SUNNUNTAI 11.10.09
1. TURKKI peruutti yllättäen vain pari päivää ennen alkamistaan yhteiset ilmasota-harjoitukset ”Anatolia Eagle”, joihin IAF:n lisäksi oli tarkoitus osallistua myös USA:n, Italian ja Naton ilmavoimien koneita Turkin ohella. Syyksi arvioidaan Turkin kiristyneet välit Israelin kanssa operaatio cast lead jälkeen, josta Turkki syyttää Israelin armeijaa rikoksista siviilejä ja ihmisoikeuksia vastaan. Turkki myös kannattaa Goldstonen raportin käsittelyä YK:n elimissä.
Turkin kiristyneisiin suhteisiin Israelia kohtaan vaikuttavat kuitenkin suuremmat kuviot kuin Gazan operaatio. Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan on systemaattisesti alkanut lähestymisen arabivaltioita, ennen muuta Syyriaa ja Irakia, sekä myös Irania. Hänen hallituksensa uusi ulkoministeri Ahmet Davutoglu työskentelee aktiivisesti nimenomaan suhteitten lämmittämiseen naapurivaltioihin Israelin kustannuksella, eivätkä hänen ponnistelunsa ole olleet hedelmättömiä, mistä on osoituksena sopimuksen solmiminen lauantaina Armenian kanssa, jolla on tarkoitus lopettaa vuosikymmenien epäluulo ja vihamielisyys sekä diplomaattisuhteitten solmiminen maitten välillä. Tämä sopimus solmittiin Zyrichissä ulkoministeri Clintonin dramaattisella viime hetken avustuksella. Maitten välinen raja avataan ensimmäisen kerran 16 vuoteen. Kansalliset ainekset kummassakin maassa aikovat työskennellä sopimuksen vahvistamisen estämiseksi parlamentissa. Erdogan totesi Turkin tehneen ”hyvän työn” Armenian hyväksi, mutta edellyttää Armenian vetävän joukkonsa pois Azerbaijanille kuuluvasta Nagorno-Karabakhista. (JP)
2. TURKIN pääministeri Recep Tayyip Erdogan elättelee suuria suunnitelmia maansa
tulevaisuudesta. Hän haluaa palauttaa Ottomani-imperiumin suuruuden, ei valloitusten vaan keskinäisten sopimusten kautta. Turkin Ottomani kalifikunnan laillisen kruununperijän ja viimeisen elossa olleen jäsenen Ertugrul Osman kuoleman kunnioittaminen osoitti Wall Street Journalist-lehden mukaan maan islamilaisen uskonnon todellisen luonteen. Hänen muistotilaisuuteensa pari viikkoa sitten osallistui joukko tunnettuja islamilaisia johtajia kunnioittaakseen muodollisen uskonnollisen johtajansa kuolemaa. Lehden mukaan tämä osoittaa, ”ettei islamin uskossa ole kysymys uskonnosta ja realiteetista, vaan se on pikemminkin myytti todellisuuden hyväksikäytöstä islamin utopistisen ideologian edistämiseksi”. Lehti kertoo islamistien käyttäneen tämän länsimaihin suopeasti suuntautuneitten kalifien ja sulttaanien kasvattaman imperiumin kruununperillisen hautajaisia hyväkseen lännen-, sekularismin- ja vapaudenvastaisen propagandansa levittämiseksi.
”Jos Ertugrul Osman olisi elossa tänään, hän voisi olla sulttaani Osman V, ja luultavasti hyökkäisi niitä vastaan, jotka käyttivät väärin hänen kunniakseen järjestettyä tilaisuutta.” Artikkelissa kerrotaan, ettei Ottoman-imperiumi ollut lännen vastainen, eikä sitä ollut 1923 reformoidun, sekularistisen Turkin aloittanut Atartyrkin valta. Kuka Atatyrkin hallinnon jatkaja sitten lieneekin, hänen ei tarvitse nousta länsivaltoja vastaan. Erdogan kehottaa Turkin perheitä hankkimaan ainakin kolme lasta, sillä maa tarvitsee lisää kansalaisia tavoitteittensa saavuttamiseksi. http://www.joelstrumpet.com/?p=2228
3. Edellä kerrottu Turkin pääministeri suunnitelmat sopivat yhteen ”neljännestä pedosta,
joka oli kauhea ja hirmuinen ja ylen väkevä, jolla oli suuret rautaiset hampaat, ja joka söi ja murskasi ja tallasi tähteet jalkoihinsa, ja se oli erilainen kuin edellisen pedot, ja sillä oli kymmenen sarvea”. Daniel jatkaa kirjassaan näin: ”Minä tarkkasin sarvia, ja katso, eräs muu pieni sarvi puhkesi niiden välistä, ja kolme edellisistä sarvista reväistiin pois sen edestä. Ja katso, sillä sarvella oli silmät kuin ihmisen silmät ja suu, joka puhui herjaten.” (Dan.7:7-8) Daniel sai selityksen ”yhdeltä siellä seisoneilta” näkyynsä: ”Neljän peto on neljäs valtakunta, joka syntyy maan päälle; erilainen kuin muut valtakunnat. Se syö kaiken maan ja tallaa ja murskaa sen. Ja ne kymmenen sarvea ovat kymmenen kuningasta, jotka nousevat siitä valtakunnasta, ja heidän jälkeensä nousee eräs muu, ja hän on erilainen kuin muut ja hän kukistaa kolme kuningasta.” (Dan.7:23-24) Danielin tekstissä kiinnittyy huomio siihen, miten ”pieni sarvi” kukistaa (tai alistaa) kolme kuningasta, ne kolme sarvea ”reväistiin pois sen edestä” (jae 8), mikä viittaa niiden alistamiseen ilman väkivaltaa, tai sen tekee joku toinen. Tämä antaa aiheen spekuloida, voisiko Irak olla yksi, jonka kuningas reväistiin pois, ja Syyria ehkä toinen, joka on suurissa taloudellisissa vaikeuksissa. Sekä Syyriaa että Irakia vaivaa suuri kuivuus, mikä suurelta osin johtuu Turkin rakentamien patojen kuivatessa Eurat-virran, josta kumpikin maa saa kasteluvetensä viljelmilleen. Tämä pakottaa maanviljelijät luopumaan tiluksistaan ja hakeutumaan asutuskeskuksiin etsien työtä perheittensä elättämiseksi. Kolmas sarvi voisi olla vaikka Libanon, jonka sisäpoliittisen tilanteen lukkiutuminen ajaa sen entistä tiiviimmin Syyrian syliin ja sen kautta Iranin valtapiiriin; tai Armenia.
Naton jäsenenä Turkilla on ainutlaatuinen asema toimia siltana kristityn lännen ja islamilaisen idän välillä, ja sillä on käytettävissään Naton sotilaallinen koulutus ja aseistus.
4. PALESTIINALAISET harkitsevat vievänsä Goldstonen raportin käsittelyn uudelleen YK.n ihmisoikeusneuvostoon. He aikovat pyytää, että neuvosto pitää erikoisistunnon sitä varten. He ilmeisesti ounastelevat, että siellä on helpompi saada syntymään heille myönteinen päätös kuin turvallisuusneuvostossa, jossa raporttiin epäillen suhtautuvilla valtioilla, ennen kaikkea USA:lla ja Ranskalla, on veto-oikeus estää päätöksen syntyminen. PA:n lähettiläs YK:ssa Ibrahim Khraishi kertoi lehdistölle, että viime aikaiset tapahtumat ovat vahvistaneet heitä kiirehtimään asian viemiseksi YK:n käsittelyyn. Tämä asenne on PA:n taholta kyyninen tapa käyttää hyväkseen väkivaltaisuuksia, jotka he itse ovat kiihottaneet ja aloittaneet. Jerusalemin poliisi on käyttäytynyt hyvin maltillisesti kiviä ja polttopulloja heitteleviä mielenosoittajia vastaan. Rajoitusten asettaminen Temppelivuorelle aikoville johtuu pelkästään vakavien välikohtausten välttämisestä. Sekä juutalaisten että turistien pääsy estettiin vuorelle kokonaan succot-juhlien aikana, ettei annettaisi aihetta provokaatioon, sekä alle 50-vuotiaitten pääsyn estäminen johtui pelkästään siitä, että mielenosoituksiin osallistuvat ovat pääasiassa nuoria miehiä. Musliminaisilla ei ollut ikärajoitusta. Viikonvaihteen aikana 12 poliisia haavoittui kivistä ja muista lentävistä esineistä, joilla heitä kivitettiin. Muutamia palestiinalaisia pidätettiin. Lisäksi poliisi suostui Jordanian esitykseen, että Temppelivuorelle jääneet nuoret muslimimiehet päästettiin sieltä pois joutumatta pidätetyiksi väkivallasta epäiltyinä. Poliisilla oli valeasuisia edustajiaan palestiinalaisten joukossa. Tunteet olivat kiihkeät musliminuorten parissa. Eräs journalisti oli vähällä joutua nuorten pahoinpitelemäksi, koska he epäilivät tämän kuuluvan poliisin joukkoihin.
Palestiinalaiset järjestivät mielenosoituksia myös Gazassa sekä useissa pakolaisleireissä Syyriassa ja Libanonissa vastustaessaan ikärajoituksia Temppelivuorelle pyrkiville. (JP)
5. USA:N JA ISRAELIN väliset simuloidut harjoitukset, joissa testataan molempien maitten kehittämiä ohjustentorjuntajärjestelmiä, alkavat maanantaina ja kestävät viikon loppuun. USA on tuonut maahan 1000 miestä Stuttgartin Euroopan komentokeskuksesta. Heidät sijoitettiin pääasiassa Negeviin, jossa on USA:n toimittama ja miehittämä tutka-asema. Harjoituksissa, joille on annettu nimi Juniper Cobta, simuloivat samanaikaisia ohjushyökkäyksiä Iranista, Syyriasta ja Hizbullahin asemista Libanonissa. USA:n laivastosta harjoituksiin osallistuu 15 ohjusalusta, joilla on Aegis ohjustentorjuntajärjestelmät. USA:n puolelta harjoituksia johtaa amiraali Mark Fitzgerald USA:n kuudennesta laivastosta yhdessä USA:n EUCOM Euroopan joukkojen korkeitten upseerien kanssa. Israelin puolelta johtavaa asemaa hoitaa IAF:n ilmapuolustusosaston uusi komentaja prikaatikenraali Doron Gavish.
Islamilaisen tasavallan (Iranin) muslimioppinut Mojtaba Zolnour, joka edustaa ylintä kaitsijaa Ali Khameneita vallankumouskaartissa, uhkasi, että jos yksikin sionistien ohjus osuu Iraniin, se tulee iskemään takaisin. ” Jos yksikään Amerikan tai zionistien ohjus putoaa maahamme, Iranin ohjukset tulevat tuhoamaan Israelin sydämen.” Maaliskuussa Iranin armeijan varakomentaja kenraali Muhammad Reza Ashtiani antoi samansisältöisen lausunnon: Jos Israel aloittaa hyökkäyksen maatamme kohtaan, me tulemme eliminoimaan Israelin maailmankaikkeuden kartalta.” Hän varoitti, että Israel on luonnonolosuhteista johtuen hyvin haavoittuva, mikä varmaan pitää paikkansa väestön keskittyessä rajoitetuille alueille.
USA:n edustajan mukaan harjoituksissa käytetään osittain kovia maaliohjuksia. USA toi maahan Thaad, Aegis ja PAC-3 ohjuspatteristot, joista ainakin viimeinen jäänee Israeliin. Israel kehittää 3-vaiheista puolustusjärjestelmää, joista uloimpana on Arrow 3, keskellä vielä kehitysasteella oleva David Sling sekä sisimpänä Iron Dome lyhyen matkan ohjusten ja rakettien torjuntaan. Iron Dome asennetaan valmiuteensa vuoden kuluessa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Kemian Nobelin voittanut professori Ada Yonath suosittelee kaikkien palestiinalaisten vankien vapauttamista Israelin vankiloista. Hän perustelee tätä sillä, että se poistaisi muslimien tarpeen ottaa panttivankeja. Professori ei näköjään ollenkaan huomioi, että näiden erilaisista terrori-iskuista tuomittujen palestiinalaisten tarkoituksena oli tuhota Israelin siviilejä, ei ottaa panttivankeja, ja että kokemusten mukaan suuri osa heistä palaa vapauduttuaan terrorismiin. (JP)
- Obaman lähettiläs George Mitchell ei saanut minkäänlaista läpimurtoa keskusteluissaan Netanyahun ja Abbasin kanssa. Mitchell jäi maahan tarkoituksenaan jatkaa keskustelujaan Netanyahun kanssa tänään. Abbas kertoi palestiinalaisen päivälehden al-Ayyam mukaan Mitchellille, että hän aloitti jo prosessin Goldstonen raportin viemiseksi YK:n ihmisoikeus- neuvostoon aiemmasta päinvastaisesta pyynnöstä huolimatta. Tämä kysymys hallitsee nyt kaikkia USA:n ja Israelin välisiä keskusteluja rauhanprosessin edistämiseksi. Netanyahu uhkasi keskeyttää kaikki keskustelut PA:n johdon kanssa, jos se jatkaa kaksinaamaista peliään pyrkien saamaan Israelin sotilas- ja siviilijohtajat syytteisiin sotarikoksista ja rikoksista ihmisoikeuksia vastaan, ja samaan aikaan vaatien keskusteluja ja mahdottomia myönnytyksiä niiden ehdoksi. Netanyahun ja Mitchellin tämän päivän keskusteluilta ei odoteta suuria. (JP)
- Hamas pyysi, että Egypti siirtää sovintosopimuksen allekirjoitustilaisuutta, koska Mahmoud Abbas osoittautui palestiinalaisten asian petturiksi suostuessaan siirtämään asian käsittelyä YK:n elimissä. (JP)
- 50-vuotias nainen haavoittui pahoin perjantaina palestiinalaisten kivitettyä hänen miestoverinsa ajamaa autoa Ramallahista koilliseen. Autoa ajanut mieshenkilö loukkaantui lievemmin. Kivenmurikat särkivät auton tuulilasin, mutta he jatkoivat ajoaan Samarian Tapuah-risteykseen, jossa he hälyttivät paikalle IDF:n joukkoja. Nainen sai vakavan kallonmurtuman. Kivittäjät pakenivat läheisen Sanjilin arabikylään, ja heitä etsitään. (JP)
- Yli 3 miljoonaa israelilaista vietti succot-lomaansa puistoissa.(JP)
- PA:n johtohenkilöihin kuuluva Mohammed Dahlan sanoo, että juutalaisten asuntoyhteisöt Juudeassa ja Samariassa ovat samanarvoisia kuin bussien räjäyttäminen pommeilla Tel Avivissa. (haaretz)
- Jerusalemin poliisi avasi Temppelivuoren kaikille uskonnoille, koska rauhantila on palannut vuorelle. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019