MAANANTAI 06.07.09
1. USA:N VARAPRESIDENTTI Joe Biden kertoi ABC:n haastattelussa vastatessaan kysymykseen, tulisiko USA estämään Israelin mahdollisen hyökkäyksen Iranin ydinvoimaloita vastaan: ”USA ei voi määrätä toista itsenäistä valtiota, mitä se saa ja mitä ei saa tehdä. Israel päättäköön itse – se on itsenäinen valtio – mikä on sen intressien mukaista ja mitä se päättää tehdä Iranin tai minkä muun kanssa tahansa.”
Biden täydensi lausuntoaan: ”Riippumatta hyväksymisestämme tai kiellostamme, heillä on oikeus tehdä niin, kuten jokainen itsenäinen valtio”. Mutta hän vakuutti, ”ettei kukaan painosta Yhdysvaltoja muuttamaan käyttäytymistään siitä, miten tästä edetään”.
Biden lausunnon mukaan USA ei puolla eikä kiellä Israelin mahdollista ilmaiskua Iranin ydinvoimaloihin. Tämä asettaa Netanyahun ”temppelin harjalle”, hänellä on nyt äärimmäinen vastuu pystyä valitsemaan oikea tie ja tekemään oikeat päätökset.
Eilen uutiset kertoivat Saudi Arabian antaneen hiljaisen luvan IAF:n koneille käyttää sen ilmatilaa, jos ne lentävät pommituslennoilleen Iraniin. Pääministerin kanslia kielsi uutiset tuoreeltaan ja toistaa tänään, ettei tällaista lupaa ole saatu. (JP, AP Yaakov Katz)
2. USA:n armeijan esikuntapäälliköiden puheenjohtaja amiraali Mike Mullen sanoo Bidenin lausunnosta näin: ”Olen jonkun aikaa ollut huolestunut mistä tahansa hyökkäyksestä Iraniin. Minua huolestuttaa se, että se voisi pahoin järkyttää tasapainoa, ei vain siitä johtuen vaan sen aiheuttamista tahattomista seurauksista. Toisaalta olen yksi niistä, joitten mukaan Iranilla ei tulisi olla ydinaseita. Uskon sen pahoin järkyttävän tasapainoa.” Myös presidentti Obama sanoo vastustavansa Iranin ydinasetta, ”eikä vain siksi, että se uhkaa sillä USA:n liittolaismaita kuten Israel.”
ISRAELIN ilmavoimat IAF on jo vuosien ajan harjoitellut pitkän matkan lentoja useitten maitten ilmatilassa, joitten kanssa se on solminut useampivuotisia sopimuksia. IAF on myös säännöllisesti osallistunut lentonäytöksiin ja harjoituksiin eri puolilla maailmaa. Siksi Turkin lehdistö kyseli, miksi IAF ei osallistunut viimeiseen Anatolian Eagle lentoharjoituksiin Turkissa. IAF:n taholta vakuutetaan, ettei poissaolo aiheutunut operaatio Cast Lead aiheuttamista suhteitten häiriöistä Israelin ja Turkin välillä. Toukokuussa L´Express kirjoitti, että IAF harjoitteli lentoja Gibraltarille n. 4000 km:n päässä Israelista. Viime vuonna yli sadan IAF:n hävittäjän ylilennot Kreikassa katsottiin kuuluvan lentäjien kouluttamiseen pitkän matkan pommituslentoja varten. IAF harjoittelee tehtyjen sopimusten mukaan myös Romanian ilmatilassa. IAF osoittaa olevansa valmis, jos sitä tarvitaan. (JP)
3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu suostui lopulta lausumaan nuo kohtalokkaat sanat ”kaksi valtiota kahdelle kansalle”, joita häneltä on odotettu viikosta viikkoon, puhuessaan eilen kabinetin viikkoistunnossa analysoidessaan hallituksensa ensimmäisten 95 päivän toimia. Herb Keinon ja Gil Hoffman, jotka asiaa kertovan artikkelin JP:lle laativat, arvioivat, että Netanyahun puheen taustalla voidaan havaita USA:n hallituksen hillitön painostus, puhukoon Joe Biden itsenäisestä valtiosta itsenäisine päätöksineen mitä tahansa. Tämän luulisi nyt aloittavan keskeytyneet rauhankeskustelut Israelin ja PA:n kanssa lähi aikoina. Niiden tiellä on vielä ”muutamia tie-esteitä, joita IDF ei ole poistanut”: Netanyahu vaatii, että PA tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona; suunnittelun alaisena oleva Palestiinan valtion tulee olla aseistamaton eikä sillä saa olla sotilassopimuksia ulkovaltojen kanssa. Mahmoud Abbas puolestaan kieltäytyy koskaan tunnustamasta Netanyahun vaatimuksia; hän vaatii Israelia vetäytymään 1949 aselepolinjoille; poistamaan kaikki tiesulut ja tarkastuspisteet Juudeassa ja Samariassa sekä vapauttamaan kaikki pidättämänsä ja eri pituisiin vankeusrangaistuksiin tuomitut palestiinalaiset terroristit, sekä pakolaisten paluuoikeutta. Abbasilla on varmaan muitakin vaatimuksia, mutta nuo lienevät päällimmäisinä. Miten Gazan kohtalo sitten suhteutettaisiin näihin ”rauhankeskusteluihin”, on selvittämätön asia. Hamas ja Fatah jatkavat sovinto-neuvottelujaan Kairossa, joka antoi niille uhkavaatimuksen pikaisesta sovinnosta tai Kairo lopettaa kaiken välitystoimensa niiden välillä. (JP)
4. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak lensi eilen Lontooseen, jossa hän tapaa Obaman nimittämän Lähi Idän lähettilään Robert Mitchellin, toistamiseen viikon sisällä. Barak selvitti ennen lähtöään, että keskustelujen tarkoituksena on laajentaa yhteisymmärrystä Israelin ja USA:n välille. Israelissa on kummasteltu, miten muutaman parakkiyhteisön poistaminen Juudeassa ja Samariassa voi sitoa maailman johtavan suurvallan kädet ja suunnitelmat, kun maailmassa on kehittymässä lukuisia kriisipesäkkeitä. Toisaalta Israel on pyrkinyt osoittamaan, että ratkaisun tulee koskea Israelin ja arabimaitten välisiä suhteita laajemmissa puitteissa eikä vain paikallista Israelin ja PA:n välistä sopimusta. Mitchell laati muistion ”luvattomiksi havaittujen” juutalaisyhteisöjen poistamisesta jo kuluvan vuosikymmenen alussa, ja hänellä voi olla pakkomielle suunnitelmiensa toteuttamiseksi. Siksi hän palaa tähän aiheeseen yhä uudelleen. Rauhankeskustelujen ennustetaan etenevän kovin kivisiä polkuja pitkin, eikä aina suorinta tietä, jos ja kun ne lopulta saadaan alkamaan.
Hallituksen edustaja ja Netanyahun läheisin neuvonantaja Ron Dermer taputtelee hallitusta selkään hyvin tehdystä työstä. Hän toteaa, että muutamia kuukausia sitten olimme sodassa, ja nyt maa on rauhallinen, eivätkä Gazan terroristitkaan ole pahemmin häirinneet. Hän olettaa, että Netanyahun lupaama kova vastaisku kaikkiin häirintöihin on lopulta mennyt perille. Hän toteaa Netanyahun painottaneen hallituksen muodostamisesta lähtien maaliskuun 31. päivänä kaikissa yhteyksissä, ettei hän siedä pienintäkään terrori-iskua.
Netanyahun tunnustukset kahdesta valtiosta kahdelle kansalle eivät suinkaan ole herättäneet yhtenäisiä hurraahuutoja enempää hallituksen kuin oppositionkaan parissa. Israel Kotimme puolueen puheenjohtaja Zevulun Orlev pahoitteli sitä, että Netanyahu antautui USA:n painostuksen alla. NU:n puheenjohtaja Yaakov Katz sanoi, että jos Netanyahu olisi lausunut nuo sanat ennen maaliskuun loppua, hän ei olisi nyt pääministeri. Oppositiojohtaja Tzipi Livni sanoi ironiseksi Netanyahun lausuntoa yksimielisyyden saavuttamisesta Palestiinan valtion asiassa, koska ainoa, jonka mielen tuli muuttua, oli hän itse. (JP)
5. NETANYAHU vaatii aseistamatonta Palestiinan valtiota, mutta samaan aikaan USA:n kenraaliluutnantti Keith Dayton kouluttaa kovalla kiireellä palestiinalaisia ”sotilaiksi”, kuten heitä voitaneen kutsua. Yli 2000 on jo koulutettu Jordaniassa ja Jerikossa ja päämääränä on saada ainakin 4000 miestä koulutettua. Ongelmaksi on noussut vapaaehtoisten miesten löytäminen, koska kaikkia ei miellytä tarjottu koulutus, turvattu toimeentulo ja arvostettu asema kansan parissa. IDF on vetänyt joukkonsa pois useista palestiinalaiskaupungeista Juudeassa ja Samariassa ja antanut niiden turvallisuusvastuun Daytonin poliiseille.
Puolustusministeri Ehud Barak antoi luvan tuhannen Kalashnikov-kiväärin toimittamiseksi PA:n poliiseille. Palestiinalaisalueille on viety kymmeniä tuhansia kivääreitä ja muita aseita siitä lähtien, kun Shimon Peres lupasi Jasser Arafatille 40 000 kivääriä pian sen jälkeen, kun Arafatin ”taistelijat” siirtyivät Gazaan ja Jerikoon. Olisi mielenkiintoista tietää, minne kaikki nuo aseet ovat hävinneet.
Ehud Barak on antanut luvan siirtää Länsirannalle Jordaniassa viimeisiä tarkistuksia odottavat 50 panssaroitua miehistönkuljetusvaunua. Ne toimitti Jordaniaan Venäjä, ne ovat mallia
BTR-70. Viimeinen kiistely koski niiden varustamista raskailla konekivääreillä, kuten PA vaatii, mutta jota puolustusministeriö vastustaa. (JP)
6. JERUSALEMIN itäisessä Silwanin lähiössä riehui taistelu perjantai-illasta lähtien kahden palestiinalaisklaanin välillä. Kolme Jerusalemin rajapoliisin autoa meni taistelijoitten väliin perjantai-iltana erottaakseen klaanit toisistaan. He eivät löytäneet aseita. Poliisin ollessa vielä alueella tulitus puhkesi uudelleen. Poliisi kutsui apujoukkoja, mutta etsinnöissä ei löydetty aseita. Poliisin edustaja sanoo, että sillä oli tarvittava joukko poliiseja alueella, mutta paikalliset asukkaat väittävät, että poliisi seurasi tulitusta sivusta puuttumatta siihen. Israelin ambulanssit, Magen David Adom, eivät uskaltaneet mennä Silwanin lähiöön, vaan seisoivat Lantaportin luona pari tuntia odotellen poliisin turvajoukkoja. Kaupungin viranomaiset liikkuvat kuitenkin siellä ilman poliisisaattueita jaellessaan laittomien rakennusten purkutuomioita. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Tuhopolttajat sytyttivät tulipalon Modi´inin synagogan sisäänkäynnissä myöhään lauantai-iltana. (JP)
- Gazan sotaa tutkiva YK:n edustaja Richard Goldstone saa todistuksia sekä karkotetuilta Gazan juutalaisasukkailta että Gazan palestiinalaisilta. (JP)
- PA:n pääministeri Salaam Fayan lupaa armollisesti, että juutalaiset ovat tervetulleita asumaan tulevassa Palestiinan valtiossa. Hän antoi vastauksensa kysymykseen, jonka esitti entinen CIA-johtaja James Woolsey, joka kertoi Israelin yli miljoonan arabin nauttivan samoja oikeuksia kuin sen juutalaiset. Fayad täsmensi lausuntonaan lisäten, että juutalaisasukkaat Palestiinassa tulisivat nauttimaan ainakin samoja oikeuksia kuin Israelin arabit Israelissa.(JP)
- Israelin turvallisuusjoukot pystyivät saamansa vihjeen perusteella pidättämään Gazasta Israeliin lähetetyn terroristin perustamasta terrorisolua maan eteläosaan. Abd al-Rahman Talalka oli saanut huolellisen koulutuksen Gazan eteläosassa, mistä hänet lähetettiin Israeliin Siinain kautta. Poliisi asetti lukuisia tiesulkuja ja tarkastuspisteitä maan eteläosaan, minkä johdosta hänet saatiin kiinni ennen kuin hän ehti muodostaa soluaan. (JP)
- Iran sanoo olevansa valmis vastaiskuun, jos sitä vastaan hyökätään. (INN)
- Israel on kehittänyt uuden panssaroidun miehistövaunun nimeltä Namer (tiikeri). Sen aseistus on kehitetty kaupunkisotaa varten. Sillä on 30 mm:n kanuuna, jonka toiminta-alue kattaa 360 astetta, ja ampuu myös ylöspäin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132221
- Haifan yliopiston tutkijat löysivät erämaasta kasvin, joka pystyy keräämään sadetta 16 kertaa enemmän kuin normaalikasvit. Sen suuret ja leveät lehdet on varustettu kouruilla, jotka ohjaavat sadeveden sen juurille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132212
- Gilad Shatilin isä Noam todistaa YK:n kansainvälisessä oikeudessa Haagissa. (INN).

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021