TIISTAI 23.06.09
1. TAISTELU Israelin oikeudesta rakentaa sille luvatun maan kamaralla tiivistyy USA:n tarkentaessa, mitä se tarkoittaa vaatiessaan rakentamisen lopettamista Juudeassa ja Samariassa. USA:n ulkoministeriön ja sen alaisten lähettien lausunnot ovat toistuvasti harhaanjohtavia siksi, että niissä vaaditaan rakentamisrajoituksia, millä niillä tarkoitetaan vain juutalaisten asukkaitten rakentamista, ei palestiinalaisten, joitten laitonta rakentamista ei valvo kukaan. Joittenkin laskelmien mukaan palestiinalaisten ilman lupaa rakentamien rakennusten määrä Juudeassa ja Samariassa nousee useaan tuhanteen. USA:n lausuntojen taustalla on tietenkin sen omaksuma määritelmä, että ”Israelin läsnäolo Juudeassa ja Samariassa merkitsee noitten muinaisen juutalaismaan sydänalueitten miehittämistä”. Siitä, miten tällaiseen tilanteeseen on jouduttu, voidaan syyttää Israelin vasemmistolaisuuteen suuntautuvia hallituksia, jotka eivät ole selvästi ilmoittaneet kantaansa asiaan, vaan antaneet palestiinalaisten propagandan iskostua länsivaltojen Israelia koskevaan politiikkaan ja terminologiaan. Pääministeri Netanyahunkin lausunnot Juudeasta ja Samariasta ovat tämän juutalaiseen ajatteluun sekoittuneen vääristyneen filosofian tahraamia, mikä pakottaa juutalaisen, Netanyahua myöten, kuin anteeksi pyydellen viittaamaan tuhansia vuosia sitten syntyneeseen oikeuteen koko Israelin maahan Jordanjoesta Välimereen.
2. JP:N etusivun uutinen julistaa suurin otsikoin: USA sanoo, että ”setlementtejä koskeva rakennuskielto sisältää Itä Jerusalemin”. USA:n ulkoministeriön valtuuttama edustaja Ian Kelly kertoi JP:n toimittajille Tovah Lazaroffille ja Hilary Leila Kriegerille lehdistötilaisuuden aikana maanantaina, että juutalaiset lähiöt Itä Jerusalemissa sisältyvät USA:n vaatimukseen rakentamisen lopettamiseksi. ”Me vaadimme kaiken setlementtitoiminnan keskeyttämistä tällä alueella, yeah, vihreän linjan itäpuolella.” Kelly ei kuitenkaan reagoinut välittömästi tietoihin Israelin valtion 2009-2010 budjettiin sisältyvistä rakennusmäärärahoista koskien Maale Adumimin ja Har Homan rakentamista. JP:n artikkelissa todetaan, että em. budjetissa on esitetty 200 miljoonaa NIS Har Homan jatkorakentamiseen. Se tarkoittaa 240 aiemmin hyväksytyn asunnon rakentamista 2009, sekä valmisteluja 970 lisäasunnon markkinointia ja alustavia töitä varten, mikä odottaa Jerusalemin kaupungin hyväksymistä.
Valtion budjetti 2009-2010 esittää 150 miljoonan NIS Maale Adumimin infrastruktuuritöitä varten. Kaupunki sijaitsee Jerusalemista Jerikoon menevän tien eteläpuolella, ja jonka länsipuolella sijaitseva ns. E-1 alue odottaa päätöksiä rakennustöiden aloittamiseksi.
ISRAEL LIITTI virallisesti 1967 sodassa vapautetut Itä Jerusalemin osat pääkaupunkiinsa ja on aina katsonut, etteivät ne kuulu ns. kiistanalaiseen Länsirantaan. Sen mukaisesti niitä eivät koske muita Juudean ja Samarian alueita koskevat kiistat rakentamisoikeudesta. Netanyahu vakuutti viime viikon sunnuntaina pitämässään linjapuheessa, että Jerusalem on yhtenäinen ja tulee aina olemaan Israelin valtion pääkaupunki. Ulkoministeri Avigdor Lieberman välitti tämän periaatteen USA:n ulkoministeri Hillary Clintonille tavattuaan tämän Washingtonissa Netantyahun puheen jälkeen. Viesti ei näytä menneen perille. Hillary Clintonin kyynärpää muuten todella murtui pian Liebermanin käynnin jälkeen, mutta syyksi ilmoitettiin lankeaminen. Sattuuhan niitä lankeamisia paremmissakin perheissä, kuten sanotaan. (JP)
3. KANADASSA virallisella vierailulla oleva ulkoministeri Avigdor Lieberman (Libi) on yksi harvoista ulkomaisista diplomaateista, jotka ovat vaatineet YK:n puuttumista Iranin tilanteeseen. Mielenosoitukset Iranissa väärennöksiksi väitettyjen vaalitulosten ilmoituksen jälkeen ovat jatkuneet 10 päivää. Iranin valtaa pitävät mullahit ovat vallankumouskaartin IRGC johtajien suulla ilmoittaneet, että mielenosoitukset tullaan murskaamaan armotta. Tämän uskotaan tarkoittavan sitä, että viranomaisten tukahduttamistoimet tulevat kovenemaan, mikä voi merkitä lisää väkivaltaisuutta ja uusia kuolonuhreja. Iranin valvova neuvosto (Guardian Councel) ilmoitti eilen, ettei se tule muuttamaan vaalien tuloksia eikä peruuttamaan niitä, kuten oppositio vaatii. Neuvostossa on 12 jäsentä joista 6 nimittää ylin valvoja Khamenei ja 6 on islamilaista tuomaria. Sen tehtävänä on valvoa islamilaisen lain sharian toteutumista maassa. Neuvosto tunnustaa, että väärinkäytöksiä on voinut tapahtua, mutta osa niistä johtuu siitä, että äänestäjät saavat äänestää missä haluavat.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1094795.html
Lieberman antoi lausuntonsa Ottawassa tavattuaan Kanadan ulkoministeri Lawrence Cannonin, jota hän kertoi informoineensa Israelin asenteesta Iranin kysymykseen.
”Viimeisten päivien tapahtumat Iranissa ovat seurausta siitä, että mielenvikainen hallitus tulittaa kaduilla omia kansalaisiaan. Jokaisen tulee olla selvillä vaarasta, mitä merkitsee ydinaseitten joutuminen tällaisen hallituksen käsiin. Puuttumatta toisen valtion sisäisiin asioihin tapahtumat Iranissa viime päivien aikana vaativat selvää kannanottoa kansain-väliseltä yhteisöltä, ennen kaikkea YK:n turvallisuusneuvoston kutsumista hätäkokoukseen”, Lieberman totesi median edustajille. Israelin lausunnot Iranista ovat olleet hyvin hillittyjä.
Iranin vallasta syöstyn shaahin poika Reza Pahlevi puhui eilen Washingtonissa valittaen kyyneliin saakka kansansa kärsimyksiä sortohallituksen alla. (JP)
4. MOSHE ARENS muistuttaa Haaretzin web-sivun artikkelissaan, että pääministeri Netanyahun viime viikon puheessaan mainitsema tilanne kahdesta valtiosta, jotka asuvat rauhassa ja turvallisia rinnakkain, ei ole näköpiirissä lähi aikoina vasemmiston hurraamisesta huolimatta. Vasemmiston kuvitelma, että Israelin oikeisto olisi taipumassa kahden valtion periaatteen kannalle, on käytännössä osoittautunut harhakuvitelmaksi (pipedream), josta yhä useampi luopuu tajutessaan todellisen tilanteen.
ARENS toteaa artikkelissaan, että jos Netanyahu olisi sanonut puheessaan, ettei Jordania ole Palestiina ja että setlementit ovat esteenä rauhalle, vasemmiston ilo olisi ollut ylimmillään. Mutta Netanyahu ei maininnut mitään sellaista. Arens muistuttaa, ettei hän olisi voinutkaan sellaista väittää, koska ”Jordania on Palestiina kaikilta muilta osin paitsi nimeltään”. Toiseksi, sanoo Arens, Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti vallitsi silloinkin, kun Jordania hallitsi Juudeaa ja Samariaa, ja tuhosi kaikki juutalaisyhteisöt siellä, kuten myös Jerusalemin itäosan 58 synagogaa ja uskonnollista rakennusta pyrkiessään hävittämään kaiken juutalaisuuteen viittaavan alueellaan. Siksi Arens kehottaa ”kutsumaan lapiota lapioksi”.
Jos muodostetaan uusi Palestiinan valtio, se tarkoittaa, että meillä on niitä kaksi, molemmin puolin Jordanjokea. Tilanne muistuttaisi Pohjois- ja Etelä-Korean välistä ongelmaa, joka jatkuu vuodesta toiseen vain pahentuen ja uhaten jo laajaa osaa maailmasta.
ARENS HÄMMÄSTELEE, miten länsimaat voivat ajaa tällaista tilannetta, jossa juutalaisten setlementtien sanotaan olevan esteenä rauhalle? Eikö se muistuttaisi sitä, miten Jordania suhtautuu juutalaisiin? Maan myyminen juutalaiselle Jordaniassa merkitsee kuoleman-tuomiota, ja sama laki on voimassa myös PA:n hallitsemilla alueilla. Arens kysyy, ovatko valveutuneet länsimaat todella perustamassa tällaista (rasismiin?) perustuvaa valtiota?
Arens palaa Netanyahun puheeseen todeten, ettei siinä esitetty kuva kahdesta rauhaa rakastavasta valtiosta ole mahdollinen niin kauan, kuin ”palestiinalaiset rakastavat terroria ja ihannoivat kuolemaa ja marttyyriutta” taistelussa juutalaista vastaan, missä hänet tavataan. Toiseksi Hamas hallitsee Gazassa, eikä Abbasin valta ulotu Ramallahia laajemmalle.
Lopuksi Arens muistuttaa sitä, mistä Menachem Begin varoitti USA:n presidentti Jimmy Carteria, että Israel on itsenäinen valtio, ei banaanivaltio, eikä ota määräyksiä keltään ulkopuoliselta. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1094907.html
5. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas, aktiivisena terroristiaikana tunnettu nimellä Abu Mazen, teki päätöksen, jonka nojalla PA:n turvallisuusjoukot saavat vapauttaa kaikki pidättämänsä Hamasin jäsenet Länsirannalla. Vain ne, joiden katsotaan aiheuttavan vaaraa turvallisuudelle, pidetään edelleen selleissään. Abbasin päätöksen taustalla uskotaan olevan tarpeen esittää varovainen muistutus USA:n ja Israelin johtajille, ettei Israel ole suostunut lopettamaan kaikkea toimintaa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä – palestiinalaiset saavat vapaasti mellastaa kuten tähänkin saakka. On mielenkiintoista nähdä, toteutuuko tämä käytännössä, sillä aiemmissa vastaavissa tapauksissa turvallisuusjoukot ovat kieltäytyneet tottelemasta selvää käskyä, ja he lopulta päättävät, kuka on kenelle vaarallinen.
Fatahin ja Hamasin sovintoneuvottelut Kairossa jatkuvat Egyptin tiedustelujohtajan Omar Suleimanin johdolla, joka sanoo kärsivällisyytensä olevan koetteilla siinä määrin, että ”jollei sovintoa pian saada aikaan, hän esittää osapuolille mallin, josta ei voi kieltäytyä”.
Abbasin hallituksen taholta perustellaan massiivista Hamasin jäsenten pidättämistä sillä, että näin pyrittiin estämään Hamasin vallankaappausaikeet Länsirannalla, aidot tai kuvitellut. Lieneekö tuo vaara nyt sitten poistunut, vai onko takana ajatus: Tapahtukoon sitten niin. Hamasin edustaja ei oikein tiedä, miten suhtautua uutiseen vapautuksista, mutta hän kuitenkin syyttää Abbasia huomion kääntämisestä tärkeimmistä asioista, mutta ehkä sittenkin askeleena oikeaan suuntaan. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon heräsi lopulta Iranin tilanteeseen vaatien välitöntä siviileihin kohdistuvan suhteettoman väkivallan lopettamista: ”Pidätykset, uhkaukset ja voiman käyttö siviilejä vastaan tulee lopettaa välittömästi”, hän vaati. Kuuleekohan kukaan? Vallankumouskaarti on uhannut käyttää tuliaseita siviilejä vastaan. Toiseksi kaikki surunosoitustilaisuudet moskeijoissa uhrien muistamiseksi on kielletty, myös Nedan murhaa ei saa siten surra. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1094988.html
- Pääministeri Netanyahu matkustaa tänään viralliselle vierailulle Eurooppaan, tällä kertaa ilman Sarah-vaimoaan. Ranska pyytää Netanyahua tukemaan sen aloitetta maailman rauhankonferenssin pitämiseksi huipputasolla. (haaretz)
- 16 juutalaista Jemenistä tuotiin salaisia teitä pitkin Israeliin. Heidän mukanaan oli Sanaassa murhatun juutalaisen opettajan perhe. Juutalaisjärjestöjen välillä on ollut kitkaa siitä, että osa Jemenin juutalaisista ohjataan Yhdysvaltoihin. Jemenissä lasketaan olevan vielä 200 – 300 juutalaista pääasiassa Sanaassa, jonne heidät siirrettiin murhauhkausten vuoksi. Arviolta 50 000 Jemenin juutalaista siirrettiin Israeliin vuodesta 1949 alkaen. (haaretz)
- Iranin ilmavoimat aloittivat harjoitukset sekasorrosta huolimatta. Harjoituksissa testataan mm. lentotankkausta 3 600 km:n matkalla, eli etäisyyttä Israeliin ja takaisin. Harjoituksiin osallistuu Sukhoi ja Saekheh, Iranissa valmistettuja, koneita. Iranin armeijan yksiköt pitävät toistuvia harjoituksia. (Debkafile)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021