SUNNUNTAI 06.09.09
1. USA JA EU reagoivat vihaisesti pääministeri Netanyahun ilmoitukseen, että hän antaa luvan satojen uusien asuntojen aloittamiselle Juudeassa ja Samariassa niiden 2 500 asunnon lisäksi, jotka ovat jo rakenteilla. USA:n lausunnossa valitetaan raporttia Netanyahun päätöksestä, kertoi journalisteille Valkoisen Talon lehdistösihteeri Robert Gibbs lehdistötietoihin perustuen. Tämä vihjaa siihen, ettei USA:n hallituksen piirissä olisi oltu tietoisia Netanyahun päätöksestä.
Netanyahu perustelee päätöstään sillä, että hän haluaa ensin siivota pöydän ja antaa luvat välttämättömille toimille, ja vasta sen jälkeen paneutua seuraavaan tehtävään eli rakennuskiellon julistamiseen Juudeassa ja Samariassa. Kaiken kohtuuden ja tasapuolisuuden nimissä jos kielto annetaan, sen tulisi koskea kaikkea rakentamista, myös palestiinalaisten, koska koko Länsiranta on ns. ”kiistanlaista aluetta”. Ulkomaat näyttävät ottaneen sen diskriminoivan kannan, että alue kuuluu kokonaisuudessaan palestiinalaisille. Pääministerin kanslia ei halunnut kertoa, kuinka monesta asunnosta on kyse uudessa luvassa, mutta vakuutti, ettei niitä rakenneta olevien tai niihin välittömästi liittyvien pienten yhteisöjen rajojen ulkopuolelle. ”Kysymys ei ole yhteisöjen maa-alan laajentamisesta.”
Israelin hallitus käsitellee asiaa tänään istunnossaan. (JP)
2. GIBBSIN lausunnossa sanottiin mm.: ”Kuten presidentti on sanonut, USA ei hyväksy setlementtien jatkuvan laajentamisen laillisuutta ja vaadimme että se loppuu. Me työskentelemme luodaksemme ilmapiirin, joissa neuvottelut voivat tapahtua ja sellaiset toimet vaikeuttavat sellaisen ilmapiirin luomista.” Gibbs kuitenkin antoi tunnustusta Israelin lausunnolle, jossa se aikoo asettaa rajat setlementtien toiminnalle, ja lupasi USA:n jatkavan keskustelua tästä israelilaisten kanssa näiden rajoitusten määrittelemiseksi. Hänen lausuntonsa annettiin sen jälkeen, kun Israelin lähettiläät olivat keskustelleet New Yorkissa keskiviikkona Obaman Lähi Idän lähettilään George Mitchellin kanssa, joka kehui keskusteluja hyviksi ja lisäsi, että edistystä oli saavutettu.
AP kertoi artikkelissaan, etteivät keskustelut George Mitchellin ja Yitzhak Molchon sekä puolustusministeriön henkilöstöpäällikön Michael Herzogin välillä sujuneet tyydyttävästi. Artikkelissa mainitaan, että Israelin neuvottelijoiden ilmoitettua Netanyahun päätöksestä sallia lisä asuntojen rakentaminen, Mitchell varoitti USA:n terävästä vastalauseesta, joka annettiin poikkeuksellisesti ennen Israelin hallituksen virallista päätöstä asiassa.
Valkoisen Talon edustaja selitti JP:n toimittajille, että USA ei suostu sen selän takana tehtyihin päätöksiin hyväksymällä ne ikään kuin tapahtuneina tosiasioina. Israelin viranomaiset vihjaavat, että asiasta ilmoitettiin USA:n neuvottelijoille hyvissä ajoin, ja koska sen nihkeät vaatimukset näyttivät hellittäneen myöhemmin, ilmapiirin katsottiin muuttuneen suotuisammaksi rauhoittaa kotirintamaa lupaamalla rakennuslupien lisäämistä. Välien jännittymisestä huolimatta George Mitchell saapunee Israeliin ensi viikon lopulla. USA:n kovan lausunnon taustalla on huoli sekä palestiinalaisten että arabimaitten suhtautumisesta Israelin uuteen päätökseen, jotka molemmat ovat kritisoineet sitä kovin sanoin ja jopa uhanneet yhteyksien kiristymisellä entisestään. (JP)
3. EU-MAAT esittivät omat tuomitsevat lausuntonsa Netanjahun päätöksen johdosta. Italian ulkoministeri Franco Frattini kertoi lehdistölle , että kaikkia EU:n 27 ulkoministeriä vastustavat Netanyahun päätöstä. Frattini sanoi lausunnossaan, että Israelin päätös rakentaa uusia rakennuksia ja uusia setlementtejä hetkellä, jolloin kansainvälinen yhteisö vaatii sitä jäädyttämään sen, on saanut kaikkien ulkoministereitten tuomion.
Englannin ulkoministeri David Miliband vaati lausunnossaan, että Israel lopettaa kaiken rakentamisen aloittaakseen uudelleen rauhankeskustelut. ”Meidän kantamme mukaan kaikki setlementit ovat laittomia ja rauhan esteitä ja ilmeisesti mikä tahansa Itä Jerusalemia koskeva on erityisen vaikea”, hän selitti.
EU:n eroava ulkomaanasioitten johtaja Javier Solana sanoi toivovansa, että rauhankeskustelut voitaisiin aloittaa YK:n yleiskokouksen rinnalla New Yorkissa loppukuusta, vaikka tunnustikin, että on vielä paljon keskusteluja käytävä sen toteutumiseksi.
Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner toivoi, että EU pystyisi vaikuttamaan arabimaitten suostumiseksi kauppasuhteitten solmimiseen Israelin kanssa ja sallisi sen matkustajakoneitten lennot alueittensa yli suotuisamman ilmapiirin luomiseksi.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, joka oli eilen Kairossa suunnittelemassa yhteistä strategiaa Hosni Mubarakin kanssa suhteessa Israeliin, tuomitsi Netanyahun päätöksen ja toisti usein käyttämänsä vaatimuksen täydellisestä rakennuskiellosta Länsirannalla ehtona rauhankeskusteluille.
USA:n ja EU:n lausunnot eivät juuri anna toivoa paremmasta ilmapiiristä. Niissä esiintyy selkeä Israelin vastaisuus ja historiallisten tosiasioitten tuntemattomuus tai tahallinen kielto, mikä ilmenee varsinkin Englannin ulkoministerin lausunnossa. (JP)
4. LONTOON PORMESTARI Boris Johnson ehdottaa, että kaikkien ei-muslimien tulisi osallistua ramadan paastoon muslimien rinnalla voidakseen paremmin oppia ymmärtämään kulttuurien välisiä eroja. Johnson puhui muslimien järjestämässä tilaisuudessa moskeijassa Lontoossa. Hän totesi muslimien tulleen siinä määrin osallisiksi Lontoon elämää, että olisi sopivaa ei-muslimien oppia paremmin tuntemaan heidän tapojaan ja uskontoaan. ”Olkoon kysymys teatterista, komediasta, urheilusta, musiikista ja politiikasta, muslimit haastavat perinteisiä stereotyyppejä ja osoittavat, että he ovat ja haluavat olla osa valtayhteisöä.” Johnson esitti, että lontoolaisten tulisi osallistua ramadan paastoon vaikkapa yhdeksi päiväksi ja osallistua sen jälkeen paastopäivän loppumisjuhliin moskeijassa yhdessä muslimien kanssa. Hän lupaili, että monet tulisivat iloisesti yllättymään havaitessaan, miten paljon heillä on yhteistä keskenään. Hän totesi muslimien osallistuvan keskeisesti yhteisön elämään ja kaikki asukkaat hyötyvät siitä. ”Heitä toimii poliisiupseereina, lääkäreinä, opettajina muodostaen välttämättömän osan yhteiskuntaa”. Englannissa on 1.6 miljoonaa muslimia.
PAIKALLISEN Demokraattisen puolueen johtaja Steve Uncles ei hyväksy Johnsonin vakuutuksia. Hän toteaa, että Englannin alkuperäinen kulttuuri perustuu kristinuskoon ja pakanuuteen eikä pidä hyvänä sitä, että valtio osallistuu uusien uskontojen tukemiseen. Hänen mielestään, jos joku haluaa kokeilla muuta uskontomuotoa, hän tehköön niin.
USA:n presidentti osallistui muslimien paastopäivän loppumistilaisuuteen ylistäen islamin yhteiskunnallista osuutta Amerikan elämässä ja vaati parempaa keskinäisten suhteitten kunnioitusta ja kiinnostusta.
EGYPTISSÄ poliisi pidätti 155 ihmistä Aswanin eteläosassa, koska he eivät paastonneet. Tämä johtunee halusta rauhoittaa fundamentalisteja, jotka ovat osoittaneet kasvavaa aktiivisuutta viime aikoina Egyptissä, myös poliisin parissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133283
5. HAMASIN poliittinen ja sotilassiipi ovat eri mieltä Gilad Shalitin vapauttamisehdoista. Poliittinen siipi haluaa sopimuksen solmimista, mutta sotilassiiven yksi komentajista Muhammad Sinwar vaatii, että hänen veljensä Yahya, yksi Hamasin perustajajäsenistä, joka on ollut Israelin vankilassa 1989 lähtien, täytyy sisällyttää vapautettavien joukkoon. Hän uhkaa, että jos näin ei tapahdu, hän vahingoittaa Gilad Shalitia. Muhammad Sinwar osallistuu henkilökohtaisesti vankienvaihtokeskusteluihin Kairossa, ja hän osallistui kommandoiskuun, jolla Gilad Shalit siepattiin 2006. Hänen vaatimuksenaan on, että hänen veljensä saa palata perheensä luo Khan Yunisiin, ja hänen perhettään on informoitu hänen mahdollisesta paluustaan kotiinsa. Israel on vaatinut Yahyan karkottamista Syyriaan tai muuhun arabimahan, mutta perhe ei hyväksy sitä, mikä vaarantaa Giladin terveyden – mikäli siinä yleensä on enää mitään suojeltavaa.
Hamasin terveysministeri Gazassa syyttää YK:ta palestiinalaisten kuolemista, koska se ei ole suostunut toimittamaan tarvittavia lääkkeitä. Jännitys Hamasin ja YK:n avun UNRWA:n välillä noussut YK:n esitettyä, että sen tukemiin kouluihin otetaan oppiohjelmaan holokaust-opetus, mitä Hamas ei hyväksy eikä edes tunnusta tapahtuneen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133280
6. THE SUNDAY TIMES kertoo artikkelissaan, että venäläinen alus Arctic Sea, joka otti
puutavaralastin Suomessa 15 heinäkuuta ja kaapattiin Englannin kanaalissa, kuljetti Venäjän sotilasvarastoista varastettuja S-300 ilmatorjuntaohjuksia Iraniin. Artikkelin mukaan Israelin tiedustelupalvelu Mossad sai vihiä asiasta ja antoi vinkin Venäjälle, joka lähetti sotalaivansa etsimään ”kadonnutta” alusta, joka löydettiin Kap Verden läheltä ja vietiin venäläiseen satamaan Mustalla Merellä. Miehistön 15 jäsentä ja 8 kaappaajaa vietiin kuulusteluihin. Artikkelin mukaan venäläiset upseerit olivat myyneet ohjukset rikollisille, jotka ilmeisesti myivät ne edelleen Iranille. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1112677.html
7. UUTISOTSIKOITA
- IDF löysi tunneliverkoston Juudean erämaassa, jota Hamas oli ilmeisesti käyttänyt pyssymiestensä kouluttamiseen taisteluihin Länsirannalla. Tunnelista löydettiin tyhjiä hylsyjä ja patruunalippaita. Etzion-prikaati teki ratsian tunneleihin eversti Eran Makovin johdolla. IDF kutsuu sitä Hamasin Tora Boraksi Afganistanin mukaan, jossa koulutettiin Talibanin ja al-Qaidan taistelijoita. (JP)
- Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt peruutti Israelin matkansa Aftonbladet-lehdessä olleen IDF:n mainetta häpäisevän artikkelin seurauksena. (JP)
- Israelin kannatus on noussut Amerikassa. GQRR yhtiön suorittaman haastattelun mukaan 59 % 800:sta ilmoitti kannattavansa Israelia (edellinen 49 %), 29 % kannatti palestiinalaisia. 63 % ilmoitti, että USA:n tulee tukea Israelia (ed. 44 %); 32 % halusi että palestiinalaisia kannatetaan. 57 % katsoi, että Israel haluaa rauhaa (ed. 46 %), vain 36 % uskoi palestiinalaisista samaa; 72 % uskoo Netanyahun sanaan, ettei uusia setlementtejä rakenneta mutta sallitaan normaali elämä. 95 % tukee vaatimusta, että PA:n tulee tunnustaa Israel juutalaisena valtiona ja sen oikeus elämään. (JP)
- Netanyahu sanoo, että 500 asuntoa rakennetaan pahimmissa puutteessa oleviin, Maale Adumim, Givat Zeev, Betar Illit ja Gush Etzion, ja sen jälkeen odotetaan, mitä myönnytyksiä arabimaat antavat. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1112669.html
-

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019