SUNNUNTAI 08.03.09
1. PA:N PÄÄMINISTERI Salaam Fayad esitti eronpyyntönsä eilen tehdäkseen tilaa
Fatahin ja Hamasin yhteishallitukselle. Hamas on esittänyt vastalauseita Fayyadia vastaan, kuten monet Fatahin jäsenetkin Juudeassa ja Samariassa. Fatahin kriitikot kuuluvat lähinnä al-Aksa järjestöön. He vastustavat sitä, että ulkomaiset avustukset menevät Fayyadille eikä Fatahin johtajien pankkitileille, kuten on ollut tapana. Mahmoud Abbas pyysi Fayyadia jatkamaan virassaan, kunnes yhteishallitus on muodostettu. Fayyad sanoi erokirjeessään, että hän eroaa yhteishallituksen saatua lainvoiman, mutta ennen kuun loppua.
Keskusteluja yhteishallituksesta Fatahin ja Hamasin kesken jatketaan Kairossa Egyptin välityksellä luultavasti myöhemmin tällä viikolla. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat sanoo Kairossa, että Fatahin ja Hamasin välinen yhteishallitus on kiireisin asia. Fayyadin eroanomus tuli kuitenkin yllätyksenä PA:n johtajille. Monet PA:n johtajat pelkäävät, että tämä uusi kehitys voi viivästyttää luvattujen tukiaisten saamista, koska länsimaissa luotettiin Fayyadiin, sillä hän ei ollut kiinteästi enempää Fatahin kuin Hamasinkaan kannattaja. (JP)
2. PÄÄMINISTERI Salaam Fayyad oli luotettavien kirjoissa länsimaissa, mutta Fatahin keskuudessa häntä pidettiin ulkopuolisena. Hän kuului ”Kolmas Tie”- puolueeseen, ja hänen hallituksensa jäsenistä useat eivät olleet Fatahin jäseniä. Fayyadia syytettiin muutama kuukausi sitten toimimisesta USA:n ja Israelin alaisuudessa, ja häntä syytettiin avustus-rekkojen kääntämisestä Ramallahiin, jossa hänen väitettiin myyneen niiden tavarat mustassa pörssissä omaan laskuunsa. Hänet uhattiin teloittaa lentolehtisissä, joitten allekirjoittajat olivat Abbasin johtaman Fatahin alajärjestön al-Aksan jäseniä.
ABBAS kiitteli Fayyadin päätöstä erota voidakseen sen kautta edistää ja tukea yhteis-hallituksen muodostamista sekä Fatahin ja Hamasin välille syntyneen repeämän poistamiseksi. Fayyadin ponnisteluja palestiinalaisten sosiaalisten ja taloudellisten ongelmien tasoittamiseksi kiiteltiin myös hänen vastustajiensa taholla, mutta hänen otettaan ulkomaisten tukivarojen käytöstä pidettiin tuomittavana. Tämä tiukka ote varmaan vähensi monien korruptoituneitten virkailijoitten mahdollisuuksia kääntää varoja omille tileilleen.
Fayyadin saama arvostus varsinkin ulkomailla ärsytti Abbasia, ja hänen ja Fayyadin välien kerrotaan kehittyneen katkeamispisteeseen. He eivät olleet puheväleissä kuukausimääriin.
Toiset Fatahin johtavat valittivat, ettei heitä huolittu ministereiksi, ja sanoivat ilahtuneensa Fayyadin ilmoitettua erostaan. Hamasin parissa ilmeni sama tyytyväisyys, mutta siellä todettiin, ettei yhteishallituksen muodostaminen ollut eron syynä, vaan muut tosiasiat. (JP)
3. NETANYAHUN yritykset saada Labour hallitukseensa taisivat kaatua Israel Beitenun vaatimukseen saada valita oikeusministeriksi haluamansa henkilön, joksi oli valittu toimen nykyinen haltija Daniel Friedman. Tämä taas oli ylivoimainen este Labourille, jossa Friedmanin yrityksiä oikeuslaitoksen reformoimiseksi ja varsinkin korkeimman oikeuden nimitysoikeuksien muuttamista pidettiin tuomittavina. Koska keskustelut NU:n kanssa ovat vielä kesken, Netanyahu on turvannut vasta 61 kansanedustajan tuen hallitukselleen.
Israel Beitenun toinen vaatimus oli ulkoministerin toimen varmistaminen Avigdor Liebermanille, eikä Netanyahulla ollut rohkeutta vastustaa tätä, vaikka hän siten joutui polkemaan Likudin kakkosmiehen ja kilpailijansa Silvan Shalomin toiveita. Netanyahu kertoo, että Lieberman esitti ministeritoiveensa ultimaatumin muodossa. Barak viestitti perjantaina, että tällä hetkellä puolue on menossa oppositioon. Barak valitteli kehitystä, sillä hän katsoi nykyisen tilanteen vaativan laajempaa hallituspohjaa. Likudin taholta selvennettiin, että Barak halusi pysyttää itsellään puolustusministeriön, jota Likud halusi Ya´alonille.
Keskustelut NU:n kanssa ovat pahasti jumissa. NU vaatii hallitusohjelmaan maininnan, että ilman lupaa rakennetut parakkikylät Juudeassa ja Samariassa laillistetaan, rakennetaan uusia siirtokuntia, sekä talonrakennusministeriö annetaan puheenjohtaja Katzille. (JP)
4. USA:N korkeantason neuvottelijat Syyriassa ilmoittavat löytäneensä yhteisen pohjan keskusteluissaan Syyrian ulkoministeri Walid Moallemin kanssa. Apulaisulkoministeri Lähi Idän asioissa Jeffrey Feltman ja kansallisen turvallisuusneuvoston korkea johtaja Daniel Shapiro kuitenkin varoittelivat keskustelujen jälkeen, ettei vielä kannata odottaa välitöntä läpimurtoa. Molemmat kuitenkin katsoivat olevan perusteita keskustelujen jatkamiseksi. Syyrian kannalta keskustelut ovat oleellisen tärkeitä, koska Haagin kansainvälinen oikeus aloitti Libanonin pääministeri Rafik Haririn murhatutkimukset alkuviikosta. Niissä Syyrian korkeinta johtoa olevat henkilöt ovat epäiltyjen listalla. USA:n kannalta keskustelut ovat osa presidentti Baruck Hussein Obaman lupaamia uusia aloitteita muslimivaltioitten kanssa. USA:n keskustelijat katsoivat, että aloite voi auttaa Syyrian ja Israelin välisiä rauhan-keskusteluja, jotka pääministeri Olmert aloitti epäsuorina Turkin välityksellä.
USA:n ulkoministeri Hillary Clinton vieraili Turkissa, jonka suhteet Yhdysvaltain kanssa ovat olleet kielteisessä kehityksessä. Hän myös varoitteli, ettei tällä hetkellä ole varmuutta, mikä tulee olemaan seuraava askel. Epätietoisuutta lisää monien esittämä epäluulo, että Syyrian presidentti Bashar Assadin ainoa päämäärä on käyttää hyväkseen länsisuhteita oman asemansa turvaamiseksi.
www.debka.com kertoo, että Assad antoi käskyn pidättää 40 tiedustelu- ja turvallisuusmiestä, jotka hän aikoo korvata hänelle uskollisilla miehillä. USA:n pelkona on, että Syyria pyrkii kaikin tavoin tukemaan Hizbullahia auttaakseen sitä saavuttamaan vaalivoiton heinäkuun 7. päivän parlamenttivaaleissa Libanonissa. Debkafile sanoo omiin lähteisiinsä perustuen, että USA:n Syyriaan lähettämät kaksi tunnustelija varoittivat Assadia juuri tästä, ja ettei USA tule katsomaan sivusta, jos se havaitsee jotain hälyttävää Syyrian taholta. (JP)
5. EU:n joulukuussa laatimassa 20-sivuisessa sisäiseen käyttöön tarkoitetussa raportissa syytetään, että Israel rakentaa uusia rakennuksia juutalaisille ja tuhoaa palestiinalaisten taloja Itä Jerusalemin alueella. Raportti oli tarkoitettu EU:n sisäiseksi, mutta se julkistettiin EU:n toimesta lauantaina. ”Israel on, käytännöllisin toimin, aktiivisesti hankkimassa Itä Jerusalemin laitonta liittämistä,” kerrotaan raportissa. Sen toimitti journalisteille alun perin ”Talojen tuhoamista vastustava Israelin komitea”, minkä EU:n virkailija vahvisti aidoksi. Asia tuli näyttävästi esille ulkoministeri Clintonin Israelin vierailun yhteydessä, missä tämä esitti, etteivät talojen tuhoamiset Itä Jerusalemissa auta rauhanprosessia. Jerusalemin kunta päätti tuhota 88 laittomasti rakennettua taloa, niistä osa länsi Jerusalemin alueella. Silwanin lähiössä järjestettiin mielenosoitus tuhoamista vastaan. Asukkaat eivät kiellä, etteikö rakennuksia olisi rakennettu ilman lupia, mutta valittavat samalla, ettei Jerusalemissa ole tarpeeksi rakennuspaikkoja, mikä pakottaa etsimään vapaita paikkoja mistä niitä löytää.
Clintonin puututtua asiaan Ramallahin vierailunsa yhteydessä Abbas sai ansaitsematonta tukea omille uhkauksilleen, että ”nämä toimet tuhoavat rauhanprosessin”. Hän on saanut myös tukea pääministeri Olmertilta, joka virkatoimensa loppuhetkinä vielä esittää, että ”Israelin tulee luopua osasta Jerusalemia, koska ilman sitä rauhaa ei tule”.
Kuuden päivän sodan jälkeen, jolloin Itä Jerusalem tuli Israelin hallintaan, siellä asuville palestiinalaisille annettiin oikeus hakea Israelin kansalaisuutta. Osa haki, mutta PLO:n vastatoimien pelossa useimmat kieltäytyivät. 1967 vapautetulla Itä Jerusalemin alueella asuu 210 000 palestiinalaista ja 190 000 israelilaista. Jerusalemin länsiosassa asuu 244 000 palestiinalaista. Israel on julistanut, ettei osien välillä ole rajaa, kaupunki on yhtenäinen. Siten Itä Jerusalemin alueella asuvat juutalaiset eivät muodostaa uutta siirtokuntaa.
EU:n raportissa kerrotaan, että Israel lupautui Annapolisissa marraskuussa 2007 kahden valtion periaatteeseen, mikä edellytti Palestiinan valtion perustamista ja setlementtien jäädyttämistä, mutta sen jälkeen Israel hyväksyi 3 000:n asuntoyksikön rakentamisen Itä Jerusalemiin ja 2 500 uutta asuntoyksikköä odottaa hyväksymistä. Raportissa väitetään, että Israelin asutustoimet Itä Jerusalemissa häiritsevät pahoin Palestiinan valtion syntyä. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Israel iski salakuljetustunneleihin Gazan ja Siinain välillä vastatoimena Gazan terroristien ampumille raketeilla Israeliin. Lauantaina palestiinalaiset kertoivat, että korkea Islamic Jihadin rakettisolun jäsen oli kuollut IAF:n ohjusiskussa. Mies, Mahmoud Fattouh, oli kotoisin Beit Lahiyasta. Iskussa haavoittui kaksi muuta Jihadin jäsentä. Terroristit ampuivat 5 rakettia Israeliin viikonvaihteen aikana. (JP)
- Hizbullah sanoo olevansa ilahtunut Englannin aloitteesta aloittaa keskustelut sen kanssa. Englannin ulkoministeriö ilmoitti torstaina ottaneensa yhteyttä Hizbullahiin saadakseen kontaktin sen parlamenttiedustajiin Libanonissa.(JP)
- UAE kielsi viisumin Israelilaiselta jäseneltä kansainvälisen kauppakamarin kokoukseen maassa.
- USA:n ja Venäjän ulkoministerit nauroivat makeasti USA:n ministeriön henkilökunnan virheellisestä Venäjän kielen sanan valinnasta. Clinton antoi Lavroville rasian, jossa oli painonappi. Siinä piti olla sana ”perestroikka” (uudistus), mutta siihen oli kirjoitettu ”peregruska”, joka tarkoittaa yliladattu. Lavrovin oikaistua virkasisartaan molemmat nauroivat kömmähdykselle ja painoivat yhdessä nappia. Tilaisuus tapahtui Genevessä, Lavrovin vakuuttaessa, että hänellä oli ihmeellinen yhteisymmärrys Clintonin kanssa. Maitten välejä on rassannut Bushin päätös asentaa ohjusten torjuntajärjestelmiä Itä Euroopan maihin, joita Venäjä vastustaa väittäen niiden tarkoituksena olevan toimia sen intressejä vastaan. Sopu lienee löytymässä, mitä on auttamassa hallituksen vaihdos USA:ssa ja myös maailmanlaajuinen talouslama. (JP)
- Israel on vahvistanut turvallisuusvalvontaansa purim-juhlan vuoksi. Sitä on juhlittu torstaista lähtien poikien paukutellessa paukkupommejaan ja ilotulitusrakettejaan koirien kauhuksi; varsinainen juhlapäivä on tiistai, 10.03.
- USA on virallisesti luokitellut Israelin ydinvaltioksi.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021