PERJANTAI 03.07.09
1. ”PÄÄMINISTERIN tulee aloittaa tiekartan toteuttaminen tai USA tulee pakottamaan meidät johonkin paljon pahempaan”, pääministeri Ariel Sharonin läheinen neuvonantaja Dov Weissglas kertoo JP:n päätoimittajalle David Horovitzille. Hän oli Sharonin rinnalla silloin, kun tämä toteutti Gazan juutalaisten karkottamisen kodeistaan.
Weissglas toteaa, että jos Netanyahulla on formula, millä pystyy estämään Palestiinan valtion syntymisen, hänen tulee panna tiekartta kokonaan syrjään.
Mutta jos hänellä ei sellaista ole – kuten on todennäköistä – hänen tulee alkaa toteuttaa tiekarttaa pikkutarkasti, ei vain valitsemalla siitä pari erikoiskohtaa, kuten on tapahtunut. Weissglas vakuuttaa, ettei tiekartta ole poliittinen suunnitelma vaan hoito-ohjelma. Kysymykseen mitä muita hoidettavia asioita tulisi huomioida Weissglas otti esille muutamia: Asiat, jotka kuuluvat rajojen valvontaan; IDF:n tukikohtien jatkuva pysyminen uuden valtion sisällä; palestiinalaisten oikeus liittosopimusten solmimiseen ulkomaitten kanssa sekä sisäisten ja ulkoisten tiedustelupalvelujen perustamiseen.
Weissglas ottaa hypoteettisen mahdollisuuden, että Abbas tarttuu Netanyahun asettamaan syöttiin ja kertoo yhtenä aamuna: ”Hyvä on, me hyväksymme Israelin juutalaisena valtiona ja aloitamme aseistariisumisen. Voisimmeko tavata niin pian kuin suinkin perustaaksemme Palestiinan valtion?” Hypoteettisesta mahdollisuudesta hypoteettinen seuraus: Netanyahu olisi moraalisesti pakotettu hyväksymään Abbasin tarjouksen menettämättä kasvojaan. Kaiken nähneenä ja kokeneena asianajajana Dov Weissglas analysoi tiekarttaa: Hoitosuunnitelmana se ei sisällä minkäänlaisia ratkaisuja, ne on tehtävä erikseen poliittisin perustein. Hän antaa isällisen neuvon Netanyahulle: Pidä huoli siitä, että toteutat tiekarttaa siten, ettei sen toteuttaminen missään vaiheessa ja ratkaisussa vaaranna Israelin turvallisuutta. Tämä on keskeinen kysymys, mikä näyttää unohtuneen aiemmissa rauhantarjouksissa PA:lle. Weissglas sanookin kiittävänsä Luojaansa, etteivät palestiinalaiset hyväksyneet niitä, joista pääministeri Ehud Olmertin viimeinen tarjous oli holtittomin.
Mutta tiedostaako Netanyahu tämän kovenevan painostuksen alaisena? (JP)
2. WEISSGLAS toteaa haastattelussa, että niin kauan kuin Netanyahu viivytteli oman rauhanprosessia koskevan mielipiteensä julkistamisessa ja tiekartan hyväksymisessä, oli suuri vaara, että USA panee tiekartan syrjään ja alkaa vaatia välittömiä lopullisen tilanteen keskusteluja, jotka tiekartan mukaan tulevat vasta viimeisessä vaiheessa.
Tiekarttaa esitellään osoitteessa: http://israelupdate.achlak.net/?page_id=139
Weissglas toteaa, että Sharonin oli vaikea hyväksyä tiekarttaa, mutta hän joutui lopulta sen tekemään kuitenkin lisäten siihen 14 varausta, jotka hallitus hyväksyi, mutta joihin USA tai kvartetti eivät ole ottanut kantaa. Hän sanoo, että Palestiinan valtio olisi ollut mahdollista estää 1967 ja 1980-luvulla asuttamalla miljoonia juutalaisia Juudeaan ja Samariaan, mutta ne tilaisuudet jätettiin käyttämättä. Olmert teki samoin pahan virheen ohittaessaan tiekartan ja Annapolis-konferenssin dokumentin tarjouksessaan, minkä Abbas onneksemme hylkäsi.
Weissglasin suurin huoli tällä hetkellä on se, että Obaman hallitus kyllästyneenä ”rauhanprosessin” hitauteen julkistaa oman Lähi Idän suunnitelmansa, mikä pakkosyötetään Israelille muutamien viikkojen kuluttua. USA ei halua verenvuodatusta eikä uutta intifadaa, toteaa Weissglas, mutta se haluaa kokeensa onnistuvan. On kuitenkin huomioitava, että asiat näyttävät aivan toiselta Pennsylvanian puistokadulla kuin Jerusalemissa. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1246443708715&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
3. ISRAELIN kuuluisat puolustusvoimat, IDF, on joutunut kokonaan uudenlaisen rintaman eteen, johon sitä ei ole koulutettu eikä aseistettu ollenkaan. Pahoin haavoitettuna neljästä ihmisoikeusjärjestöjen julkistamasta raportista vain viikko sen jälkeen armeija kokee joutuvansa nopeasti kasvavan ja voimistuvan ”juridisen rintaman” eteen, joka uhkaa Israelia hälyttävällä nopeudella. Myös Israelin oikeus- ja puolustuslaitokset kiillottavat aseitaan ja kilpiään pystyäkseen tunnollisesti ja ammattimaisesti tutkimaan armeijaa vastaan esitetyt syytökset sotarikoksista, eikä vain siksi, että tämä on IDF:n normaaliprosessi, vaan myös siksi, että voitaisiin torjua vieraat syytteet, tutkimukset ja IDF:n upseereita vastaan tehdyt kansainväliset pidätysmääräykset.
ARMEIJAN parissa odotetaan hallituksen paneutuvan ongelmiin, joita huolellisesti sotilas-operaatioita suunnittelevat kohtaavat epäsymmetrisessä sodankäynnissä, joita IDF joutuu käymään mutta myös voittamaan. Turhautuminen johtuu havainnoista, että suunnittelijoitten lähes ylivoimaisin ponnistuksin laatimat ja hyväksytyt suunnitelmat mahdollisimman pienen vahingon aiheuttamiseksi siviiliväestölle, joutuvat kohtuuttomien ja kasvavien kansainvälisten sotarikossyytösten kohteiksi, kuten kuusi kuukautta sitten Hamasin terrorijoukkoja vastaan käyty rajoitettu operaatio ”cast lead” Gazan kaistalla osoittaa.
Eräs korkea IDF:n upseeri kuvaa tilannetta Amir Mizrochin kirjoittaman artikkelin mukaan näin: ”Meitä vastaan käydään sotaa oikeuspiireissä. Sen päämääränä on kyseenalaistaa Israelin olemassaolo ja muodostaa pelote mahdollista voiman käyttämistä vastaan Gazassa ja Libanonissa.” Mizroch kertoo, että sekä oikeusupseerit että IDF:n informaatiotoimiston henkilökunta osallistuvat tulevien konfliktien operatiiviseen suunnitteluun korkeimmalla tasolla. He toteavat, ettei Gazan operaatio ole vielä ohi, vaan sitä käydään toisella rintamalla. On olemassa satoja anomuksia, vaatimuksia, oikeusopillisia lausuntoja ja aloitteita maailmanlaajuisesti, joita asianajajat tekevät paitsi Espanjassa, Englannissa ja Belgiassa useissa muissa valtioissa, jotkut niistä arabien, toiset juutalaisten tekemiä, hyökätäkseen Israelia vastaan lainopillisin keinoin. Heillä on runsaasti varoja käytössään, joita he saavat Israelille vihamielisiltä valtioilta ja henkilöiltä. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1246443708709&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
4. ISRAELIN laivasto on alkanut lähettämään sukellusveneitään yhä useammin Suezin kanavan kautta Punaisellemerelle, jossa ne osallistuvat harjoituksiin. Israelilla on kolme Dolphin-luokan sukellusvenettä, jotka pystyvät käyttämään myös ydinkärjin varustettuja risteilyohjuksia. Israelin laivaston taholta selitetään, että tarkoitus on näillä toimenpiteillä viestittää Israelille vihamieleisille valtioille, että tilanne Lähi Idässä on muuttumassa ja että aiemmin Israelille vihamieliset tai ainakin torjuvat arabivaltiot eivät enää näe Israelia vihollisena vaan ehkä jopa jonkin asteen liittolaisena.
Laivaston korkea upseeri kertoo, että sen alukset ovat viime aikoina usein purjehtineet Suezin kautta, sukellusveneet jopa pinnassa ajaen edes yrittämättä peitellä purjehtimistaan.
Viestin kohde on tietenkin ennen muuta Iran, jonka suhteet Egyptin ja Saudi Arabian kanssa ovat huomattavasti viilenneet viime aikoina. Egypti kärsi lähes shokin paljastettuaan alueellaan Siinailla suuren vakoilu- ja terrorirenkaan, jonka alkulähteet osoittivat Hizbullahiin, Syyriaan ja Iraniin. Presidentti Hosni Mubarak piti kärjekkään puheen, jossa hän varoitti vakoilurenkaan tukijoita Egyptin vihalla.
Yaakov Katz, joka kirjoitti JP:n artikkelin, selittää, että lyhin tie Israelin sukelluslaivoille Persianlahdelle kulkee Suezin kanavan kautta. Toinen tie Afrikan eteläkärjen kiertäen on 4500 meripeninkulman pituinen, ja matka edellyttäisi välitankkausta joko satamassa tai jostakin tukialuksesta. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- USA:n asiantuntijat kertovat, että Gazan terroristien kaivamat salakuljetustunnelit Philadelphia-käytävän ali Siinaille kaivetaan nyt yli 60 m:n syvyyteen, jossa niiden havaitseminen ja tuhoaminen on vaikeaa. Niitä uskotaan olevan satoja, vaikka IDF tuhosi niitä 300 viimeisen operaationsa aikana ja sen jälkeen. (JP)
- Iran pidätti tunnetun Ahmadinejadia tukevan ajatollahin tri Mehdi Khazalin pojan siksi, että hän kertoi web-sivullaan Ahmadinejadin juutalaisista juurista. Hänen aiempi nimensä oli Saburjian Aradan kaupungista. (JP)
- USA ja Israel laativat yhdessä tarjouspakettia arabimaita varten, jossa Israel suostuu tilapäiseen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen rakennuskieltoon, jos arabimaat vastavuoroisesti lähestyvät Israelia. Saudi Arabia ei tämän raportin mukaan ole kiinnostunut asiasta, eivätkä Persianlahden pienvaltiot myöskään muuta suhtautumistaan Israelin ilman saudien esimerkkiä. Saksan liittokansleri Angelika Merkel esitti vaatimuksen Israelille rakennuskiellosta määrätyksi ajaksi pienenä myönnytyksenä Israelin taholta. (JP)
- Puolustusministeriö on toiveikas, että USA poistaa F-22 stealth hävittäjän vientikiellon. Ainakin Japani on kiinnostunut ostamaan hävittäjän, mutta jos lupa saadaan, myös Israel on kiinnostunut. Asian ratkaisee kuitenkin koneen hinta, toimitusajankohta ja mahdolliset rajoitteet. Israel harkitsee viidennen sukupolven F-35 koneen hankintaa, mutta se on toimintakunnossa vasta 2014 tai sen jälkeen. Myös koneen hinta on noussut vuosien aikana. (JP)
- Rakennus- ja taloasiain ministeri Ariel Attias (Shas) sanoo mielipiteenään, ettei juutalaisten ja arabien tulisi asua lähellä toisiaan, koska arabit suhtautuvat vihamielisesti juutalaisiin. (JP)
- Israel on suhteellisen tyytyväinen IAEA:n johtajavalintaan. Pääsihteeriksi valittiin japanilainen Yikiya Amano, 62. Hän sai 23 ääntä Viinissä pidetyssä IAEA:n tilaisuudessa Etelä Afrikkalaista kilpailijaa vastaan. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021