIDENTTI Bidenin toisena huolenaiheena AIPAC:in konferenssissa oli, että jos Israelin ja palestiinalaisten välistä konfliktia ei saada ratkaistua nopeasti, USA:n suhteet ”maltillisiin arabimaihin” kärsivät, kuten kärsivät myös Obaman näyt ystävällisistä suhteista ja ehkäpä yhteistoiminnasta entisten vihollisina pidettyjen muslimimaitten kanssa, joista ykköstilalla ovat tietenkin Iran ja Syyria. Maltillisina pidetyt maat ovat sunni-suuntaa edustavat muslimimaat, kuten Saudi Arabia, Egypti, Jordania ja ”aidalla istuvat” Persianlahden maat, jotka odottavat sydän kylmänä, miten heidän kohtalostaan päätetään heidän selkänsä – eikä aina edes selkänsä vaan avoimesti – takana kysymättä heidän mielipidettään. (JP)
4. TÄHÄN SAMAAN vyyhteen on noussut viime päivinä Pakistan, jonka kohtalon USA:n
puolustusministeri Robert Gates ennusti ratkeavan kahden viikon aikana. Pakistan on erikoinen esimerkki maasta, jota pidetään yhtenä köyhimmistä ja jonka kansan enemmistö on lukutaidoton, mutta joka on siitä huolimatta pystynyt rakentamaan arviolta 60 ydinpommia ja nykyaikaisen armeijan ja aseet. Pakistanin talibanit ovat vain sadan km:n päässä maan pääkaupungista, ja siksi tarkkailijat katsovat, että on vain ajan kysymys, koska he kaappaavat vallan maassa. Eräs asioita tunteva valisti, että Pakistanin kapinallisia sanotaan virheellisesti ”talibaniksi”, joita he eivät ole, vaan he ovat äärimmäisen riippumattomia ja oikeuksistaan kiinni pitäviä ”bashtuja”, vuoristossa asuvia heimoja, jotka vastustavat kaikkea vierasta valtaa alueellaan. Tämän mukaan heidän toimintansa ei perustu ideologiaan tai uskontoon.
Pakistanin presidentti Asif Ali Zardari sekä Afganistanin presidentti Hamid Karzai ovat Yhdysvalloissa, jossa he ensin tapaavat ulkoministeri Hillary Clintonin, joka varmistaa heidän ”salonkikelpoisuutensa” ennen neuvotteluaan presidentti Obaman kanssa.
Miten tämä solmu pystytään selvittämään, nähtäneen sekin lähi viikkojen ja kuukausien aikana. Afganistan on putoamassa kapinallisten käsiin kuin ylikypsä hedelmä, ja jos Pakistan seuraa sitä, maailma voi totuttautua tosiasiaan, että ”muslimien oma ydinpommi” on ääriainesten käsissä, jo ennen Iranin ydinpommin valmistumista, mikä sekin lienee toteutumassa lähi kuukausien aikana. (JP)
5. ARABIMAAT ovat vielä optimistisia Obaman toimien ja lupausten suhteen, mutta
odottavat joitain konkreettisia toimia. 22 arabimaan muodostaman arabiliiton edustaja Abdel Aleem al-Abiyad kertoi medialle Kairossa, että Obama aloitti toimintansa oikein lupaamalla pyrkiä rauhaan arabien ja Israelin välillä, ja sitä varten hän lähetti George Mitchellin alueelle. Mutta tämä ei riitä, vaan arabit odottavat reaalisia toimia, hän selitti vakuuttaen, että arabeilla on saudisuunnitelmassa erittäin hyvä aloite, joka tulisi olla perustana sekä Israelin ja palestiinalaisten että Israelin ja arabien välisessä konfliktissa. Hän tervehti tyydytyksellä varapresidentti Bidenin vaatimusta Israelille kahden valtion periaatteen hyväksymisestä. Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa sen sijaan ei nähnyt mitään hyvää Netanyahun puheessa, jossa hän esitteli kolmen polun ohjelmaansa turvallisuudesta, taloudellisesta ja poliittisesta ratkaisusta, vaikka hän samalla sanoi aloittavansa rauhankeskustelut ilman ennakkoehtoja. Jordanian kuningas Abdullah II sanoi Obamalle lähettämässään viestissä, että arabit ovat valmiit aloittamaan rauhankeskustelut Israelin kanssa saudisuunnitelman pohjalta.
ARABILIITTO pitää erikoiskokouksen torstaina, jossa on tarkoitus keskustella Jerusalemin asemasta sekä talojen purkamisesta Itä Jerusalemin alueella. Amr Moussa sanoi keskustelujen tarkoituksena olevan saada selkeämpi kuva, ”mitä Israel tekee muuttaakseen Jerusalemin väestörakennetta ja sen nykyistä tilannetta siellä”.
MOUSSA haluaisi arabiliiton ottavan aktiivisen kannan Iranin tilanteeseen, mitä se ei toistaiseksi ole pystynyt tekemään. Egyptin Al-Ahram keskuksen kansainvälisten suhteitten osaston johtaja Gamal Abdel Gaward arvioi, ettei arabimeri ole vielä valmis käsittelemään näin pahoin sitä hajottavaa kysymystä, vaan odottaa, mitä USA:n aloittama ”keskustelu-strategia” saa aikaan. Hän arveli, ettei arabien enemmistö kannata Moussan aloitetta. (JP)
6. PROFESSORI Sami Alrabaa, joka opettaa sosiologiaa Saksassa ja sitä ennen Kuwaitissa, Saudi Arabiassa ja Michiganissa USA:ssa, sanoo, että presidentti Obama tulee epäonnistumaan kuten hänen edeltäjänsä Israelin ja palestiinalaisten välisessä konfliktissa sekä rauhan solmimisessa Lähi Itään. Hänen mielestään siihen tarvitaan Jasser Arafatin tapainen karismaattinen arabi-hahmo, joka pystyisi kokoamaan hajanaiset ryhmät taakseen. Abbas on hänen mielestään liian heikko, mistä on osoituksena Hamasin vallan nousu, jota hän pitää ”syöpänä arabimaailmassa”. Sen sijaan hän suhtautui hyvin positiivisesti Avigdor Liebermanin toimiin. Hänen mielestään Libbi pystyisi solmimaan rauhan, jos palestiinalaisilla olisi Arafatin kaltainen johtaja. Tämä hänen mielestään toisi myös Hamasin neuvottelu-pöytään, mutta toistaiseksi, ehkä pariksi vuosikymmeneksi, se ei ole mahdollista.
Alrabaa sanoo, että sama koskee periaatteessa myös Iranin tilannetta. Hän ei pidä Obaman mahdollisuuksia hyvinä ratkaisun löytämiseksi. Sen sijaan hänen mielestään Saudi Arabia - kuten luultavasti useimmat Persianlahden maat – hyväksyvät minkä tahansa ratkaisumallin, joka varmistaa niiden kuninkaitten ja sheikkijohtajien vallan.
ALRABAA sanoo, ettei Syyria ole valmis solmimaan rauhansopimusta Israelin kanssa johtuen sen läheisistä suhteista Iranin, Hizbullahin ja Hamasin kanssa, joita presidentti Bashar Al-Assad ei uskalla vihoittaa. Egyptiä hän pitää kaksinamaisena valtiona, joka puhuu eri tavalla Hamasille ja Israelille, riippuen sen omista intresseistä. Hän kehotti epäilijöitä tarkistamaan asia Hamasin perustuskirjasta, joka vaatii Israelin tuhoamista. (INN)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/131200
6. UUTISOTSIKOITA
- Iranin presdentti Mahmoud Ahmadinejad peruutti Etelä Amerikkaan suunnitellun matkansa Israelin suorittaman diplomaattisen painostuksen vuoksi. Sen sijaan hän ilmestyi Syyriaan, jossa presidentti Bashar Al-Assad otti hänet avosylin vastaan. Johtajat sanoivat julkilausumassaan kannattavansa palestiinalaisten ”vastarintaa”. Ahmadinejad tapaa Syyriassa sekä Hamasin siellä majailevan johtajan Khaled Mashaalin että muitten terrorijärjestöjen johtajia. Heidän ohjelmassaan voivat olla myös Venäjän asetoimitukset. (JP)
- Lähi Idässä vieraileva USA:n puolustusministeri Robert Gates sanoi edelleen odottavansa Iranin vastausta Obaman ojentamille käsivarsille. Amerikkalaisten sopisi olla varovaisia, sillä Iranin muslimit ovat erikoistuneet jäsenten leikkauksiin, ja pienemmistä ”rikoksista” sormien katkaisemiseen. Siellä jopa kehitettiin kone, jolla somien katkaiseminen sujuu joutuisammin, mutta mullahit pitivät sitä liian tuskattomana ja hylkäsivät idean. Rikollisen tulee kärsiä.
- Kairossa eilen kokoontunet arabidiplomaatit eivät katsele hyvällä Obaman aloittamaa kuhertelua Iranin kanssa, mitä he pitävät vaarallisena. He varoittivat Obamaa, ettei tämä olisi liian pehmeä Iranin kanssa. Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit sanoi, että Iranin käytös alueella on negatiivinen monessa suhteessa, eikä auta alueen turvallisuuden, tasapainon ja rauhan edistämisessä. Arabikokoukseen osallistui USA:n ulkoministeriön Lähi Idän lähettiläs Dennis Ross. Palestiinalaisten ryhmä oli myös paikalla, joka syytti Netanyahua rasismista setlementtien laajentamisen vuoksi. (JP)
- Ulkoministeri Lieberman kehotti Venäjää katkaisemaan yhteytensä Hamasin ja Hizbullahin kanssa Italian matkansa aikana pidetyssä lehdistötilaisuudessa. Keskustelut perheongelmiensa kanssa kamppailevan Italian pääministeri Silvio Berlusconin kanssa sujuivat ilmeisen ystävällisessä ilmapiirissä. Lieberman kutsui isäntä koko ministerijoukkonsa kanssa vierailulle Israeliin. Israelissa valmistaudutaan kiireisesti paavi Benedict XVI vierailuun, joka tuonee tuhansia pyhiinvaeltajia maahan vierailun jiohdosta. Viime vuonna Isrealissa vieraili yli 3 miljoonaa turistia, mikä on uusi ennätys. Turismiministeriö sanoo, että tämä on maksimimäärä, mitä maa pystyy nykyisellä kapasiteetilla hoitamaan. Tarvitaan uusia hotelleita ja koulutettua henkilökuntaa.
- Tshekin tasavallan Israelin lähettiläs sanoo, ettei hän ole huomannut mitään jäähtymistä tapahtuneen Israelin EU-suhteissa. ”Korkeintaan ne ovat juuttuneet iltapäiväruuhkaan, mikä selviää itsestään”, hän arvioi.
- USA vaatii Israelia allekirjoittamaan ydinasetietouden levittämiskiellon, sekä liittymään jäseneksi ydinvaltioitten klubiin. (haaretz)
- Tony Blair sanoo, että neljän valtion muodostaman kvartetin laatima Lähi Idän rauhan-suunnitelma valmistuu 5-6 viikon sisällä. (haaretz)
- Valtiontarkastaja Lindenstrauss vaatii hallitusta lopettamaan Kuolleenmeren vedenpinnan jatkuvan alenemisen. (haaretz)

Tuesday, May 05, 2009

TIISTAI 05.05 09
1. ”ISRAEL ODOTTAA käsivarret ojennettuina ja kädet avoinna rauhaan kaikkien kansojen kanssa, kaikkien arabikansojen kanssa”, oli presidentti Shimon Peresin puheen runkona AIPAC:in konferenssissa Washingtonissa eilen. Peresin uskottiin olevan Netanyahun rauhanpolitiikan airuena, lähettiläänä, pyrkien selittämään Amerikan juutalaisjärjestöjen johtajille, että Israelin nykyinen hallitus on rauhanhallitus. Hänen puhettaan seurattiin tarkkaan sekä maailmalla että myös USA:n terävimmän johdon taholla, koska se antoi ensimmäisiä viitteitä siitä, mihin suuntaan suhteet palestiinalaisiin ja arabivaltoihin tulevat kääntymään. Tarkkailijat ovat vakuuttaneet, että puheen jokainen termi ja välimerkki oli varmaan huolella koordinoitu Netanyahun kanssa, minkä hänen satelliitin kautta välitetty puheensa konferenssille myöhemmin maanantaina todisti. Paitsi että Peres osoitti puheessaan luottavansa täysin Netanyahun vilpittömään rauhantahtoon, hän osoitti harvinaista kunnioitusta ja jopa innoitusta presidentti Baruck Obamalle, mikä varmaan myöskin todettiin mielihyvällä Obaman hallituksen parissa. (JP)
2. BENYAMIN NETANYAHU oli aikoinaan poliittinen vastustajani”, totesi Shimon Peres puheessaan. ”Tänään hän on pääministerini. Hän tuntee historiaa. Hän haluaa tehdä historiaa. Ja meidän traditiossamme historian tekeminen tarkoittaa rauhan tekemistä. Uskon, että rauha on hänen todellinen ja innoittava prioriteettinsa.” ”Tähän pääsemiseksi”, lisäsi Peres, Israel on valmis neuvottelemaan kenen kanssa tahansa rauhasta, joka on väistellyt tätä kansaa vuodesta 1967 lähtien”. Tämän jälkeen presidentti alkoi puhua todellista asiaa.
Peres selitti, että saudisuunnitelma vuodelta 2002 on saanut Israelin hallituksen tuen, joskaan ei jokaiselta osaltaan, koska sitä ei konsultoitu suunnitelmaa laadittaessa. ”Siitä huolimatta se voi aivan hyvin toimia rauhankeskustelujen perustana. Saudit synnyttivät tämän rauhan-aloitteen, joka osoittaa jyrkän U-käännöksen arabien aiemmista hylkäystuomioista. Vaikka Israel ei hyväksykään sitä jokaiselta osaltaan, Israel kunnioittaa selkeää muutosta ja toivoo, että se siirtyisi toimintaan, mitä pikemmin sitä parempi.”
Peres painotti puheessaan, että Israel haluaa tuoda rauhan lähemmäksi, korostaen sanaa NYT, joka kirjoitetussa tekstissä oli suurin kirjaimin. Peresin puheessa kuulsi prosessin kiireellisyys, ettei enää ole aikaa odottaa. Hän pidättyi lausumasta nuo kaksi maagisen sisällön saanutta sanaa ”kaksi valtiota”, koska Netanyahu on myös välttänyt niitä, mutta hän toi selkeästi esille viime päivinä usein lausutun periaatteen, ettei Israelilla ole mitään kiinnostusta hallita palestiinalaisia ja asian valaisemiseksi kertoi, ettei ollut mikään sattuma, että David Ben Gurionin aikana Israel hyväksyi YK:n laatiman silloisen Palestiinan jakamis-suunnitelman, jossa maa jaettiin juutalaisen ja palestiinalaisen valtion kesken.
Tilaisuuden jälkeen median esittämään kysymykseen kahdesta valtiosta Peres ensin arasteli, mutta totesi sitten, että asia on työskentelyn kohteena. Ja kuin varmistaen, että hänen sanomansa oli ymmärretty oikein, Peres lisäsi, että ”tämä hallitus tekee rauhan”. (JP)
3. PERESIN puhe keskeytyi useaan kertaan yleisön noustessa seisomaan osoittaakseen suosiotaan innostuneitten kättentaputusten ohessa. Yksi mielenosoittaja huuteli: Entäs ne surmaamasi Gazan lapset? ja toinen vaati Gazan saarron lopettamista, mutta järjestysmiehet saattoivat heidän nopeasti ulos salista. Peres viittasi useaan kertaan Obaman vaaleissa käyttämiin iskulauseisiin todeten, että Obama on tarpeeksi nuori ja hänen tukensa suuri, että hän pystyy toteuttamaan antamansa lupaukset muutoksista. Peres ei kuitenkaan kohdellut helläkätisesti niitä valtioita, joita Israel pitää vihollisinaan, ja joiden kanssa Obama pyrkii aloittamaan keskusteluyhteyden. ”Iranin fanaattiset johtajat ovat historian väärällä puolella.”
NETANYAHU toisti Peresin toiveen rauhankeskustelujen aloittamisesta mahdollisimman pian. Hän vältti käyttämästä kahden valtion periaatteen sanontaa, mutta vakuutti, että pysyvä rauha Israelin ja arabimaitten kesken on mahdollinen vain, jos arabit tunnustavat juutalaisten historialliset oikeudet maahan. Vaikka hän vakuutti Israelin olevan valmis aloittamaan keskustelut ilman ennakkoehtoja, hän katsoo, että tämän periaatteen tunnustaminen on välttämätön perusta todelliselle rauhalle. ”Kuka tahansa ei tunne eikä tunnusta juutalaisen kansan syvää kiintymystä tähän maahan, ei todella kunnioita sen laillisia oikeuksia siihen. Siksi Israelin valtion tunnustaminen juutalaisen kansan kansallisena valtiona on ehdoton edellytys rauhaan meille ja palestiinalaisille naapureillemme”, Netanyahu selitti puhuessaan Theodor Herzlin syntymäpäivän muistotilaisuudessa.
Netanyahu tähdensi Israelin turvallisuusvaatimusten toteuttamista selittäen kolmen polun strategiaa: poliittinen, turvallisuuspoliittinen ja taloudellinen, lisäten ettei taloudellinen sopimus sulje pois poliittisen sopimuksen vaatimusta. Hän selitti Iranista, että läntiset ja arabihallitukset monien muitten ohessa ymmärtävät, etteivät ne voi sallia Iranin varastoivan ydinaseita. (JP)
4. OBAMAN HALLITUS on koventamassa USA:n suhtautumista Israeliin, kertoo Haaretz web-sivullaan. Kenraali James Jones, Obaman turvallisuuspoliittinen neuvonantaja, kertoi eräälle eurooppalaiselle ulkoministerille, että Obaman hallitus tulee lähettämään voimakas-sanaisia viestejä, jotka koskevat Palestiinan valtion perustamista ja setlementtipolitiikkaa. Jones luonnehti Obaman omaksumaa politiikkaa asiassa ”voimalliseksi”. Tätä tarkoittanevat ne ”pahat aavistukset”, joita uutisissa on väläytelty, että Israelin johtajia tulee odottamaan ikävät yllätykset heidän tavatessaan Obaman henkilökohtaisesti.
OBAMAN henkilökuntapäällikkö Rahm Emanuel vakuutti puhuessaan eilen AIPAC:in konferenssissa, että USA:n ja Israelin välit ovat katkeamattomat. Hän kuitenkin selitti, että Palestiinan valtion perustaminen kiireellisenä on ehdoton vaatimus. Samalla hän vakuutti, ettei USA hyväksy ydinasein varustettua Irania, koska se on uhka koko Lähi Idälle. Hän sanoi, ettei mikään etene alueella, jos Iranin vaikutus tuntuu keskusteluissa, mutta sitä enemmän hänen mielestään siihen vaikuttaa Israelin ja palestiinalaisten välisen kysymyksen keskeneräisyys, jonka ratkaisemista hän pitää avainkysymyksenä muitten kysymysten ratkaisemiseen. Tämä on juuri sitä, mistä Israelin johto on pyrkinyt varoittamaan, ettei pidä kytkeä näitä kahta toisiinsa. Israelissa todistetaan, ettei Iranin vallankumous johtunut Israelista, kuten ei al-Qaidan perustaminen tai sen suorittamat terrori-iskut pitkin maailmaa. He todistelevat, ettei Islamin kiihkouskonnollisuus tarvitse Israelia tai sen suhteita palestiinalaisten kanssa pyrkimyksessään maailmanlaajuiseen kalifikuntaan.
KENRAALI Jones kertoo, että Obama aikoo muuttaa edellisen presidentin harjoittaman politiikan, jonka mukaan hän antoi myöten asioissa, joita Israelin hallitus vastusti. Jones vakuutti keskustellessaan tämän nimeltä mainitsemattoman ulkoministerin kanssa, että Obama tulee käyttämään voimatoimia vääntäessään Israelin kättä. Hän kertoi lisäksi, että USA on yhdessä EU:n ja arabimaitten kanssa laatimassa yhteistä Lähi Idän politiikkaa, jossa Palestiinan valtion perustaminen on kärkisijalla. Israel ei ole mukana näissä kaavailuissa.
Tämä kehitys enteillee sitä, mistä Daniel puhuu luvussa 12. Daniel kertoo, että Israelin suojana oleva enkeliruhtinas Mikael nousee ahdistuksen aikana, jonka kaltaista ei ole koskaan ollut eikä koskaan tule. Daniel saa kysymykseensä ”koska” vastauksen: ” Siihen on vielä aika, kaksi aikaa ja puoliaikaa. Ja kun pyhän kansan yhden osan hajotus on loppunut, silloin kaikki nämä täyttyvät.” (Dan.12:7) Loppuosan käännös lienee virheellinen. Parempi käännös: ”Kun pyhän kansan oikean käden murtaminen on saatettu loppuun, silloin kaikki nämä täyttyvät.” Oikean käden murtaminen tarkoittanee sitä, että ”pyhä kansa” voitetaan sotilaallisesti. (haaretz)
5. PRESIDENTTI Peresin puhe otettiin innostuneesti vastaan paikalla olleitten israelilaisten taholta, kuten myös kaikkien 550 edustajan taholta sikäli, kuin uutislähteisiin on luottamista. Jopa oppositiojohtaja Tzipi Livnikin taputti innostuneena suu maireassa hymyssä. Hän selitti lehtimiehille, että Iranin kysymyksessä hän ei ole oppositiossa, mutta muissa asioissa hän tulee vastustamaan Netanyahun politiikkaa.
KADIMAN edustajat Israelissa sen sijaan eivät innostuneet Peresin puheesta, jota he pitivät erinomaisena Netanyahun politiikan puolustajana. He sanovat, että presidentti Peresistä on tullut Netanyahun kiertävä puolestapuhuja, joka lähetettiin Yhdysvaltoihin tasoittamaan Netanyahun polkua ennen keskusteluja Obaman kanssa Valkoisessa Talossa 18.05.09.
Washingtonissa toimivan Lähi Idän Instituutin johtaja Robert Satloff sanoi olevansa hyvin huolestunut Jerusalemin ja Washingtonin välisten suhteitten kehittymisestä. Hän analysoi, että jos erimielisyydet Iranin ydinsuunnitelman ratkaisemiseksi eivät selviä rauhanomaisesti, on olemassa mahdollisuus USA:n ja Israelin välisten suhteitten jäätyvän tasolle, jossa ne eivät koskaan ole olleet Israelin 61 vuotta kestäneen taipaleen aikana. (haaretz)
6. UUTISOTSIKOITA
- Hamasin ulkoasioitten johtaja Khaled Mashaal kertoi tiistaina New York Timesin toimittajalle, että Hamas suostuu rauhansopimukseen 1967 rajoilla 10:ksi vuodeksi. Hän sanoi, että rakettituli Gazasta on väline, ei päämäärä. Hän sanoi, että Fatahin tai PLO:n antama tunnustus Israelista ja Jerusalemista Oslon sopimuksissa oli virhe, joka tulee poistaa, mutta hän antaa jalomielisesti siihen 10 vuotta aikaa. (haaretz)
- Syyria aseistaa Hizbullahia Libanonin kakkossodasta saatujen kokemusten mukaan ilmatorjunta- ja panssariohjuksin. (haaretz)
- Labour-puolueen sisällä kuohuu. Pääsihteeri Eitan Gabel sanoutui irti toimestaan ja ke.Ofer Pine-Paz sanoo, ettei puolue enää hyväksy häntä.
- IDF:n mielestä PA pystyy paremmin poistamaan Hamasin ja Hizbullahin agentit Länsirannalta.
- Debkafile kertoo, että Ahmadinejad peruutti 03.05.09 syytä ilmoittamatta vierailunsa Brasiliaan, Venezuelaan ja Equadoriin 07.-08.05. Myöhemmin ilmoitettiin, että vierailu peruttiin ilman määräaikaa. Sen sijaan hän matkustaa Syyriaan. Debkafile kertoo, että Venäjä oli saanut tehtäväkseen järjestää Brasilian suurten uraanikaivosten hyödyntämisen, ja että Iran oli sovittu uraanin ostajaksi Brasiliasta.
- JERUSALEM KULTAINEN tulee juuri valmistuneen yleiskaavan mukaan muuttumaan ”vihreäksi”, jos huolella valmisteltu ja pian valtion viranomaisille esiteltävä suunnitelma hyväksytään. Suunnitelmassa vaaditaan solar aurinkopaneelien käyttöä, kierrätettävän veden käyttöjärjestelmiä, ”vihreitä” kattoja ja muita rakennusmateriaaleja sekä yksityis- että julkisissa rakennuksissa. Myös nuorten lompakkoon soveltuvien asuntojen rakentaminen on yksi kohde, kuten kaupungin imagon kohottaminen paitsi ”pyhänä” myös taloudellisia ja teollisia mahdollisuuksia tarjoavana kaupunkina. (INN)
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/131195
- Eilen Israelissa oli yllättävä hiekkamyrsky, joka muutti ilman pölyiseksi ja lähes läpinäkymättömäksi. Myrsky katkoi korkeita valaisinpylväitä, sytytti tulipaloja ja toi maahan 35 asteen lämmön, joka normalisoitui iltapäivällä.

Monday, May 04, 2009

MAANANTAI 04.05.09
1. ISRAELIN lähettiläs USA:ssa tullee olemaan mies nimeltä Michael Oren. Sekä Netanyahu että Lieberman ovat hyväksyneet hänen ehdokkuutensa. Oren on herättänyt ristiriitaisia tunteita Israelissa, sillä hän on systemaattisesti tunnustanut kannattavansa kahden valtion periaatetta. Hänen omia repliikkejään seuraavassa:
”Israel ei tule pysymään passiivisena hallituksen, joka on vannonut pyyhkäisevänsä Israelin pois kartalta, pyrkiessä saamaan keinot sen toteuttamiseksi.” Näin Oren Iranista.
”Tämä hallitus on vakavasti otettava rauhankumppani ja tulee tekemään kaikkensa sovitellakseen kaikkien naapureittemme kanssa.” Hän sanoi puhuvansa tämän yksityis-henkilönä, mutta vakuutti samalla, että Israelin turvallisuus on ensiksi huomioitava. Hän puhui näitä ennen nimitystään ehdokkaaksi USA:n lähettilääksi, mutta totesi olevansa ilahtunut saamastaan kunnianosoituksesta, jos näin tapahtuu.
Oren on USA:n kansalainen, hän opiskeli Princetonin yliopistossa historiaa. Jos hänet nimitetään virkaan, hän joutunee luopumaan USA:n kansalaisuudestaan. (JP)
HAARETZIN kolumnisti Meir Oren kertoo web-sivun artikkelissaan, että Israelin strategia Iranin ydinsuunnitelmaa kohtaan on epäonnistunut. Israel kuvitteli voivansa antaa maailman isoille valtioille tehtäväksi hoitaa Iranin aiheuttama uhka ja pysytellä itse kakkosrivillä, vain kurkistellen isoisten olkapäitten yli. Tämä strategia epäonnistui. Nuo isoiset katsovat, ettei heidän omien intressiensä vuoksi ole viisasta elämöidä liikaa, ja niin Israel voi vain katsella sivusta, kun sen tuhoamista vannova hallitus rakentaa ydinarsenaaliaan kaikessa rauhassa. Oren toteaa, ettei Israelin johto puolueesta riippumatta eroa toteamuksestaan, että maa on eloonjäämiskysymyksen edessä, vain retoriikka eroaa.
Oren toteaa, ettei Shimon Peres voi vaikuttaa ratkaisevasti USA:n presidentin suunnitelmaan yhteyksien luomiseksi Iranin kanssa samalla luopuen sotilaallisesta vaihtoehdosta. Israel on tässäkin asiassa jäämässä surkeasti yksin. Mutta tuskin edes Netanyahun retoriikka riittää vaikuttamaan Washingtonin hallituksen koneistoon, joka jauhaa täysillä Obaman näyn toteuttamiseksi. Tuskinpa uuden USA:n lähettilään Michael Oreninkaan USA:n kansalaisuus ja ilmeinen verbaalinen lahjakkuus asiaan ratkaisevasti vaikuttavat.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1082804.html
2. ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman matkusti eilen Eurooppaan, jossa hän pyrkii tunnustelemaan, miten vakavasti otettavia ovat ne tänne rauhattomille rannoille kantautuneet huhut, joiden mukaan Euroopan ja Israelin suhteet ovat muuttumassa jäisiksi. Liebermanin neljän päivän virallinen matka suuntautuu artikkelin kirjoittajan Herb Keinonin mukaan aluksi ”maltillisiin EU-maihin”, Italiaan, Ranskaan, Saksaan ja Tshekin Tasavaltaan. Italiassa Lieberman tapaa pääministeri Silvio Berlusconin ja ulkoministeri Franco Frattinin.
Sen sijaan hän ei tapaa Saksan kansleria Angela Merkeliä, ei Ranskan presidenttiä tai Tshekin pääministeriä, vaan keskustelee ulkoministereitten kanssa.
Hallituksen lähde kertoo, että nämä ystävälliset valtiot valittiin tarkoituksellisesti, jotta ne voisivat levittää edelleen havaintojaan muodonvaihdoksen tehneestä ulkoministeristä, jota sekä Israelissa että ulkomailla on luonnehdittu äärilaidan edustajaksi. ”Aivan ilmeisestä syytä johtuen hän ei matkustanut ensiksi Irlantiin, Espanjaan tai Skandinaviaan”. EU:n taholta on johtavien komissaarien suulla kerrottu suhteitten kehittämisen asettamisesta jäihin odottamaan uudenlaista asennetta Palestiinan valtioon, pysyvien juutalaiskylien ja kaupunkien ulkolaidoille rakennettujen parakkiasutusten tuhoamista Juudeassa ja Samariassa, liikennerajoitusten poistamista siellä, ja monia muita tikkuja Gazan rajojen sulkemisen ohella, joita EU:n johto uskoo sen silmiin työnnetyn.
FRATTINI kertoi medialle ennen Liebermanin vierailua, että jos Israel on kiinnostunut Italian tuesta Euroopassa, sen tulee todistaa ystävällisyytensä ja osoittaa hyväksyttävää politiikkaa. ”Israelin tulee julkistaa tarkoituksensa edistää rauhanprosessia, omaksua kvartetin julkilausumat, osoittaa kannattavansa alueellista rauhaa ja edistää keskusteluja Syyrian kanssa.”
Apulaisulkoministeri Danny Ayalon sen sijaan matkusti Brysseliin, jossa hän yrittää vaikuttaa EU:n johdon epäilyksiin, ettei Netanyahun hallitus ole kiinnostunut Palestiinan valtion perustamisesta. Tässä hänellä on paha ylämäki noustavana epäluuloisten ja jopa vihamielisten komissaarien rauhoittamiseksi, ettei lyötäisi ennen kuin tutkitaan. Ayalon selittää, että Moldovasta kotoisin olevalla ja venäjää sujuvasti puhuvalla Liebermanilla on parhaat mahdollisuudet vaikuttaa Venäjän asenteeseen Iranin ydinsuunnitelmasta. (JP)
3. AIPAC, amerikkalais-israelilaisen yleisten asioitten komitean, kokouksessa Washingtonissa Amerikan juutalaisia edustavien järjestöjen edustajat ovat aktiivisesti työskennelleet Palestiinan valtion perustamisen puolesta. Konferenssissa on kierrätetty kirjelmää, johon halutaan mahdollisimman monen edustajan allekirjoitus, ja joka on tarkoitus toimittaa presidentti Obamalle. Kirjelmässä painotetaan Palestiinan valtion perustamisen välttämättömyyttä, ja toivotaan Obaman aktiivista panosta ja tukea siinä. Suomessa on sanonta: ”Älä hullua yllytä”, mikä sopisi tähän, sillä Obama on kaikissa tilanteissa ilmoittanut sympatiansa palestiinalaisille eikä ole ollenkaan ihastunut juutalaisista siitä huolimatta, että Amerikan juutalaisten suuri enemmistö äänesti häntä viime vaaleissa ja tukee häntä edelleen. AIPAC:n taholla todettiin tyytyväisyydellä, että oikeustoimet kahta sen virkailijaa vastaan USA:n salaisten dokumenttien luovuttamisesta Israelille, lopetetaan ilman näyttöä.
Pääministeri Netanyahun kanta kahden valtion periaatteeseen ja Palestiinan valtion perustamiseen lähi aikoina on edelleen arvailujen varassa. Hän odottaa nimittämänsä tutkimusryhmän raporttia ja Israelin kansallisen turvallisuusneuvoston suositusta ennen oman kantansa julkistamista, joka kuitenkin tapahtunee ennen hänen Washingtonin matkaansa ja tapaamista presidentti Obaman kanssa 18.05.09. (JP)
4. Maagar Machot tutkimusinstituutin julkistaman mielipidetiedustelun mukaan 66 % vastanneista ilmoittaa kannattavansa sotilaallista iskua Iraniin, 15 % vastustaa ja 19 % ei tiennyt. Sotilaallista iskua kannattavista 15 % ilmoitti muuttavansa kantansa, jos USA vastustaa iskua, 75 % sanoi, ettei se vaikuta asiaan.
Presidentti Obaman toimia 66 % vastanneista piti hyvinä, mutta vain 38 % piti niitä ystävällisinä Israelille. Vuonna 2007 presidentti Bushia piti 73 % Israelille ystävällisenä. Kysyttäessä tulisiko USA:n sovittelu arabien ja muslimien kanssa tapahtumaan Israelin kustannuksella, 63 % sanoi niin käyvän, kun taas 71 % oli sitä mieltä, että USA:n ja Israelin intressit olivat samankaltaisia tai jopa yhteneväisiä. Useimmat sanoivat seuraavansa USA:n uutisia paikallisista uutisvälineistä. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1082790.html
5. www.debka.com kertoo, että Venäjä, Syyria ja Iran ovat omaksumassa tavan millä
kiertää Venäjän presidentti Vladimir Putinin aikoinaan antamaa lupausta, ettei Venäjä myy
S-300 ilmatorjuntapatteristo Iranille. Venäjän johto on kovan paineen alla Iranin ja sille ystävällismielisten maitten johtajien taholta toteuttaa lupauksensa, joita se on antanut Syyrialle, ja ilmeisesti myös Iranille, mutta joita se ei ole toistaiseksi toteuttanut kovan kansainvälisen painostuksen vuoksi. Nyt debkafile kertoo omiin tietoihinsa perustuen, että Belarus on ilmoittanut suuren halukkuutensa toimia välittäjänä. Belarus (Valkovenäjä) on Venäjän uskollisimpia liittolaisia, jopa siinä määrin, että sitä pidetään Venäjän vasallina. Torstaina, 30.04.09, Betaruksen presidentti Alexander Lukashenko sanoi näin: ” Haluan toteuttaa korkeimman tason sopimuksen Iranin hallituksen kanssa. Tulemme tunnollisesti toteuttamaan sopimuksemme Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin kanssa ja odotamme suurempaa aktiivisuutta yhteisten projektien toteuttamisessa.” Lukashenko ei tarkentanut, mitä projekteja hän tarkoitti, mutta hänen uskotaan viitanneen Iskander-M ohjusjärjestelmään, joita Venäjä uhkasi asentaa Puolan rajalle vastapainoksi USA:n suunnitelmille torjuntaohjusjärjestelmien asentamiseksi Itä Euroopan maihin.
Belaruksen ja Iranin suhteitten lämpenemisestä kertoi Venäjän uutistoimisto Ria Novosti, joka arvioi, että kehitys viittaa Belaruksen valmistautuvan lyhyen matkan ohjusten toimittamiseen Iranille. Iranin puolustusministeri Mustaja Najjar vieraili äskettäin Moskovassa, mikä aivan ilmeisesti pani lisää vauhtia torjuntaohjusten toimittamiselle Iraniin. (Debkafile)
6. UUTISOTSIKOITA
- Sisäministeri Eli Yishai (Shas) sanoo, että Jerusalem on yhtenäinen ja että juutalaisten tulee voida asua siellä kaikkialla. Varsinkin muinaisen Davidin kaupungin kaivausten lähistöltä juutalaiset ovat ostelleet maata ja kiinteistöjä, vaikka arabi myy niitä henkensä kaupalla. Sekä PA:n pääministeri Salaam Fayad että Peace Now järjestö, jota media oudosti suosii ja referoi, ovat esittäneet kovaa kritiikkiä Shasin uudesta politiikasta, jota Fayad pitää tyhmänä ja vaarallisena. Listassa on useita halukkaita ostajia. (INN)
- Paavi Benedict XVI vierailu Israelissa voi aiheuttaa pahojakin ristiriitoja muutenkin kiristyneissä tilanteissa. Palestiinalaiset pyrkivät hyötymään paavin vierailusta, ja vievät hänet paikoille, joissa propagandahyöty on suurin. Vatikaanilla on useita ratkaisemattomia kiistoja Israelin valtion kanssa, joista useimmat koskevat Vatikaanin omistamia maita ja kiinteistöjä Israelissa, sekä Jerusalemissa että muualla. Yksi eriävä mielipide on kiinteistöjen verotuksen järjestäminen. Paavi sanoo tulevansa Israeliin ”rauhan pyhiinvaellusmatkalle”. Vatikaanin aiempi lähettiläs Oded Ben-Hur odottaa ja toivoo paavin saavan ystävän vastaanoton Israelissa, sillä Israelin ja ”Pyhän Meren” väliset suhteet ovat voimakkaat ja kestävät. (JP)
- Poliisi ja Shin Bet pidättivät äskettäin yhdeksän hengen beduiinisolun Sfaramissa Galileassa. Solu jäsenet olivat valmistautuneet terroritekoihin Israelissa. He aloittivat ne kaatamalla valaisinpylväitä valtateille saadakseen autoilijat menettämään autonsa hallinnan, kivittäen autoja sekä tuhoten voimajohtopylväitä. He ovat iältään 18-20-vuoden ikäisiä.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/131160
- Edellinen pääministeri Ehud Olmert matkusti Yhdysvaltoihin, jossa hänelle suoritetaan eturauhasleikkaus. Hän sai korkeimman oikeuden luvan siirtää oikeuden kuulustelua aiemmista rikoksistaan. Hän perusti uuden yhtiön, jonka puitteissa hän sopii puhujamatkoista, 40 000 – 70 000 USD kultakin. (INN)
- Netanyahu lienee valmis luovuttamaan Ghajarin kylän Israelin puoleisen osan Libanonille. Sen valvonta annettaisiin YK:n joukoille. (haaretz)
- Sotilaat tulittivat sunnuntaina palestiinalaista miestä, joka lähestyi Gazan turva-aitaa. Mies haavoittui ja vietiin sairaalaan. (haaretz)
- Netanyahu lisäsi kolme uutta ministeriötä hallitukseen, mikä vihastutti oppositiota mutta myös Shasia ja Labouria. Hallituksessa on 33 ministeriä ja 9 apulaisminiteriä. Hallitus on suurin koskaan Israelissa. (haaretz)

Sunday, May 03, 2009

SUNNUNTAI 03.05.09
1. EI OLE MITÄÄN varmuutta, miten Iranin kanssa tulisi menetellä. Antaako USA:n uuden presidentin rauhassa etsiä keskusteluyhteyttä islamilaisen tasavallan ylpeitten mullahien kanssa, vai tehdä itsenäiset päätökset ja hoitaa se, mikä on ennen pitkää kuitenkin hoidettava? Tätä mietitään ankarasti monella taholla, ja varmaan se on ykköstilalla presidentti Peresin ja presidentti Obaman keskusteluissa Israelin aikaan tiistaina.
ISRAELIN turvallisuudesta vastaavat järjestöt eivät kuitenkaan voi vain odottaa ja toivoa parasta, vaan heidän tulee varustautua pahimman varalle, mikä tässä tapauksessa tarkoittaisi, että vihollinen ampuisi maahan kymmeniä ohjuksia, ehkä useammalta taholta.
IAF:n puolustusosaston johtaja prikaatinkenraali Daniel Milo sanoo asian näin: ”Me työskentelemme lujasti ollaksemme valmiit Iranin uhkaa vastaan. Valmistaudumme ohjusten yhteislaukauksiin, hajoaviin ohjuskärkiin sekä muihin yllätyksiin. Siksi meidän tulee ylläpitää korkea operatiivinen valmius jokaisen kohdalla, myös reserviläisten.”
KENRAALI MILO kutsui Arrow- ja Patriot-järjestelmissä työskentelevät sotilaat jatkuviin harjoituksiin viime vuonna. Siihen saakka vain lentäjät kävivät harjoituksissa yhtenä päivänä viikossa päätettyään pakollisen palvelusaikansa. Nyt myös opintolomilla olevat IAF:n puolustus-osaston sotilaat palvelevat yhden päivän viikossa yksiköissään simuloidakseen erilaisia vaihtoehtoja, kertoo harjoituksia johtava upseeri. Näihin kuuluvat tilanteet, joissa Israelia kohti on ammuttu lukuisia ohjuksia samaan aikaan, sekä päättää, mikä ohjus tuhotaan ensiksi ja missä lennon vaiheessa. Upseeri vakuuttaa, että ratkaisuja tekevät joutuvat monenlaisten ongelmien eteen ohjuspuolustuksen yhteydessä.
VIIME kuussa IAF piti 17. Arrow-2 vastaohjuksen testin, jossa ammuttiin alas harjoitusohjus, joka jäljitteli Iranin Shihab ballistista ohjusta.
MYÖHEMMIN tänä vuonna IAF pitää ennen kokemattoman ja massiivisen harjoituksen USA:n armeijan kanssa testatakseen yhdessä kolmea eri ballististen ohjusten torjuntajärjestelmää. USA tuo silloin Israeliin harjoitusta varten THAAD ja AEGIS-järjestelmänsä. Presidentti Bushilta ”lahjana” saatu amerikkalainen suuritehoinen X-band tutka, joka asennettiin Negeviin 2008 loppupuolella, osallistui äskeiseen Arrow-ohjuksen testiin ja havaitsi lähestyvän ohjuksen. IAF:n taholta vakuutetaan, että X-band tutka antaa useiden minuuttien lisäajan valmistautua Iranista ammuttujen ballististen ohjusten torjuntaan. (JP, Yaacov Katz)
2. INN KERTOO medialynkkauksesta kahta sotilasta vastaan. INN:n toimittaja Tzwi Ben Gedalyahu kertoo artikkelissaan, että myöhään lauantai-iltana Bat Ayin kylästä Gush Etzionin länsiosassa 15 asukasta suunnisti läheiselle kukkulalle, jonne he olivat aiemmin rakentaneet synagogan perustukset. He lähtivät kukkulalta armeijan osoitettua sen olevan kiellettyä sotilasaluetta. Juutalaisryhmä lähti silloin takaisin kyläänsä pyrkien kiertämään arabikylän. Kyläläisiä vastaan tuli kuitenkin 200 arabia, jotka alkoivat kivittää heitä. Kaksi kylän asukasta, lomalla olevia sotilaita, ampui kivääreillään ilmaan itsepuolustukseksi. Kaksi arabia haavoittui lievästi, eikä tiedetä, johtuiko se laukauksista vai poliisin toimista. Mediassa kerrottiin laukauksista, mutta kivitykset jätettiin huomiotta. Paikalle tulleet poliisit ja sotilaat hajottivat mielenosoittajat erottaen eri ryhmät toisistaan. He pidättivät laukaukset ampuneet kaksi sotilasta, joita kuulustellaan IDF:n ja poliisin toimesta.
Kyseessä oleva kukkula on juutalaisten mukaan heidän omistuksessaan, ja arabit usein menevät sinne, koska sieltä on hyvä näkyvyys Bat Ayin kylään. Väkivaltaisuuksia arabien ja juutalaisasukkaitten välillä on jatkunut lähes päivittäin arabiterroristin murhattua kirveellä 13-vuotiaan pojan ja haavoittaen pahoin 7-vuotiasta muutama viikko sitten Bat Ayin kylässä. Hirbet Tzapan arabikylästä kotoisin oleva murhaaja saatiin kiinni kotikylästään. (INN)
3. IAF ISKI ohjuksillaan perjantaina ja lauantaina hajanaisiin Kassam-raketti-iskuihin Gazasta Israelin puolelle. IAF:n ohjusten kohteina olivat Philadelphia-käytävän ali kaivetut salakuljetustunnelit, joista IAF:n edustaja sanoo tuhonneensa viisi. Kassam-iskut eivät aiheuttaneet tuhoa eikä kukaan haavoittunut. Hamas on pitänyt hyvin matalaa profiilia muutaman kuukauden ajan, eikä myöskään ole puuttunut mitenkään Egyptin äskeisiin kiivaisiin syytöksiin Hizbullahia vastaan todeten, että asia ei koske heitä. Hamas on myös pyrkinyt hillitsemään muita terrorijärjestöjä voidakseen säilyttää Israelin kanssa muodostuneen suhteellisen rauhallisen kauden. Hamasin edun mukaista on pyrkiä rakentamaan menettämiään asemia ja aseistusta, ja toisaalta se haluaa esiintyä maltillisena saavuttaakseen länsimaitten tunnustuksen ja Gazan uudelleen rakentamiseen tarkoitettuja varoja. Nyt ammutut raketit ovat luultavasti PRC:n (Palestiinan vastarintakomiteat) tai jonkun pienemmän ryhmän kuten al-Qaidan paikallissolun ampumia. Yksi syy niiden aktiivisuuteen voi olla pyrkimys häiritä Israelin johdon keskusteluja USA:n johdon kanssa. (JP)
4. HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah syytti Israelia, että sillä oli kaikki motiivit murhata Libanonin entinen pääministeri Rafik Hariri. Nasrallah piti puheensa kaksi päivää sen jälkeen, kun kansainvälinen tuomioistuin vapautti syytettyinä olleet neljä kenraalia vuonna 2005 tapahtuneeseen Haririn murhaan. Hän kyseli puheessaan, oliko Israelilla kiinnostusta murhata Hariri? ja vastaa: ”totta kai” arvioiden, että kostaakseen nöyryyttävän Libanonin kakkossodan aiheuttaman häpeän Israel halusi kiihottaa Libanonin sisällissotaan. Nasrallah myös sanoi, ettei hän ole kuullut kenenkään maaliskuun 14. päivän hallituskoostumuksesta katsoneen, että Israelilla oli aihetta murhaan. Nasrallahin puheen välitti libanonilainen NOW uutissivu. Hän analysoi puheessaan, että jos tiedustelujoukot olisivat työskennelleet yhtä tarmokkaasti, kuin tekevät nyt, he olisivat ehkä löytäneet todisteita Israelin osallisuudesta. Hän viittasi perjantain puheessaan paljastuneeseen soluun, joka vakoili Israelin hyväksi.
NASRALLAH selitti, että hän katsoo syytetyn neljän Syyriaa tukevan kenraalin vapauttamisen syytteistä osoittavan, että koko syytösprosessi oli poliittisesti junailtu alusta lähtien, ja katsoo järjestönsä saaneen suuren propagandavoiton ennen kesäkuun 7. päivä vaaleja. Hän kieltää Hizbullahin millään tavoin hyötyvän Egyptin hallinnon häiritsemisestä, ja sanoi että presidentti Michel Suleiman toimii hienovaraisesti tasoittaakseen Egyptin kanssa syntyneen skisman.
Israelin ulkoministeriön edustaja kieltää Nasrallahin syytökset Israelin osallisuudesta Haririn murhaan naurettavina. Libanonin oppositiojohtaja Saad Hariri antaa tunnustusta tribunaalille ja vakuuttaa, että sillä on kaikki mahdollisuudet saada oikeat murhaajat tuomittua. (JP)
5. www.debka.com kertoo artikkelissaan, että sekä presidentti Shimon Peresin tiistain audienssissaan Obaman kanssa että varsinkin pääministeri Benyamin Netanyahun on syytä varautua ”täyslaidalliseen” tulitukseen isäntiensä taholta. Artikkelin mukaan USA:n Valkoinen Talo toimii korkeapaineella valmistellessaan Obaman hallituksen suunnitelmaa, jonka mukaan USA asettaa kaksi kolmen-välistä rauhankomissiota, toinen johtamaan palestiinalaiskysymyksen nopeaa ratkaisua ja toinen rauhankeskusteluja Syyrian kanssa. USA:n edustaja kummassakin komissiossa pystyy puheenjohtajan ominaisuudessa tasoittamaan mahdolliset erimielisyydet ja varmistamaan keskustelujen jatkumisen.
DEBKAFILE muistuttaa Obaman kannasta, että Israelin ja palestiinalaisten välisen ongelman pikainen ratkaiseminen on avaimena USA:n onnistumiseen ratkaista Irakin ja Afganistanin sekä Pakistanin että Iranin ongelmat. Obaman korkeat virkailijat tukevat häntä tässä, vain ulkoministeri Hillary Clintonilla on epäilyksiä suunnitelmasta.
ISRAELIN tulee tässä tilanteessa saada kaikki käytettävissä olevat vaikutuskanavansa toimimaan, joista Amerikan juutalais-järjestöt ovat yksi tärkeimmistä. Gallupien mukaan Amerikan juutalaisten enemmistö tukee edelleen Obamaa. Hän tarvitsisi kuitenkin näyttöä onnistumisestaan ulkopolitiikassaan, mikä kangertelee pahoin. Obama on nimittänyt Lähi Itään henkilöitä, joilla on kokemusta vuosikausia kestäneitten kiistojen ratkaisussa. Hän uskoo, että nämä kokeneet sotaratsut. Mitchell, Holbrooke ja Dayton, pystyvät siihen, missä aiemmat presidentit Clinton ja Bush epäonnistuivat. Obaman tarkoituksena on pakottaa Palestiinan valtion itsenäisyys, vaikka sen hallituksessa istuisikin Hamasin edustajat. Hän on antanut ymmärtää, ettei Israel nauti edellisten presidenttien aikaista erikoisasemaa. Tämän arvonpudotuksen on saanut kokea Englantikin, joka ei nauti enää ”erikoissuhteesta” vaan ”erikoiskumppanin” asemasta USA:n kanssa. Obama hakee kavereita muslimeista.
On aika erikoista, että Israelin kanssa samalla tavoin ajattelevat maat ovat arabimaita, ennen muuta Egypti ja Saudi Arabia, jotka odottavat, että Israel hoitaisi Iranin ongelman.
http://www.debka.com/article.php?aid=1388
6. UUTISOTSIKOITA
- PA:n uuden hallituksen johtoon kaavaillaan entistä Hamasin jäsentä, Salaam Fayadin hallituksen terveysministeriä Mahmou Habbashia, joka erosi Hamasista muutamia vuosia sitten. Ramallahin lähteiden mukaan Abbas suosittelee häntä pääministeriksi siinä tapauksessa, ettei Fayad suostu jatkamaan. (JP)
- USA:n kongressin edustajat pyytävät Obamaa asettamaan aikarajoituksen keskusteluille – tai niiden suunnittelulle – Iranin kanssa. (JP)
- Amnesty International on raivoissaan, että Iranin viranomaiset teloittivat viikonvaihteen aikana Rasht vankilassa naisen, joka oli ollut pidätettynä vuodesta 2003 hänen ollessaan 17-vuotias. Nainen oli aluksi tunnustanut murhan pelastaakseen poikaystävänsä, minkä hän myöhemmin kielsi. Viranomaiset teloittivat hänet ilmoittamatta asiasta hänen asianajajalleen, vaikka oli sovittu 48 tunnin ajasta. Asianajaja sanoo, että hänen uudet todisteensa olisivat vapauttaneet Delara Darabin, mutta viranomaiset eivät antaneet siihen tilaisuutta. Hän oli toinen nainen, jonka Iran teloitti vuoden alusta, ja kaikkiaan teloitettuja vuonna 2009 on 140. Iran on teloittanut ainakin 42 alaikäistä vuodesta 1990 lähtien, 8 heistä 2008 ja yksi tammikuussa tänä vuonna. (JP)
- Israelissa on yksi sikaflunssa tapaus, jota hoidetaan, ja kolmea muuta testataan. Välillä näytti jo siltä, että flunssa oli poistunut maasta. (haaretz)