PERJANTAI 03.04.09
1. TERRORISTI iski taas kerran. Vuorossa oli pieni juutalaissiirtokunta Bat Ain Juudeassa lähellä Kfar Etzionia. Tämä Bat Ainin kylä ei ole halunnut turva-aitaa ympärilleen, kuten on tavallista Juudeassa ja Samariassa, koska se asukkaitten mielestä osoittaa alistumista, mihin he eivät suostu. Kylän 150 perhettä koostuvat hengellisistä ja ääri-uskonnollisista, kuten Tovah Lazaroff ja Yaakoc Katz artikkelissaan heitä kuvaavat. Tämä hyökkäys oli toinen Bat Ainissa. Jokin aika sitten palestiinalaiset ”teini-ikäiset” murhasivat muusikko Erez Levanonin, joka mielellään meni kylän ulkopuolelle yksinäiseen paikkaan rukoilemaan ja keskittymään. Arabipoika on täysi-ikäinen 16-vuotiaana.
Poliisi ei ole saanut kiinni murhaajaa, mutta kuvauksista päätellen hän on n. 20-vuotias palestiinalainen. Hän oli päässyt huomaamatta kylään, jossa hän pienehköllä geologien käyttämän vasaran tapaisella aseella murhasi ensin 13-vuotiaan pojan hakkaamalla häntä päähän ja sen jälkeen iski toista 7-vuotiasta poikaa päähän murskaten hänen kallonsa. Tämä poika on kriittisessä tilassa sairaalassa kallonmurtuman vuoksi. Eräs asioillaan ollut kyläläinen mies sattui paikalle ja hyökkäsi murhaajan kimppuun yrittäen saada hänet talttumaan, mutta murhaaja iski häntäkin potkien ja riehuen ja pääsi karkuun jättäen murha-aseen paikalle. Paikalle rientäneet kylän miehet yrittivät osua murhaajaan pistoolillaan, mutta tämä pääsi pakenemaan luultavasti läheiseen arabikylään. (JP)
2. Poliisi aloitti sotilaitten avustamana laajat etsinnät murhaajan löytämiseksi, mutta toistaiseksi ilman tulosta. Islamic Jihad ilmoittautui suunnittelijaksi, mutta myös Imaad Mughniyhehin Marttyyrit, kostoa etsivä tuntematon ryhmä, ilmoittautui vapaaehtoiseksi.
Murhan motiivia ei ole pystytty täysin arvioimaan, mutta yhtenä mahdollisuutena pidetään palestiinalaisten halua testata Netanyahun uuden hallituksen tapaa reagoida tällaiseen terrorismiin. Tätä mieltä on Gush Etzionin alueneuvoston puheenjohtaja Shaul Goldstein. ”Tämä oli hänen tarkoituksensa” lisäten, että testi koskee sekä juutalaisia että palestiinalaisia, jotka molemmat odottavat, miten uusi hallitus reagoi terrorismiin.
Pääministeri Benyamin Netanyahu antoi lausunnon, jossa hän kuvaa murhaa ”äärimmäisen vakavaksi” ja kehotti turvallisuusjoukkoja tekemään kaikkensa murhaajan löytämiseksi.(JP)
3. Torstain iltapäivän kuluessa turvallisuusjoukot asettivat tiesulkuja ja tarkastuspisteitä kaikkialle alueen läheisyydessä. Heidän pelkonaan on, että kylän asukkaat etsivät kostoa, jotka ovat lausunnoissaan vakuuttaneet, ettei kosto ole heidän tavoitteenaan, vaan oikeuden toteuttaminen. Sairaalaan viety 7-vuotias Yair Gamliel oli leikkimässä 13-vuotiaan Shlomo Nativen kanssa lähellä paikallisneuvoston rakennusta, kun terroristi iski heihin. Shlomo pääsi haavoittuneena ja verta valuen kotiinsa kadun toisella puolella kuollen siellä, mutta Yair juoksi toiseen suuntaan murhaajan ajaessa häntä takaa murha-aseen kanssa. Neuvostorakennukseen laskuaan maksamaan tullut Avinoam Maimon havaitsi tilanteen ja yritti painiskella murhaajan kanssa, mutta ei pystynyt estämään häntä pakenemasta. Läheisessä puusepänverstaassa työskentelevät Nativen veljet tulivat ulos ja nähtyään tilanteen ampuivat ilmaan saadakseen murhaajan pysähtymään toisen veljen juostessa hänen peräänsä, mutta tämä pääsi pakoon. Poliisi arvioi, että turva-aita kylän ympärillä olisi ehkä estänyt murhan, mutta Goldstein valittaa, että hallituksen budjettileikkausten vuoksi heillä ei ollut mahdollisuutta asentaa tehokkaampia kameroita ja tutkavalvontaa kylän ympärille. (JP)
4. MURHATTU 13-vuotias Slomo Native haudattiin torstaina iltapäivällä. Hän oli yksi 9-lapsisesta perheestä, jotka ovat asuneet kylässä sen perustamisesta lähtien 20 vuotta sitten. Murheelliseen hautajaissaattueeseen osallistuivat kaikki paikalla olleet asukkaat, mutta koska Nisan-kuussa on kiellettyä pitämästä muistopuhetta, tilaisuudessa ei pidetty puheita, ja kuten eräs asukas mainitsi: ”Meiltä ovat sanat loppuneet kuvailemaan murhettamme.”
HAMASIN edustaja Ayman Taha ilmaisi lausunnossaan tyytyväisyytensä terrori-iskuun sanoen sen olevan ”luonnollisen seurauksen jatkuvasta miehityksestä ja setlementtien rakentamisesta, sekä varsinkin huomioiden Israelin hyökkäykset heitä vastaan”. ”Olemme miehityksen alla elävä kansa, ja oikeutemme on puolustaa itseämme kaikin mahdollisin tavoin”, hän lisäsi sisäistä tyytyväisyyttä uhkuen. (JP)
5. TANSKALAINEN yhtiö on huomannut oivan tavan hyötyä Israelin Juudeaan ja Samariaan rakentaman turva-aidan kustannuksella. Palestiinalaiset ovat aikansa kuluksi piirrelleet kaikenlaisia töherryksiä ja myös taidokkaampia graffiteja turva-aidan omalle puolelleen, mutta etevän liikemiesälyn omaavat tanskalaiset ovat havainneet, että tässä on sopiva markkinarako. Tanskassa rekisteröity järjestö levittää internetin kautta tarjousta, jonka mukaan kenellä tahansa ympäri maailmaa on mahdollisuus 30 Euron korvausta vastaan saada 80 kirjaimen suuruinen laatimansa teksti kirjoitettua aitaan. Halukkaat lähettävät tekstinsä – ja varmaan hoitavat myös maksunsa – järjestölle, joka välittää tekstin Ramallahissa sijaitsevalle palestiinalaisryhmälle. Tämä ryhmä vastaa tekstin kirjoittamisesta turva-aitaan. Ryhmän toimesta teksti kuvataan, ja kuva siitä lähetetään kolmena kappaleena tilauksen tehneelle internetin käyttäjälle. Järjestön taholta vakuutetaan, että tekstin sanamuoto on tanskalaisittain vapaa, humoristinen tai vakavamielinen, mutta hyökkääviä, äärisuuntaa edustavia tai kirpeän poliittisia tekstejä ei huolita.
Järjestäjät sanovat haluavansa herättää palestiinalaisissa toivoa kivien heittelyn asemesta, ja että tämä on ”järjestön poliittinen vastaus Israelin rakentamaa turva-aitaa vastaan, joka heidän mielestään kurjistaa paikallisia asukkaita ja rajoittaa heidän vapauttaan”.
Ilkeämieliset voisivat kysellä, mihin palestiinalaiset vapauttaan käyttäisivät? Samantapaisiin murhaiskuihinko kuin edellä kerrottu terrori-isku Bat Ainissa? Niiden estämiseksi turva-aitaa rakennetaan. Järjestö vakuuttaa, etteivät tekstin kirjoittajat ole vaarassa aidan vierellä.
Järjestön toimintaa tukevat tanskalainen ei-hallituksen tukemat (NGO) järjestöt ICCO ja Oxham. He väittävät, että voitto hankkeesta käytetään palestiinalaisten kulttuurin edistämiseen ja paikallisten NGO-järjestöjen tukemiseen, mutta ”ei aseitten ostamiseen”. Puolentoista vuoden aikana yli 800 ihmistä on tilannut oman tekstinsä turva-aitaan.
Israelin viranomaiset, joita hankkeen luulisi kiinnostavan, eivät tiedä siitä mitään. (JP)
6. EGYPTIN ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit sanoo, ettei hän halua puristaa Israelin ulkoministerin Avigdor Liebermanin kättä. Liebermin, josta voitaisiin käyttää nimilyhennystä ”Libi” kuten Bibi, Tzipi, Tibi jne., ei ilmeisesti saanut rauhoittumaan niitä mustia laikkuja, joita Egyptin johdon maksaan näyttää kerääntyneen aiempien lausuttujen varomattomien sanojen johdosta. Tämä on tietenkin diplomatian kannalta valitettavaa, mutta toisaalta on ihan paikallaan tutkia laajemminkin Israelin ja Egyptin välisiä suhteita. Maitten välille solmittiin rauhansopimus 1979, mutta se on kylmä rauha, eikä Egyptin johto ole varmaankaan tehnyt kaikkea – jos mitään – kouluttaakseen kansaansa tunnustamaan Israelin olemassaolon ja suhtautumaan edes inhimillisesti israelilaisiin sen sijaan, että maan valtionjohtoinen media ruokkii kansan sielua jatkuvilla Israelia tuomitsevilla ja demonisoivilla kirjoituksilla, joita maan runsaat ja vaikutusvaltaiset hengelliset johtajat ja islamilaiset instituutit tuottavat. Presidentti Hosni Mubarak istuu tietenkin tuulisella valtaistuimella, mutta joskus kai uuden opettaminen tulee aloittaa, jos maat aikovat tulevaisuudessakin elää rinnakkain ”turvassa ja rauhassa”. Egyptissä toimii voimakas ja kasvava Muslimiveljeskunta, jonka päämääränä on ensin Mubarakin hallinnon kaataminen ja sen tilalle islamilaisen vallankumoushallinnon perustaminen Iranin tapaan, joskaan ei sen liittolaisena, koska maat edustavat eri islamin suuntia – Iran on shia, Egypti edustaa sunnisuuntaa. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Israelin poliisi halusi näyttää, miten diplomatiaa maassa harjoitetaan. Se kutsutti uuden ulkoministerin ensimmäisenä työpäivänään kuulusteluihin, joilla Liebermania grillattiin lähes kahdeksan tunnin ajan. Luulisi edes normaalien käyttäytymisnormien sitovan myös poliisin toimia, mutta jos ei ole aivoja eikä oppinut välittämään säännöistä, mikäpä poliisia estäisi joutumatta syytetyksi poliisin vastustamisesta. 13 vuoden ajan poliisi on Libiä tutkinut, ja vasta kun havaittiin Israel Beitenun poliittinen nousu, hänet kutsuttiin kuulusteluun juuri ennen vaaleja, ja nyt juuri hänen aloittaessaan vaativaa virkaansa. (JP)
- Fatahin ja Hamasin sovittelukeskustelut Kairossa päättyivät eilen kuin kanan lento heti alkuunsa. Kairo kehotti osapuolia matkustamaan kotiinsa miettimään, mikä meni pieleen. Egyptin ”diplomaattinen” pinna näyttää olevan kireällä. Kaikki osapuolet syyttävät sitä epäonnistumisesta, myös Gilad Shalitin vapauttamis-keskusteluissa. On vaikea nähdä, mitä kautta palestiinalaisille luvatut 4.5 miljardin, toisten lukujen mukaan 5.2 miljardin USD avustukset heille toimitetaan. PA:n pääministeri Salaam Fayad suostui kuitenkin jäämään virkaansa siihen saakka, kun yhteishallitus on saatu aikaan. Siihen voi mennä kuukausia tai vuosia, mutta amerikkalaiset luottavat vain Fayadiin. Obaman hallituksesta ei vielä tiedä, se etsii yhteyksiä sekä Hizbullahin että Hamasin kanssa, joten voi olla, että se on Hamas, joka kohta hallitsee myös Länsi-rantaa. Siinä sitä olisikin Netanyahun hallitukselle pähkinää purtavaksi. (JP)
- Jerusalemin piirioikeus käsittelee sunnuntaina muslimien esittämää vaatimusta talon omistusoikeuden selvittämiseksi kaupungin itäosassa. Juutalainen ryhmä Areret Cohanim-yeshivasta tunkeutui taloon torstaina väittäen omistavansa talon. Samantapaisia juttuja nousee Jerusalemin alueella jatkuvasti. Omistusoikeudet ovat usein kirjavia ja dokumentit epämääräisiä Ottoman-hallinnon ajalta, jolloin kirjanpito ja rekisteröinti oli puutteellinen. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021