SUNNUNTAI 08.11.09
1. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas uhkaa hajottaa Palestiinan Auktoriteetin (PA) ja julistaa rauhanprosessin epäonnistuneeksi. Tämä luultavasti aiheuttaisi sekasortoisen tilan PA:n hallintoalueilla, ja antaisi mahdollisuuden Hamasille yrittää vallankeikausta kuten se teki Gazassa. Abbas kertoi tämän ”protestiksi USA:n kyvyttömyydelle painostaa Israelia tarpeeksi suostumaan PA:n johdon vaatimuksiin rakennuskiellosta Länsirannalla”. Aiemmin hän kertoi, että hän ei asetu ehdokkaaksi tammikuun vaaleissa protestiksi USA:lle.
Toisaalta Abbas jatkaa tammikuun 24. päivän vaalien järjestämistä Juudeassa ja Samariassa.
Hänen uskotaan odottavan ennen lopullista päätöstään palestiinalaisten mielenosoitusten ja ulkovaltojen painostusten tuloksia, joitten vuoksi USA voisi antaa uhkavaatimuksen Israelille.
Presidentti Barack Obama aloittelee jotain uutta kehitystä suhteissaan Israeliin ja juutalaisiin yleensä. Hän peruutti puheensa Amerikan juutalaisjärjestöjen UJC/the Jewish Federation of North America vuotuisessa yleiskokouksessa, ja osallistuu sen sijaan USA:n haavoittuneiden sotilaitten tilaisuuteen tiistaina. Hänen puheensa juutalaisten yleiskokokusessa pitää hänen henkilöstöpäällikkönsä Rahm Emanuel.
Netanyahu puhuu yleiskokouksen 3000 osanottajalle maanantaina. (JP)
2. PÄÄMINISTERI Netanyahu lentää Yhdysvaltoihin Barakin kanssa tänään. Netanyahun ja Obaman odotettu tapaaminen hänen matkansa aikana on edelleen arvailujen varassa. Erään tiedon mukaan Obama voisi tavata Netanyahun pikaisesti maanantaina ennen tämän kotimatkaa, jonka varrella hän tavannee Ranskan presidentti Nicolay Sarcozyn Pariisissa. Obaman haluttomuus tavata Netanyahua on herättänyt tiettyä levottomuutta Israelissa ja tuntoja siitä, että Obama todella hautoo jotain julkisuuden ulkopuolella, mistä on joitain vinkkejä tihkunut julkisuuteen.
Mahmoud Abbas puolestaan aloitti tammikuun vaalien valmistelut keskustellen Ramallahissa keskusvaalilautakunnan johtajien Hanna Naserin ja Rami Hamdallahin kanssa kehottaen heitä huolehtimaan siitä, että vaalit voidaan pitää samaan aikaan Länsirannalla, Gazassa ja Itä Jerusalemissa. On täysin epäselvää, miten vaalit pidetään Gazassa ja miten ne pidetään Itä Jerusalemissa, jossa PA:n poliittinen toiminta on kielletty.
Palestiinalaiset ovat osoittaneet mieltään Abbasin tueksi järjestämällä marsseja useissa Länsirannan kaupungeissa sekä julkistaen lehti-ilmoituksia, joissa kerrotaan tuen antamisesta Abbasille asettua sittenkin ehdokkaaksi. Useimmat marssijat olivat Fatahin jäseniä sekä PA:n turvallisuusjoukkoihin kuuluvia, jotka oli ilmeisesti komennettu osallistumaan. (JP)
3. JERUSALEMIN hallitus on enemmän kuin huolestunut huhuista, joista haaretz kertoo websivullaan. Niiden mukaan Obaman hallitus on tehnyt salaisen sopimuksen PA:n pääministeri Salaam Fayadin kanssa, jonka mukaan USA tukee Palestiinan valtion perustamista yksipuolisesti 1949 aselepolinjoille arabien rauhansuunnitelman mukaisesti. Palestiinalaislähteitten mukaan monet EU-maat tukevat Fayadin suunnitelmaa, eikä Obaman hallitus ole kahdenkeskisissä neuvotteluissa vastustanut suunnitelmaa. Julkisuudessa ei tiedetä, onko Obaman hallitus jo tehnyt päätöksen asiassa. Israelilaiset lähteet toteavat, ettei Obaman hallitus ole antanut selvää vastausta kysymykseen asiasta.
NETANYAHU on pyytänyt, että USA veto-oikeudellaan estäisi kaikki yksipuoliset Israelin ja PA:n suhteita koskevat YK:n turvallisuusneuvoston esitykset, joista ensimmäinen on Goldstonen Gazan raportin käsittely. Goldstonen raportti hyväksyttiin YK :n yleiskokouksessa, ja se on menossa kiireellisenä turvallisuusneuvostoon. Kuriositeetin vuoksi kerrottakoon, että Sveitsi äänesti Goldstonen raportin puolesta, Venäjä pidättyi. Äänestyksen tulos oli 114-18, pidättyneitä 44 maata, poissa 17 maata YK:n 192:sta jäsenmaasta.
Jerusalemissa pelätään, että jos haaretz.com kertoma huhu pitää paikkansa, Palestiinan valtio voidaan perustaa YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä, joka on jäsenmaita sitova. Suunnitelmaa tukevat artikkelin mukaan johtavat EU-maat ja sillä on vahva kannatus Obaman hallituksen parissa.
NETANYAHUN HALLITUS ilmoitti aluksi kannattavansa Fayadin suunnitelmaa, koska se muistuttaa osin Netanyahun reklamoimaa palestiinalaisalueitten taloudellista kehittämistä, mutta ettei sillä ollut tietoa suunnitelman salaisesta osasta, joka tähtää Palestiinan valtion yksipuoliseen perustamiseen sekä YK:n turvallisuusneuvoston uuteen päätöslauselmaan, jolla korvattaisiin aiemmat lauselmat 242 ja 338. Fayad oli kertonut Israelin viranomaisille, että hänen suunnitelmaansa kannattavat Englanti, Ranska, Espanja ja Ruotsi, jolla on nyt vuorollaan EY:n presidenttiys, ja että Obaman hallitus suhtautui siihen myönteisesti.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1126594.html
4. NETANYAHUN hallitus on käsitellyt Fayadin rauhansuunnitelmaa useissa ns. turvallisuuskabinetin istunnoissa, johon kuuluu kuusi ministeriä. Yleisesti julkisuuteen annettujen tietojen mukaan Fayadin rauhansuunnitelman toteuttamista pidetään vaarallisena. Netanyahu keskusteli asiasta sekä Obaman Lähi Idän erikoislähettilään George Mitchellin että ulkoministeri Hillary Clintonin kanssa varottaen heitä siihen sisältyvistä vaaroista ja pyytäen heitä välittämään PA:n johdolle Israelin kielteisen kannan suunnitelmaan.
Tämä nyt julkisuuteen noussut kehitys voi olla yhtenä syynä Obaman haluttomuuteen tavata Netanyahua tässä vaiheessa, koska tämä voi ottaa asian esille kahdenkeskisissä keskusteluissa. Tämä voisi asettaa Obaman epämukavaan asemaan, koska hän ei voisi valehdellen vastata kielteisesti suoraan kysymykseen mutta ei myöskään myöntää sitä.
SYYRIAN rintamalla Turkki tarjoaa omaa välittäjäntointaan Israelin ja Syyrian rauhan-keskustelujen uudelleen virittämiseksi. Turkin ulkoministeri Davutolgu kertoo, että keskustelujen aloittaminen vaikuttaisi positiivisesti Turkin ja Israelin välisiin suhteisiin, jotka ovat epäselvässä tilanteessa Turkin esittäessä voimakasta Israelin vastaista kritiikkiä varsinkin YK:n piirissä. Turkki syyttää länsivaltoja kaksinaamaisuudesta tuomitsemalla Iranin ydinteollisuuden kehityksen, mutta vaikenee Israelin väitetyistä ydinaseista.
5. JP ESITTELEE alunperin Washington Postissa julkaistun artikkelin, jossa käsitellään Jordanjoen laakson ongelmaa, mikä voi aiheuttaa pahan esteen rauhankeskusteluille. Artikkelin otsikkona on ”Jodab Valley may be hurdle in peace talks”, kirjoittaja Howard Schneider. Artikkelin mukaan Jordanjoen laakson alueella on pari tusinaa moshavia ja kibbutsia, joissa asuu 8000 juutalaista. Juuri äskettäin sinne perustettiin uusi yhteisö Maskiot, jossa asuu 8 perhettä, osa Gush Katifista Gazasta karkotettuja, mutta laajenee sataan perheeseen. Artikkeli kertoo myös, että alueen juutalaisfarmarit ovat alueen eteläosassa saaneet Jerusalemista tulevan vesijohdon ansiosta kaksinkertaistaa taatelipalmuistutuksensa 36 000:en dunamiin( 3600 ha), ja uuden vesijohdon ansiosta voivat laajentaa istutuksiaan edelleen. Jordanjoen alue käsittää 25 % Länsirannasta ja kuuluu ns. C-alueeseen, joka on Israelin täydessä siviili- ja turvallisuusvastuussa, kuten 60 % koko Länsirannasta.
PÄÄMINISTERI FAYADIN suunnitelman mukaan PA:n kehitys laajennetaan nimenomaan C-alueille, siten myös Jordanjoen laaksoon. Kuitenkin kaikissa Israelin suunnitelmissa laakso on suunniteltu kuuluvaksi Israeliin turvallisuuden vuoksi. Ironista vain, että myös Jordania on epäsuorasti ilmoittanut, että se tukee Israelin valvontaa Jordanjoen laaksossa, koska sen pelkona on palestiinalaisten hallitsematon muutto Länsirannalta Jordaniaan, mikä voisi pahasti sekoittaa maan hauraan poliittisen ja hallinnollisen tasapainotilan.
PA:n pääministeri Salaam Fayad on lausunnoissaan todennut, että Jordanjoenlaakso ja sen jatkeena oleva Kuollutmeri ovat elintärkeitä tulevalle Palestiinan valtiolle, jonka hän olettaa syntyvän kahden vuoden kuluessa. Fayad toteaa, että ilman Jordanjoenlaaksoa haaveet itsenäisestä ja elinkelpoisesta Palestiinan valtiosta voidaan unohtaa.
Artikkeli toteaa, että pääministeri Netanyahu kertoi syyskuussa Yisrael Hayom lehden haastattelussa, että Israel tarvitsee puolustettavat rajat. Hän kertoi kesäkuussa Bar Ilan yliopistossa pitämässään puheessa, ettei Israel hyväksy 1949 aselepolinjoja rajoiksi Palestiinan ja Israelin valtioitten välillä yksilöimättä tarkemmin Länsirannan jakamista. Jordanjoenlaakson asuttaminen aloitettiin heti 1967 puolustussodan jälkeen. Pääministerit ovat siitä alkaen todenneet, että Jordanjoenlaakso tarvitaan puskurivyöhykkeenä arabien mahdollisen hyökkäyksen ja terroristien soluttautumisen varalta. Silloin puhuttiin miljoonan juutalaisen muuttamisesta asumaan sinne, mikä ei ole toteutunut.
http://www.washingtonpost.com/ac2/wp-dyn/NewsSearch?st=jordan%20valley%20may%20be%20hurdle%20in%20peace%20talks&
6. UUTISOTSIKOT
- Presidentti Shimon Peres on antautunut Abbasin uskollisimmaksi tukijaksi ja pyytää tätä harkitsemaan uudelleen päätöstään erota. (JP)
- Shaul Mofaz yrittää uudelleen kokeilla onneaan ja luottamustaan suunnitellun haastattelun kautta sunnuntaiaamuna. Hän haluaa kiihkeästi saada Kadiman puheenjohtajuuden ja sitä kautta päästä pääministeriehdokkaaksi. (JP)
- Palestiinalaisille myönteiset ryhmät Englannissa ovat vaatineet Morrison ja Waitrose kauppaketjuja lopettamaan elintarvikkeiden ostamisen kuten ne sanovat ”apartheid-hallitukselta”, eli Israelista. (JP)
- Viranomaiset vaativat tarkempaa potentiaalisten siirtolaisten seulontaa, jotta vältyttäisiin Teitelin ja Kirilikin kaltaisilta tragedioilta. (JP)
- www.debka.com kertoo, että Iran alkaa olla valmis laukaisemaan toisen tekokuun avaruuteen. Se ammutaan Safir-2 ohjuksella, ja tekokuun paino on 200 kg. Artikkeli toteaa, että jos laukaisu onnistuu, se todistaa Iranin pystyneen kehittämään kiinteää polttoainetta käyttävän ohjuksen 2450 km:n kantomatkalla. Tämä todistaa myös sen tosiasian, että Iran pystyy kehittämään ohjustensa kapasiteettia ilman Pekingin tai Pyongyangin apua. Toiseksi artikkelissa todetaan Iranin kiihdyttäneen uraanin kaivamista Bandar Abbasin lähellä sijaitsevasta kaivoksesta, mikä parantaa maan mahdollisuuksia tulla toimeen oman uraanimalmin toimituksista.
- British Observer kertoo, että Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah valmistelee järjestönsä vastatoimia Israelin mahdollista hyökkäystä varten keväällä, ja siksi se aseistautuu kiireellä. Hizbullahin edustaja kieltää, että sillä oli mitään yhteyttä Israelin kaappaaman Francop aselaivan kanssa. (haaretz)
- USA:n Fort Hood tukikohdassa massamurhan tehnyt majuri, psykiatri Nadal Malik Hassan on kotoisin El-Biron kylästä lähellä Ramallahia. Hän murhasi 13 sodasta kotiin palannutta sotilasta ja haavoitti 30 muuta. Hänet eliminoi nais-siviilipoliisi, joka itse haavoittui vakavasti mutta jatkoi ampumistaan, kunnes murhaaja kaatui. Hassan elää hengityskoneen varassa, mutta hänet voidaan teloittaa myrkkyruiskulla, jos hänet tuomitaan sotilastuomioistuimessa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134277

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021