TIISTAI 01.12.09
1. JOS NETANYAHU on faarao, kuten jotkut häntä Israelissa nimittävät, Ehud Barak on hänen uskottu sotapäällikkönsä. Faarao antaa ohjeet, joita hänen sotapäällikkönsä toteuttaa uskollisesti, ja kuten tässä tapauksessa näyttää, suurella mielihyvällä.
Barakin lähettämät 14 rakennustarkastajaa ovat , kuten kuvista ilmenee, sotilaitten ja poliisien suojeluksessa kiertäneet juutalaisyhteisöjä määritellen, missä rakennuskohteessa maata on tarpeeksi möyhitty ja perustuksia laskettu. JP:n artikkelin mukaan he kävivät maanantaina kolmessakymmenessä yhteisössä. Toimittajat kyselevät oikeutetusti, millä perusteilla tarkastajat päättelevät, onko aloitettu rakennustyö moratoriumin määritelmien mukainen, ja millä perusteilla he ovat määränneet rakennuspaikalle tuotuja rakennustarvikkeita takavarikoitaviksi. Tarkastajat antoivat 50 rakentamisen keskeyttämismääräystä selittäen, etteivät rakennetut perustukset täyttäneet kriteereitä työn jatkamiseksi. Sivusta katsoen vaikuttaa, että yhteiseksi parhaaksi tarkoitettu päätös rakennuskiellosta määräajaksi on muuttunut poliittisen ohjelman toteuttamiseksi. (JP)
2. PÄÄMINISTERIN ja Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen johtajien yhteinen
keskustelutilaisuus jouduttanee peruuttamaan, koska Netanyahuun iskenyt outo virus osoittautui hyökkääväksi ja nosti pääministerissä kuumeen, minkä johdosta hän joutui peruuttamaan kuuden ministerin kanssa suunnitellun matkan Saksaan, jossa heillä oli tarkoitus pitää hallituksen yhteinen kokous Saksan hallituksen kanssa. Netanyahu esitti eilen valittelunsa liittokansleri Angelika Merkelille tilanteen johdosta. Tilaisuus yhteisöjohtajien ja Netanyahun kanssa yritetään sovittaa loppuviikkoon. Mutta vaikka tilaisuus pystyttäisiinkin järjestämään, se tuskin tulisi olemaan hengeltään rakentava ja miellyttävä. (JP)
3. JUUTALAISYHTEISÖJEN neuvosto Gazassa, Juudeassa ja Samariassa antoi kovasanaisen lausunnon koskien ”keittiökabinetin” antamaa päätöstä 10 kuukauden rakennuskiellosta. Lausunnossa todetaan mm.: ”Moratorium on laiton, moraaliton, epäinhimillinen ja anti-sionistinen”. Lausunto annettiin maanantaina iltapäivällä neuvoston pidettyä kolmannen hätäkokouksen viikon aikana.
Pääministerin kanslia kieltäytyi antamasta kantaansa neuvoston lausunnosta selittäen., ettei se halua osallistua tämänkaltaiseen keskusteluun. Kanslian tulkinnan mukaan tästä tulee keskustella pääministeri ja johtajien välisessä tilaisuudessa, ensimmäisessä, jossa Netanyahu tapaa juutalaisyhteisöjen johtajat kasvoista kasvoihin pääministerin toimessaan. Pääministerin kanslian virkailija selitti JP:n toimittajille T Lazaroff, H Keinon ja Y Katz, että Netanyahun tarkoituksena on selittää johtajille päätökseensä johtaneet syyt sekä kuunnella heidän ongelmiaan ja vaikeuksiaan kiellon johdosta. Hän myös vakuutti - kuin pyrkien mielistelemään heitä – miten suuresti pääministeri arvostaa neuvoston toimintaa. Hän myös selitti, että päätös tapaamisesta pääministerin ja yhteisöjohtajien välillä tehtiin ennen ”keittiökabinetin” päätöstä rakennuskiellosta.
Karnei Shomronin valtuuston puheenjohtaja Herzl Ben-Ariel sanoi aikoneensa boikotoida keskustelutilaisuutta pääministerin kanssa. ”Ei ole mitään mieltä keskustella miehen kanssa, joka suunnittelee perustavansa toisen Hamasin johtaman valtion Juudeaan ja Samariaan”, hän puuskutti lisäten, että tilaisuus olisi pitänyt pitää ennen ”keittiökabinetin” päätöstä asiasta.
Barak haalii kovalla kiireellä neljääkymmentä uutta rakennustarkastajaa neljäntoista lisäksi, jotka jo kulkevat Juudean ja Samarian yhteisöissä. Monet juutalaisyhteisöjen johtajat repivät saamansa käskyn rakennuskiellosta median todistaessa tilanteita. (JP)
4. ”KEITTIÖKABINETIN”, josta käytetään virallista nimitystä ”turvallisuuskabinetti”, rakennuskiellosta tekemä päätös on laiton, selittää Legal Forum for the Land of Israel korkeimmalle oikeudelle tekemässään valituksessa. Valituksessa selitetään, ettei rakennuskielto ole turvallisuuskysymys, joten päätös olisi pitänyt tehdä hallituksen 30 ministerin istunnossa. Lisäksi se rikkoo juutalaisyhteisöjen asukkaitten kansalaisoikeuksia. Legal Forum on 200 juristin ja opiskelijan muodostama yhteisö, joka joskus edustaa myös
setlereitten asioita, mutta tässä tapauksessa sen osuus on puhtaasti käytännöllinen, selittää asianajaja Yossi Fuchs, joka hoitaa tätä tapausta. Hän sanoo epäilevänsä, että pääministeri vei moratoriumia koskevan asiaan turvallisuuskabinettiin varmistaakseen, että se saisi tarpeeksi kannatusta päätöksen syntymiseksi. Fuchs selitti edelleen, ettei kieltopäätös saanut PA:n hyväksyntää, koska se pitää sitä riittämättömänä sekä Juudeassa ja Samariassa että siksi, ettei siihen sisälly kieltoa rakennustoimen keskeyttämiseksi Jerusalemissa. Edelleen päätöksessä ei oteta kantaa rakennustyönsä lopettaneen asukkaan kärsimistä menetyksistä, joista hänellä pitäisi olla oikeus saada korvauksia, jos päätös ei ole yksimielinen; eikä kansallista turvallisuusneuvostoa oltu kuultu ennen päätöstä, kuten laki vaatii turvallisuus-kysymyksistä päätettäessä. Korkein oikeus voi estää päätöksen toimeenpanon ja vaatia hallituksen vastausta 30 päivän kuluessa. (JP)
5. PALESTIINALAISET aikovat takoa rautaa silloin, kun se vielä on valkohehkussa. PA:n lähettiläs YK:ssa Riyad Mansour syytti E B Solomontin kirjoittaman artikkelin mukaan Israelia maanantaina liukumisesta sitoumuksistaan rauhan säilyttämiseksi setlementti-politiikkansa johdosta ja Palestiinan maan ”miehityksestä”. Hän luki otteita Mahmoud Abbasin
laatimasta kirjelmästä, jossa osoitetaan kaksinaismoraalia siinä, ettei Israel noudata YK:n päätöslauselmia ja että 61 vuotta ”nakban”, Israelin perustamisen jälkeen, ”palestiinalaiset edelleen kärsivät kolonialistisen miehityksen alla”. Lisäksi setlementtitoiminta on kiihtynyt, hän luki papereistaan. Hän selitti, että ”Israelin kanta neuvottelujen perusteista on se, että he voivat tehdä mitä haluavat Juudeassa ja Samariassa, mitä palestiinalaiset eivät hyväksy”.
Mansour väitti, etteivät palestiinalaiset koskaan ole olleet esteenä rauhalle, ja siksi on korkea aika, että YK ja varsinkin sen turvallisuusneuvosto tunnustaa vastuunsa ja tekee välittömiä ja ratkaisevia päätöksiä.
YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon sanoi kaksipäiväisen Palestiinan solidaarisuustilaisuuden alkajaisiksi, että Palestiinan itsenäisyys on elintärkeä komponentti ja välttämätön paikalliselle rauhalle. ”On elintärkeä, että Palestiinan valtio perustetaan. Tämä tulee toteuttaa 1967 linjoja noudatellen sovittujen maanvaihtojen kautta sekä oikeudenmukaisella yhteisesti sovitulla ratkaisulla pakolaiskysymykseen. Tämä valtio voisi elää rinta rinnan rauhassa Israelin kanssa turvallisten ja tunnustettujen rajojensa sisällä.” Ban ki-Moon vaati Israelia julistamaan täydellisen rakennuskiellon Juudeassa ja Samariassa todeten, että Netanyahun julistama moratorium ei riitä eikä täytä ”tiekartan” määräyksiä. Hänen kansliansa edustaja Michele Montas kieltäytyi spekuloimasta, miten Ban ki-Moon yksilöisi Palestiinan valtion. (JP)
6. EU:N PRESIDENTTIMAAN ominaisuudessa Ruotsi on ottanut johtavan aseman Israelin vastaisen lausunnon laatimiseksi, jota käsitellään 07.12.09 EU:n ulkoministereitten kokouksessa. Haaretz sanoo saaneensa kopion lausuntoluonnoksesta. Sen mukaan EU kannattaa Palestiinan valtion perustamista 1967 linjojen mukaan pääkaupunkinaan Jerusalem. Lausuntoluonnoksessa syytetään Israelia, ettei se ole noudattanut tiekartan määräyksiä ja että se syrjii palestiinalaisia Itä Jerusalemissa. Ruotsin edustajan mukaan se ei ole koskaan tunnustanut Israelin päätöstä sisällyttää Itä Jerusalemin alue Israeliin. Dokumentissa viitataan lyhyesti 10 kuukauden rakennuskieltoon neuvottelujen aloittamiseksi, mutta todetaan, että ”useita tiesulkuja on edelleen Länsirannalla suojelemassa setlementtejä”.
Lausuntoluonnoksessa selitetään, ettei EU hyväksy muutoksia 1967 linjoihin, ellei PA ensin hyväksy niitä. Toiseksi Israelia vaaditaan avaamaan PA:n virastoja Jerusalemissa.
Israelin ulkoministeriön edustajat ovat jo kauan seuranneet huolestuneita Ruotsin Israelin vastaisia toimintoja EU:ssa. Ranska ja Englanti kannattavat Ruotsin esityksiä, kun Saksa ja Italia vastustavat niitä ja edustavat Israelille hyväksyttävämpää kantaa.
Ruotsin lausunto-luonnoksesta äänestettäneen EU:n ulkoministereitten kokouksessa Brysselissä seitsemäs joulukuuta. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1131926.html
7. UUTISOTSIKOITA
- Kiryat Arbassa lähellä Hebronia sattui välikohtauksia Land of Israelin edustajien ja siviilihallinnon virkailijoitten välillä, jotka aikoivat takavarikoida traktorin väittäen sitä käytetyn laittomaan rakentamiseen moratoriumin vastaisesti. (INN)
- Kansanedustaja Tzipi Hotoveli sanoi tiistaina, että Ruotsin luonnosesitys EU:n ulkoministereitten kokoukselle osoittaa selvästi, että juutalaisyhteisöjen aseman huonontaminen siirtyy automaattisesti myös Jerusalemin asemaan. Hän selitti, ettei kansainvälinen yhteisö voi erottaa Länsirantaa ja Jerusalemia toisistaan, ja todiste siitä on silmiemme edessä. (INN)
- Islamilainen Kostopataljoona on uusin PA:n jihadistien alainen järjestö, joka sanoo olevansa riippumaton Hamasin kielloista Gazassa. Sen lausunnossa uhataan, että järjestö jatkaa taisteluaan, kunnes koko Palestiinan maa Israel mukaan luettuna on vapautettu miehityksestä. Se varoitti Israelia vastatoimista ja vaati, että Hamas vapauttaa välittömästi pidättämänsä vangit.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/13471
- Regavim-järjestö Israelin maan säilyttämiseksi jätti korkeimpaan oikeuteen kolme kannetta palestiinalaisten laitonta rakentamista vastaan useissa eri paikoissa Juudeassa ja Samariassa, esim. Migron, Beit El, Givat Ashaf Binyaminin alueella, Taibe, N´Vei Daniel lähellä Efratia, Yakir risteyden lähellä ja muualla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134722
- Valtio ei ole vielä tehnyt sopimusta Hamasin kanssa, eikä korkein oikeus voi siten julkistaa vapautettavien terroristien nimiä. Hamasin mukaan Israel ei ole hyväksynyt 50 palestiinalaisen terroristin vapauttamista, eikä myöskään muutaman johtajatason terroristia, kuten Marwan Barghouti, jota Hamas vaatii mukaan vaikka hän kuuluu Fatah Tanzimiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134711
- Israel ja Venäjä ovat sopineet yhdistävänsä maailmanlaajuiset toimensa maataloutta koskevilla aloilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134715
- Samariassa löydettiin jo toinen murhattu taksinkuljettaja.
- Dubain talouskriisi ei juuri kosketa Israelia, koska maitten välillä on vähän talousyhteyksiä, mutta Africa Israel yhtiö on vaikeuksissa. Sen kaatumista pelätään. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3812447,00.html
- Obama määräsi 30 000 miestä lisää Afganistaniin ja 10 000 muista maista,
mikä nostaa siellä talibania vastaan taistelevien joukkojen luvuksi 150
000.Talibanin Pakistaniin paennut johtaja Omar Mullah ennustaa
liittoutuneitten tappiota. - Iran antoi 20 miljoonaa USD USA:ta ja Israelia
vastaan taisteleville järjestöille, varsinkin Iranin pohjois- ja länsipuolella
olevissa maissa toimiville järjestöille. (www.debka.com)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021