KESKIVIIKKO 19.08.09
1. NETANYAHUN hallitus on kaikessa hiljaisuudessa soveltanut rakennuskieltoa Juudeassa ja Samariassa jo viiden kuukauden ajan. Yhtään rakennuslupaa ei ole myönnetty sinne. Rakennuslupien täytyy saada puolustusministeri Ehud Barakin hyväksyminen, ja hänen politiikkansa mukaan Israelin täytyy alistua Obaman hallituksen vaatimuksiin rakentamisen lopettamiseksi. Siksi hän soveltaa kieltoaan ilman hallituksen virallista käsittelyä ja päätöstä, kuten demokraattinen käytäntö edellyttäisi. Koska hallitus ei ole asiasta mitään päättänyt, pääministeri voi pestä kätensä - kuten se tekeekin - ilmoittaen, ettei rakentamiskieltoa koskevaa päätöstä ole tehty hallituksessa.
On melkoisen outoa, että USA:n presidentti kiittelee arabimaan vierailevalle presidentille, miten Israel soveltaa rakennuskieltoa Juudeassa ja Samariassa, vaikka Israelin kansa ei tiedä asiasta mitään. Eräs poliitikko syyttikin, että se entinen Netanyahu on tullut takaisin entisine hätäisine päätöksineen, joita ei ole mietitty tarpeeksi syvällisesti.
Pääministerin kansliasta selitetään, ettei kysymyksessä ole rakennuskielto, vaan tilanne on pysäytetty toistaiseksi odoteltaessa tilanteen kehitystä ja ilmeisesti myös presidentti Obaman Lähi Idän rauhansuunnitelmaa, josta hän lupasi presidentti Mubarakille julkistaa karkean luonnoksen lähi kuukausien aikana. (JP)
2. EGYPTIN presidentti Mubarak oli ilmeisen tyytyväinen keskusteluihin presidentti Obaman kanssa Valkoisessa Talossa tiistaina. Mubarakilla oli vahvoja epäluuloja hänen todellisista aikeistaan ja kyvyistään Lähi Idän ongelmien ratkomiseksi. Siinä hän toi esille arabimaitten laajemmankin epäluulon ja kärsimättömyyden tapaan, millä Obaman hallitus on käsitellyt Iranin tapausta. Ehkäpä Obaman ilmeinen taito ihmisten käsittelemiseksi on edelleen tallella, vaikka hänen kansansuosionsa USA:ssa onkin pahoin taantunut.
Dekbkafile, joka myös käsittelee Mubarakin USA:n vierailua artikkelissaan, kertoo havaintonaan, että Mubarak neuvoi Obamaa etenemään hitaasti Israelin rakentamisasioissa Juudeassa ja Samariassa ja sen sijaan keskittymään Iranin kysymykseen. Hillary Clinton sanoi jokin aika sitten, että USA odottaa Iranin virallista vastausta suoriin keskusteluihin sen ydinasesuunnitelmista syyskuun loppuun, mutta jos siihen mennessä ei saada hyväksyttävää vastausta, USA tulee etenemään vaihtoehtoisen suunnitelman mukaan, johon ensi vaiheessa kuulunevat kovennetut pakotteet – ehdolla, että Venäjä ja Kiina tulevat mukaan – eikä myöskään sotilaallisen ratkaisun mahdollisuutta ole suljettu pois. Venäjä on toistuvasti ilmoittanut julkisuudessa, ettei se tue kovennettuja sanktioita Irania vastaan. Tämä nostanee sotilaallisen iskun vaihtoehdon uudelleen todelliseksi ratkaisumalliksi.
Tämä on Iranin tilanteen ratkaisumalli tämän hetkisten tosiasiain valossa, mutta kuka tietää, mikä tulee olemaan maailman ja ennen kaikkea USA:n taloudellinen tilanne kesän jälkeen? Useat taloudellisia asioita tulkitsevat analyytikot ennustavat pankkilomaa elokuun lopusta lokakuuhun, mikä tehokkaasti keskeyttäisi kaiken rahaliikenteen toistaiseksi. Se voisi ennakoida Dollarin romahtamista lopullisesti ja uutta kansainvälistä rahayksikköä. Sellaisessa sekavassa tilanteessa kortit jaettaisiin maailman johtajille uudelleen. (JP)
3. ”PALESTIINALAISILLA on oikeus kotimaahan, mutta ei juutalaisten kotimaan sisäpuolella”, tulkitsee Arkansasin entinen kuvernööri, entinen presidenttiehdokas ja republikaanien potentiaalinen presidenttiehdokas 2012 vaaleissa Mike Huckabee Israelin tutustumis-matkansa kokemusten perusteella, joskin hänellä lienee ollut vankka tuntuma asioihin jo ennen matkaansakin. Hänen neljän päivän vierailunsa tänne kustansi Ateret Kohanim järjestö, joka toimii aktiivisesti Itä Jerusalemin alueella ostellen maata ja pyrkien saamaan sinne juutalaisasukkaita kaupungin muinaisen imagon palauttamiseksi.
Huckabee ilmaisi näkemyksensä tilanteesta näin: ”Asia on niin, että jos yrität pusertaa kahta hallitusta päällekkäin, seurauksena ei ole mitään muuta kuin ongelmia. En tiedä, miten sellainen tulisi onnistumaan. Se muistuttaa tilannetta, jossa samaa autoa omistaa kaksi henkilöä. Historiallisesti kansainvälinen yhteisö on jo todennut, että Israelilla on oikeus olla täällä ja että tämä tulee olemaan heidän kotimaansa.”
Huckabee selitti, että sama kansainvälinen yhteisö, joka antoi ”Palestiinan” juutalaisten kotimaaksi, tulisi päättää, minne palestiinalaisten tulisi perustaa kotimaansa, jota he voivat kutsua omakseen, mikä on täysin hyväksyttävää. ”Mutta tulisiko sen olla keskellä juutalaisten kotimaata? Tätä minä täysin rehellisesti kutsun epärealistiseksi.” Hän ei kuitenkaan katso, että sen tulisi olla Egyptissä tai Saudi Arabiassa, kuten hän vuonna 2007 esitti. ”Juutalaisille annettiin pienen pieni maarääpäle, jota he voivat kutsua kodikseen. Mutta pitäisikö heidän antaa siitä vielä kasvavien vaatimusten mukaan maata pois toivotun rauhanratkaisun hyväksi? – se ei ole tuonut rauhaa millään tasolla.” Hän ei tue Netanyahun määritelmää Palestiinan valtiosta Juudean ja Samarian sydänmailla, omine lippuineen, kansallisine hymneineen ja hallituksineen, joita hän Bar Ilan yliopiston puheessaan suositteli. Huckabee selitti, että huolimatta omista näkemyksistään hän presidentin ominaisuudessa odottaisi Israelin tekevän omat ratkaisunsa.
4. MIKE HUCKABEE tutustui eilen Jerusalemin pormestarin Nir Barkatin tapaamisensa jälkeen Maale Adumimin nopeasti kasvavaan kaupunkiin, jonka pormestari esitteli hänelle kaupunkinsa ja Jerusalemin välissä olevaa rakentamatonta E-1 aluetta, jolle hallitus ei ole antanut rakennuslupaa 3 600 asuntoyksikön rakentamiseksi. Huckabee ihmetteli, miten USA:n hallitus voi sulkea 40 000 asukkaan kaupungin luonnollisen laajentumissuunnan, ja miten se voi edes ajatella karkottaa sen asukkaat kodeistaan. ”Minne heidät sitten sijoitettaisiin?” hän kyseli. ”Mistä heille löydettäisiin uudet asunnot, koulut, työpaikat?”
Maale Aduminista matkaa jatkettiin Bet Eliin (Jumalan Huone), jonka merkitystä juutalaisille ja sen historiallista taustaa selitti pääministeri Netanyahun vaimon veli Hagi Ben-Artzi. Sieltä matkaa jatkettiin Har Brachaan ja yhteen ensimmäisistä setlementtien ulkopuolisesta yhteisöstä Givot Olam lähellä Itamaria ja Nablusia (Sikem).
Matkan jälkeen Huckabee ihasteli Pyhän Maan erikoisuutta ja ainutlaatuisuutta: ”Tämä on hyvin, hyvin erityislaatuinen maa. On ollut hämmästyttävää seurata vuosien aikana ensimmäisestä matkasta vuonna 1973 aina tähän päivään saakka. Olen jatkuvasti hämmästynyt muistaessani asumattomia alueita, jotka nyt kasvattavat ruokatarpeita, kauppatavaroita ja perheitä. Kuivat luut ovat todella alkaneet elää,” hän sanoi viitaten Hesekielin ilmoitukseen kuivista luista. (Hes.37)
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1249418638530&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
5. ISRAELIN ulkoministeriö on kauhuissaan ja moraalisesti loukkaantunut Ruotsin suurimmassa sanomalehdessä ”Aftonbladet” julkaistusta artikkelista, jossa syytetään Israelin armeijaa, että se sieppaa palestiinalaisia varastaakseen heiltä sisäelimiä myyntiä varten. Ulkoministeriö lausunnossa sanotaan: ”Kukaan ei hyväksyisi sellaista keskiaikaista veriuhri herjausta (bloodlibel), mikä ilman epäilystä tulee kasvattamaan viharikoksia juutalaisia vastaan”, sanoo Ulkoministeriön edustaja Yigal Palmor. ”Tämä on häväistys mielipiteen ilmaisun vapautta vastaan, ja jokaisen ruotsalaisen tulisi tuomita se ilman ehtoja.”
Lehden artikkeli otsikoidaan: ”He varastavat sisäelimiä pojiltamme.” Artikkelin tukena julkaistiin useita karmeita valokuvia. Siinä esitetään palestiinalaisten kertomiksi väitettyjä kertomuksia, miten IDF:n sotilaat sieppaavat heidän poikiaan varastavat heidän elimiään.
Haaretz-lehti toistaa Donald Boströmin kirjoitusta: ”Meidän poikiamme käytetään tahdottomina elinten lahjoittajina, Khaledin omaiset Nablusista kertoivat minulle, kuten myös Raedin äiti Jeninistä, Machmodin sedät ja Nafes Gazasta, jotka kaikki hävisivät päiväkausiksi, ja heidät palautettiin kuolleina ja ruumiit avattuina.”
Artikkelissa viitataan tapaukseen New Jerseyssä, jossa useat juutalaiset, mukana rabbeja, pidätettiin epäiltyinä useista rikoksista, niiden mukana elinkauppa elinsiirtoja varten.
JP:n Herb Keinonin kirjoittamassa artikkelissa viitataan samantapaisiin syytöksiin elinten varastamisesta ensimmäisen intifadan aikana 1992.
Ruotsalainen lehti ”Sydsvenska” tuomitsi kilpailijalehden artikkelin kutsuen lehteä ”antisemiittiseksi” ja artikkelia joukoksi huhuja, synkiksi kuiskauksiksi: ”Sitä se kaikki on. Lopultakin, kaikkihan me tiedämme, millaisia juutalaiset ovat, emmekö tiedäkin: epäinhimillisiä, kovettuneita, kyvykkäitä mihin tahansa. Nyt on jäljellä vain puolustus, sekin arvattavissa: Anti-semitismi? Ei toki, vain Israelin kritiikkiä”, kirjoittaa ruotsalainen kolumnisti Mats Skogkär. (JP) http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1249418641250&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
6. UUTISOTSIKOITA
- Venäjällä vierailulla oleva presidentti Shimon Peres kutsui atomipommia Iranin käsissä lentäväksi kuolemanleiriksi. Peres pyrkii saamaan Venäjän luopumaan huippunykyaikaisten ilmatorjuntaohjusten myynnin Iranille, koska ne horjuttavat voimatasapainoa alueella Medjedev lupasi miettiä asiaa. (JP)
- Poliisi pyrkii selvittämään Raphael Miriashvilin, 25 Lodista, mystisen murhan. Hänet löydettiin tyhjästä rakennuksesta viime perjantaina. Hän työskenteli Yad LeAchim järjestössä, joka pyrkii auttamaan arabien kanssa naimisissa olevia juutalaisia naisia, joista useat joutuvat suuriin vaikeuksiin. Miriashvili joutui lyhyeksi ajaksi vankilaan autettuaan väkivalloin erästä juutalaista naista irtautumaan avioliitostaan arabin kanssa. Poliisi epäilee, että kysymys voi olla kostosta, mutta hänen ruumiistaan ei löydetty väkivallan merkkejä. (JP)
- Israelin valtio joutuu toistuvasti tuhoamaan beduiinien laittomasti rakentamia taloja Negevissä. Ihmisoikeusjärjestön mukaan vuoden 2007 alusta lähtien valtio on tuhonnut 130 beduiinitaloa Negevissä. Maanhallituksen mukaan 40 % Negevin 155 000 beduiinien rakentamista taloista on rakennettu ilman lupaa.
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1249418641250&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Sikaflunssa vei kymmenennen uhrinsa Israelissa. Labourtin kansanedustaja Eitan Cabel epäili, että hänkin on voinut saada H1N1 tartunnan. (JP)
- Abbas pyytää Sudanin presidenttiä vaikuttamaan Hamasin johtoon, jotta se lieventäisi kovaa kantaansa yhteisneuvotteluissa. (JP)
- UNRWA on aloittanut kampanjan ruoka-avun keräämiseksi Gazana palestiinalaisille Ramadanin ajaksi, joka alkaa 22.08.09. (JP)
- Läntiset ja Israelin diplomaatit epäilevät, että IAEA piilottelee tietojaan Iranin ydinasesuunnitelmista ja niiden toteuttamisen nykyvaiheesta. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1108564.html
- Hebronin juutalaiset asukkaat ottivat hetkeksi haltuunsa Hebronin ”pyhiinvaeltajientien” varrella sijaitsevan ”rauhantalon” protestiksi sitä vastaan, että poliisi tuhosi juutalaisen viinitarhan Kiryat Arabassa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132985
- 43 % PA:n maksamista palkoista menee ns. turvallisuusjoukoille.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021