TORSTAI 22.10.09
1. IRAN selätti koko länsivaltojen joukkueen IAEA:n eilisessä kokouksessa, mutta se tapahtui erotuomarina toimineen egyptiläissyntyisen pääjohtajan ElBaradein suosiollisella avustuksella. Keskustelut olivat katkeamispisteessä, kun ElBaradei teki oman esityksensä, johon länsivaltojen edustajat halukkaasti tarttuivat, heidän tärkein tavoitteensa kun on saada Iranin kysymys pois päiväjärjestyksestä – tai ainakin hyllyttää se toistaiseksi ilman sotatilannetta - , eivätkä siinä paljon painaneet Israelin tai joittenkin muitten edustajien pelot tulevaisuudesta elää ydinasein aseistetun Iranin kanssa.
Mohammed ElBaradei, jonka virkakausi päättyy vuoden vaihteessa, ehdotti, että Iran luovuttaa 1200 kg 5 %:n tasoon rikastamaansa uraania jatkojalostamista varten kolmannelle osapuolelle, ensin Venäjälle ja sieltä Ranskaan tai Itävaltaan, jossa rikastettu uraani valetaan sauva-muotoon. Jatkojalostetut uraanisauvat kuljetettaisiin sitten Teheranin lähellä sijaitsevaan lääketiedettä palvelevaan ydinlaitokseen isotooppien valmistamiseksi.
ElBaradei antoi USA:n, Ranskan ja Venäjän hallituksille aikaa perjantaihin suostua esitettyyn menettelyyn. Asian käsittely sai niin yllättävän käänteen, että se löi länsivallat ällikällä, joilla ei liene muuta mahdollisuutta kuin hyväksyä sopimusluonnos. Käänteentekevä yllätys sai Iranin johdonkin selittämään kiireesti, ettei se ole vielä allekirjoittanut sopimusta, mutta Iranin neuvottelija viinissä Ali Asghar Soltanieh oli pelkkää hymyä vastaillessaan journalistien kysymyksiin. Hän sanoi kuitenkin maansa tutkivan esitystä tarkoin ennen hyväksymistä.
Ranskan ulkoministeri pyrki näyttämään rohkeaa ja esitti vaatimuksen, että Ranska hyväksyy 1200 kg:n jatkojalostamisen Iranin ulkopuolella, mutta ei grammaakaan sen alle.(JP)
2. IAEA:N pääjohtajan ElBaradein esitys tarkoittaa sitä, ettei Iranille aseteta vaatimusta lopettaa uraanin jalostamista; vaatimus IAEA:n valvonnasta Iranin ydinlaitoksissa taisi unohtua uuden kiihottavan esityksen myötä, eikä Irania kielletä jatkamasta ydinaseensa kehittämistä salaisesti laitoksissa, joihin IAEA:n valvojat eivät ole päässeet, tai joista he eivät ole edes tietoisia. On julkinen salaisuus, että Iranin vallankumousarmeijalla (IRGC) on oma ydinteollisuutensa, joka toimii itsenäisesti valtion virallisen ydinteollisuuden rinnalla, kuten sillä on omat armeijan yksikkönsäkin pääasiallisena vastuunaan suojella maan islamilaista johtoa.
ElBaradein esityksen yksityiskohtia ei ole julkistettu, mutta julkisuuteen vuotaneen tiedon mukaan Iranin jalostamasta uraanista 75 % on kuljetettava Venäjälle jatkojalostusta varten.
3. ISRAELIN johtavat viranomaiset ovat olleet kovin hiljaa esityksen aiheuttamasta käänteestä, ja on ilmeistä, että hallituksen ministereitä on kielletty puhumasta sivu suunsa.
Apulaispuolustusministeri Matan Vilnai, joka katsoi olevansa vapaa puhumaan asiasta, kiitteli armeijan radiossa esitystä näytöksi, miten demokraattinen painostus voi toimia käytännössä. Hän vain esitti (hurskaan) toiveen, että jatkopainostus estää Irania saamasta ydinpommia.
JP:n asiasta kirjoittanut kolumnisti Herb Keinon arvioi, että 1200 kilon alhaiseen tasoon jalostetun uraanin kuljettaminen pois maasta heikentää Iranin mahdollisuutta saada tarpeeksi uraania rikastetuksi yli 90 %:n tasoon pommia varten, mihin tarvitaan arviolta 1000 kg alhaiseen tasoon jalostettua uraania.
Porsaanreikiä pääjohtajan esityksessä tietenkin on. Kuka valvoo uraanisauvojen kuljeksia takaisin Iraniin? Tuleeko IAEA saamaan vapaamman oikeuden tarkastaa Iranin ydin-teollisuutta ja valvoa uraanin rikastamista sen laitoksissa, vai jatkuuko kissa ja hiirileikki edelleen Iranin hallituksen ja IAEA:n johdon välillä? Jatkaako Iran uraanin rikastamista?
ISRAELIN lentokoneet, ydinsukellusveneet ja muut armeijan yksiköt pysyvät kuitenkin toistaiseksi tukikohdissaan seuraten tilanteen kehitystä. Tarkkailijat ovat huomioineet, että myös Goldstonen raportin julkistaminen on saanut Israelin johtajat harkitsemaan toistamiseen, voivatko he uhmata maailman yleistä mielipidettä antautumalla uuteen seikkailuun, jonka seuraukset voisivat olla moninkertaiset Gazan operaation verrattuina.(JP)
4. KANADAN armeijan komentaja kenraali Walter J Natynczyk sanoo kolmen päivän Israelin vierailunsa tarkoituksena olevan tutkia, miten Israelin puolustusvoimat suojelevat kansalaisiaan terroristien hyökkäyksiä vastaan, tutustua sen kehittämään teknologiaan operaatioitten aikana sekä pyrkiä oppimaan näkemästään, miten näitä voitaisiin soveltaa Afganistanissa palvelevien Kanadan sotilaitten suojelemiseksi vastaavanlaisissa olosuhteissa. Hän sanoo, että haasteet ovat pitkälti saman suuntaiset, ja kanadalaiset sotilaat ovat joutuneet kehittämään tapoja taistella ei-tavanomaista vihollista vastaan. ”En ole varma. onko Israelin asenne suuresti poikkeava omastamme Afganistanin kokemustemme valossa. Olemme todella oppineet ymmärtämään ja kunnioittamaan, mitä Israelin joukot ovat joutuneet kokemaan jo pitkän ajan kuluessa, sekä teknillisiä laitteita, tapaa ja toteutusta, joita Israelin armeija on kehittänyt ja soveltanut käyttöönsä muutaman menneen vuosikymmenen aikana. Pyrimme oppimaan tästä, mitä voisimme soveltaa käyttöömme vähentääksemme riskiä olosuhteissa, joissa oma kansamme joutuu toimimaan.”
Journalistien esittämään kysymykseen, miten hän suhtautuu Goldstonen raporttiin, kenraalin reaktio oli ymmärrettävän välttelevä. Hän viittasi siihen, ettei hän ole tutustunut raporttiin, ja haluaa ensin lukea sen läpi voidakseen puuttua yksityiskohtiin. Hän kuitenkin vakuutti ymmärtävänsä, että ”jos joku hyökkää kodeista, perhekodeista ja niin edelleen, on olemassa vastuu suojella itseään ja siviiliasukkaita”. Tämä toimittajan esittämä epämääräinen lausunto kenraalin suuhun asetettuna tarkoittanee sitä, ettei se, että hyökkäys tapahtuu asuintalosta, estä vastaamasta tulitukseen hyvin tiedostaen, että siviilit ovat vaarassa. (JP)
5. ISRAELIN juutalaisen perheen muutto Sheikh Jarran lähiön Shimon Hazadik osaan tiistai-iltana aiheutti painiotteluita paikalle kertyneen arabiväestön ja kadun vastakkaisella puolella teltoissa asuvan kahden arabiperheen ja heitä tukemaan tulleitten vasemmistolaisten kiihottajien välillä. Perheen muuttokuormaa kuljettava kuorma-auto tuli paikalle 8 aikaan illalla. Siitä, mitä sen jälkeen tapahtui, on kaksi versiota. Yhden mukaan yksi muuttoauton mukana paikalle tullut juutalainen mies ”pahoinpiteli” 5-vuotiasta arabipoikaa, joka seurasi tilannetta. Sen jälkeen asuntoon muuttaneet juutalaiset alkoivat kivittää telttoja, joissa kaksi talosta häädettyä arabiperhettä asui. Poliisi tuli paikalle ensin puuttumatta tilanteeseen, mutta pidätti myöhemmin muutaman arabin. Paikalle tuli vasemmistolaisia kiihottajia varmistamaan, ettei arabeja ajeta pois teltoistaan. He viipyivät teltoissa puoliyöhön saakka.
TOISEN VERSION mukaan, jonka kertoi kansanedustaja (NU) Michael Ben-Ari, muuttoauton ajaessa paikalle sinne kertyneet arabit huusivat solvauksia ja kivittivät muuttajia. Talon sisällä olleet juutalaiset vastasivat siihen, mikä aloitti yleisen kähinän. Ben-Ari ei tiennyt mitään 5-vuotiaan pojan pahoinpitelemisestä, ja hän sanoi poliisin pidättäneen useita juutalaisia, joista yön aikana vapautettiin kaksi kolmen jäädessä poliisin suojiin. Hän pyysi poliisia poistamaan kadun toiselle puolelle pystytetyt protestiteltat, sillä ne ovat lainvastaisia ja vaarallisia. Niissä asuvat Gawin ja Hanoun perheet muuttivat telttoihin, kun poliisi hääti heidät juutalaisten omistamasta talosta, jossa he asuivat maksamatta vuokriaan. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Israelin puolustusviranomaiset valmistautuvat avustamaan juutalaisia järjestöjä, jotka haluavat nostaa syytteitä palestiinalaisia terroristeja vastaan ulkomailla. Asiaa on tutkittu aiemminkin, mutta siihen liittyvät juridiset ongelmat, kuten se, ettei Israel tunnusta kaikkien ulkomaitten oikeustoimia, ovat viivyttäneet syytteiden nostamista. (JP)
- Istanbulista Kairoon matkalla ollut kone aiottiin kaapata muoviveitsellä varustautuneen kaappaajan uhatessa koneen henkilöstöä ja ohjaajia, Hän vaati, että kone ja sen 87 matkustajaa pitää ohjata Tel Aviviin. Hän sanoi aikoneensa ”vapauttaa” Jerusalemin. Sudanilainen kaappaajaehdokas tuli koneeseen tekaistulla nimellä, oikea ilmeisesti Muhammad Hamad Nourain, 26. Koneen turvallisuusmiehet lannistivat hänet lennon aikana. (JP)
- Kanadan entinen oikeusministeri Irwin Gotler kehottaa Israelia asettamaan puolueettoman tutkimuskomitean tutkimaan Gazan operaatiota. On myös vahvoja vaatimuksia, että komitean tulisi aloittaa tutkimalla UNHRC:n päätöstä ja siihen johtaneita taustoja Goldstonen komitean asettamisesta, sekä hänen käyttämäänsä menetelmää raporttinsa laadinnassa. (JP)
- Kiinassa vieraileva Tzahi Hanegbi kertoo vaikutusvaltaisten kiinalaisten poliitikkojen vastustavan Goldstonen raportin käsittelyä YK:n turvallisuus-neuvostossa, mikä mahdollistaisi sen lähettämisen Haagin kansainväliseen rikosoikeuteen (ICC) syytetoimia varten. Kiina ja Venäjä äänestivät raportin hyväksymisen puolesta UMHRC:n kokouksessa, mutta Kiina sanoo tämän olevan käsittelyn loppupiste. (JP)
- Israelin sisäministeriö on tehnyt päätöksen karkottaa maasta vierastyöläisten maassa syntyneet lapset, arviolta tuhatkunta. Sisäministeri Eli Yishai (Shas) on ollut kovan paineen alaisena peruuttaa päätös epäinhimillisenä ja maan imagoa häiritsevänä. Maahanmuuttoviranomaisten pelkona on, että tämä voi entisestään levittää maailmalla kuvaa Israelista siirtolaisia suosivana maana, mikä voi lähettää miljoona afrikkalaista etsimään työtä ja toimeen tuloa Israelista. Heitä pyrkii jo nyt jatkuvasti Egyptin kautta lähes valvomattoman Israelin ja Egyptin välisen rajan yli, usein beduiinien avulla. (JP)
- Apulaisulkoministeri Danny Ayalaon kertoi Knessetin istunnossa eilen, että kaikesta melusta huolimatta Israelin ja Turkin välit ovat vahvat. Hän selitti, ettei Israel hyväksy kaikkea, mitä korviimme kuuluu, mutta sen ei pidä särkeä suhteita valtioitten välillä. Hän sanoi, että Turkki on tärkeä Nato-maa, ja sillä on demokraattinen hallitusmuoto vastapainoksi Iranille, jota hallitsee diktatorinen muslimijohto. Turkki lähetti myös lähettiläänsä Israeliin kolmen vuoden tauon jälkeen. Hän esittänee valtuuskirjansa Peresille lähi päivinä. Kadiman kansanedustaja Ruhama Abraham kehotti Turkin juutalaisia muuttamaan Israeliin, sillä mitään ei ole enää tehtävissä siellä. Hän viittasi siihen, miten 10 vuotta sitten Israel lähetti 3 Hercules-konetta Turkkiin täynnä tarvikkeita ja kotirintaman avustajia maanjäristyksen uhrien auttamiseksi. Nyt Turkin johto syyttää Turkin TV:ssä näitä sotilaita lasten murhaajiksi. (JP)
- Israelin rintasyövän asiantuntijat suljettiin Egyptissä järjestetystä kansain-välisestä konferenssista, vaikka kaikki tarvittavat luvat oli hankittu. (JP)
- IAF pommitti yön aikana Gazan tunneleita vastaukseksi raketti-iskuihin. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021