TORSTAI 07.05.09
1. USA:N apulaisulkoministeri Rose Gottemöller aiheutti melkoisen arvailujen myrskyn puheellaan YK:n järjestämässä tilaisuudessa, jonka tarkoituksena oli vahvistaa YK:n asettamaa ydinasetietoisuuden levittämiskieltoa (NPT). Gottemöller sanoi puheessaan, että yleinen pysytteleminen kieltosopimuksen puitteissa, mukaan lukien Intia, Israel, Pakistan ja Pohjois-Korea, on edelleen USA:n keskeinen kohde.
Häneltä vaadittiin selvennystä puheen jälkeen, tarkoittiko hänen puheensa sitä, että USA tulee painostamaan Israelia uusiin järjestelyihin ydinohjelmansa hylkäämiseksi ja NPT-dokumentin allekirjoittamiseksi, mutta hän kieltäytyi kommentoimasta asiaa.
Gottemöllerin puhe herätti odotettua hämminkiä Israelin viranomaisten kuten myös sille myötämielisten USA:n edustajien parissa. Israel ei ole koskaan virallisesti tai epävirallisesti tunnustanut, että sillä olisi ydinaseita. Eri yhteyksissä ulkopuoliset tahot ovat vihjailleet, että Israelilla voi olla jopa 200 ydinpommia, eräässä vaiheessa myös kerrottiin, että osa niistä olisi teknisesti huipputasoisia taktisia aseita, joita voitaisiin käyttää taistelukentällä. Näihin väitteisiin ei ole tyhjentäviä vastauksia.
Jos apulaisulkoministerin lausunto edustaa Obaman hallituksen kantaa Israelin painostamiseksi NPT:n allekirjoittamiseksi, se merkitsee merkittävää muutosta Israelin ja USA:n välisissä Israelin ydinteollisuutta koskevissa suhteissa.
Israel ei ole koskaan virallisesti eikä epävirallisesti tunnustanut, että sillä olisi ydinaseita, vaikka muutamat pääministerit ovat epäsuorasti siitä vihjanneet. USA:n presidentit ovat 40 vuoden ajan suojanneet Israelin ydintutkimuksen yksityisyyttä toistuvia vaatimuksia vastaan sen julkistamiseksi.
Israelin johto on luottanut tähän salaisuuteensa, jota Israelissa kutsutaan ”Samson-optioksi”, joka otettaisiin käyttöön vasta viimeisenä puolustuskeinona odotettavissa olevan täydellisen tuhon välttämiseksi. Se on samalla toiminut pelotteluaseena, joskaan Israel ei tiettävästi ole julkisesti sitä käyttänyt.
USA:n ulkoministeriöstä kuitenkin vahvistettiin keskiviikkona, ettei sen politiikka Israelia kohtaan ole muuttunut, mutta vahvistettiin apulaisulkoministerin julkistama tieto, että USA painostaa niitä maita, jotka eivät ole allekirjoittaneet NPT-dokumenttia, allekirjoittamaan sen.
Eräät uutiset kutsuvat Gottemöllerin puheessaan ilmoittamaa vaatimusta nimellä ”Natanz vastaan Dimona”. Tällä tarkoitettaneen, että USA tulisi käyttämään Israelin myönnytystä saadakseen Iranin luopumaan ydinaseensa rakentamisesta.
Obaman hallituksen päämääränä on saada Lähi Itää koskeva rauhansuunnitelma, jota rakentaessaan hän tulee varmaan hyödyntämään kaikkia käytössään olevia keinoja. Israelin pakottaminen julkistamaan ydinteollisuutensa salaisuudet on yksi näitä keinoja; Israelin pakottaminen Palestiinan valtion perustamiseen on toinen. (JP)
2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu tapaa Egyptin presidentti Hosni Mubarakin ensi viikon maanantaina Sharm e-Sheikhissä. Pääministerin kansliasta selvennetään, että vierailu on samalla symbolinen osoitus Egyptin tärkeästä asemasta Lähi Idässä. Toinen tärkeä aihe tapaamisessa on pääministerin pyrkimys kehittää suhteita ”maltillisten arabimaitten” kanssa, missä Egypti johtavana valtiona pelaa keskeistä roolia. Netanyahun Egyptin vierailu sattuu sopivasti viikkoa ennen hänen Washingtonin vierailuaan, joka alkaa sunnuntaina 17.05.09.
Israelin ja Egyptin välisiä suhteita on rassannut Israel Beitenun puheenjohtajan Avigdor Liebermanin nimittäminen ulkoministeriksi tämän raflaavien lausuntojen vuoksi, joita hän on myöhemmin pyrkinyt tasoittelemaan, joskaan ei ole esittänyt suoraa anteeksipyyntöä. Kansallisen turvallisuusneuvoston puheenjohtaja Uzi Arad vieraili Egyptissä alkuviikosta valmistellakseen Netanyahun ja Mubarakin tapaamista.
Kolmas aihe, joka noussee Netanyahun ja Mubarakin keskusteluissa esille, on arabien rauhansuunnitelma, johon Obama on vaatinut selvennyksiä ja muutoksia. (JP)
3. LONTOOSSA ilmestyvä arabiankielinen lehti A-Quds al-Arabi kertoi artikkelissaan keskiviikkona, että arabijohtajat ovat laatimassa uutta rauhansuunnitelmaa, joka olisi yksityiskohtaisempi kuin vuoden 2002 saudi-suunnitelma. Siinä on tarkoitus käsitellä kaksi visaisinta kysymystä: Jerusalemin asema sekä palestiinalaispakolaiset. Saudisuunnitelma on kovin epämääräinen Jerusalemin kysymyksessä. Palestiinalaispakolaisilla se antaa oikeuden palata entisille asuinpaikoilleen tai saada oikeudenmukainen korvaus menetyksistään. Varsinkin pakolais-kysymys on Israelille mahdoton hyväksyä, koska se voisi tuoda maahan miljoonia palestiinalaisia. Pääministerin kanslia eikä ulkoministeriö halunnut kommentoida lontoolaislehden tietoja.
Netanyahu uskoo, että vaikka Iranin kysymys on kriittisin, se samalla antaa uusia mahdollisuuksia löytää yhteisymmärrystä arabimaitten kanssa, joista monet jakavat Israelin kantaman huolen Iranin vallan kasvusta alueella. Tämä voisi olla perustana rauhan-sopimuksen solmimiseksi Israelin, arabimaitten ja palestiinalaisten välille. (JP)
4. UUTISRAPORTIN mukaan, joka perustuu palestiinalaislähteisiin, Jordanian kuningas Abdullah II keskusteli uudesta tai tarkennetusta arabi-suunnitelmasta presidentti Obaman kanssa äskeisen USA:n matkansa aikana.
Suunnitelman mukaan perustetaan aseistamaton Palestiinan valtio, jonka pääkaupunkina on Jerusalem. Jerusalemin vanhakaupunki tulisi sen mukaan YK:n valvontaan, mutta Jerusalemin itäpuoliset kaupunginosat muodostaisivat Palestiinan valtion pääkaupungin. Tulevan palestiinalaisvaltion rajat määriteltäisiin maa-alueita vaihtamalla siten, että nykyisen ns. vihreän linjan tuntumassa olevat suuret juutalaisyhteisöt jäisivät Israelin puolelle rajaa. Suunnitelman mukaan tarkemmin määriteltävä osa 1947-49 itsenäisyyssodan aikana paenneita perheitä sallittaisiin muuttaa Palestiinan alueelle, kun taas muut pakolaiset saisivat kansalaisoikeudet niissä maissa, joissa he nyt asuvat.
Raportin mukaan presidentti Obama pyysi kuningas Abdullahia johtamaan uuden tarkistetun arabisuunnitelman laatimista. Palattuaan USA:n matkaltaan Jordanian kuningas Abdullah II lensi Riyadiin keskustellakseen suunnitelmasta saudijohtajien kanssa. Sunnuntaina hän tapasi PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin ja maanantaina Syyrian ulkoministeri Walid Muallemin yksityiskohtien hiomiseksi.
Obama oli raportin mukaan vaatinut, että arabimaitten tulee laatia selkeä aikataulu diplomaattisuhteitten solmimiseksi Israelin kanssa. Tällä Obama uskoo pystyvänsä rohkaisemaan Israelia suostumaan suunnitelman ehtoihin.
Obaman näyn mukaan pian Israelin lippu liehuu kaikkien arabimaitten pääkaupungissa, Palestiinan lippu Jerusalemissa ja YK:n lippu sen pyhillä paikoilla. (JP, H keinon ja AP)
5. JORDANIAN kuningas Abdullah II sanoi keskiviikkona Berliinissä, että Israelin, Syyrian, Libanonin ja muitten arabimaitten edustajat istuvat pian yhteisen pöydän ympärillä selvittääkseen Lähi Idän konfliktin yhteisten ponnistelujen kautta, joista keskustellaan USA:n kanssa. Abdullah II luonnehtii pakettisuunnitelmaa arabien, eurooppalaisten ja USA:n yhteiseksi yritykseksi voidakseen seuraavien kuukausien aikana luoda olosuhteet, jotka sallivat Israelin ja Palestiinan edustajien istua yhdessä libanonilaisten, Syyrian ja arabimaitten edustajien kanssa. Hän uskoi mediatilaisuudessa esiintyessään, että suunnitelma on paljon yksityiskohtaisempi Netanyahun Washingtonin vierailun aikoihin.
NETANYAHU ilmoitti tavattuaan kvartetin lähettilään Tony Blairen muodostavansa ministerikomitean, jota hän itse johtaa. Sen tehtävänä on laatia suunnitelma Palestiinan talouden kehittämiseksi ja palestiinalaisten elinolosuhteitten parantamiseksi. Komiteaan kuuluu talousministeri Yuval Steinitz, puolustusministeri Ehud Barak, ulkoministeri Avigdor Lieberman sekä Negevin ja Galilean aluekehityksen ministeri Silvan Shalom. Netanyahu kertoi, että hän on pyytänyt Shalomia aloittamaan uusia projekteja Jeninissä, Jerikossa ja Jordanjoen kastepaikan läheisyydessä.
TONY BLAIR kertoi keskiviikkona, että Obama on yhdessä kansainvälisten neuvottelijoitten kanssa laatimassa uutta strategiaa Israelin ja palestiinalaisten rauhankeskusteluja varten. Hän ei kertonut yksityiskohta, ja lisäsi, ettei kvartetti laadi omaa rauhansuunnitelmaansa, vaan odottaa arabisuunnitelman kehittymistä, mikä saanee vauhtia sekä Mubarakin että Abbasin loppukuusta tekemien Washingtonin vierailujen kautta. Kvartetin kokous on kesäkuussa, mutta se voi pitää ylimääräisiä istuntoja YK:n turvallisuusneuvoston kokouksen yhteydessä maanantaina.
ARABILIITON pääsihteeri Amr Moussa, joka yleensä suhtautuu hyvin negatiivisesti Israelin asioihin, sanoi, ettei hän ole tietoinen tuosta kehityksestä, ja toisaalta, hän sanoi, että ”heillä on hyvä saudisuunnitelma, eivätkä arabit ole kuulleet Israelin kommentoivan sitä mitenkään, joten miksi meidän tulisi muuttaa sitä?” hän kyseli. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Egyptissä vieraillut USA:n puolustusministeri Robert Gates pyrki selittämään Obaman Iranin politiikan strategiaa. Egyptin viranomaiset totesivat, että Kairon tulee tarkoin seurata Teheranin suunnitelmia. (JP)
- Senaattori John Kerry totesi, ettei USA enää pyri Iranin hallituksen vaihtoon.
- IAEA:n raportti kertoo, että sen tarkastajat löysivät pitkälle rikastetun uraanin jäänteitä Egyptistä 2007 ja 2008. Ne tulivat maahan ilmeisesti radioisotooppien kuljetusten yhteydessä, kertovat lähteet Kairossa.
- Peres kertoi YK:n pääsihteeri Ban Ki Moonille, ettei Israel tunne mitään tarvetta esittää anteeksipyyntöä Gazan operaatiosta. YK vaatii 11 miljoonan USD korvauksia sen laitoksia vastaan tehtyihin iskuihin.
- PA tulee asettamaan omat turvallisuusmiehensä suojaamaan paavin vierailua Betlehemissä. Israelin puolella häntä suojaa 80 000 turvallisuusmiestä.
- Palestiinalainen mies pidätettiin hänen yrittäessään myydä 1900 vuotta vanhaa papyrus-dokumenttia, jonka arvo voi olla 5-10 miljoonaa USD. Dokumentissa leski Miriam Bat Yaakov myy omistamansa omaisuuden miehensä veljelle. Dokumentti on 15 x 15 sm, kirjoitettu hepreaksi. (JP)
- Debkafile kertoo, että Syyrian presidentti Bashar Assad nimitti Ammaniin uskotun miehensä Bahjat Suleimanin johtamaan rauhankeskusteluja Syyrian puolesta. Tämän katsotaan merkitsevän, että Egypti, Jordania, Saudi Arabia ja Syyria käyvät nyt rauhankeskusteluja syrjäyttäen Turkin, joka niitä johti.
- Gazan terroristit laukovat rakettejaan Israeliin pari kolme päivässä, kuin muistuttaakseen, että täällä ollaan. Eiliset kolme rakettia ampui Hamas.
- Saudit valitsevat oman ”kuningattarensa” täysin mustaan kaapuun ja pääliinoihin käärittynä. Hän ei edusta kauneutta vaan moraalia.
- Netanyahu antoi luvan viedä 50 miljoonaa NIS Gazaan. Päätös herätti mielenosoituksia.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019