SUNNUNTAI 30.08.09
1. ODOTUKSET ovat edelleen suuret, että Gilad Shalit voisi lopultakin päästä näkemään päivänvaloa neljän vuoden pimeässä ja kosteassa loukossa viettämänsä ajan jälkeen. Hamasin ulkoministerinä pidetty Mahmoud Zahar kävi Kairossa viimeistelemässä sopimusta, ja ulkomaanasioitten johtaja Khaled Mashaal lentänee sinne tällä viikolla osallistuttuaan isänsä hautajaisiin Jordaniassa, jonne hänet päästettiin ensimmäisen kerran sen jälkeen, kun hänet karkotettiin Jordaniasta ja Hamasin toimisto suljettiin 10 vuotta sitten. Optimististen arvioiden mukaan sopimus on valmis kolmessa vuorokaudessa, mutta saman tapaisia lähellä ”valmiina allekirjoitettavaksi” tilanteita on nähty ennenkin. Sivusta katsoen näyttää siltä, että Hamasin Gazan johto olisi valmis luovuttamaan Shalitin, mutta Mashaal haluaa vitkastelullaan osoittaa omaa tärkeyttään. Mashaal ei saanut puhua journalisteille Jordaniassa olonsa aikana eikä käydä diplomaattisia neuvotteluja.
Kairon neuvotteluihin on aktiivisesti osallistunut Saksan ulkomaan tiedustelupalvelu BND, kertoi Der Spiegel lauantai-iltana. Sopimusluonnoksen mukaan Israel vapauttaa noin 450 palestiinalaista vankia. Erimielisyys on koskenut sitä, minne heidät vapautetaan, osa Gazaan, osa Länsirannalle ja osa ehkä karkotetaan ulkomaille (jos joku heidät huolii). Israelin taholta on luvattu, että vankien vapauttamista jatketaan Shalitin palauttamisen jälkeen. Der Spiegel vakuuttaa, että lisävankien vapauttaminen johtuu humanitäärisistä syistä, ei pakotteista. Hamasin edustajan mukaan Izzadim Kassam järjestön komentaja Ahmed Ja´abari, joka oli suorassa kontaktissa kaappaajien kanssa, on edelleen Kairossa jatkamassa keskusteluja. Hamas on tiettävästi suostunut Israelin vaatimukseen, että 120 vankia, joita Hamas vaati vapautettavaksi Israeliin, karkotetaan maasta. Hamasin alkuperäinen vaatimus oli tuhannen vangin vapauttaminen, ja määrä on noussut keskustelujen aikana. (JP)
2. ISRAEL syyttää, että YK:n asettama maailman ydinteollisuutta valvova elin IAEA ei ole julkistanut kaikkein raskauttavimpia todisteitaan Iranin uraanin rikastamisen sotilaallisesta tarkoituksesta. Viimeisten tietojen mukaan Iranilla on toiminnassa yli 8000 sentrifugia ja sillä on alle viiden %:n tasoon rikastettuna uraania 1000 kg, joka jatkorikastettuna 90 %:n tasoon antaa 30 kg ydinpommiin soveltuvaa uraanirikastetta. IAEA:n 35 jäsenmaata kokoontuvat Viiniin syyskuun 7. päivänä, jonka aikana pyritään selvittämään tämän hetkistä tilannetta ja antaa suosituksia jatkotoimista YK:n turvallisuusneuvostolle.
Iranin hallitus vakuuttaa edelleen, että sen ydinsuunnitelma palvelee pelkästään siviilikäyttöä, eikä maalla ole mitään suunnitelmia atomipommin rakentamiseksi.
IAEA:n virkailija, jonka nimeä ei paljasteta, selittää, että Iran on alentanut uraanin rikastamisvauhtia, mutta että sillä on nyt toiminnassa 8 400 sentrifugia. Hän arvelee, että Iranilla voi olla materiaalivaikeuksia sanktioitten vuoksi, mutta että tiedot ovat puutteellisia ja tarvitaan lisäselvityksiä.
IAEA on myös päättänyt jatkaa tutkimuksia Israelin ilmavoimien tuhoaman plutonium-voimalan jäännöksistä Syyriassa, mutta se kieltäytyy antamasta lupaa etsiä lisätodisteita paikalta, jonka Syyria tasoitti ja vaihtoi maaperää heti pommituksen jälkeen. (JP)
3. ISRAELIN kansallinen hätätilahallitus (NEA) suunnittelee harjoituksen oletettua biologista hyökkäystä vastaan tammikuussa ensi vuonna. Harjoitus alkaa tammikuun 1. päivänä . NEA on valmistellut harjoituksen totuttaakseen turvallisuusviranomaisia tilanteeseen, jossa kaupunkia vastaan hyökätään ei-tavanomaisin asein. Edellisissä harjoituksissa on pyritty selvittämään sairaaloiden toimintaedellytyksiä hätätilanteessa, mutta tammikuun harjoituksessa tarkastellaan suurehkon kaupungin selviytymistä biologisen hyökkäyksen alla. Harjoituksiin osallistuvat NEA, Magen David Adom, Israelin poliisi, IDF:n lääkintäjoukot, IDF:n edustajan toimisto sekä tulipalo- ja pelastuspalvelu-viranomaiset.
NEA perustettiin puolustusministeriön alaisuuteen Libanonin kakkossodan jälkeen. Syyria valmistaa ja on kehittänyt biologisia hyökkäysaseita sotilaslaitoksissaan lähellä Cerinin kaupunkia. Sillä on merkittävä varasto pitkänmatkan Scud-C ja Scud-D ohjuksia, jotka voidaan varustaa biologisilla kärjillä.
Syyrian kehittämät biologiset aseet saavat aikaan ebola, antrax, Q-kuume ja smallbox tartunnat. Harjoituksissa keskitytään joittenkin näitten sairauksien hoitamiseen. Yksi mahdollisuus on, että harjoituksissa eristetään koko kaupunki ja asukkaat julistetaan karanteeniin sairauksien estämiseksi. Jos tällaiseen harjoitukseen päädytään, kaupungin eristäminen tulee tapahtumaan IDF:n avulla, jolla on miesvoimaa ja kapasiteettia sen suorittamiseksi.
NEA:n edellinen suuri harjoitus ”Turning Point” pidettiin Libanonin kakkossodan jälkeen; siihen kuului hälytyssireenien kokeilu koko maassa. IDF keräsi aiemmin jaetut kaasu-naamarit pois 2006, ja aikoo jakaa uudet ajanmukaiset lähi tulevaisuudessa. (JP)
4. JERUSALEMIN haredi-väki jatkoi eilen mielenosoituksiaan pääkaupungin avattua yleiseen paikoitukseen Kartan pysäköintihallit sapatin ajaksi. Paikoitusalue sijaitsee lähellä Vanhaa Kaupunkia haredi-kansan astutusalueen ulkopuolella, mutta tämä kiihottaa sen edelleen toistuviin mielenosoituksiin entistä suuremmin joukoin. Satoja mielenosoittajia osallistui poliisin vastustamiseen niiden pyrkiessä pitämään paikoitushalleille menevän kadun auki heitellen kiviä, tanssien ja istuskellen kadulla. Eräs autoilija oli päästetty kadulle mielenosoittajien sekaan, ja se TV-kuvien mukaan aurasi tiensä kiihkeän kansanjoukon läpi satuttaen ainakin paria miestä, joista yksi vietiin sairaalaan. Erään selostuksen mukaan mies asettui kadulle makaamaan estääkseen autoa jatkamasta, mutta se jatkoi ajoaan vetäen miestä metrikaupalla mukanaan. Hän haavoittui ja vietiin ambulanssilla Hadassan sairaalaan, jota haredi-kansa syyttää haredi-äidin ansiottomasta syyttelystä lapsensa nälkiinnyttämisestä.
Lauantai-iltapäivällä paikalle kerääntyi haredi-kansaa vastustava mielenosoitusjoukko, mikä vaaransi tilannetta entisestään. Kuusi poliisia sai lieviä vammoja yhteenotoissa; poliisi pidätti kuusitoista mielenosoittajaa. (JP)
5. JEWISH AGENCYN puheenjohtaja Nathan Saransky lähetti kirjeen uskontoministeri Yaacov Margille, jossa hän kehottaa ministeriötä rahoittamaan sekä reformi- että konservatiivijärjestöjä. Aiheen tähän antoi uskontoministeri Margin (Shas) tulkinta, että ei-ortodoksijärjestöjen tulee rahoittaa itse oma toimintansa. Sharansky muistuttaa ministeriötä, ettei se ole kelvollinen halacha-istuin, joka pystyy ratkomaan juutalaista lakia koskevia tulkintoja. Toiseksi Sharansky muistuttaa, että maassa on uskonnon vapaus, jonka puitteissa tulee varjella ja tukea erityisesti pieniä vähemmistöjärjestöjä.
Ministeri Margi esitti lausunnossaan, että ne järjestöt, jotka eivät hyväksy ortodoksien tulkintaa halachasta, voivat rakentaa omat synagogansa ja mikvensä omien sääntöjensä mukaan. Hän selitti, että päärabbinaatti on maan korkein elin ja auktoriteetti juutalaista lakia koskevissa asioissa, ja koska konservatiivit ja reformoidut eivät hyväksi tätä, he menettävät oikeuden valtion tukeen. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Joukko uskonnollisen zionismin rabbeja valitsi ehdokkaakseen Jerusalemin päärabbiksi rabbi Ariyeh Sternin. Hän johtaa Halacha Brura Instituutiota, opettaa Mercaz HaRav-yeshivassa Jerusalemissa ja toimii pääkaupungin Katamon lähiön rabbina. Stern selitti journalisteille, että hän haluaa kehittää Jerusalemin palveluja sekä uskonnollisille että ei-uskonnollisille asukkaille. (JP)
- IDF päästi vain yli 50-vuotiaat muslimimiehet ja yli 45-vuotiaat naiset perjantain rukoustilaisuuteen Temppelivuorelle, mutta heitä kerääntyi sinne arviolta 90 000. Paikalle oli lisäksi kutsuttu tuhansia poliiseja varmistamaan rauhan ja turvallisuuden säilyminen, koska ramadan-aika helposti aiheuttaa rajuja tunteenpurkauksia. Poliisi pidätti viisi arabia, joista yksi – kotoisin Issawiyasta - hyökkäsi poliisiupseerin kimppuun tämän alkaessa tarkistaa häntä ennen pääsyä Leijonaportin läpi. Poliisi haavoittui lievästi. Juudeassa ja Samariassa asuvilta vaaditaan lupa päästä Temppelivuorelle, minkä takia useita bussillisia jouduttiin käännyttämään takaisin. (JP)
- IAF testaa Black Hawk helikoptereita, joihin on asennettu ilmasta maahan hyökkäysaseita. IAF:lla on joukko helikoptereita, jotka kaipaavat uudistamista. Black Hawk on yksi potentiaalisista korvaavista koptereista. Testeihin osallistuvat israelilaiset yhtiöt, IAF:n lisäksi Sikorsky ja useita paikallisia yhtiöitä. Koptereihin asennetaan lisäksi nopeasti ampuva konekivääri. Tarkoitus ei ole aseistaa kaikkia helikoptereita, vaan tutkia mahdollisuutta siihen, mikäli kehotus annetaan ja tarve niin vaatii. (JP)
- UAE pidätti Pohjois-Korean aluksen tarkastusta varten, koska sen uskottiin kuljettavan aseita Iraniin vastoi maalle asetettuja sanktioita. Alus ALS Australia kulkee Bahaman lipun alla. Siitä löydettiin rakettikranaatteja ja muita aseita. (JP)
- Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad vaatii oppositiojohtajien syyttämistä, koska ”he toteuttivat vihollisen hyökkäyssuunnitelmia”. Ali Khamenei totesi äskettäin, etteivät mielenosoitukset johtuneet ulkomaisesta kiihotuksesta.(JP)
- IAF vastasi lauantain Kassam-iskuun pommittamalla salakuljetustunnelia Gazan pohjoisosassa. Tunneli päättyi taloon 1,5 km:n päässä turva-aidasta; sen kautta suunniteltiin hyökkäystä Israeliin. (INN)
- Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan ympärileikkaus ei suojele homoja AIDS-tartunnalta. Israelilaisen tutkimuksen mukaan se suojelee tavanomaisia miehiä ja sitä on suositeltu afrikkalaisille suojamekanismiksi tautia vastaan.
- http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3768992,00.html

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021