MAANANTAI 10.08.09
1. ISRAELIN ystävyyttä espanjalaiseen tapaan. Israelissa toimii järjestö nimeltä ”Israelin komitea talontuhoamista vastaan” (the Israel Committee Against House Demolitions, ICAHD), jota johtaa äärivasemmistolaisena tunnettu Jeff Halper. ICAHD on järjestänyt seitsemännen vuosittaisen kesäleirin Israelissa. Leirin tarkoituksena on rakentaa uudelleen kaksi poliisin hajottamaa taloa, jotka palestiinalaiset olivat rakentaneet laittomasti Anataan. Leirille tulee useita vapaaehtoisia monista maailman maista.
JP:n kolumnistien Jamie Gellerin ja Herb Keinonin kirjoittamassa artikkelissa kerrotaan erityisesti niistä 42:sta vapaaehtoisesta, jotka ovat matkustaneet Israeliin Espanjasta. Heidän tilanteensa tekee erikoiseksi se, että Espanjan hallitus maksoi heidän matkansa tänne. ICAHD:n johtaja Jeff Halper kehaisi tilannetta näin: ”Erikoisesti, leirillä on noin 42 ihmistä Espanjasta, ja Espanjan hallitus maksaa leirin kustannukset taas tänäkin vuonna. He ovat maksaneet 42:n nuoren ihmisen matkat kesäleirille, joten on kovin mielenkiintoista, että hallitukset ovat alkaneet rohkaista ihmisiä tulemaan tänne ja vastustamaan miehitystä.”
Espanjan ulkoministeriön kansainvälisen kehityksen yhteistyön osasto AECID myönsi ICAHD:lle tälle vuodelle 80 000 Euroa. Sen lisäksi se myönsi 80 000 Euroa järjestölle nimeltä Breaking the Silence (rikkoen hiljaisuuden), joka äskettäin julkisti ristiriitaisen raportin IDF:n toimista Cast Lead operaation aikana. Lisäksi Espanja myönsi 100 000 Euroa Ihmisoikeuksien järjestölle sekä 70 000 Euroa Rabbit for Human Rights (Rabbit Ihmis-oikeuksien puolesta). Israelin hallituksen edustaja Mark Regev hämmästeli sitä, että Euroopan hallitus, joka sanoo kannattavansa kahden valtion periaatetta ja väkivallatonta ratkaisua Israelin ja PA:n välisiin ongelmiin, tukee näkyvästi NGO-järjestöä, joka ei hyväksy kahden valtion periaatetta ja oikeuttaa terrorismin. Hän tarkoitti tällä Halperin johtamaa ICAHD järjestöä. Israelin hallitus ei ole virallisesti puuttunut asiaan.
2. ANATAN tapaus on esimerkki siitä, miten kansainvälinen yhteisö ja Euroopan maitten hallitukset avoimesti puuttuvat yksittäistapauksiin Israelissa, jotka perustuvat oikeuslaitoksen päätöksiin, kuten Anatan tapauksessa. Jos joku ihminen rikkoo lakia Euroopan maassa, kai sielläkin viranomaiset puuttuvat asiaan? Euroopan hallitusten – kuten Espanjan tässä tapauksessa – poliittinen ja taloudellinen tuki oikeusistuimen päätöksen vastustamiseksi on nähtävä räikeänä puuttumisena toisen itsenäisen valtion sisäisiin asioihin, sekä avoimena asettumisena niiden rinnalle, jotka eivät näe mitään pahaa maan lakien rikkomisessa. Tätä voisi kutsua rikollisuuden kannustamiseksi ja sellaisena osasyyllisenä rikokseen. Toisena mahdollisuutena lienee tarkoituksellinen poliittinen puuttuminen maan sisäisiin asioihin.
Israelin ulkoministeriö sanoo, ettei siellä kunnolla tunneta ICAHD:n kesäleirien asiaa. Olisi varmaan korkea aika ulkoministeriön ja pääministerin kanslian puuttua siihen.
Yksi Israelissa asuva Espanjan lähetystön edustaja ei sanonut myöskään tuntevansa asiaa, mutta myönsi keskustelua käydyn muista Espanjan tukemista NGO järjestöistä Israelissa, joiden toimista ja raporteista mm. Jerusalem Post on julkaissut kriittisiä artikkeleita.
Apulaisulkoministeri Danny Dayan totesi, että Israel on vahva demokratia, jossa NGO-järjestöillä on suuri vapaus toimia toimintaohjelmiensa mukaan, mutta jos ne ylittävät määrätyt sopivuuden ja oikeudenmukaisuuden rajat maan sisäisissä tai ulkoisissa poliittisissa suhteissa, tilanne muuttuu vaaralliseksi. (JP)
3. ”ETSIESSÄMME muinaisia sukulaisiamme kymmentä kadonnutta heimoa Intiasta ja Afganistanista näyttää siltä, että olemme unohtaneet vilkaista omaa takapihaamme”, toteaa aiemmin haitek pioneerina tunnettu Tzvi MiSinai. Hän on erikoistunut etsimään sukulaisia Israelin vihollisina pidettyjen arabien joukosta – ja myös kertomaan siitä heille. MiSinai kertoo kuluttaneensa puolisen miljoonaa NIS näihin tutkimuksiinsa. Hän on mennyt moniin vaarallisiin paikkoihin, syvälle PA:n hallitsemiin kyliin ja kaupunkeihin kysellen ihmisiltä esi-isistään, jotka harjoittivat juutalaisia tapoja ja jotkut jopa salaa pitivät juutalaisia reliikkejä asunnoissaan ja harjoittivat isiltään perittyjä alkeellista juutalaisten hartauden harjoitusta ja rukousta. Tutkimustensa ohessa MiSinai antaa heille lentolehtisiä, joissa heitä informoidaan muinaisista sukulaisuussuhteistaan juutalaisiin. Joku tunnustaa isoisänsä kertoneen kuolinvuoteellaan juutalaisuudestaan; toinen pitää seinällään kuvaa kabbalisti-rabbista Abuchatzeirasta vakuuttaen samalla, että perhe on hyvin tietoinen juutalaisista juuristaan. Perheen isä kietoi kosher-tefillinin käsivarteensa todeten, että hänen isänsä teki niin aina kun joku perheen jäsen oli vaikeuksia tai sairaana. Useimmat perheet pelkäävät kuitenkin puhua näistä ja mieluummin esiintyvät nimettöminä muslimien pelossa.
Artikkelin kirjoittaja Hillel Fendel kertoo, etteivät kaikki juutalaiset paenneet maasta 135 jKr. roomalaisten murskattua Bar Kochba kapinan, vaan heitä jäi asumaan maahan. ”Näyttää siltä, että suuri osa arabeista maassa on pakkokäännytettyjä juutalaisia,” sanoo Sanhedrinin rabbi Dov Stein. ”On olemassa tutkimuksia, joitten mukaan 85 % Israelin arabeista on juutalaista sukujuurta.” Toisten mielestä vähemmän, mutta suuri osa kuitenkin. Aikoinaan juutalaisjohtajat David Ben-Gurion ja Yitzhak Ben-Tzvi kirjoittivat, että monien fellahien suonissa virtaa juutalaista verta, mutta he rakastivat maataan niin paljon, että mieluummin luopuivat uskostaan kuin maastaan. He viitannevat tässä kalifi Al-Hakimiin, joka 1012 antoi käskyn, että kaikkien oli käännyttävä muhamettilaisiksi tai muutettava pois maasta. 90 % juutalaisista suostui ensimmäiseen vaihtoehtoon. Käsky peruttiin 32 vuotta myöhemmin, mutta 75 %:lle heistä se tuli liianmyöhään.
FENDEL kertoo artikkelissaan Siinain ja Negevin beduiineista, joista jotkut henkilöt ja jopa klaanit tietävät juutalaisista juuristaan. Varsinkin Hebronin läheisyydestä hän kertoo esimerkkejä perheistä, jotka ovat siitä tietoisia mutta eivät uskalla kertoa julkisesti.
Heprealaisen Yliopiston professori Ariela Oppenheim kertoo DNA-tutkimusten tukevan väitteitä läheisistä sukulaisuussuhteista juutalaisten ja Israelin arabien välillä, jotka molemmat ovat Babylonian kurdien jälkeläisiä Abrahamin ajoilta.
Muutamat juutalaisista juuristaan tietoiset haluavat palata juutalaisuuteen, mutta vastaanotto virallisen juutalaisuuden taholta ei aina ole ystävällinen.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132800
4. SEURAAVAKSI uutisia näiltä Israelin arabijuutalaisilta, Fatahin yleiskokouksesta Betlehemissä. Ehdotimme jo edellisessä raportissa, että myös Fatah on menossa juurilleen. Eilen Betlehemissä päätettiin konferenssin viidentenä päivänä seuraavista julkilausumista: Fatah säilyy kansallisena vapautusliikkeenä, jonka päämääränä on poistaa ja voittaa miehitys. Lausunnossa kerrotaan lisäksi: ”Huolimatta siitä, että järjestö on lupautunut saavuttamaan oikeudenmukaisen rauhan, emme luovu yhdestäkään optiostamme, ja uskomme, että vastarinta sen kaikissa muodoissaan on miehitetyn kansan laillinen oikeus kohdatessaan miehittäjänsä.” Julkilausuman mukaan palestiinalaisilla pakolaisilla on oikeus palata alkuperäisiin kyliinsä Israelin sisällä. Heitä lasketaan olleen noin 700 000, mikä määrä on vuosien kuluessa noussut noin kolmeen ja puoleen miljoonaan. Näitä vaatimuksia esitettäessä ei koskaan huomioida sitä, että suunnilleen sama määrä arabimaissa asuvia juutalaisia pakotettiin pois sieltä henkensä kaupalla. Yleensä he joutuivat jättämään kaiken omaisuutensa, pankkitilinsä ja kalleutensa paetessaan maasta, vain yksi matkalaukku perhettä kohti oli sallittu useimmissa tapauksissa. Israel sulautti nämä pakolaiset yhteiskuntaansa, vain pieni osa muutti muihin maihin. Arabipakolaiset, jotka lähtivät valtaosin omasta tahdostaan ilman pakkoa, asuvat pakolaisleireissä tai niiden läheisissä kylissä YK:n tuen varassa. Missä on arabien keskeinen solidaarisuus? Miksei heitä ole sulautettu arabimaihin, joissa he asuvat, vaikka maailman varat ovat kasautuneet niihin?
Mahmoud Abbasin neuvonantaja ja Fatahin korkea virkailija Tayeb Abdel Rahim selitti JP:n toimittajalle, että Fatah säilyy vapautusjärjestönä, kunnes se on saavuttanut palestiinalaisten tavoitteet. Hän painotti, ettei PA aloita rauhankeskusteluja ennen kuin Israel on keskeyttänyt kaiken rakentamisen Länsirannalla (vain juutalaisten?), hyväksynyt kahden valtion periaatteen ja täyttänyt velvollisuutensa eri sopimusten mukaisesti, joita on solmittu Israelin ja PA:n välillä. Kaikkien palestiinalaisvankien vapauttaminen on myös rauhan edellytyksenä.
Betlehemin konferenssi aloitti eilen Fatahin keskuskomitean ja vallankumousneuvoston jäsenten vaalit. Keskuskomiteassa on 21 jäsentä, vallankumousneuvostossa 120.
Tarkoitus oli keskustella siitä, miksi Fatah hävisi Gazan Hamasille ilman taistelua, mutta sen sijaan keskityttiin syyttämään Hamasia ja Israelia palestiinalaisten vaikeuksista. Arafatin kuolemasta ei myöskään osattu päättää muuta – Israelhan jo todettiin syylliseksi Arafatin myrkyttämiseen – kuin että asetettiin komitea asiaa penkomaan. JP:n artikkelin kirjoittaja Kahled Abu Toameh toteaa, että Fatah on se sama järjestö, jollaiseksi se alun perin perustettiin samoine julkilausumineen ja puolueohjelmineen. Vastarintapykälä muotoillaan kuhunkin tilanteeseen sopivaksi, ettei ulkoinen – länsimainen - rahavirta häiriintyisi. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin lääkärit katkaisevat suhteensa Physicians for Human Rights järjestön kanssa sen julkistettua kovin yksipuolisen raportin vankien kiduttamisesta.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132816
- IAF pommitti salakuljetustunnelia Gazan rajalla vastauksena sieltä ammuttuihin raketteihin, kolme eilen, osumatarkkuus huono. (INN)
- Itä Jerusalemin arabit kivittivät Sheikh Jarrassa vierailevaa kahta kansanedustajaa. Harediväki puolestaan vaurioitti pahoin pormestari Nir Barkatin autoa. Itse pääsi sentään pakoon ehjin nahoin.(INN)
- Kuningas Hesekian ajoilta olevan luksuspalatsin raunioista kibbuts Ramat Rachelin alueella on löydetty runsaasti muinaismuistoja. Kaivauksia tehdään Tel Avivin ja Heidelbergin yliopistojen tutkijoitten johdolla eri maista – jopa Espanjasta - tulleitten vapaaehtoisten avulla. Löydöissä on runsaasti savi-ruukkujen kädensijoja. He uskovat, että rakennuksessa säilytettiin viiniruukkuja, joilla maksettiin ulkopuolisten hallitsijoitten verosaatavia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132808
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132809
- Ehud Barak osallistui tilaisuuteen, jossa vietiin Torah-rulla Moskovitzin Itä Jerusalemin toimistoon. (ynetnews)
- Gazan evakuoinnin kustannukset nyt 10 miljardia NIS. (ynetnews)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021