MAANANTAI 19.10.09
1. RICHARD GOLDSTONE raportti jatkaa hallintaansa Israelin median etusivulla. Pahimman shokkivaikutuksen alkaessa hälvetä keskitytään siihen, miten se vaikuttaa suhteisiin niihin maihin, jotka äänestivät raportin hyväksymisen puolesta Genevessä, ja ennen kaikkea, miten se vaikuttaa Israelin ja palestiinalaisten välisiin suhteisiin. Tuntuu vaikealta uskoa, että ponnisteluja rauhankeskustelujen aloittamiseksi voitaisiin jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtunut, vaikka tiedusteluministeri Dan Meridor vakuuttaakin, että ”Israel on hyvin lähellä sopimusta keskustelujen aloittamiseksi palestiinalaisten kanssa”. Hän kertoi Washingtonin matkansa yhteydessä pitämässään puheessa, että keskusteluissa voitaisiin ottaa kantaa lopullisen tilanteen kysymyksiin kuten Jerusalem, vaikka Netanyahu vastustaakin sitä. Meridor itsekin pyysi kuulijoitaan toivomasta liikaa, sillä ”toivomusten luominen ja sitten niiden murskaaminen on hyvin vaarallista”. Meridor oli avainpuhuja Washingtonin Instituutin järjestämässä Lähi Idän politiikan syys-kokouksessa. (JP)
2. ISRAELIN hallituksen ministerit harkitsevat osoittaa mieltään niitä maita vastaan, jotka äänestivät Goldstonen raportin puolesta ja Israelia vastaan. Ulkoministeri Lieberman jättäytyi pois Kiinan lähetystön järjestämästä Kiinan vallankumouksen 60-vuotisjuhlasta, ja useat ministerit harkitsevat boikotoida Turkin lähetystön järjestämiä maansa 86-vuotista itsenäisyyspäiväjuhlaa lokakuun 29. päivänä, joskin eri syystä.
VENÄJÄN ulkoministeriö on lähettänyt rauhoittelevia viestejä Israeliin, että se vastustaa raportin käsittelemistä YK:n turvallisuusneuvostossa tai Haagin kansainvälisessä rikosoikeudessa (ICC), vaikka se äänesti sen puolesta UNHRC:n kokouksessa. Venäjän kannan teki selväksi Venäjän Israelin lähettiläs Peter Stegney tavatessaan Israelin ulkoministeriön virkailijoita. Stegney kertoi saaneensa viestinsä ulkoministeri Sergey Lavrovilta. Hän kertoi Venäjän äänestäneen kuten teki, koska ”sillä ei ollut muuta mahdollisuutta”. Hän sanoi raportista, että ”se sisältää lausuntoja, jotka eivät perustu tosiasioihin vaan henkilökohtaisiin arvioihin tapahtumista”. Hän myös paljasti, että Venäjä oli pyrkinyt EU-maitten tavoin muuttamaan päätöslauselman tekstiä, mutta tuloksetta.
Israelin ulkoministeriö sanoo tutkivansa Venäjän lähettilään lausuntoa. (JP)
3. TURKIN PRESIDENTTI Abdullah Gul sanoi Turkin valtion omistaman TRT1:n haastattelussa, että Turkilla on vahvat siteet sekä arabimaitten että Israelin kanssa, mikä on harvinaista. Mutta siitä huolimatta hän sanoi Turkin jatkavan Israelin kritisoimista aina, kun siihen on aihetta silti kaivamatta maata maitten välisten suhteiden alta. TRTi on se kanava, joka lähettää Israelin puolustusvoimia (IDF) häpäisevää TV-sarjaa. Sen ilkeimpiä kohtia ovat osat, joissa israelilainen sotilas ampuu pakenevaa poikaa selkään, ampuen sievästi hymyilevän nuoren tytön, käskien vangitut miehet riviin odottamaan teloitusta teloitusryhmän edessä, sekä ampumalla pienen sylivauvan isänsä kohotetuille käsivarsille.
Presidentti Gul sanoi arvostavansa suuresti Goldstonen raporttia ja hyväksyvänsä sen esittämät havainnot operaatio cast lead aikana Gazassa. Hän piti sen havaintoja hyvin arvokkaina. Turkin Hurriet Daily lehden artikkelin mukaan Gul sanoi näin: ”Israelin reaktio Turkkia kohtaan on väärä. Itse asiassa se tuli todistetuksi raportissa, jonka UNHRC vahvisti. Siksi Israelin ei tulisi reagoida liikaa, ei vain Turkille vaan koko maailmalle. Me tietenkin tulemme seuraamaan käsittelyä ja sitä miten muut maat käsittelevät sitä YK:n turvallisuus-neuvostossa.”
TURKIN pääministeri Recep Tayyip Erdogan tuomitsi Israelin lauantaina ”vainoajana” televisioidussa puheessaan todeten: ”Turkki ei ole koskaan historiansa aikana ottanut osaa vainoamiseen, vaan se on aina puolustanut vainottuja. Turkki ei ole vihamielinen maa mitään maata kohtaan, mutta me vastustamme epäoikeudenmukaisuutta.” (JP)
4. ISRAELIN poliittiselta kentältä on alkanut kuulua vaatimuksia virallisen juridisen tutkimuskomitean asettamisesta tutkimaan cast lead operaatiota. Lausunnoissa selvitetään, että mitä painavammaksi ulkoinen painostus tulee, sitä suurempi syy Netanyahun hallituksella on asettaa virallinen juridinen komitea asiaa penkomaan. Nämä vaatimukset tulevat nimenomaan Kadiman kansanedustajien taholta, vaikka tämä puolue oli vallassa Gazan operaation aikana. ”On tullut aika päättää Netanyahun hallituksen päättämättömyys Goldstonen raportin suhteen ja suorittaa juridinen tutkimus operaatiosta cast lead. Ajan myötä on yhä selvempää, että se on ainoa tapa pelastaa Israel joutumasta umpikujaan, mihin hallitus on meidät pakottanut ja mikä hajottaa maan ulkomaisia suhteita,” sanoo kansanedustaja (Kadima) Nachman Shai lausunnossaan. Hän selittää, että sen kautta Israel voi saattaa oikeuden eteen ne, jotka rikkoivat IDF:n protokollaa. Hän uskoo, että sellaisen komitean puheenjohtaja voi estää julkiset aloitteet meitä vastaan ja saattaa maa sen entiseen kunniaan. Hallituksen tarjoamien palvelusten ministeri Michael Eitan (Likud) kritisoi Netanyahua siitä, että hän puhuu mutta ei toimi. Hän uskoo julkisten suhteiden paranevan siitä, että hallitus varmistaa kansalaistensa turvallisuuden ja maan säilymisen hengissä. Kulttuuri- ja urheiluministeri Limor Livnat ihmetteli, missä on oppositiojohtaja nyt, kun maa tarvitsee yhtenäisyyttä ja puolustajia maailmalla, aivan kuten Netanyahu toimi hallituksen tukena ollessaan oppositiojohtajana cast lead operaation aikana.
Talousministeri Yuval Steinitz lausui armeijan radion haastattelussa, että se mitä muut maat saavat tehdä puolustautuessaan, on kielletty Israelilta. ”Mitä tekee USA Afganistanissa; Venäjä Chechnyassa; Turkki Pohjois-Irakissa, on sallittua noille maille, mutta kun Israel yrittää puolustaa siviilejään 8 vuotta kestäneen rakettitulen lopettamiseksi ja 12 000 rajan yli siviilikohteisiin ammutun raketin ja kranaatin jälkeen, Israel tuomitaan siitä, että se rohkeni lopulta mennä rajan yli lopettamaan terroristien tulitus, jotka eivät suostuneet aselepoon.” Hän vakuutti, että Israelilla täytyy olla yhtä suuri oikeus puolustaa itseään ja siviiliasukkaitaan, kuin USA:lla, Turkilla ja Venäjällä omia kansalaisiaan.
Steinitz varoitti Palestiinan Auktoriteettia, että jos se asettuu Israelin tuomitsijoitten kanssa samalle viivalle jokaisessa Israelia tuomitsevassa kansainvälisessä instituutissa, Israel katsoo lopulta saaneensa kyllikseen ojentaa toinenkin poski lyötäväksi. (JP)
5. HOLOKAUSTIA luodeilla (Holocaust by Bullets), on nimenä tutkimuskeskuksella, joka avattiin tässä kuussa. Keskus on yhteydessä Yahad-In Unum järjestön kanssa. Sen nimi ”Holokaustia luodeilla” viittaa siihen, miten yli 2 miljoonaa juutalaista Ukrainasta, Venäjältä ja Valkovenäjältä tuhottiin järjestelmällisesti kivääritulella, näännytettiin nälkään tai tauteihin vuosija 1941 – 1944. Uhrit haudattiin merkitsemättömiin hautoihin osana natsien aloittamaa ”lopullista ratkaisua juutalaisongelmaan” Itä Euroopassa. Useimmat uhreista olivat juutalaisia tai romaaneja (mustalaisia).
Tutkimuskeskus avattiin virallisesti sunnuntaina Pariisissa. Sitä tukevat virallisesti Sorbonne ja Yahad-In Unum. Se tarjoaa tutkijoille ainutlaatuista tutkimusaineistoa, yli tuhat hengissä säilyneitten videotodistusta, valokuvakirjaston sekä keskuksen laajenevan tutkimusaineiston. Keskuksen johtajana toimii Father Petrick Desbois, joka myös johtaa juutalaisuuden ja Ranskan piispojen konferenssin välisten suhteitten komissiota. Keskus toimii yhdessä Washingtonin holokaustin muistomuseon kanssa, ja se on ainoa, joka keskittyy tutkimuksissaan Ukrainan, Venäjän ja Valkovenäjän natsiajan vainoihin.
Yahad-In Unum johtaja Marco Gonzalez sanoo keskuksen perustamisen avaavan taas yhden uuden mahdollisuuden jakaa sen keräämiä tietoja natsien mielivallan uhreista maailmalle. Järjestö on löytänyt 800 massahautaa, joihin natsien Einsatzgruppen hautasi uhrinsa, ja kerännyt 800 todistusta, joitten perusteella haudat löydettiin. Gonzalez sanoo, että todisteiden keräämisellä Ukrainasta, Venäjältä ja Valkovenäjältä on kiire, ennen kuin loputkin vielä elävistä todistajista vievät muistonsa mukanaan hautaansa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Rishon Lezionissa kuuden ihmisen, koko Venäjältä Israeliin muuttaneen Oshrenkon perheen, raaka murha on edelleen mysteeri poliisille. He uskovat murhaajan ja murhaajien tunteneen perheen, sillä ulko-ovissa tai muuallakaan asunnossa ei löydy väkivallan merkkejä. Poliisi uskoo, että kysymyksessä lienee mafiatyyppinen järjestetty murha, jolla joko eliminoitiin kilpailija tai kostettiin varoitukseksi muille yhteistoiminnan haluttomuus. Naapurit kertoivat perheen olleen rauhallinen ja vieraanvarainen. Se omisti kolme liikeyritystä Rishon Lezionissa ja Ashdosissa. Murhaajat olivat murhanneet perheen jäseniä sitä mukaa, kun he tulivat kotiinsa ulkoa asioiltaan. Lopulta asunnossa sytytettiin useita tulipaloja jälkien poistamiseksi. (JP)
- Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei ei ole enää koomassa eikä kuollutkaan, kuten todettiin hänen ottaessaan vastaan Senegalin presidentin Abdoulaye Waden Teheranissa sunnuntaina. Iran syyttää sunnuntaina sattuneesta terrori-iskusta, joissa kuusi korkeaa vallankumouskaartin komentaa kuoli, sekä Yhdysvaltoja että Englantia, jotka molemmat ovat kieltäneet syytökset. Mosadia ei syytetty tällä kertaa. (JP)
- Libanonin armeija syyttää YK:n tukemana, että IDF oli asentanut kuuntelulaitteita Libanonin puolelle rajaa. www.debka.com kertoo, että räjähdyksessä vaurioitui Hizbullahin asentamat tiedonsiirto- ja TV-kaapelit kolmesta kohtaa. Syytös IDF:n kuuntelulaitteista tehtiin vain Hizbullahin kaapelien tuhoutumisen salaamiseksi, arvioi Debkafile.
- Egged bussiyhtiö avasi eilen uuden bussilinjan, joka kulkee Ras al-Amud (Pylväänpää) kiistanalaiselle alueelle Itä Jerusalemissa. Linja yhdistää Silwanin, Ras al-Amudin ja Kotelin (Länsimuurin) Jerusalemin muuhun bussiliikenteeseen. (JP)
- Israelin vesivaraajat, niiden mukana Kinneret, ovat vaarallisen tyhjinä tai alhaalla. Kinneretin pinta on 1.24 m alle punaisen varoitusrajan. Kuolleenmeren pinta painui 1.10 metriä 2008-2009 aikana. Rannikon pohjavesisäiliöissä vesi on 0.6 m viimevuotista alempana, länsiosissa 0.9 m. Keski- ja pohjoisosan pohjavesivarastot nousivat 0.1 m tämä vuonna. Vuoriston pohjavesivaraaja oli 0.9 m alle viimevuoden, eteläosassa 13 sm alle punaisen varoitusrajan, keskiosassa 67sm sen alle ja pohjoisessa 26 sm punaisen rajan yläpuolella. Haderan vedenpuhdistuslaitos valmistunee lähi aikoina tuoden 100 miljoonaa kuutiota vettä. Vuonna 2013 vedenpuhdistus-laitosten kapasiteetti tulee olemaan 750 miljoonaa kuutiota, mikä riittää suurin piirtein kotitalouksien käyttövedeksi. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021