KESKIVIIKKO 01.04.09
1 NETANYAHUN hallitus hyväksyttiin keskiyön tunteina kiihkeitten keskustelujen ja puheitten jälkeen äänin 69-45, poissa oli 5 kansanedustajaa. Täten hänen hallituksensa, järjestyksessä 32., on laillisesti asetettu hoitamaan virkaansa. Netanyahu sanoi Knessetin puheessaan, jota keskeytettiin moneen kertaan ja eniten hallituskumppanin Labourin edustajien – joista äänekkäin oli Shelly Jacimovich – toimesta, mikä ei lupaa hyvää jatkossa yhteistyön kannalta, antautuvansa rauhan asialle Lähi Idässä.
LIKUDIN kansanedustaja Silvan Shalom, joka loppuun asti jurnutti Netanyahulle, että hän haluaa talousministeriön ja varapääministerin paikan, taipui lopulta Knessetin käsittelyn jo alkaessa. Siten hän saa erikoisnimityksen varapääministeriyden ja koordinaattorin tehtäviin.
UTJ saavutti kompromissin kääntymismenettelyn uudistamisasiassa liian myöhään, että puolueen ministerit olisivat voineet osallistua hallituksen ministereitten virkavalaan, koska Knessetin täytyy saada 24 tuntia aikaa tutustua hallitussopimukseen ennen sitä. Täten UTJ liittynee hallitukseen myöhemmin. UTJ saanee silloin terveysministeriön apulaisministerin tittelillä, Knessetin talousvaliokunnan sekä yleisen valitusvaliokunnan puheenjohtajuudet. UTJ saanee yhden apulaisministerin paikan opetusministeriössä.
Knessetin istunnossa Ehud Olmert piti oman puheensa, jota luonnehditaan puolustelevaksi, sekä Kadiman puheenjohtaja entinen ulkoministeri Tzipi Livni, joka heitteli myrkyllisiä pistojaan sekä Netanyahua että myös Labourin puheenjohtajaa Ehud Barakia vastaan, jota hän pitää petturina vetäen esiin vuoden 2000 aikaisia syytöksiä Barakia laittomista vaalirahoista epämääräisten järjestöjen kautta, sekä siitä, että Barak vei Labourin hallitukseen entisen korkeimman oikeuden presidentin Aharon Barakin pyynnöstä, jotta tämän pahin vastustaja Daniel Friedman saatiin pois oikeusministeriöstä. Livni kehaisi, että pääministerinä hän olisi paremmin pystynyt puolustamaan korkeinta oikeutta. Livnin puheissa kuultaa syvä turhautuminen ja pettymys, ettei hän saanut hallituksen muodostamistehtävää. (JP)
2. NETANYAHUN hallituksen saamat ensimmäiset reaktiot ulkomailta alkavat tulla esiin. EU:n puheenjohtajamaan Tshekin tasavallan ulkoministeri Karl Schwarzenberg pyrki pysyttelemään diplomaattisena valiten huolellisesti terminologiansa, että se näyttäisi aidosti huolestuneelta. Hänen keskeisin huolensa oli Jerusalem, kuinkas muuten. Tästä kaupungista on todella kehittymässä se väkikivi, josta Sakaria kertoo näin:
”Katso, Minä teen Jerusalemin juovuttavaksi maljaksi kaikille kansoille yltympäri, ja myös Juudan kohdalle se on tuleva Jerusalemia piiritettäessä, ja sinä päivänä Minä teen Jerusalemin väkikiveksi kaikille kansoille. Kaikki, jotka sitä nostavat, repivät pahoin itsensä; ja kaikki maan kansakunnat kokoontuvat sitä vastaan.” (Sak.12:2-3 )
Schwarzenberg sanoo näin: ”EU ei ole onnellinen muutamista Israelin hallituksen toimista, nimittäin rakennustöistä lähellä Jerusalemia, mutta myös liikenneyhteyksistä Gazaan, jotka nyt ovat kovin rajoitetut.” Nämä toimet oli kuitenkin Olmertin hallituksen tekemiä, joten tarkkailijat ovat huomioineet määrätyn kiteytyneen tuomion Israelille, vaikka silloin näytti siltä, että länsivalloissa ”lemmikin” aseman saanut Tzipi Livni oli vahvoilla saada hallitusvastuun. Netanyahun hallituksessa Schwarzenberg ”ei myöskään nähnyt paljon toiveita”, kuten hän selvitti EU:n kantaa ennen Israelin uuden hallituksen astumista virkaansa.
USA:n kongressin puheenjohtaja Nancy Pelosi sen sijaan ilmensi aivan toisenlaista mielialaa: ”Uskon, ettei minulla ole mitään esteitä toimia yhteistyössä Netanyahun hallituksen kanssa.” Tämä on rohkaiseva, sillä Obaman hallituksen pelätään ottavan hyvin kriittisen asenteen Israelin uuteen hallitukseen. Hänen uskotaan antautuneen täysin voimin mielistelemään muslimivaltioita voidakseen toteuttaa omaa näkyään USA:n toimimisesta yhteistyössä arabivaltojen kanssa. Hänen neuvonantajiensa valinnasta voidaan päätellä, että hänen hallintokoneistonsa viritetään toimimaan tämän näyn toteuttamiseksi. Israelia vaaditaan sopimaan erimielisyytensä palestiinalaisten kanssa ja solmivan sopimuksen, jolla Palestiinan valtio perustetaan siten, että ”nämä kaksi valtiota asuvat rinnakkain rauhassa ja turvallisina.”
PA:N JOHDON taholta esitetään tiettyä varovaista kritiikkiä. Nabil Abu Rudeinah, joka toimii Mahmoud Abbasin neuvonantajana, sanoo Netanyahun puheen Knessetissä olleen pettymys. koska hän ei siinä selvästi sitoutunut kahden valtion periaatteeseen eikä setlementtien rakentamisen keskeyttämiseen. Hän vaati USA:n hallitusta aloittamaan painostuksen Netanyahun hallitusta vastaan sen taivuttamiseksi ”maata rauhaan” periaatteeseen. (JP)
3. Vaikka Netanyahun hallitus vasta yrittää asettua tiloihinsa, vasemmistolainen lehti Israelissa Haaretz teetti jo ensimmäisen mielipidetiedustelun. Sen mukaan 54 % tiedusteluun osallistuneista antaa uudesta hallituksesta kielteisen arvion. Suurimpana syynä heidän kielteiseen arvioonsa oli hallituksen suuri koko, 30 ministeriä ja ainakin 8 apulaisministeriä, sekä epämääräisten ministeriöitten perustaminen ilman selvää toimenkuvaa, kertoo Haaretz web-sivullaan. Netanyahua moitittiin myös kansanedustajien taholta ylisuuresta hallituksesta, vaikka Netanyahu itse oli hallitusten laajentamista vastaan muutamia vuosia sitten. Silloin haluttiin ministeriöitten lukumäärä pitää alle 18, mikä lailla vahvistettiin, mutta jonka seuraava hallitus kumosi. Nyt asia on nousemassa uudelleen esille, sillä jokainen ministeriö maksaa lisää yhteiskunnalle. Haaretzin kyselyssä Ehud Barak oli suosituin ministeri, ehkä siksi, että hänet tunnetaan. Talousministeriksi nimitetty Yuval Steinitz oli kyselijöille tuntematon, minkä johdosta häntä arvostelevia oli enemmän kuin hyväksyviä.
Tarkkailijat ovatkin jo epäilleet, miten Steinitz pystyy hoitamaan tehtäviä, jotka ovat hänelle uusia. Eräs tarkkailija arvioi, että opettelu toimen hoitamiseen vie vuoden verran. (haaretz)
4. HAMASIN viranomainen kertoo, että Euroopan valtiot ovat etsimässä kontakteja Hamasin kanssa. Ulkoministeriön poliittinen neuvonantaja Ahmed Yussuf kertoo, että tunnusteluja yhteyksien solmimiseksi johtavat Sveitsi ja Norja. Yusuf kertoi, että useat eurooppalaiset puolueet ovat viime kuukausien aikana ottaneet yhteyttä Hamasin viranomaisiin kuitenkaan nimeämättä niitä. Ensimmäiset yhteydenotot tulivat Yusufin mukaan IDF:n operaation Cast Lead aikana Gazassa ja niitä on jatkettu sen jälkeen. Hän kertoi yhteydenottajien tarjonneen yhteistyötä ehdoilla, että Hamas tunnustaa Israelin. Yusuf sanoo Hamasin ilmaisseen niille halukkuutensa pitkäaikaiseen aselepoon.
Toinen Hamasin viranomainen sanoi Ranskan hallituksen edustajan ottaneen yhteyttä Hamasiin keskustellakseen ehdoista, joilla Gilad Shalit voitaisiin vapauttaa. Gilad Shalit on myös Ranskan kansalainen. Hän kielsi huhut, että Hamas haluaa korvata Egyptin välittäjän toimesta Israelin ja Hamasin sekä Fatahin ja Hamasin välisissä neuvotteluissa. Hän sanoo havainneensa selvä muutoksen Euroopan valtioitten suhtautumisessa Hamasiin, mikä on ilmeinen varsinkin Obaman ¨noustua USA:n johtoon.
HAMASIN virkailijat painottavat, ettei järjestö voi tunnustaa Israelia, ei hyväksyä aiemmin tehtyjä sopimuksia eikä luopua väkivallasta, jota he kutsuvat nimellä ”vastarinta”. He sanovat, että Hamas voi ilmaista kunnioittavansa aiempia sopimuksia, ei sen enempää. (JP)
5. HAMAS suunnittelee sotilasopiston perustamista armeijan upseeriston kouluttamiseksi, kertovat Israelin puolustusviranomaiset. Opistossa pyritään tutkimaan operaatio Cast Lead antamia opetuksia ja kehittelemään uusia johtamistapoja. Hamas erotti puolisataa sotilasjohtajaansa heidän heikon johtamistapansa vuoksi operaation aikana, kertoo Janes Defense Weekly viime viikon numerossaan.
Toisen uutisen mukaan palestiinalaiset terroristiryhmät Gazassa käyttävät Kiinasta tuotuja raketteja rakentamiensa ohella. Terroristit ovat jatkaneet rakettitultaan Negevin alueelle, eilen ammuttiin ainakin kaksi rakettia, joitten aiheuttamista vaurioista ei ole tiedotettu. Puolustus-viranomaisten mukaan Kiinasta tuotettuja raketteja on kahta lajia. Toinen on 107 mm:n Grad-tyyppinen; toinen on 122 mm:n raketti, jolla on 40 km:n kantomatka ja joka yltää Yavneen Ashdodin pohjoispuolella. Edellisen raketin räjähdekuorma on 1.2 kg, jälkimmäisen 6.3 kg. Hamasin päämääränä on saada käyttöönsä raketteja, joilla se yltää Tel Aviviin. (JP)
6. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak tyynnyttelee Sudaniin autokolonnan tuhonneen iskun reklamointia muistuttaen, ettei meillä ole varaa rehennellä näillä asioilla. Barak sanoo, että meidän tulee tehdä, mikä on tehtävä, mutta pysytellä muuten hiljaa. Barak antoi lausuntonsa sen jälkeen, kun Time makasiini kertoi ”tusinoittain lentokoneita osallistuneen ilmaiskuun”. Artikkelissa kerrotaan israelilaisiin lähteisiin viitaten, että operaatioon osallistui F-16I koneita, joiden suojana oli F-15 koneita häirintäyritysten varalta. Artikkelissa mainitaan, että IAF:n miehittämätön kone (UAV, drone) kuvasi paikan iskun jälkeen, mutta että koneet tekivät vielä toisen iskun, vaikka kuvien mukaan kolonna oli tuhottu täysin. Siinä myös mainitaan, että isku oli samalla varoitus Iranille, jonka uskotaan toimittaneen aseet autokolonnaan, ja että aseet oli tuotu Iranista.
Hamasin virkailija on tiettävästi tunnustanut uutisen oikeaksi, mutta että rekkoja oli 15 eikä 23, ja ettei ilmaisku juuri vaikuta Hamasin asetoimituksiin, koska beduiinien suorittama salakuljetus toimii kaiken aikaa. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- EU peruuttaa suunnittelemansa huipputapaamisen Israelin kanssa, koska se on ”onneton” Israelin viimeaikaisista toimista varsinkin Jerusalemissa. (JP)
- Israelin johto pelkää, että länsimaitten keskittyminen Afganistanin sotaan voi vähentää niiden osallistumista UNIFIL:n joukkoihin Libanonissa. (JP)
- Maailman juutalaisjärjestöt ovat aloittaneet keskustelut EU-maitten kanssa yhteisen boikotin saamiseksi Durban II konferenssiin. (JP)
- 22 arabimaan johtajat löysivät yhteisen kannan Israelin tuomitsemiseksi Dohan huippukokouksessa, vaikka Sudanin kansamurha olisi läheisempi. Siihen ei otettu kantaa, paitsi että Sudanin presidentti al-Bashirin kansainvälinen pidätys määräys mitätöitiin arabimaissa. Mukana ollut PA:n edustaja Saeb Erekat ilmoitti olevansa tyytyväinen loppulausuntoon, jossa painotettiin Egyptin välitysyritysten tärkeyttä palestiinalaisten sisäisten riitojen selvittämiseksi.
- EU-maitten parlamentin konferenssi vakuuttaa taistelevansa antisemitismiä vastaan. Konferenssissa 23-vuotiaan Ranskan juutalaisen Ilan Halimin äiti kertoi, miten hänen tyttärensä Ilan murhattiin raakalaismaisessa iskussa 2006.
- USA:ssa mustaihoinen Louis Farrakhan, joka kutsui Obamaa messiaaksi, sanoi olevansa antisemitisti, jos se tekee jonkun onnelliseksi. Hän puhui Islamin Kansan konferenssissa Illinoisissa maaliskuun 1. päivänä. Hän kritisoi raskaasti tapaa, millä juutalaiset syyttävät itsemurhaterroristeja samaan aikaan, kuin he itse lahtaavat palestiinalaisia. (JP)
- BHO:n lähettämä delegaatio etsii yhteyksiä Iranin kanssa. Tämä jättää Israelin täysin yksin Iranin ydinaseuhkaa vastaan. Israelin ainoa tuki on jättämässä ainoan todellisen liittolaisensa Lähi Idässä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/130711

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021