KESKIVIIKKO 09.09.09
1. FATAH JA HAMAS voivat allekirjoittaa sopimuksen ennen vuoden loppua, jolla järjestöjen välinen kiista voitaisiin lopettaa, kertoo JP:n kolumnisti Khaled Abu Toameh. Hamasin Damaskoksen ulkomaanasioitten toimiston johtajan Khaled Mashaalin Kairon matka oli ratkaisevan tärkeä suhteitten edistymisen kannalta. Toinen suotuisa merkki on Hamasin kutsu Fatahin korkeille viranomaisille vierailla Gazassa keskustellakseen sopimuksesta. Fatahin Gazan delegaatioon kuluisivat Toamehin mukaan Nabil Shaath, Jibril Rajoub, Mahmoud al-Aloul ja Fakhri Bsaiso.
TOAMEH kertoo, että Mashaal suostui allekirjoittamaan ”sovitteluasiakirjan” Egyptin luvattua avata Rafahin terminaalin Gazasta Egyptiin pysyvästi. Rafahin terminaali on ollut periaatteessa suljettuna siitä lähtien, kun Hamas kappasi vallan Gazassa kesällä 2007, joskin se on avattu tilapäisesti sairaskuljetuksia tai vip-henkilöitä varten. Rafahin avaaminen on suuri voitto Hamasille, joka on työskennellyt lujasti Gazan saarron purkamiseksi.
TOINEN suuri voitto on sopimus, jonka mukaan Hamas ja Fatah muodostavat yhteiset turvallisuusjoukot arabivaltojen valvonnassa. Fatah on Toamehin tietojen mukaan suostunut avaamaan PLO:n instituutiot myös Hamasin jäsenille, vapauttamaan kaikki pidättämänsä Hamasin jäsenet Länsirannalla sekä muodostamaan yhteishallituksen Hamasin kanssa ehdolla, ettei muodostettava hallitus tunnusta Oslon sopimusta, mutta ”kunnioittaa” sitä.
HAMASIN kansanedustaja Gazassa kertoi, että Egypti avaa Rafahin portit heti, kun sovittelu-dokumentti on allekirjoitettu. Seuraavien parlamentti ja PA:n puheenjohtajan vaalien ajankohta on sopimatta. Hamas ei halua niitä ensi vuoden alussa, ilmeisesti siksi, että Fatahin kannatus on gallupien mukaan selvästi suurempi kuin Hamasin. Toinen jarru on Hamasin epäluulo, ettei Fatah noudata sopimuksia, ja haluaa ensin nähdä niiden toteutumisen.
Mahmoud Zaharin johtama Hamasin delegaatio matkusti Kairoon eilen keskustellakseen sopimuksen laatimisesta sekä tavatakseen Egyptin pääneuvottelijaa Omar Suleimania. Ohjelmassa lienee myös Gilad Shalitia koskevat vankienvaihtoesitykset. (JP)
2. NORJALAISIA viranomaisia on tiettävästi Ramallahissa keskustelemassa mahdollisuudesta, että vankienvaihtosopimuksen mukaan Israelin vankiloista vapautettavia palestiinalaisia voidaan sijoittaa Norjaan. Uutisissa mainitaan 100 palestiinalaista.
Norjan nimittämä Lähi Idän erikoislähettiläs John Hansen-Bauer sen sijaan ei saanut lupaa tavata Israelin viranomaisia, kun he saivat tietää, että Hansen-Bauer oli matkallaan Israeliin tavannut Damaskoksessa Hamasin ”ulkoministerin” Khaled Mashaalin. Israelin viranomaisia suututti erityisesti se, etteivät norjalaiset kertoneet heille tapaamisesta Mashaalin kanssa.
Myös Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglu joutui toteamaan Israelin omaksuman kannan, etteivät ulkomaiset viranomaiset voi tavata samalla matkalla palestiinalaisia ja israelilaisia viranomaisia. Davutoglu aikoi matkustaa ensin Ramallahiin tavatakseen PA;n johtajia ja matkustaa sitä kautta Israeliin, mutta se ei ollut sopivaa. Hän peruutti Israelin matkansa.(JP)
3. PRESIDENTTI Obaman salaisen suunnitelman mukaan Palestiinan valtio perustetaan viimeistään 2011 ensin Juudeaan ja Samariaan, johon Gazan kaista liitetään myöhemmin. Asiasta kertoi PA:n lakiasäätävän neuvoston (PLC) apulaispuhemies Hassan Kraisha Al-Jazeeran net-järjestölle sekä kiinalaiselle Xinhua uutistoimistolle. Suunnitelma on uutisen mukaan kymmenkohtainen. Sen periaatteen mukaan Jerusalemin arabilähiöt sen itäosissa liitetään Palestiinan valtioon, länsiosat Israeliin. Temppelivuoren kohtaloa ei ole selvitetty, mutta ratkaisuna lienee sen asettaminen kansainväliseen valvontaan. Jordanjoenlaaksoa valvoisivat kansainväliset joukot, mutta hallinnollisesti se tulisi kuulumaan Palestiinaan. Terrorijärjestöiksi luokitellut järjestöt hajotetaan ja niiden jäsenet otettaisiin jäseniksi poliittisiin puolueisiin. Suuret setlementit kuten Gush Etzion ja Maale Adumim liitettäisiin Israeliin, mutta pienempien yksittäisten setlementtien kohtalo selvitetään 3 vuoden kuluessa.
Palestiinan valtio ei olisi Obaman suunnitelman mukaan aseeton, mutta sillä ei olisi oikeutta solmia sotilasliittoja ulkovaltioitten kanssa. Israelin tulisi vapauttaa kaikki palestiinalaisvangit kolmen vuoden kuluessa. Joukko etnisiä arabeja, joilla on israelilainen sukutausta, voisi asettua asumaan Jordanjoenlaaksoon. Pakolaiskysymys on uutisissa auki.
Kraisha, joka on itsenäinen kansanedustaja, moittii suunnitelmaa, että se riistää palestiinalaisilta heidän kansalliset oikeutensa.
Washingtonin diplomaattilähteet kertoivat ”politico.com” netissä, että uutinen suunnitelmasta on kuvittelua ja mitätön. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133344
4. ASUNTOJEN HINTOJEN laskemiseksi asuntoministeriö ja Israelin Maahallinto ILA ovat yhdessä tarjoamassa maata 5000 asunnon rakentamiseksi kaikkialla maassa. Ajankohta on suotuisa, sillä eilen maahan saapui 200 uutta siirtolaista USA:sta, puolet heistä naimattomia, jotka etsivät itselleen elämänkumppania.
Suurin osa asunnoista, 1000 kpl, tarjotaan Jerusalemin alueella, sekä suuri osa Tel Avivin ja Beershevan alueilla. Muita alueita, joissa asuntoja tarjotaan myyntiin, ovat Kiyat Gat, Afula, Ashdod, Kiryat Motzkin, Netajya, Zikhron Yaakov, Netivot, Jockneam ja Eilat sekä joitain pienempiä paikkakuntia. Asuntojen uskotaan valmistuvan kolmen vuoden kuluessa, ja toivotaan, että suuren joukon asuntoja tullessa myyntiin se vaikuttaisi hintatason putoamiseen.
Kriitikot ovat valittaneet, että rakennusliikkeillä on hallussaan riittävästi maata 20 000 asunnon rakentamiseksi, mutta että ne odottavat hintatason nousemista ennen rakentamisen aloittamista. Asunnoilla ei kuitenkaan ole hintavalvontaa, joten mitään varmuutta ei ole, että tämä maapohjan tarjoaminen rakentamista varten laskisi hintatasoa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133330
5. PA:N VIRANOMAINEN Shassan Daghlas kertoi kiinalaiselle Xinhua uutistoimistolle, että palestiinalaiset voivat nousta kolmanteen intifadaan, jos Israel jatkaa rakentamista Juudeassa ja Samariassa. Hän viitannee Netanyahun äskettäin lupaamaan ja Barakin nimikirjoituksellaan vahvistamaan 455 asunnon rakentamiseen Juudeassa ja Samariassa. Hän varoitti uutisen mukaan, että uusien asuntojen rakentaminen estää rauhankeskustelujen jatkamisen, mikä voi kiihottaa palestiinalaiset aktiiviseen vastarintaan. Hän ei uskonut, että siinä käytettäisiin aseita, vaan siinä käytettäisiin mielenosoituksia ja häirintätoimia setlereitten toimintojen vaikeuttamiseksi.
TOISEN VAROITUKSEN kansannoususta Länsirannalla antoi Abdel Hadi Hantash, PA:n ”asiantuntija” setlementtiasioissa, joka kertoi Xinhua uutistoimistolle, että koska maailma ei saanut Israel vakuuttuneeksi rakennuskiellon ehdottomuudesta, palestiinalaisten keskuudessa on rauhattomuutta, joka voi leimahtaa kolmannen intifadan alkamiseksi spontaanisti. Hän arvioi, että sellainen voi alkaa koska tahansa. Hän arvioi sitä aseettomaksi, mutta että ”yhteenotot IDF:n kanssa voivat vaatia useita uhreja”. Mielenosoitusten ja häirintä-toimien tarkoituksena olisi Hantashin mukaan saada kansainvälinen mielipide kääntymään Israelin vastaiseksi, mikä pakottaisi sen taipumaan.
ARTIKKELIN antama rauhoitteleva sävy ei välttämättä vastaa todellisuutta, sillä hyökkäykset israelilaisia autoilijoita vastaan ovat lisääntyneet viime päivinä, ja niissä on kivien ohella käytetty petrolipommeja ja myös tuliaseita. Tienvarsipommien käyttö on vähentynyt, mutta taito niiden rakentamiseksi ei ole minnekään hävinnyt.
ON MYÖS huomioitava USA:n kenraali Daytonin kouluttamat ja amerikkalaisin kiväärein varustetut 2100 ”turvallisuusjoukot”, jotka saivat 50 venäläistä panssaroitua APC-vaunua. Aiemmissa väkivaltaisuuksissa amerikkalaisten kouluttamat palestiinalaiset ovat kääntäneet aseensa israelilaisia vastaan, mikä hyvin luultavasti toistuisi tässäkin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133336
6. UUTISOTSIKOITA
- USA:n kongressin jäsen Mike Robers (Rep) kehottaa Obaman hallitusta pitämään tarkoin kiinni asettamastaan aikataulusta Iranille, jonka mukaan sen tulee osoittaa halunsa neuvottelujen aloittamiseksi maan ydinasesuunnitelmista. Obama asetti syyskuun tarjouksensa takarajaksi kuitenkaan määrittelemättä sitä tarkemmin. Robers toteaa, että toistaiseksi Iranista ei ole kuulunut mitään, ja hän pitää huonona politiikkana antaa toistuvia kolmen kuukauden jatkoaikoja toivossa, että sinä aikana jotain positiivista tapahtuisi. (JP)
- Joukko vasemmistolaisia vaikuttajia Israelissa ovat aloittaneet toiminnan Netanyahun tukemiseksi hänen luvattuaan pyrkiä kahden valtion periaatteen toteuttamiseen. Mukana on useita aiempia ministereitä ja muita vasemmistoon lukeutuvia vaikuttajia. (JP)
- Israelin maahallinto (ILA) valitsi eilen urakoitsijat Pisgat Zeeviin rakennettavaa 668 asuntoyksikköä varten. Kohde on odottanut ratkaisuaan lähes vuoden ilmeisesti poliittisesta epävarmuudesta johtuen ensin Olmertin hallituksen horjuessa ja sitten Netanyahun hallituksen etsiessä omaa tietään. Alkuperäiset tarjoukset koskivat lähes 700:n asunnon rakentamista, mutta sitä on pienennetty 430:en asuntoon 13.8 hehtaarin alueelle Jerusalemin Pisgat Zeevin lähiöön pääkaupungin koillisosassa. (JP)
- Ulkoministeri Avigdor Lieberman jatkaa kuuteen Afrikan maahan tekemänsä virallista vierailua. Hänellä on mukanaan joukko liikemaailman, turvallisuus-järjestöjen ja IDF:n edustajia. Eilen hän saapui Nigeriaan, joka on suurin ja potentiaalisesti varakkain maa Etelä Afrikan ohella. (JP)
- Edellinen pääministeri Ehud Olmert on edelleen sitä mieltä, että Gazan alueen evakuointi oli oikea toimi oikeaan aikaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133347
- Israelin tilaaman F-35 yhteistoimin rakentaman viidennen sukupolven koneen toimitukset aikataulun mukaan tullevat Israelin osalta siirtymään, koska USA ei ole hyväksynyt israelilaisten ehdottamia laitteita koneisiin. Yhden koneen hinta on nyt 100 miljoonaa USD ja voi vielä nousta. Viranomainen USA:sta kertoi, ettei koneesta ole vielä yhtään konetta valmiina, ja että ensimmäiset koneet toimitetaan USA:lle, seuraavat Englannille ja sitten vasta Israelille. (JP)
Lämpötilat, Jsm: Ke: 19-27; To: 18-28; Pe: 16-26; La: 19-25, ajoittain pilvistä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021