TORSTAI 10.09.09
1. IRANIN ULKOMINISTERI Manoucher Mottaki esitti YK:n turvallisuusneuvoston viidelle pysyvälle jäsenelle + 1 (Saksa) maansa laatiman pakettitarjouksen neuvottelujen pohjaksi. Iranin mukaan se muodostaa perustan, jonka pohjalta keskustelut Iranin ja turvallisuus-neuvoston välillä tapahtuvat. Esitykseen ei sisälly keskusteluja Iranin ydinsuunnitelmasta, joka presidentti Ahmadinejadin mukaan ei kuulu keskustelujen piiriin eikä Iran halua, että ulkovallat millään tavoin puuttuvat siihen. Iranin mukaan sen ydinsuunnitelman toteuttaminen kohdistuu pelkästään sähkövoiman tuottamiseen eikä ydinaseen valmistamiseen.
IAEA:n pääsihteeri Mohammed ElBaradei sanoo, että keskustelut Iranin kanssa ovat joutuneet umpikujaan. Mottaki esitteli Iranin tarjouksen eilen Teheranissa järjestetyssä tilaisuudessa, jonne oli kutsuttu myös lehdistön edustajia.
2. USA:N IAEA:n lähettiläs Glyn Davies totesi tarkasteltuaan järjestön viimeistä raporttia, että Iran on joko lähellä saada tai on jo saanut tarpeeksi alhaiseen tasoon rikastettua uraania, joka parin kuukauden jatkojalostamisen kautta riittää ainakin yhteen ydinpommiin. Länsivalloilla ei ole tietoa siitä, onko ylin kaitsija Ali Khamenei antanut luvan jatkojalostamiseen. Davies analysoi, että jatkojalostaminen siirtää Iranin lähemmäs vaarallista ja tasapainoa järkyttävää läpimurtotilannetta. ”Huomioiden Iranin kieltäytymisen neuvotella IAEA:n kanssa aiemmista ydinkärkeä koskevista toimistaan, olemme vakavasti huolestuneita, että Iran on tarkoituksellisesti pyrkimässä – vähimmillään – hankkimaan ydinpommi-option”, hän sanoi. Israelin ulkoministeriön edustaja Yosi Levy totesi: ”Kuten odotettiin, Iran pelaa taas aikaa, eikä ole mikään sattuma, että se tapahtuu taas viimeisellä minuutilla.” Hän selitti, että vaikka Mottakin esitystä tulee huolellisesti tarkastella, Iranin tunnettu taktiikka ja henki ei osoita halua aitoon keskusteluun ja vastaamaan positiivisesti kansainvälisen yhteisön ja turvallisuusneuvoston päätöslauselmiin. Levy vakuutti, että peittelyn aika on sivuutettu. Levy odottaa kansainvälisen yhteisön nopeita toimia.
IRANIN lähettiläs Viinissä Ali Asghar Soltanieh kertoi journalisteille keskiviikkona, että Iranin esittämä paketti on perustana neuvotteluille, menemättä kuitenkaan yksityiskohtiin. Ydinpommista hän totesi seuraavaa: ”Koskien Iranin ydinsuunnitelmaa, jos siihen liittyy kysymyksiä tai epäselvyyksiä, olemme valmiit poistamaan ne IAEA:n kanssa.”
Samalla kun Glyn Davies kiitteli ”Iranin esitystä uutena ja tuoreena tilaisuutena avata uusi sivu ja palata neuvottelupöytään”, hän sanoi odottavansa, että ”Iran todistaa olevansa vastuullinen ja luotettava jäsen kansainvälisessä yhteisössä”.
ElBaradein kirjallista raporttia pidetään liian pehmeänä, ja hänen odotetaan esittävän tosiasiat kärjekkäämmin puheessaan IAEA:n jäsenille. Hän kiisti aiemmat tiedot, että hän olisi salannut pahimmin Irania syyttävät todisteet. Ahmadinejad totesi maanantaina, että kysymys Iranin ydinsuunnitelmasta on suljettu eikä siitä keskustella enää. Sen sijaan hän vaati keskusteluja globaaleista ongelmista sekä ydinteollisuuden mekanismin löytämiseksi, jolla turvataan ydinteknologian kansainvälinen rauhanomainen käyttö, edistetään aseriisuntaa ja lopetetaan ydintietoisuuden levittäminen.
Pääministeri Netanyahu muutti aikatauluaan YK:n yleiskokouksen aikana New Yorkissa, ettei hänen tarvitsisi istua kokoussalissa Ahmadinejadin puheen aikana, koska ”tämä kieltää holokaustin ja vaatii Israelin tuhoamista.” (JP)
3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun eilinen mystinen katoaminen useiksi tunneiksi on herättänyt monenlaisia arvailuja ja epäilyksiä. Hänen kansliansa lausunnot ovat epäselviä ja vältteleviä ja journalistien yritykset saada selityksiä toisilta tahoilta, joiden oletettiin tietävän asiasta, vain sekoittivat tilannetta. Venäjän pääministeri Vladimir Putin kielsi huhut, että hän olisi vieraillut hänen luonaan, ja samaa todisti presidentti Medvedev. Asiasta antoi lausunnon Netanyahun sotilasattasea Meir Kalifi todeten, että ”pääministeri tutustuu turvallisuus-järjestelmiin tänään.” Journalistit ihmettelivät, miksi hänen tavanomainen edustajansa Nir Hefetz ei antanut lausuntoa, kuten olisi luullut. Pääministerin kanslian edustaja Mark Regev viittasi edellisiin lausuntoihin sulkematta pois mahdollisuutta ulkomaan matkasta. Toisen tiedon mukaan Netanjahu käytti matkaansa Merhav-yhtiöltä vuokrattua yksityiskonetta, eikä lehdistöä kutsuttu mukaan. Jos matka tehtiin Venäjälle, se todennäköisesti kosketteli Venäjän lupauksia asetoimituksista Syyrialle ja Iranille. Ehkä Arctic Sea laivan mystinen kaappaus ja sen lastia koskevat epäselvyydet ovat voinet olla aiheina, mutta kenen kanssa hän niistä keskusteli, jos Venäjän kumpikin johtaja kieltää tavanneensa häntä? (JP)
4. ÖLJYNPRAUKSIA suorittava Delek yhtiökoostumus, joka löysi valtavan kaasu-esiintymän merenpohjasta Haifan edustalla ja jatkaa porauksia sen eteläpuolella uudella lupaavalla alueella, aloittaa poraukset Suolameren ympäristössä. Tämä Delek-ryhmä antoi luonnonsuojeluyhtiölle 500 000 USD vakuutuksen luonnon suojelusta porausten yhteydessä. Delek-yhtiön hallintojohtajan Yitzchak Tshuvan mukaan poraukset kohteessa ”Tzuk Tamrur 4” ulotetaan kolmen kilometrin syvyyteen ja ne maksavat 4-5 miljoona USD.
Seismisiin mittauksiin perustuen yhtiö arvioi, että Suolameren alla olevan öljylöytö on arvoltaan puoli miljardia USD. Oletettavasti ja toivottavasti tässä käy samoin kuin Haifan kaasuesiintymän kanssa, jossa alueen kaasumäärä oli yli kaksinkertainen alkuperäiseen arvioon verrattuna.
Suolameren eteläosassa sijaitseva yhtiö hyödyntää meren runsasta mineraalivarastoa tuottaen potashiumia ja potaskaa, joita käytetään lannoitteisiin, ja erilaisia voiteita.
Suolameren mineraalipitoinen ilmasto kuuman ja kuivan auringonpaisteen kanssa muodostavat otollisen ja tervehdyttävän ilmapiirin psoriasis- ja reuma-potilaille, joita tulvii alueelle varsinkin syksyisin ja keväisin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133366
5. HUMAN RIGHTS WATCH (ihmisoikeuksien valvoja) järjestö HRW aiheutti uuden vastalauseiden tulvan palkkaamalla ”vanhemmaksi sotilaalliseksi asiantuntijakseen” miehen nimeltä Marc Garlasco, joka tunnetaan natsiaiheisten aiheitten etsijänä ja tallentajana, kuten myös monista Israelin vastaisista kirjoituksistaan. Järjestö nousi edellisen kerran uutisotsikoihin osallistumalla tilaisuuteen, jossa etsittiin taloudellista tukea Saudi Arabiasta. Pääministeri Benyamin Netanyahun poliittinen johtaja Ron Dermer sanoi keskiviikkona uskoneensa, että järjestön taantuminen oli jo saavuttanut pohjalukemansa, mutta sanoi joutuneensa toteamaan olleensa väärässä.
Ihmisoikeusjärjestöjen (NGO) toimintaa seuraava järjestö NGO-monitor julkisti tiistaina raportin, jossa se syyttää HRW:n toimia jatkuvasta viallisesta metodologiasta ja Israelin vastaisuudesta. NGO-monitor kertoi Garlascon taustasta: ”Yhdistettynä hänen keskeiseen rooliinsa Israelin tuomitsemissa vedoten vääriin iskulauseisiin ”ihmisoikeuksien rikkomisesta ja sotarikoksista”, näkyy että hän on täysin sopimaton ihmisoikeuksien raportoijana.” NGO-monitor toteaa, että Garlasco oli mukana laatimassa kriittistä tutkimusta Gazan rannikolla tapahtunutta tapausta 2006 sekä hyvin kriittisen raportin laadinnassa IDF:n väitetystä valkoisen fosforin käyttämisestä cast lead-operaation aikana Gazassa kuten myös IDF:n käyttämistä ohjaamattomista pienkoneista täsmäiskuja varten. NGO-monitorin johtaja Grald Steinberg toteaa moraalisen ristiriidan syntymisestä, kun on kyseessä henkilö, joka kerää natsi-aiheisia muistoja ja toimii samalla HRW:n sotilaallisena asiantuntijana. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1251804531958&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
6. UUTISOTSIKOITA
- Aiempi pääministeri Ehud Olmert syyttää Gazasta karkotettuja, että heidän nykyiset ongelmansa ovat heidän omaa syytään. ”Heillä oli liian optimistinen odotus”. Hän syyttää nykyisiä ministereitä kuten Moshe Yaalonia, joka esittää heidän palaamista edellisiin asuinpaikkoihinsa, että herättämällä vääriä toiveita karkotetut menettävät halunsa rakentaa tonteilleen, jotka heille on annettu. Toisaalta Olmert puolustaa vetäytymistä Gazasta yhtenä suurimmista ja merkittävimmistä strategisista saavutuksista, mitä maa on koskaan kokenut. Olmert näyttää kopioineen PA:n käyttämiä menetelmiä propagandassaan.(JP)
- Likudissa on voimakas vastustus Netanyahun suunnitelmille rakennuskiellosta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. Hallituksen parissa kieltoa vastustavat ministerit syyttävät Netanyhaua heidän vaientamisestaan. Netanyahu näpäytti varapääministeri Silvan Shalomia nostamalla Shasin puheenjohtaja Eli Yishain ”kuutosiin”, eli minikabinettiin, ja pudottamalla sieltä Shalomin. (JP)
- Ministeri Yaalon vakuutti eilen, että juutalaisilla on Israelissa oikeus rakentaa ja asettua asumaan missä he haluavat. Hän varoitti, että kokemusten mukaan toistuvat myönnytykset ovat vain lisänneet palestiinalaisten vaatimuksia. Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen johtajat valmistelevat ”hätäkokouksen” kutsumista koolle keskustelemaan rakennuskiellosta ja päättämään yhteisestä strategiasta sen vastustamiseksi. (JP)
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1251804532453&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon totesi eilen puheessaan YK:ssa, että juutalaisten rakentaminen Juudeassa ja Samariassa on vastoin kansainvälistä lakia ja laitonta. Hän sanoi olevansa hyvin huolissaan Ehud Barakin hyväksymien 455 uuden asunnon rakentamisesta. Siinä on taas yksi kansainvälinen poliitikko, jonka opinnot ovat jäänyt keskeneräisiksi. (JP)
- Tel Avivin ja Beershevan välinen juna suistui kiskoiltaan eilen. Yksi ihminen jouduttiin viemään sairaalaan, mutta hänellä ei ole hengenvaaraa. (JP)
- Yeshiva-opiskelija puukotettiin hengiltä asuintilasta nousseen riidan vuoksi Netaniassa eilen. Poliisi pidätti kaksi opiskelijaa. (JP)
- Oppositiojohtaja Tzipi Livni osallistui Madonnan Yarkon puistossa pidettyyn konserttiin istuen vip-henkilöitten aitiossa, jossa liput maksavat tuhansia shekeleitä. Livni pääsi tilaisuuteen ilmaiseksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3774826,00.html

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021