TIISTAI 24.03.09
1. TÄNÄÄN nähdään, saako Binyamin Netanyahu Labour-puolueen hallitukseensa, vai
saako hän tyytyä kapeaan oikeisto- ja uskontopuolueitten tukeen, mikä sekään ei ole ongelmaton. UTJ kieltäytyi eilen allekirjoittamasta hallitussopimusta Likudin kanssa, koska UTJ:n ahdasmieliset rabbit eivät voi hyväksyä esitettyä uutta käytäntöä, jolla kääntymis-prosessia valvovien rabbien lukua lisättäisiin. UTJ:n johtavat rabbit kutsuivat esitettyä oikeuden laajennusta ”alennusmyynti käännyttämiseksi”. Asiaa puitiin eilen rabbi Yosef Shalom Eliyashivin kotona, joka on tunnustettu auktoriteetti Liettuan haredi-väestölle. UTJ ei näytä tajuavan tilanteen kestämättömyyttä, että maassa on yli 300 000 entisen NL:n alueelta puolisonsa juutalaisuuden perusteella maahan tullutta siirtolaista saamatta kuitenkaan kaikkia maahanmuuttajille kuuluvia oikeuksia. Tämä ei vaikuta pelkästään heidän omaan vaan myös heidän lastensa elämään aiheuttaen heille monenlaisia ongelmia ja syrjintää.
SEFARDI haredi-puolue Shas on jo puolestaan hyväksynyt esityksen uudesta käytännöstä. Sefardi-päärabbi Shlomo Amar, joka vastaa kaikista päärabbinaatin suorittamista kääntymisistä, antoi suostumuksensa. Lopullisen sanan sanoo Shasin Council of Sages, tunnustettujen oppineiden muodostama neuvosto. Eräs kunnioitettu rabbi esitti epäilyksensä, että kääntymisoikeuden laajennus johtaa korruptioon, mikä ei varmaankaan ole aiheeton, mutta toisaalta rabbien rahanhimoa on syytetty nykyisessäkin käytännössä. (JP)
2. EILISISTÄ huudoista päätellen Labourin kansanedustajien välillä tänään iltapäivällä suoritettavassa puolueen 1 474 edustajan kokouksesta on odotettavissa myrskyistä, jonka tunnelmaan sopii hyvin eilen alkanut tuulinen ja osin myrskyinenkin sadesää. Äänestys suoritetaan salaisin äänestyslipuin, ja tulosten uskotaan selviävän kello 20.00 mennessä tänään. Molemmat osapuolet uskovat omiensa voittoon, ja puheita on pidetty tuhka tiheään epävarmojen äänestäjien mielen muuttamiseksi. Barakin leiristä kerrotaan, että mielipide-tiedustelujen mukaan he voittavat 60 %:la vastaan 40 %. Barakin kannattajat selittävät, että vastuulliset edustajat ymmärtävät, että puolueen säilyminen hengissä edellyttää liittymistä hallitukseen, joka pystyy vastaamaan sille kasaantuvien uhkakuvien hoitamiseen. Barak on vakuuttunut, että hänen taitoaan ja osaamistaan puolustusministerinä tarvitaan välttämättä nykyisessä tilanteessa, eikä hän mielestään voi väistää velvollisuuttaan. Tämä asettaa Likudin Moshe Ya´alonin ikävään välikäteen, sillä hän uskoi saavansa tuon halutun joskin kovin tuulisen paikan Israelin asevoimien johtajana. Ya´alon kuitenkin ilmoittaa, että hän tyytyy tilanteeseen, jos näin on hyvä, eikä halua kantaa kaunaa Netanyahulle.
Barakin vastustajat epäilevät ehkä tappiotaan ennakoiden, että Barak voi yrittää käyttää jotakin vaalivilppiä voittonsa varmistamiseksi. He ilmaisevat avoimesti epäilevänsä Barakin vilpittömyyttä ja luotettavuutta, minkä Haaretz-lehden web-sivun kirjoittaja puki sanoiksi: ”Jos puolueen oma väli ei voi luottaa Barakin uskottavuuteen, miten ulkovallat voivat tehdä niin?”
3. LABOURIN seitsemän kapinallista kansaedustajaa 13:sta laativat kirjelmän, jonka he lähettivät Netanyahulle. Kirjelmässä selitetään, ettei Barakin asettama hallitusyhteistyötä Likudin kanssa neuvotteleva komitea ole laillinen, ja etteivät sen saavuttamat sopimukset Likudin kanssa sido heitä. Barak muistuttaa, että hän asetti samantapaisen komitean neuvottelemaan hallitusyhteistyöstä Kadiman kanssa ennen viimeisiä vaaleja, eikä kukaan Labourista silloin vastustanut sitä. Labourin pääsihteeri Gabel vähätteli Barakin ponnisteluja muistuttaen, että tämä yrittää sovitella parissa päivässä viimeiset sata vuotta kestäneet vastakohtaisuudet vasemmiston ja oikeiston välillä. ”Ei se ole vakavaa. Kokousedustajat näkevät, että Barak pyrkii liittymään hallitukseen millä hinnalla hyvänsä, eivätkä he voi sallia sitä.” Barakin kannattajat muistuttavat, että puolueen sääntöihin viittaavien tulisi muistaa, että kansanedustaja, joka poikkeaa puolueen sopimasta kannasta äänestyksissä Knessetissä, menettää oikeutensa asettua ehdokkaaksi seuraavissa vaaleissa.
Barakin asettama neuvottelutiimi valittaa, ettei Likud ole halukas kompromisseihin tärkeissä kysymyksissä, mutta uskovat sopimusluonnoksen syntyvän edustajainkokoukseen mennessä, jossa sitä on tarkoitus esitellä. Labour tulisi saamaan hallituksessa viisi ministeriötä ja Knessetin valiokunnan puheenjohtajuuden. Ohjelmaluonnoksessa ei mainita kahdesta valtiosta kahdelle kansalle, mutta luvataan keskustelujen jatkuvan PA:n kanssa. Aiempia sopimuksia PA:n kanssa kunnioitetaan, ja keskusteluja jatketaan Barakin osallistuessa niiden valvontaan. Diplomaattista prosessia sekä palestiinalaisten että Syyrian kanssa on tarkoitus jatkaa Netanyahun johtaman hallituksen toimesta. (JP)
4. TOINEN ongelma näyttää syntyvän tänään israelilaisessa Umm el-Fahmin arabi-enemmistöisessä ja –johtoisessa kaupungissa. Israelin median äärioikeistolaiseksi määrittelemä Baruch Marzel on kuukausikaupalla valmistellut rauhallisen mielenosoitus-marssin järjestämiseksi kaupungissa, tarkoituksenaan vain osoittaa kaikelle kansalle, että kaupunki kuuluu Israeliin ja että kaikilla maan kansalaisilla on oikeus osoittaa siellä mieltään saamiensa lupien mukaisesti. Kaupungin valtaväestö, palestiinalaiset ja muut vähemmistöt, eivät katso asioita tällä tavoin.
AMAKIM poliisin mellakkajoukkojen edustaja poliisitarkastaja Doron Malka kertoo JP:n toimittajalle Yaakoc Lappinille, että poliisi on valmistautunut. Levottomuuksien katsotaan olevan täysin mahdollisia marssin yhteydessä, ja ne voivat kehittyä vaarallisiksi. Jännitystä lisäsi eilen kaupungin pormestari sheikki Khaled Hamadan, joka vakuutti, että kaupungin asukkaat tulevat vaikka omalla ruumiillaan estämään ”äärioikeistolaisten” Itamar Ben-Gvirin ja Baruch Marzelin ja heidän seuraajiensa pääsyn kaupunkiin. Hamadan sanoi katujen kiehuvan, mutta vakuutti johtavansa väkivallatonta yritystään mielenosoituksen estämiseksi. Kaupungissa julistettiin yleislakko täksi päiväksi. Poliisi ja turvallisuudesta vastaavat joukot ovat käyttäneet ilmiantajia saadakseen tietää väkivaltaisuuksia suunnittelevat johtajat ja voidakseen estää heidän toimensa. Poliisi kielsi edellisen marssin joulukuussa saatuaan tietää suunnitelmista väkivaltaisuuksien lietsomiseksi. Baruch Marzel valittiin viralliseksi vaalivalvojaksi viimeisten vaalien yhteydessä, mutta kaupunkilaiset estivät hänen pääsynsä kaupunkiin ja vaalipaikalle. Korkein oikeus kuitenkin teki päätöksen, jonka nojalla marssi voidaan toteuttaa. Poliisi toimii sen mukaisesti pyrkien eliminoimaan häiriköt ennen marssia. Puolueettomaksi luokiteltu NGO Abraham Fund, joka tukee ja rahoittaa arabien ja juutalaisten rinnakkaineloa, kutsuu marssin järjestämistä kiihotukseksi arabeja vastaan, joka vain laajentaa repeämää maan arabi- ja juutalaisasukkaitten välillä. (JP)
5. AMERIKKALAINEN Tristan Anderson, 37, on edelleen tajuton ottaessaan 10 päivää sitten osaa Ni´ilin arabikylän lähellä pidettyihin mielenosoituksiin turva-aidan rakentamista vastaan. Hän kuului niihin äärivasemmistolaisiin ja anarkisteihin, jotka viikosta viikkoon ja kuukaudesta toiseen ovat mellakoineet aidan rakentajien häiritsemiseksi. Tuntuu oudolta, ettei IDF ja poliisi ole löytäneet tapaa, millä mielenosoittajat, joista useat tulevat ulkomailta kuten Tristan Anderson, saataisiin poistetuiksi alueelta ja työ saatetuksi valmiiksi. Puolivillaisten poliisin ja sotilaitten yritysten vuoksi alueella tapahtuu jatkuvia yhteenottoja, joissa poliiseja ja mielenosoittajia haavoittuu.
Tristan Anderson haavoitti rajapoliisin ampumasta kaasukanisterista, joka osui hänen otsaansa. Hänet vietiin tajuttomana sairaalaan, jossa hän on edelleen tajuton useitten leikkausten jälkeen. Hänen vanhempansa Nancy ja Michael Anderson tulivat Israeliin Grass Valleystä Kaliforniasta saatuaan tietää poikansa haavoittumisen. Eilen pitämässä lehdistötilaisuudessa, jonka oli järjestänyt järjestö ”anarkistit against the wall”, miehen vanhemmat sanoivat vaativansa poliisitutkimuksen tästä rajapoliisin ”rikollisesta toimesta”. He sanovat tietävänsä, mitä tapahtui, ja haluavat oikeutta pojalleen. Andersonia edustava asianajaja pitää IDF:n tekemää tutkimusta puutteellisena, koska se tutkii vain, ettei IDF:n sääntöjä rikottu. B´Tselemin edustaja vakuuttaa, etteivät poliisit ja sotilaat olleet vaarassa sillä hetkellä, sillä Anderson oli kuvaamassa tilannetta, kun rajapoliisi ampui kaasukanisterin, joka osui hänen otsaansa. Tällaiset kaasupakkaukset on anarkistien tietojen mukaan otettu käyttöön 2008. Poliisin kertoman mukaan kaasupanos osui maahan, josta se kimposi Tristanin otsaan.
Tristan Andersonin vanhemmat sanovat, että heidän poikansa meni toistuvasti vaarallisiin paikkoihin saadakseen omakohtaisen kuvan asioista. Hän oli tullut Israeliin morsiamensa kanssa syntymäoikeuden (birthright) perusteella.
Vuoden 2008 heinäkuusta lähtien neljä ihmistä on kuollut ja useita haavoittunut turvallisuus-henkilöitten ja mielenosoittajien välisissä kahakoissa juuri tällä Ni´ilin alueella. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Israelin lehdistö on aloittanut oudon hyökkäyksen Israelin armeijaa vastaan. Niiden web-sivuilla julkistetaan sotilaitten kertomiksi väitettyjä tarinoita, joitten mukaan IDF tarkoituksellisesti halusi vahingoittaa siviilejä. Sivuilla kerrotaan useista tapauksista, joissa sotilaiden väitetään jättäneen asuntoihin arabi-vastaisia seinäkirjoituksia ja lehtisiä. Myös siivottomuutta ja tarkoituksellista hävitystä kertovat nämä ”sotilaat” todistaneensa. Tämän tarkoituksena lienee kaivaa maata Netanyahun hallituksen alta. IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi torjuu nämä hyökkäykset asiattomina ja vääristeltyinä todeten, että IDF on maailman moraalisin ja eettisin armeija. Hän sanoi odottavansa sotilaspoliisin raporttia asioista, ennen kuin ottaa virallisesti kantaa asioihin. (JP)
- Ulkoministeriön lakiasioitten entinen neuvonantaja Alan Baker kehottaa armeijaa suorittamaan omat tutkimuksensa väitetyistä väärinkäytöksistä operaatioiden, kuten Cast Lead, aikana. Hän sanoo tämän olevan tarpeen vaikka sitä ei ulkopuolelta vaadittaisikaan. (JP)
- Satakunta mielenosoittajaa tuli 2 500:n poliisin suojelemina luodinkestävissä busseissa Umm el-Fahmin kaupunkiin. He saivat marssia kaupungissa hetken asukkaitten ivahuutojen ja ärsytysten sekä kivisateen alaisina. Muutama asukas sai lieviä vammoja ,ja apulaispoliisipäällikkö haavoittui lievästi häntä kohti heitetystä kivestä. Tämän hetken tietojen mukaan kohtalokkaita väki-valtaisuuksia ei esiintynyt, joita poliisi pelkäsi. (ynetnews)
- Kuolleenmeren rannikot on julistettu uimakieltoon veteen päässeitten viemärivesien vuoksi. Myös Tel Avivin ja Herzlian uimarannat kiellettiin uimareilta samasta syystä. (INN)
- Islamic Movement järjestön pohjoisen haaran johtaja sheikki Raed Salah ja neljä muuta palestiinalaista pidätettiin eilen Itä Jerusalemissa hyökkäyksestä poliisiupseeria vastaan. Salah on jatkuvasti uutisissa hänen voimakkaitten Israelin vastaisten lausuntojensa ja toimiensa vuoksi. (INN)
- PLO:n apulaisjohtaja Kamal Medhat sai surmansa kuten hänen kolme henkivartijaansa ajettuaan mersullaan tienvarsipommiin Libanonissa. Medhat oli PA:n apulaislähetti Libanonissa sekä Fatahin entinen tiedustelu-upseeri. Kuten voi arvata, teloituksesta syytetään Israelia, vaikka todellinen syyllinen lienee Fatahin alainen kilpaileva järjestö. (INN)
- Kuwaitin tiedustelupäällikkö sheikki Ahmad al-Fahd al-Jabar al-Sabah ei saanut lupaa vierailla kalliomoskeijassa eikä Pyhän Haudan kirkossa Jerusalemissa, sillä hän vaati turvakseen PA:n virkailijoita ja turvamiehiä, mutta ei Israelin poliisia. Hän tuli maahan Abbasin kutsusta maanantaina ja matkusti saman tien takaisin vierailtuaan Ramallahissa ja Betlehemissä. Hänen vierailunsa liittyi arabiliiton järjestämään jokavuotiseen arabikaupungin julistamiseen kulttuurikaupungiksi, jossa Jerusalem oli vuorossa 2009 nimellä ”Jerusalem – Arab Cultural Capital 2009”. (Debkafile)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019