TIISTAI 07.04.09
1. ”OPERAATIO Cast Lead oli täysin oikeutettu, IDF toimi kirurgisella tarkkuudella. Valitettavasti tämän kaltaisissa operaatioissa on mahdotonta välttää siviiliuhreja. IDF toimi tavalla, jolla se pyrki suojelemaan siviilejä eräässä maailman kansoitetuimmassa paikassa”, sanoo Danny Zamir, Rabinin armeijaan valmistautumis-akatemian johtaja Kiryat Tivonissa, lisäten ” Sotilaille ei annettu käskyjä surmata siviilejä, suorittaa massateloituksia tai muita sen kaltaisia toimia. Siellä oli ongelmia, mutta ne ovat armeijan sisäisiä, jotka se pystyy itse selvittämään.” Zamir toteaa, että ”muutamia vandalismitapauksia asuntojen sisällä tapahtui, mutta ne täytyy asettaa oikeaan suhteeseen. Eivät nämä yksityistapaukset tee koko armeijaa syylliseksi sotarikoksiin”.
ZAMIR kertoo näitten keskustelujen taustasta artikkelissaan, jonka hän kirjoitti vastauksena New York Time lehdessä julkaistuihin kirjoituksiin, jotka perustuivat Zamirin johtaman akatemian sisäisessä lehdessä kerrottuihin sotilaitten kertomuksiin akatemian järjestämissä keskustelutilaisuuksissa. Sotilaat kertoivat tuntemuksistaan, jotka useimmiten perustuivat toisilta sotilailta kuulemiinsa kertomuksiin, mutta näiden keskustelujen tarkoituksena oli luodata taisteluihin osallistuneitten sotilaitten tuntemuksia akatemian sisäisenä asiana eikä levittää niitä julkisuuteen. Maailman media kuitenkin innokkaasti tarttui näihin kertomuksiin esittäen ne kuin aitoina sotakokemuksina, ja samalla antaen ymmärtää armeijan sisäisen jännitteen ei-uskonnollisten ja syvästi uskonnollisten sotilaitten välillä, ja varsinkin armeijan päärabbin Avichai Ronskyn osuutta siinä. Zamir kertoo, että yhdeksän sotilaan yksityis-keskusteluissa ilmaisemat mielipiteet julkistettiin maailman lehdistössä syytteen tapaan. ZAMIR SANOO, että hän kertoo kaiken tämän ei-uskonnollisena ja vasemmistolaisena.
”Oppi korvasi tasapuolisuuden, mikä johti vaaralliseen väärinymmärrykseen Israelin todellisuuden syvyydestä ja monimutkaisuudesta. Akatemian sisäiseen keskusteluun tarkoitetut mielipiteet julkaistiin yleispätevinä ja kokonaisvaltaisina toteamuksina median toimesta. Akatemia julkisti ne sisäisinä, osoitettuina ohjelman kautta valmistuneille ja heidän vanhemmilleen tarkoitettuina työvälineinä prosessissa uuden sukupolven opettamiseksi ja ohjaamiseksi. Jos IDF olisi sotarikollisten armeija, minä eroaisin siitä.”
Pääasianajaja, tuomari prikaatinkenraali Avichai Mandelblit vapautti viime viikolla IDF:n syytöksistä ja samalla keskeytti sotilaspoliisin tekemät tutkimukset asiassa, koska ne perustuivat kuulopuheisiin eivätkä tosiasioihin. (JP)
2. USA:n puolustusministeri Robert Gates vihjaili puheessaan eilen, että Pentagon aikoo lopettaa F-22 Raptorin, Israelin haluaman stealth-hävittäjän, tuotannon. Samalla hän ilmoitti, että rahoitusta kaksinkertaistetaan uuden sukupolven koneen F-35 tuotannon tehostamiseksi. Tämä F-35 Ligtning II saa budjetissa 11.2 miljardia USD, minkä Gates sanoo esittävänsä presidentille. Israel on antanut alustavan tilauksen kymmenien F-35 koneitten hankkimiseksi heti, kun ne valmistuvat. IAF:llä on kuitenkin aukko tehokkaassa konearsenaalissaan, jota täyttämään se olisi tarvinnut F-22 konetta. F-35 valmistunee aikaisintaan 2012. Gates rauhoitteli kuulijoita, että USA:n armeijan 180 F-22-koneen tilaus tullaan toteutetaan.
On kuitenkin oletettava, ettei Lockheed Martin jatka koneen tuotantoa yksityisenä, vaikka kiinnostusta koneeseen on monessa maassa, kuten Japanissa. Konetta ei ole toimitettu USA:n ulkopuolelle edes sen läheisimpiin liittolaismaihin.
Israelin huolena on Lähi Idän alueitten maitten nopeasti kasvava sotapotentiaali, missä varsinkin sekä Iranin että Pohjois-Korean ydinaseet yhdistettynä niiden ballististen ohjusten nopeaan kehitykseen ovat päätekijöinä. Vaikka Israelilla on rauhansopimus Egyptin kanssa, tämä muslimivaltio kuitenkin pitää yllä kylmää suhdetta Israelin kanssa, ja toiseksi sen sotilaalliset harjoitukset tähtäävät aina hyökkäykseen Israelia vastaan. Egypti on sisäisistä sosiaalisista tarpeistaan ja puutteistaan huolimatta käyttänyt valtavia summia armeijansa uusimiseksi nykyaikaisin USA:n toimittamin asein. Egyptin ja Israelin välinen raja on ollut rauhallinen muutamia salakuljetusyrityksiä sekä laittomia maahanmuuttoyrityksiä lukuun ottamatta rauhansopimuksen solmimisesta lähtien 1979. Mutta Mubarakin aika alkaa olla lopuillaan, eikä kukaan osaa arvioida, millaisen hallituksen maa saa sen jälkeen. (JP)
3. ISRAELIN turvallisuusjärjestöt pelkäävät, että Hamas kaivauttaa Egyptin ja Gazan väliselle n. 14 km:n pituisen Philadelphia-käytävän ali tunneleita, joitten kautta se pystyy kuljettamaan pitkän matkan raketteja ja ohjuksia yhtenä kappaleena. Yhden tunnelin kaivaminen kestää kuukausia, ja se on vaarallista tunnelin romahtamisvaaran vuoksi, kuten joskus tapahtuu varsinkin sateitten pehmitettyä maan. Tunnelien pituutta on myös jouduttu kasvattamaan, jotta ne voitaisiin piilottaa sekä Egyptin rajavartijoilta että IAF:n lentokoneilta, jotka tarkkailevat tilannetta käytävän alueella. Suurimmat tunnelit on tehty niin korkeiksi, että ihminen pystyy seisomaan niissä. Useimmat ovat vain ryömimiseen sopivia, mutta niiden kautta on kuljetettu jopa kotieläimiä, vasikoita, lampaita ja vuohia.
Beershebaan ammutut Katjusha-raketit valmistetaan osissa, joten niiden kuljetus on helppoa. Toinen Gazaan salakuljetettu raketti Fajr on lähes 10 metriä pitkä eikä sitä ole tarkoitettu hajotettavaksi osiin. Niitä kuitenkin on salakuljetettu Gazaan, ja niitä ammuttiin viimeisen IDF:n operaation aikana Israelin puolelle, Fajr-raketin kantomatka on 70 km, joten niillä yltää Gazasta Tel Avivin liepeille. Katjusha-raketti on n. 2 metrin mittainen.
Israelissa uskotaan, että tammikuussa Sudanin pohjoisrajan tuntumassa tuhottu rekka-kolonna kuljetti pitkän matkan raketteja, ehkä juuri Fajr-tyyppiä, Hamasille Gazaan. Siinä oli luultavasti kymmeniä ellei satoja näitä raketteja, mitkä olisivat muuttaneet voimatasapainoa alueella. Shin Betin johtaja Yuval Diskin arvioi, että operaatio Cast Lead loppumisen jälkeen 18. tammikuuta Hamas on salakuljettanut Gazaan 22 tonnia räjähteitä, 45 tonnia rakettien valmistamiseen tarvittavaa materiaalia, tusinoittain raketteja, satoja kranaatteja sekä panssarin- ja ilmatorjuntaohjuksia. Hamas valmistautuu uuteen sotaan. (JP)
4. ISRAELISSA odotetaan sydän kylmänä, miten presidentti BHO:n Turkin puheessaan
formuloivat lausunnot voidaan sovittaa Israelin uuden hallituksen suunnitelmiin, joita vasta muotoillaan, eikä niiden uskota tulevan julkisuuteen aivan lähipäivinä. BHO vakuutti puheessaan, jopa toistaen sanomansa vahvistamiseksi ikään kuin vaalikiertueella, että USA vahvasti kannattaa ”kahden valtion periaatetta, Israelia ja Palestiinaa, jotka asuvat rinnakkain rauhassa ja turvallisina.” Hän vakuutti, että ”tätä periaatetta tukevat israelilaiset, palestiinalaiset ja hyvän tahdon ihmiset kaikkialla maailmassa”, keitä he sitten lienevätkin. Hän vakuutti, että tämä on Annapolis-dokumentin periaate, ja sitä hän aikoo aktiivisesti tukea. Hän kehotti molempia oaspuolia toteuttamaan kullekin kuuluvat velvoitteensa sekä suorittamaan hyvän tahdon eleitä vastapuolen vakuuttamiseksi vilpittömistä aikeistaan.
BHO vakuutti puheissaan ja keskusteluissaan Turkin presidentti Abdullah Gulin kanssa Turkin olevan USA:n ystävä, kuten myös Israelin, jonka kanssa sillä on yhteneväisiä turvallisuus-tarpeita. BHO vakuutti myös puheissaan toistuvasti, ettei USA ole islamin vihollinen, eivätkä ne ole sodassa keskenään.
Baruck Hussein Obama näyttää opetelleen ulkoa Bushin käyttämän terminologian, sillä erotuksella, että hän huolellisesti välttää käyttämästä termiä ”sota”, sillä hän haluaa esiintyä rauhan airuena. Tätä hän osoitti varsinkin Islamilaisen Tasavallan (Iranin) suuntaan, jota hän sanoi USA:n kunnioittavan ja jonka kanssa valtioilla on yhteisiä intressejä. Hän kehotti Irania tulemaan kansainvälisen yhteisön tueksi selvittämään kansainvälisiä ongelmia ja harkitsemaan, kumpaa Iran haluaa, rakentaako pommia vai kansansa hyvinvointia.
BHO vältti mainitsemasta Armenian kansanmurhaa, vaikka hän aiemmin sanoi turkkilaisten surmanneen suuren määrän armenialaisia. Hän vakuutti, että Turkki on yhdistävä maa lännen ja islamilaisen maailman välillä, ei niitä jakava. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Fatahin valvomat PA:n joukot ovat jatkaneet Hamasin jäsenten pidätyksiä Länsirannalla sen jälkeen, kun sovintoneuvottelut Kairossa katkesivat. Tämä ei varmaan ole omiaan helpottamaan niiden jatkamista. (JP)
- ISRAEL on moukarin ja alasimen välissä yrittäessään ratkaista, mikä olisi järkevä tapa suhtautua YK:n ihmisoikeusneuvoston asettaman ja juutalais-syntyisen eteläafrikkalaisen tuomarin Richard Goldsteinin tutkimuksiin sotarikoksista syytettynä. Goldstein tunnustaa, että hänelle on lapsesta lähtien ollut vaikea uskoa, että Israel, joka itse on vuosisatojen aikana kokenut jatkuvaa painostusta ja vainoa maailmalla, voisi koskaan syyllistyä samaan toisia kansoja kohtaan. Israel on aiemmin boikotoinut YK:n asettamien tutkimuskomiteoitten toimia, koska se ei luota niiden tasapuolisuuteen, eikä tilanne varmaan ole yhtään helpompi tässäkään asiassa. (JP)
- Turkin poliisi sanoo pidättäneensä miehen, joka oli suunnitellut presidentti Obaman murhaa tämän Turkin matkan aikana. (JP)
- Egyptin presidentti Hosni Mubarak kutsui pääministeri Benyamin Netanyahun kylään. Johtajat tavannevat toisensa Sharm el-Sheikissä, mikä ehkä helpottaa turvallisuustoimia ja estää laajojen mielenosoittajajoukkojen kokoontumisen vierailun ajaksi. (JP)
- Nasaretissa valmistaudutaan paavi Benedict XVI vierailuun. Sitä varten kunnostetaan 25 dunamin suuruinen amfiteatteri Kedumim-vuorella, jossa on 7000 pysyvää istuinpaikkaa sekä 35 000 ihmiselle muovituolit. Paavi vierailee Israelissa toukokuun kahdeksannen ja viidennentoista päivien välisenä aikana. Nasaretissa hän vierailee 14. toukokuuta tilaisuudessa, johon odotetaan 40 000 vierasta. Kaupungilla on vaikeuksia löytää varoja valmisteluihin. (JP)
- Työttömyys nousi Israelissa maaliskuun aikana; 21 452 ihmistä ilmoittautui työttömyyskortistoon, mikä nosti työttömien määrää 71 % viime vuoden vastaavaan aikaan. (JP)
- Arkeologit löysivät Jerusalemin Davidin kaupungin kaivausten yhteydessä vuolukivilaatan kappaleen, jossa on useita kirjoituksia muinaisella heprealla. Laatta on luultavasti 3000 vuotta vanha, kuningas Hesekian ajalta. Teksti on liian puutteellinen, jotta sen perusteella voitaisiin tehdä arvioita, kehen siinä viitataan tai edes kääntää sitä sanoiksi. Se voi olla tervehdys ja onnen toivotus rakennuksen vihkiäisiin tai matkalle Siiloan lammikolta Temppeliin. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021