TORSTAI 26.02.09
1. NETANYAHU vastustaa keskusteluyhteyttä PA:n hallituksen kanssa, jossa Hamas on mukana, mihin Fatahin ja Hamasin sovintoneuvottelut Kairossa tähtäävät. Netanyahun neuvonantaja selittää, että jos Hamas pääsee mukaan PA:n hallitukseen, se ennen pitkää nielee liittolaisensa, kuten kävi Saksassa 1933, jossa natsipuolue solmi liiton saksan kansallisen kansanpuolueen kanssa. Vuodessa kansanpuolue hävisi olemasta. Zalman Shoval, joka on Netanyahun pääneuvonantaja ulkomaan asioissa, kertoo pyrkivänsä toisten neuvonantajien kanssa vakuuttamaan kenelle hyvänsä, joka on kiinnostunut asiasta, että yhteishallitus Hamasin kanssa on huono ajatus. Hänen argumenttinsa on tämä: Pyrimme vakuuttamaan amerikkalaisille ystävillemme, ettei se auta rauhaprosessia ja että se vain tekisi helpommaksi muille osapuolille kuten eurooppalaisille ja venäläisille pitää yhteyttä Hamasin kanssa. Hamasin palauttaminen yhdeksi osapuoleksi ei ole sitä, mistä USA on kiinnostunut.
Oikea tapa on jatkaa Hamasin eristämistä, hän vakuuttaa.
NETANYAHUN toinen neuvonantaja muistuttaa, että kansainvälinen yhteisö oli asettanut Hamasille kolme ehtoa, jotka sen täytyy hyväksyä ennen kuin se voidaan hyväksyä kansainväliseen yhteisöön: Tunnustaa Israel; luopua väkivallasta ja hyväksyä aiemmin Israelin ja PA:n kesken tehdyt sopimukset. Hän ei pidä oikeana lakaista näitä vaatimuksia maton alle, vaan vaatii, että niistä tulee pitää lujasti kiinni. Hän vakuuttaa, ettei Likudin päämääränä ole vahvistaa Hamasin asemaa, mutta on samalla kiinnostunut auttamaan Gazan kaistan siviiliasukkaita: Hän uskoo, että tämä tulee olemaan keskeinen kysymys, joista keskustellaan ensi viikolla, kun ulkoministeri Hillary Clinton tulee maahan maanantaina ja Lähi Idän lähettiläs George Mitchell torstaina. Netanyahu tapaa molemmat Israelissa. (JP)
2. FATAHIN JA HAMASIN sovintoneuvottelut alkoivat eilen Kairossa. Molemmat osapuolet ovat luvanneet vähentää jännitystä vapauttamalla pidättämiään toistensa jäseniä. Fatahin ja Hamasin neuvottelijat tapasivat toisensa Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleimanin johtaessa keskusteluja. Ensimmäisessä istunnossa käsiteltiin vankien vapauttamista ja mediassa käydyn toistensa syyttelyn lopettamista. Torstaina on tarkoitus paneutua vaikeampiin kysymyksiin, kuten uusien vaalien pitäminen ja vallan jakaminen. HAMASIN johtava edustaja Izzat Rashaq kertoi medialle, että vankien vapauttaminen oli hyväksytty ja että hyvän tahdon eleenä Fatah vapautti pidättämänsä 42 Hamasin jäsentä. Hän kertoi, että Fatah lupasi vapauttaa suuren joukon vankejaan, mutta toivoi kaikkien Fatahin pidättämien vankien vapauttamista.
ABBASIN edustaja Nabil Shaath vahvisti, että mediahyökkäykset toista osapuolta vastaan päätettiin lopettaa välittömästi. Toinen Fatahin edustaja Saeb Erekat sanoi, että väliaikainen hallitus on muodostettava hoitamaan Gazan jälleen rakentamista sekä valmistelemaan presidentin ja parlamentin (PLC) vaaleja. Erekat tunnusti, että Gazan rakentamisen vaikeimpia kysymyksiä on, kuka töitä valvoo ja kenen kautta ulkomaiset rakentamiseen tarkoitetut varat johdetaan. Gazan kaista on ollut tiiviisti suljettuja kesäkuusta 2007 lähtien, kun Hamas kaappasi vallan. Jos yhteishallitus saadaan aikaan, se helpottaa Egyptin suhtautumista Gazan tilanteeseen ja antaa sille mahdollisuuden avata Egyptin ja Gazan välisen terminaalin Rafahissa.
KESKIVIIKKONA sekä Hamasin hallitus Gazan kaistalla että PA Länsirannalla esittivät omat jälleen rakentamissuunnitelmansa, joitten kustannusarvio on 2.8 miljardia USD. PA uskoo, että varat saadaan koottua, sillä Saudi Arabia lupasi miljardin ja USA 900 miljoonaa USD. Viidenkymmenen tukijamaan korkean-tason edustajat kokoontuvat maanantaina Shark e-Sheikissä sopimaan asiasta.
EGYPTIN ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit kertoi journalisteille keskiviikkona, että lienee aihetta muuttaa Kairon keskustelujen tärkeysjärjestystä siten, että ensimmäiseksi keskustellaan sovinnosta Fatahin ja Hamasin välillä, sen jälkeen aselevosta Hamasin ja Israelin kesken ja vasta sen jälkeen rauhasta. Gheit vakuutti, ettei vankienvaihto Israelin ja Hamasin välillä ole jäänyt sivuun Egyptin ponnisteluissa. (JP)
3. PA:N PÄÄMINISTERI Salaam Fayyad kertoo Media Line´s toimittajalle Felicia Friedsonille 19.02.09 antamassaan haastattelussa, että Israelin hallituksen - olkoon vasemman- tai oikeanlaidan muodostama - ensimmäisiä tehtäviä on ”tiekartta rauhaan” vaatimusten toteuttaminen, joista tärkeimpiä on tie-esteiden poistaminen. Osoite alla:
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3677599,00.html
Fayyad muistuttaa, että Hamas sai enemmistön tammikuun vaaleissa 2006, eikä sitä sovi unohtaa, sillä se on tosiasia. Hän ei anna suurta painoa puolueitten ohjelmille todetessaan, että jokaisella puolueella on toisista eroava ohjelmansa, mutta ne toimivat yhdessä siitä huolimatta. Täten hän ei näe ongelmaa siinä, ettei Hamas ole virallisesti tunnustanut Israelia, ei sanonut luopuvansa välivallasta eikä sano kunnioittavansa aiemmin tehtyjä sopimuksia. Fayyadin filosofian mukaan tämä menettää merkityksensä, kun Hamas liittyy Fatahin kanssa yhteishallitukseen, koska se mitä noudatetaan, on tuon hallituksen laatima ohjelma. Hän näkee Gazan ja Länsirannan eriämisen aiheuttaneen pahan esteen itsenäisen Palestiinan valtion perustamiselle, jota hän toivoo ja jonka perustamista hän haluaa edistää. Hän katsoo, ettei tilanne ole Länsirannallakaan suotuisa valtioajatukselle, mutta puhuminen kahdesta palestiinalaisvaltiosta mutkistaa tilannetta ratkaisevasti. Fayyad valittaa Gazan ja Länsirannan eroamisen vaikeuttaneen Fatahin mahdollisuuksia hoitaa Palestiinan kansan hyvinvointia, joka on sen vastuulla, myös Gazassa. Akuutti kysymys on kuitenkin Gazan kaistan asukkaitten toimeentulo operaatio Cast Lead jälkeisissä ongelmissa.
Fayyad ei anna suoraa vastausta kysymykseen, odottiko Fatah, että IDF olisi kaatanut Hamasin hallituksen Gazassa, vaan kehittelee omaa filosofiaansa sen asemesta.
Hänen mielestään Israelin tulisi solmia pysyvä aselepo Hamasin kanssa. Palestiinalaisvankien vapauttamisessa hän toivoo kaikkien vankien saavan vapautensa, eikä hän näe ongelmaa siinä, että niiden joukossa on myös Marwan Barghouti. (ynetnews)
4. ISRAELISSA nähdään Iranin Bushehrin ydinvoimalan koekäyttö eilen keskiviikkona osoituksena lännen epäonnistumisesta. Se nähdään samalla osoituksena siitä, ettei länsi ole pystynyt estämään Iranin ydinaseen kehittämistä, jonka ensimmäisen kappaleen valmistuminen lienee vain kuukausien kysymys. Ydinvoimalan koekäytön lisäksi Iran ilmoittaa, että sillä on n. 6000 toimivaa sentrifugia. Puolustusministeri Ehud Barak puhui Herzlian kansainvälisessä keskuksessa näin: ”Israelin politiikka on selvä: Me emme aio hylätä mitään Iranin ydinohjelmaa koskevaa optiota, ja toivomme, etteivät muutkaan tee niin. Keskustelu Iranin kanssa tulee määritellä selkeästi ja määrätyn ajan kuluessa.” Barak varoitti, että aika on loppumassa. Selkeitten ja tehokkaitten sanktioitten rinnalla tulee kaiken aikaa harkita muita toimia, jos sanktiot eivät toimi, Barak selittää ja lisää, että Venäjällä on tässä asiassa keskeinen osa, jonka tulisi myös käyttää mahdollisuuksiaan. Venäjä aloitti voimalan polttoaineen toimittamisen Iranille 2007.
BUSHEHRIN ydinvoimalassa on 1000 megawatin kevytvesi reaktori. Insinöörit aloittivat voimalan testit 10 päivää sitten asettamalla siihen lyijytankoja, jotka esittävät uraania. Iranin ydinvoiman johtaja, varapresidentti Gholam Reza Aghazadeh ei osaa tai halua kertoa, kuinka kauan koekäyttö kestää. Voimalan polttoaine tuodaan Venäjältä, mutta länsimaissa epäillään, että käytetyn polttoaineen rikastamista voidaan jatkaa ydinpommiin sopivaksi.
Aghazadeh kertoi, että Iranin Natanzin uraanin rikastuslaitoksessa toimii nyt 6000 sentrifugia. Hän kertoi edelleen, että Iran asentaa 50 000 sentrifugia seuraavan viiden vuoden aikana.(JP) Israelin atomienergiakomissio (AEV) esittää epäluottamuslausetta IAEA:n pääsihteeri Mohamed ElBaradaille. Komission mielestä pääsihteeri on epäonnistunut sekä Syyrian että varsinkin Iranin ydinsuunnitelmien valvomisessa, minkä johdosta molemmat maat ovat pystyneet kehittämään ydinteollisuuttaan ilman valvontaa. (INN)
5. ISRAELIN valtio ja korkein oikeus mittelevät keskenään, kuka päättää rahan siirroista
Gazan kaistalle. Kolme viikkoa sitten Land of Israel Legal Forum esitti korkeimmalle oikeudelle haasteen maan korkeinta johtoa vastaan, mukana pää-, puolustus- ja talousministerit sekä Israelin pankki perustellen haastettaan, ettei varojen siirto, 175 miljoonaa USD, ollut saanut tarvittavaa ministerivahvistusta. Forumin asianajaja Dan Landau selitti, että rahoista maksettiin Hamasin johdon, pääministeri Ismail Haniyehin ja ministeri Mahmoud Zaharin palkat. Korkeimman oikeuden tuomari Rubenstein päätti pikakäsittelyssä, että varat voidaan siirtää, koska terminaali oli sulkemassa oviaan ja varat jäisivät ulkosalle ilman vartiointia. Samalla Rubenstein teki päätöksen, ettei tulevaisuudessa saa enää tulla samanlaista ongelmaa. Valtion edustaja sanoo, että oikeudella ole mitään oikeuta päättää varojen siirrosta Gazan kaistalle. (INN)
6. UUTISOTSIKOITA
- Jerusalemin rabbiininen oikeus myönsi avioeron juutalaisparille, jossa nuorikko oli 14-vuotias ja aviomies 15-vuotias. Aviomiehen vanhemmat mitätöivät kahden todistajan läsnä ollessa tehdyn aviolupauksen ja sormusten vaihdon vieden asian rabbien ratkaistavaksi, jotka purkivat avioliiton vaikka se oli jo käytännössä toteutettu. Pojan vanhemmat maksoivat nuorikolle 1000 NIS erorahaa. (JP) Englannissa äskettäin paljastui tapaus, jossa 13-vuotias poika sanoi olevansa hänen 15-vuotiaan tyttöystävänsä saaman lapsen isä.
- Olmert kertoo, että hän oli hiuskarvan päässä tavata Syyrian ulkoministeriä, jonka kanssa hän oli aikeissa sopia rauhansopimuksesta. Olmert meni 22.joulukuuta keskellä Hanukkaa Turkkiin, jossa hän keskusteli pääministeri Recep Tayyip Erdoganin kanssa. Syyrian ulkoministerin oli tarkoitus tulla samaan kokoukseen vielä samana iltana, mutta se ei toteutunut. Olmert kertoo olleensa lähellä sopimusta myös PA:n kanssa, mutta sitten alkoi operaatio Cast Lead, joka sekoitti kortit ja vihastutti Erdoganin, koska Olmert ei kertonut hänelle operaatiosta Gazassa.
- Olmert sopi riitansa Amos Giladin kanssa, joka jatkaa keskusteluja Kairossa.
- Palestiinalainen ei-valtion tukema järjestö (NGO) nostaa haasteen brittihallitusta vastaan siksi, että se jatkaa aseitten toimittamista Israeliin. (JP)
- Gazan terroristit ampuivat ainakin kaksi rakettia Israeliin torstain aamupäivän kuluessa. Toinen räjähti Sderotissa omakotitalon pihassa saaden ihmisiä shokkiin, toinen pellolla. IAF jatkoi Philadelphia-käytävän ali kaivettujen tunnelien pommittamista tuhoten niistä 7. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019