MAANANTAI 09.11.09
1. ISRAELIN MEDIA näyttää hiljalleen alistuvan tosiasiaan, että Washingtonissa on viileä ilmasto, ainakin sikäli kuin se koskee Israelia. Näin jopa JP totesi aamun pääartikkelissaan. Ehkä lähi viikkojen aikana selviää, mitä Obaman hallituksessa lopulta muhii, mutta viitteet eivät lupaa hyvää.
Palestiinalaiset vihjailevat, että Obama ja PA:n pääministeri Salaam Fayad ovat tehneet salaisen sopimuksen, jonka mukaan USA tukee Fayadin suunnitelmaa julistaa Palestiinan valtio kahden vuoden kuluessa. JP:n artikkelien kirjoittajat spekuloivat, mitä se käytännössä tarkoittaisi. Eräs asiantuntijana pidetty toteaa, ettei mikään instanssi maailmassa ole oikeutettu julistamaan jotain valtiota itsenäiseksi, sen tekee kansa, joka hallitsee tarvittavaa maa-alaa, jolla on toimiva hallitus ja joka pystyy kommunikoimaan toisten valtioitten kanssa. Näin varmaan onkin; kansa voi julistautua itsenäiseksi, mutta se tarvitsee ulkovaltojen tunnustuksen voidakseen toimia yhteistyössä toisten kansojen kanssa. (JP)
2. PALESTIINALAISET johtohenkilöt vihjailevat, että Obama on luvannut Itä Jerusalemin palestiinalaisille, ja että hän tulee vaatimaan juutalaisen rakentamisen lopettamista siellä. Toiseksi he vihjailevat, että Abbas voi todella erota lähiaikoina, mikä saisi useat Fayadin hallituksen jäsenet ja myös parlamentaarikot eroamaan. Tämä tarkoittaisi käytännössä PA:n romuttamista. Se tarkoittaisi myös rauhanprosessin päättymistä.
Toisaalta spekuloidaan, että Abbas voi hajottaa PA:n eroamatta itse virastaan PA:n puheenjohtajana ja kansanjohtajana. Tämäkin tarkoittaisi rauhanprosessin päättymistä.
Abbas kertoi kuulijoilleen harvinaisella matkallaan Betlehemiin ja Hebroniin, ettei Israel halua rauhaa, koska se ei halua lopettaa setlementtien rakentamista eikä hyväksy kahden valtion periaatetta. ”En tiedä, mitä he haluavat. Heidän on aika alkaa ajatella, mitä on tehtävä, jos he todella haluavat rauhaa.”
PA:N LAKIASÄÄTÄVÄN Neuvoston (PLC) varapuhemies Hassan Khraisheh vaati, että Abbasin tulee tosissaan harkita PA:n romuttamista, koska ”PA perustettiin valmistelemaan Palestiinan valtion perustamista, eikä se ole saanut mitään aikaan 15 vuoden tiiviiden neuvottelujen aikana, eikä valtiota ole perustettu”. (JP)
3. ”Me olemme hyväksyneet tiekartan ja YK:n päätöslauselmat ja me olemme täyttäneet kaikki velvollisuutemme rauhanprosessin suhteen”, Abbas julisti kuulijoilleen Betlehemin ja Hebronin vierailunsa yhteydessä. ”Olemme edistyneet suuresti turvallisuuden ja taloudellisen kehityksen suhteen Länsirannalla, eikä Israel ole tehnyt sinä aikana mitään.” Abbas julisti, että Betlehem ja Hebron moskeijoineen ja kirkkoineen pysyvät aina palestiinalaisina kaupunkeina. ”Riippumatta siitä, miten paljon he pyrkivät vahingoittamaan pyhiä paikkoja ja maita, me emme salli sen tapahtua. Jerusalem tulee säilymään Palestiinan kansan ikuisena pääkaupunkina.” Kaikesta pettymyksestään huolimatta Abbas kehotti palestiinalaisia uskomaan rauhan mahdollisuuteen ja jatkamaan ponnistelujaan turvallisuuden, tasapainon ja itsenäisyyden saavuttamiseksi.
Abbas hyökkäsi myös Hamasia vastaan, jota hän syytti Egyptin välitysyritysten tuhoamisesta Hamasin ja Fatahin välisen kriisin lopettamiseksi. (JP)
4. PA:N KORKEA virkailija kertoi JP:n toimittajille Kh A Toamehille ja T Lazaroffille, että Abbas oli hämmästynyt kuullessaan huhuja Israelin median kautta, että Obaman ja Fayadin välillä on salainen sopimus Fayadin rauhansuunnitelman tukemisesta ja Palestiinan valtion perustamisesta kahden vuoden sisällä yksipuolisesti, jos Israel ei sitä tunnusta. Artikkelin kirjoittajat toteavat, että sellainen yksipuolinen julistus, jonka todennäköisesti monet valtiot tunnustaisivat välittömästi ja YK:n täysistunto vahvistaisi, asettaisi sen alueella olevat Israelin armeijan ja poliisin yksiköt laittomiksi tunkeilijoiksi, ja palestiinalaisilla olisi laillinen oikeus aloittaa aseellinen taistelu niitä vastaan. Samalla se tekisi tyhjäksi kaikki Israelin ja PA:n välillä tehdyt sopimukset ja yhteisymmärrykset Oslon sopimuksesta lähtien.
Fayadin sisäpiirin taholta kielletään tiedot salaisesta sopimuksesta Obaman ja Fayadin välillä.
Abbasin läheiset tahot kertovat, että huhujen taustalla lienee Obaman halu poistaa Abbas PA:n johdosta ja korvata hänet Fayadilla. Abbas on käyttäytynyt itsepäisen poikaviikarin tavoin pitäytyen vaatimuksiinsa, joista hän tietää, ettei Israel niihin voi suostua. Abbasin taholta selitetään, ettei Fayad ole presidentti ja että vain Abbas edustaa palestiinalaisia. Fayadin kansansuosio on vähäinen eikä hänen riippumattomalla puolueellaan ole laajaa kannatusta. Tämä kuitenkin huonontaa edelleen johtajien välisiä tulehtuneita suhteita. Abbas voisi erottaa Fayadin, mutta hän on tärkeä ulkomaisten suhteitten säilymisen vuoksi, mikä on vakuutena rahavirtojen jatkumiselle varsinkin hyväuskoisilta länsivalloilta.
Abbasin kannattajat ovat panneet merkille, ettei Fayad tullut voimakkaasti Abbasin tueksi tätä vastaan nostettujen syytösten aikana.
Fayadin rauhansuunnitelman mukaan Palestiinan valtion julistaisi perustetuksi YK :n turvallisuusneuvosto, mutta käytännössä sillä ei ole sellaisia oikeuksia, sillä valtion voi perustaa vain sen alueella asuva kansa. Abbasin kannattajat selittävät, että vain Abbasilla on kansan antama valtuutus antaa julistus Palestiinan valtion perustamisesta.
”Missä on savua, siellä on myös tulta”, sanoivat vanhat. Tarkkailijat kallistuvat siihen suuntaan, että jotain Obaman hallituksen parissa muhii julkisuudelta piilossa. (JP)
5. USA:N KONGRESSIN vähemmistöjohtaja varoitti eilen alkaneen Amerikan juutalaisjärjestöjen vuotuisessa konferenssissa, että USA:n suhtautuminen Israeliin on muuttumassa. Republikaanien edustaja Eric Cantor totesi puheessaan, että mahdollisuus siihen on olemassa. ”Viime aikoina on sattunut tapauksia, jotka viittaavat, että sillä suunnalla on haasteita, ja olen täysin antautunut tehdäkseni voitavani varmistaakseni, että kongressi säilyy Israelin voimakkaimpana liittolaisena siinä, mitä tulee tehdä sen turvallisuuden hyväksi.” Hän ei halunnut yksilöidä mainitsemiaan tapauksia JP:n toimittajalle H L Krigerille ennen puhettaan konferenssissa, mutta hän sanoi jotain. ”On lukuisia asioita, jotka ovat herättäneet huoltani viime aikoina, kuten yritykset saada yhteys Iranin kanssa ja painostus Israelia kohtaan rauhanmyönnytysten nimissä. Israel on kansallisen turvallisuusstrategiamme pilari ja meidän tulee painottaa jokaista yksityiskohtaa sitoutumisestamme Israelille juuri nyt, kun sen olemassaolo on vaarassa,” Cantor selvitteli.
6. JUUTALAISJÄRJESTÖJEN konferenssivieraitten parissa monet ilmaisivat pettymyksensä siitä, että presidentti Obama tullut itse paikalle lupauksestaan huolimatta, mutta monet lohduttautuivat sillä, että Rahm Emanuel, joka lienee Obaman tärkein neuvonantaja ja hänen strategiansa suunnittelija ja toteuttaja, pystyy kertomaan enemmän Obaman hallituksen tavoitteista. Monet sanoivat ymmärtävänsä, että Obama halusi osallistua Fort Hood muistotilaisuuteen Texasissa.
Rahm Emanuel on juutalaista sukua ja hänen lapsensa käyvät juutalaista koulua, mutta hän on antanut hyvin kriittisiä lausuntoja Israelista, minkä johdosta juutalaisten suhtautuminen häneen on epäilevä ja varovainen. Mutta hän on kuitenkin ratkaisevan tärkeässä asemassa Obaman hallituksessa, eikä häntä voi jättää huomiotta. (JP)
7. JORDANIAN kuningas Abdullah II jatkaa kriittisiä lausuntojaan tavasta, millä Israel hänen mielestään kohtelee väärin Jerusalemia ja islamin pyhiä rakenteita siellä ja varsinkin Temppelivuorella.
Viimeisessä lausunnossaan Abdullah II varoittaa Israelia, että se leikkii tulella Jerusalemin asioissa. ”Jerusalem on punainen varoitusmerkki, ja Israelin tulee itseistää kaupungin merkitys muhamettilaisille ja kristityille ja lopettaa pelaaminen tulella.”
Abdullah II selitti edelleen, että jos arabien ponnistelut eivät onnistu rakennuskiellon saamiseksi Länsirannan juutalaisyhteisöihin, Amerikan ja kansainvälisen yhteisön tulee painostaa Israelia siihen. Hänen mielestään painostus on välttämätön, jotta rauhankeskustelut saataisiin keskittymään lopullisen tilanteen kysymyksiin: rajat, palestiinalaispakolaiset ja Jerusalemin tulevaisuus. ”Neuvottelujen päämääränä tulee olla Palestiinan valtio 1967 rajoilla pääkaupunkinaan Jerusalem.” Jordanian kuningas Abdullah II teki pikavierailun Kairoon , jonka yhteydessä he antoivat yhteisen julkilausuman varoittaen Israelia yksipuolisista toimista Jerusalemissa kuten rakentamisesta Itä Jerusalemissa sekä muslimien pyhien paikkojen suojelemisesta. Edelleen lausunnossa varoitettiin katastrofista, elleivät rauhankeskustelut tuota tulosta lähitulevaisuudessa. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1126887.html
8. UUTISOTSIKOITA
- Bat Yanissa kaksi päivää sikaflunssa rokotuksen jälkeen kuolleen 75-vuotiaan miehen tapaus herättää epäilyksiä sen turvallisuudesta. Lääkärit rauhoittelevat, ettei ole näyttöä siitä, että sen aiheutti rokotus. (JP)
- Cast lead operaatiota tutkitaan edelleen IDF:n asettaman tiimin voimin. (JP)
- Kaksi teini-ikäistä tyttöä valittaa, että poliisi suoritti heille ruumiintarkastuksia vaatien heitä riisuutumaan alastomiksi. He asuivat Ramat Migron juutalais-yhteisössä, jonka Samarian poliisi tuhosi ”laittomana” (outpost).
- Ulkoministeri Lieberman ja hänen varamiehensä Ayalon lensivät sunnuntaina Hollantiin ja Tanskaan lujittaakseen Israelin ja EU:n suhteita. Hollanti äänesti YK:ssa Goldstonen raporttia vastaan, Tanska pidättyi.(JP)
- Mofaz esitteli eilen omaa rauhansuunnitelmaansa, joka lupaa Palestiinan valtion vuodessa 60 % Länsirannan alueelle ja Jerusalemin jakamista, tämä vuoden kuluessa. Hamasin eräs edustaja sanoi sitä mielenkiintoiseksi, mutta virallisesti hylkäsi sen. Kadiman parissa harkitaan, josko se voitaisiin ottaa puolueen viralliseksi esitykseksi. (JP)
- Itä Jerusalemin asukkaat ovat pienen kiertokyselyn mukaan epäileviä Palestiinan valtiosta ja toimeentulostaan, jos he joutuisivat sen alle. (JP)
- USA:n kongressin edustaja vaatii, että USA:n lähetystö tulee muuttaa Jerusalemiin ja Jerusalem tulee tunnustaa Israelin yhtenäisenä pääkaupunkina. USA:n presidentit ovat vuodesta toiseen käyttäneet siirto-oikeuttaan jättääkseen huomiotta kongressin siitä tekemän lain. (JP)
- Gazan salakuljetustunneleissa on kuollut ainakin 32 palestiinalaislasta viimeisen 3 vuoden aikana. Eilen Gazasta ammuttiin raketti Sderotiin. .http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134302
- Beduiinit ovat vallanneet suuria alueita Maale Adumimin lähellä pystyttäen telttojaan halunsa mukaan. He käyttävät samaa taktiikkaa Negevissä, jossa he ovat laittomasti vallanneet tuhansia hehtaareita maata. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134301
- Turkin pääministeri Erdogan sanoo mieluummin keskustelevansa Sudanin presidentin Omar Hassan al-Bashirin kanssa kuin Netanyahun, koska ”muslimina Bashir ei voi suorittaa kansanmurhia”. Se on hänen arvioittensa mukaan mahdottomuus, sillä sitä muslimit eivät harrasta, hän vakuutti. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3802150,00.html
- Iranin parlamentti antoi presidentti Ahmadinejadille rajoittamattoman oikeuden käyttää 30 –50 miljardia USD ydinteollisuuden hyväksi ja poisti samalla valtion tukia ruokatarpeilta ja polttoaineilta. (debkafile)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021