SUNNUNTAI 06.12.09
1. JUUTALAISYHTEISÖJEN johtajat kehottavat Juudean ja Samarian juutalaisasukkaita aloittamaan rakennuskiellon voimallisen vastustuksen. Ofrassa pidetyssä hätäkokouksessa tehtiin muutamia ehdotuksia, joita asukkaat voisivat alkaa toteuttaa ilman väkivaltaa. Ensimmäisenä on kehotus kieltäytyä palvelemasta IDF:n riveissä 10 kuukauden aikana. Toisena oli rakentamisen jatkaminen ilman odotuksia ja hajottaa rakennuskohteet yhteisön alueella siten, että ne ovat mahdollisimman kaukana toisistaan ja paikoissa, jonne traktori ei pääse tuhoamaan aloitettua rakennusta. Kolmanneksi asukkaita kehotetaan saapumaan keskiviikkona Jerusalemin Paris-aukealle lähellä Netanyahun asuntoa massamielen
osoitukseen. Johtajat varoittivat asukkaita Ofran kokouksessa, että 10 kuukauden rakennuskielto on ensimmäinen vaihe suunnitelmassa, jota seuraa evakuointi.
Johtajat selittävät, että on aivan oikein rikkoa lakia tässä tapauksessa, mitä hallituksen päätöksen vastustaminen tarkoittaa.
TÄTÄ lukiessa tulee mieleen, että samoja kehotuksia kuultiin Sharonin käskiessä juutalaiset karkotettaviksi Gazasta, eivätkä ne millään tavoin voineet estää päätöksen toteuttamista. Korkeintaan ne työllistivät poliisia ja sotilaitakin, mutta lopputulos oli kaiken aikaa selvä. Lisäksi Gazan tapauksessa kierteli huhuja, että asukasjohtajat tahallaan johtivat asukkaita harhaan antamalla virheellistä informaatiota ja katteettomia lupauksia.
Ikävintä tässä kaikessa on se, että aatteellisia nuoria ihmisiä lähetetään osoittamaan mieltään tilaisuuksiin, joissa heitä pahoinpidellään ja pidätetään ja viedään oikeuden eteen ehkä vasta viikkojen tai kuukausien kuluttua poliisin pitäessä heitä selleissä vastoin lakia, kuten on tapahtunut vuosien aikana. Syynä pidätysten jatkumiselle voi olla esim. pidätetyn kieltäytyminen antamasta poliisille sen vaatimia tietoja. Näin he joutuvat poliisin rekisteriin, mikä voi vaikeuttaa heidän myöhempää elämäänsä.
2. PÄÄMINISTERI Netanyahu on ehdottoman jyrkkä omassa päätöksessään, että rakennuskielto tulee jatkumaan säädetyt 10 kuukautta vastustuksesta huolimatta. Hän selitti asukasjohtajille syitä, miksi suunnitelman toteuttaminen on tärkeä ja jopa välttämätön. Ensimmäinen syy oli Israelin ulkomaisen imagon parantaminen. Kuten Debkafile analysoi, joka kerran havaittuaan tämän väitteen onttouden hän viittaa siihen, että sen kautta Israel saa USA:n suosiollisemmaksi Iranin ydinlaitteiden pommittamiseen. Jos tämäkään väite ei toimi, hän selittää, että rakennuskielto on välttämätön PA:n saamiseksi neuvottelupöytään.
www.debka.com analysoi tilannetta artikkelissaan 06.12.09 osoitteella Israel´s construction freeze – no carte blanche for atacking Iran (Israelin rakennuskielto- ei avoin valtakirja Iranin pommittamiseksi). Otan artikkelista muutaman pääkohdan.
3. http://www.debka.com/article.php?aid=1412 Tarkastelen artikkelia omin sanoin.
ENSIMMÄISEKSI artikkelissa todetaan, että Iranin pyrkimys oman ydinohjelmansa toteuttamiseksi on vain kiihtynyt Netanyahun hallituksen aikana. Viimeiset uutiset kertoivat Saksan tiedustelun mukaan Iranin simuloineen laboratorio-olosuhteissa ydinkärjen räjähdystä. Tämä osoittanee, että Iran teoriassa hallitsee pommin rakentamisen.
Analyysissa ihmetellään mitä yhteyttä muutaman asunnon rakentamisella ja Iranin ydinpommilla on toisensa kanssa ja todetaan, että USA on paljon huolestuneempi Iranin kyvystä sulkea Tiranansalmi öljynkuljetuksilta kuin tilanteesta Juudeassa ja Samariassa.
TOISEKSI Netanyahun väite, että Israelin tulee osoittaa maailmalle rauhantahtonsa tekemällä yksipuolisia päätöksiä ja myönnytyksiä palestiinalaisille. Käytännössä ulkomaailman suhtautuminen Israeliin ja sen pyrkimykseen rauhansopimukseen PA:n kanssa ei ole ollenkaan parantanut. Gazan evakuointi toi tilapäisen myötätunnon osoituksen joka häipyi saman tien. Lopullisesti sen tuhosi IDF:n sotaretki Gazaan, ns. cast lead operaatio joulu-tammikuussa. Sitä ovat seuranneet Goldstone raportti, joka odottaa lähettämistään Haagin kansainväliseen oikeuteen, ja viimeisenä Ruotsin laatima dokumentti EU:n toimintaohjeeksi Israelin ja PA:n välisen ongelman hoitamiseksi. Se vihjaa EU:n tuen antamiseksi PA:n yksipuoliselle Palestiinan valtion perustamiselle pääkaupunkinaan Itä Jerusalem Salaam Fayadin suunnitelmaa seuraillen.
KOLMANNEKSI Debkafilen artikkelissa ihmetellään, miksi Netanyahu uskoo pystyvänsä yksipuolisilla toimillaan käännyttämään Mahmoud Abbasin mielen ja suostuvan samaan pöytään Israelin kanssa, koska Abbas katsoo maailman tekevän työn hänen puolestaan ilman, että hänen tulee nostaa pikkusormeaankaan. Lisäksi Dekbafile toteaa, että Abbas on joka tapauksessa väärä mies kosiskeltavaksi, koska hänen toimikautensa päättyi 10.01.2009, eikä hänellä ole tarvittavaa kannatusta kansansa parissa. Artikkelissa viitataan edelleen Fatahin kuudenteen konferenssiin Betlehemissä 13.08.09, jossa puolueen peruskirjassa säilytettiin ohjelman kohta no 19: ”Aseellinen taistelu on strategia eikä taktiikka. Aseellinen vallankumous on Palestiinan arabikansan oleellinen elementti vapaustaistelussa sionistisen miehityksen eliminoimiseksi. Taistelu ei lakkaa, ennen kuin sionistinen yhteisö on eliminoitu ja Palestiina vapautettu.” Toisessa kohdassa vakuutetaan, että pakolaisten paluuoikeus on vaatimus, josta ei edes keskustella. Täten vakuuttelut PA:n rauhantahdosta ja suostumisesta kohtuulliseen kompromissiin Israelin kanssa ovat toiveajattelua. Pikemminkin Israel tulee kohtaamaan ääriuskonnollisen ja Israelille vihamielisen yhteisön, jos Palestiinan valtio perustetaan esitetyin perustein. Lisäksi Debkafile toteaa, että Israel työntää satoja miljoonia shekeleitä vuosittain Länsirannalle ja Gazaan sen sijaan, että käyttäisi nuo varat juutalaisten yhteisöjen kehittämiseen Jordanjoenlaaksossa, Galileassa ja Golanin ylängöllä.
4. HEBRONIN JA KIRYAT ARBAN rabbi Dov Lior taistelee omalla tavallaan Netanyahun rakennuskieltopäätöstä vastaan. Hän antoi juutalaisen lain, halachan, mukaisen tulkinnan, jonka mukaan on luvallista antaa arabien ja muiden ei-juutalaisten rakentaa juutalaisyhteisöissä sapattina. Uutisesta kertoi Yediot Aharonot lehti, mutta rabbi kieltäytyy vastaavasta journalistien puhelinsoittoihin.
Rabbin tulkinnan taustalla on toteamus, että koska rakennustarkastajat eivät työskentele sapattina, se antaa yhden lisäpäivän rakentaa kiellon estämättä. Täten on mahdollista saada rakennustyöt vaiheeseen, jossa betoniperustukset valettu ja teräsrangot asennettu. Hän selitti, että viime vuonna annettiin lupa puhelimen käyttöön sapattina, jotta voitaisiin organisoida mielenosoituksia evakuointeja vastaan. Perusteena on Talmudin määritelmä, joka sallii Toran määräyksen rikkomisen Israelin maan asuttamiseksi, kuten ostosopimuksen antaminen arabin tehtäväksi maapohjan ostamiseksi.
Rabbit varoittavat, että lupa Toran rikkomiseen koskee vain erikoisolosuhteita. (JP)
5. AMERIKKALAISREN keskuudessa on voimallinen mielipide, jonka mukaan USA:n tulee hoitaa omia asioitaan ja antaa maailman selvitä parhaansa mukaan. 76 % ilmoitti kannattavansa tätä Pew Research Centerin tekemässä tutkimuksessa. Kotimaan asioiden hoitamista ennen ulkomaisia piti 73 % tärkeimpänä.
Suurin uhka Amerikkaa kohtaan tulee terrorismista. Al-Qaida on vaarallisin 76 % mielestä, Iran on kakkosena 72 %, nousua 60 %:sta syyskuussa 2008. 29 % kansasta uskoo, että terroriuhka on nyt suurempi kuin syyskuun 11. päivänä 2001, nousua 12 % helmikuusta.
Ennaltaehkäisevää iskua Irania vastaan kannatti 63 %, 30 %:n vastustaessa, jos neuvotteluilla ei pystytä estämään atomipommin rakentamista. Obaman Iranin politiikkaa kannatti 43 %, vastusti 40 %. Iranin uhka maalle on 21 %:n mukaan suurin; toisena Irak ja Afganistan 14 % kumpikin; Kiina 11 % ja Pohjois-Korea 10 %.
51 % vastaajista sanoi kannattavansa Israelia ennen palestiinalaisia; 12 % palestiinalaisia.
30 % epäili, että USA suosii liikaa Israelia, 15 palestiinalaisia; 29 tasapuolisesti. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Hallituksen viranomaiset kieltävät huhut, että Turkki tulee aloittamaan keskeytyneet rauhankeskustelut Syyrian kanssa. Netanyahu ja Lieberman esittävät voimakkaita varauksia Turkin edellytyksiin toimia puolueettomasti pääministeri Erdoganin toistuvien Israelia kritisoivien lausuntojen vuoksi. Netanyahu oli heittänyt Ranskan presidentti Sarcozille, että jospa tämä toimisi välittäjänä. Syyrian mielestä Turkki voi hyvin toimia välittäjänä. (JP)
- USA:n hallitus painostaa Euroopan maitten johtajia tulemaan selkeästi Iranin vastaisten pakotteiden kiristämisen taakse. Obama harkitsee päättävänsä asiasta tammikuussa. (JP)
- Al-Hayat lehti kertoo, että ranskalaiset lääkärit saivat luvan tutkia Gilad Shalitin terveydentilaa salaisessa paikassa. Mitään lausuntoa siitä ei ole annettu julkisuuteen, ja Hamasin edustaja kieltää huhut.
- Väkivaltaisuudet jatkuivat Jerusalemin pohjoisosassa sijaitsevan Shuafatin pakolaisleirissä perjantai-iltana. Ne alkoivat torstaina kahden klaanin välisestä ampumisvälikohtauksesta. Joukko vihaisia palestiinalaisia kerääntyi epäillyn miehen omistaman talon ulkopuolelle heitellen kiviä ja pyrkien sytyttämään talon tuleen. Paikalle tullut rajapoliisi sammutti palonalut ja pelasti talosta naishenkilön. Rajapoliisi hajotti väkijoukot ja rauha palasi leiriin. (JP)
- Kansanedustaja Daniel Ben-Simon väitti viime viikolla, että Gilad Shalitin vapauttaminen tapahtuu lähi päivinä. Hamas kielsi uutisen, ja Ben Simon täydesti lausuntoaan, ettei se perustunut pääministerin antamaan tietoon.
- Umm el-Fahmissa tuntemattomat teloittajat ampuivat miehen kuoliaaksi.
- Poliisi epäilee, että ”setlerit” ovat aloittaneet kostoretkensä palestiinalaiskyliin, ja sytyttivät yhden talon tuleen.
- Netanyahu nimitti Ehud Barakin ja Benny Beginin johtamaan tiimiä, jonka tarkoituksena on lieventää rakennuskiellon vaikutuksia asukkaisiin ja pyrkiä huomioimaan heidän asialliset valituksensa.
- Diplomaattinen hässäkkä syntyi siitä, että Irlannin ulkoministeri Michael Martin ei saanut Israelilta lupaa vierailla Gazassa. Ulkoministeriön edustaja Yigal Palmor kieltää tietävänsä, että Martin pyysi lupaa. Irlanti on EU:n 27 jäsenmaan joukossa äänekkäin Israelin Gazan politiikan tuomitsija. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021