SUNNUNTAI 29.03.09
1. NETANYAHU kieltäytyy liittämästä hallitussopimukseen eri puolueitten kanssa sanontaa, joka kieltää kahden valtion perustamisen. Hän ei myöskään ole selkeästi käyttänyt tuota fraasia: ”Kaksi valtiota kahdelle kansalle”, jota Bush käytti ja jonka muut ovat sen jälkeen omaksuneet. Hän on kuitenkin sanonut, ettei hän haluaisi hallita yhtään palestiinalaista, mutta ei myöskään halua antaa heille valtaa, joka voisi uhata Israelia. Tämä kuulunee Netanyahun taktiikkaan taiteilla vahvasti eri mielipiteitä omaavien puolueitten välissä, mutta rauhoittaa myös malttamattomia ulkovaltoja.
NETANYAHUA lähellä olevat tahot ovat vakuuttaneet, ettei hänen rauhanprosessia koskeva politiikkansa ole kaukana Euroopan maitten ja USA:n kannasta, ja että hän uskoo pystyvänsä selittämään kantansa näille maille hyväksyttävällä tavalla. Hänen varovaisuutensa takana on pyrkimys rauhoittaa maailman yleistä mielipidettä, kuitenkaan vaarantamatta Israelin turvallisuutta. Hän selitti aiemmin tässä kuussa politiikkaansa Washington Post lehdelle näin: ”Periaatteellisesti uskon, että Israelissa ja sen ulkopuolella on hyvin laaja käsitys, että palestiinalaisten tulisi voida hallita itseään, mutta ei uhata meitä.” Hän puhui lehden edustajalle ennen kuin Peres antoi hänelle tehtäväksi hallituksen muodostamisen. Hän on täsmentänyt käsitystään sen jälkeen selittäen, ettei palestiinalaisille tulisi antaa voimia, joilla he voivat uhata Israelia, kuten armeija, oikeus solmia puolustussopimuksia ulkovaltojen kanssa tai hallita täysin omaa ilmatilaansa, vedenkäyttöä ja elektromagneettista liikennettä.
Netanyahun selvennykset tulivat sen jälkeen, kun varsinkin EU:n taholta on esitetty uhkavaatimuksen kaltaisia varoituksia, että Israelin ja EU:n suhteet tulevat kääntymään huonoon suuntaan, ellei hän tunnusta kahden valtion periaatetta. Tämä on tullut karkeasti esille varsinkin EU:n ulkopolitiikan johtajan Javier Solanan lausunnoissa. Myös Tshekin ulkoministeri Karel Schwarzenberg yhtyi Solanan uhkauksiin: ”Jos Israelin uusi hallitus ei selvästi lupaudu toteuttamaan kahden valtion periaatetta, suhteet tulisivat kehittymään todella vaikeiksi. Seuraavassa ministerikokouksessa meillä on tarkoitus keskustella, mitä toimenpiteitä EU tulisi omaksumaan sen johdosta.” Hän lisäsi, että molempien osapuolten tulee pitää kiinni sille kuuluvista velvoitteista. Tshekin asenne on ollut Israel-myönteinen ja ymmärtävä, joten tämä uhkavaatimus on yllättävä. (JP)
2. USA:n Obaman hallituksen politiikka on seuraillut EU:n kantaa, vaikka sen edustajat eivät ole esittäneet uhkauksia suhteiden huononemisesta. Ulkoministeri Hillary Clintonin lausunnoissa esiintyy kuitenkin eräänlaista ärtymystä, lieneekö sitten yleistä kireyttä uudessa toimessa tai pettymystä, ettei rauhankeskusteluissa ole saatu aikaan näkyviä tuloksia.
PA:N PÄÄNEUVOTTELIJA Saeb Erekat selvitteli omia ja palestiinalaisten näkemyksiä laajemminkin Washington Post lehden kirjoituksessa lauantaina, että ”Israelin antautuminen rauhanprosessiin on kyseenalainen oikeistoon suuntautuneen koostumushallituksen muodostamisen vuoksi.” Erekat selvitteli, ettei ”rauha istu hyvin Israelin oikeiston puserossa, mikä tulee hallitsemaan Israelin uuden hallituksen politiikkaa, vaikka Labour-puolue liittyikin siihen”. Hän väitti koostumuksessa olevan niitä, jotka ovat kauan vastustaneet rauhaa palestiinalaisten kanssa ja jotka käyttävät uskontoa varjonaan äärinäkemystensä ajamiseksi, jotka ovat tukeneet palestiinalaisten karkottamista tai jotka nyt vaativat uskollisuustestin kehittämiseksi saman tuloksen saavuttamiseksi. Tällä hän viitannee Avigdor Liebermanin esittämiin lausuntoihin vaalikiertueensa aikana.
Erekat väittää kirjoituksessa, että Netanyahu on omaksunut taloudellisen kehityksen politiikan sen sijaan, että hän tunnustaisi Palestiinan valtion perustamisen välttämättömyyden. ”Sen sijaan hän tarjoaa sarjan erillisiä kanttoneita rajoitetulla itsehallinnolla. Emme ole antautuneet vuosia kestäneisiin rauhankeskusteluihin vain nähdäksemme niiden epäonnistuvan, mutta meidän kärsivällisyydellämme on myös rajansa”. (JP)
3. NETANYAHUN edustaja kertoi median edustajille, että on aika palestiinalaisten todistaa rauhantahtonsa; etteivät sen edustajat ole vain sujuvia englanninkielen taitajia, vaan ovat aidosti antautuneet kansansa kasvattamiseen välttämättömien ideologisten kompromissien hyväksymisen tarpeesta sopimusten solmimiseksi. ”Osoituksena siitä, ettei näin ole tapahtunut, on PA:n kyvyttömyys tarttua niihin äärimmäisiin myönnytyksiin, joita pääministeri Ehud Olmert tarjosi heille viimeisten viikkojen aikana.”
Netanyahun taholta muistutettiin, etteivät sanat ”terrorismi” tai Kassam-iskut” kertaakaan esiintyneet Erekatin kirjoituksessa; ikään kuin mies olisi tullut joltain toiselta planeetalta, jossa rauha ja yhteisymmärrys vallitsee kansojen välillä, tai sitten hän tarkoituksellisesti valehtelee.
Siellä myös todettiin, että Netanyahu tulee yllättämään epäilijät selvittäessään todellista tilannetta, mitä voidaan tehdä ja mitä ei voida tehdä. (JP)
4. ON HÄMMÄSTYTTÄVÄÄ todeta toistuvasti, miten järkevinä pidetyt länsivaltain johtajat eivät pysty näkemään sitä, minkä luulisi olevan selvää jokaiselle, jolla on näkevät silmät päässään ja ymmärrys vielä tallella ennen kalkkeutumista, ja jonka jokainen maallikko ilman parhaitten opinahjojen korkeita arvosanoja pystyy maalaisjärjellään tajuamaan. Lienee parjaamista yrittää väittää, etteivät länsijohtajat ole tehtäviensä tasolla, mutta jokin järkevä syy tähänkin lienee. Vuosikymmenet norsunluutorneissaan eläneet johtajat voivat tietenkin eristyä kansasta ja päivän realiteeteista siinä määrin, etteivät he enää tunne ”lapiota lapioksi”, ja toisaalta uskovat olevansa korvaamattomia ellei peräti erehtymättömiä.
Yhtenä mahdollisuutena on tietenkin se, että heidät on peloteltu siinä määrin, ettei mikään järkevä ajatus enää pysty tunkeutumaan tajuntaan. He ovat lievässä shokkitilassa, missä heikentyneet autoreaktiot ohjaavat puolustusmekanismeja järkevän ajattelun sijasta.
5. GAZAN KAISTALTA ammuttujen tuhansien aluksi kotitekoisten mutta myöhemmin yhä tehokkaampien Iranista salakuljetettujen rakettien, ohjusten ja kranaattien johdosta Israelin valtion maa-alue n. 40 km:n etäisyydellä Gazan kaistaa ympäröivältä turva-aidalta oli vuosikaudet jatkuvan pelon ja epätietoisuuden alaisena alueen n. 700 000:lle asukkaalle vuodesta toiseen luvatuista turvatakuista huolimatta. Vasta rakettien alkaessa kasvavassa määrin uhata Ashkelonin ja Ashdodin maan elinkeinoelämälle arkoja laitteita ja laitoksia, sekä Dimonan ydintutkimuslaitosta maan viranomaiset alkoivat huolestua tilanteesta tehden puolivillaisia yrityksiä tilanteen parantamiseksi. Kesken jäänyt operaatio Cast Lead vain vahvisti Gazan terroristien ja kaistaa hallitsevan Hamasin otetta.
TOINEN näytelmä esitettiin maan pohjoisrajalla Libanonin kakkossodan nimellä, joka sekin lopetettiin kesken saavuttamatta asetettuja tavoitteita. Siellä Hizbullah on vahvistanut asearsenaaliaan ja miehistönsä vahvuutta parissa vuodessa kolminkertaiseksi.
Sekä Hamas Gazassa että Hizbullah Libanonissa vaativat Israelin valtion tuhoamista. Mutta kuten Fatahia edustava ”voimamies” Mohammed Dahlan äskettäin julkisesti totesi, Fatah ei ole koskaan tunnustanut Israelin valtiota ja Dahlan suositteli, ettei Hamasinkaan tule koskaan siihen suostua, mitä länsivallat pitävät miljardiensa saamisen ehtona. Palestiinalaisten kattojärjestön PLO:n peruskirjassa Israelin tuhoaminen on edelleen yhtenä pääkohtana.
PA:N VIRALLINEN TV-kanava lähettää jatkuvasti lapsille tarkoitettuja ohjelmia, joissa ihannoidaan terrorismia, marttyyriutta ja juutalaisten tappamista. Tämä aivopesu alkaa PA:n lastentarhoissa ja jatkuu kaikilla opetustasoilla yliopistoja myöten. On käsittämätöntä, mikseivät Israelin johtajat ja ”rauhanneuvottelijat” ole puuttuneet tähän räikeään epäkohtaan. Johtajien tavatessa toisensa hymistellään ystävyydestä ja syleillään ja toimitaan kuin parhaat kamut ainakin, vaikka toinen osapuoli on valmis työntämään veitsen toisen kylkeen, ainakin sikäli kuin heidän ja heidän hengellisten johtajiensa puheita otetaan todesta.
JOS tällaisen aivopesun kyllästämä kansa saa täydet oikeudet Juudean ja Samarian alueilla Gazan lisäksi, Israelin valtio on jokaiselta osaltaan palestiinalaisten raketti- ja ohjustulen vaikutuspiirissä. Israelin valtio on keskeisimmältä osaltaan vain n. 15 km:n levyinen.
JOS Samarian alueelta aloitetaan samanlainen rakettitulitus kuin Gazasta, liikenneyhteys maan etelä- ja pohjoisosien välillä oleellisesti vaarantuu kuten myös Ben Gurionin lentokentän käyttö.
VOIKO Israel missään olosuhteissa luovuttaa turvallisuutensa tällaisen kansan käsiin?
5. UUTISOTSIKOITA
- Uutisissa väitetään, että Israel teki kolme pommituslentoa Sudanissa tammi- helmi-kuussa Hamasille Gazaan meneviä aselasteja vastaan. Israel käytti iskuissa Hermes 450 ohjaajatonta konetta (UAV), joka lentää korkealla herättämättä huomiota, mutta seuraa tutkallaan liikennettä maassa. Sitä pidetään parempana iskuihin liikkuvia maaleja vastaan kuin lentokoneita, sillä se pystyy lentämään pitkiä aikoja ilman tankkausta. (INN)
- Israel pelkää, että jos Venäjä toimittaa Syyrialle sen huippunykyaikaisia Mig 31E hävittäjäkoneita, se tulee pahoin järkyttämään alueen voimatasapainoa. Kone lentää lähes kolmella äänennopeudella. Syyria on neuvotellut Mig-29M/M2 koneitten ostamisesta vanhentuneen konekantansa uusimiseksi. Mig 31E pystyy tulittamaan useita kohteita samaan aikaan 180 km:n etäisyydellä.
- Israelin viranomaiset elättelevät toiveita, että USA poistaisi F-22 stealth hävittäjän myyntikiellon. USA harkitsee sen tuotantolinjan pysäyttämistä korkeitten kustannusten vuoksi. Yksi kone maksaa 180 miljoonaa USD.
- Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan sanoi Syyrian vierailunsa aikana, että maa on halukas jatkamaan Syyrian ja Israelin välisiä rauhankeskusteluja.
- Poliisi puki kaksi upseeriaan arabiasuihin, ajoi PA:n rekisterilaatoilla varustetun autonsa Havat Gilad juutalaissiirtokunnan sisääntulotielle pysäyttäen auton kuin rengasrikon vuoksi. Juutalaisasukkaat menivät tarkistamaan, mitä siellä tapahtui, minkä aikana syntyi sanaharkkaa. Autosta tuli silloin ulos useita poliiseja univormuissa pidättäen kuusi asukasta väittäen heidän yrittäneen vahingoittaa poliiseja. Oikeus katsoi, että poliisi oli toiminut väärin ja saattanut ihmishenkiä vaaraan, ja vapautti pidätetyt. Shomronin alueneuvoston puheenjohtaja Gershon Mesika vaatii poliisia asettamaan komitean tutkimaan, miksi poliisit arabeiksi pukeutuneina tunkeutuivat siirtokuntaan. (ynetnews)
- Viimeisten uutisten mukaan puolustusministeri Ehud Barak ja Hamas-johtaja Khaled Mashaal matkustavat Kairoon sopimaan Gilad Shalitin vapauttamisesta. Olmertilla on kiire saada edes yksi asia viimeistellyksi ennen luopumistaan virastaan tällä viikolla. (INN)
- Likudin ministeriehdokkaat alkavat olla kuin kuumilla kivillä, sillä he eivät tiedä, saavatko he paikan vai eivät. Edellisen kerran Likudin ehdokkaat joutuivat ottamaan pukunsa autoihin odotellessaan päätöstä vielä tuntia ennen tilaisuutta, jossa heidät oli määrä esitellä.
- www.debka.com käsittelee Sudanin pommituslentoa laajassa artikkelissaan. Sen mukaan iskussa käytettiin miehittämätöntä ”Eitan” konetta,
- http://www.debka.com/article.php?aid=1382
- Luonnonkaasuesiintymä löydettiin Haderan rannikolta, suuruutta ei vielä tiedetä.INN

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021