Friday, February 20, 2009

PERJANTAI 20.02.09
1. ”KIITOS JUMALALLE, olen onnellinen ollessani täällä”, totesi Said Ben-Israel saavuttuaan Jemenistä perheensä ja yhden ulkopuolisen jemeniläisen kanssa Ben Gurionin lentoaseman kirkkaasti valaistuun halliin. JP:n artikkelin kirjoittanut Abe Selig toteaa, että heille se merkitsi ”muuttamista yhdestä aikakaudesta kokonaan uuteen aikakauteen”. Said Ben-Israel, hänen vaimonsa Simha ja seitsemän lastaan yhdessä yhden perheen ulkopuolisen kanssa, tuotiin Israeliin salaisessa aliya-operaatiossa, jonka yksityiskohdat halutaan pitää peitossa julkisuudelta. Heitä odotti hallissa jemeniläinen rabbi, joka asuu Israelissa. Ben-Israel luki määrätyn ”sheheheyanu” rukouksen, joka rukoillaan saavuttaessa erityisen juhlalliseen tai iloiseen tilaisuuteen. Tämä oli heidän ensimmäinen lentomatkansa, ja varmaan heidän elämänsä tärkein ja merkittävin elämys.
”Me vain lukitsimme talomme ulko-oven ja lähdimme”, kertoo Eshter, Ben Israelin tytär, yksi seitsemästä lapsesta, tytöt puettuina traditionaalisiin muslimiasuihin, pojat puvuissa ja solmioissa. Lapset katselivat silmät ihmetyksestä suurina vastaanottajien runsautta, vilkkuvia kameravaloja ja hallin marmorilattioita. Jotkut journalistit yrittivät puhua heille arabiaksi, mihin lapset vastailivat tilaisuuden outoudesta hämmentyneinä. Taksinkuljettaja David Girafi, jonka vanhemmat oli tulleet Jemenistä ennen hänen syntymäänsä, kyseli heiltä, osaavatko he sapattilauluja. Hän aloitti lasten kanssa jemeniläisen version laulusta ”Ki Eshmarei Shabbat”. ”En osaa kertoa paljoa, olemme hyvin väsyneitä, mutta on hyvä olla lopulta täällä, on hyvä olla kotona”, kertoi samettista yarmulkaa päässään pitävä Said Ben-Israel hymyillen kilpaa vaimonsa Simhan ja lastensa kanssa.
2. SAID BEN-ISRAEL asui Raidan kaupungissa Jemenissä. Juutalaiset ovat Jemenin presidentti Ali Abdullah Salahin suojeluksessa, mutta se ei ole pystynyt estämään juutalaisten vastaisia hyökkäyksiä, jotka pahenivat Gazan operaatio Cast Lead johdosta. Said katsoi saaneensa tarpeeksi Raidassa, kun muslimiterroristi heitti kranaatin heidän talonsa pihamaalle, joka räjähti kuitenkaan vahingoittamatta ketään. Hän muutti perheineen Jemenin pääkaupunkiin Sanaan, jossa he sekoittuivat muuhun kansaan ennen Israelin matkaansa.
Jännitys nousi sietämättömäksi, kun yhdeksän lapsen isä Moshe Yaish sai surmansa raivoavan kansanjoukon käsissä. Said oli onnekas päästyään turvaan perheineen.
Jemenissä asuu vielä 280 juutalaista, 230 heistä Raidassa Omranin provinssissa, loput 50 Sana´assa, jonne he pakenivat Sa´ade provinssista al-Qaidan kanssa liitossa olevan Huthi terroristiryhmän alkaessa vainota heitä.
Valtaosa Jemenin juutalaisista siirrettiin Israeliin ”taikamatto-operaation” avulla 1950-luvulla. Pienempiä ryhmiä on tuotu Israeliin 1960-luvulla ja 1990-luvun alussa. Kymmeniä Jemenin juutalaisia on muuttanut Yhdysvaltoihin ja Lontooseen Chassidim-juutalaisten toimesta, jotka epäilevät heidän menettävän uskonsa, jos he muuttavat Israeliin. Tämä ”Satmar” chassidim-ryhmä ei tunnusta Israelin valtiota ennen Messiaan tuloa. Jemenin valtio, jonka ideologia oli samansuuntainen Israelin vastaisuudessaan, lausui ryhmän tervetulleeksi Jemeniin. (JP)
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3674775,00.html
3. ”ISRAEL menettää uskottavuutensa”, kertovat Egyptin ulkoministeriön lähteet yrittäessään koota perusteita, miksi Israelin hallituksen kanta aseleponeuvotteluissa Hamasin kanssa muuttui kesken sopimusasiakirjan valmistumisvaihetta. Egyptin ulkoministeriön edustaja Hossam Zaki sanoo, että Israelin pääneuvottelija Amos Gilad vakuutti viimeiseen hetkeen saakka, ettei uusia ehtoja ole asetettu Israelin toimesta. ”Mutta sitten meille selvisi, että Israelin hallitus oli päättänyt uudesta ehdosta. Ilman epäilyksiä tämä kaivaa maata Israelin uskottavuuden alta. Olemme hyvin pettyneitä, koska olemme antautuneet näihin yrityksiin hyvässä uskossa ja meillä oli kaiken aikaa usko, että Israelin hallitus oli tietoinen neuvottelujen kaikista detaljeista”. Zaki kertoo tuohtuneena, että Egypti uskoi ponnistelujensa palvelevan hyvää tarkoitusta ja että siviilit molemmilla puolilla hyötyisivät siitä. ”On selvää, että tämä on suuri ongelma, ja tapa millä sitä hoidettiin ei ole hyväksyttävissä. Se oli kaukana ammattimaisuudesta”. Toinen ulkoministeriön edustaja paljasti, että Egypti on kutsunut kotiin rutiinimatkalla Jerusalemissa olleen kauppavaltuuskuntansa.
Olmertin kanslian puhemies Mark Regev puolustaa hallituksen kantaa selittäen, että Gilad Shalitin vapauttaminen on aina ollut neuvottelujen tärkeimpiä asioita. Pääministeri Ehud Olmert kielsi asiattomaksi kaiken arvostelun, että hallituksen kieltäytyminen solmimasta minkäänlaista aseleposopimusta Hamasin kanssa vahingoittaisi Israelin ja Egyptin välejä, eikä sanonut haluavansa joutua sanaharkkaan niiden virkailijoitten kanssa, jotka sanovat olevansa huolissaan maan turvallisuudesta. ”Ne jotka levittävät perusteettomia huhuja suhteistamme Egyptin kanssa, suoltavat suustaan hölynpölyä. Olemme päivittäin yhteydessä Egyptin kanssa”, Olmert vakuuttaa. (JP)
4. JP:N KOLUMNISTI Kh A Toameh arvioi artikkelissaan, että Egyptin ja Hamasin välisissä suhteissa on tapahtunut ja tapahtuu selvä arvostuksen muutos. Toameh kertoo, että tähän saakka sekä Egyptin presidentti Hosni Mubarak että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ovat tehneet kaikkensa kaivaakseen maata Hamasin alta. Toameh toteaa, että nyt molemmat johtajat päinvastoin pyrkivät vakuuttamaan Hamasin laillisuutta ja osoittamaan, että tämä järjestö on tärkeä tekijä alueen ongelmia ratkottaessa.
Toameh toteaa, että Mubarak piti Rafahin terminaalin suljettuna ja esti jopa välttämättömyys-tarvikkeiden kuljettamisen sen kautta kuten myös kieltäytyen päästämästä Hamasin johtohenkilöitä sen kautta ulkomaille. Tämän taustalla oli olettamus, että Gazan asukkaat nousisivat Hamasia vastaan, mikä ei toteutunut. Mubarak jatkoi tätä kuristusotettaan Gazaan vielä operaation Cast Lead aikana rajoittaen liikennettä. Gazasta Egyptin sairaaloihin hoitoa tulleita haavoittuneita kuulusteltiin Egyptin viranomaisten toimesta, jotka olivat kiinnostuneita heidän suhteestaan Hamasiin, eikä heidän omaisiaan päästetty Egyptiin.
ABBAS puolestaan käytti tilaisuutta hyväkseen aloittaen laajan kampanjan Hamasin jäsenten ja tukijoitten jahtaamiseksi Länsirannalla. USA:n kouluttamat ”poliisit” estivät kovin ottein kaikki mielenosoitukset Gazan operaatiota vastaan. Monin paikoin lupa annettiin, jos mielenosoittajat lupasivat huutaa Abbasia ja Fatahia tukevia iskulauseita. Tähän yhtyi Abbasin valvoma media Länsirannalla pyrkien häpäisemään Hamasia ihmisten silmissä levittäen usein perättömiksi todettuja valheita Hamasin johtajista Gazassa operaation aikana.
Sekä Egypti että Fatah useitten arabimaitten kanssa olivat salaisesti toivoneet, että IDF olisi murskannut Hamasin vallan Gazassa. Koska näin ei tapahtunut, Hamasin arvostus on päinvastoin noussut operaation seurauksena sekä Gazassa että ulkomailla, Toameh toteaa.
OSOITUKSENA Hamasin arvostuksen noususta on se, että Egyptissä sen johtajille annetaan vip-henkilöille kuuluva vastaanotto. Lieneekö Egyptin johdon pelko Muslimiveljeskunnan suosion noususta vaikuttamassa asiaan, sillä myös Mahmoud Abbas on muuttamassa asennettaan Hamasin suhteen. Hän on alkanut puhua yhteishallituksen muodostamisesta Hamasin kanssa, minkä mahdollisuudet ovat nousseet Obaman hallituksen johtaessa USA:n ulkomaiset suhteet uusiin puitteisiin, mikä tähtää yhteyksien luomiseen myös entisiin vihollismaina pidettyjen muslimimaitten kuten Iranin kanssa.
MUBARAK on kehottanut tiedustelujärjestöään valmistelemaan Hamasin johtajien matkaa Kairoon, jossa heitä pyritään taivuttamaan hyväksymään Israelin aselepoehdot ja vankien vaihtaminen Israelin kanssa. Israelin tärkein ehto on Gilad Shalitin vapauttaminen, minkä saavuttamiseksi Olmert lupaa vapauttaa satoja palestiinalaisia, eri rikoksista vankeuteen tuomittuja rikollisia ja terroristeja.
Toameh toteaa, että sekä Mubarak että Abbas ovat edistäessään Hamasin laillistamista kaivamassa omaa hautaansa, sillä heidän kohtaloaan valvotaan nyt Teheranissa. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Netanyahu lienee juuri tällä hetkellä presidentti Peresin vastaanotolla. Peres painottaa yhteishallituksen muodostamista, mitä myös Netanyahu haluaa. Livni tiettävästi on myös alkanut haikailla samaa huomattuaan, ettei mikään toinen puolue tue häntä, ja että myös Kadiman parissa alkaa nousta kapinamieltä hänen johtamistavastaan. (INN)
- USA:n kongressin ulkomaanasioitten komitean puheenjohtaja John Kerry tapasi Peresin perjantaiaamuna. Eilen hän kävi seurueineen tutustumassa Gazaan paikan päällä liikkuen YK:n kulkuneuvoissa. (INN)
- Gazan terroristit ovat ampuneet yhden raketin ja 10 kranaattia Eshkolin alueelle Israelissa perjantaiaamuna. (INN)
- Hermonilla on lunta niin paljon, että laskettelurinteet jouduttiin sulkemaan.
- IAEA ilmoittaa, että se on löytänyt lisää uraanijäänteitä Syyriassa. Samalla järjestön taholta ilmoitetaan, että Iranilla on tonnin verran uraania, josta jatko-rikastamisen kautta on mahdollisuus saada tarpeeksi korkealle rikastettua uraania ainakin yhtä ydinpommia varten. IAEA:n pääsihteeri El-Baradei kertoi asioista YK:n 33 jäsenmaan muodostamalle komitealle. Iranilla on Natanzissa, 500 km Teheranista etelään, 3936 täysin toimintakuntoista sentrifugia, mikä on 164 enemmän kuin lokakuun raportissa ilmoitettu. Israelin pelkona on, että Obaman myöntyvyyspolitiikka sallii Iranin rakentaa ydinpomminsa valmiiksi, ennen kuin keskusteluja saadaan edes aloitettua. (JP)
- Oikeuskansleri Mazuz varoittaa Hadashin johtajaa Barakeita, että häntä vastaan voidaan nostaa syyte poliisin pahoinpitelemisestä osallistuessaan mielenosoituksiin viimeisten vuosien aikana. (JP)

Thursday, February 19, 2009

TORSTAI 19.02.09
1. PRESIDENTTI Shimon Peres aloitti eilen illalla puolueitten delegaatioitten kuulemisen
saadakseen kuvan, ketä ne suosittelevat hallituksen muodostajaksi. JP kertoo, että Netanyahun mahdollisuudet kohosivat eilen pienpuolueitten ilmoittaessa kannattavansa Likudia. UTJ, Shas, Habeit Hayehudi ja NU yhdessä Likudin kanssa muodostavat 77 kansanedustajan blokin, joka suosittelee Netanyahua. Israel Beitejun (IB) puheenjohtaja Avigdor Lieberman kotiutui myös Minskistä, mutta hänen päätöksensä on edelleen salaisuus, jota hän ei ole halunnut kertoa. IB:n oletetaan suosittelevan presidentille yhteishallituksen muodostamista, mutta ei tiedetä, ketä hän suosittelee hallituksen muodostajaksi. Se selvinnee aamupäivän kuluessa, kun IB tapaa Peresin puoli yhdentoista aikaan.
KADIMAN taakse jää enää selvä vähemmistö. Sekä Meretz- että Ladour-puolueitten johto suosittelee jäämistä oppositioon puolueen eheyttämiseksi. Myös kolme arabipuoluetta ovat vihjanneet jäävänsä oppositioon. (JP)
2. HALLITUS taisi sotkea Kairon johdolla käytävät epäsuorat aseleponeuvottelut Hamasin kanssa pahan kerran Olmertin vaadittua eilen 11-henkisen turvallisuuskabinetin neljän tunnin istunnossa, että Gilad Shalitin vapauttaminen Hamasin vankeudesta nostetaan neuvottelujen kärkeen, ja että Shalitin vapauttaminen sidotaan Gazan terminaalien avaamiseen. Vain hätäapukuljetukset sallitaan terminaalien kautta, muu liikenne on suljettu, kunnes Shalit on vapautettu. Kabinetti teki samalla päätöksen, että aselepo-neuvottelujen jatkaminen Hamasin kanssa on epävarmaa. Turvallisuusvankeja voidaan vapauttaa Shalitin vapauttamista vastaan, mutta vankien määrä ja henkilöllisyys jätettiin vastuussa olevien elinten ja virkamiesten ratkaistavaksi myöhemmin.
HAMASIN johto reagoi kabinetin päätökseen epäuskoisesti ja ärtyneesti todeten, että päätös merkitsee iskua Egyptin neuvottelijoitten selkään. ”Hamas ei taivu Israelin kiristyksen edessä”, siellä todetaan. Hamasin edustaja selvitti, ettei Hamasilla ole kiire päästä sopimukseen Israelin kanssa, mutta että se ”pidättää oikeuden puolustaa itseään”. Tämä tarkoittaa lisää raketteja ja kranaatteja muka ”itsepuolustukseksi Israelin vastatoimia vastaan, jotka se itse provosoi”.
ISRAELIN hallituksen edustaja selitti, ettei Israel ole kiinnostunut Shalitin vapauttamisen ohella muista sopimuksista Hamasin kanssa. ”Jos he puhuvat vuoden aselevosta 18 kuukauden asemesta, he puhuvat itsekseen”, hän totesi ja lisäsi, että jos Hamas pidättää tultaan, IDF pidättää omaansa, mutta jos he jatkavat raketti- ja kranaattitultaan, IDF tulee vastaamaan siihen nopeasti, voimalla ja yhtäjaksoisesti. Kabinetin päätöksessä mainitaan, että myös aseitten salakuljetus ja terrorijärjestöjen vahvistuminen oikeuttavat IDF:n voimallisiin vastatoimiin. JP:n artikkelin kirjoittajat H Keinon ja Kh A Toameh uskovat, että päätöksessä ilmenee Tzipi Livnin vaikutus, joka on vastoin puolustusministeri Ehud Barakin suositusta virallisen aseleposopimuksen solmimiseksi Hamasin kanssa. Päätös asiassa oli yksimielinen. Liikenteen lisäämisestä terminaalien kautta Gazaan keskustellaan erikseen sitten, kun Shalit on vapautettu, hallituksen edustaja selittää päätöstä. Eilen keskiviikkona pari sataa rekka-autoa vei tarvikkeita Gazaan ja sama määrä arvioidaan vietävän myös tänään.
HALLITUKSEN päätös tarkoittanee sitä, että asia siirtyy seuraavalle hallitukselle. (JP)
3. PALESTIINAN AUKTORITEETIN (PA) johto seuraa sydän kylmänä Israelin hallituksen aikomuksia vapauttaa tärkeitä turvallisuusvankeja, ei siksi, että se huolehtisi israelilaisten turvallisuudesta, vaan siksi, että se pelkää oman asemansa vaarantumista. Edellisten vaarallisten palestiinalaisvankien vapauttamisen jälkeen on todettu, että 180 israelilaista on saanut surmansa vapautettujen käsissä heidän palattuaan terrorismiin. Mutta ei tämä huoleta PA:n johtoa. Suurin pelon aihe on Marwan Barghoutin vapauttaminen. Hänellä on läheiset suhteet Hamasin kanssa, ja hänen tiedetään pitäneen jatkuvaa yhteyttä vankilastaan käsin Khaled Mashaalin kanssa Damaskoksessa sekä Osama Hamdalin kanssa Libanonissa. Israelin demokratian kummallisuuksia on, että se sallii vaarallisina pidetyille vangeille oikeuden omaisten ja muitten vierailuihin sekä sallii heidän pitää yhteyttä vankilan ulkopuolisiin Israelille vaarallisina pidettyihin henkilöihin.
PA:N johto pelkää, että Barghoutin vapauttaminen ja paluu Ramallahiin rohkaisee Abbasin vastaisia nuoria vihaisia miehiä, jotka vaativat uudistuksia PA:n sisällä ja vanhojen johto-miesten eroa tehdäkseen tilaa uusille aloitteille ja johtajille. Fatahin ”vallankumousneuvosto” kokoontui Ramallahiin viikon alkupuolella tutkiakseen tilannetta. Siellä vaadittiin konferenssin kutsumista keskustelemaan asioista. PLO:n Algerian lähettiläs Muhammad Hourani vaati, että konferenssi pidetään 15. huhtikuuta. Fatahin johto epäilee, että aloite tullaan toteuttamaan, sillä päivämääriä konferenssin pitämiseksi on tehty aiemminkin ilman tulosta. Neuvostossa tehtiin päätös aloittaa Fatahin valvoma satelliitti TV-asema Fatahin imagon parantamiseksi vastapainoksi Hamasin valvomalle TV-asemalle. Abbas taiteilee arabivaltioitten ja USA:n ja Israelin kannatuksen välillä, jotka eivät aina ole yhteneväisiä. Abbas ei uskaltanut osallistua Dohassa pidettyyn operaatio Cast Lead käsittelevään konferenssiin pelätessään USA:n ja Israelin rankaisevan häntä, minkä johdosta Hamas edusti kokouksessa palestiinalaisia. (JP)
4. JP:N TOIMITTAJA Gil Hoffman selvittelee kolumnissaan, mikä Netanyahun asenne voisi olla turvallisuusvankien vapauttamiseen, joka voi joutua hänen käsiinsä, jos Olmertin hallitus ei onnistu päättämään Gilad Shalitin vapauttamisesta Hamasin kanssa. Hoffman toteaa aluksi, että Netanyahu on hyvin varovainen ottaakseen kantaa nyt meneillään olevaan neuvotteluratkaisuun, mutta ilmeisesti toivoo, että Olmert hoitaisi asian virkakautensa aikana. Hoffman käy läpi tapaa, millä Netanyahu on suhtautunut aiemmin tehtyihin vankien vapauttamiseen, ja joutuu toteamaan, ettei Netanyahun toiminta ole ollut johdonmukainen. Vaikka hän joissakin kirjoituksissa varoittaa vapauttamiseen liittyvistä vaaroista, v. 1997 hän pääministerinä vapautti sheikki Ahmed Yassinin kahden Jordaniassa pidätetyn israelilaisen agentin vapauttamista vastaan, Yassin perusti vuotta myöhemmin Hamasin terrorijärjestön, josta Israelin johto kuvitteli saavansa sopivan avustajan Fatahin painostamiseksi. Hamas on sittemmin kehittynyt yhdeksi vaarallisimmista Israelia uhkaavista terrorijärjestöistä. Netanyahu on vuosien aikana useissa tilanteissa hyväksynyt turvallisuusvankien vapauttamisen toimiessaan sekä pääministerinä että talousministerinä. Tämä näyttää todistavan Netanyahun luonteessa piileskelevän epävarmuuden ja epäluulon, minkä johdosta hän aloitti sodan Likudin kansanedustajaehdokasta Moshe Feigliniä vastaan, mikä vei Likudilta äänestäjiä 5-6 kansanedustajan verran. (JP)
5. OLMERTIN hallituksen kiemurat aseleponeuvotteluissa Hamasin kanssa voivat aiheuttaa pahan särön Israelin ja Egyptin välisissä diplomaattisuhteissa. Operaatio Cast Lead tuntuvasti heikensi Hamasin voimaa, mutta se ei pystynyt lopettamaan raketti- ja kranaattitulta Gazasta Israeliin eikä myöskään lopettamaan aseitten ja räjähteitten salakuljettamista Egyptistä Gazaan. Operaation jälkeen olisi ehkä ollut suotuisa tilaisuus painostaa Hamas Israelille edulliseen sopimukseen, mutta hallituksen epäröinti ja epäjohdonmukaisuus sotki neuvottelut, jotka juuttuivat mielipiteitten vaihtamiseksi ja antoivat Hamasille tilaisuuden ryhdistäytyä uudelleen. Samalla näyttää menneen arabivaltioitten salainen usko siihen, että Israel olisi hoitanut Hamasin niillekin aiheuttaman ongelman. Tarkkailijat uskovat, että Olmertin myöhäisessä tilanteessa syntynyt vaatimus Gilad Shalitin vapauttamisen nostamiseksi neuvottelujen kärkeen yllätti egyptiläiset täysin, jotka olivat uhranneet runsaasti aikaa ja voimavaroja neuvotteluihin, mitkä nyt näyttävät keskeytyvän epämääräiseksi ajaksi. ISRAELIN pääneuvottelija Amos Gilad oli yhtä yllättynyt mutta myös vihainen: ”En ymmärrä, mitä he aikovat tehdä. Loukata egyptiläisiä? Me olemme jo tehneet tämän. Tämä on silkkaa mielettömyyttä. Egypti on lähes ainoa ja viimeinen liittolaisemme. Minkä vuoksi? Me vahingoitamme kansallista turvallisuuttamme. Egyptiläiset osoittavat suurta rohkeutta.” Kairo antoi Israelille vapauden toimia Gazassa operaation aikana ja ilmaisi halunsa parantaa aseitten salakuljetuksen valvontaa ja estämistä, ei ehkä 100 % mutta 60 % kuitenkin, hän selittää. Gilad puolustautui syytöksiä vastaan, että hän olisi toiminut oma-aloitteisesti ja vetänyt Israelia aseleposopimukseen, jota sen hallitus ei halunnut. Sanailu johti siihen, että Olmert kritisoi Giladia julkisesti: ”Sano mitä haluat suljettujen ovien takana, mutta ei julkisesti median silmien edessä.” Olmert painotti syytöksessään sitä, ettei valtion virkamiehellä ole mitään oikeutta julkisesti kritisoida valtion pääministeriä. Tilaisuudessa mukana olleet oikeusministeri Daniel Friedman ja talousministeri Roni Bar-Or pitivät myös Giladin repliikkejä hyljättävinä. Amos Gilad aikoo kuitenkin jatkaa keskusteluja Egyptin kanssa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Presidentti Shimon Peres tunnusti puhuessaan Amerikan kongressin edustajille ensimmäisen kerran, että hän teki virheen tukiessaan Gazan evakuointia. Hän ei kuitenkaan ole vielä tunnustanut, että hänen elämänsä suurin virke olivat Oslon sopimukset, joista sovittiin laittomasti vihollisjärjestön kanssa. Toiseksi suurin virhe on se, ettei hän tunnusta tätä. (JP)
- Hamas syyttää PA:n turvallisuusvirkailijoita, että he raakalaismaisesti kiduttivat Hamasin tukijaa, joka lopulta kuoli vammoihinsa. PA väittää, että hän teki itsemurhan. Hamas itse kiduttaa omia vankejaan yhtä säälittömästi. (JP)
- Jordanian parlamentin edustajat peruuttivat matkansa Haagiin kuninkaallisen oikeuden pyynnöstä. Heidän tarkoituksenaan oli esittää syytös Israelia vastaan Haagin kv.-oikeudessa sotarikoksista operaatio Cast Lead aikana.(JP)
- IDF teki salaisen operaation viime yönä Gazassa. Sotilaat haavoittivat toisessa tapauksessa terroristia, joka oli asentamassa pommia turva-aidan viereen.
- Israel Beitenu suosittelee Netanyahua laajan yhtenäishallituksen muodostamiseksi. (ynetnews) Meretz, Balad ja Labour eivät suosittele ketään.
- Dubai sallii Israelin tennispelaajan Andy Ramin pelaamisen, mutta ei naispelaajan Shahar Peerin. (INN)
- Turvallisuusministeri Avi Dichter varoittaa, että Israelia on uhkaamassa kahden vihamielisen muslimivaltion syntyminen rajoilleen, yksi Gazaan ja toinen Länsirannalle. (INN)
- Tuula Hannale Ikonen: Shalom! Hain Yossin eilen KYSistä kotiin iltapäivällä. On Jumalan ihmeellistä rakkautta, että Hän on kuullut rukouksemme. Hän voi hyvin, saa osallistua hengelliseen toimintaan (mielin määrin), mutta on työstä pitkällä sairaslomalla. Seuraava kontrolli neurologisella on 7.5.09. - Ei ollut vielä Yossin aika. Hän välittää rakkaat siunaushalausterveiset jokaiselle teille,
jotka olette kantaneet rukouksissa häntä ja meitä näinä kriittisinä päivinä.
Sen olemme tunteneet, että Isä on kantanut ja kantaa meitä jokaista
edelleenkin.
Lämpötila, Jsm: To: 7-11; Pe: 9-21; La: 6-10; Su: 5-6 C-astetta, pilvistä, paikoin kevyttä sadetta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/129845 Kuvia Israelista.

Wednesday, February 18, 2009

KESKIVIIKKO 18.02.09
1. ”KUKAAN ei riistä meiltä voittoa. Kukaan ei riistä tuntoa siitä, että on mahdollista saada muutos aikaan tässä maassa, ja me teimme sen”, julisti edelleen haltioituneesti omissa Obama-unelmissaan elävä Kadiman puhehenkilö Tzipi Livni Kadima-puolueen eilen illalla järjestämässä ”voitonjuhlassa” Tel Avivissa. Tarkkailijat ovat yrittäneet arvailla, miksi juhla järjestettiin juuri tähän aikaan, kun ei ole vielä tiedossa, mitä presidentti Shimon Peresillä on takataskussaan - tai hampaankolossaan, Peresillä on tunnetusti pitkä muisti huolimatta siitä, että hän on jo yli 84-vuotta resunnut tämän maan kamaralla. Useat näyttävät kallistuvan sille kannalle, että tarkoitus oli vakuuttaa sekä itselleen että Peresille, kuka vaalit voitti.
Tänään joskus 18.00 aikoihin pitäisi vaalilautakunnan laatima lopullinen raportti vaalien tuloksista esitellä Peresille, jonka odotetaan tämän jälkeen kutsuvan kahden valtapuolueen puheenjohtajat luokseen, joiden kanssa hän keskustelee heidän vaikutelmistaan. Seuraavana torstaiaamuna presidentti aloittaa keskustelut pienempien puolueitten delegaatioitten kanssa. Ensimmäisenä jonossa on ensiyön aikana Minskistä kotiutunut Israel Beitenun puheenjohtaja Avigdor Lieberman, jota seuraavat sitten toiset puolueet ennalta laaditun ohjelman mukaan. Näitten keskustelujen tarkoituksena on saada selville, ketä puolueet suosittelevat hallituksen muodostajaksi. Presidentti Peres tekee päätöksensä näitten suositusten perusteella, mutta hän ei ole sidottu puolueitten toiveisiin, vaan voi tehdä itsenäisen ratkaisunsa. (JP)
2. LIKUDIN parissa alkaa kuumekäyrä nousta ratkaisuhetken lähestyessä. Puolueen johtajisto on tuohtunut siitä, ettei Lieberman suostu kertomaan päätöksestään, jonka hän sanoo jo tehneensä siitä, eli ketä hän suosittelee hallituksen muodostajaksi. Likudin taholta kerrotaan julkisuuteen närkästyneesti, ettei Israel Beitenulla (IB) ole mitään oikeutta vaatia yhtä ellei peräti kahta kolmesta tärkeimmistä ministeripaikoista: Ulko-, puolustus- ja talous-ministeriöt. Likudin taholta muistutetaan, ettei tämä ole ensimmäinen kerta, kun 15 kansan-edustajaa saanut puolue ei ole saanut yhtään avainministeriötä. Tulisi kuitenkin muistaa, että kaikki riippuu siitä, suostuuko Kadima mukaan yhteishallitukseen Likudin kanssa. Jos näin käy, Kadima tulee ilman muuta vaatimaan nuo kaksi avainministeriötä ja Likud vaati kolmannen, joten Israel Beitenu jää nuolemaan näppejään. Ministeriöitä on kuitenkin lukuisia ja kuten Sharonin ajoista muistetaan, niitä voidaan kätevästi lisätä tarpeen mukaan. IB on kuitenkin avainasemassa hallitusta muodostettaessa, ja se on hyvin tietoinen tästä.
LIKUDIN ärtymystä nostaa ennen kaikkea se, että IB:n johto toistuvasti vihjailee voivansa sittenkin suositella Livniä hallituksen muodostajaksi ja todennäköiseksi pääministeriksi.
Livni myöntää avoimesti seuraavansa Obaman esimerkkiä: ”Me tulemme muuttamaan tämän maan, koska meillä ei ole muuta maata (jota muuttaa?). Me tulemme toteuttamaan meille uskotun luottamuksen ja tulemme asettamaan kansan toiveet etusijalle”. Komeita termejä. Knessetin puhehenkilö Dalia Itzik (Kadima) sanoi perjantaina uskovansa, että Peres antaa tehtävän Livnille, mutta ”jos näin ei tapahdu emmekä voi toteuttaa ideologiaamme hallituksessa, ei ole muuta mahdollisuutta kuin istua oppositiossa.” (JP)
3. PALESTIINALAISET ovat innoissaan presidentti Obaman lupauksista, että hän tulee protestoimaan ”Israelin siirtokuntien laajentamisrakentamisesta”. Israel näyttää jäävän tässäkin asiassa jälkijunaan siksi, että ulkoministeri Livni on omistautunut täysin oman poliittisen tulevaisuutensa varmistamiseen ja nousemiseen pääministerin korkeaselkäiseen tuoliin, eikä ehdi hoitaa virkaansa, josta hänelle maksetaan palkkaa. Livnin lupaama muutos tarkoittaa sitä, että hän pääministerin ominaisuudessa alkaisi välittömästi toteuttaa unelmaansa rauhansopimuksesta, jonka mukaan puolet Israelin maasta luovutetaan palestiinalaisille. Se tarkoittaisi, että suuri määrä juutalaissiirtolaisia karkotetaan kodeistaan Juudeassa ja Samariassa. Olmert ja Livni toteavat, että se koskisi 60 000 asukasta, mutta Juudeassa ja Samariassa asuu 285 000 juutalaista, ja jos Jerusalemin uudet lähiöt lasketaan mukaan, määrä lähentelee puolta miljoonaa. Gazasta 2005 karkotetut 9 000 ihmistä ovat edelleen suurimmaksi osaksi kodittomia ja työttömiä, heidän perheensä hajonneita ja heidän lapsensa ajautuneet katujengeihin ja huumeisiin, mikä oli tuntematonta Gush Katifissa Gazassa. Mihin nämä uudet pakolaiset sijoitettaisiin, ja mistä otettaisiin varat miljardien shekeleitten korvausten maksamiseksi?
USA:N edellinen ulkoministeri Gondoleezza Rice on koonnut kaikki Israelin ja palestiinalaisten välisiä keskusteluja ja sopimuksia koskevat asiapaperit ja muistiinpanot vuodesta 2000 lähtien, ja luovuttanut ne Obaman hallitukselle. Tarkoituksena on, ettei uudelleen käynnistettäviä neuvotteluja aloiteta tyhjästä, vaan ne aloitetaan siitä, mihin ne jäivät nykyisen hallituksen aikana, huomioiden sen, että Ricen muistiinpanot edustavat hänen näkemystään asioista. (JP)
4. ISRAELIN hallitus istuu parhaillaan käsitellen ensimmäiseksi Gilad Shalitin vapauttamisneuvotteluja. Haim Ramonin (Kadima) johtama toimikunta on pyrkinyt määrittelemään, keitä Hamasin vaatimista yli tuhannesta Israelissa eri rikoksista tuomituista palestiinalaisista voidaan vapauttaa. Olmertin lupaamaa komiteaa, jonka tuli luoda perusteet, joiden perusteella tuomittuja vankeja voidaan vapauttaa, ei ole kutsuttu kokoon kertaakaan. Olmert vakuuttaa kaiken aikaa, että hän on valmis maksamaan minkä hinnan tahansa Gilad Shalitin vapauttamiseksi. Ei sitä kuitenkaan Olmert maksa, eikä edes hänen poikansa, jotka asuvat ulkomailla, Israelin kansa sen maksaa. Näiden rikollisten murhaamien israelilaisten omaiset kauhistelevat, että heidän poikansa, tyttärensä tai puolisonsa murhaaja tai sen suunnittelija päästetään vapaaksi suunnittelemaan uusia kauheuksia.
TOISENA asiana hallitus käsittelee aseleposopimusta Hamasin kanssa, joka solmittaisiin 18 kuukaudeksi jatkomahdollisuudella. Israel vaati sitä ilman määräaikaa, mitä Hamas ei hyväksy. Hamasin tärkein vaatimus on kaikkien Gazan kaistan ulosmenoteitten avaaminen sekä Egyptiin että Israeliin. Julkisuudessa ei ole tietoa, mitä tapahtuu Gazan meriyhteyksille, avataanko nekin, ja mitä tapahtuu kaistan lentoyhteyksille, jotka ovat olleet täysin poikki. Hamas vaatii, että Shalitin tapaus on käsiteltävä erillisenä aselepokeskusteluista. Sen edustajat vakuuttavat, että Shalit saa mennä kotiinsa heti, kun kaikki Hamasin vaatimat vangit on vapautettu. Neuvotteluja on johtanut Ehud Barak, mutta Olmert otti ohjakset käsiinsä vasta aivan viimeisessä vaiheessa, ilmeisenä epäluottamuslauseena Barakille. (JP)
5. VENÄJÄN MEDIA on JP:n H Keinon artikkelin mukaan kertonut, ettei Venäjä tässä vaiheessa sittenkään myy Iranin haluamia S-300 ilmatorjuntaohjuksia. Tämä siksi, että venäjälle on tärkeämpää korjata suhteita USA:n kanssa, jotka särkyivät pahoin viime vuoden aikana. USA:n ohjus- ja tutka-asemat Itä Euroopan maissa aiheuttivat Venäjän vihaisia lausuntoja ja uhkauksia vastatoimista. Nyt Obaman hallitus on suuntautunut tai ainakin ilmoittaa pyrkivänsä pehmeämpään diplomatiaan, mikä voisi antaa mahdollisuuden sopia erimielisyydet ilman jännityksen nostamista. Venäjän haluun sopia erimielisyytensä USA:n kanssa voi vaikuttaa raakaöljyn hinnan romahtaminen alle 40 USD tynnyriltä, mikä pahoin sekoittaa Venäjän suurellisia tavoitteita, jotka perustuivat tynnyrihintaan yli 60 USD.
Venäjän Kommersant uutislehti kertoi tiistaina, että Venäjä solmi Iranin kanssa 800 miljoonan USD sopimuksen, jonka perusteella se toimittaisi Iranille viisi S-300 patteristoa. Pravda kertoi web-sivullaan, ettei sopimusta toteuteta tässä vaiheessa. S-300 ilmatorjuntajärjestelmä on yksi kehittyneimmistä. Se pystyy jäljittämään 100 samanaikaista kohdetta ja samalla osallistumaan 12 kohteen eliminoimiseen. Sen toimintasäde on 200 km, ja se pystyy iskemään 27 km:n korkeudella liikkuviin kohteisiin. Iranilla on jo Tor-M1 torjuntapatteristo, mutta sen toimintasäde on lyhyempi. (JP)
6. ISRAELIN armeija saa uusia kehittyneitä välineitä. Pesäpallon kokoinen kamera, nimeltään silmämuna, joka voidaan heittää epäilyttävään kohteeseen, antaa siitä kuvia heittäjälle. Erikoisovensärkijä on yhdistetty M-16:een, ja se pystyy avaamaan miinoitettuja sisäänkäyntejä. ODF Optronics yhtiön kehittämää ”silmämunaa” kokeiltiin Gazan Cast Lead operaation yhteydessä. Silmämuna voidaan asentaa kepin päähän, jonka avulla sillä saadaan kuvia korkealta asunnoista tai alhaalta tunneleista. Toinen saman yhtiön kehittämä laite on matala minirobotti Eyedrive, joka kulkee neljällä pyörällä. Se voidaan heittää maahan tai se voi mennä ympäri, josta se selviää, ja se pystyy kiipeämään myös portaita. Se antaa 360 asteen jatkuvan videonäkymän halutusta alueesta. IDF kokeili USA:ssa valmistettua uutta tarkka-ampujan asetta HTR 2000. Sen osumatarkkuus on hyvä 1000 metriin saakka. Se voidaan varustaa yönäkö varustein. Asetta valmistaa H-S Precision INC yhtiö USA:ssa. Kaupunkiolosuhteissa toimiva ase on Matador olalta laukaistava ohjus. Sitä kokeiltiin Gazassa Hamasin pesäkkeitten tuhoamiseksi asunnoissa. Kranaatti tekee reiän seinään tai muuriin vahingoittamatta asunnon sisäosia.
Uusinta miehistön kuljetusvaunua Namer (Tiikeri) kokeiltiin myös Gazassa. Se on rakennettu Merkava-tankin MK4 alustalle ja siinä on sama terässuojaus. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Syyria rakentaa kemiallisten aseitten tehdasta maan luoteisosassa, kertoo Jane sotilaallinen analyysijärjestö. Tiedot perustuvat satelliittihavaintoihin. Tehdas sijaitsee al-Safir nimellä tunnetussa kompleksissa, jossa sijaitsee Scud D ballististen ohjusten tukikohta. Scud D toimintasäde on 700 km. Ohjuksia ja sen laukaisualustoja säilytetään lukuisissa maanalaisissa siiloissa. (JP)
- Hizbullah-johtaja Hassan Nasrallah antoi ensimmäisen arvion Israelin vaaleista käyden läpi edelliset pääministerit Beginistä Olmertiin ja Livniin todeten, ettei heitä kannata pelätä, koska kaikki olivat häviäjiä. Liebermanista hän sanoi vain, että odotetaan, mikä hän on miehiään. (JP)
- Tunnettu historioitsija ja Princetonin yliopiston professori Bernard Lewis kertoo, että muslimit näkevät Israelin ja palestiinalaisten sekä lännen ja Iranin välisen konfliktin ennen muuta uskonnollisena kamppailuna. Puhuessaan Jerusalem konferenssissa hän sanoi, että muslimit katsovat, kumpi islamin suunta, sunnit vai shiiat, voittavat ideologisen kamppailun. Hän sanoi, että Iranin ydinaseuhka pakottaa muslimivaltiot etsimään yhteyksiä Israelin kanssa, jonka he odottavat hoitavan Iranin asian jollain tavalla, koska se uhkaa myös niitä. Kaikkein suurimpana vaarana hän katsoo mahdollisuuden, että terrorijärjestöt saavat käsiinsä ydinaseita. Mutta ydinase myös Iranin presidentin Ahmadinejadin käsissä tarkoittaa samanlaista uhkaa, koska hänen apokalyptinen ajattelu-tapansa ei perustu MAD-periaatteelle, eli molemminpuoliselle tuholle, jonka ansiosta USA ja NL välttivät suursodan. (JP)
- Gazan terroristit ampuivat eilen Israeliin pari rakettia ja tänään jo yhden. IAF:n koneet iskivät puolenyön jälkeen seitsemää tunnelia vastaan Philadelphia-käytävällä sekä jo kerran tuhottua Hamasin tukikohtaa vastaan. (INN)

Tuesday, February 17, 2009

TIISTAI 17.02.09
1. VENÄJÄN KARHU vetäytyi päiväunilleen Minskiin kesken pahimpien kiistelyjen, mutta eipä se tainnut saada ottaa nokkaunia rauhassa, sillä sekä Livni että Netanyahu soittelevat sinne vuoron perään. Kummallakin on sama asia: Minun puolueeni tarjoaa paremmat edut Israel Beitenulle. Kadiman johtoryhmä käsitteli eilen Israel Beitenun vaatimuksia ja hyväksyi ne yhtä lukuun ottamatta: Hamasin hallinnon poistaminen Gazasta; vaalijärjestelmän muutos; maahanmuuttajien kustannusten rahoitus; kääntymisprosessin uudistaminen sekä naisen ja miehen välisen liiton hyväksyminen ilman uskonnollista seremoniaa. Vain Liebermanin vaatimus uskollisuusvalasta valtiolle ei saanut hyväksyntää. Livni soitti Liebermanille Minskiin kertoen hyvät uutiset. Liebermanin reaktiosta ei ole tietoa. Ennen matkaansa hän sanoi, että hän ilmoittaa lopullisen kantansa vasta presidentti Peresin vastaanotolla keskiviikkona tai torstaina riippuen siitä, koska audienssi järjestyy.
LIKUDIN taholta ilmoitetaan, että asiaa tutkitaan edelleen, sillä ”päätöksen tekeminen kestää kauemmin kuin Kadiman, koska Likud muodostaa hallituksen, mitä Kadima ei tee”. Tämän johdosta Kadima voi tarjota mitä vain, koska se ei toteudu, totesi Likudin ke. Yuli Edeldstein . Toisaalta kysymys siviiliavioliitosta ja kääntymisprosessista on potentiaaliselle hallituspuolueelle Shasille arka, ja siksi asiassa tulee edetä varovaisesti.
TÄRKEIN neuvottelukysymys koskee kuitenkin Likudin ja Kadiman osallistumista yhteishallitukseen. Likudin parissa uskotaan, että Peres lopulta antaa hallituksen muodostamistehtävän Netanyahulle, vaikka Peres on huolellisesti välttänyt edes vihjailemasta, kumpaa ehdokasta hän suosii. Peres sanoi, ettei kansa ole antanut hänelle mandaattia tukea yhteishallitusta, ja siksi hän ei ota kantaa siihen.
Likudin johto tarjoaa Kadimalle ulko- ja puolustusministeriöt sekä 8 muuta ministeriötä. Kun tähän lisätään apulaisministerit ja Knessetin tärkeimmän komitean puheenjohtajuus, kaikkiaan 16 Kadiman 28:sta uudesta kansanedustajasta saisi tärkeän paikan.
Netanyahu painottaa hallituksen nopeaa muodostamista ”luonnollisten liittolaisten kanssa”, mutta se ei sulje pois hallitusyhteistyötä varsinkin Kadiman ja muitten kanssa. Ongelman näyttää muodostavan UTJ, jolla on kolme eriävää mielipidettä, kullakin oma rabbinsa. (JP)
2. LÄHES KOLME neljäsosaa (65 %) israelilaisista tukee yhteishallitusta Likudin ja Kadiman välillä, ilmenee Market Watch tekemästä gallupista viikko vaalien jälkeen. Gallupissa haastateltiin 498 israelilaista, jotka äänestivät viime viikon vaaleissa. Gallupin mukaan 47 % ilmoitti päivää äänestyksen jälkeen haluavansa, että Likudin Netanyahu muodostaa uuden hallituksen. Kadiman Tzipi Livniä kannatti 39 % pääministeriksi. 65 % haluaa Likudin ja Kadiman yhteishallitusta, ja 54 % heistä, jotka olivat pääasiassa Likudin kannattajia, eivät halua, että pääministerin tehtäviä vuorotellaan. Yli puolet haluaa, että Labour pysyy oppositiossa, mutta 55 % haluaa Barakin jatkavan puolustusministerinä, entistä IDF:n komentajaa Moshe Ya´alonia kannatti vain 20 % ja Shaul Mofazia 9 %. Talousministeriksi suosituin oli Avishay Braverman 27 %, Silvan Shalomia suositteli 25 %, Roni Bar-Onin kannatus oli14 %. 10 % pahoitteli sitä, miten he äänestivät. 59 % kannattaa vaalijärjestelmän uudistamista suorana äänestyksenä, yksi vaalilippu puoluetta ja toinen ehdokasta varten.
66 % vastanneista uskoo, ettei 18. Knesset istu koko vaalikautta; 40 % uskoi, että uudet vaalit pidetään muutaman vuoden kuluttua. (JP) JP:n suorittama erillinen gallup: http://mail.google.com/mail/?hl=fi&tab=wm#inbox/11f7aa9fc7b350b9
3. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert on aiheellisesti huolestunut, että Hamas haluaa pitkittää keskusteluja Gilad Shalitista loputtomiin. Siksi Hamas on kaiken aikaa vaatinut, että kysymys hänen vapauttamisestaan käsitellään erillään aseleponeuvotteluista. On epäselvää, miksi asia on näin vaikea Hamasille; haluaako se aina vain kiertää ruuvia tiukemmalle vaatien lisää myönnytyksiä Israelilta, vaiko onko todella niin, että toista tuhatta rikollista vapautetaan yhtä sotilaan ruumista vastaan? Hamas pelkää sitä, että jos se todella on surmannut pantti-vankinsa, se tulee herättämään hyvin vihaisen reaktion Israelissa petollisen ”vankienvaihdon” jälkeen Hizbullahin kanssa. Hizbullah vihjaili viimeiseen asti, että sen sieppaamat kaksi IDF:n sotilasta olivat elossa, ja vasta vaihtopäivänä selvisi, että satoja vapautettavia rikollisia vastaan neuvottelut käytiin kahdesta ruumiista. Se lienee ollut Hassan Nasrallahin mielestä hyväkin vitsi, varsinkin, kun vapautettavien joukossa oli neljästä murhasta tuomittu suur-rikollinen Samir Kuntar, joka suoraan otettiin Hizbullahin erikoisjoukkoihin. (JP)
4. EGYPTI on nostanut suuren huudon Olmertin ilmoitettua, että Gilad Shalitin vapauttaminen on ehdoton osa aseleposopimusta. Tässä näyttää tapahtuneen jonkinlainen informaatiokatkos Olmertin ja pääneuvottelijan Amos Giladin välillä, tai sitten Gilad ei muistanut pitää asiaa esillä esittäessään Israelin vaatimuksia. Egyptin neuvottelijat ovat ilmoittaneet, että sopimusteksti oli jo periaatteessa valmis allekirjoittamista varten, ja että Olmertin uusi vaatimus keskeytti positiivisen etenemisen ja monimutkaisti asiaa. Egyptin ulkoministeriö ei kuitenkaan halunnut kommentoida asiaa JP:n toimittajalle Brenda Gazzarille, ettei sillä häirittäisi muutenkin arkaa neuvotteluprosessia. Mazel, entinen Egyptin suurlähettiläs ja nykyinen tutkija Jerusalemin tutkimuskeskuksessa, arvioi, ettei Olmertin myöhäinen ilmoitus välttämättä ole pahaksi, sillä se vahvistaa Egyptin koventunutta asemaa Hamasiin, jota se on pitänyt Cast Lead operaation jälkeen. Egypti ei halua avata Rafahin terminaalia, ennen kuin se saa vakuudet, että PA:n rajavartijat voivat toimia siellä. Egyptin pelkona on, että Hamas pystyy kuljettamaan aseita ja terroristeja Iranista Rafahin kautta, jos se yksin valvoo liikennettä sen kautta. (JP)
5. ISRAELIN turvallisuusviranomaiset ovat vihjailleet, että Israelille voisi ehkä sittenkin olla edullisempaa ilman aseleposopimusta, joka vain rajoittaa IDF:n mahdollisia vastatoimia esim. tapauksessa, jossa Hamasin todetaan selvästi rikkoneen sopimusta tai oleellisesti lisänneen aseitten salakuljetusta Gazan kaistalle. Tämä sysäisi ongelman käsittelyn seuraavan hallituksen harteille, eikä olisi enää Olmertin päänsärkynä.
Israelin viranomaiset toistelevat omaksumaansa mantraa, että maksu Gilad Shalitin vapauttamiseksi on raskas ja tuskallinen. Tuntuu melkoisen oudolta neuvottelutaktiikalta etukäteen tunnustaa, että maksu tulee olemaan suurempi kuin toivotaan. Lieneekö tämä kotirintaman pehmittämiseksi tarkoitettu vai mitä varten, mutta tyhmää joka tapauksessa. Olmertin vaatimukset Giladin vapauttamiseksi tulevat kovin viimeisessä vaiheessa, ikään kuin sen tarkoituksena olisikin viivyttää sopimusta ja siirtää koko homma seuraajalle.
USA:n kongressiedustajien ryhmä suunnittelee matkustavansa Israelista Damaskokseen saadakseen omakohtaisia tietoja Syyrian tämän hetken asenteista ja mahdollisista Obaman hallituksen uusista kontakteista Bashar Assadin kanssa. (JP)
6. Englantilainen lehti Daily Telegraph kertoo artikkelissaan USA:n tiedustelulähteisiin viitaten, että Israel turvautuu nykyisin sabotaashiin ja jopa salamurhiin Iranin ydinsuunnitelman toteuttamisen hidastamiseksi, jonka päämääränä se uskoo olevan ydinaseen kehittämisen. Lehti kertoo, että Israelin salaiset agentit suunnittelevat iskuja sekä Iranin poliittista johtoa että ydinteollisuuden avainhenkilöitä vastaan. Lisäksi Israel käyttää peitejärjestöjä ja yhtiöitä, jotka pyrkivät häiritsemään Iranin ulkomaisia tilauksia ja aloitteita ulkomailla. Lehti arvioi, että Israel on alistunut siihen, että USA:n hallitus on haluton sotilaallisesti puuttumaan Iranin ydinaseongelmaan, eikä myöskään halua, että Israel pyrkii tekemään oma-aloitteisia iskuja Iraniin. Obaman ideologia perustuu suoriin keskusteluihin ja asioitten sopimiseen ilman voimatoimia. Tämä samalla antaa Iranille lisää aikaa jatkaa ydinsuunnitelmansa toteuttamista ilman häirintää. Siinä vaiheessa, kun ase on periaatteessa valmis, asia on peruuttamaton. USA:n tiedustelulähteet epäilevät Israelin häirintäoperaation tehokkuutta, sillä yhden tai kahden tärkeän viranomaisen tai tiedemiehen eliminoiminen ei muuta peruskysymystä.
YK:n ydinasetietoisuuden leviämistä valvovan järjestön IAEA:n johtaja El-Baradei totesi äskettäin, että Israelin väitetty ydinasearsenaali on pahin jarru pitävän esteen luomiseksi Lähi Idässä ydinaseitten leviämiselle. Israel on ollut toistuvasti nenäkkäin El-Baradein kanssa, jonka toimet ja lausunnot voi usein ymmärtää selkeiksi hyökkäyksiksi nimenomaan Israelin ydintutkimusta vastaan. Hän tuomitsi IAF:n iskun Syyrian rakenteilla olevia plutoniumin ydinlaitoksia vastaan väittäen, että Israelin olisi pitänyt antaa asia IAEA:n hoidettavaksi. Jos näin olisi tapahtunut, laitokset toimisivat tänään täyttä päätä. (ynetnews)
7. UUTISOTSIKOITA
- Shimon Peres kertoi Beershebassa, ettei hän ole edes ajatellut, kenelle hän antaa hallituksen muodostamisen. Hän sanoi palaavansa asiaan keskiviikko-iltana, kun hän on saanut vaalien viralliset tulokset. Samalla hän vakuutti, ettei hänen päätöksensä ole sidottu puoluejohtajien päätöksiin. Hallitus-kokoomuksen tulee olla valmis päätettäväksi 25. päivänä helmikuuta. (JP)
- Netanyahu sanoo olevansa valmis osallistumaan Venäjän suunnittelemaan Lähi Itää koskevaan rauhankonferenssiin vuoden keskivaiheilla. (JP)
- Livni kertoi eilen, että hän tulee noudattamaan aiempia suuntaviivoja keskusteluissa PA:n kanssa. Hän on valmis luopumaan suuresta osasta raamatullista Israelin maata, jakamaan Jerusalemin ja muutenkin myöntymään suureen osaan PA:n vaatimuksista, vain pakolaisia hän ei halua Israeliin.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/129979
- Israelin arabipuolueen uusi naisjäsen Hanin Zouabi uudessa Knessetissä vakuuttaa, ettei juutalaisilla ole mitään historiallisia oikeuksia maahan.(INN)
- Israelin tennistähti Shachar Peer ei saanut viisumia UAE:n Dubaissa järjestettäviin tenniskilpailuihin, minkä johdosta kansainvälinen tennisliitto rankaissee sitä kieltämällä uusien kv. kilpailujen pidon maassa. (INN)
- Poliisi kuulusteli Olmertia 14. kerran perjantaina. Uusin korruptiosyytös koskee Olmertin pakotettua talousministeriön virkailijan Yaron Zahelkan hyväksymään epäsäännöllisen lainan Jerusalemin insinööriopistolle Olemertin toimiessa talousministerinä. (INN)
- Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah vihjaa, että Syyria on varastoinut Libanonin rajalle uuden aikaisia ilmatorjunta-aseita, jotka se voi toimittaa tai mahdollisesti on jo toimittanut Hizbullahille Libanoniin. Israel suhtautuu asiaan hyvin vakavasti, koska se uhkaa IAF:n liikkeitä rajan tuntumassa ja Libanonin ilmatilassa, mutta myös USA:n kuudennen laivaston koneita. (debkafile)
- Jordanian parlamentti suunnittelee sotarikossyytösten esittämistä Israelin johtajia vastaan. Ministeri Avi Dichter syytti Jordaniaa tekopyhyydestä, koska se itse surmasi 10 000 palestiinalaista 1970-1971. (ynetnews)

Monday, February 16, 2009

MAANANTAI 16.02.09
1. ”EI TARVITSE olla matemaattinen nero ymmärtääkseen, että 28 on enemmän kuin 27”, totesi Tzipi Livni eilen selvitellessään medialle toiveitaan ja vaatimuksiaan saada johtaa Israelin uutta hallitusta. Hän pani ajatuksensa muotoon: Minä johdan joko pääministerinä hallituksessa tai oppositiota sen ulkopuolella. Hän kuiskutteli eilen Olmertin kanssa jotain ennen hallituksen viikkokokouksen alkamista, jolloin media kameroineen saa olla paikalla, mutta havaitessaan, että mikrofoneja työnnettiin aivan heidän päänsä päälle hän raapusti sanomansa paperille, jonka hän ojensi Olmertille siten, että kamera pystyi kuvaamaan sen koko kansan nähtäville. Siinä Livni kertoi Olmertille, ettei hän halua liittyä Bibin (Netanyahun kutsumanimi) hallitukseen, ”äläkä sitten levitä tietoa tästä”. Paperipalaa näytettiin sitten illan uutisten yhteydessä, joten kaikki tietävät nyt, ettei Kadima halua Netanyahua pääministeriksi.
Sillä matemaattisella opilla, mitä olen saanut, voin yhtyä Livnin havaintoon, että Kadima sai yhden edustajan enemmän kuin Likud, mutta tulisi muistaa, että vaalimatematiikan jälkeen alkaa politiikka, jossa kylmät matemaattiset laskelmat voivat muuttua vielä kylmemmiksi tai kuumiksi, miten vain, poliittisiksi lehmäkaupoiksi, kuten tässä tapauksessa näyttää käyvän.
JP:n toimittajat esittävät jopa välimiehen asettamista tekemään ”Salomon tuomio” lapselle, jota molemmat haluavat. Salomo käski halkaista lapsen ja antaa puolisko kummallekin, mikä sai lapsen oikean äidin luopumaan oikeudestaan lapseen. Tästä Salomo näki, mikä oli oikeus siinä tapauksessa. Miten lienee tässä tapauksessa? Tuskin kumpikaan luopuu oikeudestaan vain säästääkseen lapsen hengen. Salomon tuomio koski vain yhtä lasta, nyt on kysymys koko kansan elämästä. Välimiehiksi esitetään Shimon Peresiä, Liebermania ja jopa USA:n presidentti Obamaa; monethan pitävät Israelia USA:n 51. osavaltiona, niin läheisesti USA:n johto tarkkaa ja seuraa Pyhän Maan asioita.
2. VAALIMATEMATIIKASTA puhuen, pyydän esittää anteeksipyynnön eilisen raportin levittämästä virheellisestä tiedosta. Ei vaalien tuloksia esitelty eilen presidentti Peresille, kuten epätarkasta lähteestä johtuen esitin. Viimeinen esityspäivä on joka tapauksessa keskiviikko, jolloin presidentti Shimon Peresin pitää saada virallinen tieto siitä, että vaalitulokset on julkaistu hallituksen rekisterissä. Tämän jälkeen Peres voi aloittaa keskustelut puolueitten edustajien kanssa voidakseen päättää, kenelle hän antaa hallituksen muodostamistehtävän. Tämän hän voisi saada selville jo perjantaihin mennessä, tämä kuitenkin sillä varauksella, että presidentti on varmistunut hallituksen muodostajan onnistumisesta. Kadiman ja Likudin puheenjohtajien antamista lausunnoista voidaan päätellä, että kaikki on vielä levällään kuin Jokisen eväät. Tässä Israel Beitenun puheenjohtaja Avigdor Lieberman voi astua kuvaan mukaan. Eräs toimittaja näkee mahdollisuuden, että Lieberman nimitettäisiin hallituksen muodostajaksi, ja saatuaan selville tulevan hallituksen rungon, hän voisi suositella Peresille tulevaa pääministeriä. Hallituksen kokoonpanon vahvistaa lopullisesti Knesset. Aikaa uuden hallituksen muodostamiseksi on 42 vuorokautta. Lieberman on lomalla Minskissä, eikä palaa sieltä ennen keskiviikkoaamua. Presidentti Obaman sekaantuminen näin näkyvästi Israelin pääministerin valintaan tuntuu epätodennäköiseltä, mutta kulissien takana hän voi painottaa jompaakumpaa ehdokasta. Huhujen mukaan Livni olisi hänen suosikkinsa. (JP)
3. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert valmistaa kansaa tosiasiaan, että hän tulee antamaan luvan vapauttaa satoja, ellei peräti lähes 1 500 eri rikoksista tuomittua vankia IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamista vastaan. Vankien vapauttaminen tulisi tapahtumaan vaiheittain. Ensi vaiheessa vapautetaan 350 vankia Hamasin esittämän listan mukaan, ja Gazan rajaterminaalit avataan osaliikenteelle. Listan vahvistaa Haim Ramonin johtama toimikunta.
Toisessa vaiheessa Hamas luovuttaa Gilad Shalitin Egyptin viranomaisille, ja Israel vapauttaa 500 turvallisuusvankia suosionosoituksena Hosni Mubarakille.
Kolmannessa vaiheessa rajaterminaalit avataan liikenteelle täysimääräisesti ja satoja vankeja vapautetaan. Samalla Egypti luovuttaa Gilad Shalitin Israelin viranomaisille.
Israelin turvallisuuskabinetti voi käsitellä asiaa jo keskiviikon rutiinikokouksessaan. Olmert kuitenkin haluaa keskustella sopimuksesta Netanyahun kanssa ennen kokousta. Olmert vakuutti puhuessaan Amerikan juutalaisjärjestöjen johtajille Jerusalemissa eilen, etteivät Gazan terminaalit avaudu liikenteelle ennen kuin Shalit on vapautettu. Toiseksi Olmert selitti, ettei Israel voi sallia Gazaan materiaaleja, joita voidaan käyttää rakettien valmistamiseksi. Kertoessaan rikoksista tuomittujen palestiinalaisvankien vapauttamisesta hän selitti, että jotkut pitävät tätä heikkoutena, mutta ”hän pitää tätä suuren voiman osoituksena, että yhden miehen henki on näin tärkeä meille”.
Hamasin edustaja Gazassa Abu Obaidah sanoo, että Hamasin esittämä lista vapautettavista vangeista on lopullinen eikä siihen sallita muutoksia. Ensimmäisessä vaiheessa, ehkä jo ennen muitten vapauttamista, Fatah Tanzimin Länsirannan johtaja Marwan Barghouti vapautetaan, joka kärsii viittä elinkautista + viisi vuotta. Muita Hamasin vaatimia suur-rikollisia ovat PFLP:n pääsihteeri Ahmed Sa´adat, joka tuomittiin elinkautiseen turistiministeri Rehavam Zeevin murhan suunnittelusta 2001; Abbas al-Sayed Netaniyan Park hotellin massamurhan suunnittelija maaliskuussa 2002, sekä Ibrahim Hamed, Hamasin sotilassiiven izzadin al-Qassam komentaja Länsirannalla.
Obaidah esitti lisäksi vaatimuksen, että Gilad Shalitin tapaus olisi käsiteltävä erillään aselepo-sopimuksesta ja lisäsi, että niin pian kuin vangit on vapautettu, Gilad Shalit voi mennä kotiinsa, jos hänellä yleensä on fyysisiä mahdollisuuksia mennä minnekään. (JP)
4. PALESTIINAN AUKTORITEETTI irtisanoo kymmenien Hamasia kannattavien
imaamien, muslimisaarnaajien, sopimukset Juudeassa ja Samariassa. Heitä syytetään siitä, että he avoimesti puolustivat Hamasia IDF:n Cast Lead operaation aikana, ja kritisoivat PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasia perjantain rukoustilaisuuksissa. PA:n uskonnollisten asian ministeri Jamal Bawatneh kertoi JP:n toimittajalle, että ministeriö suunnittelee useita muutoksia, minkä seurauksena lukuisia imaameja sanotaan irti. Hän sanoi joittenkin saarnaajien käyttävän vapauttaan väärin kuvitellessaan, ettei ministeriö ole selvillä, mitä he saarnaavat moskeijoissa. PA:n turvallisuusjoukot ovat pidättäneet viime päivien aikoina useita imaameja, joita syytetään kiihotuksesta ja PA:n johdon vastaisesta toiminnasta sekä kuulumisesta laittomaan järjestöön, millä tarkoitettaneen Hamasia. Tämä tapahtuu samaan aikaan, kun PA käy Kairon välityksellä neuvotteluja Hamasin kanssa yhteishallituksen muodostamiseksi.
PA:n turvallisuusjoukot pidättivät ainakin kolme imaamia Ramallahin alueella viimeisten päivien aikana. Imaami Jawad al-Natsheh Hebronista pidätettiin kolme viikkoa sitten. Hänen sanotaan joutuneen brutaalin kidutuksen alaiseksi, minkä johdosta hän on vakavasti sairas. PA:n muslimisaarnaajien vastainen kampanja liittyy sen pelkoon Hamasin yrityksestä kaapata valta Länsirannalla kuten se teki Gazan kaistalla. (JP)
5. IDF ON aloittanut operaation, jonka avulla se pyrkii selvittämään, miten laajasti Hamasin ilmoittamat luvut siviiliuhreista operaatio Cast Lead aikana poikkeavat todellisuudesta. Esimerkkinä pidetään Hamasin väitteet 9 lääkintähenkilön saamista surmansa taisteluissa. IDF:n alustavissa tutkimuksissa on todettu, että nämä kuuluivat Hamasin aseistettuihin taistelijoihin, kuten heistä otetuissa kuvissa ilmenee. Palestiinan ihmisoikeuskeskus ilmoitti, että PA:n ilmoittamasta 1338 surmansa saaneesta 895 oli siviilejä, eli yli kaksi kolmasosaa. IDF:n tutkimuksissa siviiliuhreja on korkeintaan kolmannes. YK:n koulun uhreista Jabaliyassa palestiinalaiset ilmoittivat yli 40:n saaneen surmansa useat heistä siviilejä. Tutkimuksissa todettiin, että 12 ihmistä sai surmansa taisteluissa koulun läheisellä kadulla, 9 heistä aseistettuja taistelijoita, kolme sivullisia. Gazan koordinaatio ja yhteistoiminta hallinnon (CLA) johtaja eversti Moshe Levi toteaa, että surmansa saaneista 1200:sta 580 oli Hamasin tai toisten terrorijärjestöjen jäseniä. 300 luokiteltiin kuuluviksi kategoriaan naiset, lapset alle 15 ja miehet yli 65-vuotiaat. Naisten joukossa oli aseistettuja terroristeja sekä itsemurhaterroristeja, jotka yrittivät surmata sotilaita pommeillaan. Loput 320 ovat kaikki miehiä, joitten henkilöllisyys ja riippuvuus järjestöistä on vielä tutkimatta. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kävi eilen Israelissa ilmoittamassa, että Venäjä valmistautuu pitämään Lähi Itää koskevan konferenssin vuoden keskivaiheilla. Myös Ranska on pyrkinyt saamaan kannatusta omalle konferenssisuunnitelmalleen. Israelin viranomaiset ovat havainneet, että Ranskan esittämät lausunnot viime kuukausien tapahtumista Israelissa ovat kriittisempiä kuin Venäjän. Lisäksi viranomaiset ovat huolestuneet, että Ranska voi pyrkiä painostamaan Israelia rauhankeskusteluihin Syyrian kanssa, jotka keskeytyivät Gazan operaation vuoksi. (JP)
- www.debka.com kertoo, että Venäjä valmistautuu toimittamaan S-300 ilmapuolustusjärjestelmän Iranille. Iranin puolustusministeri Mostafa Najar matkustaa Moskovaan maanantaina viimeistelemään toimitussopimusta. S-300 järjestelmä rakennetaan Venäjällä kolmessa osassa, yksi kokoaa patteriston laitteistot, toinen tutkajärjestelmän ja kolmas ohjuspatteristot.
- Saudi Arabian tiedustelun johtaja prinssi Muqrin bin Abdulazziz Al Saud lensi odottamattomalle vierailulle Damaskokseen, jossa hän yrittää taivuttaa Hamasin siellä olevan johdon ja Syyrian presidentti Bashir Assadin tukemaan Kairon neuvottelemaa aseleposopimusta Israelin kanssa. Prinssi lupaa, että saudit lopettavat Syyrian vastaiset toimensa ja palauttaa normaalisuhteet, jos hänen esitykseensä suostutaan. (Debkafile)
- Lontoossa ilmestyvä arabilahti Al-Hayat kertoo, että Israel vapauttaa korkeat palestiinalaisjohtajat, kuten PFLP:n johtaja Sa´adat ja Barghouti, Syyriaan. Arabiankielinen lehti kertoi, että sopimus allekirjoitetaan pian. (ynetnews)
- Gazan terroristit ampuivat kaksi rakettia maanantaiaamuna Israeliin, toinen putosi Shaar Hanegevin aluekeskuksen ja toinen Sdot Negevin aluekeskuksen lähelle. Ne aiheuttivat ympäristötuhoja. (ynetnews)
- Israelin turvallisuusviranomaiset ovat huolissaan Iranin uudesta kiinteää polttoainetta käyttävästä ohjuksesta Sejil. He pitävät sitä suurempana uhkana kuin satelliitin laukaisussa käytettyä Safir 2 ohjusta, joka pystyy kuljettamaan satojen kilojen kuorman 3000 km:n päähän ballistisesti ammuttuna. (JP)
- Operaatio Cast Lead yhteydessä tapahtui useita ”ihmeitä”. Kerroin aiemmin mustiin vaatteisiin pukeutuneesta naisesta, joka varoitti sotilaita menemästä kolmeen taloon Gazassa. Jokainen niistä oli miinoitettu. Yksi IDF:n upseeri haavoittui vakavasti mentyään asuntoon, jonne asennettu miina laukesi hänen kasvoilleen. Lääkärit eivät uskoneet sotilaan selviävän aamuun. Kuukauden päästä hänet voitiin siirtää sairaalasta kuntoutuslaitokseen. Toisessa tapauksessa Beershevassa Grad-raketin sirpaleen päähänsä saanut 7-vuotias poika vietiin sairaalaan, jossa lääkärit samoin eivät uskoneet hänen selviävän. Muutama päivä sitten hänet vietiin kuntoutuslaitokseen. Hänen fyysiset toimintansa olivat palautuneet lähes ennalleen.
- Englantilainen ja ranskalainen ydinsukellusveneet törmäsivät Atlantilla. Ainakin englantilainen alus hinattiin satamaan korjauksia varten. (JP)

Sunday, February 15, 2009

SUNNUNTAI 15.02.09
1. NETAHYAHU houkuttelee Kadimaa yhteishallitukseen. Hallituksen kokoonpano alkaa
muotoutua ilmeisesti jo sunnuntaipäivän illasta lähtien.
Keskusvaalitoimikunnan puheenjohtaja, korkeimman oikeuden tuomari Eliezer Rivlin on valmis tänään kertomaan presidentti Shimon Peresille vaalien viralliset, vahvistetut tulokset. Hän on sopinut tapaamisesta presidentin kanssa tänään 18.00 ilmoittaakseen hänelle, että vaalien tulokset on julkaistu hallituksen rekisterissä, kuten laki vaatii.
Presidentti Peres kutsui vaalien voittajapuolueitten puheenjohtajat Kadiman Tzipi Livnin ja Likudin Binyamin Netanyahun edustajineen luokseen tänään edellisen tilaisuuden jälkeen. Seuraavana päivänä Peres kutsuu luokseen toisten puolueitten edustajat, minkä jälkeen hän on valmis antamaan hallituksen muodostamistehtävän sille, jolla hän katsoo olevan parhaimmat mahdollisuudet onnistua tehtävässään. Ajankohdan kriittisyydestä johtuen presidentti on painottanut hallituksen muodostamista mahdollisimman pian. (JP)
2. LIKUDIN virkailija kertoo, että presidentti Peresin annettua hallituksen muodostamisen Netahyahulle, kuten hän uskoo, tämä tulee tapaamaan Tzipi Livnin ennen muiden puolueitten puheenjohtajia, ja pyytää tätä liittymään hänen johtamaansa yhteishallitukseen. Hän lisää, että Netanyahu on jo kysynyt muitten oikeistopuolueitten mielipidettä, ja hän toteuttaa nyt lupauksensa toisen osan pyytämällä ensin Kadimaa hallitukseensa. Likudin lausunnossa lauantaina valitetaan sitä, ettei Livni ole huomioinut kansan enemmistön mielipidettä, mikä haluaa Binyamin Netanyahun kansallisen yhteishallituksen pääministeriksi. ”Netanyahu olisi valmis lähestymään Kadimaa yhteishallituksen muodostamiseksi hänen johdollaan, mutta Livnin tulee ensin luopua pikkumaisesta politiikasta kansallisen edun nimissä.” Kaikella kunnioituksella, mutta Likud olisi ehkä voinut muotoilla tervetulotoivotuksensa vähän houkuttelevampaan muotoon ja ”luopua pikkumaisesta politikoinnista”. (JP)
3. KADIMAN tulo Netanyahun johtamaan hallitukseen ei ole ollenkaan itsestään selvää,
vaikka Peres tullee sitä suosittelemaankin, jos hän antaa tehtävän Netanyahulle. Livni on vuosikaudet julkisuudessa esittänyt toiveensa päästä pääministeriksi ”voidakseen toteuttaa omaa poliittista ideaansa”, mikä se sitten lieneekin. Knessetin puheenjohtaja Dalia Yitzik on julkisuudessa suositellut, että jos Likud saa johtavan aseman hallituksessa, Kadiman on parempi jättäytyä oppositioon ja sieltä käsin vastustaa oikeistohallituksen suunnitelmia. Kadiman jäsenet ovat vaatineet, että hallituksen pääministerin asema toteutettaisiin vuorotteluperiaatteella Likudin ja Kadiman kesken. Kumpikin puheenjohtaja toimisi vuorollaan kaksi vuotta pääministerinä. Kadiman johdon enemmistö on tiettävästi kuitenkin kallistunut suljetuissa keskusteluissa siihen, että lopulta Likud ja Kadima saavat hallituksessa tasavertaisen aseman, jossa Likud saa pääministerin paikan sekä talousministeriön, Kadima puolestaan saisi puolustus- ja ulkoministeriöitten johdon. (JP)
4. ISRAEL BEITENU ei ole ilmoittanut, ketä sen puheenjohtaja Avigdor Lieberman suosittelee hallituksen muodostajaksi, vaikka useimmat pitävät itsestään selvänä, että tehtävän saa Binyamin Netanyahu. Lehdistössä jatkuu Israel Beitenun vastainen kirjoittelu, jossa käytetään hyväksi USA:n hallituksen oletettua vastustusta Liebermanin ottamisesta hallitukseen tärkeällä vakanssilla. Kirjoituksissa hänet leimataan äärioikeistolaiseksi ja häntä verrataan natseihin tai Itävallan Haideriin. Samalla poliisi vuotaa julkisuuteen tutkimustensa tuloksia, joissa vihjataan poliisin vahvoihin todisteisiin, että Lieberman on syyllistynyt rahan pesuun, ja jos tätä ei pystytä osoittamaan todeksi, syyte nostetaan hänen tytärtään Michalia sekä entistä asianajajaansa Yoav Mania vastaan, jonka poliisi uskoo yrittävän käyttää hyväkseen asianajan ja hänen asiakkaansa välistä luottamussuhdetta voidakseen välttää todistamasta Liebermania vastaan oikeudessa. Omituisinta tässä on se, että poliisin tutkimukset ovat jatkuneet 12 vuoden ajan, mutta vasta nyt, kun hänen johtamansa puolue sai vaaleissa kolmanneksi eniten kansanedustajia ja on vahvasti menossa hallitukseen, poliisi aktivoituu päästäen julkisuuteen tietoja, jotka voivat estää hänen pääsynsä ministeriksi tai ainakin karsimaan monet avainministeriöt hänen ulottuviltaan. (JP)
5. LABOUR-PUOLUE, viimeisten vaalien suurin häviäjä, jatkaa itsetutkisteluaan. Seuraava suuri vedenjakaja on puolueen puheenjohtajan valinta, jota on ollut vaatimassa suurin äänin Ehud Barakin edeltäjä Amir Peretz, joka suunnittelee uutta nousua. Hänellä on kuitenkin muita varteenotettavia kilpailijoita, kuten Isaac Herzog, Ophir Pinez-Paz, Avishai Braverman sekä ehkä Shelly Jacimovich. Valtaosa puolueen nokkamiehistä ei vaadi uusia puheenjohtajan vaaleja välittömästi, vaan haluavat Barakin johtavan puolueen eheyttämistä oppositiossa. Maariv-lehti kuitenkin kertoi perjantaina, että salaisissa keskusteluissa Livnin, Barakin ja Netanyahun välillä on tutkittu mahdollisuutta Labourin ottamisesta mukaan hallitukseen ja Israel Beitenun sivuuttamista. Tämä poistaisi tärkeän esteen hallitusta muodostettaessa. Oikeistopuolueet Shas, Habayit Hayehudi, UTJ, NU ovat ilmoittaneet halunsa liittyä Netanyahun johtamaan hallitukseen. Kommunistinen puolue Hadash voi joutua sivuutettavaksi kokonaan. NU:n edustaja Michael Ben-Ari leimataan laittoman Kach-puolueen ideologian kannattajaksi, mitä vasemmisto kammoaa. (JP)
6. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert on ensimmäistä kertaa ilmoittanut ehdoksi Gazan kaistan termivaalien avaamiseksi ja IDF:n iskujen lopettamiseksi, että Hamasin sieppaama IDF:n sotilas Gilad Shalit tulee ensin vapauttaa. Perjantaina liikkui julkisuudessa toiveikkaita uutisia, että aselepo Israelin ja Hamasin kesken allekirjoitetaan sunnuntaina. Hamasin mies Damaskoksessa Khaled Mashaal ilmoitti jo perjantai-iltana, että mukaan on tullut yllättävä käänne, mikä viivyttää sopimuksen vahvistamista. Hamasin tapa välttää kaikkea julkisuutta Gilad Shalitin yhteydessä viittaa siihen, ettei kaikkea ole kerrottu, ja että on vahvoja epäilyksiä siitä, että hän olisi elossa. Terrorijärjestöjen tapaan Hamas ei ole sallinut Kansainvälisen Punaisen Ristin tai muun järjestön edustajan vierailua hänen luonaan, mikä voi olla lisätodiste Shalitin murhaamisesta vankilassa.
Olmert käyttää lausunnossaan tutuksi tulleita ja kovin kuluneita väitteitä, ettei Israel neuvottele terroristien kanssa. Hän vakuutti, että Israelilla on kaksi kovaa vaatimusta, jotka tulee toteuttaa: Rakettituli Israelin eteläosaan tulee loppua ja Gilad Shalit tulee vapauttaa. Asiaa käsitellään hallituksen istunnossa tänään, mutta Olmert selitti, että päätös tehdään turvallisuuskabinetissa. Puolustusviranomaiset jopa vihjailivat, että lopullinen päätös sopimuksen hyväksymisestä voidaan jättää uuden hallituksen harteille. Israelissa kauhistellaan tuhannen rikollisen vapauttamista yhtä siepattua vastaan, joka voidaan palauttaa ruumisarkussa. Israelin hallitukset ovat ajautuneet huutokauppamentaliteettiin neuvotteluissaan terroristien kanssa, joita se ei tunnusta käyvänsä. (JP)
7. HAMASIN JOHTO näyttää olevan yhtä sekaisin päätöksessään aseleposopimuksen allekirjoittamisesta kuin Olmertin hallituskin. Gazan johto olisi valmis hyväksymään sopimuksen, jolla Gazan ulosmenotiet avattaisiin, mutta Damaskoksen johto on eri mieltä. Toinen erimielisyys Israelin kanssa koskee sopimuksen kestoaikaa. Israel vaatii sitä ilman määräaikaa, Hamas ei suostu siihen. Egyptin neuvottelijoitten taholta kerrotaan, ettei Olmertin vaatimus Gilad Shalitin vapauttamisesta ole kytketty aseleposopimukseen.
KAIRON keskustelujen pitkittyessä väkivalta Gazan turva-aidan molemmin puolen jatkuu entiseen tahtiin. Terroristit ampuivat viisi rakettia viikonvaihteen aikana Gazasta Israeliin. Grad-raketti putosi Gan Yavnessa, 40 km:n päässä turva-aidasta. Ihmisvahingoista ei ole raportoitu eikä suurista aineellisistakaan vahingoista. Se oli ensimmäinen raketti Gan Yavnessa operaatio Cast Lead jälkeen. Hälytyslaitteisto ei havainnut raketin tuloa.
Rakettitulen vastapainoksi IAF pommitti kahdeksaa kohdetta Gazassa. Pommiverstaat oli yksi kohde Jabaliyan pakolaisleirissä Gazan pohjoisosassa. Toiset kohteet olivat salakuljetus-tunnelit Philadelphia-käytävällä. Kuusi ihmistä haavoittui iskuissa.
Terroristien asettama pommi laukesi IDF:n autopartion vierellä Gazassa aiheuttamatta vahinkoa. Perjantaina IAF iski Khan Younisiin surmaten kaksi kansainvälisen Jihadin terroristia, jotka olivat matkalla Israeliin terrori-iskua varten.
PATRIARKKAIN haudalla Hebronissa sotilaat ampuivat 14-vuotiaan palestiinalaispojan siellä perjantaina syntyneen mellakan aikana, jossa käytettiin kivenmurikoita ja palopommeja.
8. UUTISOTSIKOITA
- Israelin asevienti Intiaan ylitti miljardin USD, joka on suurempi kuin Venäjän aseviennin arvo Intiaan, eli 875 miljoonaa USD. Israel myy Intiaan Awacs-koneita, kehittelee Spyder kehittyneen maasta-ilmaan ohjusversiota, sekä valmistelee uusien Phalcon ilmavalvonta ja ohjaus järjestelmien (Awacs) myymisestä entisen kolmen lisäksi. Viimeisen vuosikymmenen myynti oli arvoltaan 9 miljardia USD. (JP)
- Fatahin nuori kaarti alkaa olla kypsä kapinaan Abbasin johtamaa vanhojen partojen ylivaltaa vastaan, joka estää uudistusten suorittamista. Abbas kieltäytyy kutsumasta kokoon Fatahin yleiskonferenssia, joka viimeksi kokoontui 1989. Vihaisten nuorten nokkamiehiin kuuluva Israelin äskettäin vapauttama Abdel Khader vaatii, että Fatahin Vallankumousneuvosto ja Keskuskomitea täytyy hajottaa. Hän syyttää Abbasia ja muita vanhoja johtajia yhteistoiminnasta Israelin kanssa, mikä on vakava rikos Palestiinassa. (JP)
- USA:n ulkoministeri Hillary Clinton voi sovittaa Kairon matkansa yhteyteen piipahtamisen myös Israelissa, ensimmäisen uudessa virassaan. (JP)
- Kyproksen viranomaiset takavarikoivat iranilaisen konttialuksen lastin, jonka he selittivät sisältävän rakettien tekotarpeita, mutta ei valmiita aseita. (INN)
- Turkki pyytää selitystä kenraalimajuri Avi Mitzrahin Turkin vastaisiin kommentteihin, joissa hän viittaa armenialais-kysymykseen, Turkin tapaan pommittaa kurdikyliä sekä Kyproksen pohjoisosan tilanteeseen.(ynetnews)
- Englantilainen lehti vaatii boikotoimaan Israelin hallitusta, jossa Avigdor Lieberman on ministerinä. (INN)
- USA:n hallitus näyttää valmistelevan osallistumista Durban II rasismin-vastaiseen kokoukseen, jonka ensimmäisessä Israel leimattiin rasistiseksi ja joka kääntyi rajusti pelkästään Israelia tuomitsevaksi. (haaretz)
- PA:n johto painostaa Haagin kansainvälistä rikosoikeutta syyttämään Israelin johtajia sotarikoksista Gazan operaation aikana. (haaretz)
- Obama ilmoittaa kannattavansa Netanyahun johtamaa yhteishallitusta, jossa ovat mukana Kadima ja Labour. (debkafile)